Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW - Strona 112 - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które s± na diecie. Rozmawiamy o zdrowym od¿ywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczno¶æ dobowa diet - musz± one mieæ ponad 1000 kcal.

Zamknij w±tek

Narzêdzia
Stary 2014-01-19, 07:37   #3331
dezett
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 405
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

wstawilwm kiedys b podobny jad³ospis to zostal ziechany ze glodowanie itd..
poza schemat.
dezett jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-19, 10:34   #3332
iwonamarta83
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 45

u mnie dzisiaj awokado
xxx

Edytowane przez aniolek-tasmanski
Czas edycji: 2014-01-20 o 09:21 Powód: link
iwonamarta83 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-19, 11:11   #3333
teczowa dlolinka 21
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 6 855

Cytat:
Napisane przez bluecream Poka¿ wiadomo¶æ
Witam
Postanowi³am tutaj zamie¶ciæ swoje pytanie. Mam nadziejê, ¿e kto¶ mi odpowie.
Otó¿ chodzi mi o p³atki orkiszowe. Jestem na utrzymaniu i chcia³abym co¶ w swojej diecie zmieniæ. Dodaj±c w³a¶nie te p³atki z dodatkami. Czy mo¿na je je¶æ na surowo?
Czy konieczne jest gotowanie? Nie ukrywam, ¿e bêdzie to utrudnieniem w pracy.
I dodam moje U
I sn: trzy kromki chleba razowego z mas³em, wêdlin± i pomidorem
II sn: tu bym wstawi³a te p³atki, a dzi¶ by³ ¶ledz w oleju (z puszki) i kwaszone ogórki
obiad: dwie pa³ki z kurczaka przyrz±dzone w woreczku, kasza jêczmienna i znów ogórki kiszone, bo nic innego nie mam
podw: jajecznica z dwóch jaj i serek wiejski
kolacja: dwie kromki razowca z mas³em i wêdlin±

Bardzo proszê o ocenê i ewentualne porady oraz o odpowiedz na temat p³atków

Mam p³atki orkiszowe i raczej je gotujê, nie próbowa³am nigdy na surowo. Ale mam dla Ciebie propozycjê, czy 1 ¶niadanie jesz w domu? Je¶li tak to zamieñ je kolejno¶ci± z 2 ¶niadaniem, na 1 ¶niadanie zjedz sobie owsiankê/orkiszankê z dodatkami w domu na ciep³o takie ¶niadanie daje kopa od rana i rozgrzewa, a do pracy mo¿esz wtedy zabraæ ze sob± kanapki z wêdlin± co raczej nie stanowi problemu.

13.03.2016 II kreseczki

https://mkuchara.blogspot.com/
teczowa dlolinka 21 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-19, 11:35   #3334
Erena
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 119

Cytat:
Napisane przez Famijana Poka¿ wiadomo¶æ
Moje wczorajsze i dzisiejsze U/P

Wczoraj:

I Owsianka (2 ³y¿ki owsianych, 1 ³y¿ka ¿ytnich, 2 ³y¿ki p³atków zdrowy b³onnik, 1 ³y¿ka otrêbów pszennych, 1 ³y¿eczka siemienia) z bananem, ³y¿k± nasion granatu, ³y¿eczk± pestek dyni na szklance mleka 1,5%

II Kanapka szkolna : 2 kromki chleba razowego ze s³onecznikiem, mas³o, 2 plasterki polêdwicy sopockiej, sa³ata

III Pomarañcza

IV (nietety bardzo pó¼ny obiad ok.18.00) comber z królika (ca³y) duszony w sosie ¶miatanowo-musztardowym z pieczarkami (wcze¶niej podsma¿any na ma¶le), 50 g makaronu razowego, 1/3 opakowania surówki z buraczków Marwit

Ze wzglêdu na to, ¿e obiad pó¼no brak kolacji

Dzisiaj:

I Owsianka (2 ³y¿ki owsianych, 1 ³y¿ka ¿ytnich, 3 ³y¿ki p³atków zdrowy b³onnik, 1 ³y¿ka otrêbów pszennych, 1 ³y¿eczka siemienia) z 1/2 banana, mieszank± owocow± Hortex (mro¿onka, ok. 100g), ³y¿eczk± p³atków migda³owych i cynamonem

