kobiety odpicowane i zaniedbane - Strona 11 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-05-21, 21:35   #301
kaarooo
Zakorzenienie

Dot.: kobiety odpicowane i zaniedbane

Cytat:
Napisane przez _ Dzwoneczek _ Pokaż wiadomość
Jedna dziewczyna powiedziała, żebym wstawiła zdjecia pralki, żeby pomóc mi rozszyfrować no to ładnie proszę
w ogóle nie wiem jak ustawić czas prania. czy to w ogóle w tej pralce możliwe? moja pralka pierze zawsze taaaaak długo.... z 2 godziny chyba...
a te 3 przyciski z lewej to w ogóle nie wiem do czego służą (literka e itd.)
instrukcji nie mam. na necie też nie mogłam znaleźć. Pytałam kiedyś koleżanek i też nie ogarniają tematu
To ja, to ja!
Ok, to zaczynamy. Ogólnie też mam polara w domu - baaardzo dobre stare pralki, nie do zajeżdżenia. Tzn po 15 latach się popsują

http://elektrotanya.com/whirlpool_po.../download.html tu masz instrukcje

foto1:
e - energooszczędne - znaczy przy małych zabrudzeniach, wtedy temperatura niższa jest ogólnie
znaczek prysznica - dodatkowe płukanie
znaczek miski - woda do połowy bębna (znaczy wrzucisz dwie rzeczy i klikasz to, aby nie zapełniać całego bębna tylko do połowy)

foto2:
pierwsze trzy to masz pranie długie wstępne+ zasadnicze,płukanie, wirowanie tutaj jak masz mocne zabrudzenia i pranie typu pościel, firanki - trwa długo - tego nie ustawiaj
potem masz bawełnę i pranie kolorowe - tutaj do 60 stopni możesz ustawiać - druga grupa
potem masz mieszane, syntetyki, delikatne - tutaj radziłabym tak max 40stopni (chyba że metka mówi inaczej) - trzecia grupa
czwarta grupa - wełna i pranie ręczne (w zalezności od tego co masz na metkach) przy tym radzę niskie wirowanie dawać.
Do tego momentu masz pranie ciut dłuższe
potem następnie
grupa piąta płukanie + lekkie wirowanie (krótkie)
potem płukanie plus silne wirowanie (dłuższe)
No i ostatnie to pranie krótkie - wirowanie wstępne, końcowe i wypuszczenie wody.
Czyli tak, jak zwykłe koszulki, bielizna, to dajesz albo na krótkie jak do odświeżenia, albo na ten znaczek z koszulką, ja bym dawała też na mieszane. Do konkretnych delikatnych tkanin mało wirowania (ustaw max 800 ogólnie) temperatura max 60, chociaż lepiej mniejszą

foto trzy/cztery
regulacja temperatury i regulacja wirowania
delikatne rzeczy mało wirowania, niech obciekną - czyli wełna, jedwab
reszta na 800 aa i masz znaczek też bez wirowania, ale to wiesz, będziesz miała całe mokre pranie. Do wełny się nada, żeby nie rozciągnęło.

Nastaw się, że pranie będzie ci się prało ogólnie ok. 1,5h

Dalej, wiesz gdzie masz wsypać proszek? Bo z tego co wiem, to te od góry wkładane? Aha - max ok. 5kg prania na raz.
Nie wlewasz NIGDY płynu do środka bębna i nie mieszaj płynu z proszkiem. Prać firanek chyba nie będziesz? Proszek możesz dawać do środka, ale lepiej do właściwej przegrody, chociaż jak masz od góry, to na drzwiach jest pewnie?

No i przycisk włącz - jak zablokujesz pralkę.
Ogólnie miga ci tam jakieś światełko?
ufff.... rozumiesz coś czy inaczej tłumaczyć?

kaarooo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-21, 21:38   #302
201708160922
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez CzasKomety Pokaż wiadomość
Nie mam bardzo długich włosów (do polowy pleców), ale nie ma szansy, żebym wysuszyła je w 15 minut.
Właśnie sprawdziłam. Suszyłam włosy przez 15 minut, najniższą temperaturą (moc suszarki 2200). Ani razu nie wyłączyłam suszarki i udało mi się je wysuszyć w kwadrans To kwestia tego, że suszenie włosów mnie nudzi i trudno mi wytrzymać kwadrans skupiając się tylko na tej jednej czynności. Tak czy siak, dla mnie te 15 minut rano to strasznie długo.

Edytowane przez 201708160922
Czas edycji: 2014-05-21 o 21:46
201708160922 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-21, 21:39   #303
_czarny_kot
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
ja mam wichute 2300 W i suszę moje długie włosy w średnio 8 minut.
kwestia tego w jaką suszare się zainwestuje. włosów nie suszy się ciepłym powietrzem bo się spalą tylko mocną siłą nadmuchu
Ja przy 2200W średnio ciepłym powietrzem suszę włosy 60cm przez 15 minut. A zimnym przy tej samej mocy nawiewu ponad 30 minut. Więc chyba jednak jest różnica czy suszy się ciepłym czy zimnym
_czarny_kot jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-21, 21:42   #304
201604181004
Konto usunięte

czarny kot no jasne że jest różnica czy się suszy ciepłym czy zimnym, ale inaczej suszy zimnym suszarka 2300 a inaczej zimnym suszarka 1700.
no też zależy od długości włosów i stopnia zniszczenia rzecz jasna.
ja suszę na pierwszym stopniu ciepła ale na maksymalnym nawiewie
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-21, 21:43   #305
_czarny_kot
Zakorzenienie

Cytat:
czarny kot no jasne że jest różnica czy się suszy ciepłym czy zimnym, ale inaczej suszy zimnym suszarka 2300 a inaczej zimnym suszarka 1700.
no też zależy od długości włosów i stopnia zniszczenia rzecz jasna.
ja suszę na pierwszym stopniu ciepła ale na maksymalnym nawiewie
oczywiście masz rację, że moc ma duże znaczenie
ja tez zawsze suszę na maksymalnym nawiewie
a stopni ciepła mam trzy: 1-zimny, 2-średniociepły, 3-gorący. Niestety suszę na stopniu 2, bo na 1 nie mam czasu rano
_czarny_kot jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-21, 21:45   #306
ckin2u
Zakorzenienie

ja czasami moge moje suszyc pol godizny a i tak sa wilgotne, a suszarka ma 2000 :gleba:
ckin2u jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-21, 21:45   #307
Azmika88
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kaarooo Pokaż wiadomość
nie używam pralki od lat, bo moja się popsuła, a miałam ważniejsze wydatki na głowie niż pralka. Pościel, koce czy swetry wymagające większego zadbania podrzucam do mamy/babci/cioci (firanki też) - resztę piorę w łapkach
W tym momencie jestem w szoku i to głębokim. Według mnie pralka to podstawowe urządzenie i kompletnie nie rozumiem Cię w tym momencie. Piszesz, że od lat... Jakbyś 20 zł miesięcznie odkładała już byś miała pralkę najtańszą...
Azmika88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-21, 21:45   #308
skazana_na_bluesa
.

Cytat:
no ja wlasnie nie wiem jak nastawić to wirowanie bo jest tylko jedno pokrętło
Cytat:
a jakie ustawienia byście zaproponowały do prania spodni? tych takich cieńszych dżinsów ze stretchem?

tzn jaki program temperatura i obroty?
ależ problemy. ja większość prań (koszulki, spodnie, bielizna, skarpety) robię na bawełna 40stopni, 800 obrotów przy wirowaniu. jak mam kilka rzeczy, które potrzebują temperatury 30 stopni to tak ustawiam. wciskam też przycisk pranie ekonomiczne jak nie mam pełnego bębna, a na cito potrzebuję konkretne rzeczy. ręczniki, pościel spokojnie można w wyższej temperaturze i wirowanie 900-1000 obrotów.

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-21, 21:45   #309
201604181004
Konto usunięte

ckin2u a ile lat masz suszarkę? ma jonizację? hm moze cos sie popsuło? chyba ze masz bardzo długie włosy
Stary 2014-05-21, 21:49   #310
ckin2u
Zakorzenienie

Cytat:
ckin2u a ile lat masz suszarkę? ma jonizację? hm moze cos sie popsuło? chyba ze masz bardzo długie włosy
ma jonizacje, lat mam.. hm no juz z 3? Wlosow nie mam bardzo dlugich, sama nie wiem dlaczego tak sie dzieje.

Mam tez druga suszarke - obrotowa ( 1000 ) nia wlosy suszy sie latwiej, ale pewnie dlatego, ze bezposrednio sa one na nia nawijane.

Lubie nia suszyc bo nie dosc, ze suszy to jeszcze modeluje Ale np wysuszyc wlosy przy skorze, albo te pod spodem to tez nie lada wyczyn
Stary 2014-05-21, 21:49   #311
Azmika88
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ckin2u Pokaż wiadomość
Po olejowaniu trzeba nalozyc odzywke.
Pierwszy raz o tym słyszę. Jakbym po olejowaniu nałożyła jeszcze odżywkę to bym miała mega obciążone włosy.
Stary 2014-05-21, 21:50   #312
201708160922
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Azmika88 Pokaż wiadomość
W tym momencie jestem w szoku i to głębokim. Według mnie pralka to podstawowe urządzenie i kompletnie nie rozumiem Cię w tym momencie. Piszesz, że od lat... Jakbyś 20 zł miesięcznie odkładała już byś miała pralkę najtańszą...
Zgadzam się z Tobą, też mnie to zszokowało. Kiedyś musiałam przez jakiś czas prać ręcznie - masakra. I rachunki za wodę wyższe.
Stary 2014-05-21, 21:51   #313
201604181004
Konto usunięte

ckin2u może łatwiej by ci się suszyło gdybyś robiła to partiami? podpinasz włosy i suszysz spód chwilę potem kolejną partię potem kolejną a potem ze szczotkowaniem włosów. też mam obrotową i nią wykonuję "ostatnie szlify" na czasem wilgotnych włosach. mi np bardzo pomaga dyfuzor w suszarce, powietrze nie jest rozrzucane po pomieszczeniu tylko kierowane centralnie na wybrane partie
Stary 2014-05-21, 21:54   #314
ckin2u
Zakorzenienie

Cytat:
Pierwszy raz o tym słyszę. Jakbym po olejowaniu nałożyła jeszcze odżywkę to bym miała mega obciążone włosy.
Wolny wybor

---------- Dopisano o 22:54 ---------- Poprzedni post napisano o 22:52 ----------

Cytat:
ckin2u może łatwiej by ci się suszyło gdybyś robiła to partiami? podpinasz włosy i suszysz spód chwilę potem kolejną partię potem kolejną a potem ze szczotkowaniem włosów. też mam obrotową i nią wykonuję "ostatnie szlify" na czasem wilgotnych włosach. mi np bardzo pomaga dyfuzor w suszarce, powietrze nie jest rozrzucane po pomieszczeniu tylko kierowane centralnie na wybrane partie
Sprobuje podzielic je na wiecej partii, na razie dziele na dwie, ale i tak w rezlutacie te juz wyszuszone mieszlay sie z tymi mokrymi. Musze dojsc do wprawy bo mam ja od niedawna. Powoli sie wprawiam
Ale uwazam, ze to fajna sprawa dla kogos kto kompletnie nie radzi sobie z zestawem szczotka + suszarka
Stary 2014-05-21, 21:55   #315
Azmika88
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez a34 Pokaż wiadomość
Serio? Ja nie mam cienkich piórek, włosy sporo cm za łopatki i spokojnie suszę chłodnym nawiewem ok. kwadransa. Wcześniej spędzają trochę czasu w ręczniku z mikrofibry i kilka minut bez.
Macie albo słabe suszarki albo dużo włosów, bo ja suszę ok. 5 min nawet krócej...

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-05-21, 21:57   #316
a34
Zakorzenienie

Cytat:
Macie albo słabe suszarki albo dużo włosów, bo ja suszę ok. 5 min nawet krócej...
Nie mam najbardziej wypasionego modelu, fakt, ale nie wiem, czym bym musiała suszyć włosy, żeby przy użyciu chłodnego nawiewu wyschły w 5 minut
Stary 2014-05-21, 21:57   #317
201604181004
Konto usunięte

nooo obrotowa suszarko lokówka to jest wybawienie, wystarczy pięć ruchów a włosy wyglądają jakbym wyszła od fryzjera
Stary 2014-05-21, 21:58   #318
kaarooo
Zakorzenienie

Cytat:
Tak, od lat i jakoś nie mam z tym problemu. Natomiast kupno pralki nie jest moją podstawową potrzebą, gdzie aktualnie mieszkam na wynajmowanym mieszkaniu. Póki piorę ręcznie, bo lubię i nie mam z tym problemu, to gdzie ty widzisz problem?

Stary 2014-05-21, 22:01   #319
201604181004
Konto usunięte

dla mnie to problem, jak wprowadziłam się na wynajmowane bez pralki to kupiłam używana za 300, którą potem sprzedałam za 400, potem mieszkałam w mieszkaniu z pralką, teraz bez pralki i nie wyobrażam sobie jej nie kupić.
jezu drogi :P
jestem jakaś dziwna co :P

---------- Dopisano o 23:01 ---------- Poprzedni post napisano o 22:59 ----------

prosz :p
http://olx.pl/oferta/pralka-whirlpoo...tml#db240f7ddc

:p

podejrzewam że mogłabym nie chodzić miesiąc na imprezey byleby nie żyć w średniowieczu i mieć pralkę :P

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-05-21, 22:02   #320
magrat16
Zakorzenienie

Cytat:
Mam włosy tuż przed zapięcie stanika. Suszę ok.20 min, na średniej temp. Zimnym pewnie jeszcze dłużej. Suszarka 2200, Mam po prostu bardzo gęste włosy, gdy kładę się spać z mokrymi, to rano są jeszcze wilgotne... Nie ma co porównywać czasu suszenia, bo rodzaj suszarki, to tylko część sukcesu
Przeczytane w2016 35( 2015:70;2014:33; 2013: 61)

03.10.2015
magrat16 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-21, 22:04   #321
a34
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez magrat16 Pokaż wiadomość
Mam włosy tuż przed zapięcie stanika. Suszę ok.20 min, na średniej temp. Zimnym pewnie jeszcze dłużej. Suszarka 2200, Mam po prostu bardzo gęste włosy, gdy kładę się spać z mokrymi, to rano są jeszcze wilgotne... Nie ma co porównywać czasu suszenia, bo rodzaj suszarki, to tylko część sukcesu
Ja kiedyś z ciekawości postanowiłam sprawdzić, ile schną same i po 6 godzinach wciąż były wilgotne i i tak musiałam je dosuszyć przed wyjściem, więc dałam sobie spokój z naturalnymi metodami
Stary 2014-05-21, 22:05   #322
201708160922
Konto usunięte

Cytat:
Tak, od lat i jakoś nie mam z tym problemu. Natomiast kupno pralki nie jest moją podstawową potrzebą, gdzie aktualnie mieszkam na wynajmowanym mieszkaniu. Póki piorę ręcznie, bo lubię i nie mam z tym problemu, to gdzie ty widzisz problem?
Ja nie mam z tym żadnego problemu Tyle, że mnie o dziwi.
Stary 2014-05-21, 22:05   #323
skazana_na_bluesa
.

Cytat:
dla mnie to problem, jak wprowadziłam się na wynajmowane bez pralki to kupiłam używana za 300, którą potem sprzedałam za 400, potem mieszkałam w mieszkaniu z pralką, teraz bez pralki i nie wyobrażam sobie jej nie kupić.

---------- Dopisano o 23:01 ---------- Poprzedni post napisano o 22:59 ----------

podejrzewam że mogłabym nie chodzić miesiąc na imprezey byleby nie żyć w średniowieczu i mieć pralkę :P
ja kupiłam używaną pralkę za jakieś 300zł, korzystałam z niej przez 3 lata. teraz w mieszkaniu mam pralkę, a tamta jest schowana w garażu w razie w, gdybym ją jeszcze potrzebowała, bo jest sprawna. warto czasem poszukać ofert na allegro.

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-05-21, 22:08   #324
201604181004
Konto usunięte

ja nie wiem czemu sprzedałam tę pierwszą ale w sumie potrzebowałam kasy a ktoś dał mi zarobić
naprawdę to nie jest filozofia znaleźć super sprawną fajną pralkę za dwie stówki. naprawdę nie rozumiem jak ktoś moze prać ręcznie xD
Stary 2014-05-21, 22:16   #325
summer_sadness
Raczkowanie

Cytat:
nie zauważyłaś, że właśnie do tego dążę? chce coś zmienić i dlatego się dowiaduje. kto pyta nie błądzi

---------- Dopisano o 21:00 ---------- Poprzedni post napisano o 20:59 ----------

podziękowałam, więc co ty gadasz. przewiń sobie trochę.

---------- Dopisano o 21:02 ---------- Poprzedni post napisano o 21:00 ----------

nikt tutaj nie zmusza do czytania tego wątku. więc jeśli się irytujesz to lepiej sobie idź. jeśli jesteś po to żeby się z kogoś wyśmiewać to również żegnam.
Ależ Ty jesteś sympatyczna i uprzejma
summer_sadness jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-21, 22:26   #326
Azmika88
Zadomowienie

Cytat:
Spoko, co kto lubi. Dla mnie, jak pisałam, pralka to podstawa. Tak jak lodówka np. I dla mnie by było wielkim problemem prać ręcznie np. przez tydzień... Wypranie jednej bluzki w wannie to dla mnie wyzwanie (problem z kręgosłupem). Wszystko wrzucam do pralki na pranie ręczne.
Ale np. ja się tak "rozbestwiłam", że nie wyobrażam sobie nie mieć zmywarki i ręcznie zmywać naczynia Bo przez trzy lata mieszkałam na stancji, na której jest zmywarka i to naprawdę rozleniwia :P

---------- Dopisano o 23:26 ---------- Poprzedni post napisano o 23:24 ----------

Cytat:
Napisane przez magrat16 Pokaż wiadomość
To mnie utwierdziłyście w tym, że mam bardzo mało włosów, 3 na krzyż Bo suszarkę mam 1800 W suszę zazwyczaj zimnym powietrzem. A same schną mi jakąś godzinę...
Stary 2014-05-21, 22:33   #327
coffee
and cigarettes

Cytat:
To mnie utwierdziłyście w tym, że mam bardzo mało włosów, 3 na krzyż Bo suszarkę mam 1800 W suszę zazwyczaj zimnym powietrzem. A same schną mi jakąś godzinę...
Nie smutaj.
To nie zależy jedynie od ilości, ale też od struktury, porowatości włosów. Jedne włosy chłoną wodę jak gąbką i schną godzinami, inne po kilkunastu minutach będą ledwo wilgotne.
coffee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-21, 22:37   #328
_ Dzwoneczek _
Raczkowanie

Karoooo nie wiem jak Ci dziękować, za Twoją pomoc. Pięknie mi to wszystko rozpisałaś. kochana jesteś muszę sobie gdzieś na kompie zapisać twój instruktaż

jeszcze pytanko- jak chcę ustawić krótkie pranie to nastawiam na tą najmniejszą kropeczkę koło 'miseczki'??

---------- Dopisano o 23:37 ---------- Poprzedni post napisano o 23:35 ----------

i czy opcje 'płukanie+wirowanie' ustawia sie tylko po praniu gdy chcemy użyć dodatkowo płynu do płukania tkanin ?
Stary 2014-05-21, 23:11   #329
kaarooo
Zakorzenienie

Cytat:

E ja mam tyle problemów na głowie, że pranie ręcznie mnie po prostu rozluźnia i relaksuje Poza tym ja się często przeprowadzam, więc tachanie pralki to nie jest dobry pomysł. Miałam franię, bo moja z indesita się popsuła :/ Zostałam przy ręcznym, jedynie pościel, firanki i swetry piorę w pralce A teraz mieszkam w mieszkaniu, gdzie czekam na naprawę pralki i do tego interesu dokładac nie będę. Pieca też nie tacham A kupiłam sobie. Na pralkę przyjdzie czas jak juz się ulokuję w swoim.

Cytat:
Karoooo nie wiem jak Ci dziękować, za Twoją pomoc. Pięknie mi to wszystko rozpisałaś. kochana jesteś muszę sobie gdzieś na kompie zapisać twój instruktaż

jeszcze pytanko- jak chcę ustawić krótkie pranie to nastawiam na tą najmniejszą kropeczkę koło 'miseczki'??

---------- Dopisano o 23:37 ---------- Poprzedni post napisano o 23:35 ----------

i czy opcje 'płukanie+wirowanie' ustawia sie tylko po praniu gdy chcemy użyć dodatkowo płynu do płukania tkanin ?
Nie ma za co
Pyt 1: tak powinno być, ale najlepiej wrzuć kilka szmat na krzyż, włącz połowę bębna i sprawdź. Też żebyś sprawdziła jak mocno wiruje. Ustaw sobie też optymalne wirowanie i temperaturę Aczkolwiek jak mówię, polary to dobre pralki
Reszta jak jakieś pytania możesz na priv
pyt 2: tak, jeśli chcesz np. dodatkowo coś wypłukać, bądź tylko odswieżyć, bo to zapełnia bęben, trochę pomieli, wypłuka i odwiruje.

Stary 2014-05-21, 23:40   #330
DudiBoy
Zakorzenienie

GG do DudiBoy

Do autorki:
Jezu dziewczyno w czym masz problem, nie chcesz się odpicowywać to tego nie rób i już. Ale naucz się prać, bo w Twoim wieku to już wstyd żeby nie umieć metki zczytać, dobrać odpowiedni program i włączyć pralkę z detergentem-oto wielka tajemnica prania
I zacznij brać prysznic codziennie bo sam dezodorant Ci nie pomoże kiedy się już spocisz. Wtedy też chcąc nie chcąc umyjesz włosy. Też mam przetłuszczające się, polecam.

Nie musisz się malować, ale kiedy wyjdziesz z domu świeża i pachnąca na pewno poczujesz się pewniej.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
DudiBoy jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości