|
Notka |
|
Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3331 |
Raczkowanie
|
Dot.: Storczyk (Orchidea) - część II
Może zdjęcia?
|
![]() ![]() |
![]() |
#3332 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3333 |
Zadomowienie
|
Witam
![]() Jeszcze wczoraj pisalam ze u mnie brak nowinek,a dzis do domku wrocilam ze storaskiem nie byl drogi to mnie skusil ![]() ![]() ![]() Teraz smigam zasadzic wrzosy na balkonik,dorwalam tak piekne kolorowe,ze sie zakochalam ![]() Pozdrawiam Was serdecznie ![]()
#3334 |
Raczkowanie
|
piekny
![]() w OBI Wanda kosztowała nie mniej... ok 180 zł... ;( ale bałam sie jej brać bo nie dość że drogo to bałabym się że ją wymorduje nie wiedząc jak ją hodować.. ale była piękna... niebieska eh ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3335 |
Przyczajenie
|
![]()
Dostałam go w czerwcu i do tej pory pięknie kwitł na trzech łodyżkach był obsypany kwiatami.Troszkę poczytałam o storczykach zebu mu krzywdy nie zrobic i wszystko było wspaniale.Tak mnie zresztą urzekły,że dokupiłam jeszcze dwa
![]() Dodam jeszcze,że nie stoją one w wodzie tylko na podstawkach z kamykami i nie na parapacie w pełnym słońcu.Wilgotność w mieszkaniu jest raczj spora ![]() Tak wyglada mój storczyk i ścieta łodyżka z niego w wazoniku.Widać,że odżyła.Może obcięcie wszystkich pomoże wzmocnić roślinę i wtedy coś z nią dalej robić? Sama już nie wiem. Do tego 2 zdjęcia marnej kolekcji ![]() Edytowane przez Aisze Czas edycji: 2009-09-29 o 11:55 |
![]() ![]() |
![]() |
#3336 |
Zakorzenienie
|
ja kupiłam kiedys vandę , niestety mimo wszelkich starań padła
![]()
![]() |
#3337 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3338 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Jeżeli storczyk nie ma w ogóle korzeni to chcąc go ratować trzeba zastosować "reanimacje". To że liście są zwiędłe może wynikać za niskiej wilgotności? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3339 |
Raczkowanie
|
Z tym zamgławianiem to lepiej uważać.Kupiłam kilka lat temu storczyka,biały z różowym języczkiem,w kwiaciarni poradzono mi, żeby pryskać na liście,tak aby zawsze było troszkę wody
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3340 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Jutro wybieram się kupić storczyka na prezent i aż się boje myśleć jak może zakończyć się ta wyprawa ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#3341 |
Zadomowienie
|
No co to ludziom może do głowy strzelić?!?!?! Nigdy bym nie podejrzewała... Chyba wybiorę się do obi, skoro Scrapkowa tak zachęca tymi ciapkami... Oj, oj, już mnie nogi swędzą, hehehehe....
|
![]() ![]() |
![]() |
#3342 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja ciapka kupiłam w Praktikerze ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#3343 |
Zadomowienie
|
Ups, pomyliłam was dziewczyny. Powinnam napisać, że Ostrowczanka zachęca do wizyty w obi....
|
![]() ![]() |
![]() |
#3344 | |
Przyczajenie
|
![]() Cytat:
![]() ![]() Piszesz żeby zastosować reanimację,co to znaczy? Czy przyciąć te pozostałe kwiaty?Dodałam do zdjęć poprzedni opis tego co się dzieje ze storczykiem.Niestety nie dostałam nowej ''ziemi" storczykowej w sklepie i nie ma mowy o przesadzeniu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3345 |
Raczkowanie
|
http://www.orchidarium.pl/forum/read_thr.php?f=0&r=5989 --> Poczytaj na tym forum krok po kroku jest opis wraz ze zdjęciami reanimacji storczyków. Ale wg mnie jeżeli storczyk ma chociaż 2 duże korzenie zdrowe to ja bym nie stosowała reanimacji tylko co 3-4 dni, rano z odległości 20 cm delikatnie zamgławiała spód liści i okolicę stożka wzrostu (tam gdzie wyrastają korzenie) i korę wokoło to powinno z pwodować wzrost nowych korzeni. I normalnie podlewała przez "kąpiel" co 1-2 tyg tak jak dotychczas. Co do kwiatów jeżeli schną to możesz je przyciąć, ale nie ma to większego znaczenia może jedynie przedłużysz ich trwałość w wazonie. Co do przesadzania to jednak wg mnie ważne, żeby wyjąć storczyka, umyć mu dokładnie korzenie, obciąć zgniłe, ranki zasypać cynamonem lub węglem drzewnym. Jeżeli nie ma szans na nową ziemię, a stara nie wygląda niepokojąco tzn nie ma w niej pleśni, robali, itp to można z powrotem do niej przesadzić lub wcześniej ziemię wyprażyć w piekarniku (ok 150 - 200 C przez 10 minut, ale pilnując żeby nie spalić
![]() ---------- Dopisano o 16:48 ---------- Poprzedni post napisano o 16:46 ---------- Liśćmi się nie przejmuj jak już storczyk weźmie się do życia to wypuści nowe ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3346 |
Raczkowanie
|
Witam po dłuższej nieobecności!!! Musze dodać , że śledzę wątek, więc jestem na bieżąco, niestety nie zawsze mam czas żeby coś napisać!!!
A tak na wstępie to piękne wszystkie te wasze okazy ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() No a teraz przejdę do info na temat moich storasków, a więc: 1. Z reanimowanych został tylko jeden jedyny i wypuścił dwa nowe małe listki oraz dwa mini korzonki ( muszę przyznać, że ten proces reanimacji u mnie jest naprawdę długotrwały ![]() ![]() 2. Następnie z całej mojej kolekcji straciłam piękny okaz, co kiedyś pokazywałam bordowy ELEGANT DEBORA, stał trochę po czym opadły kwiaty, stracił korzenie, a z dnia na dzień zżółkły liście i dwa ostatnie po prostu odpadły ![]() Te moje storczyki z Praktikera, które również pokazywałam bardzo szybko zgubiły kwiaty ![]() ![]() Większość moich kwiatków przekwitła ![]() ![]() ![]() Mimo tych czterech sztuk kwitnących przewaga była przekwitniętej zieleni ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3347 | |
Przyczajenie
|
![]() Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3348 |
Zadomowienie
|
Luka, szkoda tego czerwonego Elegant Debora, powiem ci w tajemnicy, że się w nim zakochałam
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3349 |
Zakorzenienie
|
no to pieknie...
byłam dzisiaj u Pani która dobrze zna sie na środkach ochrony roslin, na grzyba poleciła mi jakiś naturalny wyciag z grapefruita.. bo ponoc storczykom lepiej aplikowac naturalne środki... ale miała tylko duze opakowania(50 ml) ma ponad 35 zł ![]() a dzisiaj sie przyjrzałam reszcie kwiatków... jeden (ten ciapek najnowszy) miał 2-3 takie czarne muszki... czyzby ziemiórki?? ![]() ![]() ![]() znaczy nie dośc ze grzyb to i jeszcze z robalami bede walczyc ![]() ![]() Luka- piekne okazy ![]()
moje malunki ![]() ![]() i moje wypocinki fotograficzne ![]() ![]() mama aniołka *28.02.2010- [*] 17.03.2010 Edytowane przez Isis23 Czas edycji: 2009-09-30 o 13:46 |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#3350 |
Raczkowanie
|
Witam wszystkie osoby zakochane i zauroczone storczykami
![]() Mam 3 podopiecznych: duzy bialy, sredni rozowy i minaturke z zółtymi płatkami i fioletową warżką ![]() Czytam obecnie cz. I tego wątku i jestem na 138 str - dzieki za super rady i zwłaszcza "metodę Platynki". Wstawie zdjecie i dołącze do rozmowy na tym watku jak tylko nadrobię zaległości w czytaniu postów ![]() Buziaki od moich storczyków - falków
#3351 |
Zakorzenienie
|
no to ja Was dziewczyny "pociesze" moje storczyki zostały teraz piąty raz potraktowane NOMOLTEM i powiem Wam że walka z ziemiórkami to jak walka z wiatrakami- ja już mam dość!!!!!! wczoraj otwrzyłam okno i nie wiadomo skąd przyleciały te wredne ziemiórki!!!!! no masakra!!!!! ja już nie wiem co stosować na to cholerstwo!
|
![]() ![]() |
![]() |
#3352 |
Raczkowanie
|
Diana .... mam sześć storczyków zainfekowanych tym dziadostwem*
![]() i też nie wiem kiedy to się skończy.. tym bardziej że w żadnym sklepie nie mam środka na ziemiórki ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3353 |
Przyczajenie
|
Czesc Dziewczyny
na poczatku chciałam Wam pogratulowac tak pieknych okazów, kocham storczyki amm ich "jak na razie" niecałe 10 sztuk ale niestety zamiast miec ich coraz wiecej mam ich coraz mniej, chyba nie mam szczesci i kupuje same chorowitki ![]() chcialabym Was prosic o pomoc mam dwa Falusie z ktorymi nie wiem kompletnie co zrobic: 1 przypadek na zdjeciu to moj urodzinowy mial sie swietnie kilka otwartych pakow mase niepotwieranych noi 3 ped wyrastajacy ze stozka wzrostu po jakims czasie zaczol gupic wszystkie kwiaty i paki, a liscie zaczely od stozka gnic i zolknac, poobcinalam co sie dalo opryskalam topsinem przesadzilam do nowego podloza, dodalam mikorzy i tak wyglada, jak myslicie cyz cos jeszcze z niego bedzie? natomiast 2 przypadek to storczyk z wystawy z Wroclawia pieknie kwitl ale zaatakowaly go ziemiorki .... opryski decunem, topsinem na zmiane co 7 dni, przesadzony do nowego podloza, ten listek wogole nie rosnie od kilku miesiecy (zahamowany wzrost), po kolei zolkna liscie noi jeszcze gnija korzonki pomimo ze jest w podlozu nowym i w kermazycie, nadodatek jakas ples, grzyb? sama nie wiem, czuje sie bezradna ![]() prosze pomozcie ??? w zalaczeniu przesylam dla Was do nacieszenia oka zdjecie mojego najnowszego storczyslawa, przedstawiam Wam moja cambrie ![]() pozdrawiam serdecznie
21.08.2010 ![]() ![]() Najpiękniejsza chwila miłości - gdy wchodzi się do domu ukochanej osoby. /Georges Clemenceau/ Reszta jest milczeniem. The rest is silence. (ang.) /William Shakespeare (Szekspir) (1564-1616) Hamlet, akt V, scena 2/ |
![]() ![]() |
![]() |
#3354 |
Zakorzenienie
|
Esel- ja preparat na ziemiórki dostałam bez problemu w ogrodniczym ale widzę że to efektów nie przynosi za wiele- był spokój przez kilka tygodni a teraz znowu akcja ziemiórki...
Meg- jeśli pęd wyrósł ze stożka wzrostu i jak widać na zdjęciu stożek wzrostu zgnił to będzie ciężko go odratować, natomiast jeśli chodzi o tego drugiego storczyka- nie męcz go tak tymi opryskami!!!! ten listek który żółknie to może być objaw zbyt dużej ilości chemii jaki mu dostarczyłaś. storczyki ogólnie nie lubią zbyt wielu nawozów a tym bardziej takiej ilości chemii jaką go nafaszerowałaś. widzę że jego korzonki też nie są z zbyt dobrym stanie. a Cambria cudna!!! |
![]() ![]() |
![]() |
#3355 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
a ja mam identyczną;P |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3356 |
Raczkowanie
|
Zdjęcia są dużej rozdzielczości i nie widać wyraźnie. Wydaje mi się że storczyki są przelane i gniją. Z tego na pierwszym zdjęciu to chyba już nic nie będzie. Ten na drugim zdjęciu wypuszcza młodego liścia czyli nie jest z nim najgorzej. Cambria cudowna!!! Nie podlewasz zbyt obficie storczyków? Ja na bocznych ścianach doniczek zrobiłam dodatkowe dziurki żeby poprawić wentylacje powietrza i wydaje mi się że storczyki lepiej rosną. Doniczki ze storczykami mam ustawione w podłużnych doniczkach balkonowych nie wygląda to może efektywnie ale można takie doniczki ozdobić, pomalować itp i zmienia to ich wygląd. Na dnie mam keramzyt zalany wodą i ustawione po dwóch stronach deseczki, żeby storczyki stały ok 10 cm nad tym. Storczyki mają stałą wilgotność i dobry przepływ powietrza. Z eksperymentów (stosowania ładnie wyglądających osłonek itp) jakie robiłam dotychczas na storczykach najlepiej się sprawdza.
---------- Dopisano o 16:30 ---------- Poprzedni post napisano o 16:27 ---------- A jeszcze co do ziemiorek to chyba jakaś inwazja u mnie bezczelnie latają po pokoju w doniczkach nie widzę może są pojedyncze sztuki ale to storczykom nie zaszkodzi natomiast co rusz zabijam jakąś na oknie!! |
![]() ![]() |
![]() |
#3357 |
Raczkowanie
|
meg no faktycznie ten stożek nieciekawie wygląda.. tym bardziej że czernieją chyba pędy od dołu.. przez ten stożek :/
kiedyś czytałam że bardzo ciężko jest ratować storczyki z takimi stożkami.. o ile to w ogole możliwe... a mysle ze już z niego nic nie bezie.. ja tam bym poobcinała te łodygi, czarne korzonki i włożyła do keramzyt i może nóz coś tam się uda. (bo myśle że on i tak na straceniu jest)... co do drugiego czy aby mu nie gnije stożek od dołu?? bo nie widze dokładnie a takie czarne jest tamto miejsce ( przełóż możne go do nowego podłoża z DUŻYMI kawałkami kory(nie podlewaj po przesadzeniu), niech przeschnie, i korzenie ciemne zgniłe takie puste w środku też do obcinania!!! ) uważaj z podlewaniem... i tak jak pisze kasia_tomeq POWYCINAJ otwory w doniczce... to się na prawdę sprawdza względem przesychania podłoża!! co do ziemiórek.. u mnie też tego masa ;( dzisiaj jade po jakieś środki na to coś... ciekawe czy w Nowym Sączu w Nomi coś dostane na to dziadostwo ;( Edytowane przez esel12345 Czas edycji: 2009-09-30 o 16:00 |
![]() ![]() |
![]() |
#3358 |
Raczkowanie
|
Ja odwiedziłam dziś OBI, kupiłam jednego pięknego dwupędowego i 2 niespodzianki. W tych kwitnących nie było niestety żadnego, który by mnie zauroczył i powalił z nóg. Fakt faktem, że kwiaty miały piękne duża, ale za to mało kolorów - białe, fioletowe, żółte. Na prezent kupiłam ślicznego dwupędowego.
Meg jeśli storek wypuści pęd ze stozka wzrostu to jest jego ostatnie kwitnienie i kaput. Juz go nie uratujesz nie wiem jakbys sie starała. Chyba że jakimś cudem ci sie da, ale o takim przypadku jeszcze nie słyszałam. Co do ziemiórek to muszę Wam powiedzieć, ze lep zdaje rewelacyjnie egzamin jest ich dużo mniej. Przy ostatnim podlewaniu znalazłam dużo pływających na powierzchni wody. Na "pułapkach" aż się czarno zrobiło, a fruwających niewiele ![]()
Edytowane przez Scrapkowa Czas edycji: 2009-09-30 o 18:30 |
![]() ![]() |
![]() |
#3359 |
Raczkowanie
|
meg09- wydaje mi się, że nie ma co ratować, miałam kilka takich przypadków i niestety zaliczyły śmietnik!!!
Wychodzę też z założenia, że nieraz nie opłaca się ta nadgorliwość w ratowaniu ich, ponieważ można za nie duże pieniądze kupić nowego i cieszyć oko ich pięknym wyglądem! DZIEWCZYNY moja udana walka z ziemiórkami wyglądała następująco: 1. stare podłoże wyrzuciłam 2. obmyłam dokładnie doniczki i korzenie storków letnią wodą z kranu 3. po umyciu pozostawiłam 2/3 dni w wannie bez doniczek i ziemi 4. po czym zaczęłam wybijać ![]() 5. gdy akcja przebiegła pomyślnie kwiatuszki wróciły do nowego podłoża i od tego czasu spokój ze "stworami" Więc może warto wypróbować moją metodę, skoro wasze nie są, aż tak skuteczne?! NIE RAZ WIDZIAŁAM W SKLEPACH, JAK BYŁA " ![]() ![]() ![]() Maja 77- mam właśnie w tym kolorze tylko Peloric'a ![]() ![]() Isis23- dzięki, wiem jakie to przykre jak zaczyna coś dolegać naszym milusińskim meg09, malkol13- piękne te Wasze cambrie ![]() ![]() Scrapkowa- ale cudeńko ![]() ![]() Pozdrawiam. Edytowane przez luka3006 Czas edycji: 2009-09-30 o 20:37 |
![]() ![]() |
![]() |
#3360 |
Wtajemniczenie
|
A ja wczoraj byłam w Praktikerze i zakupiłam dwa. Maja ich pełno i niektóre mają mnóstwo zielonych, zdrowych korzonków
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:36.