II Pomarañcza

III Pulpet-du¿y maminy (mielone wieprzowe z szynki) w sosie pomidorowym(pomidory z puszki, koncentrat, cebulka) wcze¶niej podsma¿any na oleju s³onecznikowym, 60 g makaronu razowego, starta marchewka

IV Kromka chleba razowego z sa³atk± (tuñczyk 120g, mozarella 50g, 2 pomidory, kilka oliwek, przyprawy)
Na U/P to mi niestety nie wygl±da. Bardziej na ma³e U/du¿e R. ¦niadania ok, fajne. Ale ju¿ szkolna kanapka biedniutka. Tak samo pomarañcza - go³y owoc to nie jest posi³ek! No i stwierdzenie na P, ¿e nie je siê kolacji, bo pó¼no jad³o siê obiad... czy Ty chodzisz spaæ o 20?

Ogólnie wiêkszo¶æ posi³ków fajna i warto¶ciowa, ale nie jest to menu na przytycie, a nie wiem czy i na utrzymanie w niektórych przypadkach nie za ma³e.
Erena jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-19, 12:00   #3335
scandalistka
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 066

Cytat:
Napisane przez Erena Poka¿ wiadomo¶æ
Na U/P to mi niestety nie wygl±da. Bardziej na ma³e U/du¿e R. ¦niadania ok, fajne. Ale ju¿ szkolna kanapka biedniutka. Tak samo pomarañcza - go³y owoc to nie jest posi³ek! No i stwierdzenie na P, ¿e nie je siê kolacji, bo pó¼no jad³o siê obiad... czy Ty chodzisz spaæ o 20?

Ogólnie wiêkszo¶æ posi³ków fajna i warto¶ciowa, ale nie jest to menu na przytycie, a nie wiem czy i na utrzymanie w niektórych przypadkach nie za ma³e.
Ja uwa¿am ¿e to jest zwyczajne R, a nie du¿e. Tu jest ok. 1300kcal.

scandalistka jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-19, 12:06   #3336
Erena
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez scandalistka Poka¿ wiadomo¶æ
Ja uwa¿am ¿e to jest zwyczajne R, a nie du¿e. Tu jest ok. 1300kcal.
Nie chcia³o mi siê liczyæ kalorii, ale masz racjê. Zgoda.

Co nie zmienia faktu, ¿e obok U/P to to nawet nie sta³o.
Stary 2014-01-19, 12:52   #3337
Shariana
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 580

Podbijam

Cytat:
Napisane przez Shariana Poka¿ wiadomo¶æ
Zerknie kto¶?
U w zamierzeniu...

przed: woda z plastrem cytryny
7:15 owsianka (4 ³y¿ki p³atków górskich, ³y¿ka musli, ³y¿ka otrêbów pszennych, serek wiejski, 2 suszone ¶liwki, 1 suszone figa, ³y¿ka ¿urawiny, ³y¿eczka musu owocowego); zielona herbata
godzina - pó³torej spaceru (zakupy)
10:30 bu³ka z ziarnami + mas³o (cienko) + sa³ata + pomidor + du¿y plaster wieprzowej szynki
13:40 gruszka nashi (200g)
15:30 kotlet mielony (ok. 100-120 g miêsa obtoczonego otrêbami owsianymi, sma¿ony na ³y¿eczce oleju), "gulasz" z marchewki, pietruszki, kie³ków i cebuli ze szpinakiem w sosie ¶mietanowym (taki z kostki, mro¿ony - resztka); nieca³e 1/2 woreczka kaszy jaglanej; szklanka gêstej zupy jarzynowej
z 1.5h spaceru
18:50 serek homogenizowany naturalny 140g, ³y¿ka suszonej ¿urawiny, suszona ¶liwka, kilka migda³ów, wafel ry¿owy
VI (bêdzie) planujê jajko na twardo, 2 du¿e kromki z jakim¶ smarowid³em i najpewniej szynk± drobiow± + pomidor i inne warzywka w dowolnej kombinacji [ostatecznie posmarowa³am serkiem, do sa³atki doda³am ³y¿eczkê pestek dyni i sosu sojowego]

Ostatnio trochê skoczy³a mi waga i nie wiem, jak to odebraæ... od¿ywiam siê w podobny sposób od jakiego¶ czasu, jedyne, co stara³am siê zapewniæ, to trochê wiêksza ilo¶æ t³uszczu - znaczy, mam za swoje?
Shariana jest offline Zg³o¶ do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzeda¿e

REKLAMA
Stary 2014-01-19, 13:43   #3338
lovelykate
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 548

No to mo¿e wstawiê te¿ dzisiejsze
P (rozwalony metabolizm)

I ¶niadanie: ulubiony zestaw wiêc znów to samo - owsianka (3 czubate ³y¿ki owsianych, dwie gar¶ci musli bez cukru z suszonymi owocami, garstka orzechów nerkowce + brazylijskie, gar¶æ suszonej ¿urawiny, ³y¿ka jogurtu naturalnego, cynamon, pó³ banana)

II ¶niadanie: gruba kromka domowego ¿ytnio-razowego ze s³onecznikiem i siemieniem lnianym, z mas³em, sa³at±, past± jajeczn± z chrzanem, jogurtem naturalnym, z ogórkiem ¶wie¿ym, kie³kami s³onecznika
gruszka

Obiad: kasza jaglana z przyprawami, pier¶ z kurczaka nadziewana fet± i suszonymi pomidorami (pieczona w piekarniku), surówka (mieszanka sa³at, kapary, pomidor, ogórek, ocet winny, sos s³odko- ostry, czerwona cebula)

Podwieczorek: budyñ waniliowy + ¿urawina

Kolacja: bu³ka wieloziarnista:
- ³oso¶ wêdzony wymieszany z serkiem, pomidor, rzodkiewka, ogórek
- twaro¿ek domowy z cebulk±, rzodkiewk±, pieprzem, sol±
garstka orzechów nerkowca+brazylijskie
mandarynka

1.5 l wody + herbaty

I jak?

Cytat:
Napisane przez olik187 Poka¿ wiadomo¶æ
dla mnie rewelacyjne U moje smaki a to ma byæ P?
O mi³o mi niezmiernie Tzn dla Was to zapewne U, dla mnie to jednak P. Staram siê rozkrêciæ metabolizm. Na chwilê obecn± nie jestem w stanie wciskaæ wiêcej jedzenia w siebie (fizycznie nie dajê rady po prostu). Chcê po prostu powróciæ do wzglêdnej normalno¶ci latach zawirowañ Jak waga bêdzie sta³a, sukcesywnie bêdê dorzucaæ jedzenie

Co mi zosta³o w ¿yciu prócz czterech ¶cian
Nigdy nie chcia³am wiele, co dzisiaj mam
Dobry sen znik³ wch³oniêty w czerñ
Nie zosta³ nikt co kocha³ mnie
Nie mam ju¿ nic
Nie ma ju¿ nic
Nie ma ju¿ mnie...

Edytowane przez lovelykate
Czas edycji: 2014-01-19 o 13:56
lovelykate jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-19, 13:52   #3339
scandalistka
Zadomowienie

R (trochê wiêcej kcal dzisiaj, bo po pierwsze uda³o mi siê w koñcu ruszyæ ty³ek z kanapy i zacz±æ co¶ æwiczyæ, a po drugie nie skoñczê dzisiaj nauki przed pó³noc±)

I. Jajecznica z 2 jajek z czerwon± papryk± i plastrem szynki, 48g razowego chleba z pestkami dyni, ma³a kawa z mlekiem 2%
~Jab³ko i kilka orzechów w³oskich
Jillian Michaels 30 Day Shred: Level 1
II. Zapiekanka: bataty, schab (120g na porcjê), pieczarki, papryka, cebula, por, pomidory, ¿ó³ty ser (10g na porcjê)
III. Zupa krem z kalafiora, selera, pietruszki i cebuli (na bulionie miêsnym)
IV. 100g pó³t³ustego twarogu z rzodkiewkami i szczypiorkiem, kajzerka wieloziarnista 60g

Cytat:
Napisane przez lovelykate Poka¿ wiadomo¶æ
P (rozwalony metabolizm)

I ¶niadanie: ulubiony zestaw wiêc znów to samo - owsianka (3 czubate ³y¿ki owsianych, dwie gar¶ci musli bez cukru z suszonymi owocami, garstka orzechów nerkowce + brazylijskie, gar¶æ suszonej ¿urawiny, ³y¿ka jogurtu naturalnego, cynamon, pó³ banana)

II ¶niadanie: gruba kromka domowego ¿ytnio-razowego ze s³onecznikiem i siemieniem lnianym, z mas³em, sa³at±, past± jajeczn± z chrzanem, jogurtem naturalnym, z ogórkiem ¶wie¿ym, kie³kami s³onecznika
gruszka

Obiad: kasza jaglana z przyprawami, pier¶ z kurczaka nadziewana fet± i suszonymi pomidorami (pieczona w piekarniku), surówka (mieszanka sa³at, kapary, pomidor, ogórek, ocet winny, sos s³odko- ostry, czerwona cebula)

mandarynka

1.5 l wody + herbaty

I jak?

O mi³o mi niezmiernie Tzn dla Was to zapewne U, dla mnie to jednak P. Staram siê rozkrêciæ metabolizm. Na chwilê obecn± nie jestem w stanie wciskaæ wiêcej jedzenia w siebie (fizycznie nie dajê rady po prostu). Chcê po prostu powróciæ do wzglêdnej normalno¶ci latach zawirowañ Jak waga bêdzie sta³a, sukcesywnie bêdê dorzucaæ jedzenie
Bardzo mi siê podoba, ¶wietnie komponujesz posi³ki, chyba niczego nie brakuje i jest smacznie.

Edytowane przez scandalistka
Czas edycji: 2014-01-19 o 14:07
Stary 2014-01-19, 14:15   #3340
Ervisha
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 88 472

Cytat:
P (rozwalony metabolizm) to zeby przy¶pieszyæ metabolizm trzeba wejsæ na P tak? Jako¶ wylecia³o mi to z g³owy...

II ¶niadanie: gruba kromka domowego ¿ytnio-razowego ze s³onecznikiem i siemieniem lnianym, z mas³em, sa³at±, past± jajeczn± z chrzanem, jogurtem naturalnym, z ogórkiem ¶wie¿ym, kie³kami s³onecznika masz przepis na chleb na blogu ?
gruszka

mandarynka

1.5 l wody + herbaty

I jak?

O mi³o mi niezmiernie Tzn dla Was to zapewne U, dla mnie to jednak P. Staram siê rozkrêciæ metabolizm. Na chwilê obecn± nie jestem w stanie wciskaæ wiêcej jedzenia w siebie (fizycznie nie dajê rady po prostu). Chcê po prostu powróciæ do wzglêdnej normalno¶ci latach zawirowañ Jak waga bêdzie sta³a, sukcesywnie bêdê dorzucaæ jedzenie A chcesz oprócz tego troszkê przytyæ? Æwiczysz co¶?

Ksi±¿ki potrzebuj± nowego domu

Ervisha jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-19, 14:31   #3341
dezett
Zadomowienie

sn. owsianka (pol szkl platkow gorskich, szklanka mleka 2proc swiezego i gruby plaster twarogu poltlustego) z: orzechami laskowymi (12 wiêkszych sztuk to moja gar¶æ) lyzka slonecznika,lyzla otrab zytnich ekologicznych, lyzka goji, pol grapefruita wielkiego i zielona herbata.

obiad. caly pstr±g swiezy pieczony w folii z imbirem koprem, 4 ziemniaki z rozmarynem, micha szpinaku swiezego z calym duzym pomiodrem i lyzka stolowa oliwy z oliwek.

podwieczorek. garsc borowek, 2 kruche babeczki budyniem ¶mietankowy, 2 pralinki lindt, kawa.

kolacja. 2 kromki chleba poligonowego z czyms. (zapewne wedlina lub tunczyk wsw lub 2 jajka) serek wiejski i warzywa.
po. melisa.

i jak? jestem dumna obiadu
bezruchowe u

podbijam...
poza schemat.

Okazje i pomys³y na prezent

REKLAMA
Stary 2014-01-19, 14:45   #3342
DudiBoy
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 5 640
GG do DudiBoy

Cytat:
Napisane przez dezett Poka¿ wiadomo¶æ
sn. owsianka (pol szkl platkow gorskich, szklanka mleka 2proc swiezego i gruby plaster twarogu poltlustego) z: orzechami laskowymi (12 wiêkszych sztuk to moja gar¶æ) lyzka slonecznika,lyzla otrab zytnich ekologicznych, lyzka goji, pol grapefruita wielkiego i zielona herbata.

obiad. caly pstr±g swiezy pieczony w folii z imbirem koprem, 4 ziemniaki z rozmarynem, micha szpinaku swiezego z calym duzym pomiodrem i lyzka stolowa oliwy z oliwek.

podwieczorek. garsc borowek, 2 kruche babeczki budyniem ¶mietankowy, 2 pralinki lindt, kawa.

kolacja. 2 kromki chleba poligonowego z czyms. (zapewne wedlina lub tunczyk wsw lub 2 jajka) serek wiejski i warzywa.
po. melisa.

bezruchowe u

podbijam...
Ja tak jem na R wiêc moje zdanie znasz. Ile tu jest 1700 kcal? W takim razie jem nawet wiêcej.

Wys³ane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
DudiBoy jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-19, 14:46   #3343
Erena
Zadomowienie

Cytat:

po. melisa.

bezruchowe u

podbijam...
Tylko zjedz ten podwieczorek, a nie zast±p w ostatniej chwili jogurtem to bêdzie ok. Chocia¿ nadal nie P.
Stary 2014-01-19, 15:19   #3344
blax5
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 221

Utrzymanie w teorii/ w praktyce mo¿e P:

I. jajeczna kasza manna z ubitym bia³kiem i ziarenkami wanilii z dwoma ma³ymi gruszkami i mas³em orzechowym

II. twaróg z ogórkiem, korzeniem pietruszki oraz suszonymi daktylami pospany sproszkowan± papryk± s³odk± oraz kakao

III. quiche na kruchym orkiszowym spodzie z pomidorami i bia³± fasol± w masie jajecznej z dodatkiem fety podane z zielonym pesto oraz odrobin± jogurtu naturalnego

IV. jogurt naturalny z pietruszk±, py³kiem pszczelim i mas³em orzechowym (jednak ta podwójna porcja quiche ... )

Wysz³o gorzej ni¿ my¶la³am, ale ogólnie ostatnio jest coraz lepiej ;p

Edytowane przez blax5
Czas edycji: 2014-01-19 o 18:51
blax5 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-19, 16:55   #3345
dezett
Zadomowienie

Cytat:
Tylko zjedz ten podwieczorek, a nie zast±p w ostatniej chwili jogurtem to bêdzie ok. Chocia¿ nadal nie P.
wywo³a³as wilka z lasu:
zamiast 2 babeczek i borówek "zdrowszy" jogurt naturalny 150g, garsc migda³ow, ³yzeczka cynamonu, ³yzeczka otr±b i wkrojone gigantyczne jab³ko.

moze przesadzam z tymi bakaliami? rano i teraz. kupuje orzechy w sklepie ekologicznym, wiec sa niesiarkowane bez chemii itd.
jak juz mam przytyc to chce na "zdrowym" jedzeniu i tak trudno mi sie prze³amaæ do jedzenia slodyczy ..

tych migda³ow wysz³o 7 sztuk (takie du¿e one sa). (

no i niestety zdarza mi sie wypic alkohol. ost sie powstrzymuje, ale ciezko mi z tym. chociaz przy mojej wadze nie powinnam absolutnie. najczesciej ejst to wino wytrawne.
poza schemat.

Edytowane przez dezett
Czas edycji: 2014-01-19 o 17:08

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-01-19, 16:57   #3346
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
wywo³a³as wilka z lasu:
zamiast 2 babeczek i borówek "zdrowszy" jogurt naturalny 150g, garsc migda³ow, ³yzeczka cynamonu, ³yzeczka otr±b i wkrojone gigantyczne jab³ko.

moze przesadzam z tymi bakaliami? rano i teraz. kupuje orzechy w sklepie ekologicznym, wiec sa niesiarkowane bez chemii itd.
jak juz mam przytyc to chce na "zdrowym" jedzeniu i tak trudno mi sie prze³amaæ do jedzenia slodyczy ..

---------- Dopisano o 17:55 ---------- Poprzedni post napisano o 17:54 ----------

wywo³a³as wilka z lasu:

no i niestety zdarza mi sie wypic alkohol. ost sie powstrzymuje, ale ciezko mi z tym. chociaz przy mojej wadze nie powinnam absolutnie. najczesciej ejst to wino wytrawne.
Chodzi o to by¶ wróci³a do normalno¶ci a normalne jest to ze jak kto¶ ma ochotê na s³odkie to je..

Stary 2014-01-19, 17:01   #3347
dezett
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Ervisha Poka¿ wiadomo¶æ
Chodzi o to by¶ wróci³a do normalno¶ci a normalne jest to ze jak kto¶ ma ochotê na s³odkie to je..
wiem, mialam ochote- ale wybralam (jak zawsze) "cos zdrowszego".
poza schemat.
Stary 2014-01-19, 17:07   #3348
cukierkowa1
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 97

eRka

9- bu³ka s³onecznikowa z wie¶niakiem, ma³ym bananem podsma¿onym na oleju
14- kasza jaglana(3 ³y¿ki), 2 pulpety drobiowe w sosie koperkowym, pó³ puszki czerwonej fasoli, ogórek, chlust jogurtu nat
17,30- budyniowa kasza jaglana(3 ³y¿ki) chlust mleka, jab³ko, 100g wie¶niaka
20- 2 pulpety drobiowe, pó³ puszki fasoli czerwonej, kromka ¿ytnia z ziarnami, wêdlina i pomidorem

Edytowane przez cukierkowa1
Czas edycji: 2014-01-19 o 17:17
cukierkowa1 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-19, 17:08   #3349
lovelykate
Rozeznanie

Cytat:
W³a¶ciwie muszê przytyæ parê kg, wiêc wiedz±c, ¿e mam rozwalony metabolizm, próbujê przytyæ i jednocze¶nie go rozkrêciæ
Co do æwiczeñ, to æwiczê NA chwilê obecn± 10minutówki z Mel B, seriê przysiadów i kombinacjê brzuszków. Jak ju¿ przytyjê zapiszê siê na si³owniê
A przepis na chleb oczywi¶cie jest na blogu:
http://amatorskiegotowanie.blogspot....owy-chleb.html

Nie mam ju¿ nic
Nie ma ju¿ nic
Nie ma ju¿ mnie...

Okazje i pomys³y na prezent

REKLAMA
Stary 2014-01-19, 17:12   #3350
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
W³a¶ciwie muszê przytyæ parê kg, wiêc wiedz±c, ¿e mam rozwalony metabolizm, próbujê przytyæ i jednocze¶nie go rozkrêciæ
Co do æwiczeñ, to æwiczê NA chwilê obecn± 10minutówki z Mel B, seriê przysiadów i kombinacjê brzuszków. Jak ju¿ przytyjê zapiszê siê na si³owniê
A przepis na chleb oczywi¶cie jest na blogu:
http://amatorskiegotowanie.blogspot....owy-chleb.html
Dziekujê A z tym jedzeniem i metabolizmem to powiem siostrze bo narzeka ze ma za wolny a ostatnio schud³a i pasowa³oby by troszkê przyty³a bo ma niedowagê

A sk±d masz zakwas?

Stary 2014-01-19, 17:25   #3351
lovelykate
Rozeznanie

Cytat:
Dziekujê A z tym jedzeniem i metabolizmem to powiem siostrze bo narzeka ze ma za wolny a ostatnio schud³a i pasowa³oby by troszkê przyty³a bo ma niedowagê

A sk±d masz zakwas?
Wa¿ne, ¿eby jad³a regularnie, 4-5 posi³ków dziennie, do tego woda, owoce, warzywa, ale te¿ oczywi¶cie przyjemno¶ci, do tego ruch i niech zwiêksza jedzenie Ale je¿eli s± tu specjali¶ci to niech siê wypowiedz± w kwestii metabolizmu, ekspert ze mnie ¿aden niestety

A zakwas pierwszy dosta³am od znajomej, a potem ju¿ sukcesywnie odk³ada³am podczas robienia chleba, ale my¶lê, ¿e na pierwszy chleb mo¿esz zrobiæ zakwas z przepisu, który chyba wrzuci³am u mnie na blogu w tym samym przepisie z chlebem, a potem ju¿ normalnie odk³adaæ ciasto podczas robienia chleba Mas³o ma¶lane mi wysz³o, ale mam nadziejê, ¿e rozumiesz :P

Nie mam ju¿ nic
Nie ma ju¿ nic
Nie ma ju¿ mnie...
Stary 2014-01-19, 17:29   #3352
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Wa¿ne, ¿eby jad³a regularnie, 4-5 posi³ków dziennie, do tego woda, owoce, warzywa, ale te¿ oczywi¶cie przyjemno¶ci, do tego ruch i niech zwiêksza jedzenie Ale je¿eli s± tu specjali¶ci to niech siê wypowiedz± w kwestii metabolizmu, ekspert ze mnie ¿aden niestety

A zakwas pierwszy dosta³am od znajomej, a potem ju¿ sukcesywnie odk³ada³am podczas robienia chleba, ale my¶lê, ¿e na pierwszy chleb mo¿esz zrobiæ zakwas z przepisu, który chyba wrzuci³am u mnie na blogu w tym samym przepisie z chlebem, a potem ju¿ normalnie odk³adaæ ciasto podczas robienia chleba Mas³o ma¶lane mi wysz³o, ale mam nadziejê, ¿e rozumiesz :P
Kiedy¶ mia³am zakwas ale wywali³am bo pomimo dokarmiania mi siê zepsu³ Zaczê³am piec chleb na dro¿d¿ach ale mi siê ju¿ przejad³.. Kiedy¶ widzia³±m przepis na chleb ze dzien przed pieczeniem robi³o siê zakwas i piek³o, ale nie mogê znale¼æ

Stary 2014-01-19, 17:55   #3353
Erena
Zadomowienie

To ja Ci jeszcze podrzucê przepis na zakwas z m±ki ¿ytniej. Prosty i banalny, nam zawsze wychodzi. 4 dni dochodzi. Wolisz tutaj czy na priv?
Stary 2014-01-19, 17:59   #3354
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
To ja Ci jeszcze podrzucê przepis na zakwas z m±ki ¿ytniej. Prosty i banalny, nam zawsze wychodzi. 4 dni dochodzi. Wolisz tutaj czy na priv?
Moze na priv by nie spamowaæ Dziêki

Stary 2014-01-19, 18:01   #3355
scandalistka
Zadomowienie

R na jutro:

I. Bu³ka z pestkami dyni 80g z 3 plastrami szynki, pó³t³ustym twarogiem (plaster) rzodkiewk± i szczypiorkiem
II. 150g mro¿onych owoców le¶nych + 200g jogurtu naturalnego + 3 ³y¿ki musli (Sante, bez dodatku cukru) + ³y¿ka poppingu z amarantusa
Jillian Michaels 30 Day Shred: Level 1
III. 50g kaszy pêczak z gulaszem: miêso z szynki (ok. 100g na porcjê), 3 kolory papryk, marchewka, pomidory, cebula + 2 ogórki kiszone
IV. Zupa krem z kalafiora, selera, pietruszki i cebuli (na bulionie miêsnym) z podpra¿onym s³onecznikiem (³y¿ka)

Edytowane przez scandalistka
Czas edycji: 2014-01-19 o 18:15
Stary 2014-01-19, 18:47   #3356
DudiBoy
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 5 640
GG do DudiBoy

R:

¶n: owsianka na mleku z bananem, mandarynkami, borówkami, twarogiem, polana ubitym ¿ó³tkiem

II¶n: grahamka z past± ze s³onecznika i pieczonej papryki, sa³at±, pieczonym indykiem, pomidorem, kie³kami cebuli i sosem czosnkowym (jogurt, czosnek, szczypiorek)

obiad: rosó³ na skrzyde³kach z ¿ytnim razowym makaronem;
³oso¶ z pary, placki z kaszy gryczanej, caponata

podwieczorek: serniczek w szklance (spód z kaszy jaglanej+twaróg wymieszany z jogurtem+krem z banana zmiksowanego z mandarynk±+p³atki migda³owe do dekoracji)

kolacja: sa³atka z bia³ej fasoli, pomidorów koktajlowych, mozarelli, czerwonej cebuli, listków bazyli i natki pietruszki + 2 kromki ¿ytniego razowca z olejem lnianym, czosnkiem i wêdzon± makrel±

DudiBoy jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-19, 19:11   #3357
dezett
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez DudiBoy Poka¿ wiadomo¶æ
R:

¶n: owsianka na mleku z bananem, mandarynkami, borówkami, twarogiem, polana ubitym ¿ó³tkiem

II¶n: grahamka z past± ze s³onecznika i pieczonej papryki, sa³at±, pieczonym indykiem, pomidorem, kie³kami cebuli i sosem czosnkowym (jogurt, czosnek, szczypiorek)

obiad: rosó³ na skrzyde³kach z ¿ytnim razowym makaronem;
³oso¶ z pary, placki z kaszy gryczanej, caponata

podwieczorek: serniczek w szklance (spód z kaszy jaglanej+twaróg wymieszany z jogurtem+krem z banana zmiksowanego z mandarynk±+p³atki migda³owe do dekoracji)

kolacja: sa³atka z bia³ej fasoli, pomidorów koktajlowych, mozarelli, czerwonej cebuli, listków bazyli i natki pietruszki + 2 kromki ¿ytniego razowca z olejem lnianym, czosnkiem i wêdzon± makrel±

ale ladny jadlospis. dla mnie to pewnie byloby ostre p. z moim metabolizmem.....
poza schemat.
Stary 2014-01-19, 19:14   #3358
MalaArielka
Wtajemniczenie

Wiadomo¶ci: 2 773

Moje dzisiejsze U:

I ¶niadanie: 2 kromki jasnego (po ciemnym zazwyczaj mam "sensacje") chleba z makrel±, kilka ³y¿ek ry¿u z jab³kiem i nutell±,

II ¶niadanie: ry¿ na mleku z nutell±, kakao,

III- obiad: pieczeñ wieprzowa pieczona w piekarniku, ziemniaki, marchewka z groszkiem- ma³o/ ¶rednia porcja,

z 8 czekoladek, szklanka soku przecierowego z marchwi,

IV- kolacja: kromka z makrel± i bia³ym serem oraz nale¶nik z serem.

Dzieñ po "grypie" ¿o³±dkowej, dlatego du¿o kleików, rzeczy raczej lekkostrawne i mniejsza ilo¶æ jedzenia.
MalaArielka jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-19, 19:33   #3359
camelia111
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 3 603

P (?)
1. owsianka na mleku ( 5 kopiastych ³y¿ek) z jajkiem, startym jab³kiem, rodzynkami, cynamonem, miodem
2. 3 kromki razowca: dwie z mas³em orzechowym i bananem, jedna z szynk± serrano, oliwkami, pomidorem, oregano, ca³± papryka do pogryzania
przek±ska : gar¶æ suszonych moreli, pare kulek winogron
3. 2 jaja na twardo, pare ziemniaczków z wody, porcja fasolki szparagowej zielonej, pomidor
4. kawa³ pasztetu domowego z drobiu i warzyw pieczonego na chlebie razowym, serek wiejski ze szczypiorkiem
trening si³owy 45min
5. ¶wie¿y filet z dorsza sma¿ony na oliwie z domowym sosem tzatziki ( ogórek tarty, czosnek, koperek, cytryna, jogurt naturalny)

W ci±gu dnia wpad³y 3 kawy i szklanka soku pomarañczowego.
camelia111 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-19, 19:42   #3360
agnieszka16
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 375

Dzisiejsze utrzymanie

¦niadanie: jajecznica z 2 jaj ze szczypiorkiem i pieczarkami, grzanka z razowca z avocado, pomidorem i rukol±. Pomarañcza.

Godzina jazdy na rowerze

II ¶niadanie: sa³atka z komosy ry¿owej,tofu, papryki, szpinaku, ¶wie¿ego ananasa i migda³ów. Szklanka soku z marchwi,pietruszki i selera naciowego.

30min æwiczeñ z obci±¿eniem 2*5 kg

Obiad: risotto z ciemnego ry¿u z krewetkami,pomidorami,czo snkiem i cukini±. Pieczona brukselka z zio³ami i oliw±.

Przek±ska: domowa chai latte z ³y¿k± miodu, gar¶æ pistacji

Kolacja: kanapka z chleba ¿ytniego razowego z wêdzonym ³ososiem, twaro¿kiem, koperkiem, zielonym ogórkiem i sa³at± rzymsk±
agnieszka16 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Zamknij w±tek

Nowe w±tki na forum Dietetyka

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2014-04-04 19:07:29

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:11.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.