![]() |
#3331 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Koty część IV
Cytat:
A jeżeli chodzi o jego rozładowanie energii to w domu są dwa drapaki, bawiliśmy się z nim z patykiem z myszką lub piórkami na końcu, futrzane lub myszki takie ze sznurka. Generalnie bawiliśmy się z różnymi zabawkami, by rozładowywał na nich swoją młodzieńczą agresje, a nie na nogach lub dłoniach domowników. Myśleliśmy, że może zachowuje się tak, bo czuje się nieswojo i nie ma swojego miejsca, gdzie ma spokój, lecz po czasie znalazł sobie miejsce na najwyższych szafkach w kuchni, potem przejął miejsce na lodówce. W domu dużo jest miejsc, gdzie Maciek może sobie poleżeć i nikt mu nie przeszkadza. Choć pewnie do absurdalne, kiedyś na TLC był program "Kot z piekła rodem", który pokazywał jak należy obchodzić się z kotami, które bywają czasem "niewychowane" ![]() ![]()
![]() |
#3332 |
Nie depcze krokusów
|
Nie jestem behawiorystą, więc nie wypowiem się, czy jest możliwe, że młodego kota nie da się oduczyć wychodzenia. Może za 10 tysięcy i parę miesięcy napiszę coś sensownego...
![]() |
#3333 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Wszytko myślę zależy od charakteru kota - mój TŻ zaadoptował brata Maćka - są totalnym przeciwieństwem - jego kot tylko by spał i jadł i przytulał się, a mój to totalny rozrabiaka. Jego Tygrys nawet nie myśli o wychodzeniu poza cztery ściany. ![]()
![]() |
#3334 | |
Kazar Lady
|
Cytat:
![]() Gdy go wypuszczam regularnie, krótki spacer mu wystarcza, gdy go przetrzymam za długo w domu odwdzięcza mi sie podwójnym czasem na dworze ![]() Koty są bardzo sprytne ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3335 | ||
KOTerator
|
Cytat:
Jak się A. czuje? ---------- Dopisano o 16:23 ---------- Poprzedni post napisano o 16:20 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3336 |
Nie depcze krokusów
|
Mrugamy sobie czasem z burasem... Po chwili podchodzi i wydłuża się na mnie, wystawiając łapkę do przodu.
![]() |
#3337 | |||
KOTerator
|
Cytat:
![]() ![]() A tymczasem ja zaryzykuję i strzelę: wszystkiego się da oduczyć, wychodzenia też ![]() ---------- Dopisano o 16:28 ---------- Poprzedni post napisano o 16:26 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 16:31 ---------- Poprzedni post napisano o 16:28 ---------- Cytat:
O pastach odkłaczających też była dyskusja całkiem niedawno, może z 10 stron temu. Ja polecałam Bezopet, dziewczyny jakieś jeszcze dwie inne pasty, trzeba by to odszukać. Karmy odkłaczające nie wiem czy odkłaczają, bo karma ma być karmą a nie spełniać takie funkcje. Może być dodatkiem przy odkłaczaniu, ale najlepiej odkłaczyć dobrą pastą. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#3338 | ||
Nie depcze krokusów
|
Hihi, pewnie zanim się zbiorę, tu już będą 3 inne z dyplomami.
Cytat:
Cytat:
U Burego wywołuje efekt "do nogi!"
![]() ![]() |
![]() |
#3339 | |
KOTerator
|
Cytat:
Milka na przykład - pół roku żyła na wolności tylko a dziś nie ma zamiaru nigdzie zwiać. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3340 | |
Kazar Lady
|
Cytat:
Rozumiem, że gdy mieszka sie samemu i próbować - ok ale gdy ma się rodzine, dzieci i pozwolić kotu wrzeszczeć całą noc i kolejny dzień ![]() W teorii wszystko jest proste. Owszem zdarzają sie koty, które nie potrzebuja wychodzić, mimo iż mieszkały na dworze ileś czasu ale są też takie, jak mój Mietek, który spedził jako bezdomny kilka ładnych lat i nie życzy sobie zamykania go w domu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3341 |
Wtajemniczenie
|
Ja oduczyłam moją Shilę wychodzenia, w zasadzie wyboru nie było bo przeprowadzka do innego kraju i do bloku
![]() wcześniej przemykała każdą szparą i jak tylko słyszała zbliżające się kroki czaiła pod drzwiami by dać nura jak tylko drzwi się uchylą ![]() przeżyła i nawykła, sprawiłam jej drugiego kota do towarzystwa. Shila jest dość uległym kotem i nie było to aż tak ciężkie ale gdy próbowałam ją trzymać w tamtym w domu w którym wychodziła nie było szans ![]() W zasadzie poszło lepiej niż się spodziewałam, choć muszę ją pilnować na balkonie bo czasem chce wskakiwać na barierki i do sąsiadów wędrować, tak jak wcześniej była mistrzem chodzenia po murach, szopkach, i parapetach domów w okolicy ![]() ![]() ale rozumiem też i wiem że są koty których nijak da się tego oduczyć, w zasadzie jest to dla nich jak więzienie i uważam że dla dłuższego życia w zamknięciu nie powinno się im tak drastycznie zaniżać jakości życia, Kot powinien być szczęśliwy nawet jeśli jego życie miałoby być krótsze, ale po takim kocie to widać, ten smutek w oczach, i gaśnięcie.... uważam że trzeba próbować ale nie za wszelką cenę udomawiać i zamykać wszytskie zwierzęta!!! możecie się nie zgodzić ze mną ale nie zmienię zdania A apropo mrugania to działa na koty, na dzikie też, w zasadzie to nie zdawałam sobie z tego sprawy co to oznacza ale chyba intuicyjnie robię pewne rzeczy ![]() ![]() Edytowane przez marea Czas edycji: 2012-05-31 o 16:06 |
![]() ![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#3342 | ||
Nie depcze krokusów
|
Cytat:
Cytat:
Nie chcę się wymądrzać, bo nie jestem w takiej sytuacji. Nieraz mnie własny kot doprowadzał do szewskiej pasji (wciąż budzi mnie drapaniem łóżka).
![]() ![]() |
![]() |
#3343 | |
Kazar Lady
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Nie porównuj kota do dziecka bo nie op to mi chodziło, gdy będziesz mieć rodzinę może zmienisz swój pogląd, myślisz że przy śpiących dzieciach i mężu spokojnie będziesz znosić wrzaski kota?? ja tu nie piszę o swojej cierpliwości, tylko o sytuacji, gdy mieszkasz z innymi osobami, którzy niekoniecznie muszą podzielać Twoje pasje czy zapędy czy własnie z dziećmi, które z racji wieku niekoniecznie muszą rozumieć dlaczego zwierze nie daje im spać. Mam nadzieję, że teraz sie zrozumiałyśmy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3344 |
Zadomowienie
|
Ja dzisiaj zauważyłam ciekawą rzecz.
Po 2 dniach kociego aresztu domowego otworzyłam wreszcie okno, bo się udusić szło, patrzę, a kocurki się położyły na parapecie i ani myślą wychodzić ![]() Ewenement jakiś. Niby fajnie i o to chodziło, tylko że przyzwyczajone do wycieczek na zewnątrz w domu się nudzą i robią mi taką rozróbę, że klękajcie narody ![]() Mam nadzieję, że po kastracji ich hormony nie będą tak szaleć i się uspokoją.
#3345 |
Raczkowanie
|
Eh, od razu głodzę...
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#3346 | ||||
KOTerator
|
Cytat:
![]() Musisz mi wybaczyć, nie czytałam wszystkich postów tylko Malli i na jej post odpowiedziałam, do Twojego Miecia nic nie piłam ![]() ---------- Dopisano o 18:14 ---------- Poprzedni post napisano o 18:13 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 18:17 ---------- Poprzedni post napisano o 18:14 ---------- Cytat:
![]() przeraża mnie troszkę to właśnie, że teraz mam "pełną kontrolę" nad wychowaniem i rozpieszczeniem kotek, a później jak będą dzieci to sytuacja się zmieni diametralnie. Liczę na to, że do tego momentu będą już na tyle wychowane, ułożone i zadomowione, że nie będą odstawiać cyrków, ale przekonam się dopiero na własnej skórze ![]() ---------- Dopisano o 18:19 ---------- Poprzedni post napisano o 18:17 ---------- Cytat:
Wygląda rzeczywiście na bardzo chudą, ale przeszła swoje biedna z przepukliną... Sonia też była taka wychudzona wtedy i miała tak śmiesznie zaszyty brzuszek, jakby wciągnięty do środka, przez co wydawała się jeszcze chudsza. Głaski dla Celinki. |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#3347 | |
Kazar Lady
|
Cytat:
W tekscie wyżej stawiałam nacisk na problem usilnego przetworzenia wychodzącego kota na niewychodzącego w domu, gdzie mieszka kilka osób, którym niekoniecznie chce sie wysłuchiwać miauczenia o różnych porach dnia i nocy, jak i drapania czy załatwiania potrzeb poza kuwetą. Wiem jakie są korzysci z nie wychodzenia kota, lecz nieraz po prostu sie nie da i nie ma tu nic do rzeczy cierpliwość tudzież jej brak. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3348 | |
KOTerator
|
Cytat:
![]() Co do wypuszczania kotów: myślę, że każdy przypadek jest inny i nie ma co generalizować, ja bym się pewnie starała jakoś kota udomowić, ale to ja bez dzieci, więc z nadmiarem czasu ![]() ![]() ![]() Jak chodzi o kota Semperinvicta to jest to na tyle młody kot, że da się go oduczyć wychodzenia raz a porządnie, jak tylko ma się ku temu warunki. Edytowane przez monika_sonia Czas edycji: 2012-05-31 o 17:35 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3349 |
Kazar Lady
|
Moniko, chłopina ma ok 7-8 lat, nie wiem dokładnie, jest kochany miły spokojny ale na ręce czy kolana nie da sie wziąć ( moze go cos boli wszak jego kręgosłup był przetrącony, ma pełno "dziur" w skórze - nie wiem jak to opisać ale ma takie miejsca pokryte cienką skórą, któredy wychodzą jakies przepuklinki, nie miał kocina lekkiego zycia). Na początku pobytu u mnie miał takie mega smutne oczka, tam gdzie go połozyłam tam było jego miejsce, tak jakby przepraszał że jest i że zabiera przestrzeń
![]() Teraz jest bardzo zadowolony gdy może wyjść złapać myszkę, poleżeć pod choinką czy na tarasie. Dom mam położony w oddaleniu od ulicy jakieś 150metrów po 3 pozostałych stronach mam łaki i sady ![]() ![]() Bosz ja tak mogę długo..... |
![]() ![]() |
![]() |
#3350 | |
KOTerator
|
Cytat:
Ich kotka jest starsza, nie ma jeszcze 10 lat ale młoda to ona nie jest ![]() Jest wychodząca, bo cała jej radość życiowa polega na wychodzeniu. Mieszka z nimi ale tak jakby nie jest ich tylko oni są jej ![]() Mieszkają kawałek od ulicy, kotka boi się aut więc w stronę ulicy nie chodzi, za domem ma łąkę i widać w trawie zawsze na łące czarne wylegujące się futro. Nigdzie nie chodzi, tylko na tą łąkę i do domu. Mogliby ją trzymać tylko w domu, ale ona prosi o wychodzenie i jest udomowiona, ale kiedyś była dzika i żyje po to, żeby polować, ma ten instynkt łowiecki silnie rozwinięty ![]() Gdyby nie oni - nie żyłaby już od dobrych paru lat. A tak to żyje sobie z nimi albo obok nich, ma co jeść, ma gdzie spać, ma ją kto pogłaskać czy zawieść do weta a oprócz tego prowadzi drugie życie na łonie natury. Jest dość agresywna, przepędza ze swojego terenu wszystkie koty i psy, raz startowała do Huskyego, jak ktoś z nią nie trzyma to musi się wynosić ![]() I tak: wypuszczanie kota jest złe wtedy i tylko wtedy kiedy jest złe, ale czasami więzienie kota też jest złe. ---------- Dopisano o 19:12 ---------- Poprzedni post napisano o 19:06 ---------- Ja bym chciała uniknąć wypuszczania moich futer ze względu na to, co przeszła Milka. Miałam kocura, który błagał codziennie o wypuszczenie go na zewnątrz, skakał po drzwiach, w nocy nie dawał spać, jęczał, stękał, skrobał po drzwiach i oknach - wiem jak to jest. Ja akurat go nie wypuszczałam ani nie oduczałam wychodzenia, tylko jeszcze bardziej pogłębiałam ten stan przez codzienne spacerki z nim na smyczy (najczęściej całodzienne, lato czy zima - nieważne, ale mogłam sobie na to pozwolić, bo miał go kto pilnować). Nigdy mi nie przejdzie smutek po jego odejściu, ale też nie wyobrażam sobie w tej chwili mieć Feliksa i dziecko budzone w nocy... Trudna sytuacja. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3351 | ||
Nie depcze krokusów
|
Cytat:
Cytat:
Taśmę stosowałam, gdy otwierał szafki w kuchni - najpierw zdzierał taśmę i ją gryzł, a potem otwierał szafki.
Geralt solennie obiecał sobie nie turbować się. Edytowane przez Malla Czas edycji: 2012-05-31 o 18:28 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3352 |
Kazar Lady
|
Faktycznie podobna gadzina, też czasem mam wrażenie że Mietek żyje sobie obok nas, ale to nie jest prawda, widzę to w jego oczach, gdy najedzony kładzie sie na swój fotel
![]() Młodych nie przyzwyczajam do dworu - byłam z nimi na smyczkach na podworku ale nie czuły sie tam komfortowo, ja odetchnęłam z ulgą i siedzą w mieszkaniu. Mietek nie jest agresor, ale szylkretka nie raz i nie dwa przeganiała okoliczne koty ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3353 |
Zadomowienie
|
Mhm. Kupiłam Tobradex, zakropiłam i prawdę mówiąc z godziny na godzinę widać poprawę
![]() W ogóle widać po nim było że coś mu dolega, bo zrobił się przesadnie miziasty, jak dziecko z gorączką. Ale teraz już bawi się, śmiga, także jestem szczęśliwa ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3354 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() z moją kotką nie jest dobrze .. była poprawa, parę dni czuła się lepiej, ale teraz znów non stop wymiotuje, znów ma temperaturę ponad 39 stopni, dzieje się to samo co na początku. coraz bardziej wydaje mi się, że jednak trzeba będzie ją uśpić. nie spodziewałam się, że po 7 dniach tylu zastrzyków może się jej polepszyć, a potem znów pogorszyć - znów jest na zastrzykach, ale wydaje mi się, że to ma coraz mniej sensu... ![]() a tak poza tym to nie nadążam za postami, nawet za ich czytaniem, am sorri Edytowane przez anjya Czas edycji: 2012-05-31 o 18:39 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3355 |
Raczkowanie
|
Moniko, Celka ma 9 miesięcy, a 3 czerwca będzie już 10
![]() ![]() ![]() Anjya, tak mi żal Twojej kociczki... Ile się biedna musi nacierpieć... Ale proszę Cię tylko o jedno - bądź dobrej myśli. Jesteśmy z Wami ![]()
#3356 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#3357 |
Rozeznanie
|
tak, wątroba, część wątroby jest martwa.
![]() zaczyna mi się wydawać, że to już po prostu dla niej będzie lepsze, bo teraz się tak męczy. wymiotuje kilka-kilkanaście razy dziennie od wczoraj znowu .. dziękuję Wam za wsparcie |
![]() ![]() |
![]() |
#3358 | |
KOTerator
|
Cytat:
![]() Trzymaj się i bądź dobrej myśli. Trzymam za Was kciuki a panienki pazurki. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3359 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#3360 |
KOTerator
|
Malla jakbyś się cofnęła do poprzedniej części, Rybiorek w grudniu kupiła zarąbisty odstraszacz na koty, postawiła koło choinki i koty omijały choinkę szerokim łukiem. Sprawdzałam wtedy i było to w Polsce bez problemu dostępne, ale nie pamiętam nazwy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:23.