|
Notka |
|
Spotkania Wizażanek Spotkania Wizażanek to forum, gdzie umawiamy się na spotkania w realu. Uwaga! W temacie wpisz region, w którym chciałybyście się spotkać. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3331 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Kraków cz. 5 - jesteśmy niebezpieczne;)
Cytat:
![]() ![]() Prawda wygląda tak, że socjalne dostają w dużej mierze osoby, których rodzice pracują u prywaciarzy tak zwanych. Jako zarobek wpisują im w papiery np. 1500 zł ( śmieszna suma na 4 os. rodzinę, nie ? ), ale wypłacają znacznie więcej. A do tego jeszcze coś na czarno przyrobi i już ma śliczny, wybudowany dom i dobry samochód. Urzędnicy na to oczywiście ślepi ![]()
I get to love you, it’s the best thing that I’ll ever do. I get to love you, it’s a promise I’m making to you. Whatever may come your heart I will choose. Forever I’m yours, forever I do. 4.06.2015 A&B ![]() 14.05.2017 Bruno
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3332 |
Matka Smoka
|
Melka - znam Cię trochę i nie boję się, że zostanę ze swetrem
![]() mmmm - gdybyś chciała sweterek, a nie miała zaproszenia do Klubu, to wyślij mi pw. |
![]() ![]() |
![]() |
#3333 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nie zostaniesz, bo jest tani i na coś takiego planowałam polować ![]() Mam jeszcze ten mój przymały biustonosz z ☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠, muszę go wystawić na all w końcu ![]()
I get to love you, it’s the best thing that I’ll ever do. I get to love you, it’s a promise I’m making to you. Whatever may come your heart I will choose. Forever I’m yours, forever I do. 4.06.2015 A&B ![]() 14.05.2017 Bruno
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3334 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Też mój będę wystawiać
![]() |
#3335 | ||
Zakorzenienie
|
Ale sobie pospałam.. Zaraz doczytam posty ale najpierw odpowiem na to o czym była mowa wczoraj.
Ola - nie trafiłaś z tym postem. Tam mu rzeczywiście chodziło o tampony, sporty itp. Mnie wkurzył czymś innym. Pominęłam to z dzieckiem neo. Już na początku mnie obrażał, gadał o gimnazjum i to olewałąm, ale przegiął tym Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
#3336 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak, ale jednak trzeba wziąć pod uwagę, że są np. inni bardziej potrzebujący, ale im się nie należy, bo im dochód wykracza o kilka złotych, a pracują w państwowej instytucji i nie mają możliwości tego obejść ![]()
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3337 |
Matka Smoka
|
Ojeju Neciak Ty przesadzasz. Ja też nie znam tego słowa i co z tego?!
|
![]() ![]() |
![]() |
#3338 | |
Zakorzenienie
|
Chciałabym sweterek, ale dopiero w styczniu pewnie
![]() ---------- Dopisano o 13:50 ---------- Poprzedni post napisano o 13:47 ---------- Ale nie chodzi o to słowo! Słowo z resztą znam. Chodzi o to co jest w nawiasie! No ale przecież ja jak zwykle przesadzam.
![]() ![]() |
![]() |
#3339 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Naukowe też było na 10 ![]()
![]() |
#3340 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
I hmmm, zaniesienie urzędowych ( jw.) papierów, które poświadczają osiągany dochód nie jest kłamstwem.
![]() |
#3341 | |
Matka Smoka
|
Cytat:
Umyłam wszystkim moim pędzlom głowy łagodnym szamponem dla dzieci schleckera, po czym nałożyłam im cudowną odżywkę bez silikonów. Trochę się dziwnie czuję ![]() ---------- Dopisano o 14:09 ---------- Poprzedni post napisano o 14:06 ---------- Nie ma nic gorszego jak kiepskiej jakości tuńczyk z puszki ![]() Moja obserwacja odnośnie stypendiów jest też taka, że Ci najbardziej potrzebujący ich nie mają. Tak było ,,za moich czasów" ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3342 | |
Zakorzenienie
|
Jak widać już tak mam.
Shiruvii - to ja miałam problem z akademikiem. Mam ponad 600km do domu, ale wysoki dochód jest w rodzinie, niestety o wydatki się nie pytają, więc mimo, że tak na prawdę pieniędzy jest mniej niż pokazują dochody i mimo że mam tak daleko do domu, akademika nie dostałam.
![]() ![]() |
![]() |
#3343 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Ineso - Odżywka pędzlom ![]() ![]() ![]()
And when I kick my legs, I got rythm My great grandpa was a blues lover He'd be rockin' his moonshine to B.B.King and Jimmy Reed... Edytowane przez Mjucaczek Czas edycji: 2010-11-06 o 13:16 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3344 |
Wtajemniczenie
|
szkoda, że część kolorów jest zrobiona photoshopem i nie widać, jak to w rzeczywistości wygląda
![]()
#3345 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Poza tym spróbujcie rozróżnić kilka różnych sytuacji. Jednemu wystarczy mniej, bo kupuje tańszą żywność i nie jest zakupoholikiem, a drugi wyda wszystko co ma i ciągle mu brakuje do pierwszego, chociaż jest prezesem. Różne są opłaty za mieszkania (albo domy), media, samochody itd. Jeszcze jedno, dlaczego mają pytać o wydatki??? Jeden swoją pensję wyda na kolejny samochód, drugi kupi Monolo, trzeci codziennie zje kebaba. I teraz co? Wartościujemy wydatki??
...Popatrz prawdzie w oczy On Cię zauroczył... Cinderella is a proof that a new pair of shoes can change your life Edytowane przez Shiruvii Czas edycji: 2010-11-06 o 13:20 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3346 | |
Zakorzenienie
|
No chociażby taki kredyt na dom, remont który była akurat w roku za który musiałam pokazać dochód. I o ile w stypendium socjalnym to może się nie liczyć, o tyle przy akademiku mogłoby, no i mogliby łaskawie popatrzeć na tę odległość.
![]() ![]() |
![]() |
#3347 |
Zadomowienie
|
Shiruvii, ale mówimy też o wydatkach - rachunkach. Które przynajmniej w przypadku mieszkania (nie wiem jak jest z domem) są bardzo duże. Moja Mama miesięcznie wydaje na to ok.650zł, a to tylko czynsz woda i prąd (2 ostatnie od roku są bardzo niskie,bo korzysta tylko mama i tata). I co, z emerytury zostanie 1300zł na pozostałe Mamy rachunki (komórka, internet,tv), na moje rachunki, moje utrzymanie, a przede wszystkim - na Mamy utrzymanie. Wierz mi, moja Mama zakupoholikiem nie jest.
Ale w tym roku stypendium mieć nie mogłam, bo do sierpnia mama jeszcze pracowała na pół etatu + miała emeryturę. Teraz już całkowicie odeszła z pracy, A I TAK stypendium mi się nie bedzie należeć ...
![]() |
#3348 | |
Matka Smoka
|
Cytat:
![]() ![]() Ja mam taką nie do spłukiwania Alterry z niemieckiego Rossmana, u nas jej nie ma. Bez silikonów jest dobra odżywka Fitomed. Chyba, że masz dojście do niemieckich drogerii - tam to jest raj, ech... Znałam wiele osób, które pobierały socjalne a kasą szastały naokoło i zdecydowanie były to wydatki znacznie przewyższające stypendium. Znałam też takie, po których ,,widać" było, że im brakuje: nosiły przez całe studia te same ciuchy, żywiły się bułką z maślanką i imały każdej pracy. Zresztą podobnie było z akademikami. Kiedyś policzyłam budżet rodzinny i wyszło mi, że znacznie przekraczamy limity i nie przyznano by mi ani stypendium ani akademika. A w rzeczywistości moich rodziców nie byłoby w tamtym czasie stać na opłacenie mi nawet najtańszego pokoju, nie mówiąc o reszcie. Straszne szczęście więc mam, że urodziłam się w akademickim mieście i nie musiałam wyjeżdżać. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3349 |
Zakorzenienie
|
Ineso, ja moim pędzlom myję główki 2-3x w tyg
![]()
#3350 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mam koleżankę, która wygląda perfekcyjnie. Ma zawsze idealny makijaż, śliczną fryzurę, a ciuchy najmodniejsze i najdroższe. Na ulicy wygląda jak najbogatsza mieszkanka miasta, ale z całą pewnością łapałaby się na wszelkie stypendia. Mieszka w ruinie, nie mają samochodu, telewizorów, DVD i innych rzeczy, które nam wydają się zwykłym wyposażeniem. Po prostu wolą wydać pieniądze na coś innego. Dochód jest dochodem i możesz kupić produkty z biedronki albo z almy. Więc nie wiem czemu piętnować ludzi, którzy wolą biedronkę i dzięki temu mają na buty za 400zł przy niskich dochodach. Cytat:
![]() |
#3351 |
Zadomowienie
|
Shiruvii - u mnie nie ma czegoś takiego jak Alma, a biedronka jest droższa niż Real
![]() Moja mama jest cholernie oszczędna, więc mnie irytuje Twoja postawa. Dla nas internet jest koniecznością, by mieć kontakt z rodziną za granicą + do nauki zawsze był mi potrzebny, nie musiałam wydawać pieniędzy na wiele książek, bo mnóstwo pdfów mogłam wygooglać. Plus wydawanie 100zł/mc na tego typu media łącznie to nie jest dużo, ale nie każdy chce jeść - jak Ineso wspominała - bułki z maślanką. Będąc bardzo oszczędnym w sklepie nie ma szans, by na podstawowe rzeczy - dajmy na to chleb, rzeczy do niego, głupie jajka - wydać tylko 10zł. A jeszcze obiad itp. więc ? Ja muszę się w 200-300zł miesięcznie zmieścić ze wszystkimi swoimi wydatkami, co jest nierealne, ale muszę i ...? Ale nie należy mi się stypendium, są wydatki i wydatki, wolę jeść niż oszczędzać. ![]()
![]() |
#3352 | |
Matka Smoka
|
Cytat:
![]() Ale nie zapominajmy o tych, którzy kupują w Biedronce a mimo to na buty ich stać ewentualnie na takie z hipermarketu za 30zł. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3353 | |
Zakorzenienie
|
Lenka - przeszukiwałaś allegro?
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#3354 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#3355 |
Zakorzenienie
|
Ja mam podobne zdanie do Shir. Wiadome jest, że wiele osób, pobierających stypendium, ma dochody (dochody rodziny) wyższe niż według składanych papierów, ale nie widzę w tym nic dziwnego, że tacy ludzie składają podania i dostają pieniądze, mimo że w rzeczywistości pieniędzy mają więcej. Mają okazję dostać pieniądze - biorą, sama zdziwiłabym się, gdyby ktoś odmówił stypendium, mimo że mu przysługuje, bo tak jest "honorowo".
Ja za rok składam podanie o socjalne i sądzę (mam nadzieję!), że tym razem dostanę, bo wg tego roku dochody się znacznie obniżyły, a w tym zabrakło mi 25 zł ( ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3356 |
Zadomowienie
|
Muszę, bo tak wybrałam? Wybrałam, by mama miała tylko emeryturę? Nie piekę często, bo nie mogę, nie masz o tym pojęcia, więc...? jak upiekę ciasto, muszę oszczędzić na czymś innym. to mój wybór. "Wymyślne" ciasta wcale nie oznaczają dużych wydatków, jak się wie gdzie co kupić, więc nie wiem co to za argument.
Moim wyborem nie jest jednoosobowy pokój, to raczej wybór mojej Mamy, bym miała odpowiednie warunki do nauki... Co innego, że na szczęście mam cudownego chłopaka, który mi się dokłada do rachunków, zakupów itp. Stypendium mi się nie należy, a wcale nie jestem w dobrej sytuacji. Koleżanka chłopaka ma stypendium, chociaż u niej 2 rodziców ją utrzymuje, nie rezygnują z niczego, tak jak Ty twierdzisz, że ludzie to robią, by mieć na coś innego. Nie, zupełnie tak nie robi. A stypendium ma. Odpowiedź? Prywatny pracodawca. "Polak potrafi"? Kosztem innych, bardziej potrzebujących, ale potrafi ![]() Ville - tak, "nalezy im się". Nieuczciwie, ale należy, jak się dobrze postarają. Idę upiec "wymyślne ciasto".
And when I kick my legs, I got rythm My great grandpa was a blues lover He'd be rockin' his moonshine to B.B.King and Jimmy Reed... Edytowane przez Mjucaczek Czas edycji: 2010-11-06 o 14:17 |
![]() ![]() |
![]() |
#3357 |
Zakorzenienie
|
"Tak, jak ktoś coś dostaje to zabrać mu, bo na pewno nieuczciwie. Jak się ktoś dorobił to pewnie nakradł. Jak dostał pracę to pewnie po znajomości. Takiemu to się w życiu powodzi, tylko ja mam ciągle pod górę..."
#3358 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#3359 |
Zadomowienie
|
Aż szkoda komentować.
Mówiłyśmy cały czas o tych przypadkach, co dostają stypendium choć zarabiają więcej, tylko prywatnie i innych tego typu sytuacjach. Równie dobrze ja mogę skomentować Twoje wypowiedzi "nowobogacka panna, która nie wie co to brak pieniędzy". to byłoby w tym samym stylu, co Twój ostatni komentarz.
![]() |
#3360 |
Zakorzenienie
|
przepraszam że się wtrące ale Mju przesadą jest chyba to że tylko w jednoosobowych pokojach można mieć świetne warunki do nauki... u mnie na roku najlepsze są osoby które mieszkaja w akademikach czyli w 3 osoby na 10metrach kwadratowych
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:38.