|
|||||||
| Notka |
|
| Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#301 |
|
Przyczajenie
|
prosze o porade - biore miesiąc tabletki cerazette (minipigulka)
Witam biore miesiąc tabletki cerazette (minipigulka)
zauwazylam bardzo duza utrate wlosow wręcz wlosy wypadają mi garciami prawdopodobnie sa to skutki brania wlasnie tych tabletkow martwię się bo niechce być lysa i nie chce tego lekcewazyc powinnam isc z tym problem do lekarza jakiego? o zmianie tabletek nie wchodzi w gre |
|
|
|
|
#302 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: prosze o porade - biore miesiąc tabletki cerazette (minipigulka)
Witaj,ja również brałam CERAZETTE podczas karmienia piersią i doskonale rozumiem,że inne tabletki nie wchodzą w grę.Mi podczas stosowania tych pigułek osłabiły się włosy,ale nie wypadały garściami.Bolała mnie za to głowa,spadło mi libido i ogólnie było do d...y.
|
|
|
|
|
#303 |
|
Zadomowienie
|
Pewnie niedawno urodziłaś? Po ciąży to normalne.
|
|
#304 |
|
Raczkowanie
|
Mój bąbel ma już przeszło 2 latka,tabletki brałam ok.roku i odstawiłam bo mi nie służyły.A przede wszystkim nie służyły mojemu mężowi bo jak je brałam to po prostu nie miałam ochoty na małżeńskie figle.Taka 200%antykoncepcja
|
|
|
|
|
#305 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Moja mama miała podobnie. I włosy wychodziły jej garściami nie tylko po hormonach branych w celu antykoncepcji ale też po takich, które miały zapobiegać ponownemu narastaniu torbieli w macicy.
|
|
|
#306 |
|
Raczkowanie
|
Pomocy! Dziwne "krwawienie z odstawienia"
...o ile to w ogole krwawienie z odstawienia, prosze doradzcie bo nie wiem co robic.
Hej dziewczyny, od miesiaca nie biore juz tabletek anty (cerazette) a wczesniej wzielam 3opakowania bez robienia przerw (przy nich nie trzeba, to tabsy jednoskladnikowe). No i teraz czekalam na okres ktory powinien sie pojawic do okolo miesiaca. Wczoraj wieczorem poczulam mokro i sadzilam ze to okres. Kolor brunatny, raczej geste nic ciecz. Dzis rano na podoasce czysto, dopiero jak wstalam to mialam troszke cieczy (ale bardzo malo) o kolorze orzecha wloskiego.... Chce znow zaczac brac te tableki i dzia powinnam wziac pierwsza (bo w deugi dzien okresu) a ja nie wiem czy to okres czy co.... dodam, ze zaczelam uprawiac seks jakis tydzien temu, stosujac przerywany seks( wiem, glupio....) doradzcie bo zara zwariuje... Czy to okres? A jesli nie to co?
|
|
|
|
|
#307 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Pomocy! Dziwne "krwawienie z odstawienia"
Po co robiłaś tę miesięczną przerwę?
|
|
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#308 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#309 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#310 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#311 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Taaaaa... He? Edytowane przez 201708160922 Czas edycji: 2015-06-27 o 20:27 |
|
|
|
|
|
#312 |
|
Naczelna Nastolatka
|
Autorko, masz teraz totalnie rozwalony cykl więc nikt ci nie powie czy teraz masz okres czy nie. A odstawianie tabletek na miesiąc to idiotyzm. CzasKomety ma rację.
|
|
#313 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Bralam tabletki 3miesiace, nastepnie przestalam je brac i czekalam do teraz na okres, wiec jeszcze nie zaczelam kolejnego opakowania.... Przeciez kazdy kiedys przestaje brac tabsy i ten okres w ciagu miesiaca dostaje.... |
|
|
|
|
|
#314 |
|
Naczelna Nastolatka
|
Aha, a skąd te mądrości wzięłaś??? Bo po odstawieniu tabletek to przez kilka miesięcy można się bujać z plamieniami, cyklami bezowulacyjnymi i tym podobnymi przyjemnostkami. Nie ma czegoś takiego, że w miesiąc dostaniesz okres bo tak ma być.
