|
Notka |
|
Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3421 |
Raczkowanie
|
Dot.: Storczyk (Orchidea) - część II
ten z 1 zdjęcia mi sie marzy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3422 |
Raczkowanie
|
Diana33 te podłoże z różowym storczykiem to sprzedają w Praktikierze i Castoramie.Wczoraj byłam w Praktikierze był duży wybór cena 16,99 jeden pęd i średnio po 5-6 kwiatków.Pojechałam jeszcze do Obi tam to już tragedia 2 pełne wózki i wszystkie kolory które mam
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3423 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
1. Brian & Sara Rittershausen- "Storczyki" jest w niej świetnie wszystko opisane oraz jest w niej bardzo dużo zdjęć co jest pomocne np. przy identyfikowaniu chorób czy szkodników. 2. T. Kubala, T. Kusibab, D.L. Szlachetko- "orchidee- amatorska uprawa storczyków" książka również świetnie napisana, duzo zdjęć, ogromna ilość informacji bardzo przydatnych przy hodowli. ---------- Dopisano o 09:48 ---------- Poprzedni post napisano o 09:38 ---------- Przędziorku u mnie niestety nie ma Praktikera ani Castoramy- do najblizszego Praktikera i Castoramy mam prawie 100km ;/ no ale na razie jestem zadowolona z tego podłoza Kronen więc nie będę narzekać ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3424 |
Zadomowienie
|
dziewczyny apropo podłoża, to tutaj jest sporo informacji o gotowych podłożach dla stroczyków:
http://www.storczyki.net/?storczyki,...za_gotowe.html |
![]() ![]() |
![]() |
#3425 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3426 |
Zakorzenienie
|
KAMILAWU- te książki bez najmniejszych problemów możesz kupić na allegro
![]() ja teraz poluję na książkę Krystyny Oszkinis- "Storczyki" podobno bardzo fajna ale cena też "fajna" |
![]() ![]() |
![]() |
#3427 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
ale kolezanka mi powiedziala, ze ksiazka ta zawiera informacje dot. storczyków ogrodowych niz hodowanych w domu.
![]() |
#3428 |
Raczkowanie
|
Chwalę się dalej.
![]() ![]()
Mateuszek 22.04.2008 9:35 3450 gram 55 cm |
![]() ![]() |
![]() |
#3429 |
Raczkowanie
|
Nie zmieściło się do poprzeniego postu więc jeszcze fotki potrójnego keiki. Kupiłam takiego storczyka po przecenie. Myślałam, że są tylko dwie roślinki a po oględzinach dokładniejszych okazało się , że jednak trzy. Korzenie są już dosyć długie i każde keiki ma po 2-3 listki.
Mateuszek 22.04.2008 9:35 3450 gram 55 cm |
![]() ![]() |
![]() |
#3430 |
Raczkowanie
|
Jakie cudnosci!!!
![]() ![]() A ten jest z listy moich zachcanek ![]() ![]()
#3431 |
Raczkowanie
|
Moje wszystkie storczyki powróciły do domu,już myślałam,że się nie zmieszczą na szafkach.Wszystkie postawiłam na parapecie,a ile zrobiło się miejsca
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3432 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
oj to jak ta książka jest o storczykach ogrodowych to nie ma sensu kupować ![]() ---------- Dopisano o 20:29 ---------- Poprzedni post napisano o 20:27 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3433 |
Zakorzenienie
|
Ależ jestem na siebie zła. Cały dzień pilnowałam na all aukcji tej książki o amatorskiej uprawie storczyków i co? I oczywiście ostatecznie przegapiłam. Poszła za 5 złotych
![]() ![]() ![]() Teacher, podoba mi się ten twój zielonkawo - żółty ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3434 |
Raczkowanie
|
A ja mam problem. Miałam naderwany liśćpierwszy od dóry. Z środka wyrastał malutki sercowy ale niestety obciełam tego liścia ponieważ przeszkadzał sercowemu a teraz po miesiącu zauważyłam czarne kropki na wstożku i na lisciach tuż obok. Nie wiem co robic dalej z nim. Boje sie aby mi cały stożek wzrostu nie zgnił. Psikam topsinem ale lipa. Nie wiem czy czasem nie jest gorzej
|
![]() ![]() |
![]() |
#3435 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
oj to faktycznie okazja nieziemska!!!! ja kupiłam tą książkę za prawie 40zł ![]() |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3436 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3437 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3438 |
Raczkowanie
|
PYTANIE
zastanawiam się od jakiegoś czasu nad ceramicznymi osłonkami. widze to tu to tam w kwiaciarniach i bardzo mi się to podoba. ale tu pojawia się pytanie, przecież storczyki powinny mieć dostęp światła do korzeni..a przecież takie ceramiczne doniczki mu to ograniczają (oczywiście w zwykłej doniczce plastikowej chciałam włożyć do ozdobnej ceramicznej) jak myślicie? ma to większy wpływ na schnięcie itp ?? Edytowane przez esel12345 Czas edycji: 2009-10-05 o 17:46 |
![]() ![]() |
![]() |
#3439 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja osobiście wszystkie sstorczyki trzymam w plastikowych osłonkach które jednak są o conajmniej jeden rozmiar większe niż doniczka storczyka. na spód takiej osłonki mam wsypany keramzyt i na to polozona jest podstawka z wyciętą ogromną dziurą żeby korzonki mialy dostęp powietrza. nie auważyłam żeby był dłuższy czas przesychania podloża storczyków włolżonych do oslonek- moim zdanie przesychają one tak samo ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3440 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Esel przezroczyste doniczki w ktorych widac korzonki sa bardziej dla nas niz dla korzonków. Poczatkujacy maja ulatione zadanie by wiedziec kiedy korzonki sa wystarczajaco srebne by podlac storczusia. Zgadzam sie z 100 % z Dianka - 2 numery za duza doniczka, na dno kermazyt z woda na to odworcona podstawka by korzonki nie dotykaly wody, ale woda z kermazytu parowala i na koniec storczyk w przezroczystej plastikowej doniczce z dziurkami po bokach. Zauwazylam, ze na reanimowanych storczykach, ktore siedza calkowicie w kermazycie i nie widac korzonkow przez scianki doniczki, nowe korzonki przybywaja wiec dla hybryd nie ma to znaczenia. Zreszta moja mama z 18 lat temu przywiozla storczyka z Tajlandii - prezent dla mojej babci, warunki transportowe mial okropne, babcia wsadzila go w zwykla ziemie do ciemnej doniczki i rosnie do tej pory. Moja babcia hoduje storczasy - teraz falki, ale po swojemu. W samej korze z malymi kamyczkami ![]() ![]()
![]() |
#3441 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3442 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3443 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3444 |
Raczkowanie
|
Ewkaaa to byl storczyk z Tajlandii a nie hybryda sprowadzona do Polski z Holandii. Jezeli w jakis sposob wejdziesz w posiadanie sadzonki z Tajlandii lub z innego miejsca niehybrydy to podpytam babcie o wskazowki jaka to byla ziemia itp. Natomiast nie polecam tego do zwyklych hybryd falkow - ja uprawiam swoje zgodnie z przykazaniami mistrzyn z tego watku ![]()
#3445 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3446 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3447 |
Zakorzenienie
|
A chcialam coś poiwdziedziec
![]() Uprawiam storczykasy juz ponad rok. Mam ich juz 9 ![]() ![]() Ale do rzeczy. Moje storczykasy siedza w ceramicznych osłonkach i ładnie rosną, nic im nie jest ![]() Mam juz 2 w osłonkach szklanych przezroczystych, ale dopiero miesiac, wiec nie wiem jak one sie sprawdza ![]() Dodatkowo chcialam powiedziec ze wiekszosc moich storczykasow za podloze ma sam kermazyt, i jestes srednio zadowolona. Widze jednak ze kora bardziej trzyma wilgoc. I dlatego teraz bede miksowac kermazyt z kora. ![]() Aha, zaczełam od wakazcji zraszac stroczyki, zraszam je podlewajac, tzn, trzymajac blisko podloza pryskam, by zwilzyc tylko podloze odrobine, a potem 4 psikniecia na wszytskie storczykasy ![]() Aha niestety zabilam keiki, moze ktoras pamieta mialam keiki na umierajacej matce, i musialam go odciac zanim mial korzenie, no i mi umarł, zwiedl a potem znigl. ble A zeby smutno nie bylo to wklejam moje nowe okazy ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3448 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3449 |
Raczkowanie
|
kamilawu widocznie przeoczyłam.
tak czy inaczej dziękuje tym co się wypowiedzieli. im więcej opinii na różne problemy- tym lepiej. zawsze uważałam że lepiej pytać nawet kilka razy niz żyć w niepewności ![]() a mój jeden lekko padnięty wypuścił 4 korzonki ! ![]() ziemiórek- nie zwalczyłam. ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3450 | |
Zakorzenienie
|
esel
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:39.