|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: No Kochane, czas wybrać tytuł do kolejnego wątku ![]() |
|||
Ząbki śmiało już kiełkują a dzieciaczki zupką plują. VII-VIII 2011 |
![]() ![]() ![]() ![]() |
17 | 32,08% |
Rok temu w brzuszku mamy, teraz rok razem witamy |
1 | 1,89% |
Uhuha Uhuha zima z brzdącem nie jest zła! |
5 | 9,43% |
Straszne kolki poszły w kąt, teraz ząbki dają show. |
0 | 0% |
Dzieci silne bardzo mamy, które siedzieć by już chciały! |
3 | 5,66% |
Pierwsze ząbki już mamy i obiadkami się zajadamy. |
0 | 0% |
Ząbek tu, ząbek tam - tutaj najlepszy wątek mam. |
0 | 0% |
Jabłko,marchew czy pietruszka – trafia już do mojego brzuszka. |
2 | 3,77% |
Jak na drożdżach rośniemy, bo obiadki już jemy. |
0 | 0% |
Pierwsza zima naszych dzieci, jak ten czas szybciutko leci. |
18 | 33,96% |
Dobrze się już znamy i lubimy mocno, a nasze dzieciaki jak na drożdżach rosną. |
0 | 0% |
Nawet żadna teściowa temu nie zaprzeczy, że jesteśmy super mamy i mamy cudowne dzieci! |
2 | 3,77% |
Obroty ćwiczymy, wszystko zaśliniamy i mamy fajowe, superanckie mamy. |
3 | 5,66% |
W zeszłą zimę w brzuszku mamy, w tą już z zewnątrz świat oglądamy. |
2 | 3,77% |
Piję mleczko, rosnę, śpię i tak mija dzień za dniem. |
0 | 0% |
Głosujący: 53. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#301 |
Zadomowienie
|
Dot.: Pierwsza zupka, pierwszy ząbek. Tu najlepszych mam jest wątek. VII-VIII 2011 :)
|
![]() ![]() |
![]() |
#302 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Pierwsza zupka, pierwszy ząbek. Tu najlepszych mam jest wątek. VII-VIII 2011 :)
Cytat:
Ja brałam tabletki 2 lata i niedługo znowu zacznę (tylko to libido, ciekawa jestem czy ta asecurella działa, czy to pic na wodę). a kto mi wczoraj w klubie przekręcanie tego co czytam wypominał? ![]() ![]() Brumek nie bądź taka staromodna, jakby co, to z mężem się "puści" ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#303 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#304 |
Zakorzenienie
|
U nas też zawsze był śpiworek do tego tylko body z długim i gołe nóżki, ale ostatnio ciągle śpiworek jak nie osikany to ulany, a warunki do schnięcia nie za bardzo. Więc dziś Sarenka śpi w samym pajacu (w takim co stopy tez ma zakryte) i pod kołderka.
Marinko niech Igorek szybko zdrowieje!!!!! Dobra ide oglądać Desperate Housewives ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#305 | |
Rozeznanie
|
Witam prawie nocnie
![]() Polecam Bobodent- jest super i roztwór Camilia! ![]() Cytat:
Pod pajaca nie dajemy bodziaka, czasem wkładamy go w śpiworek. Jeśli chodzi o anty to my zabezpieczamy się podwójnie-gumki i plastry. Mi plastry bardzo podpasowały, naklejam już 3 cykl i jest ok ![]() Jutro znów zaliczenia. Ja osiwieję...! Julian zrobił sie juz taki ruchliwy, że nawet przez sen tak sie rzuca, że szok, cały czas rusza się, rzuca, krzyczy, gada bardzo dużo, nie usiedzi na pupce, z leżaczka się zsuwa nawet z pozycji leżącej, połowa nóżek wisi mu w powietrzu. Żanetko ja też się zastanawiam nad ćwiczeniami, tylko nie bardzo mam na nie czas ![]() Nerolka cieszę się razem z Tobą ![]() Idziemy zaraz kąpać Julka i spać. Nareszcie! ![]()
![]() |
#306 |
Rozeznanie
|
Agadus ja uzywalam plastrów chyba przez dwa lata i byłam bardzo zadowolona
![]() Asynastra my karmimy sie Bebilonem Comfort ![]() Carmela nie daje, Karolinka spi tylko w pajacu i spiworku bawełnianym, czasem przykrywam kocykiem bawełnianym. Dobranoc ![]()
#307 | |
Zakorzenienie
|
Co do BLW to mi się ta idea podoba ale nie w jej radykalnej postaci
![]() Fajnie że dziecko ma wybór ale negatywy nt łyżeczki to już przesada...przecież karmiąc dziecko łyżeczką nie wciskam mu jej do gardła tylko dziecko samo "pobiera" z łyżeczki... My podawaliśmy tak jedzenie Filipowi ale bardziej w ramach rozrywki, poznawania nowych smaków, nauki samodzielnego jedzenia ale nie po to żeby sam się najadł... niestety nie wszystkei dzieci sie do tego nadają, Filip miał tak że brał do ręki i pchał ile się da do buzi, a potem się krztusił.. Kiedyś jadł tak bułkę która mu się skleiła i zaczął się dusić.. musieliśmy go do góry nogami obracać i mocno klepać żeby mu wypadło ![]() Cytat:
![]() przynajmniej mam szczerego gina ![]()
![]() |
#308 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#309 |
Zakorzenienie
|
Brumku ja niestety nie mam tej książki
![]() Właśnie z mężem odbyliśmy dyskusje o eugenice. Kocham takie dysputy ![]() youyou zgadzam się. Dlatego ja nie lubie takich radykalnych metod, ze tylko to czy sio jest dobre reszta zła. Taka generalizacja. Każde dziecko jest inne i to matka najlepiej wie jaka metoda jest dla jej dziecka dobra (no nie zawsze ![]() ![]() Edytowane przez Scio Czas edycji: 2011-11-14 o 22:00 |
![]() ![]() |
![]() |
#310 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#311 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() drugie ale: wiadomo, że to nie my ![]() i tak jak piszesz, dziecko samo powinno ściągać jedzenie z łyżeczki a nie mamusia pchać mu na siłę. nawet by do nazwiska pasowało ![]()
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#312 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
"Zjedz jeszcze łyżeczkę" "Za mamusię, za tatusia", zabawianie samolocikami itp. Filip jak nie chce to go nie zmuszam , je tyle ile potrzebuje, tuczyć go nie mam zamiaru..czasem zje nprawdę dużo, a czasem prawie nic. Nie robimy pniki, bo szanuję że ma swoje smaki, różny apetyt itd. w Polsce niestety dalej panuje przekonanie że im bardziej krągłe i pyzate dziecko to tym lepiej ![]() Cytat:
![]() nie podoba mi się takie przedstawianie świata, że tylko BLW jest super a całą reszta be, i karmienie łyżeczką to zbrodnia na dziecku. też uważam że trzeba się dostosowac do dziecka ![]()
![]() |
#313 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Także nasze dziecko chyba nie powinno stołować się z dziadkami ![]()
![]() |
#314 |
Zadomowienie
|
ufff no i nadrobilam caly watek
![]() u mnie jest tak, ze mam czas tylko na jedno - klub lub watek... ![]() tylko, ze nie mam juz mocy na dzis, zeby sie "poustosunkowywac":pr osi: musze isc spac, bo mam obawy, ze dzisiaj w nocy moze poleciec megakupa - taka z 8-dni jak zwykle.. ![]() ![]() DOBRANOC ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#315 | ||||
Zakorzenienie
|
Witam moje kochane
![]() Dzisiaj miałam troszkę zabiegany dzień dlatego też mnie nie było ![]() Byłam z Dominikiem na zakupach i spacerku. Po 14 przyjechała moja mama, została z Domkiem a ja pojechałam odebrać decyzję o becikowe (Brumku złożyłaś wkońcu? ![]() ![]() ![]() Dowiedziałam się od sąsiadki, że tydzień temu koło nas była jedna próba gwałtu a druga już udana, bardzo brutalna ![]() ![]() Asynastra witaj ![]() Bardzo mi się spodobało to co napisałaś. Ja myślę bardzo podobnie, jestem tylko rok starsza od Ciebie i również uważam, że macierzństwo jest piękne i w życiu nie pomyślałam, że zostałam matką zbyt wcześnie. Myślę, że jesteśmy tak samo dobrymi mamuśkami jak 30 latki. Ja jako mama jestem najszczęśliwszą kobietką na świecie, a to chyba najważniejsze, czuć się dobrze w danej roli ![]() Majeczka jest śliczna, urodziła się (jak już CrazyMachine zauważyła ![]() ![]() Cytat:
![]() Aniu paskudne choróbsko ![]() ![]() Brumku a wiesz, że kupiłam te same klocki w biedronce Domkowi ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() A tekst z psami mnie powalił ![]() Cytat:
![]() Cookie a wój M. to powinien dostać w łeb za takie zachowanie ![]() ![]() Vaniliova gratuluję nowego wózeczka ![]() Ja nie ubieram nic więcej pod pajaca. Ja nienawidzę horrorów, bo się ich najzwyczajniej w świecie boję, potem nie potrafię w nocy spać. Raz obejrzałam Kwarantannę i mi się śniły fakty z filmu przez tygodnie! Nigdy więcej! |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#316 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() A o tym gwałcie to nawet czytać nie mogę. To takie straszne ![]()
![]() |
#317 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#318 |
Zakorzenienie
|
Cicho, pusto, smutno...
Śpicie?
#319 |
Zakorzenienie
|
Pstryk - zapalam światło.
Ja juz nie śpie nie obudziła mnie Agata a ból brzucha, buuu ciągnie mnie na wymioty, w brzuchu się przewala. Mężul przed wyjściem do pracy zaparzył mi mięte. Agatke obudziła moja krzątanina, więc zjadła i fika na łóżku. |
![]() ![]() |
![]() |
#320 |
Rozeznanie
|
witamy z rana niespimy juz od godziny,oczy mi sie kelja milego dnia!
![]() witam nowa mamusie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#321 |
Zakorzenienie
|
I ja witam !
później coś naskrobię więcej. dzięki za życzonka zdrowia dla igora, właśnie będę podawała mu leki. agadus dziękuję ![]() kochane zapytam jeszcze, pomóżcie proszę : lekarka powiedziała, że odchodzimy od Pepti. No i kazała zmienić na Bebilon. Pierw na B. Comfort ( ale to drogie mleko ) no i spytałam się, czy sam Bebilon może być. No i niby tak. Ale mi po głowie chodzi zwykle Bebiko...( jest cenowo przystępne )... Zaryzykować ?...Czy może jeszcze jakieś inne? Ni chcę już potem zmieniać, ylko trzymać się jednego. Chyba skłaniałbym się do bebiko, bo najtańsze, ale nie wiem co robić. A i wiecie co powiedziała babka ? że gluten u dzieci na MM dawać tylko powyżej 10 m-ca... Ja już zgłupiałam doszczętnie... Dodam, że to dobry pediatra no i zaufany. Co lekarz to inna opinia ![]()
"...- Taki jest los kobiety. Musisz ugotować obiad z tego, co masz w kuchni. Musisz nauczyć się udawać podniecenie. To akt, pozwól, że Ci powiem, samczy akt. A gdy dojdziesz do perfekcji jesteś już stara. Młodość wyparowuje jak rosa, która rodzi się rano, a ginie po południu."
Edytowane przez Marina1 Czas edycji: 2011-11-15 o 06:48 |
![]() ![]() |
![]() |
#322 |
Zakorzenienie
|
hej mamuśki
witam znad porannego kubasa kawy ![]() ![]() chyba mamy skok ![]() ---------- Dopisano o 08:03 ---------- Poprzedni post napisano o 08:00 ---------- Marina co do glutenu to lekarz ma racje, u dzieci na MM wprowdz sie później. Ja bym spróbowala z Bebiko, od Bebilonu on sie chyba zbytnio nie rozni a jest tansze i smaczniejsze
#323 |
Wtajemniczenie
|
Witojcie
![]() Dominik wstał dziś o 6.06 ![]() ![]() Fakt, że i tak jestem niewyspana bo go bąki męczyły (Bobotic ![]() Marina nam lekarka kazała podać gluten między 5 a 6 miesiącem. Tylko, że to podobno jakaś nowa szkoła, więc może Twoja lekarka trzyma się jeszcze starych wytycznych (co nie znaczy, że złych) http: //www.osesek.pl/podstawy-zywienia-dziecka/jadlospis-doskonaly/503-gluten-w-diecie-niemowlecia.html Powiedzcie mi czy od 1 stycznia podwyżka vat dotyczy też MM, kosmetyków dla dzieci, pampersów? Czy one już są na 23%. Bo nie wiem czy robić zapasy ![]()
Tam, gdzie nie ma dzieci, brakuje nieba ... Dominik ![]() Edytowane przez jacieeeee Czas edycji: 2011-11-15 o 07:09 |
![]() ![]() |
![]() |
#324 |
Zakorzenienie
|
Witam wszystkich
![]() Nawet dziś udało sie dłużej pospać, tzn dłużej niż zazwyczaj. Marinko uważam że jeśli macie przejść na zwykłe mleko, to nie ma za bardzo znaczenia na które. Choć przy płaczach Igora ja bym weszła jeszcze w Pepti dwójke. Gluten w okolicach 10miesiąca/roczku to stara szkoła, niby wprowadzanie małych dawek wcześniej jest skuteczniejsze. Info dla mam kapiących w wiaderku ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#325 |
Zakorzenienie
|
jacieee a Wy jesteście na MM?
jeszcze rok temu była szkoła że na piersi gluten od 5-6 miesiąca na MM po 10tym miesiącu. teraz jeszcze jakoś inaczej??
#326 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#327 |
Zakorzenienie
|
co do ubierania ja zakładam body dł.rękaw, pajacyk, skarpetki, śpiworek i na to koc.Ale ja mam zimno w domu piec kaflowy.
co do wózków ja b.nie lubię z dwoma rączkami miałam Buggstera i Maclarena,Teraz mam z jedna i na gumowych kołach wózek super.Zawsze jak Nim jadę nie mogę wyjść z podziwu jaki on fajny ![]() ja bym uważała z kaszką manna mój często miał po niej wymioty.Dodawaliśmy do zupek.Później zajarzyłam od czego ma wymioty. Edytowane przez blondynkapoznan Czas edycji: 2011-11-15 o 07:35 |
![]() ![]() |
![]() |
#328 |
Zakorzenienie
|
Ajć źle to zabrzmiało
![]() ![]() Przepraszam Was, zupełnie nie o to chodziło ![]() Wybaczcie, że nie zacytuje każdej z Was osobno, ale czytałam w nocy a teraz chce Wam tylko szybko odpisać i już mnie nie ma... Wyjeżdżamy hm... za lepszym zyciem? za spokojem? Przeprowadzamy się do niemiec. 1300km przed nami. nie wiem czy będę miała tam póki co neta.... Któras pytała o moje urodziny - fakt miałam na dniach, więc możecie mi zmienic wiek na 22, no chyba że mnie usuniecie z listy to ok. Blondynko zostawilam tą matę, którą kupiłam. Nie oddawałam jej bo nie miałam juz na to siły. Trzymajcie się dziewczynki. Dużo zdrówka dla dzieciaczków ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#329 | ||||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Nie dziwię się nic a nic, że miałaś jakieś obawy. Najważniejsze, że nic Tobie nie jest, masz wszystko na miejscu i jesteś zdrowa ![]() Cytat:
Sam pajac. Przykryta dwoma kocami, jeden od połowy. Poci mi się mimo, że mam 19-20 stopni. Uroda po tatusiu. Cytat:
Ja też chcę na UU do pół roku, mam nadzieję że przez pracę i żłobek utrzymam laktację, choć szczerze nie uśmiecha mi się odciągać na zapleczu mleko ![]() Będę musiała sobie to zorganizować. Od kiedy rozszerzasz dietę? Moja MM pewnie będzie jadła w żłobku, choć zastanawiam się właśnie nad tym żeby miała jeden posiłek w formie mojego mleka,bo jest możliwość aby je zaniosła. Mam nadzieję, że sobie poradzę z tą organizacją, na MM przechodzę tylko ze względu na żłobek i pracę. Dziękuje Ci jeszcze raz ![]() Cytat:
Emi wtedy najczęściej potrafi zająć się sama sobą. I przed spaniem. Nie zawsze po karmieniu, jest godzina 11 nakarmię - ćwiczę. Robię póki co tylko brzuszki. Mój jest ![]() ![]() Ale na poważnie, jestem z niego MEGA zadowolona! Cytat:
![]() Cytat:
Za cholerę nie umiem tego zrozumieć, jak tak można ?! ![]() ![]() Takim ludziom powinni ja*ja uciąć ! Cytat:
to nadal tak?! Cytat:
Witam się z dosypiającą Emi. Cwaniara obudziła się o 7 i chce się bawić, a mnie oczy normalnie leciały. Jeszcze taka paskudna pogoda za oknem. Zimno,szaro i buro + mgła. Noc taka sobie, nie wiem dlaczego moje dziecko nie chce spac już do 5tej bez papania, wstaje o 1-2 i 4-5 na jedzenie. Z początkiem grudnia zacznę wprowadzać MM, to zobaczymy czy będzie dłużej spała. Jacieee ile Nasze dzieci już mają ? 16 tydzień leci? ![]() |
||||||||
![]() ![]() |
![]() |
#330 | ||||||||
Zakorzenienie
|
dzień dobry
![]() Cytat:
![]() Cytat:
W S-ce na pewno widziałam.. Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Dziś troszkę lepiej, ale głowa mi dalej pęka i temp. mam ![]() A noc znośna. Chociaż - wczoraj mama się zajmowała Adasiem, ja tylko na karmienie. Więc jak już po kąpieli usiadłam nakarmić, to uznał że musi nadrobić cały dzień bez mamy - karmienie trwało godzinę, co odłożyłam do łóżeczka to ryk, a potem już położyłam to zaczął się śmiać, gadać ze mną i w ogóle - chętny do zabawy ![]() ![]() Adaś kończy dziś 5 miesięcy!!! ![]() ![]() Przypomniałam sobie jeszcze co miałam napisać - na wypadające włosy polecam naftę kosmetyczną. Zwykłą, z apteki za kilka złotych. Śmierdzi troszkę ale bardzo skuteczna jest. Sprawdziłam kiedyś na sobie, teraz zakupiłam i mam nadzieję że też szybko pomoże ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:29.