|
|
#301 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Za granicą żyjemy, jednak w miejscu nie staniemy ;)
ja tez a mi sie nie chce ide na 14.00 na lejta;/
|
|
|
|
|
#302 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
#303 |
|
Konto usunięte
|
uuu nocka to juz wgl;/
ja 14-22 |
|
|
|
|
#304 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#305 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ludzie sa rózni A moze wcale nie zamierza wracac do Pl? Wkurza mnie, ze ludzie Pl opisuja w najgorszym swietle ![]() Jak ktos ma prace i mozliwosci da sie dobrze zyc... znam wiele osob ktore wrociły do Pl i nie narzekaja a nie wspomne juz ze sa bardziej ,,walecznie,, nastawieni do zycia czego nauczyli sie na emigracji ![]() Kachaa no ja do 7 rano i w sobote powtorka
|
|
|
#306 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
No chyba, że masz plecy i zalatwioną prace za min. 2 tysiace ( 2 tysiaki starczy na takie życie troszke powyzej wegetacji, ale nic specjalnego). ---------- Dopisano o 12:57 ---------- Poprzedni post napisano o 11:59 ---------- Cytat:
Polska to kraj chory. Bedac zagranica bardzo sie ja idealizuje. Dlatego najlepiej wrocic tu, pomieszkac i przekonac sie samemu jaka wegetacja tutaj jest. |
||
|
|
|
|
#307 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() No wlasnie...nie jest tak ze wszystkimi ![]() A wrocic wroce na 100%, chocbym miala zyc gorzej niz tutaj...wiem jak jest w Pl.Czesto bywam i mam rodzine i kazdy sobie radzi i nikt nie narzeka ![]() Moze Tobie sie nie udało poprostu...
|
|
|
#308 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#309 |
|
Zakorzenienie
|
Dziekuje
|
|
#310 |
|
Zakorzenienie
|
Ej dziewczyny, tu na serio jest kiszka ...
Kończę właśnie studia i ekspresem uczę się niemca, bo wrzesień - październik wyjeżdżam albo do Austrii albo do Niemiec. Tam dla mnie praca jest. A tutaj Przykro mi bardzo, że kraj z którego pochodzę, który mnie wykształcił, nie może mi zaoferować normalnego życia. Nie mówię już o szukaniu pracy tylko w moim mieście, bo szukam w całej Polsce . Po prostu nie jest dobrze
|
|
#311 |
|
Zakorzenienie
|
wiem, ze nie jest rozowo
![]() Ale nie ma miejsca na swiecie niczym ELDORADO! ja juz jestem kilka lat na emigracji, zdaje sobie sprawe ze po powrocie bedzie ciezko, bo tu jakby nie patrzac zyje sie znacznie prosciej, ale to nie jest mój kraj, moje miejsce i mojej rodziny takze
Nasz Wielki Dzień- 22.09.2007 Nasza Miłość Sebastianek- 02.01.2010 Edytowane przez blonde_hair Czas edycji: 2011-05-27 o 17:21 |
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#312 |
|
Raczkowanie
|
widzę, że coraz więcej jest osób które przechodzą wegetację w pl po powrocie z emigracji
kupa moich znajomych, która wróciła to miała z miejsca załatwioną pracę itd. tylko nikt się do tego nie przyznaje ---------- Dopisano o 17:33 ---------- Poprzedni post napisano o 17:31 ---------- nie ważne jakie masz studia, ile lat doświadczenia, ile umiesz języków jak nikt ci nie pomoże to pracujesz na czarno albo nie masz pracy w ogóle ---------- Dopisano o 17:38 ---------- Poprzedni post napisano o 17:33 ---------- wiem, że zaraz napiszecie, że mi nie wyszło czy coś takiego wyszło mi moim zdaniem mi się udało bo mam pracę jaką chciałam ale chciałabym zmienić na lepiej płatną - nie ma szans bo pensje są zaniżane
|
|
#313 |
|
Zakorzenienie
|
Zawsze byłam optymistką, nawet mieszkając i żyjąc w PL przez 22 lata, więc nie uważam, żeby ten optymizm od razu po powrocie do kraju miał prysnąć. A siedzę w NL z mężem po to , by się dorobić i by później po powrocie nie musieć płacić nikomu czynszu czy spłacać kredytu także chyba o to, że będę wegetować martwić się nie muszę.
|
|
#314 |
|
Raczkowanie
|
jelonek 1985 bardzo dobrze, że macie taki plan
my też taki mieliśmy ale ja go zepsułam powrotem powodzenia kochana
|
|
#315 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() wiem tez ze jest spora czesc ludzi co sobie koloryzuja wszystko, ale takich olewam, wiem jakie sa realia tu i w Pl... No z tym pogrubionym sie do konca nie zgodze... Przyjaciele po powrocie otworzyli wlasny biznes i nie pracuja na czarno, nikt im nie pomogl... Jka narazie wszystko sie powodzi a do UK pojechali z zamiarem dorobienia do lepszej przyszłosci i udalo sie![]() Dodatkowo sa w trakcie budowy domu ![]() Wiele zalezy od szczescia, zaradnosci, charakteru ![]() Nie trudno jest wyjechac, trudniej jest wrócic i budowac wszystko od poczatku
|
|
|
#316 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Coraz częściej myślę o macierzyństwie, o dziecku, żeby nie odkładać tego ciągle na później, bo jeszcze to i tamto do zrobienia ... Tylko, że ciąża wiązałaby się z powrotem do PL a póki co wracać nie chcemy.
|
|
|
#317 |
|
Zakorzenienie
|
A czemu?Niechcesz rodzic w Holandii?
|
|
#318 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Moja kuzynka wraz z chłopakiem po 5ciu latach w Anglii dorobili się dwóch mieszkań, zjeździli chyba całą europę, odłożyli sobie pieniądze, otworzyli w Polsce własny sklep, którego narazie pilnują rodzice, teraz wracają do kraju, są ustawieni i nie sądze żebgy wegetowali, trzeba mieć poprostu plan, bo wracać z pustymi rękami nie ma sensu. Ja mam do czego wracać i napewno wrócę, wiem, że nie chcę tu być, źle się czuję, nieraz na placu zabaw zostałam wyzwana przez angielskie dzieci, odechciewa mi się tam chodzić, no strach normalnie jeszcze z małym dzieckiem, jak cierpieć to na swojej ziemi wolę, przynajmniej mogę się bronić, a tu nikt za mną nie pójdzie, zawsze będzimey gorsi. |
|
|
|
|
|
#319 |
|
Zadomowienie
|
Wszedzie sa plusy i minusy zycia..
Tak sobie mysle, wspominam i..macie racje, zycie zagranica dla wielu ludzi moze byc wegetacja- bo nie maja znajomych, przyjaciol, rodziny. Jest za to jakas tam kasa, mozna spokojnie sobie kupic jakis ciuch. W Polsce- pracuje sie ciezko- jak wszedzie zreszta. Wegetacja czesto pod wzgledem finansowym, praca czesto niepewna, za najnizsza krajowa.. Pracodawcy bardzo sie wycwanili, duzo jest pracy na umowe zlecenie czy dzielo. Staje sie to bardzo powszechne.. Owszem, sa osoby ktorym udaje sie tutaj w Polsce. Otwieraja swoj biznes, lub maja dobre studia, podszkolili sie zagranica i moga liczyc na prace dajmy na to w szpitalu jako lekarz. Ale mowiac o przecietnym szaraczku- to dla takiej osoby jest ciezko.. Jezeli taka osoba, ktora pracowala fizycznie, mysli ze wroci do Polski i nagle nie wiem.. zdobedzie prace biurowa za 2,5 tysiaca, to moze sie bardzo przejechac.. Bo sa osoby z kwalifikacjami, niejednymi studiami i pracy nie maja.. Decyzje kazdy podejmuje sam.Czasami wszystko ludzie idealizuja, wracaja do Polski ( nawet znam takich ktorzy mieli juz dom, mieszkania, bo rodzice kupili) .. i... wracaja znow zagranice, bo nie potrafia juz tutaj zyc, wkurza ich wiele rzeczy, dostaja depresji. Czesto tez- dostaja prace, ale atmosfera w pracy jest tak bardzo zla, ze nie wytrzymuja i podejmuja decyzje o ponownej emigracji. |
|
|
|
|
#320 |
|
Raczkowanie
|
oj dziewczęta nie ma co się dołować
jest takie powiedzenie "wszędzie dobrze, gdzie nas nie ma" ![]() wszędzie jest lepiej , gorzej ---------- Dopisano o 20:25 ---------- Poprzedni post napisano o 20:22 ---------- wrócę do jednego wątku też znam takich co w pl się dorobili ![]() rozrabianie mleka z wodą i takie różne historie a w pl na holiday'u co to nie ja, czego nie mam itd
|
|
#321 |
|
Zakorzenienie
|
fakt faktem,życie poza granicami Polski jest często wegetacją. Ja wyjeżdżam z moim narzeczonym, może nie będzie aż tak źle
Nie nastawiamy się na dorobienie się tam czegoś, ale na razie na normalne życie. Co będzie z czasem, to się okaże.Ja kończę aktualnie studia po których zawsze mówiono,że jest praca... Może kiedyś tak było, może kiedyś ten mój magister inżynier coś znaczył więcej,ale teraz nie mogę dostać pracy nawet jako przedstawiciel medyczny bo nie ma doświadczenia ! To ja się zapytam w tym momencie - kto ma mi to doświadczenie dać ,skoro nikt mnie nie chce zatrudnić ? (nie jestem tutaj odosobnionym przypadkiem) . Owszem mogę pójść na staż, ale gdzie ? Zakłady produkcyjne niechętnie biorą absolwentów na praktyki, a nawet jeśli to rzadko kiedy przedłużają z nimi umowę. Często biorą do realizacji konkretnego projektu na umowę zlecenie, a potem dziękują i następny . Tak przynajmniej jest w mojej branży. I co z tego,że znam biegle trzy języki obce i mam wyższe wykształcenie. Dlatego dla większości młodych, jeśli chcą mieć normalne życie jedyną alternatywą jest wyjazd z kraju. Owszem, nie wyobrażam sobie,że będzie cudownie i różowo od samego początku, ale kurczę , będzie na pewno dużo lepiej niż tutaj . Nie jest to dla mnie łatwa decyzja, tutaj mam przyjaciół, rodzinę. Ale niestety - coś kosztem czegoś.
|
|
#322 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Podejrzewam, że dla nikogo nie jest to łatwa decyzja Zmienia się wszystko i wszystko jest nowe: kraj, praca, ludzie, często i język, z którym wcześniej nie mieliśmy styczności. Powodzenia kochana
|
|
|
#323 |
|
Raczkowanie
|
mój mąż 2 m-ce pracuje w swoim zawodzie na czarno
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#324 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dzięki wielkie Będziemy walczyć
|
|
|
#325 |
|
Raczkowanie
|
mój tż wraca do irlandii
ale z 2 strony jak tam czuje się dobrze nie będę go tu trzymać
|
|
#326 |
|
Konto usunięte
|
A nie lepiej wrocic z TZ niz rozlaka znow? Wszedzie ciezko z praca ale nie mozna od razu obstawiac na nie ze sie nie uda a noz by sie udalo
|
|
|
|
|
#327 |
|
Raczkowanie
|
Kachaaa tak chyba zrobimy
|
|
#328 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
kolorowo nie jest ale jak ma mozliwy powrot na stare miejsce .. czemu nie |
|
|
|
|
|
#329 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Moim zdaniem jak sie tu jest to trzeba korzystac i zyc na takim poziomie jaki nam daje kraj i praca ![]() Odkładanie odkladaniem, ale chyba bym sobie w brode plula kiedys ze bylam a nic nie widziałam ![]() Cytat:
Cytat:
Jak szłam do technikum, tez tak mówiono ![]() Jescze raz powodzenia, mam nadzieje, ze znajdziesz prace zgodna z zawodem ![]() ---------- Dopisano o 17:33 ---------- Poprzedni post napisano o 17:31 ---------- Cytat:
Moze jednak nie bedzie zle i Ty tez ja znajdziesz tutaj ![]() ---------- Dopisano o 17:35 ---------- Poprzedni post napisano o 17:33 ---------- Tez uwazam, ze nie ma co sie rozstawac Ja zaraz zmykam na kolejna noc w pracy ![]() Jestem niedopspana, ale mam nadzieje, ze bedzie spokojnie
|
|
|
#330 |
|
Zakorzenienie
|
Czesc
![]() Co tu taka cisza ![]() U mnie nareszcie poprawa pogody
![]() |
Nowe wątki na forum Emigrantki
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:17.

I muszę przyznać, że tak żyje się o wiele lepiej i łatwiej. 

Przykro mi bardzo, że kraj z którego pochodzę, który mnie wykształcił, nie może mi zaoferować normalnego życia.

my też taki mieliśmy ale ja go zepsułam powrotem 
Będziemy walczyć
ale z 2 strony jak tam czuje się dobrze nie będę go tu trzymać