I powtórzę, że wybrałaś sobie idealny sposób żeby totalnie rozregulować cykl i hormony. Po jakiego wuja ta miesięczna przerwa?
|
|
#315 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Powtarzam- poki co nie wzielam po tym miesiacu kolejnego opakowania wiec t tak jakbym miesiac temu po prostu zaprzestala brania ich, co mozna zrobic, bo po skonczeniu nawet jednego opakowania mozna przestac stosowac anty jesli sie chce. Te mądrosci wzielam z internetu a potem potwierdzilam je u swojego ginekologa! I ja nie powiedzialam ze "w miesiac mam dostac okres i juz" tylko ze w okolo tym czasie powinien sie pojawic dlatego zastanawiam sie czy to co teraz ze mnie wylatuje to okres czy nie. Czy w ogole przeczytalas moj post? Napisalam go zwby sie dowiedziec czy to co ze mnie leci to okres czy jakies plamienia a ty mi tu o rozregulowaniu cyklu, przerwie itp.... No ludzie! |
|
|
|
|
|
#316 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#317 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Miesieczna przerwa jest beznadziejnym pomysłem. Jesli tak doradził ci twoj gin to podaj jego nazwisko. Będziemy wiedziały do kogo NIE UMAWIAĆ sie na wizytę.
|
|
|
|
#318 |
|
Przyczajenie
|
Pierwsze krwawienie przy minipigułce
Witam!
Dziś wzięłam już trzecią tabletkę z drugiego opakowania. Biorę pigułki Azalia i muszę przyznać, czuję się po nich bardzo dobrze. Jednak mam wątpliwości, co do krwawień. Otóż 17 dnia brania pigułek dostałam plamienia, które przeszło w krwawienie. Czułam się jakbym miała okres i w sumie tak też to wyglądało, choć "ciecz" była koloru czerwono-rdzawo-brązowego, nie zaś czerwonego, jak normalnie. Trwało to 5 dni. Gdybym teraz ich nie brała, to dziś dostałabym okresu. Bolą mnie piersi, co zawsze jest zwiastunem miesiączki, jednak jeszcze nic się nie dzieje. Jedynie dzisiaj troszkę pobrudziłam majtki. Coś jakby plamienie. Więcej nic się nie działo. Czy powinnam spodziewać się okresu? |
|
|
|
|
#319 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Pierwsze krwawienie przy minipigułce
Mam wrażenie, że nie wiesz na jakiej zasadzie działają tabletki antykoncepcyjne. Podczas 1szych kilku opakowań nie da się stwierdzić, czy są dla Ciebie odpowiednie, bo jest na to za wcześnie. Krwawienia mogą się pojawić nawet i przy 5 pierwszych opakowaniach. Biorąc tabletki anty nie masz okresu, tylko krwawienie z odstawienia w 7dniowej przerwie brania tabletek, także nie możesz dostać 'miesiączki' jeśli nie ma tej przerwy. Piersi mogą Cię boleć, bo to normalne od brania hormonów. A co do tamtego krwawienia, to nie wiem co mówi Twoja ulotka na ten temat. Moja mówi, że jeśli trwa długo lub się powtarza, to mam iść do ginekologa. Jesteś pewna, że bierzesz je prawidłowo? To znaczy 3 tygodnie codziennie o tej samej porze a potem robisz 7dniową przerwę? Czy w 1szej przerwie dostałaś krwawienie?
|
|
|
|
|
#320 |
|
Przyczajenie
|
Ja biorę jednoskładnikowe, 28 dni bez przerwy
|
|
|
|
|
#321 |
|
Raczkowanie
|
Chyba, że tak. W takim wypadku krwawienia podczas brania tych tabletek mogą być bardzo nieregularne albo nawet całkowicie zaniknąć
|
|
|
|
|
#322 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Cerazette / Azalia / Ovulan / Limetic / Dessette mono / Symonette - wątek zbior
Hej dziewczyny
pewnie się powtórzę, ale chciałabym Was poprosić o radę. Biorę tabletki Ovulan, teraz jestem w trakcie brania drugiego opakowania i nie miałam żadnej miesiączki, brak również jakichkolwiek plamień, którymi " straszyła" mnie moja gin nie wiem czy to jest normalne z tym zanikiem okresu? Dodam (nie wiem czy to istotne), że mam 25 lat, nigdy nie rodziłam i popalam papierosy, paczka na 2-3 dni. Będę wdzięczna za jakieś info
|
|
|
|
|
#323 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Cerazette / Azalia / Ovulan / Limetic / Dessette mono / Symonette - wątek zbior
Cytat:
Plamienia mogą się pojawić, ale nie muszą. Raczej rzadko takie coś się dzieje. Z brakiem krwawienia w przerwie też wszystko jest ok na początku, jednak jeśli nie pojawi się po raz kolejny to idź do lekarza
|
|
|
#324 |
|
Przyczajenie
|
Taaaak, z tym paleniem to i moja gin mi cały czas mówi, że skoro tak mało palę to po co w ogóle to robię, ale nie mogę się spiąć i hmm... Nie mam wytłumaczenia :P bardzo Ci dziękuję za info
już się zaczynałam troszke martwić o ten brak :P
|
|
|
|
|
#325 |
|
Konto usunięte
|
lol. raczej się nie pojawi krwawienie z odstawienia
|
|
|
|
|
#326 |
|
Zakorzenienie
|
LOL. No to super
|
|
#327 |
|
Przyczajenie
|
Pierwsza tabletka anty (Limetic) i szybkie, ważne pytanie- bardzo proszę o pomoc!
Witajcie!
Planowałam po raz pierwszy brać tabletki anty od najbliższego okresu. Mięsiączki spodziewałam się w piątek, ale pechowo zaczęło mi się dziś plamienie. U mnie z okresem jest tak, że zazwyczaj w pierwszy dzień mam lekkie plamienia (może nawet śluz zabarwiony delikatnie krwią), a następnego dnia dopiero zaczyna się takie "normalne" krwawienie. Mam recepte od gin na tabletki Limetic, tylko nie wiem czy zacząć brać właśnię dziś czy dopiero jak pojawi się to normalne krwawienie? Czy takie plamienie wliczać jako pierwszy dzień okresu? Z przejęcia zapomniałam zapytać o to ginekologa- to moje pierwsze tabletki i trochę przeżywam. Zaznaczę że to plamienie jest na prawde delikatne, nawet wkładka niepotrzebna bo widac jedynie na papierzę toaletowym po korzystaniu z toalety. Jeśli powinnam wziąć dziś pierwszą, to muszę pędzić do apteki i wykupić opakowanie, więc zależy mi na szybkiej odpowiedzi. Bardzo proszę o pomoc!!!
Edytowane przez olakucola Czas edycji: 2016-04-06 o 18:59 Powód: dopisek |
|
|
|
|
#328 |
|
Are you talking to me?!
|
Dot.: Pierwsza tabletka anty (Limetic) i szybkie, ważne pytanie- bardzo proszę o pomo
Mi gin mówił by brać wtedy, kiedy krwawienie będzie intensywniejsze. Tak zrobiłam, w ciążę nie zaszłam
|
|
#329 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Pierwsza tabletka anty (Limetic) i szybkie, ważne pytanie- bardzo proszę o pomo
|
|
|
|
|
#330 |
|
Przyczajenie
|
edit/wyjasnione
Edytowane przez olakucola Czas edycji: 2016-04-19 o 23:47 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:25.

dodam, ze zaczelam uprawiac seks jakis tydzien temu, stosujac przerywany seks( wiem, glupio....) doradzcie bo zara zwariuje... Czy to okres? A jesli nie to co?

pewnie się powtórzę, ale chciałabym Was poprosić o radę. Biorę tabletki Ovulan, teraz jestem w trakcie brania drugiego opakowania i nie miałam żadnej miesiączki, brak również jakichkolwiek plamień, którymi " straszyła" mnie moja gin