|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#301 | |
Przyczajenie
|
Dot.: Wątek o nieirytującej reklamie bloga i technicznej pomocy blogowej cz.2
Cytat:
![]() ![]() --------------------------------------------------- www.lajnn.blogspot.com |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#302 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Twój jest bardzo estetyczny ![]() ![]() ![]() Dalej walczę z czcionkami ![]()
![]() |
![]() |
#303 |
Raczkowanie
|
Gotowe szablony tak naprawdę budują tylko ogólny szkielet, każdy element jest do twojej dyspozycji i możesz go dowolnie konfigurować, od czcionek, po wielkość, układ czy kolory. Każdy blok i gadżet można zmieniać pod własne upodobania. Przewaga polega tylko na tym, że z góry znasz układ, łatwiej jest coś dopasować niż budować od początku
![]() Zdecydowanie poprawiłaś wygląd. Blok główny wpisów w końcu jest ujednolicony i nie razi przy pierwszym wrażeniu ![]() ![]() EDIT. Co do źródła spokojnie wystarcza podanie odnośnika do oryginalnego tekstu/grafiki. No chyba, że na stronie autora zdecydowanie widnieje zakaz rozpowszechniania treści, bo i tak się zdarza. Prawdą jest, że najlepiej dla ciebie byłoby tworzenie własnych zdjęć i publikowanie pod swoją stroną, ale wymaga to już większego nakładu pracy. Pamiętaj, ze zdjęcia to najczęściej jeden z ważniejszych elementów bloga, przynajmniej tak twierdzą sondy czytelników. Dzięki, chociaż wciąż mam ochotę coś zmieniać, poprawiać, zastawiać się jakie wrażenie blog wywiera na potencjalnym użytkowaniu, więc jeśli masz jakieś spostrzeżenia to z chęcią posłucham wszelkich uwag ![]() ![]()
Instagram: lilithanii Edytowane przez lilka123321 Czas edycji: 2015-07-13 o 18:53 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#304 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Co do Twojego bloga to mi się bardzo podoba. Jeżeli chcesz to mogę się troszkę podoczepiać, ale to są raczej drobiazgi ![]() ![]() Gdybym miała coś zmienić to byłby to opis stron. Skoro piszesz bloga po polsku, fajnie by było gdyby on też był w tym języku czyli zamiast "Home" np. "Strona główna". Poza tym klikam sobie w "About me" i nic mi nie wyskakuje. Kiedy wybieram "Collaboration" pojawia mi się to samo co w "Contact". Masz jakieś problemy techniczne? Jeżeli to możliwe to wywaliłabym zakładkę Cookies, niepotrzebnie zaśmieca pasek. Zastanawia mnie też istnienie tych trzech kropek pod logiem bloga. Kiedy w nie klikam zmieniają kolor z szarego na czarny, ale nic nowego się na blogu nie pojawia. Może by to wywalić, albo ustawić szablon tak, żeby kropka po kliknięciu nie zmieniała barwy? Brakuje mi tu jakiejś notki o Tobie. Kim jesteś? Dlaczego powstał blog? Może nad odnośnikiem do istagramu dobrze byłoby umieścić zdjęcie swojej twarzy? Sama chętnie bym to zrobiła, ale jeszcze nie wiem czy chcę się tak otwarcie przyznawać do tego kim jestem ![]() ![]() Edit. Coś Ci się dzieje z blogiem, weszłam jeszcze raz i teraz, dla odmiany, widzę Twoją fotkę w prawym górnym rogu...
![]() Edytowane przez Utopiec Czas edycji: 2015-07-13 o 19:30 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#305 |
Zakorzenienie
|
O tym, jak prawidłowo opisywać cudze zdjęcia, by nie mieć kłopotów, przeczytacie tutaj: http://prakreacja.pl/creative-commons/
Polecam całego bloga, bardzo przydatny dla blogerów.
![]() |
#306 |
Raczkowanie
|
Dzięki za każdą uwagę
![]() ![]() ![]() Belkę menu przeredagowałam na język polski, myślałam, że nie wpływa to na odbiór, ale zwróciłaś uwagę więc pewnie rzucało się oczy. Moje lenistwo skłoniło mnie do zwlekanie z dodaniem opisów 'O mnie/ O blogu', zmieniłam to, w końcu trzeba walczyć z własnymi słabościami ![]() ![]() Trzy kropki to był mały kaprys, przesuwały się w stałych interwałach czasowych , plus faktycznie można było w nie klikać, nie miały żadnej filozofii, ani nie pełniły żadnej funkcji ot estetyczny(wydawało mi się) dodatek. Usunęłam, dla niepoznaki :P Dzięki za uwagi, każda jest bardzo cenna! ![]()
![]() |
#307 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Widzę, że też jesteś po politechnice. Studia techniczne uczą chyba kierowania energii pozazawodowej na kwestie kompletnie niezwiązane z techniką (chyba że wliczyć blogowanie).
![]() |
![]() |
#308 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#310 |
Konto usunięte
|
Musisz zainstalować wtyczkę z Google Analytics.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#312 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Edit. Dobra już wiem, wyszukiwarka nie boli ![]()
![]() Edytowane przez Utopiec Czas edycji: 2015-07-17 o 14:31 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#313 |
Raczkowanie
|
U mnie jako tako, ale w sumie lepsze coś niż nic
![]() TheUnlike, ale u Ciebie zmiany na blogu! ![]()
![]() |
#314 |
Konto usunięte
|
Ja nadal nie mam praktycznie żadnych wejść ze zblogowanych.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#315 | |
Raczkowanie
|
Ja mam kilka, ale mój blog jest jeszcze świeży, może to dlatego
![]() ---------- Dopisano o 17:57 ---------- Poprzedni post napisano o 17:49 ---------- Cytat:
![]() ![]() Bardzo lubię Twoje recenzje filmów ![]()
![]() Edytowane przez Utopiec Czas edycji: 2015-07-19 o 17:36 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#316 |
Konto usunięte
|
Ja zazwyczaj zdjęcia biorę z Pixabay albo wikimedia commons, więc problem podpisywania znika. Jak jest podany autor to podaję autora, jak nie to tylko źródło.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#317 |
Raczkowanie
|
Z wikimedia commons można sobie tak bezkarnie brać? Zainteresowała mnie ta kwestia. Tyle pięknych grafik krąży po sieci a okazuje się, że z tak niewielu można legalnie skorzystać.
![]() |
#318 |
Konto usunięte
|
Jest tam podana jaka jest licencja i jakie ma ona warunki. Zwykle trzeba oznaczyć autora, który jest podany na stronie danego zdjęcia. Na Pixabay jest chyba większy wybór.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#319 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Kiedyś na innym blogu była informacja na ten temat, że ogólnodostępna okładka książki, plakat filmowy albo fotosy z filmu są tak jakby dobrem publicznym i nie wymagają podawania źródła. Chyba że ktoś doda własne zdjęcie okładki - wtedy to co innego, pamiętam, że nawet jakiś antykwariat rzucał się do blogerki, że wykorzystała zdjęcie bez ich wiedzy. Pod niektórymi zdjęciami na filmwebie pojawiają się prawa autorskie, wtedy też je kopiuję albo nie dodaję zdjęcia wcale.
![]() |
![]() |
#320 |
Raczkowanie
|
CC BY – możesz używać zdjęć, ale musisz wskazać kto jest ich autorem, więc podajesz źródło, autora itd. na swoim blogu/na stronie.
CC0 – możesz swobodnie i bez konsekwencji korzystać zdjęć, możesz z nimi robić co chcesz. A ja sobie obiecałam, że będę korzystać z 'gotowych' zdjęć tylko w wyjątkowych sytuacjach, bo czasami kilka razy w ciągu dnia mam deja vu.
![]() |
#321 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Może jestem zacofana ale powiedzcie mi gdzie mam szukać tego info o licencji? Chcę wrzucić ten obrazek, mogę? Nie ma info o licencji bo tak jak pisała Futbolowa jest to jakieś ogólne dobro? http://www.filmweb.pl/serial/Dawno%2.../photos/321835
![]() Edytowane przez Utopiec Czas edycji: 2015-07-19 o 18:29 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#322 |
Zadomowienie
|
Ja robię własne zdjęcia zwykłą cyfrówką
![]() ![]()
![]() |
#323 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#324 |
Zakorzenienie
|
Ja robię komórką, bo mi się lustrzanki wyciągać nie chce
![]() ![]() Pomijając posty filmowe, tylko kilka razy zdarzyło mi się korzystać z gotowych zdjęć, zdecydowanie wolę własne. Utopiec, akurat tutaj pod zdjęciami masz właściciela praw autorskich. Ja w takim przypadku kopiuję tę formułkę: Š foto: American Broadcasting Companies, Inc.
![]() |
#326 |
Konto usunięte
|
Ja na początku robiłem foty na bloga, ale wychodziły beznadziejnie i póki co wolę jednak zdjęcia z Internetu wybierać.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#327 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#328 |
Konto usunięte
|
Macie jakieś pomysły jak rozkręcić Twittera? Mam go już z miesiąc, a tylko jeden obserwujący.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#329 |
Zakorzenienie
|
Ja mam zerowy pomysł na Twittera, denerwuje mnie, nie wiem po co ludzie z tego korzystają :P Mam, ale rzadko używam, bo i tak średnio to wychodzi.
![]() |
#330 |
Konto usunięte
|
A masz jakichś obserwatorów tam?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:19.