![]() |
#3421 |
Zakorzenienie
|
Dot.: izotek
Dziewczynki, nie wiem czemu, niby nic ale jakoś mam dosyć tego izoteku - po 5 dniach... nie umiem tego określić. Chyba to jednak zwykły strach. Przeraża mnie długość kuracji i to, że akurat na lato zaczęłam. Próbuję się pocieszać myśląc o czystej cerze
![]()
#3422 |
Rozeznanie
|
Oszalalas? To 5 dzień. Co bedzie po 50? Robisz z tego jakąś kare za grzechy. Głowa do góry bo to ma Ci uratować cerę.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3423 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeżeli ktoś przychodzi z poważnym i zaawansowanym trądzikiem to ładowanie w niego tetralysalu jest jakimś żartem ... Nie jesteśmy królikami doświadczalnymi żeby badać na nas, czy Tetra tym razem pomoże i czy znajdziemy się w tym jakże wyróżnionym 1% osób wyleczonych ... Tu chodzi o zdrowie. Lepiej się rozprawić raz a dobrze z trądzikiem i nie widzę innej metody jak kuracja izotretynoiną. Żałuję że po pierwszych 150dniach antybiotykoterapii wpakowałam się w to po raz drugi, zamiast od razu posłuchać dermatologa ... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3424 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 19:39 ---------- Poprzedni post napisano o 19:13 ---------- Wiem, ze sporo z Was tez lubi cwiczenia - wiec jakie polecacie na lekkie umiesnienie brzucha? Mam plaski, ale podobaja mi sie te lekko umiesnione, kiedys robilam kilka tysiecy brzuszkow dziennie, i efekt byl calkiem ok, ale teraz nie mam do tego zdrowia. :P |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3425 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#3426 |
Raczkowanie
|
Kazdy dermatolog, z ktorym sie spotkalam odradzal wymaz, tez sobie chcialam zrobic jakis czas temu. Twierdzili oni jednak, ze to bez sensu, bo to nie ma najmniejszego znaczenia - przy leczeniu i tak uzywa sie tych samych lekow.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3427 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zazdroszczę Twojemu chłopakowi, niemniej wciąż uważam że to szczęśliwy wyjątek w oceanie osób, którym ten lek nie pomógł. Niby badań nie musisz robić (nie wiem dlaczego? powinny być tak czy siak wykonywane, antybiotykoterapia jak nic innego obciąża organizm), ale leczenie na bank odbije się na Twoim zdrowiu. Jeżeli ktoś ma kurację Tetralysalem która trwa kilka tygodni, bo i to takich słyszałam (co jest totalną głupotą ..) to ok, może i obędzie się bez szwanku. Ale moje obie kuracje jak pisałam trwały po 150dni i suma summarum wyjdzie, że dłużej byłam na Tetralysalu niż będę na Izoteku. Co do wymazu - gronkowiec złocisty, jeżeli badanie na jego obecność będzie potwierdzone, może być w bardzo łatwy sposób 'przegoniony', pytanie tylko, czy tylko on odpowiada za trądzik? Są osoby, które faktycznie po antybiotykach i pozbyciu się gronkowca pożegnały trądzik, ale znowu śmiem twierdzić że to szczęśliwe wyjątki. Od siebie mogę powiedzieć tylko tyle - zanim podjęłam się kuracji Tetralysalem moja pani dr zapytała: czy chcę antybiotyk czy Izotek. Izotek brzmiał dla mnie jak jakaś wyniszczająca ostateczność, po której pewnie umrę i tyle ze mnie będzie, dlatego na rok wpakowałam się w Tetralysal. Gdybym mogła się cofnąć - poszłabym w drugą stronę. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3428 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
generalnie na początku kuracji starałam się nie smarować, a teraz mam... zmarchę na czole ![]() też nie mam pojęcia czy to przebarwienia. ja mam trądzik typu gule i niestety zostają po nich czerwone ślady, które w dalszym ciągu bardzo zle wyglądają, słabo się generalnie goją i boję się czy nie zostaną ze mną na zawsze. effaclar duo można stosować podczas kuracji izo? wydawało mi się, że wszystkie kwasy i inne takie odpadają... czy może jednak nie? a co do ogólnego tematu rozpoczęcia leczenia to ja uważam, że nie ma na co czekać (jeśli oczywiście nie ma przeciwwskazań) i nie ma czego się bać. dla mnie to już jest druga kuracja, a pierwszą przechodziłam jako nastolatka i dała mi 7 lat możliwości latania bez podkładu i ogólnie życia bez martwienia się o to, jak wygląda moja twarz. też leczyłam się latami bez efektów i teraz zastanawiam się po co ja się przez ten czas tak męczyłam. wszystko ma skutki uboczne i w razie czego można przerwać kurację, ale w większości przypadków wystarczy przetrzymać kilka miesięcy i ma się twarz nie do poznania.
zdjęcia ![]() Edytowane przez karolaine Czas edycji: 2015-03-30 o 22:54 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3429 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
A skoro Ty walczysz już także tyle lat to także pewnie wypróbowałaś na swojej skórze różne specyfiki. W tym momencie ja bym się nie zastanawiała mając taką możliwość oczywiście. Edytowane przez laisla Czas edycji: 2015-03-30 o 23:00 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3430 |
Raczkowanie
|
[QUOTE=laisla;50869450]Możesz napisać coś o tej dolegliwości bliżej bo u mnie z oczami ostatnio ciężko i wyglądają na bardzo już zmęczone wysuszaniem. A takie jakby pęcherzyki właśnie zauważyłam na lini powieki
![]() o takie własnie pęcherzyki mi chodzi...nie czekaj tylko jak najszybciej idź do okulisty... U mnie ten problem pojawił się pod koniec 2 miesiąca kuracji- derm mi mówiła że akne zaczyna oczyszczać skóre od góry w dół (po miesiącu już miałam czyste czoło), a więc oczy szybko dostają w du**. Okulista mi przebiła te pęcherzyki (nie pytać czym), przepisała jakieś krople na recepte i potem krople o których już wspomiałam, do tego miałam robić letnie okłady. Jednak 2 tyg później zrobiłam sobie krzywde tymi okładami, rano wyglądałam jakby mi ktoś przywalił, więc zaraz do przychodni, ale w końcu skończyłam na prywatnej wizycie- tym razem lekarz masował mi powiekę i uciskał te pęcherzyki tak żeby pęknęły i wyleciał ten płyn, przepisał mi znowu te same krople, ale też krople i taka maść/żel do oczu firmy Tobradex. Potem to już wiedziałam jak radzić sobie z tym zapaleniem, sama sobie przebijałam te pęcherzyki, profilaktycznie ten żel wcisnęłam do oka (najlepiej na noc), i starałam się kilka razy dziennie zakraplać oczy. |
![]() ![]() |
![]() |
#3431 | |
Zakorzenienie
|
[QUOTE=Agatha2003;50870679]
Cytat:
![]()
![]() |
#3432 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|||
![]() ![]() |
![]() |
#3433 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Poza tym, zgadzam sie co do Tetra - niektorzy nawet po tym wylysieli..... No i wiekszosci wraca tradzik, z tego co czytalam. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3434 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 12:23 ---------- Poprzedni post napisano o 12:17 ---------- [QUOTE=Agatha2003;50870679] Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3435 |
Raczkowanie
|
Wiem, ze śmiesznie to zabrzmiało, ale tak usłyszałam od derm- na wizycie, po miesiącu zapytała czy widze jakieś efekty to powiedziałam jej, że strasznie mnie wysypało w połowie opakowania i sama nie wiem czy to ma sens dalej brać, z plusów zauważyłam że czoło jest czyste to usłyszałam o oczyszczaniu od góry w dół :P
Policzki i żuchwę oczyściło mi w 4 miesiącu. Plecy też wysypało, ale tam gojenie jakoś szybko poszło ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3436 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3437 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Edytowane przez Agatha2003 Czas edycji: 2015-03-31 o 13:42 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3438 |
Przyczajenie
|
Cześć
![]() Ja mam pytanie z zupełnie innej beczki. Powiedzcie Mi jak radziliście sobie z przykryciem tego nieszczęsnego wysypu? Dzisiaj zamierzam wyjść z domu, tak przesiedziałam tydzień w domu, a nawet ponad, bo po prostu moja twarz była jedną wielką tragedią.. Nie chce też wychodzić z wielką tapetą na twarzy. Chciałabym po prostu ukryć chociaż troche te najgorsze miejsca. Obecnie mam fluid Pharmaceris intensywnie kryjący, który ma pomóc. |
![]() ![]() |
![]() |
#3439 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, a co w przypadku gdyby jakaś dziewczyna w trakcie kuracji izotekiem, świadomie zabezpieczająca się prezerwatywami w trakcie stosunku, została zgwałcona (bez zabezpieczenia)? I zaszła w ciążę?
#3440 |
Zakorzenienie
|
Izotek działa teratogennie na płód, uszkadza go, dziecko urodziłoby się martwe lub z poważnymi wadami wrodzonymi.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3441 |
Zakorzenienie
|
To ja wiem, ale moralnie? Tzn. czy trzeba byłoby usunąć czy ktoś by za to odpowiedział? W sumie w ulotce jest zanotowane o stosowaniu dwóch metod antykoncepcji.
#3442 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Takie pytania zadaj swojemu dermatologowi i ginekologi, po to masz lekarzy. Sądzę że jest to na tyle delikatny temat, że mało kto się wypowie. To czy aborcja jest czynem moralnym czy nie - każdy człowiek ma swoje, w jego mniemaniu, prawidłowe zdanie na ten temat. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3443 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#3444 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie rozumiem lekarzy, którzy nie wymagają potwierdzenia braku ciąży przed kuracją (są i tacy którzy ponoć przy każdej wizycie chcą bhcg na papierku). Jak widać na razie cicho sza, chyba nie było takiego przypadku, bo inaczej znając nasz kraj, sprawa wylądowałaby w tvn24. Jeżeli lekarz prowadzi pacjenta zgodnie z zasadami praktyki lekarskiej, to nie ma opcji żeby miał przegrać taką sprawę w sądzie, bo inaczej = żaden lekarz nie wypisałby recepty na izotretynoinę żadnej kobiecie. Musiałby być skończonym idiotą, ryzykując tym samym prawo do wykonywania zawodu przy wypisywaniu każdej jednej recepty na izo. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3445 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tylko że ja nie pytałam o świadome zajście w ciąże. Na moim przypadku - nie uprawiam seksu. Nie mam przygód, stałego partnera nie mam, więc nie widzę potrzeby brania leków anty. Jak będę chciała rozpocząć współżycie, pójdę do gina, zacznę brać leki, na wszelki wypadek zastosuje również mechaniczne zabezpieczenie. I wszystko ok. A co jeśli nie daj Bój jutro zostanę napadnięta i zmuszona do stosunku. Od razu na policji i w szpitalu uprzedzam, że biorę izo i mi dają tabletkę "po"?
Uprzejmie informuję, iż w awatarze są Hatifnaty z Muminków. Nie duszki, nie białe parówki z oczami ani też inne rzeczy, jakie mogą Wam przyjść do głowy zbereźnicy jedni ![]() Edytowane przez lisnov Czas edycji: 2015-03-31 o 19:42 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3446 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3447 |
Zakorzenienie
|
A to nie jest tak, że niby jest legalna ale w praktyce trochę z tym ciężko?
![]() |
#3448 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dlatego też nie od dziś wiadomo, że w Polsce istnieje jedno z największych 'podziemi' aborcyjnych, a ogłoszeń ginekologicznych w gazetach typu: regulacja zaburzeń miesiączkowych I INNE ZABIEGI, jest jak na grzybów po deszczu, to samo zresztą tuż po przekroczeniu granicy np polsko-niemieckiej Edytowane przez withi_as Czas edycji: 2015-03-31 o 20:21 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3449 |
Wtajemniczenie
|
Przecież można po prostu kupić pigułkę po stosunku? Zresztą, po co się nakręcać takimi rozkminami?
![]() Zwracam się do dziewczyn, które już są bliżej końca kuracji niż początku - czy jeszcze coś wam wyskakuje na skórze? Np. przed okresem? |
![]() ![]() |
![]() |
#3450 |
Zakorzenienie
|
Jutdo ide do dermatologa. Mam nadzieje, ze tym razem trafie do odpowiedniej osoby.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:44.