![]() |
#301 |
Raczkowanie
|
Dot.: Leki anydepresyjne [opinie, doświadczenia]
witam
![]() być może coś przeoczyłam, ale czy znacie jakieś skuteczne antydepresanty bez recepty? bo widziałam tylko opinie o deprimie, czy jest po nich jakakolwiek poprawa? chciałabym spróbowac od tego, nie chcę od razu brać silnych leków (choć może powinnam) jak nic nie pomogą leki bez recepty wtedy zwrócę się do lekarza |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#302 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#303 |
Raczkowanie
|
dziękuję za odpowiedź, kakao często pije więc raczej odpada, ale ziół i deprimu spróbuję napewno
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#304 |
Raczkowanie
|
A moj psycholog odradza mi brania tabletek. Mowi, ze teraz wszystko intensywnie czuje i dzieki temu terapia ma sens. A jak bede brac tabletki to wyciszy mi to moje emocje.
JUz sama nie wiem czy mam isc do psychiatry czy nie.. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#305 | |
Zakorzenienie
|
Witam na wątku
![]() Przebrnęłam przez 11 stron i niestety nie znalazłam odpowiedzi, na temat leków, które od dzisiaj przyjmuję, a mianowicie mowa o lekach o nazwie ZOTRAL i CONVULEX. Czy któraś z Was ma jakieś doświadczenie z powyższymi lekami? Byłabym wdzięczna za informacje jak reagowałyście na nie w pierwszych tygodniach, a jak przy dłuższym stosowaniu. Przez ostatnich 5 miesięcy przyjmowałam DEPAKINE CHRONO 300. Ogólnie lek służył mi dobrze poza tym, że wypadały mi po nim włosy, łącznie z rzęsami i brwiami w niewyobrażalnych ilościach. Wyczytałam opinie, że po Depakine niektóre osoby tyły. Ja nie zaobserwowałam skoku wagi, ale może ze względu na to, że starałam się trzymać dietę. Co prawda miałam kilka napadów bulimicznych, ale szczerze mówiąc nie wiem czy to wynik tego leku. Bardziej stawiałabym, że były one na tle nerwowym w bardzo ciężkim dla mnie okresie. Depakine zastąpiono mi Convulexem. Przyjmuję ten lek na zaburzenie afektywne dwubiegunowe. Jako, że w ostatnim czasie dopadają mnie okropne stany depresyjne ( maniakalne po Depakine znacznie się osłabiły, choć nie wyeliminowała ich całkowicie), w związku z tym przepisano mi właśnie Zotral. Cytat:
![]() ![]() Edytowane przez Dearlie Czas edycji: 2011-08-12 o 14:26 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#306 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
też kiedyś brałam zotral, ale pod nazwą asentra. ![]() ale skutków ubocznych tez nie było. ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#307 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Ja przez pierwszy tydzień mam brać 1/2 tabletki, a później 1 tabletkę dziennie. Będę obserwowała siebie i dam znać za jakiś czas jak zareagowałam na te leki. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#308 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Psycholog ma rcję, leki wyciszaja i blokują emocje.W terapii świadomego oddychania (nie byłam tylko pytałam) nie zalecają osobom biorącym depresanty właśnie z tego pwodu. Ale do lekarza i tak powinnas się wybrać - to on powinien zdecydowac. Psycholog to nie lekarz ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#309 |
Zadomowienie
|
Napisałam to też na wątku psychiatra ale szukam pilnej podpowiedzi bo jutro rano mam zażyć 1 tabletkę, a się waham. Pomóżcie. Potrzebuję opinii.
.. mam depresję. Byłam wczoraj u psychiatry 1 raz. Od jutra rana mam zacząć brać Parogen ... naczytałam się oczywiście ulotki i opinii i się załamalam. Bo moja depresja nie jest aż tak zła, że z łóżka nie wychodzę! Fobii też nie mam... miałam tylko 2 ataki lęku... doły mam napadowe, że tak powiem... nerwowa jestem i wiecznie senna i mam objawy psychosomatyczne itd...ale mam i dobre godziny w ciągu dnia... wychodze na imprezę... załatwiam sprawy na bieżąco... boję się, że lek pogorszy moj stan... że dopiero lekiem narobię sobie kłopotów! Podobno na początku brania pogarsza się stan...libido spada do 0! ja jestem nimfomanką!! czynną! i wymioty, i bóle głowy! i tycie..potworne tycie podobno. Zalamana jestem... mam brać te tabletke czy nie brac... leczyc sie musze bo od 4 dni nie oddycham normalnie...deprecha sprawiła, że mam nerwobol w klatce piersiowej... i miewam przeblyskowe... myśli samobójcze... od taka huśtawka... w ciągu dnia boki zrywam ze znajomymi w pracy, a wieczorem rzucam się na męża z pazurami i chce wskoczyc pod pociąg... tak ostatnio wyglada moje zycie... ale chociaz w lozku się układa i po scianach nie latam... a tu dostalam l4 na 2 tyg od psychiatry na wypadek gdyby lek zrobil ze mnie cyborga! Brała to któraś z was?? Błagam napiszcie cos (
![]() |
#310 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() poczytam trochę o tym leku, bo pierwsze słyszę-ale jak się mysli samobójcze pojawiają to chyba będzie konieczne ![]() Widzę,że też mialas napad paniki. Najgorsze uczucie w życiu. Zawsze moją depresję bagatelizowalam, ale po pierwszym ataku biegłam do lekarza |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#311 |
Zadomowienie
|
Ja nawet atak leku zbagatelizowałam! Myslałam, że to przez stres bo mialam go gdy trafilam do szpitala na neurologie z zawrotami glowy. Pomyslalam- raju...1 noc... strach przed choroba mozgu i mi odwalilo... a potem sie juz nie zdarzylo... az do przedwczoraj. I tak serio nie zdawalam sobie sprawy, ze moge miec depresje. Bo ja z łózka wychodzę....funkcjonuję normalnie... spotykam sie z ludzmi...usmiecham, zyje w zasadzie normalnie. Depresja kojarzyla mi sie z niewychodzeniem z lóżka i tlustymi od tygodni włosami. A ja o siebie dbam! Zależy mi.
Ale okazalo sie, że objawy psychosomatyczne, zle samopoczucie, kolatanie sera, ktore bralam za choroby fizyczne, a badnia, pobyty w szpitalach nic nie wykazywaly to wlasnie depresja. 4 dni temu dostalam nerwobol w klatce piersiowej. Dusze sie juz 4 dni...jestem na poloddechu. I ten strach, że zaraz sie udusze, ze znow jestem chora a lekarze nie wiedza co mi jest...zalamal mnie juz totalnie. A juz wiadomo co mi jest...fizycznie nic- psychicznie kibel. Moje kolorowe życie z problemami chyba wlaśnie po cichaczu kopnęlo mnie w dupe. Tylko boje sie tego leku...strasznie. I jak na zlosc jutro syn męża przyjezdza do nas na weekend, a ja nie wiem czy nie zacznę lewitowac lub biegac po chalupie z krzykiem i sliną na pysku...aaaaaaaaa
![]() |
#312 |
Zakorzenienie
|
parogen to paroxetyna (ja go bralam
![]() Nic Ci nie będzie. To lek SSRI nowej generacji. Schudłam po nim 7 kg. Zmienilam na inny bo cierpialam po nim na bezsenność-ale sama nie wiem, nawet bym chetnie do niego wróciła |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#313 |
Zadomowienie
|
Ty tez masz depresję?? To ja nie jestem nienormalna?? Bo ty jestes normalna to ja tez jestem?? Hurra uff... a te opowieści na innych forach, że się wymiotuje... nawet tu dziewczyna 2 strony wczesniej pisze, że miała jakieś drgawki! ja nie chce mdlości, wymiotow, drgawek...
![]() ![]()
![]() |
#314 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Te leki są naprawde bezpieczne. Też mialam opory na początku. Zawsze myslalam,że takie leki otumaniją, robią z Ciebie roslinę . Ale to tak nie jest. Chyba,ze na jakieś grubsze choroby i cięższe stany ![]() Zresztą jak zaczęłam brać ten lek to nagle wielu moich znajomych zaczęło się przyznawać,że też biorą, też mają takie problemy ![]() Zazwyczaj po takich lekach nie czuje się różnicy, tzn czujesz się ok, naturalnie. Nic po Tobie nie widać!!! Powiem ci,że nawet mnie to rozczarowało. Mialam nadzieje,że to będzie taka tabletka szczęścia,taki legalny narkotyk ![]() ![]() Po lekach tez się ma doła-tylko łatwiej się z nimi uporać,lęki się zmniejszają Oczywiście zdarza się,że trzeba zmienić lek, bo źle na nas dziala,że to jeszcze nie to. A zwolnienie dostalaś, bo dopiero po okolo 2 tygodniach widać pierwsze efekty. PS ulotek (skutki uboczne) nie czytaj, albo weź dla porównania każdy inny jakikolwiek lek. Wszedzie litania skutow ubocznych, od których włosy dęba stają ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#315 |
Zadomowienie
|
A libido?
![]() ![]() ja 1 atak lęku miałam w szpitalu... zaczęłam się strasznie bać... trząść ze strachu...i 3h chodziłam od szpitalnego kibla do szpitalnego łóżka bo nie wiem czemu taki spacer był substytutem powrotu do rzeczywistości... i glupia powinnam się wtedy zgłosic do lekarza-wkoncu to szpital! daliby mi cos...xanax czy jak... a ja sie wstydzilam bo nie wiedzialam co mi jest ![]() z chorob to se juz wkrecilam wiele... teraz to wiem... wtedy serio szukalam u siebie przyczyny tak fatalnego samopoczucia! Arytmia serca- lecialam na ostry dyżur bo mam zawał... zawroty głowy- góz mózgu i szpital... uczucie odrealnienia- hipoglikemia pewnie i w spiączke popadam... ogolne zmeczenie? Pewnie tarczyca, hormony...itp, itd. A badania nic nie wykazywaly...lekarze juz zaczeli namnie patrzec jak na wariatkę ![]() ![]() generalnie to mnie zdołowała ta depresja... chyba popadnę w depresje przez ta depresje...
Fresh Princess of Wizaz ... https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=551947 - moja galeria pazurkowa ![]() 04.07.2015 PM 2015 ![]() Edytowane przez Lianca Czas edycji: 2011-08-19 o 22:47 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#316 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() dopoki nie zachorowalam i nie zobaczyłam moich znajomych w kolejce do psychiatry to też myslałam,że psychitra to lekarz od świrów ![]() Nie czarujmy się, depresja i nerwica dotykają coraz więcej osób. Pewnie sama masz chorych wśród swoich znajomych ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#317 |
Zadomowienie
|
Jestes do tyłu o jednego posta:P
Dawaj wykład o libido bo Ty madra jestes... a ja się dopiero wspinam na wyzyny depresji:/ Ciekawe ile się będę leczyła i czy po leczeniu nie okaże się nagle, że jestem zupełnie innym człowiekiem... ehh Podobno mam to cuś od kilku lat... piękny wieloletni żywot w niewiedzy...a ja po prostu myślałam, że to życie jest do dupy!
![]() |
#318 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Do dziś mam czasami tak,że boje się zasnąć bo mogę się nie obudzić ![]() Nigdy nie zapomne jak zaczełam dygotać w czasie napadu lęku. Atak trwał u mnie 3 godziny!!!masakra ![]() Nastepnego dnia na pogotowiu facet powiedział mi,że to tylko panika. Nie wierzyłam-no bo jak można z powodu stresu mieć takie cyrki ![]() ---------- Dopisano o 00:07 ---------- Poprzedni post napisano o 00:03 ---------- a propos libido to ja po seroxacie mialam wieksze ![]() ![]() No i pamietaj o tym,że sama depresja wplywa na jego spadek. Bierzesz tabletki antykoncepcyjne? Po nich podobnież jest zerowe ![]() Zrób tak-jeśli rzeczywiście Ci się zmniejszy ochota na seks to idź do lekarza i popros o zmianę leku. Powiedz,że to dla Ciebie bardzo ważne i Cie dołuje Ale bądź dobrej myśli-to chyba niezbyt czeste ![]()
Edytowane przez dawidowskasia Czas edycji: 2011-08-19 o 23:10 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#319 |
Zadomowienie
|
drugi miałam przedwczoraj w pracy... dusiło mnie już 3 dzień... nagle zaczęło mi się jeszcze gożej oddychać... mala ilość tlenu i w głowie mi się zakręciło...i nagle myśl... ZARA SIĘ UDUSZĘ! Czerwona na gębie się zrobiłam i znów ten lęk... dobrze, że sama w pokoju akurat byłam... wstałam od biurka...poszłam do okna i na siłę zaczęłam się uspokajać... ułożyłam plan...iść do szefowej, poudawać normalną aczkolwiek chorą iulotnić się jak najszybciej z roboty by obciachu nie było! Tak zrobiłam... odrazu umówilam się do psychiatry... ale przed wizyta..prosto z pracy do szpitala... wpadam na izbe... i mowie: Zrobic mi tu rtg i osluchac pluca... bo sie dusze... jak pluca sa cale i zawalu tez nie mam to prosze na mnie nie krzyczec bo ja prosto stad ide do psychiatry... jak to lekarz uslyszal...zrobil co trza...mowi - zdrowa pani jest...psychiatra to dobry pomysł... krzyż na drogę, sanki w plecy, godzinę później wysmarkiwałam chusteczki w gabinecie psychiatrycznym. Ot i moja historia
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#320 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Powiem Ci szczerze,że z tego co opisywałaś o swoim życiu, byłym facecie, tych obecnych stresach to nie dziwota-kiedyś zapas sił musiał sie skończyć. Nikt nie jest ze skały, a Ty i tak bardzo dobrze sobie radzisz jak na te wszystkie przeciwności losu |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#321 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Co do mojego atrakcyjnego żywota... oj było tego więcej... a to, że mam silny charakter to i psychiatra mi powiedziała... że jak posłuchała moich opowieści to osiwiała i jest zdziwiona, że ja tu do niej tak późno trafiłam i to samochodem o własnych siłach i o ludzkim wyglądzie! Gdyby nie ten cholerny nerwoból to bym se 3 fajki wyjarała, lufe strzeliła i dalej do przodu zapewne... dodam, że prosto od psychiatry pojechałam do siostry na grilla:P lol ale padłam ze zmęczenia o 23.00... dusza chce, a to coś jednak ciagnie do wyrka ![]()
Fresh Princess of Wizaz ... https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=551947 - moja galeria pazurkowa ![]() 04.07.2015 PM 2015 ![]() Edytowane przez Lianca Czas edycji: 2011-08-19 o 23:20 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#322 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() obojetnie jaki lek tam wpiszesz to sie naczytasz,że szok. Pamietaj,że nawet jak sie źle czujesz po leku, nie jest dla Ciebie to jestes w pełni świadoma (nie ma akcji,że wychodzisz w szlafroku z nożem i zabijasz dzieci w piaskownicy ![]() gorsze akcje robi się w stanie depresji. Znam osobę po seroxacie. Ten lek ja całkowicie wyleczył. Mnie wyciągnał z zupełnego dna depresji. No i najważniejsze -nie chodzę na terapie, nie mogę sie wybrać ![]() Na początku września zapisze sie do psychologa ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#323 |
Zadomowienie
|
Boże jak to dobrze, że ja nie mam szlafroka bo biedne dzieci
![]() Ja na terapię idę...kazała mi za miesiąc bo stwierdziła, że lepiej żeby lek już działał bym mogła pozytywnie do niej podejść ![]() Ja się chętnie podzielę moimi schizami w pierwsze dni brania leku... bo pewnie ze strachu dostane biegunki, a zwalę to na skutki uboczne:P
![]() |
#324 |
Zakorzenienie
|
ja wymiotowalam po swoim leki pierwszym jaki zaczelam brac trwalo to z 2 tygodnie , poprostu na zarcie patzrec nie miglam , potem bylo juz tylko lepiej i lepiej
![]() teraz sie smieje ze wtedy moglam wymiotowac tez swoimi starym zyciemlękami,problemami i tak o to sie oczyscic na nowe zycie ![]() ![]() i serio potem juz bylo tylko lepiej,wiec czasem warto przemeczyc skutki uboczne by lek sie w nas zadomowil i dopasowal powodzenia! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#325 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#326 |
Zadomowienie
|
Oto jak wygląda sytuacja...
Potworny ból głowy Zawroty głowy Mdłości Cały dzień leżę w łóżku... jestem potwornie głodna, a nie wiem czy coś przełknie...
![]() |
#327 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() jest kilka wizażanek ktore biorą ten lek (min Pani-jesień) |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#328 |
Zadomowienie
|
ehhh... wytrzymać muszę bo nie mam wyjścia... ale łeb mi rozsadza
![]() ![]()
![]() |
#329 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() tu dziewczyna pisze o odstawieniu (ale sie nie przejmuj bo źle to robi ![]() https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=362455 powiem ci tylko,że ja nie mialam takich skutków ubocznych (tylo jadłowstręt - to mnie cieszylo:P)
Edytowane przez dawidowskasia Czas edycji: 2011-08-20 o 15:06 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#330 |
Zadomowienie
|
Źle mi, źle mi... źleeeee
Boli głowa jak cholera ![]() Podjęłam decyzję.. w nosie mam ten lek... czułam się lepiej zanim go dziś wzięłam! Ja nie jestem w takim stanie by to przeżywać... ja normalnie funkcjonuje... wychodzę z domu, pracuję, a że się wkurzam to trudno! Dopiero ten lek mnie dziś tak przykuł do łóżka, że to był najgorszy dzień mojego życia... idę na terapię i kupie se Persen w aptece... jak terapia i to nie pomoże to wtedy se to łyknę... zawsze mogę zacząć później ![]() Zanim zacznę się faszerować spróbuję inaczej... Nigdy jeszcze mnie tak głowa nie bolała... nigdy... koszmar... ehhh
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:09.