Cerazette / Azalia / Ovulan / Limetic / Dessette mono / Symonette - wątek zbiorczy! - Strona 11 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-06-10, 20:48   #301
jagna10
Przyczajenie

prosze o porade - biore miesiąc tabletki cerazette (minipigulka)

Witam biore miesiąc tabletki cerazette (minipigulka)
zauwazylam bardzo duza utrate wlosow wręcz wlosy wypadają mi garciami prawdopodobnie sa to skutki brania wlasnie tych tabletkow
martwię się bo niechce być lysa i nie chce tego lekcewazyc
powinnam isc z tym problem do lekarza jakiego?
o zmianie tabletek nie wchodzi w gre
jagna10 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-11, 15:34   #302
hubusiowo
Raczkowanie

Dot.: prosze o porade - biore miesiąc tabletki cerazette (minipigulka)

Witaj,ja również brałam CERAZETTE podczas karmienia piersią i doskonale rozumiem,że inne tabletki nie wchodzą w grę.Mi podczas stosowania tych pigułek osłabiły się włosy,ale nie wypadały garściami.Bolała mnie za to głowa,spadło mi libido i ogólnie było do d...y.
hubusiowo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-11, 20:40   #303
nynka_1987
Zadomowienie

Pewnie niedawno urodziłaś? Po ciąży to normalne.
Stary 2015-06-11, 21:05   #304
hubusiowo
Raczkowanie

Mój bąbel ma już przeszło 2 latka,tabletki brałam ok.roku i odstawiłam bo mi nie służyły.A przede wszystkim nie służyły mojemu mężowi bo jak je brałam to po prostu nie miałam ochoty na małżeńskie figle.Taka 200%antykoncepcja
hubusiowo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-13, 18:19   #305
alex24112
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez jagna10 Pokaż wiadomość
Witam biore miesiąc tabletki cerazette (minipigulka)
zauwazylam bardzo duza utrate wlosow wręcz wlosy wypadają mi garciami prawdopodobnie sa to skutki brania wlasnie tych tabletkow
martwię się bo niechce być lysa i nie chce tego lekcewazyc
powinnam isc z tym problem do lekarza jakiego?
o zmianie tabletek nie wchodzi w gre
Obawiam się, że jeśli zmiana tabletek nie wchodzi w grę to musisz całkiem zrezygnować z takiej metody antykoncepcji.
Moja mama miała podobnie. I włosy wychodziły jej garściami nie tylko po hormonach branych w celu antykoncepcji ale też po takich, które miały zapobiegać ponownemu narastaniu torbieli w macicy.

Walczę z pcos, nt i io. Walczę o siebie!
alex24112 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-27, 12:27   #306
ladyanabel
Raczkowanie

Pomocy! Dziwne "krwawienie z odstawienia"

...o ile to w ogole krwawienie z odstawienia, prosze doradzcie bo nie wiem co robic.
Hej dziewczyny, od miesiaca nie biore juz tabletek anty (cerazette) a wczesniej wzielam 3opakowania bez robienia przerw (przy nich nie trzeba, to tabsy jednoskladnikowe).

No i teraz czekalam na okres ktory powinien sie pojawic do okolo miesiaca. Wczoraj wieczorem poczulam mokro i sadzilam ze to okres. Kolor brunatny, raczej geste nic ciecz. Dzis rano na podoasce czysto, dopiero jak wstalam to mialam troszke cieczy (ale bardzo malo) o kolorze orzecha wloskiego.... Chce znow zaczac brac te tableki i dzia powinnam wziac pierwsza (bo w deugi dzien okresu) a ja nie wiem czy to okres czy co.... dodam, ze zaczelam uprawiac seks jakis tydzien temu, stosujac przerywany seks( wiem, glupio....) doradzcie bo zara zwariuje... Czy to okres? A jesli nie to co?
ladyanabel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-27, 15:10   #307
201708160922
Konto usunięte

Dot.: Pomocy! Dziwne "krwawienie z odstawienia"

Po co robiłaś tę miesięczną przerwę?
201708160922 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-27, 15:52   #308
ladyanabel
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez CzasKomety Pokaż wiadomość
Po co robiłaś tę miesięczną przerwę?

To jest nie istotne..... Teraz jestem w czasie tej miesiecxnej przerwy i chce znow zaczac brac tabsy a nie wiem czy to co teraz mam to okres czy co.....
Stary 2015-06-27, 18:33   #309
201708160922
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez ladyanabel Pokaż wiadomość
To jest nie istotne..... Teraz jestem w czasie tej miesiecxnej przerwy i chce znow zaczac brac tabsy a nie wiem czy to co teraz mam to okres czy co.....
To jest głupie i nieodpowiedzialne.
Stary 2015-06-27, 20:20   #310
ladyanabel
Raczkowanie

Cytat:
To jest głupie i nieodpowiedzialne.

Niby co? Ze przestalam na miesiac brav tableki? Musialam przeztac i nie ma w tym nic glupiego i nieodpowiedzialnego. Jesli nie masz nic madrego i wnoszacego do tematu mojego watku powiedzenia to zamilcz
Stary 2015-06-27, 20:22   #311
201708160922
Konto usunięte

Cytat:
Niby co? Ze przestalam na miesiac brav tableki? Musialam przeztac i nie ma w tym nic glupiego i nieodpowiedzialnego. Jesli nie masz nic madrego i wnoszacego do tematu mojego watku powiedzenia to zamilcz
A jak myślisz?
Taaaaa...
He?

Edytowane przez 201708160922
Czas edycji: 2015-06-27 o 20:27
Stary 2015-06-27, 20:24   #312
zakonna
Naczelna Nastolatka

Autorko, masz teraz totalnie rozwalony cykl więc nikt ci nie powie czy teraz masz okres czy nie. A odstawianie tabletek na miesiąc to idiotyzm. CzasKomety ma rację.
Stary 2015-06-27, 22:01   #313
ladyanabel
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez zakonna Pokaż wiadomość
Autorko, masz teraz totalnie rozwalony cykl więc nikt ci nie powie czy teraz masz okres czy nie. A odstawianie tabletek na miesiąc to idiotyzm. CzasKomety ma rację.

Bralam tabletki 3miesiace, nastepnie przestalam je brac i czekalam do teraz na okres, wiec jeszcze nie zaczelam kolejnego opakowania....
Przeciez kazdy kiedys przestaje brac tabsy i ten okres w ciagu miesiaca dostaje....
Stary 2015-06-27, 22:03   #314
zakonna
Naczelna Nastolatka

Aha, a skąd te mądrości wzięłaś??? Bo po odstawieniu tabletek to przez kilka miesięcy można się bujać z plamieniami, cyklami bezowulacyjnymi i tym podobnymi przyjemnostkami. Nie ma czegoś takiego, że w miesiąc dostaniesz okres bo tak ma być.
I powtórzę, że wybrałaś sobie idealny sposób żeby totalnie rozregulować cykl i hormony. Po jakiego wuja ta miesięczna przerwa?
Stary 2015-06-27, 22:24   #315
ladyanabel
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez zakonna Pokaż wiadomość
Aha, a skąd te mądrości wzięłaś??? Bo po odstawieniu tabletek to przez kilka miesięcy można się bujać z plamieniami, cyklami bezowulacyjnymi i tym podobnymi przyjemnostkami. Nie ma czegoś takiego, że w miesiąc dostaniesz okres bo tak ma być.
I powtórzę, że wybrałaś sobie idealny sposób żeby totalnie rozregulować cykl i hormony. Po jakiego wuja ta miesięczna przerwa?

Powtarzam- poki co nie wzielam po tym miesiacu kolejnego opakowania wiec t tak jakbym miesiac temu po prostu zaprzestala brania ich, co mozna zrobic, bo po skonczeniu nawet jednego opakowania mozna przestac stosowac anty jesli sie chce.
Te mądrosci wzielam z internetu a potem potwierdzilam je u swojego ginekologa!
I ja nie powiedzialam ze "w miesiac mam dostac okres i juz" tylko ze w okolo tym czasie powinien sie pojawic dlatego zastanawiam sie czy to co teraz ze mnie wylatuje to okres czy nie. Czy w ogole przeczytalas moj post? Napisalam go zwby sie dowiedziec czy to co ze mnie leci to okres czy jakies plamienia a ty mi tu o rozregulowaniu cyklu, przerwie itp.... No ludzie!
Stary 2015-06-27, 22:55   #316
IzzieSt
Zakorzenienie

Cytat:
Powtarzam- poki co nie wzielam po tym miesiacu kolejnego opakowania wiec t tak jakbym miesiac temu po prostu zaprzestala brania ich, co mozna zrobic, bo po skonczeniu nawet jednego opakowania mozna przestac stosowac anty jesli sie chce.
Te mądrosci wzielam z internetu a potem potwierdzilam je u swojego ginekologa!
I ja nie powiedzialam ze "w miesiac mam dostac okres i juz" tylko ze w okolo tym czasie powinien sie pojawic dlatego zastanawiam sie czy to co teraz ze mnie wylatuje to okres czy nie. Czy w ogole przeczytalas moj post? Napisalam go zwby sie dowiedziec czy to co ze mnie leci to okres czy jakies plamienia a ty mi tu o rozregulowaniu cyklu, przerwie itp.... No ludzie!
Ale po odstawieniu możesz nawet pół roku okresu nie mieć, nikt Ci nie powie czy masz okres czy to tylko plamienie. A to co opisujesz wskazuje jednak na rozregulowanie cyklu. Sama stwierdziłaś, że zrobisz sobie przerwę? Owszem, można przestać brać tabletki nawet po jednym opakowaniu ale robienie przerw kiedy się podoba i na jak długo się chce jest już ryzykowne o czym się właśnie przekonujesz.
IzzieSt jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-28, 09:55   #317
Diablica z Tasmanii
Zakorzenienie

Cytat:
...o ile to w ogole krwawienie z odstawienia, prosze doradzcie bo nie wiem co robic.
Hej dziewczyny, od miesiaca nie biore juz tabletek anty (cerazette) a wczesniej wzielam 3opakowania bez robienia przerw (przy nich nie trzeba, to tabsy jednoskladnikowe).

No i teraz czekalam na okres ktory powinien sie pojawic do okolo miesiaca. Wczoraj wieczorem poczulam mokro i sadzilam ze to okres. Kolor brunatny, raczej geste nic ciecz. Dzis rano na podoasce czysto, dopiero jak wstalam to mialam troszke cieczy (ale bardzo malo) o kolorze orzecha wloskiego.... Chce znow zaczac brac te tableki i dzia powinnam wziac pierwsza (bo w deugi dzien okresu) a ja nie wiem czy to okres czy co.... dodam, ze zaczelam uprawiac seks jakis tydzien temu, stosujac przerywany seks( wiem, glupio....) doradzcie bo zara zwariuje... Czy to okres? A jesli nie to co?
Nic z tego nie rozumiem, to chcesz odstawić tabletki czy znów zacząć je brac? Pomieszanie z poplątaniem.
Miesieczna przerwa jest beznadziejnym pomysłem. Jesli tak doradził ci twoj gin to podaj jego nazwisko. Będziemy wiedziały do kogo NIE UMAWIAĆ sie na wizytę.

Mark Twain
Diablica z Tasmanii jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-01-21, 20:27   #318
Melisandre7
Przyczajenie

Pierwsze krwawienie przy minipigułce

Witam!
Dziś wzięłam już trzecią tabletkę z drugiego opakowania. Biorę pigułki Azalia i muszę przyznać, czuję się po nich bardzo dobrze. Jednak mam wątpliwości, co do krwawień. Otóż 17 dnia brania pigułek dostałam plamienia, które przeszło w krwawienie. Czułam się jakbym miała okres i w sumie tak też to wyglądało, choć "ciecz" była koloru czerwono-rdzawo-brązowego, nie zaś czerwonego, jak normalnie. Trwało to 5 dni.
Gdybym teraz ich nie brała, to dziś dostałabym okresu. Bolą mnie piersi, co zawsze jest zwiastunem miesiączki, jednak jeszcze nic się nie dzieje. Jedynie dzisiaj troszkę pobrudziłam majtki. Coś jakby plamienie. Więcej nic się nie działo. Czy powinnam spodziewać się okresu?
Melisandre7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-01-22, 10:01   #319
domarka
Raczkowanie

Dot.: Pierwsze krwawienie przy minipigułce

Mam wrażenie, że nie wiesz na jakiej zasadzie działają tabletki antykoncepcyjne. Podczas 1szych kilku opakowań nie da się stwierdzić, czy są dla Ciebie odpowiednie, bo jest na to za wcześnie. Krwawienia mogą się pojawić nawet i przy 5 pierwszych opakowaniach. Biorąc tabletki anty nie masz okresu, tylko krwawienie z odstawienia w 7dniowej przerwie brania tabletek, także nie możesz dostać 'miesiączki' jeśli nie ma tej przerwy. Piersi mogą Cię boleć, bo to normalne od brania hormonów. A co do tamtego krwawienia, to nie wiem co mówi Twoja ulotka na ten temat. Moja mówi, że jeśli trwa długo lub się powtarza, to mam iść do ginekologa. Jesteś pewna, że bierzesz je prawidłowo? To znaczy 3 tygodnie codziennie o tej samej porze a potem robisz 7dniową przerwę? Czy w 1szej przerwie dostałaś krwawienie?
domarka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-01-22, 12:26   #320
Melisandre7
Przyczajenie

Ja biorę jednoskładnikowe, 28 dni bez przerwy
Melisandre7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-01-22, 12:36   #321
domarka
Raczkowanie

Chyba, że tak. W takim wypadku krwawienia podczas brania tych tabletek mogą być bardzo nieregularne albo nawet całkowicie zaniknąć
domarka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-03-14, 18:47   #322
Paulinciaaa_
Przyczajenie

Dot.: Cerazette / Azalia / Ovulan / Limetic / Dessette mono / Symonette - wątek zbior

Hej dziewczyny pewnie się powtórzę, ale chciałabym Was poprosić o radę. Biorę tabletki Ovulan, teraz jestem w trakcie brania drugiego opakowania i nie miałam żadnej miesiączki, brak również jakichkolwiek plamień, którymi " straszyła" mnie moja gin nie wiem czy to jest normalne z tym zanikiem okresu? Dodam (nie wiem czy to istotne), że mam 25 lat, nigdy nie rodziłam i popalam papierosy, paczka na 2-3 dni. Będę wdzięczna za jakieś info
Paulinciaaa_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-03-14, 19:06   #323
Frutti
Zakorzenienie

Dot.: Cerazette / Azalia / Ovulan / Limetic / Dessette mono / Symonette - wątek zbior

Cytat:
Napisane przez Paulinciaaa_ Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny pewnie się powtórzę, ale chciałabym Was poprosić o radę. Biorę tabletki Ovulan, teraz jestem w trakcie brania drugiego opakowania i nie miałam żadnej miesiączki, brak również jakichkolwiek plamień, którymi " straszyła" mnie moja gin nie wiem czy to jest normalne z tym zanikiem okresu? Dodam (nie wiem czy to istotne), że mam 25 lat, nigdy nie rodziłam i popalam papierosy, paczka na 2-3 dni. Będę wdzięczna za jakieś info
Palenie możesz odstawić
Plamienia mogą się pojawić, ale nie muszą. Raczej rzadko takie coś się dzieje. Z brakiem krwawienia w przerwie też wszystko jest ok na początku, jednak jeśli nie pojawi się po raz kolejny to idź do lekarza
Stary 2016-03-14, 19:10   #324
Paulinciaaa_
Przyczajenie

Taaaak, z tym paleniem to i moja gin mi cały czas mówi, że skoro tak mało palę to po co w ogóle to robię, ale nie mogę się spiąć i hmm... Nie mam wytłumaczenia :P bardzo Ci dziękuję za info już się zaczynałam troszke martwić o ten brak :P
Paulinciaaa_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-03-14, 21:40   #325
201708160922
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Frutti Pokaż wiadomość
Palenie możesz odstawić
Plamienia mogą się pojawić, ale nie muszą. Raczej rzadko takie coś się dzieje. Z brakiem krwawienia w przerwie też wszystko jest ok na początku, jednak jeśli nie pojawi się po raz kolejny to idź do lekarza
lol. raczej się nie pojawi krwawienie z odstawienia
Stary 2016-03-14, 21:59   #326
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
lol. raczej się nie pojawi krwawienie z odstawienia
LOL. No to super
Stary 2016-04-06, 18:47   #327
olakucola
Przyczajenie

Pierwsza tabletka anty (Limetic) i szybkie, ważne pytanie- bardzo proszę o pomoc!

Witajcie!
Planowałam po raz pierwszy brać tabletki anty od najbliższego okresu.
Mięsiączki spodziewałam się w piątek, ale pechowo zaczęło mi się dziś plamienie. U mnie z okresem jest tak, że zazwyczaj w pierwszy dzień mam lekkie plamienia (może nawet śluz zabarwiony delikatnie krwią), a następnego dnia dopiero zaczyna się takie "normalne" krwawienie.

Mam recepte od gin na tabletki Limetic, tylko nie wiem czy zacząć brać właśnię dziś czy dopiero jak pojawi się to normalne krwawienie? Czy takie plamienie wliczać jako pierwszy dzień okresu? Z przejęcia zapomniałam zapytać o to ginekologa- to moje pierwsze tabletki i trochę przeżywam.

Zaznaczę że to plamienie jest na prawde delikatne, nawet wkładka niepotrzebna bo widac jedynie na papierzę toaletowym po korzystaniu z toalety.

Jeśli powinnam wziąć dziś pierwszą, to muszę pędzić do apteki i wykupić opakowanie, więc zależy mi na szybkiej odpowiedzi. Bardzo proszę o pomoc!!!

Edytowane przez olakucola
Czas edycji: 2016-04-06 o 18:59 Powód: dopisek
olakucola jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-04-06, 21:32   #328
quench
Are you talking to me?!

Dot.: Pierwsza tabletka anty (Limetic) i szybkie, ważne pytanie- bardzo proszę o pomo

Mi gin mówił by brać wtedy, kiedy krwawienie będzie intensywniejsze. Tak zrobiłam, w ciążę nie zaszłam
Stary 2016-04-07, 00:18   #329
olakucola
Przyczajenie

Dot.: Pierwsza tabletka anty (Limetic) i szybkie, ważne pytanie- bardzo proszę o pomo

Cytat:
Napisane przez quench Pokaż wiadomość
Mi gin mówił by brać wtedy, kiedy krwawienie będzie intensywniejsze. Tak zrobiłam, w ciążę nie zaszłam
Uff, wielkie dzięki!!!
To mi się udało, bo do apteki w końcu nie zdążyłam..
Stary 2016-04-07, 19:13   #330
olakucola
Przyczajenie

edit/wyjasnione

Edytowane przez olakucola
Czas edycji: 2016-04-19 o 23:47
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości