Pierwsza zupka, pierwszy ząbek. Tu najlepszych mam jest wątek. VII-VIII 2011 :) - Strona 11 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Pokaż wyniki sondy: No Kochane, czas wybrać tytuł do kolejnego wątku
Ząbki śmiało już kiełkują a dzieciaczki zupką plują. VII-VIII 2011 17 32,08%
Rok temu w brzuszku mamy, teraz rok razem witamy 1 1,89%
Uhuha Uhuha zima z brzdącem nie jest zła! 5 9,43%
Straszne kolki poszły w kąt, teraz ząbki dają show. 0 0%
Dzieci silne bardzo mamy, które siedzieć by już chciały! 3 5,66%
Pierwsze ząbki już mamy i obiadkami się zajadamy. 0 0%
Ząbek tu, ząbek tam - tutaj najlepszy wątek mam. 0 0%
Jabłko,marchew czy pietruszka – trafia już do mojego brzuszka. 2 3,77%
Jak na drożdżach rośniemy, bo obiadki już jemy. 0 0%
Pierwsza zima naszych dzieci, jak ten czas szybciutko leci. 18 33,96%
Dobrze się już znamy i lubimy mocno, a nasze dzieciaki jak na drożdżach rosną. 0 0%
Nawet żadna teściowa temu nie zaprzeczy, że jesteśmy super mamy i mamy cudowne dzieci! 2 3,77%
Obroty ćwiczymy, wszystko zaśliniamy i mamy fajowe, superanckie mamy. 3 5,66%
W zeszłą zimę w brzuszku mamy, w tą już z zewnątrz świat oglądamy. 2 3,77%
Piję mleczko, rosnę, śpię i tak mija dzień za dniem. 0 0%
Głosujący: 53. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-11-14, 21:36   #301
Vaniliova11
Zadomowienie

Dot.: Pierwsza zupka, pierwszy ząbek. Tu najlepszych mam jest wątek. VII-VIII 2011 :)

Cytat:
Napisane przez dziubek79 Pokaż wiadomość
nie mój typ ze względu na kółka ale życze Krystkowi miłej jazdy
Wszystkie parasolki mają takie kółeczka to wózek oczywiście na później fajny jest do składania i bierzemy go na wakacje
Vaniliova11 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-14, 21:40   #302
iustyna1
Wtajemniczenie

Dot.: Pierwsza zupka, pierwszy ząbek. Tu najlepszych mam jest wątek. VII-VIII 2011 :)

Cytat:
Napisane przez brumek Pokaż wiadomość
Ja też gumek się boję. A po pigułkach nigdy mi libido nie spadało W sumie przez chyba 4 czy 5 lat byłam na pigułkach i nigdy mnie nie zawiodły ani w żaden sposób nie dokuczyły.
Za to kiedyś mieliśmy zrobić przerwę od pigułek. No i pierwszy raz gdy użyliśmy tylko gumki, ona spadłaA my w panikę!!! Bo niby mieliśmy już po 25 lat i niezły staż na karku, ale dzieci nie były nam w głowie Pojechaliśmy w środku nocy do jakiegoś gina prywatnego, po takie tabletki "po". Za wizytę zapłaciliśmy 200 zł, za pigułki 150 chyba. I od tamtej pory mówię do męża, że to był najdroższy numerek w naszym życiu
dokładnie o takich przygodach mówię. Jeszcze się zdarzyła pęknięta (nasza mina na koniec bezcenna) itp. i niestety te tabletki też znam. Właśnie przez te przygody.

Ja brałam tabletki 2 lata i niedługo znowu zacznę (tylko to libido, ciekawa jestem czy ta asecurella działa, czy to pic na wodę).

Cytat:
Przczytałam "puszczę się" i zamarłam w świętym oburzeniu...
a kto mi wczoraj w klubie przekręcanie tego co czytam wypominał?
Brumek nie bądź taka staromodna, jakby co, to z mężem się "puści"
- Szukam szczęścia.
- W lodówce???
- Gdzieś kur*a musi być!!

iustyna1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-14, 21:43   #303
dziubek79
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Vaniliova11 Pokaż wiadomość
Wszystkie parasolki mają takie kółeczka to wózek oczywiście na później fajny jest do składania i bierzemy go na wakacje
no ja niestety musze poszukac czegoś na większych kółeczkach, chocby minimalnie większych
dziubek79 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-14, 21:46   #304
CarmelaSoprano
Zakorzenienie

Cytat:
nie
ale Szymek śpi w śpiworku z lidla
U nas też zawsze był śpiworek do tego tylko body z długim i gołe nóżki, ale ostatnio ciągle śpiworek jak nie osikany to ulany, a warunki do schnięcia nie za bardzo. Więc dziś Sarenka śpi w samym pajacu (w takim co stopy tez ma zakryte) i pod kołderka.

Marinko niech Igorek szybko zdrowieje!!!!!

Dobra ide oglądać Desperate Housewives spokojnej nocy

Moja szczęśliwa liczba to czterysta miliardów.
Tak, wiem, nie jest zbyt poręczna w życiu codziennym.
CarmelaSoprano jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-14, 21:47   #305
Chelsea91
Rozeznanie

GG do Chelsea91

Witam prawie nocnie
Cytat:
Napisane przez Natka_ Pokaż wiadomość

Ja też muszę jakis żel kupić na Dominikowe dziąsełka
Polecam Bobodent- jest super i roztwór Camilia!

Cytat:
Napisane przez CarmelaSoprano Pokaż wiadomość
Dzieki za odpowiedzi w sprawie kojca (chyba nie kupie).

Dziewczyny ktore kładą spać dzieci w pajacach, dajecie pod spód bodziaka?
Ja też kojca nie chcę, zresztą nawet nie mamy na niego miejsca.
Pod pajaca nie dajemy bodziaka, czasem wkładamy go w śpiworek.
Jeśli chodzi o anty to my zabezpieczamy się podwójnie-gumki i plastry.
Mi plastry bardzo podpasowały, naklejam już 3 cykl i jest ok
Jutro znów zaliczenia. Ja osiwieję...!
Julian zrobił sie juz taki ruchliwy, że nawet przez sen tak sie rzuca, że szok, cały czas rusza się, rzuca, krzyczy, gada bardzo dużo, nie usiedzi na pupce, z leżaczka się zsuwa nawet z pozycji leżącej, połowa nóżek wisi mu w powietrzu.
Żanetko ja też się zastanawiam nad ćwiczeniami, tylko nie
bardzo mam na nie czas
Nerolka cieszę się razem z Tobą
Idziemy zaraz kąpać Julka i spać. Nareszcie!

Kornelia 04.02.2016

Będę powtarzać zawsze: bieda to stan umysłu.
Chelsea91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-14, 21:51   #306
Lilkaa82
Rozeznanie

Agadus ja uzywalam plastrów chyba przez dwa lata i byłam bardzo zadowolona

Asynastra my karmimy sie Bebilonem Comfort

Carmela nie daje, Karolinka spi tylko w pajacu i spiworku bawełnianym, czasem przykrywam kocykiem bawełnianym.

Dobranoc

Karolinka ur. 19.06.2011r. - 52cm i 2700g szczęścia

24 tyg - 6770g

Jestem żoną mojego męża
Mamo, Tato ! - A ja rosnę i rosnę...
Lilkaa82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-14, 21:53   #307
youyou
Zakorzenienie

Co do BLW to mi się ta idea podoba ale nie w jej radykalnej postaci
Fajnie że dziecko ma wybór ale negatywy nt łyżeczki to już przesada...przecież karmiąc dziecko łyżeczką nie wciskam mu jej do gardła tylko dziecko samo "pobiera" z łyżeczki...

My podawaliśmy tak jedzenie Filipowi ale bardziej w ramach rozrywki, poznawania nowych smaków, nauki samodzielnego jedzenia ale nie po to żeby sam się najadł...

niestety nie wszystkei dzieci sie do tego nadają, Filip miał tak że brał do ręki i pchał ile się da do buzi, a potem się krztusił..
Kiedyś jadł tak bułkę która mu się skleiła i zaczął się dusić.. musieliśmy go do góry nogami obracać i mocno klepać żeby mu wypadłobył już cały purpurowy na buzi a to było najdłuższe sekundy w mom życiu..

Cytat:
Napisane przez iustyna1 Pokaż wiadomość
Ja brałam tabletki 2 lata i niedługo znowu zacznę (tylko to libido, ciekawa jestem czy ta asecurella działa, czy to pic na wodę).
ja się gina ostatnio pytałam wprost czy jest coś na zwiększenie libido to mi powiedział żebym nie myślała o tej asekurelli bo to pic na wodę, fotomontaż..
przynajmniej mam szczerego gina
youyou jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-11-14, 21:56   #308
Vaniliova11
Zadomowienie

Cytat:
no ja niestety musze poszukac czegoś na większych kółeczkach, chocby minimalnie większych
Niestety nie ma wózka idealnego
Vaniliova11 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-14, 21:57   #309
Scio
Zakorzenienie

GG do Scio

Brumku ja niestety nie mam tej książki

Właśnie z mężem odbyliśmy dyskusje o eugenice. Kocham takie dysputy

youyou zgadzam się. Dlatego ja nie lubie takich radykalnych metod, ze tylko to czy sio jest dobre reszta zła. Taka generalizacja. Każde dziecko jest inne i to matka najlepiej wie jaka metoda jest dla jej dziecka dobra (no nie zawsze znam takie kochające matki co ich dziecko musi zjesc cały słoik, choć miałoby sie zrzygac

W Gagatkowym świecie Mamo, połamigłówkujemy? - Logico primo
Agatka jest już z nami

Edytowane przez Scio
Czas edycji: 2011-11-14 o 22:00
Scio jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-14, 21:59   #310
brumek
Zakorzenienie

Cytat:
a kto mi wczoraj w klubie przekręcanie tego co czytam wypominał?
Pruderia to moje drugie imię

Cytat:
Napisane przez youyou Pokaż wiadomość
Fajnie że dziecko ma wybór ale negatywy nt łyżeczki to już przesada...przecież karmiąc dziecko łyżeczką nie wciskam mu jej do gardła tylko dziecko samo "pobiera" z łyżeczki...
Coś Ty? Nie wiedziałam że one tak tam piszą Czyli znowu sprawdza się teoria że wszystkie skrajności są złe i trzeba poczytać, pomyśleć, dostosować do siebie i zrobić po swojemu
Stary 2011-11-14, 22:12   #311
iustyna1
Wtajemniczenie

Cytat:
mam ale : są mamy, które tak jak pisze Scio po prostu upychają dziecku do buzi jedzenie na siłę

drugie ale: wiadomo, że to nie my
i tak jak piszesz, dziecko samo powinno ściągać jedzenie z łyżeczki a nie mamusia pchać mu na siłę.

Cytat:
nawet by do nazwiska pasowało
- Szukam szczęścia.
- W lodówce???
- Gdzieś kur*a musi być!!

iustyna1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-14, 22:15   #312
youyou
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Scio Pokaż wiadomość
Brumku ja niestety nie mam tej książki

Właśnie z mężem odbyliśmy dyskusje o eugenice. Kocham takie dysputy

youyou zgadzam się. Dlatego ja nie lubie takich radykalnych metod, ze tylko to czy sio jest dobre reszta zła. Taka generalizacja. Każde dziecko jest inne i to matka najlepiej wie jaka metoda jest dla jej dziecka dobra (no nie zawsze znam takie kochające matki co ich dziecko musi zjesc cały słoik, choć miałoby sie zrzygac
no właśnie, a szczególnie pomocne są w tym babcie, ciotki itp..
"Zjedz jeszcze łyżeczkę" "Za mamusię, za tatusia", zabawianie samolocikami itp.
Filip jak nie chce to go nie zmuszam , je tyle ile potrzebuje, tuczyć go nie mam zamiaru..czasem zje nprawdę dużo, a czasem prawie nic. Nie robimy pniki, bo szanuję że ma swoje smaki, różny apetyt itd.
w Polsce niestety dalej panuje przekonanie że im bardziej krągłe i pyzate dziecko to tym lepiej

Cytat:

Coś Ty? Nie wiedziałam że one tak tam piszą Czyli znowu sprawdza się teoria że wszystkie skrajności są złe i trzeba poczytać, pomyśleć, dostosować do siebie i zrobić po swojemu
własnie jest aania coś takiego dziś kopiowła cyt :"Natomiast papka podawana łyżeczką dostaje się prosto do tylnej części gardła,() przez co dziecku trudniej sobie z nią poradzić "...
nie podoba mi się takie przedstawianie świata, że tylko BLW jest super a całą reszta be, i karmienie łyżeczką to zbrodnia na dziecku.
też uważam że trzeba się dostosowac do dziecka

Stary 2011-11-14, 22:25   #313
brumek
Zakorzenienie

Cytat:
no właśnie, a szczególnie pomocne są w tym babcie, ciotki itp..
"Zjedz jeszcze łyżeczkę" "Za mamusię, za tatusia", zabawianie samolocikami itp.
Filip jak nie chce to go nie zmuszam , je tyle ile potrzebuje, tuczyć go nie mam zamiaru..czasem zje nprawdę dużo, a czasem prawie nic. Nie robimy pniki, bo szanuję że ma swoje smaki, różny apetyt itd.
w Polsce niestety dalej panuje przekonanie że im bardziej krągłe i pyzate dziecko to tym lepiej
Cała moja mama Całe dzieciństwo słyszałam "no dalej, za mamusię". A u teściów to samo - wmuszanie pod presją
Także nasze dziecko chyba nie powinno stołować się z dziadkami
Stary 2011-11-14, 22:34   #314
meszsares
Zadomowienie

ufff no i nadrobilam caly watek
u mnie jest tak, ze mam czas tylko na jedno - klub lub watek...
tylko, ze nie mam juz mocy na dzis, zeby sie "poustosunkowywac":pr osi:

musze isc spac, bo mam obawy, ze dzisiaj w nocy moze poleciec megakupa - taka z 8-dni jak zwykle.. ale juz wole jak Blana robi te megakupy niz gdybym musiala zmieniac pieluchy po kazdym karmieniu jak przy starszej corze drzewiej bywalo...
DOBRANOC
meszsares jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-14, 22:40   #315
Natka_
Zakorzenienie

Witam moje kochane

Dzisiaj miałam troszkę zabiegany dzień dlatego też mnie nie było
Byłam z Dominikiem na zakupach i spacerku. Po 14 przyjechała moja mama, została z Domkiem a ja pojechałam odebrać decyzję o becikowe (Brumku złożyłaś wkońcu? ), zapłacić za łóżko do sypialni i stałam w ogromnych korkach bo wybrałam się w największych godzinach szczytu... Do domu przyjechałam stęskniona jak diabli Ale potem już do wieczora poświęcałam czas mojemu synkowi i jego zabawkom

Dowiedziałam się od sąsiadki, że tydzień temu koło nas była jedna próba gwałtu a druga już udana, bardzo brutalna I to koło godziny 20stej czyli nie tak późno. Alarmują żeby kobiety nie wychodziły same kiedy jest już ciemno. Jak tak można, co taki człowiek ma w głowie robiąc tak paskudne rzeczy

Asynastra witaj
Bardzo mi się spodobało to co napisałaś. Ja myślę bardzo podobnie, jestem tylko rok starsza od Ciebie i również uważam, że macierzństwo jest piękne i w życiu nie pomyślałam, że zostałam matką zbyt wcześnie. Myślę, że jesteśmy tak samo dobrymi mamuśkami jak 30 latki. Ja jako mama jestem najszczęśliwszą kobietką na świecie, a to chyba najważniejsze, czuć się dobrze w danej roli

Majeczka jest śliczna, urodziła się (jak już CrazyMachine zauważyła) w tym samym dniu co mój Dominik

Cytat:
Napisane przez agulaaabar Pokaż wiadomość
Pewnie nikt i tak nie zauważy mojego posta albo zostanie on ominięty szerokim łukiem..ale i tak napiszę.
Przepraszam, że tak zniknęłam bez słowa. Czasami Was podczytuję... ale czasu coraz mniej, poza tym miałam wrażenie, że i tak nikt moich postów nie zauważa, to po co się wysilać... U nas ok, mamy dużo załatwień, wczoraj podjęliśmy decyzję, że wyprowadzamy się z PL. Jutro jade zalatwiać paszport tymczasowy dla Lili bo na dowód za długo czekać...
Lila rosnie, ma już 8kg. Jutro idziemy na szczepienie.
Później pakowanie i jedziemy... No to tyle. Juz Wam nie przeszkadzam. Papa
Kiedy tylko pisałaś, zawsze któraś się odezwała, wiele razy pytano o Ciebie, ale Ty pojawiasz się, napiszesz jeden post i znikasz na kolejne 2 tygodnie... Wróć do nas, staraj się czasem coś skropnąć co u Was ( niekoniecznie wyrzucać, że nikt Cię nie zauważa...)

Aniu paskudne choróbsko Dużo, dużo zdrówka dla Ciebie. Niestety same domowe sposoby plus osciloccocinum, prenalen...

Brumku a wiesz, że kupiłam te same klocki w biedronce Domkowi

Cytat:
Napisane przez CrazyMachine Pokaż wiadomość
A to ja mam podobne rymowanki, "kto tak pura? czy to moja córa?" - to jak puszcza głośne bąki

Cytat:
Pochwale sie tylko ze u nas 21 tydzień kończy Sarenka

Dziewczyny macie moze kojec lub planujecie kupić.
Bo my sie własnie zastamawiamy, tzn TZ chce kupić, a mi sie wydaje że dziecko długo w nim nie wytrzyma i będzie sie nudzić.
W ogole myślimy nad kojcem żeby Sara nie musiał walczyć z psami o zabawki ma miej zębów więć pewnie by przegrała
dla Sarci.
A tekst z psami mnie powalił

Cytat:
Napisane przez zanetaa88 Pokaż wiadomość
Czy Wasze dzieci w czasie karmienia też wkładają sobie rączki do buzi ?
Moja je, patrzy na mnie, a zaraz zamiast do piersi to rękę do buzi i jedzie z koksem.I muszę ją nakierować na pierś.
Dominik robi tak samo

Cookie a wój M. to powinien dostać w łeb za takie zachowanie

Vaniliova gratuluję nowego wózeczka

Ja nie ubieram nic więcej pod pajaca.

Ja nienawidzę horrorów, bo się ich najzwyczajniej w świecie boję, potem nie potrafię w nocy spać. Raz obejrzałam Kwarantannę i mi się śniły fakty z filmu przez tygodnie! Nigdy więcej!
Natka_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-14, 22:45   #316
brumek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez meszsares Pokaż wiadomość
musze isc spac, bo mam obawy, ze dzisiaj w nocy moze poleciec megakupa - taka z 8-dni jak zwykle.. ale juz wole jak Blana robi te megakupy niz gdybym musiala zmieniac pieluchy po kazdym karmieniu jak przy starszej corze drzewiej bywalo...
DOBRANOC
8-dniowa!!! WOW Mnie dwudniowa powaliła swoimi rozmiarami wczoraj, wiec takiego czegoś nawet sobie nie wyobrażam

Cytat:
(...) a ja pojechałam odebrać decyzję o becikowe (Brumku złożyłaś wkońcu? )

Dowiedziałam się od sąsiadki, że tydzień temu koło nas była jedna próba gwałtu a druga już udana, bardzo brutalna I to koło godziny 20stej czyli nie tak późno. Alarmują żeby kobiety nie wychodziły same kiedy jest już ciemno. Jak tak można, co taki człowiek ma w głowie robiąc tak paskudne rzeczy
A ja cały czas nie złożyłam I znów zapomniałam

A o tym gwałcie to nawet czytać nie mogę. To takie straszne
Stary 2011-11-14, 22:55   #317
Natka_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Chelsea91 Pokaż wiadomość
Polecam Bobodent- jest super i roztwór Camilia!
Dzięki za informację
Natka_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-14, 23:39   #318
brumek
Zakorzenienie

Cicho, pusto, smutno...
Śpicie?
Stary 2011-11-15, 05:59   #319
Scio
Zakorzenienie

GG do Scio

Pstryk - zapalam światło.
Ja juz nie śpie nie obudziła mnie Agata a ból brzucha, buuu ciągnie mnie na wymioty, w brzuchu się przewala. Mężul przed wyjściem do pracy zaparzył mi mięte.
Agatke obudziła moja krzątanina, więc zjadła i fika na łóżku.

W Gagatkowym świecie Mamo, połamigłówkujemy? - Logico primo
Agatka jest już z nami
Scio jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-11-15, 06:26   #320
editka2022
Rozeznanie

witamy z rana niespimy juz od godziny,oczy mi sie kelja milego dnia!

witam nowa mamusie
editka2022 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-15, 06:43   #321
Marina1
Zakorzenienie

I ja witam !
później coś naskrobię więcej.

dzięki za życzonka zdrowia dla igora, właśnie będę podawała mu leki.
agadus dziękuję ale szczerą prawdą jest to, że Ty to dopiero jesteś mega laską ! i

kochane zapytam jeszcze, pomóżcie proszę :

lekarka powiedziała, że odchodzimy od Pepti.
No i kazała zmienić na Bebilon. Pierw na B. Comfort ( ale to drogie mleko ) no i spytałam się, czy sam Bebilon może być. No i niby tak.
Ale mi po głowie chodzi zwykle Bebiko...( jest cenowo przystępne )...
Zaryzykować ?...Czy może jeszcze jakieś inne? Ni chcę już potem zmieniać, ylko trzymać się jednego.
Chyba skłaniałbym się do bebiko, bo najtańsze, ale nie wiem co robić.

A i wiecie co powiedziała babka ?
że gluten u dzieci na MM dawać tylko powyżej 10 m-ca...
Ja już zgłupiałam doszczętnie...
Dodam, że to dobry pediatra no i zaufany.
Co lekarz to inna opinia
"...- Taki jest los kobiety. Musisz ugotować obiad z tego, co masz w kuchni. Musisz nauczyć się udawać podniecenie. To akt, pozwól, że Ci powiem, samczy akt. A gdy dojdziesz do perfekcji jesteś już stara. Młodość wyparowuje jak rosa, która rodzi się rano, a ginie po południu."

Edytowane przez Marina1
Czas edycji: 2011-11-15 o 06:48
Marina1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-15, 07:03   #322
youyou
Zakorzenienie

hej mamuśki

witam znad porannego kubasa kawy, oj dziś znowu będzie długi dzień..Lilę od samego rana leżaczek pali w dupsko
chyba mamy skok

---------- Dopisano o 08:03 ---------- Poprzedni post napisano o 08:00 ----------

Marina co do glutenu to lekarz ma racje, u dzieci na MM wprowdz sie później.
Ja bym spróbowala z Bebiko, od Bebilonu on sie chyba zbytnio nie rozni a jest tansze i smaczniejsze
Stary 2011-11-15, 07:05   #323
jacieeeee
Wtajemniczenie

Witojcie

Dominik wstał dziś o 6.06 WOW
Fakt, że i tak jestem niewyspana bo go bąki męczyły (Bobotic ) pominę.
Marina nam lekarka kazała podać gluten między 5 a 6 miesiącem. Tylko, że to podobno jakaś nowa szkoła, więc może Twoja lekarka trzyma się jeszcze starych wytycznych (co nie znaczy, że złych)

http: //www.osesek.pl/podstawy-zywienia-dziecka/jadlospis-doskonaly/503-gluten-w-diecie-niemowlecia.html

Powiedzcie mi czy od 1 stycznia podwyżka vat dotyczy też MM, kosmetyków dla dzieci, pampersów? Czy one już są na 23%. Bo nie wiem czy robić zapasy

Dominik 29.07.2011r

Edytowane przez jacieeeee
Czas edycji: 2011-11-15 o 07:09
jacieeeee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-15, 07:09   #324
CarmelaSoprano
Zakorzenienie

Witam wszystkich

Nawet dziś udało sie dłużej pospać, tzn dłużej niż zazwyczaj.

Marinko uważam że jeśli macie przejść na zwykłe mleko, to nie ma za bardzo znaczenia na które. Choć przy płaczach Igora ja bym weszła jeszcze w Pepti dwójke.
Gluten w okolicach 10miesiąca/roczku to stara szkoła, niby wprowadzanie małych dawek wcześniej jest skuteczniejsze.

Info dla mam kapiących w wiaderku wczoraj wrzuclilismy do wodu gumowa kaczuszke, myślelismy że Sarce wyjda oczy ze zdziwienia, jak przy probach łapania szła pod wode (kaczka nie Sarenka ). Dzisiaj to nagram.

Moja szczęśliwa liczba to czterysta miliardów.
Tak, wiem, nie jest zbyt poręczna w życiu codziennym.
CarmelaSoprano jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-15, 07:25   #325
youyou
Zakorzenienie

jacieee a Wy jesteście na MM?

jeszcze rok temu była szkoła że na piersi gluten od 5-6 miesiąca na MM po 10tym miesiącu.

teraz jeszcze jakoś inaczej??
Stary 2011-11-15, 07:28   #326
jacieeeee
Wtajemniczenie

Cytat:
jacieee a Wy jesteście na MM?

jeszcze rok temu była szkoła że na piersi gluten od 5-6 miesiąca na MM po 10tym miesiącu.

teraz jeszcze jakoś inaczej??
No my na MM. W linku jest trochę wyjaśnione o co teraz chodzi z tym glutenem Ja się tam nie znam

Dominik 29.07.2011r
jacieeeee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-15, 07:32   #327
blondynkapoznan
Zakorzenienie

Lokalizacja: Mój sposób na kryzys: Jem spleśniały ser, piję stare wino i jeżdżę autem bez dachu.
GG do blondynkapoznan

co do ubierania ja zakładam body dł.rękaw, pajacyk, skarpetki, śpiworek i na to koc.Ale ja mam zimno w domu piec kaflowy.

co do wózków ja b.nie lubię z dwoma rączkami miałam Buggstera i Maclarena,Teraz mam z jedna i na gumowych kołach wózek super.Zawsze jak Nim jadę nie mogę wyjść z podziwu jaki on fajny

ja bym uważała z kaszką manna mój często miał po niej wymioty.Dodawaliśmy do zupek.Później zajarzyłam od czego ma wymioty.

Edytowane przez blondynkapoznan
Czas edycji: 2011-11-15 o 07:35
blondynkapoznan jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-15, 07:47   #328
agulaaabar
Zakorzenienie

Ajć źle to zabrzmiało to nie miał być żaden wyrzut do Was, broń Boże! Wiem, że pytałyście o mnie i nie chciałam wywolac takiej burzy
Przepraszam Was, zupełnie nie o to chodziło Wiem, że pojawiałam się, napisałam 1 posta i mnie nie było.
Wybaczcie, że nie zacytuje każdej z Was osobno, ale czytałam w nocy a teraz chce Wam tylko szybko odpisać i już mnie nie ma...

Wyjeżdżamy hm... za lepszym zyciem? za spokojem?
Przeprowadzamy się do niemiec. 1300km przed nami. nie wiem czy będę miała tam póki co neta....

Któras pytała o moje urodziny - fakt miałam na dniach, więc możecie mi zmienic wiek na 22, no chyba że mnie usuniecie z listy to ok.

Blondynko zostawilam tą matę, którą kupiłam. Nie oddawałam jej bo nie miałam juz na to siły.

Trzymajcie się dziewczynki. Dużo zdrówka dla dzieciaczków

Czas na zmiany !
25:0
30:12
Zakończone: 2
agulaaabar jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-15, 07:50   #329
zanetaa88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nerola Pokaż wiadomość

Żanetko sęk w tym,ze przy tych tabletkach nie ma miesiączki a co nza tym idzie nie wiem czy jest owulacja?
Były przypadki zajścia w ciążę,dlatego się bałam.
Zwłaszcza,ze brałam antybiotyk 24 dni,co osłabia działanie anty.
Stad mój niepokój.
I tak jak pisałam,10 tydzień kaszlę i nie do końca wyzdrowiałam a tu nagle bóle ze skurczami,to co miałam myśleć?
Ot tak sobie boli?
Czy jest jakaś przyczyna?-pierwsza nasunęła mi się ciaza,drugie to choroba układu moczowego,płciowego.
Zrobiłam test by wykluczyć ciążę,poszłam do gina by wykluczyć choroby kobiece.
To tyle w tej kwestii.

Najzwyczajniej w świecie pierwszy raz biorę tabletki dłuzej niż miesiąc i zdobywam zaufanie.
A anybiotyki mogły zaburzyć działanie tablet.
Kurcze z jednej strony bardzoo fanie, że nie ma @ na podpaskach zaoszczędzisz a z drugiej taka cholerna niepewność.
Nie dziwię się nic a nic, że miałaś jakieś obawy.
Najważniejsze, że nic Tobie nie jest, masz wszystko na miejscu i jesteś zdrowa

Cytat:

Ja nic nie daję.
Sam pajac.
Przykryta dwoma kocami, jeden od połowy.
Poci mi się mimo, że mam 19-20 stopni.
Uroda po tatusiu.

