Vademecum antykoncepcji! - Strona 11 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2007-09-26, 19:16   #301
chilligirl
Rozeznanie

Dot.: Pytanko młodziutkiej (?)

to zalezy...jesli jestescie dlugo i masz pewnosc ze dalej bedziecie dlugo to radze zaczac brac tabletki...bo pewne jest to ze na jednym razie sie nie skonczywiec chyba lepiej zadbac tez o przyszlosc...a jesli nie chcesz ich brac to nie pozostaje Ci nic innego jak prezerwatywa+krem albo globulka....ja jestem za tabletkami...przynosza wiele korzysci nie tylko chroniac przed dzidzusiem...przemysl sobie co i jak i na pewno podejmiesz sluszna decyzje
chilligirl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-09-26, 19:24   #302
Zuziku
Zadomowienie

GG do Zuziku

to juz zalezy indywidualnie od Was
czy wolicie kazdorazowo zakladac gumke, czy moze wygodniej Wam bedzie jak zaczniesz lykac pigulki
jest duzo nowoczesnych pigulek o niewielkiej zawartosci hormonow, ze praktycznie nie naruszaja naszej gospodarki hormonalnej
z tym ze przy pigulkach trzeba miec glowe na karku, no a przy gumkach zawsze est ryzyko ze "Was poniesie" jak akurat nie bedziecie miec ich przy sobie no i pozniej moze byc problem
pzdr
Stary 2007-09-26, 19:34   #303
pluto17-17
Zadomowienie

hmm ja na pierwszy raz stosowałam prezerwatywe i globulke polecam

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...1#post10816597 KSIĄZKI
pluto17-17 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-09-26, 20:06   #304
GirlFromMoon
Raczkowanie

Hmmmm.. dziękuję kobietki jaśniej się w mojej główce zrobiło...
żeb
y wszystko było w porządku najlepiej chyba będzie poradzić się ginekologa i tak zrobię umówię się niebawem na wizytę kontrolna
Ale czy lekarz przepisze jakieś środki antykoncepcyjne osóbce w moim wieku???????????
GirlFromMoon jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-09-26, 20:28   #305
jaga_2001
Zakorzenienie

a czy do jasnej anielski ciezko bylo zajrzec do watku "vademecum antykoncepcji", ktory jest przypiety na gorze strony? wyszukiwartka tez nie gryzie! Poza tym nie sadze aby jakis lekarz chcial z 15-latka rozmawiac na temat antykocepcji i chcialby przepisac hormonalne tabletki... Najpierw sie zastanow, czy jestes na to gotowa, czy jestes gotowa na ewentualna ciaze, bo zadna metoda nie uchoroni cie w 100% przed ni, a kazdy stosunke to prawdopodobienstwo ciazy. I czy to jest ten, z ktorym chcesz to zrobic.

ciurlac wam sie chce a brak w was samodyscypliny i odpowiedzialnosci, a pozniej wszyscy sie dziwia, ze coraz wiecej postow powstaje w watku o prawdopodobienstwie...

sorry, ze sie unioslam, ale ile mozna prosic...

lacze

AV by jaga_2001
jaga_2001 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-09-26, 20:33   #306
Zuziku
Zadomowienie

GG do Zuziku

to juz zalezy indywidualnie od lekarza
najlepiej isc do jakiegos poleconego przez kolezanki, ja za pierwszym podejsciem trafilam na takiego gbura co o nic nie pytal tylko wypisywal recepty ;\
a za drugim na dzentelmena ktory robi wszystkie potrzebne badania typu cytologia no i rozmawia z pacjentkami o wszystkim
Stary 2007-10-02, 20:49   #307
Schizofremiczna
Zadomowienie

antykoncepcja pytanie

Witam
mam pytanie
chce sie wybrac do ginekologa po tabletki antykoncepcyjne...

i moje pytanie brzmi: czy mozna pierwsze opakowanie tabletek wziąć spredzej niz w pierwszym dniu miesaiczki?

prosze o odpowiedz

Pozdrawiam
Schizofremiczna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-02, 21:48   #308
steysi
Raczkowanie

Dot.: antykoncepcja pytanie

Nie.Pierwszą tabletkę trzeba wziąść pierwszego dnia okresu(czyli pierwszego dnia cyklu).I od tego dnia jesteś już zabezpieczona.Choć ja gdy zaczełam brać je pierwszy raz,wolałam poczekać,aż organizm sie "przyzwyczai".Tym bardziej,że są to te dni,więc można dać sobie spokój z seksem.
steysi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-02, 23:41   #309
SzpiegZKrainyDeszczowców
Zakorzenienie

Dot.: antykoncepcja pytanie

Na ulotce microgynonu jest ze mozna rowniez miedzy 2 a 5 dniem cyklu, ale nalezy wtedy stosowac przez 7 dni dodatkowa antykoncepcje

-A ty kto?
-Dobra wróżka.
-Z siekierą?
-A widzisz jak ty mało wiesz o dobrych wróżkach?

SzpiegZKrainyDeszczowców jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-03, 18:25   #310
Schizofremiczna
Zadomowienie

Dot.: Vademecum antykoncepcji!

a miesiaczke bede dalej miala po wzieciu tej tabletki czy ona "zniknie" ?
Stary 2007-10-04, 08:23   #311
steysi
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Schizofremiczna Pokaż wiadomość
a miesiaczke bede dalej miala po wzieciu tej tabletki czy ona "zniknie" ?

Jeśli lekarz Ci przepisze tabletki,pierwszą bierzesz pierwszego dnia cyklu(tak nazywamy pierszy dzień okresu).Tabletki bierzesz 21 dni-co dzie jedną (o stałej porze).Gdy skończysz opakowanie,czyli weźmiesz 21szą tabletkę,robisz 7dniową przerwe,w czasie której wystąpi krwawienie.Nie jest to normalny okres,a krwawienie z odstawienia.Po tych 7miu dniach niebrania,8ego dnia rozpoczynasz branie tabletek z nowego opakowania (niezależnie od tego,czy krwawienie się skończylo,czy nie).Znowu bierzesz 21 tabletek i znów 7 dni przerwy.I tak cały czas.Przez te 7 dni niebrania również jesteś zabezpieczona i możesz się bez problemów kochać,jeśli masz na to ochotę.Tabletki mają też tązaletę,że dzięki nim możesz sobie opóźniać termin wystąpienia krwawienia (sama sobie regulujesz kiedy dostaniesz).Jesli np masz wyjazd,egzaminy,albo po prostu nie masz ochoty z innego powodu dostać okresu w konkretnym miesiącu, to robisz tak : gdy skończysz opakowanie i weźmiesz ostatnią 21szą tabletke,to nie robisz 7 dni przerwy,tylko bierzesz tabletki z następnego opakowania.I wtedy np nie masz krwawienia 2 cykle.Po skończonych dwóch opakowaniach (2x21 sztuk)robisz 7 dni przerwy i masz krwawienie.Ja raz zrobiłam 3x21 tabletek bez przerw 7dniowych i 3 cykle nia miałam krwawienia.Sama decydujesz o zmianie,przesunięciu teminu krwawienia.Jesli masz jeszcze jakieś pytania- pisz,z chęcią Ci odpisze i doradzę.

Cytat:
Napisane przez justynka951 Pokaż wiadomość
Kochani pomóżcie mi! Co myślicie o taki zabezpieczeniu jak: prezerwatywa, globulka i stosunek przerywany??

Nie rozumiem.jeśli prezerwatyw i globulka,to po co stosunek przerywany jeszcze do tego?nie za duży "mix"?Jesli ta forma zabezpieczenia Ci odpowiada,to wystarczy gumka i globulka,bo sam stosunek przerywany jest niestety dość ryzykowny.Ja osobiście nie poszłabym na to.Nie wiem,czy wiesz,ale zanim nastąpi sam wytrysk,a czasie stosunku z członka wydobywa się płyn (tzw.kropelkowanie),w którym też znajdują się plemniki.Więc...Pomyśl o jakiejś wygodnej metodzie dla siebie.A może pigułki?

Edytowane przez jaga_2001
Czas edycji: 2007-10-05 o 15:21 Powód: post pod postem

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-10-04, 17:33   #312
Schizofremiczna
Zadomowienie

czy jak wezme pierwsza tabletke w pierwszy dzien okresu to nastepnego dnia obudze sie bez krwawienia? Czy ulegnie ono "rozlegulowaniu" czy nadal bedzie wszystko "po staremu" jak bylo tj,dalsze 6 dni krwawienia?
Stary 2007-10-04, 21:41   #313
edit23
Zakorzenienie

Cytat:
czy jak wezme pierwsza tabletke w pierwszy dzien okresu to nastepnego dnia obudze sie bez krwawienia? Czy ulegnie ono "rozlegulowaniu" czy nadal bedzie wszystko "po staremu" jak bylo tj,dalsze 6 dni krwawienia?
Krwawienie będzie nadal. Jednak w miarę upływu czasu będzie mniej obfite.
Stary 2007-10-05, 10:02   #314
aga__18
Przyczajenie

GG do aga__18

interesuje mnie sprawa odstawiania tabletek antykoncepcyjnych. Brałam je właściwie po to, żeby ustabilizować hormony. ale do rzeczy. chodzi o tabletki diane 35, które brałam od 4 miesięcy. czy teraz, jeśli mi się już ustabilizowały te hormony, mogę je już odstawić i czy jeśli to zrobię, to czy za jakiś czas będę mogła powrócić do ich zażywania już jako tylko i wyłącznie tabletek antykoncepcyjnych?? ipo jkkiam czasie??
aga__18 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-05, 10:11   #315
steysi
Raczkowanie

Cytat:

Nie,nie obudzisz się bez krwawienia.Będzie nadalBędzie trwało 3,4,5 dni-zależy jak jest o kogo.To jest nie zwykły,naturalny okres,a takie "sztuczne krwawienie", z odstawienia tabletek.Czyli pierwszą bierzesz w pierwszy dzień okresu,który trwa te kilka dni,bierzesz 21 tabletek,potem jak Ci się skończy opakowanie,robisz 7 dni przerwy.W ciągu nich na 2-4 dzień pojawia się krwawienie.Następne opakowanie bierzesz 8ego dnia (po 7 dniach przerwy).I znowu łykasz 21 tabletek i po nich znowu 7 dni przerwy.I tak co miesiac-chyba,że chcesz sobie zmienić,przesunąć termin krwawienia,albo noe miec go wcale,np te 2 miesiące.Nie powinno krwawienie trwać 6 dni.Tabletki mają to w sobie,że łagodzą bóle przy okresie,krwawienie jest mniej intensywne i krótsze.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2007-10-05, 21:31   #316
Schizofremiczna
Zadomowienie

teraz juz wiem to co chcialam wiedziec

Dziekuje bardzo za odpowiedzi
Stary 2007-10-06, 14:33   #317
delight84
Przyczajenie

GG do delight84
Dot.: jakie środki plemnikobójcze są u nas dostępne?

Hej chciałabym zapytac jaki zel plemnikobójczy jedt najlepszy? czy ktos stosował??

Poszłam do apteki i dowiedziałm sie ze nie maja tego w sprzwedazy, kiedys były ale dawno tego nie ma. Czy ktos juz miał taka sytuacje??
delight84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-06, 16:02   #318
jaga_2001
Zakorzenienie

Dot.: jakie środki plemnikobójcze są u nas dostępne?

Cytat:
Napisane przez delight84 Pokaż wiadomość
Hej chciałabym zapytac jaki zel plemnikobójczy jedt najlepszy? czy ktos stosował??

Poszłam do apteki i dowiedziałm sie ze nie maja tego w sprzwedazy, kiedys były ale dawno tego nie ma. Czy ktos juz miał taka sytuacje??
na naszym rynku dostepne sa TYLKO globulki i prezerwatywy z nonoxynolem. Nic wiecej.

AV by jaga_2001
Stary 2007-10-11, 20:48   #319
madzius_krk
Raczkowanie

Send a message via Skype™ to madzius_krk

... Wiem, ze takich pytań u nas na forum są miliony.. ale wole się upewnić

Biorę tabletki antykoncepcyjne. Zażywam je o godzinie 21:30. Wczoraj zdarzyła się taka sytuacja, że zapomniałam wziąć tabsa. Przypomniałam sobie o tym rano i zażyłam tabletkę o godzinie 8. I stąd moje pytanie, czy jestem z powrotem zabezpieczona? Dodam, ze to była moja 9 tabletka z opakowania

Mam nadzieje, ze wszystko zrozumiale napisałam.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-10-11, 21:20   #320
jaga_2001
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez madzius_krk Pokaż wiadomość
... Wiem, ze takich pytań u nas na forum są miliony.. ale wole się upewnić

Biorę tabletki antykoncepcyjne. Zażywam je o godzinie 21:30. Wczoraj zdarzyła się taka sytuacja, że zapomniałam wziąć tabsa. Przypomniałam sobie o tym rano i zażyłam tabletkę o godzinie 8. I stąd moje pytanie, czy jestem z powrotem zabezpieczona? Dodam, ze to była moja 9 tabletka z opakowania

Mam nadzieje, ze wszystko zrozumiale napisałam.
A co na to ulotka?

AV by jaga_2001
Stary 2007-10-11, 21:29   #321
kropka241
Zakorzenienie

GG do kropka241 Wyślij wiadomość przez MSN do kropka241

jaga az mi glupio pytac.. bo generalnie nie mam 15 lat co nieco o antykoncepcji wiem, mam malutkiego synka ktory byl planowany..
ale..
po ciazy okolo 3 tyg po urodzeniu dziecka dostalam zastrzyk depo. od tego czasu czuje sie tak jakbym miala okres caly czas bo krwawienie jest-male ale jest.. zastanawiam sie czy to po cesarce czy to moze byc wina depo. wiem ze musze sie skontaktowac z ginekologiem i ze byc moze zbyt dlugo z tym zwlekalam ale nie chce byc neurotyczka.. nie lubie chodzic nawet do internisty. zastanawiam sie co ty o tym myslisz..
mam jeszcze pytanie jesli chodzi o spirale domaciczna... mysle nad tym sposobem zapobiegania ciazy ale zastanawiam sie czy (wiem ze to glupie pytanie) wielkosc czlonka ma tu znaczenie.. czy np tz nie bedzie mnie w ta spirale uderzal?? czy to sie zdarza??

kropka241 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-11, 21:39   #322
madzius_krk
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez jaga_2001 Pokaż wiadomość
A co na to ulotka?
Tak, tak ja czytałam Napisane jest wszystko, ale nie jest wspomniane nic, czy jestem zabezpieczona czy nie. W sumie wywnioskowałam z niej, że jestem, ale czasem boje się sama sobie zaufać ...
Stary 2007-10-11, 21:47   #323
madzius_krk
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Laluna1986 Pokaż wiadomość
... zle przeczytałam i jakies glupoty popisałam, musiałam poprawic :P

Ok, dzięki bardzoooo Ostrożności nigdy za wiele wiec można się zapytać ;P
Stary 2007-10-12, 11:41   #324
jaga_2001
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kropka241 Pokaż wiadomość
jaga az mi glupio pytac.. bo generalnie nie mam 15 lat co nieco o antykoncepcji wiem, mam malutkiego synka ktory byl planowany..
ale..
po ciazy okolo 3 tyg po urodzeniu dziecka dostalam zastrzyk depo. od tego czasu czuje sie tak jakbym miala okres caly czas bo krwawienie jest-male ale jest.. zastanawiam sie czy to po cesarce czy to moze byc wina depo. wiem ze musze sie skontaktowac z ginekologiem i ze byc moze zbyt dlugo z tym zwlekalam ale nie chce byc neurotyczka.. nie lubie chodzic nawet do internisty. zastanawiam sie co ty o tym myslisz..
mam jeszcze pytanie jesli chodzi o spirale domaciczna... mysle nad tym sposobem zapobiegania ciazy ale zastanawiam sie czy (wiem ze to glupie pytanie) wielkosc czlonka ma tu znaczenie.. czy np tz nie bedzie mnie w ta spirale uderzal?? czy to sie zdarza??
z tym krwawieniem to powinnas jak najszybciej zglosic sie do gina. Mysle, ze krwawienie po cesarce powinno juz ustac, wiec byc moze, ze te krwawienie, ktore teraz masz spowodowane jest dawka hormonow, ktore otrzymalas biorac depo. Ale skonsultowac sie z lekarzem warto.
A co do wkladki wewnatrzmacicznej, to nie masz sie czym obawiac. Ona jest tak skonstruowana, ze nie ma mozliwosci, aby ktorekolwiec z partnerow podczas stosunku ja odczuwalo. Chybaze zostala zle zalozona...

Cytat:
Napisane przez madzius_krk Pokaż wiadomość
Tak, tak ja czytałam Napisane jest wszystko, ale nie jest wspomniane nic, czy jestem zabezpieczona czy nie. W sumie wywnioskowałam z niej, że jestem, ale czasem boje się sama sobie zaufać ...
Hmmm, to dziwna ta ulotka
Generalnie, jesli zapomniena tabletka zostala wzieta do 12 h od planowanego czasu wziecia to ochrona przed ciaza jest zachowana.
Jesli zapomniana tabletka zostala wzieta pozniej jak 12 h to zabezpieczenie jest zaburzone i wtedy przez tydzien nalezy dodatkowo sie zabepieczac innymi metodami anty.

AV by jaga_2001
Stary 2007-10-13, 13:30   #325
neska22
Zakorzenienie

GG do neska22

wybaczcie ale nie dałam rady przebrnąć przez cały watek Więc mam pytanie dot tabletek. pierwszą powinno się wziąc w pierwszy dzień miesiączki oczywiscie. a co jeśli wystąpi dośc silne plamienie przed miesiączką-dzień czy dwa i w pierwszy dzień plamienia weźmie się tabletkę a okres rozkręci się np za 2 dni? od kiedy jest się zabezpieczonym? ale zakręciłam pytanie ;d

Edytowane przez neska22
Czas edycji: 2007-10-13 o 19:04
neska22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-15, 13:26   #326
neska22
Zakorzenienie

GG do neska22

chodzi o to, że zaczęło mi się plamienie (myślałam że to okres-wzięłam pierwszą tebletkę-na drugi dzień jeszcze plamiłam, potem następnego dnia nic- a jesczze następnego zaczęłam krwawić-to nie było plamienie tylko normalne krwawienie.....więc dlatego nie wiem czy nie wzięłam za wczesnie pierwszej tabletki.
Stary 2007-10-16, 08:57   #327
neska22
Zakorzenienie

GG do neska22

dziękuję za odpowiedź tak pytam na wszelki wypadek bo i tak nie współżyłam w tych dniach. wydaje mi się, że jeśli nawet wzięłam ją za wcześnie to wystarczyłoby 7 dni dodatkowo się zabezpieczać (czy się mylę?)?? jak myślisz?

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2007-10-16, 10:10   #328
neska22
Zakorzenienie

GG do neska22

powiem szczerze, że bałabym się używać plesterków- bałabym się, że się odklei i w ogóle , o zastrzykach też dużo czytałam ale mnie też zależy na tym, że jak już biorę te hormony, to żeby działały też na cerę i na uregulowanie okresu (takie 3 w jednym). a jesli chodzi o systemaytcznośc brania tabletek to mam ustawione przypominanie w telefonie. brałam je już 3 lata ale teraz miałam rok przerwy i jestem przy pierwszym opakowaniu po przerwie
Stary 2007-10-16, 10:29   #329
edit23
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez neska22 Pokaż wiadomość
powiem szczerze, że bałabym się używać plesterków- bałabym się, że się odklei i w ogóle , o zastrzykach też dużo czytałam ale mnie też zależy na tym, że jak już biorę te hormony, to żeby działały też na cerę i na uregulowanie okresu (takie 3 w jednym). a jesli chodzi o systemaytcznośc brania tabletek to mam ustawione przypominanie w telefonie. brałam je już 3 lata ale teraz miałam rok przerwy i jestem przy pierwszym opakowaniu po przerwie
No to nie życzę ci wpadki

Co do plasterków to też bym się ich bała używać
Stary 2007-10-16, 11:46   #330
neska22
Zakorzenienie

GG do neska22

no własnie plasterki dla mnie są mało pewne bałabym się że się odkleli np po kąpieli i nie zauważę tego czy coś.....i co wtedy? lipa!! dlatego czuję się pewniej z tabletkami.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości