Chyba nadszedł już nasz czas,rodzić jadą pierwsze z nas!mamyListopad-grudzień2010,cz6 - Strona 11 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-10-06, 14:12   #301
Patrycja_1708
Zadomowienie

Dot.: Chyba nadszedł już nasz czas,rodzić jadą pierwsze z nas!mamyListopad-grudzień20

Też się własnie zastanawiałam co do pozycji rodzenia i przyznam szczerze że własnie bym chciała urodzić tak jakby na kucka... Nie wiem jak dokładnie to opisać ale tak jak któras z was pisała własnie ze podpieram sie łokciami a kolana ugięte... Wydaje mi sie ze w takiej pozycji dziecko szybciej wyjdzie niż jak sie leży... Ale zapytam o wszystko położnej jak do nas przyjedzie bo chciałabym aby sprawiło mi to jak najmniej bólu... Ale znieczulenie będę miała to mam nadzieje ze nie bedzie tak źle...
Patrycja_1708 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-06, 14:17   #302
kretencja
Zakorzenienie

Dot.: Chyba nadszedł już nasz czas,rodzić jadą pierwsze z nas!mamyListopad-grudzień20

Ja przygotowując się do sn cały czas miałam w głowie pozycję w pionie - jaką konkretnie to już chyba podpowiada instynkt w trakcie porodu, zresztą można ją zmieniać. W szpitalu, w którym chciałam rodzić I fazę porodu można spędzić kompletnie dowolnie - chodzić, wejść pod prysznic, bujać się na piłce itp. II faza porodu, czyli wypieranie dziecka, prawie do ostatniego momentu też w dowolnej pozycji - na stojąco, w kucki, w kolankowo-łokciowej. Położna mówiła, że jedynie na 2-3 ostatnie skurcze (gdy już widać główkę) wchodzi się na łóżko, gdzie przyjmuje się pozycję półsiedzącą - podobno to ułatwia położnym ochronę krocza. Tak że ekstra, strasznie się napaliłam na to. No ale w moim przypadku ZONK

RAZEM OD 5.03.2000.

Optymista uważa, że świat stoi przed nim otworem. Pesymista... wie, co to za otwór

TYMEK - 26.11.2010
kretencja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-06, 14:25   #303
bela14
Rozeznanie

hej ale pędzicie nie do nadrobienia
mnie od paru dni bolało w pachwinie przy wstawaniu
takie kłucie a dzisiaj to masakra aż sobie usiadłam z bólu.
i wszystko mnie boli a ja ciagle bym sprzatała bo mam wrazenie,że zaczne rodzić i moje chłopy w nieładzie zostaną a oni i tak mi masakre stworzą przez te kilka dni i tu nie daje rady a tu mnie trafia
Ja rodziłam w pułsiedząco i na boku,połozna mi trzymała nogę
sama mi to zaproponowała i było super bo na plecach to szału morzna było dostać.
bela14 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-06, 14:26   #304
kularek
Zadomowienie

i ja jestem ale jeszcze nadrabiam wklejam to co odpisałam z tamtej części i nadrabiam dalej

Cytat:
Napisane przez 79 Marta
pokonałam zgagę przegryzlam parę migdałów i po zgadze ani sladu dostałam taka radę od koleżanki.DZIAŁA....

ale Ci dobrze mi migdały nie pomagają wogóle ostatnio zjadłam całą paczkę i nic
ale nareszcie znalazłam coś co mi pomaga - tabletki rennie choć nie chce ich brać za często i cola łyczek wystarczy na kilka godzin

Angelika witaj

Cytat:
Napisane przez apoolonia
Kupujecie śliniaki?

ja mam dwa malutkie, które dostałam takie materiałowe a sama jak będę kupować to już troszkę większe i chyba takie ceratkowe bo te materiałowe nie chcą się dopierać

ona1010 powodzenia na wizycie (chyba, że jak to pisze to Ty już po jesteś )

Cytat:
Napisane przez pelnia1980
czemu sie wnerwiasz ze leci zamiast sie cieszyc??????? siara to cudna sprawa, mi maz czasem podchlipuje wieczorkami

a mój to boi się dotknąć żeby czasem coś nie wyleciało

Cytat:
Napisane przez rptrbj1978
jejus mnie tez same głupoty tzn. rzeczy straszne zwiazane z ciaza ze to juz ...mam dosc tych snów.
chyba za duzo mysle o tym.

oj mi też się dużo z ciążą śni - dziś dwa razy się budziłąm i coś gadałam przez sen, za pierwszym razem nie pamiętam a za drugim śniło mi się, że mieliśmy dziurę w dachu przez którą moja siostra chciała zrzucić rower na mój brzuch i ja się tak wystraszyłam, bałam się o dzidzię, że tż nie mógł mnie uspokoić i ciągle patrzyłam w sufit czy coś nie leci

Cytat:
Napisane przez KarolinaB
.....Ja miałam weekend u przyjaciółek i fryzjera, niestety zakończony smutno, bo zmarł mój dziadek i wczoeaj był pogrzeb... Nie doczekał dziadek prawnuka, a ma być jego imiennik, cięzki wczoraj dzień był....

współczuję Ci i wiem co czujesz bo w tamtym miesiącu zmarła mi babcia i też prawnuka nie doczekała a wiem, że bardzo się cieszyła i nie mogła się doczekać kiedy go przytuli i już nie zdążyła.... dwa dni przed *** dowiedziała się, że będzie chłopiec.......

Cytat:
Napisane przez Martinixxx
No własnie sie zastanawiam czy mówić , że leci wam siara to rzeczywiście wam kapie?? czy macie biały nalot na sutku??......

w ciągu dnia to mi leci mało wieczorem znajduje takie zaschnięte na staniku ale malutko -ale za to rano i wieczorem to tak właśnie normalnie kapie - ostatnio jak tż ścisnął mocniej pierś to aż tak sikło -nie podoba mi się to i jeszcze tż się boi dotykać , wogóle wszystkiego się ostatnio boi żeby krzywdy nie zrobić mnie czy małemu

Cytat:
Napisane przez Patrycja_1708
Tak czytałam co pisałyście o tym praniu pościeli i ja wyprałam tylko poszewki od kołdry i podusi a reszty nie ruszałam. Nawet nie pomyslałam zeby wyprać ochraniacz czy rożek... A wy wszystko pierzecie??? Nie wystarczy wywietrzyć??

ja prałam wszystko
kularek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-06, 14:37   #305
Anecka
Zakorzenienie

Taylor rodzi

Aneckowo

metal gora - 06.02.2012
metal dol - 12.06.2012
Anecka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-06, 14:38   #306
De28
Wtajemniczenie

Co do nazwiska- tez chcialam dwa- ale niemieckie mojego meza i moje polskie wogole do siebie nie pasuja

Tez piore wszystko. nawet tetrowe pieluszki, bo strasznie mi smierdzialy.

A co do pozycji porodu- to chyba w czasie porodu bedziemy decydowac w jakiej pozycji chcemy rodzic. Moja znajoma szykowala sie na hokera,siedzaco,polsiedza co, ale tak ja bolalo, ze jednak najwygodniej bylo na lezaco choc sie przed tym wczesniej zapierala.

Daniel

Christian
De28 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-06, 14:45   #307
79 Marta
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Anecka Pokaż wiadomość
Taylor rodzi
Stary 2010-10-06, 14:46   #308
kretencja
Zakorzenienie

Marta, to chyba jakaś postać z Mody na Sukces Ale głowy nie dam

RAZEM OD 5.03.2000.

Optymista uważa, że świat stoi przed nim otworem. Pesymista... wie, co to za otwór

TYMEK - 26.11.2010
Stary 2010-10-06, 14:48   #309
vikicullen
Zadomowienie

Ja juz mam dosyc:/ na dworzu przeciez jest dość chlodno i wiatr mocny wieje, wsiadam do autobusu i momentalnie jestem cala mokra tak mi cieplo jest(jakby bylo z 30 stopni), cieknie az mi z twarzy:/ ludzie sie patrza jak na nienormlaną:/ potem wysiadam taka spocona i ten wiatr mnie zawiewa i co choroba murowana:/ czy wy też tak macie , że ciagle wam gorąco?? juz wstyd mi gdzieś chodzic bo przeciez nie wyjde na krotki rękaw w pazdzierniku

http://www.suwaczki.com/tickers/atdc2n0askflsw50.png

PAULINKA ur. 01.10.2015 r.

http://www.suwaczki.com/tickers/ug37tv739lp63vo5.png
vikicullen jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-06, 14:49   #310
Anecka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez 79 Marta Pokaż wiadomość

To tylko dla wtajemniczonych

Dobre, dwa razy jękła a Nick: "Czemu ona tak cierpi?"

kretencja, zgadlas i lepiej sie przyznaj ze namiętnie ogladasz

viki, ja tez tak mam w autobusie/markecie jak chodze/w ogole w pomieszczeniach i to nie grzanych..

Aneckowo

metal gora - 06.02.2012
metal dol - 12.06.2012

Edytowane przez Anecka
Czas edycji: 2010-10-06 o 14:52
Stary 2010-10-06, 14:51   #311
kretencja
Zakorzenienie

No, muszę Cię rozczarować, nawet nie mam telewizora w domu Ale... mojemu Tacie zdarzało się oglądać, jak chodził się babcią opiekować. To coś tam mi się obiło. I pamiętałam, że Ty oglądasz, jakoś tak pomyślałam, że może o to chodzić
Inteligentna bestia ze mnie

RAZEM OD 5.03.2000.

TYMEK - 26.11.2010
Stary 2010-10-06, 14:52   #312
Aliszcze
Zakorzenienie

Cytat:
Taylor rodzi
o nie, kolejne dziecko, które jak podrośnie będzie z Ridgem (nie wiem dokładnie jak się pisze jego imię) albo z Brooke)- nie wiem, czy rodzi chłopca czy dziewczynkę, dlatego nie umiem dopasować pary

Joasia przyszła na świat 19.12.2010- jest naszym cudem

http://www.suwaczki.com/tickers/km5skrhmyifedqdn.png

nadzieja umiera ostatnia.....
Aliszcze jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-06, 14:57   #313
Anecka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Aliszcze Pokaż wiadomość
o nie, kolejne dziecko, które jak podrośnie będzie z Ridgem (nie wiem dokładnie jak się pisze jego imię) albo z Brooke)- nie wiem, czy rodzi chłopca czy dziewczynkę, dlatego nie umiem dopasować pary
chlopiec Pewnie bedzie krecil z córką Brooke Hope albo zaciagnie Stephanie do lozka

kretencja, to zazdroszcze braku tv, mnie by sie przydalo takie rozwiazanie! No i nie watpie zes zdolniacha

No nic czekam na TZ i idziemy na spacer a pozniej musze go ublagac o kupno czekolady

Aneckowo

metal gora - 06.02.2012
metal dol - 12.06.2012
Stary 2010-10-06, 14:58   #314
79 Marta
Wtajemniczenie

a ja dostałam bon do Merlina , właśnie sprawdzam , co by tu chapnąć
Stary 2010-10-06, 15:02   #315
kotek81
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kliwia Pokaż wiadomość
Aliszcze no dlatego bardziej sie oplaca krotkie lokaty zakladac. i wtedy nie placzesz ze ja zrywasz.
My zakladamy lokaty po 1000zl jedniodiowe z kapitalizacja odsetek i takie co odsetki splywaja na konto. I same sie odnawiaja te lokaty hihihi wiec roboty przy tym nie ma.
W tym miesiacu nie mamy z czego zorbic lokaty
o tych jednodniowych to pierwsze słyszę???
muszę poszukać na necie...

Ech - jak nie masz kasy - to nic nie idzie zarobić - jakby człowiek miał "luźne" kilkadziesiat tysięcy to wtedy pewnie idzie ładne parę groszy zarobić na jakiś obligacjach albo jeszcze czym innym
Cytat:
Napisane przez Sysunia_d Pokaż wiadomość
Wiecie juz w jakich pozycjach chcecie rodzic ??? Bo ja sie tak ostatnio zastanawiałam i chyba na lezaco to nie chce tzn boje sie ze nie dam rady tak urodzic.
Ja ostatnią fazę porodu miałam na leżąco - tzn no nie tak całkiem na płasko i nawet jakoś poszło
Cytat:
Nie no chodzilo mi o noc, np tz wracaz pracy o 22 to czasami cos oglada, ale sie poswiecimy
U mnie też telewizor często chodzi po nocach bo tż się budzi np. o 1 w nocy włącza tv i idzie spać do szału mnie to czasem doprowadza
Cytat:
Taylor rodzi

Cytat:

To tylko dla wtajemniczonych

Dobre, dwa razy jękła a Nick: "Czemu ona tak cierpi?"
a już łapę

Hehe my też tak szybko urodzimy - przeciez nie możemy być gorsze od jakiejś tam Taylor
kotek81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-06, 15:03   #316
kretencja
Zakorzenienie

Anecka, no to wywal tv

RAZEM OD 5.03.2000.

TYMEK - 26.11.2010
Stary 2010-10-06, 15:05   #317
79 Marta
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez kotek81 Pokaż wiadomość

U mnie też telewizor często chodzi po nocach bo tż się budzi np. o 1 w nocy włącza tv i idzie spać do szału mnie to czasem doprowadza
u mnie jeszcze dodatkowo klika na laptopie

a gdzie się Irsin włóczy? chyba jej dziś nie było?

Edytowane przez 79 Marta
Czas edycji: 2010-10-06 o 15:11
79 Marta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-06, 15:16   #318
Anecka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kretencja Pokaż wiadomość
Anecka, no to wywal tv
Nie no gdzie... choc ze swojego starego pokoju kazalam tztowi dac na strych ale to byl staaaary tv a tu mamy nowszy.

Cytat:
Napisane przez 79 Marta Pokaż wiadomość
u mnie jeszcze dodatkowo klika na laptopie

a gdzie się Irsin włóczy? chyba jej dziś nie było?
a mnie denerwuje bo zawsze przed snem musi ogladac cos na komorce a ze ma smartfona to po prostu ciagle filmy na nim oglada, czesto gesto bez sluchawek no i np wczoraj. Mowi do mnie ale jestem zmeczony, no to zgasilam tv, swiatlo imowie no to spimy (choc chcialam obejrzec jeden program) no i ja sie polozylam a spimy w dwie rozne strony przykrylam sie kocem, nagle po 15 minutach slysze jakies glosy, patrze a on cos oglada/slucha i mowie: no przeciz taki zmeczony byles: a on: NO TAK, ale mnie ogladanie przed snem usypia, a ciebie nie? no padlam mowie ze jak m isie chce spac to spie i tyle

Irsin moze rodzi

Aneckowo

metal gora - 06.02.2012
metal dol - 12.06.2012
Stary 2010-10-06, 15:27   #319
M25
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez vikicullen Pokaż wiadomość
Ja juz mam dosyc:/ na dworzu przeciez jest dość chlodno i wiatr mocny wieje, wsiadam do autobusu i momentalnie jestem cala mokra tak mi cieplo jest(jakby bylo z 30 stopni), cieknie az mi z twarzy:/ ludzie sie patrza jak na nienormlaną:/ potem wysiadam taka spocona i ten wiatr mnie zawiewa i co choroba murowana:/ czy wy też tak macie , że ciagle wam gorąco?? juz wstyd mi gdzieś chodzic bo przeciez nie wyjde na krotki rękaw w pazdzierniku
vikicullen, mi tez jest tak gorąco. A zawsze byłam zmarzluchem

---------- Dopisano o 16:25 ---------- Poprzedni post napisano o 16:22 ----------

Cytat:
Ja przygotowując się do sn cały czas miałam w głowie pozycję w pionie - jaką konkretnie to już chyba podpowiada instynkt w trakcie porodu, zresztą można ją zmieniać. W szpitalu, w którym chciałam rodzić I fazę porodu można spędzić kompletnie dowolnie - chodzić, wejść pod prysznic, bujać się na piłce itp. II faza porodu, czyli wypieranie dziecka, prawie do ostatniego momentu też w dowolnej pozycji - na stojąco, w kucki, w kolankowo-łokciowej. Położna mówiła, że jedynie na 2-3 ostatnie skurcze (gdy już widać główkę) wchodzi się na łóżko, gdzie przyjmuje się pozycję półsiedzącą - podobno to ułatwia położnym ochronę krocza. Tak że ekstra, strasznie się napaliłam na to. No ale w moim przypadku ZONK
W moim szpitalu tez tak jest i bardzo mnie to cieszy Ostatnio nawet na SR ćwiczyliśmy te wszystkie pozycje, oddechy i masaże. Było super Juz nie pamiętam kiedy ostatni raz leżałam na brzuchu

---------- Dopisano o 16:27 ---------- Poprzedni post napisano o 16:25 ----------

Cytat:
Nie robiłam czekokubków, w ogóle nie wiem, co to takiego
Ja tez nie wiem co to jest.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-10-06, 15:29   #320
_paulinka2
Wtajemniczenie

nadrobię was później dziewczynki....

wyszłam na zakupy i tak się fatalnie poczułam, dzidzia mnie tak kopała jak nigdy, nie chciala w ogóle przestać. Dostawałam takie kopy w szyjkę że jak szłam to się zginałam w pół, dobrze że tż był niedaleko to po mnie przyjechał i odwiózł do domu.

mi tam na dworzu jest zimno... szczególnie teraz jak jest takie zimne wiatrzysko.... brrr. ale w domku to na krótki rękaw chodzę i śpię bez kołdry Oo.

dbam o włosy

_paulinka2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-06, 15:33   #321
M25
Zadomowienie

Cytat:
Anecka, ja właśnie czytałam, że dzidziuś na sen w ciągu dnia nie powinien mieć identycznych warunków jak na noc. W nocy owszem - ciemno, cicho, ale w ciągu dnia nie powinno się tego odtwarzać, może trochę światła wpaść, odgłosy dobiegające z domu też powinno być słychać (rozmowy, telewizor), powiedzmy zza ściany, aby dziecko uczyło się odróżniać dzień od nocy. Później, gdy zacznie więcej w dzień być aktywne, łatwiej będzie mu rytm dobowy uregulować
Na SR położna podkreślała nam jak ważne jest światło w prawidłowym rozwoju dziecka. Mówiła, że nie wolno zasłaniać zasłon lub żaluzji w czasie dnia. Między innymi dlatego zrezygnowałam z baldachimu nad łóżeczkiem, bo kradnie dziecku światło.

---------- Dopisano o 16:33 ---------- Poprzedni post napisano o 16:30 ----------

Cytat:
Napisane przez anankee Pokaż wiadomość
Dziewczyny poradźcie, co kupić chrześniakowi na urodziny? Ma 11 lat, lubi grać w piłkę, może jakąś koszulkę? czym interesują się chłopcy w takim wieku?
A może po prostu zapytaj go co chciałby dostać?
Stary 2010-10-06, 15:39   #322
sylwia01485
Zadomowienie

kotek81 zauważyłam, że zapytałaś o mojego pieska, ale jakoś mi umknęło, żeby ucałować

anecka - możesz mieć rację z tymi robakami, bo sunia była odrobaczana niecałe 2 tyg temu, a cykl życia robaka własnie jakoś tak trwa i sunia ma mieć następną dawkę leku na odrobaczanie właśnie za 2 dni, więc może to te larwy się chciały wydostać- tak sobie tłumaczę, może bez sensu, ale grunt, że dziś od 5 rano nie zrobiła nic- jak się znów coś zacznie, to popędzę do weta, bo nie chcę się denerwować.
Rozbawiłaś mnie tą MNS- ja czasami w wakacje, gdy jestem na Mazurach u mamy to oglądam ten niesamowity serial- wyłącznie dla zgrywu, bo takich dialogów i konfiguracji łóżkowo - romansowych nie można chyba na trzeźwo wymyśleć- scenarzyści coś biorą , a w szkole swoim dzieciom powtarzam , że mi wystarczy raz na miesiąc włączyć 1 odcinek, żeby dowiedzieć się z kim aktualnie jest Brooke- dzieciaki oglądają namiętnie wszystkie seriale ( ja nawet tytułów poza Klanem i MNS nie umiem wymienić) i mnie zawsze pytają, czy jestem na bieżaco, wiec tak im tłumaczę, że niestety "wczoraj nie oglądałam"

79Marta- a jak Ci smakują te maliny? Może chociaż trochę trzeba zacząć wierzyć w ich moc, to zadziała jak placebo

zrobilam blok- ale mleko mialam granulowane i chyba nie bedzie taki dobry, jak w przepisie , ale i tak zjem
sylwia01485 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-06, 15:43   #323
M25
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez anankee Pokaż wiadomość
ja biorę magnez 3 razy dziennie po 2 tabletki, wychodzi mi 300mg na dzień, i brzuszek już mi się tak nie spina jak wcześniej, no i skurcze żadne mnie nie łapią na szczęscie
Ja próbowałam wczoraj odstawić już magnez i no-spe i noc dzisiaj miałam fatalną. Skurcze, ból w dole brzucha, masakra :/ Nie chce już brać tego magnezu bo boję się, że będę miała problemy ze skurczami przy porodzie.

---------- Dopisano o 16:43 ---------- Poprzedni post napisano o 16:40 ----------

Cytat:
Kurcze a tetre trzeba prac? Ja nie pralam ani tetry ani flanelek, przescieradla i ochraniacza tez nie zamierzam..
Ja wyprałam i wyprasowałam wszystko

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-10-06, 15:45   #324
De28
Wtajemniczenie

Potrzebuje sasiadow na farmeramie.Kto chetny?

Daniel

Christian
Stary 2010-10-06, 15:46   #325
vikicullen
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez M25 Pokaż wiadomość
vikicullen, mi tez jest tak gorąco. A zawsze byłam zmarzluchem

też bylam zmarzluchem a teraz

Stary 2010-10-06, 15:46   #326
_paulinka2
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez De28 Pokaż wiadomość
Potrzebuje sasiadow na farmeramie.Kto chetny?

ja , ja mnie zapraszać !

nick : _paulinka2

dbam o włosy

_paulinka2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-06, 15:47   #327
vikicullen
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez M25 Pokaż wiadomość

Ja wyprałam i wyprasowałam wszystko

ja tez

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-10-06, 15:48   #328
M25
Zadomowienie

Nie wiem czy chcecie, ale wklejam moje ostatnie zakupy do pooglądania

Sweterek babcia zrobiła na drutach
Stary 2010-10-06, 15:48   #329
De28
Wtajemniczenie

Wyslane jak kto ma ochote, to zapraszac:kasiaessen

Daniel

Christian
Stary 2010-10-06, 15:50   #330
kliwia
Zakorzenienie

M25 nasze dzieci beda chodzic w takich samych czapkach

Ja zaraz bede koloryzowac sobie wlosy na kolor kasztanowy. Bedzie mi koloryzowal maz. pierwszy raz hahaha ale będzie masakra
kliwia jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości