|
Notka |
|
Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3301 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Storczyk (Orchidea) - część II
Cytat:
na fotkach niewiele widac ![]() to na 1 zdjęciu wyglada mi na zaczatek nowego pedu... ale na wyrazniejszej fotce łatwiej bedzie to sprawdzic
moje malunki ![]() ![]() i moje wypocinki fotograficzne ![]() ![]() mama aniołka *28.02.2010- [*] 17.03.2010 Edytowane przez Isis23 Czas edycji: 2009-09-26 o 14:18 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3302 |
Raczkowanie
|
niestety zdjęcia zrobiłam telefonem bo nie dysponuję cyfrówką
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3303 |
Raczkowanie
|
Na początek witam wszystkie nowe storczykomaniaczki
![]() Dianko piękne prezenty, a w kropku to się po prostu zakochałam ![]() jungaa1 takiego cudaczka jeszcze nie widział, ale jest superaśny ---------- Dopisano o 19:20 ---------- Poprzedni post napisano o 19:19 ---------- Hihihi Scrapkowa ma dwa nowe storki ![]() ![]() ![]()
![]() |
#3304 |
Raczkowanie
|
A ja mam najnowszą wiadomość w Praktikerze szok storczyków
![]() 15,99, 19,99 i 35,99 Po prostu jak weszłam to mnie poraziło i już chciałam wyjść z 10 ale kultura tylko 3 mnie skusiły ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3305 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
z tej euforii zapomniałam przekazać tą cudowna wiadomość. Też kupiłam moje dwie nowości w Praktikerze .... po prostu nie mogłam się oprzeć ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#3306 |
Zakorzenienie
|
dziewczyny to na co jeszcze czekacie??? ZDJĘCIA PROSZĘ WSTAWIAĆ NOWYCH NABYTKÓW!!!!!!!!!!
|
![]() ![]() |
![]() |
#3307 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 11:36 ---------- Poprzedni post napisano o 11:12 ---------- Drogie Panie przedstawiam Wam ciapka, którego zawsze chciałam mieć i to miał być mój ostatni zakup (prócz sabotka) bo nie mam już miejsca ![]() ![]() niestety miniaturka o bordowo śliwkowych kwiatach tak mnie urzekła że nie mogłam jej tam zostawić. ![]() ![]() Był jeszcze jedne, biały w fioletowe kropeczki, ale miał chore liście. Teraz obiecałam sobie, że już nie kupię żadnego storka.... no chyba że jakiś mnie powali z nóg ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#3308 |
Zadomowienie
|
Bardzo ladne nowosci
![]() ![]() U mnie na razie nowosci brak ![]() ![]() Dziewczyny powiedzcie mi prosze,jaka jest przyczyna miekkich lisci?? moze za malo wody?? mam kilka storkow ktor maja liscie miekkie normalnie flaczki jakies ![]() Pozdrawiam i milej niedzieli zycze ![]()
#3309 |
Raczkowanie
|
śliczne kwiatki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3310 |
Przyczajenie
|
w auchanie są dosyć ładne i w dobrym stanie storczyki po 19,90
|
![]() ![]() |
![]() |
#3311 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#3312 | |
Raczkowanie
|
Dziś podczas namaczania storków odkryła chyba wszystkie możliwe szkodniki jakie mogą zaatakować storczyki.
W peloric- tarcznika w środku kwiatu na ważce, w niespodziance skoczogonki, w kolejnym ślimaki no i o czywiście ziemiórki. Pocieszajace jest tylko to że tych ostatnich jest coraz mniej więc chyba się wkrotce zupełnie wyniosą ![]() ---------- Dopisano o 15:43 ---------- Poprzedni post napisano o 14:54 ---------- Cytat:
![]()
Edytowane przez Scrapkowa Czas edycji: 2009-09-27 o 14:47 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3313 |
Zakorzenienie
|
Scrapko, ciapek po prostu obłędny
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3314 |
Raczkowanie
|
SUBSTRAL ten z większych już rozcieńczany. gotowy do użycia..
szukałam "NOMOLT" ale nigdzie nie znalazłam. ani w obi ani w Castoramie nie było nic na ziemiórki! az sama się zastanawiam czy jest jakikolwiek srodek na którym pisze ze jest przeciwko ziemiorkom ![]() no i nie wiem co robic.. moze substral pomoże? jak myslicie.???? |
![]() ![]() |
![]() |
#3315 |
Raczkowanie
|
No to pozostaje jakis sklep ogrodniczy albo moje ulubione
http://www.allegro.pl/item737015221_...t.html#gallery
![]() |
#3316 |
Raczkowanie
|
czyli nici z substralu bo nie pomoże? (pisze że jest owadobójczy
![]() ehh... no allegro to u mnie stateczność szczerze powiedziawszy. (a kolejne możliwe zakupy w mieście pewnie w weekend, bo w tyg brak czasu ![]() Edytowane przez esel12345 Czas edycji: 2009-09-27 o 19:52 |
![]() ![]() |
![]() |
#3317 |
Raczkowanie
|
A ja musze podlać biedaki i nie mam kiedy cały czas pracuje po 12 och. Ale jutro mam wolne to może. Przeciez biedaki już całe szare
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3318 |
Zakorzenienie
|
dziewczyny, ponawiam pytanie: któras ma moze pomysł co sie dzieje moim storkom i jak temu ewentualnie zapobiec?? fotki i opis na poprzedniej stronie
#3319 |
Raczkowanie
|
Moje storczyki też miały taki brzeg na liściach,ale to było od słońca,stały na parapecie podczas mycia okien,po 15 minutach zestawiłam storczyki.Po upływie kilku dni,pojawiły się szorstkie grudki na liściach i brązowe brzegi.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3320 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
może znajdziesz podobne objawy
Edytowane przez Scrapkowa Czas edycji: 2009-09-28 o 09:45 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3321 |
Raczkowanie
|
mam jednego sflaczałego falka co ma jednego długiego korzenie i małego powietrznego. teraz wypuszcza małego korzonka. zastanawiam się czy nie przesadzić go na jakiś czas do keramzytu (?)
jak myslicie aaaaa i powiedzcie mi. czy wsypanie na dno do szklanej osłonki keramzyt a później włożenie w plastikowej doniczce do tej samej osłonki storczyka zapewnia mu lepsza wilgotność? stosuje ktoś z was taka metodę? widzi jakie s zalety czy wady?? |
![]() ![]() |
![]() |
#3322 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Dodatkowo do doniczek włożyłam brykiety tarcznik co zauważyłam różne robale (od skoczoogonków po ziemiorki itp) i do niedawna był spokój ale za chciało mi sie nowego żółtego storczyka i mam... tarcznika i pojedyncze ziemiorki ale walczę ![]() ---------- Dopisano o 11:55 ---------- Poprzedni post napisano o 11:49 ---------- Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3323 |
Zadomowienie
|
witajcie
![]() ja się też dorobiłam trzech kolejnych ![]() i zaczynam mieć problem z ustawianiem ich. nie mam już gdzie ![]()
#3324 |
Raczkowanie
|
kasia_tomeq
nie strasz. na prawdę stracą korzenie ?? ja właśnie jednego takiego reanimuje. bo ma dziwne korzenie. jakby przeschnięte i teraz liście mu wiotczeją.. wiec chcę go ratować.. ale keramzyt ma taki negatywny wpływ na kwiatki??? :O |
![]() ![]() |
![]() |
#3325 |
Raczkowanie
|
Keramzyt nie ma negatywnego wpływu na kwiatki, ale jest to normalna reakcja storczyka, który dotychczas był w korze. Kiedy zmieniasz podłoże na keramzyt - coś innego, nowego dla storczyka stare korzenie umierają ponieważ nie są przyzwyczajone do takiego podłoża. Zwiększona wilgotność jaką daje keramzyt (dodatkowo można przykryć druga doniczką ale należy w niej zrobić dziurki i wietrzyć raz dziennie - można o tym poczytać na necie) powinna spowodować wypuszczenie nowych korzonków i wtedy kiedy maja ok 3-4 cm albo przesadzasz do kory albo zostawiasz w keramzycie i tak już zostaje. Kreamzyt to nic złego jest niezbędny w uprawie storczyków daję dobry drenaż!
|
![]() ![]() |
![]() |
#3326 |
Raczkowanie
|
kamyczek89 piekne te Twoje nowości. Ten z ostatniego zdjęcia był w Praktikerze i zakochałam się wnim, ale niestety miał bardzo choreliście. Był tylko jeden jedyny nad czym bardzo ubolewałam
![]() |
#3327 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
http://forumogrodnicze.info/viewtopi...333e4119af6356 http://www.wizaz.pl/forum/showthread...303913&page=34 http://www.storczyki.pl/forum/table_...key=1155987425 lub ![]() 2.) Bakteryjna plamistość na liściu Phalaenopsis. Infekcję tą zwalcza się środkami: - Funguran OH 50 WP(środek miedziowy) 0,75g./1litr wody. Miedzian 50 WG 1,5g./1litr wody. Biochikol-K AL- 3% |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3328 |
Zakorzenienie
|
News dla storczykarek z Lublina. W Obi świeża dostawa - kwiatki są piękne i zdrowe. Są ciapki. 2-pędowe 28 zł, 1 pędowe, ale z wieeeeelkimi kwiatami 25 zł
![]()
![]() |
#3329 |
Raczkowanie
|
a ja właśnie zrobiłam podrobioną lepke na ziemiórki :P
![]() na sklep nie mam czasu więc wykorzystałam taśmę dwustronnie klejącą (całe szczęście jest żółtą bo skleiłam do siebie dwa jej kawałki - owady "lecą na żółty ![]() więc czekam na ofiary ![]() na chwilę obecna to musi im wystarczyć ![]() tak to wygląda ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3330 |
Przyczajenie
|
![]()
Witam wszystkie forumowiczki!
Ciesze się,że w końcu znalazłam forum gdzie bedę mogła prosic o pomoc.Szukam po necie już od dłuższego jak uratowac storczyka ale szczerze mówiąc nadal nic konkretnego nie wiem.Mam nadzieje,że pomożecie i uratuje swoją "bidę".Napiszę może co mu dolega albo raczej co się dzieje. Dostałam go w czerwcu i do tej pory pięknie kwitł na trzech łodyżkach był obsypany kwiatami.Troszkę poczytałam o storczykach zebu mu krzywdy nie zrobic i wszystko było wspaniale.Tak mnie zresztą urzekły,że dokupiłam jeszcze dwa ![]() Dodam jeszcze,że nie stoją one w wodzie tylko na podstawkach z kamykami i nie na parapacie w pełnym słońcu.Wilgotność w mieszkaniu jest raczj spora ![]() Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:17.