|
Notka |
|
Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3331 |
Przyczajenie
|
Dot.: Szybkie pytania - szybkie odpowiedzi, ZBIORCZY
Witam. Mam takie pytanko odnośnie kolacji. Jem ją zazwyczaj o godz 19 30 zaraz po przyjściu z siłowni (3x w tygodniu). No i w dni wolne o tej samej godz.
Jem 3 kromki chleba ciemnego pełnoziarnistego z twarogiem ew. szynką. Kładę się spać między 23-24. I moje pytanie brzmi czy taka kolacja jest odpowiednia? Czy twaróg na noc jest dobrym pomysłem? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3332 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 01:43 ---------- Poprzedni post napisano o 01:37 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3333 |
Przyczajenie
|
Ok, Dzięki laisla
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3334 |
Zakorzenienie
|
Nie przytyłam a urósł mi brzuch
Witam, mam dziwny i bardzo smutny dla mnie problem.
Jestem osobą szczupłą, ważę 46-47kg (waga zawsze mi się wahała, w zależności od dnia przybywało lub ubywało parę deko). Miesiąc albo dwa temu zauważyłam, że dosyć mocno powiększył mi się brzuch - do tego stopnia, że dosyć niekomfortowo czuję się na plaży w bikini. Waga mi się nie zmieniła, nogi, ręce i resztę ciała mam cały czas szczupłe, tylko ten brzuch... ![]() Pod koniec kwietnia rozpoczęłam pracę na stacji benzynowej, wiadomo, praca na zmiany, raz dniówka raz nocka, no i teraz nie wiem, czy to nie przez te nocki tak mi urósł brzuch? Wiadomo, na nockach też trzeba coś jeść bo głód czasami dociska. Nigdy nie odżywiałam się specjalnie zdrowo, ale też nigdy słodycze ani fast foody nie wpływały na moją figurę ani wagę. W pracy jem różne rzeczy: kanapki, sałatki, tortillę z McDonald's, czasem jakiś wafelek... Myślicie, że możliwe jest takie powiększenie się samego brzucha przez pracę na nocki? A może to przez tabletki antykoncepcyjne?
![]() |
#3335 |
Konto usunięte
|
Przecież i tak skoro liczysz b/w/t, to doliczasz z każdego produktu zarówno białka, tłuszcze jak węgle, więc nawet jak zrobisz sobie przerwę od mięsa i ryb, to "uzbierasz" białko z innych produktów. Z samych warzyw zjedzonych w ciągu dnia można spokojnie uzbierać z 20g białka, a do tego dochodzi jeszcze białko z innych produktów, które zjadasz. Chyba, że intensywnie ćwiczysz i potrzebujesz tego białka 2g/kg , to bez mięsa i ryb pewnie ciężko będzie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3336 |
Konto usunięte
|
jak schudnąć z brzucha?
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3337 |
Zakorzenienie
|
Dot.: jak schudnąć z brzucha?
1. Nie da się schudnąć 'tylko z brzucha', tylko z 'pupy' itd.
![]() 2. Wystający brzuch to może być kwestia nadwagi, ale również złego odżywiania. 3. Minimum 1540 kalorii, bo tyle wynosi Twoje BMR, czyli podstawowa przemiana materii. Aby utrzymać wagę ok. 2380 kcal, czyli na redukcję, z tego można obciąć 500, więc ok. 1800 Ci zostanie. 4. Możesz sobie przeliczyć (ale dokładnie i sumiennie) ile kcal zjadasz teraz w ciągu dnia i z tego spróbować obciąć. Tylko nie może być to mniej niż te 1540. 5. Kalorie to i tak nie wszystko, ważne jest odpowiednie komponowanie posiłków z nieprzetworzonych produktów. Można jeść 1800kcal i wsuwać tabliczkę czekolady dziennie, a potem 2 duże i tłuste posiłki ![]() 6. Skuteczny sposób? Odpowiednia dieta + ćwiczenia. Ale głównie dieta, to jakieś 70-80% udziału w chudnięciu, ćwiczenia 20-30. Edytowane przez Dotka90 Czas edycji: 2014-07-11 o 08:11 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3338 |
Konto usunięte
|
Ja zmniejszyłam wielkość tkanki tłuszczowej na brzuchu przez body wrapping - robiłam papkę = woda + spirulina w proszku + kawa + cynamon + pieprz, smarowałam a potem owijałam folią spożywczą na godzinę. Poza tym ćwiczenia. A zdrowe odżywianie naprawdę jest warte poświęcenia, nie tylko jak chcemy schudnąć.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3339 |
Konto usunięte
|
[1=513900e90b83d91c2e26787 f916d5639aed43c42;4724506 5]Przecież i tak skoro liczysz b/w/t, to doliczasz z każdego produktu zarówno białka, tłuszcze jak węgle, więc nawet jak zrobisz sobie przerwę od mięsa i ryb, to "uzbierasz" białko z innych produktów. Z samych warzyw zjedzonych w ciągu dnia można spokojnie uzbierać z 20g białka, a do tego dochodzi jeszcze białko z innych produktów, które zjadasz. Chyba, że intensywnie ćwiczysz i potrzebujesz tego białka 2g/kg , to bez mięsa i ryb pewnie ciężko będzie.[/QUOTE]
Nie zgadzam się ![]() btw, nie ćwiczę, ale sporo się ruszam (w pracy), ale białka zawsze staram się zjadać 1.5-2 g na kilogram masy ciała. Podobno glony nori (mam w szafce) mają bardzo dużo białka? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3340 |
Konto usunięte
|
Poprawić wrażliwość insulinową? Czyli większość węgli out
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3341 | |
Konto usunięte
|
Dot.: Nie przytyłam a urósł mi brzuch
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#3342 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Nie przytyłam a urósł mi brzuch
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3343 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3344 |
Konto usunięte
|
[1=513900e90b83d91c2e26787 f916d5639aed43c42;4727816 9]jeden liść nori ma ok. 1,2g białka, więc musiałabyś ich zjeść bardzo dużo
![]() No właśnie napisałam, że u mnie się nie da (jeśli jem więcej niż 400 g warzyw dziennie, mam biegunkę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3345 |
Zakorzenienie
|
Czy jak wrzucę do blendera kaszę jaglaną/gryczaną/pęczak suchą, to rozdrobni się tak żeby powstała taka jakby kaszka błyskawiczna, tzn że będzie się krócej gotować i będzie taka papkowata? Bo ostatnio i tak gotuję kasze a później robię blenderem, trochę strata czasu
![]()
![]() |
#3346 |
Zakorzenienie
|
Wenress, wydaje mi się, że siemię nie jest tak twarde jak kasza..ale ludzie kruszą w blenderach kostki lodu więc może dałby radę..pozostaje zaryzykować i spróbować
![]() ![]() ![]() Edytowane przez laisla Czas edycji: 2014-07-15 o 00:04 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3347 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3348 |
Zakorzenienie
|
Ja bym spróbowała, o ile masz dobry blender. I nie miel bez przerw, bo się spali. Ludzie robią w blenderach masło orzechowe, mieląc orzechy
![]() ![]() Ja gotuję normalnie kaszę jaglaną, a potem ją blenduję z bananem i kakao ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3349 |
Rozeznanie
|
Mam nadzieję, że to odpowiednie miejsce na moje pytanie
![]() Orientuje się ktoś, gdzie kupię jogurt sojowy? W okolicy nie znalazłam w żadnym supermarkecie.
![]() |
![]() |
#3350 |
Zakorzenienie
|
Chyba tylko eko-markety
![]() A może spróbujesz zrobić sama? ![]() http://www.olgasmile.com/jogurt-sojowy.html |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3351 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Podobno jest w piotrze i pawle, ale myślałam że może gdzieś jeszcze się znajdzie.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3352 |
Zakorzenienie
|
Będę później w Almie to zerknę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3353 | |||
Konto usunięte
|
Cytat:
Edit: chodzilo mi o to, ze latwiej uzyskac te gladkosc - latwiej zmielic kasze na sucho niz ugotowana. Cytat:
![]() Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. Edytowane przez 201708160922 Czas edycji: 2014-07-15 o 12:33 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3354 |
Zakorzenienie
|
Ja na śniadanie robię taki budyń jaglany, ale blenduję właśnie ugotowaną jaglankę - jak dobrze ugotuję, to bez problemu mielę na gładko
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3355 |
Raczkowanie
|
Wstyd się przyznać,ale po raz pierwszy w życiu kupiłam korzeń imbiru
![]() Jak mogę go wykorzystać?
![]() |
#3356 |
Zakorzenienie
|
Ja dodaję zimą imbir do herbaty z miodem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3357 |
Konto usunięte
|
Imbir jest dobry na mdlosci :p
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3358 |
Zadomowienie
|
Jak gotować ryż i kasze na sypko gdy nie gotuje w torebce i nie cała szklankę tylko np 4 lyzki itd. Jakie proporcje wody np.
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3359 |
Raczkowanie
|
hej
![]() czy łyżeczka majonezu dorzucona do sałatki na R jest bardzo szkodzi figurze? no i czy można dziennie zjeść około pół arbuza? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3360 |
Zadomowienie
|
j.w.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:27.