Cytat:
zaneta postaram się odpowiedzieć

Jakie MM podajesz i kiedy pierwszy raz podałaś ?
podaję Bebiko od samego początku. Podaliśmy jej pierwszy raz jakoś w drugim miesiącu (chyba bo już nei pamiętam, może pod koniec drugiego)
Na początku to było podanie raz na parę dni, jak mała płakała z głodu, teraz MM "wyregulowuję" sobie dzień.
ostatnio jednak pediatra poleciła nam zakup Bebiko HA bo na wizytcie pokazałam jej że ma suche placki i taaką szorstką, czerwoną skórę na ramionach i łydkach.. kupiłam to HA ale pić tego za chiny nie chce...

W nocy karmisz MM czy UU?

tylko UU, mała przed kąpielą je ostatni raz UU, po kąpieli dostaje MM , wypija ok 90-150ml (zależy ile w UU miała) a w nocy tylko UU.
Mała budzi się na jedzenie ok 3 (czasem 2 lub 4), a zasypia o 20, czyli śpi ciągiem ok 7h

Jak często karmisz MM?
zawsze 2 razy dziennie - po kąpieli i bezpośrednio przed wyjściem na spacer, tak ok godz 10.
Jak ją zatankuję do pełna to na spacerze mi ładnie śpi, np zaśnie ok 10.30, śpi do 13/14

Ostatnio czasem dostawała też MM 3 raz w dzień ok 15, ale mniej wypijała i rezygnuję z tego bo zaczynam rozszerzać dietę więc słoiczkiem zastąpię tę popołudniową butlę.

Łącznie w ciągu dnia mała wypija ok 300ml MM

UU się uregulowały od kiedy podajesz MM,czy w czasie kiedy podajesz MM to UU się nadal mocno napełniają ?

UU się uregulowały i nie tworzą już więcej mleczka, nie mam nabrzmiałych piersi.
To czego Lilka nie doje w UU to nadrabia w MM, a teraz będzie już miała rozszerzaną dietę więc nie potrzebuję zwiększać laktacji.

Mówi się że wprowadzenie butli zniechęci dziecko do cycka ale u mnie tak nie było, ani z Filipem ani z Lilką...
Lilka dalej piję butle ze smoczka nr 1, chciałam jej zmienić na 2 ale nie podpasowało jej, więc chyba lubi ten wolny wypływ

Jak dla mnie wprowadzenie MM tylko ułatwiło mi zorganizowanie planu dnia, bo wiem że po podaniu MM mała będzie najedzona na długo.
Noce pięknie przesypia. UU w tym momencie jest jak zupka, a MM jak drugie danie

Chcę karmić piersią minimum pół roku,, a w nocy dokąd będzie się budziła choć nie dłużej niż rok
Dziękuje Ci bardzo.
Ja też chcę na UU do pół roku,
mam nadzieję że przez pracę i żłobek utrzymam laktację,
choć szczerze nie uśmiecha mi się odciągać na zapleczu mleko
Będę musiała sobie to zorganizować.
Od kiedy rozszerzasz dietę?
Moja MM pewnie będzie jadła w żłobku, choć zastanawiam się właśnie nad tym żeby miała jeden posiłek w formie mojego mleka,bo jest możliwość aby je zaniosła.
Mam nadzieję, że sobie poradzę z tą organizacją, na MM przechodzę tylko ze względu na żłobek i pracę.
Dziękuje Ci jeszcze raz

Cytat:
Napisane przez Chelsea91 Pokaż wiadomość
Żanetko ja też się zastanawiam nad ćwiczeniami, tylko nie
bardzo mam na nie czas
Ja ćwiczę najważniejsze po karmieniu,
Emi wtedy najczęściej potrafi zająć się sama sobą.
I przed spaniem.
Nie zawsze po karmieniu, jest godzina 11 nakarmię - ćwiczę.
Robię póki co tylko brzuszki.

Cytat:
Napisane przez Vaniliova11 Pokaż wiadomość
Niestety nie ma wózka idealnego
Mój jest
Ale na poważnie, jestem z niego MEGA zadowolona!

Cytat:

O fuj

Cytat:

O Boże!
Za cholerę nie umiem tego zrozumieć,
jak tak można ?!
Takim ludziom powinni ja*ja uciąć !

Cytat:
Pstryk - zapalam światło.
Ja juz nie śpie nie obudziła mnie Agata a ból brzucha, buuu ciągnie mnie na wymioty, w brzuchu się przewala. Mężul przed wyjściem do pracy zaparzył mi mięte.
Agatke obudziła moja krzątanina, więc zjadła i fika na łóżku.
Już wczoraj pisałaś, że Ci coś jest źle,
to nadal tak?!

Cytat:
Napisane przez jacieeeee Pokaż wiadomość
No my na MM. W linku jest trochę wyjaśnione o co teraz chodzi z tym glutenem Ja się tam nie znam
Dla mnie też czarna magia z dietą.

Witam się z dosypiającą Emi.
Cwaniara obudziła się o 7 i chce się bawić,
a mnie oczy normalnie leciały.
Jeszcze taka paskudna pogoda za oknem.
Zimno,szaro i buro + mgła.
Noc taka sobie, nie wiem dlaczego moje dziecko nie chce spac już do 5tej bez papania, wstaje o 1-2 i 4-5 na jedzenie.

Z początkiem grudnia zacznę wprowadzać MM,
to zobaczymy czy będzie dłużej spała.

Jacieee ile Nasze dzieci już mają ? 16 tydzień leci?

zanetaa88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-15, 07:53   #330
aania_20
Zakorzenienie

dzień dobry
Cytat:
Napisane przez patik87 Pokaż wiadomość
Teściowa przyniosła mi pół indyka.
Włazi w
Trzymajcie mnie bo nie wytrzymam z nią.
Po 2 tyg milczenia nagle milutka.
ale nie jakiś zatruty czy coś?

Cytat:
Napisane przez BABONIK Pokaż wiadomość
Monia- kurde może znajde coś takiego ? a jakieś płatki mydlane czy coś? nie mialam z Nadią takich problemów...
Może Biały Jeleń?
W S-ce na pewno widziałam..

Cytat:
Ja nie daję
Cytat:

Aniu i Scio
- pytanko do Was, bo wiem, że mocno interesujecie się rozszerzaniem diety i BLW. Warto kupić tę książkę? My mamy jeszcze dużo czasu, ale podoba mi się ta idea (przynajmniej to, co o niej wiem, choć wiem niewiele, tylko główne założenie). I zastanawiam się czy dowiem się z niej fajnych rzeczy i warto poczytać, czy nie warto, bo i tak wystarczy posadzić dziecko przy stole, dać brokuły w łapkę i już
Poczytać warto, wiadomo że nie ślepo się stosować a dopasować do siebie, ale książka fajna.
Cytat:
u nas tez Lilka na Filipa reaguje całą sobą super razem wyglądają, Filip jej pokazuje zabawki, oczywiście wszystkie tiry i ciuchcie - o mało ich jej do oka nie wsadzi...
A jak mała lezy na brzuszku to (podptrzył jak ja robię) przychodzi do niej i mówi "dzidzia tak rączki" i układa jej ręce jak jej się rozjadą

Jak komuś coś spadnie to mówi "Cicho dzidzia śpi"

w ogóle cudny z niego braciszek. ostatnio jej kwiatki do rączki wkładał
jaki kochany!

Cytat:

Cytat:
Dokładnie. Niby tam napisane jest że łyżeczka nie jest zła, jedynie niepotrzebna. Ale wiadomo, nie ma co ślepo wszystkiego przestrzegać bo nie przy każdym dziecku się da.
Cytat:
własnie jest aania coś takiego dziś kopiowła cyt :"Natomiast papka podawana łyżeczką dostaje się prosto do tylnej części gardła,() przez co dziecku trudniej sobie z nią poradzić "...
To tylko skopiowałam ad. posta Lilki, że matka dziecku tak słoiczki wpychała aż się krztusiło i wymiotowało. To pani była właśnie zobrazowaniem tego argumentu

Cytat:
Aniu paskudne choróbsko Dużo, dużo zdrówka dla Ciebie. Niestety same domowe sposoby plus osciloccocinum, prenalen...
Dziękuję
Dziś troszkę lepiej, ale głowa mi dalej pęka i temp. mam co ciekawe, gorączkę mam chyba 3 raz w życiu - wszelkie ospy, zapalenia płuc itp zawsze przechodziłam bez gorączki...

A noc znośna. Chociaż - wczoraj mama się zajmowała Adasiem, ja tylko na karmienie. Więc jak już po kąpieli usiadłam nakarmić, to uznał że musi nadrobić cały dzień bez mamy - karmienie trwało godzinę, co odłożyłam do łóżeczka to ryk, a potem już położyłam to zaczął się śmiać, gadać ze mną i w ogóle - chętny do zabawy A zawsze po kąpieli szybko zasypia. Bałam się że noc będzie podobna ale na szczęście nie, tylko 2 krótkie pobudki. Dziś to samo pewnie będzie

Adaś kończy dziś 5 miesięcy!!!

Przypomniałam sobie jeszcze co miałam napisać - na wypadające włosy polecam naftę kosmetyczną. Zwykłą, z apteki za kilka złotych. Śmierdzi troszkę ale bardzo skuteczna jest. Sprawdziłam kiedyś na sobie, teraz zakupiłam i mam nadzieję że też szybko pomoże

aania_20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości