Storczyk (Orchidea) - część II - Strona 115 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Dom, mieszkanie, nieruchomości

Notka

Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-10-04, 08:28   #3421
paulaaaa
Raczkowanie

Dot.: Storczyk (Orchidea) - część II

ten z 1 zdjęcia mi sie marzy
paulaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-04, 08:34   #3422
przedziorek
Raczkowanie

Diana33 te podłoże z różowym storczykiem to sprzedają w Praktikierze i Castoramie.Wczoraj byłam w Praktikierze był duży wybór cena 16,99 jeden pęd i średnio po 5-6 kwiatków.Pojechałam jeszcze do Obi tam to już tragedia 2 pełne wózki i wszystkie kolory które mam kupiłam różowego z 2 pędami za 19 zł.Poszłam jeszcze zapytać o przecenionego liście pomarszczone,łodyga żółta,korzenie zasuszone i cena 30 zł i wielki problem gdzie je postawić w garażu jeszcze 30 sztuk, czeka na przyniesienie do domu.Noclegownia dla storczyków.
przedziorek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-04, 08:48   #3423
Diana33
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kamilawu Pokaż wiadomość
Dziewczyny, tak sobie myślę, że na pewno &istnieje jakaś fachowa literatura odnośnie storczyków. Co mogłybyście mi polecić?
ja osobiście mogę polecić książki:

1. Brian & Sara Rittershausen- "Storczyki"
jest w niej świetnie wszystko opisane oraz jest w niej bardzo dużo zdjęć co jest pomocne np. przy identyfikowaniu chorób czy szkodników.

2. T. Kubala, T. Kusibab, D.L. Szlachetko- "orchidee- amatorska uprawa storczyków"
książka również świetnie napisana, duzo zdjęć, ogromna ilość informacji bardzo przydatnych przy hodowli.

---------- Dopisano o 09:48 ---------- Poprzedni post napisano o 09:38 ----------

Przędziorku u mnie niestety nie ma Praktikera ani Castoramy- do najblizszego Praktikera i Castoramy mam prawie 100km ;/
no ale na razie jestem zadowolona z tego podłoza Kronen więc nie będę narzekać
Stary 2009-10-04, 09:22   #3424
Agna
Zadomowienie

dziewczyny apropo podłoża, to tutaj jest sporo informacji o gotowych podłożach dla stroczyków:
http://www.storczyki.net/?storczyki,...za_gotowe.html

JEST 70kg
MA BYĆ 60kg

~25.06.2012~

Agna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-04, 09:45   #3425
kamilawu
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Isis23 Pokaż wiadomość
gdzieś tu kiedys na forum pewien rodzinek (nicku niestety nie pamietam) podawał link do strony skąd mozna ściagnąc ksiązke o storkach albo na maila wysyłał... nie pamietam już...

w każdym razie ja takowa książke w formie elektronicznej mam na mailu .. chyba jeszcze mam musze sprawdzic.. jak któras chętna jest to najwyzej podesle albo wrzyce na jakąs strone albo cos
Cytat:
Napisane przez kotekpsotek Pokaż wiadomość
Tu jest informacja o ksiazce.
Isis, Kotku, dziękuję za propozycję, ale chodzi mi raczej o tradycyjnie wydane książki
Cytat:
Napisane przez Diana33 Pokaż wiadomość
ja osobiście mogę polecić książki:

1. Brian & Sara Rittershausen- "Storczyki"
jest w niej świetnie wszystko opisane oraz jest w niej bardzo dużo zdjęć co jest pomocne np. przy identyfikowaniu chorób czy szkodników.

2. T. Kubala, T. Kusibab, D.L. Szlachetko- "orchidee- amatorska uprawa storczyków"
książka również świetnie napisana, duzo zdjęć, ogromna ilość informacji bardzo przydatnych przy hodowli.
Diana, dziękuję Zaufam twojej opinii i postaram się gdzieś te książki kupić
kamilawu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-04, 10:05   #3426
Diana33
Zakorzenienie

KAMILAWU- te książki bez najmniejszych problemów możesz kupić na allegro
ja teraz poluję na książkę Krystyny Oszkinis- "Storczyki" podobno bardzo fajna ale cena też "fajna"
Stary 2009-10-04, 11:24   #3427
kotekpsotek
Raczkowanie

Cytat:
KAMILAWU- te książki bez najmniejszych problemów możesz kupić na allegro
ja teraz poluję na książkę Krystyny Oszkinis- "Storczyki" podobno bardzo fajna ale cena też "fajna"
Miałam tę książkę zamówic tutaj http://szczytnicka.pl/product_info.p...ducts_id=62822

ale kolezanka mi powiedziala, ze ksiazka ta zawiera informacje dot. storczyków ogrodowych niz hodowanych w domu.

Kotek Psotek
kotekpsotek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-04, 13:17   #3428
teacher
Raczkowanie

GG do teacher

Chwalę się dalej. Oto moje pierwsze keiki. Od tego storczyka się wszystko zaczęło , po roku hodowli wkońcu doczekałam się dziecka (zdj.1). A tak kwitł jeszcze niedawno(zdj.2). Biedronkowy drobnokwiatuszkowiec(zdj. 3), kolejny pędzik na woskowym(zdj 3 i 4) i inne pędziki i mój faworyt jeśli chodzi o kwitnienie zółtasek i różowy - Kauflandowy . Umieszczam też fotki całego parapetu.W następnym poście coś jeszcze dorzucę.
Mateuszek 22.04.2008 9:35 3450 gram 55 cm
teacher jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-04, 13:22   #3429
teacher
Raczkowanie

GG do teacher

Nie zmieściło się do poprzeniego postu więc jeszcze fotki potrójnego keiki. Kupiłam takiego storczyka po przecenie. Myślałam, że są tylko dwie roślinki a po oględzinach dokładniejszych okazało się , że jednak trzy. Korzenie są już dosyć długie i każde keiki ma po 2-3 listki.
Mateuszek 22.04.2008 9:35 3450 gram 55 cm
teacher jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-04, 16:07   #3430
kotekpsotek
Raczkowanie

Jakie cudnosci!!!

A ten jest z listy moich zachcanek

Kotek Psotek
Stary 2009-10-04, 16:53   #3431
przedziorek
Raczkowanie

Moje wszystkie storczyki powróciły do domu,już myślałam,że się nie zmieszczą na szafkach.Wszystkie postawiłam na parapecie,a ile zrobiło się miejsca parapet na południu to do wiosny mam spokój,na szafkach poustawiam nowe książki o storczykach można kupić w Castoramie,lub Empiku .Piękne wydania, ale cena też piękna.
przedziorek jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-10-04, 19:29   #3432
Diana33
Zakorzenienie

Cytat:
Miałam tę książkę zamówic tutaj http://szczytnicka.pl/product_info.p...ducts_id=62822

ale kolezanka mi powiedziala, ze ksiazka ta zawiera informacje dot. storczyków ogrodowych niz hodowanych w domu.

oj to jak ta książka jest o storczykach ogrodowych to nie ma sensu kupować

---------- Dopisano o 20:29 ---------- Poprzedni post napisano o 20:27 ----------

Cytat:
Napisane przez przedziorek Pokaż wiadomość
Moje wszystkie storczyki powróciły do domu,już myślałam,że się nie zmieszczą na szafkach.Wszystkie postawiłam na parapecie,a ile zrobiło się miejsca parapet na południu to do wiosny mam spokój,na szafkach poustawiam nowe książki o storczykach można kupić w Castoramie,lub Empiku .Piękne wydania, ale cena też piękna.
ostatnio jak byłam w Empiku to powiedzieli że książki o storczykach mogą tylko i wyłącznie przywieźć na zamówienie i to i tak nie gwarantują że książka będzie- no ale na tym moim zadupiu to w sumie nic nie ma więc i Empik mamy zacofany
Stary 2009-10-04, 21:15   #3433
kamilawu
Zakorzenienie

Ależ jestem na siebie zła. Cały dzień pilnowałam na all aukcji tej książki o amatorskiej uprawie storczyków i co? I oczywiście ostatecznie przegapiłam. Poszła za 5 złotych
Teacher, podoba mi się ten twój zielonkawo - żółty Prześliczny, chciałabym takiego.
Stary 2009-10-05, 07:25   #3434
ewelinka2026
Raczkowanie

A ja mam problem. Miałam naderwany liśćpierwszy od dóry. Z środka wyrastał malutki sercowy ale niestety obciełam tego liścia ponieważ przeszkadzał sercowemu a teraz po miesiącu zauważyłam czarne kropki na wstożku i na lisciach tuż obok. Nie wiem co robic dalej z nim. Boje sie aby mi cały stożek wzrostu nie zgnił. Psikam topsinem ale lipa. Nie wiem czy czasem nie jest gorzej
ewelinka2026 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-05, 15:04   #3435
Diana33
Zakorzenienie

Cytat:
Ależ jestem na siebie zła. Cały dzień pilnowałam na all aukcji tej książki o amatorskiej uprawie storczyków i co? I oczywiście ostatecznie przegapiłam. Poszła za 5 złotych
Teacher, podoba mi się ten twój zielonkawo - żółty Prześliczny, chciałabym takiego.

oj to faktycznie okazja nieziemska!!!! ja kupiłam tą książkę za prawie 40zł

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-10-05, 15:24   #3436
kamilawu
Zakorzenienie

Cytat:
oj to faktycznie okazja nieziemska!!!! ja kupiłam tą książkę za prawie 40zł
Pocieszyłaś mnie, nie ma co
Stary 2009-10-05, 16:41   #3437
Diana33
Zakorzenienie

Cytat:
Pocieszyłaś mnie, nie ma co

nie martw się- będzie jeszcze okazja!!!!
Stary 2009-10-05, 17:42   #3438
esel12345
Raczkowanie

PYTANIE

zastanawiam się od jakiegoś czasu nad ceramicznymi osłonkami. widze to tu to tam w kwiaciarniach i bardzo mi się to podoba. ale tu pojawia się pytanie,
przecież storczyki powinny mieć dostęp światła do korzeni..a przecież takie ceramiczne doniczki mu to ograniczają
(oczywiście w zwykłej doniczce plastikowej chciałam włożyć do ozdobnej ceramicznej)
jak myślicie? ma to większy wpływ na schnięcie itp ??

Edytowane przez esel12345
Czas edycji: 2009-10-05 o 17:46
esel12345 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-05, 17:49   #3439
Diana33
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez esel12345 Pokaż wiadomość
PYTANIE

zastanawiam się od jakiegoś czasu nad ceramicznymi osłonkami. widze to to tam w kwiaciarniach i bardzo mi się to podoba. ale tu pojawia się pytanie,
przecież storczyki powinny mieć dostęp światła do korzeni..a przecież takie ceramiczne doniczki mu to ograniczają
(oczywiscie w zwykłej doniczce plastikowej chciałam włożyć do ozdobenj ceramicznej)
tu nawet nie chodzi o to że korzenie storczyka potrzebują światła lecz bardziej o to że lepiej jest widać w takiej przezroczystej doniczce czy korzonki już wyschły.
ja osobiście wszystkie sstorczyki trzymam w plastikowych osłonkach które jednak są o conajmniej jeden rozmiar większe niż doniczka storczyka. na spód takiej osłonki mam wsypany keramzyt i na to polozona jest podstawka z wyciętą ogromną dziurą żeby korzonki mialy dostęp powietrza.
nie auważyłam żeby był dłuższy czas przesychania podloża storczyków włolżonych do oslonek- moim zdanie przesychają one tak samo

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-10-05, 18:39   #3440
kotekpsotek
Raczkowanie

Cytat:
PYTANIE

zastanawiam się od jakiegoś czasu nad ceramicznymi osłonkami. widze to tu to tam w kwiaciarniach i bardzo mi się to podoba. ale tu pojawia się pytanie,
(oczywiście w zwykłej doniczce plastikowej chciałam włożyć do ozdobnej ceramicznej)

Esel przezroczyste doniczki w ktorych widac korzonki sa bardziej dla nas niz dla korzonków. Poczatkujacy maja ulatione zadanie by wiedziec kiedy korzonki sa wystarczajaco srebne by podlac storczusia.

Zgadzam sie z 100 % z Dianka - 2 numery za duza doniczka, na dno kermazyt z woda na to odworcona podstawka by korzonki nie dotykaly wody, ale woda z kermazytu parowala i na koniec storczyk w przezroczystej plastikowej doniczce z dziurkami po bokach.

Zauwazylam, ze na reanimowanych storczykach, ktore siedza calkowicie w kermazycie i nie widac korzonkow przez scianki doniczki, nowe korzonki przybywaja wiec dla hybryd nie ma to znaczenia.

Zreszta moja mama z 18 lat temu przywiozla storczyka z Tajlandii - prezent dla mojej babci, warunki transportowe mial okropne, babcia wsadzila go w zwykla ziemie do ciemnej doniczki i rosnie do tej pory.
Moja babcia hoduje storczasy - teraz falki, ale po swojemu. W samej korze z malymi kamyczkami , stosuje metode platynki - wstawiajac kwiatek na 24 h w wode z kermazytem i kwiaty ma niesamowite !!Zawsze mi powtarza, ze falek to pasozyt , ktory jest wbijany w ambicje kwiata szlechatnego przez to cale cackanie sie nad nim i jest marnowany na etapie hodowli (przyzwyczajany do odwyzek, nawozow itp)

Kotek Psotek
Stary 2009-10-05, 19:26   #3441
Ewkaaa8891
Zadomowienie

Cytat:
Zreszta moja mama z 18 lat temu przywiozla storczyka z Tajlandii - prezent dla mojej babci, warunki transportowe mial okropne, babcia wsadzila go w zwykla ziemie do ciemnej doniczki i rosnie do tej pory.
: eeek: co Ty gadasz????? Musze spróbować !!!!!!
Ewkaaa8891 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-05, 19:30   #3442
kamilawu
Zakorzenienie

Cytat:
PYTANIE

Przerabiałyśmy ten temat jakieś 2-3 strony temu
Stary 2009-10-05, 19:43   #3443
agat337
Raczkowanie

Cytat:
PYTANIE

Ja mam dwa, przepięknie rosną, i właśnie w ceramicznych doniczkach - nie przezroczystych - oczywiście ze specjalnym podłożem. Staram się ich nie przelewać /gdy przelewam para idzie w liście - nie w kwiaty/, odżywiam raz na dwa, trzy tygodnie. Mają się świetnie, zresztą korzenie i tak wychodzą ponad poziom donicy.
agat337 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-05, 20:29   #3444
kotekpsotek
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Ewkaaa8891 Pokaż wiadomość
: eeek: co Ty gadasz????? Musze spróbować !!!!!!

Ewkaaa to byl storczyk z Tajlandii a nie hybryda sprowadzona do Polski z Holandii.

Jezeli w jakis sposob wejdziesz w posiadanie sadzonki z Tajlandii lub z innego miejsca niehybrydy to podpytam babcie o wskazowki jaka to byla ziemia itp.

Natomiast nie polecam tego do zwyklych hybryd falkow - ja uprawiam swoje zgodnie z przykazaniami mistrzyn z tego watku

Kotek Psotek
Stary 2009-10-06, 08:33   #3445
Ewkaaa8891
Zadomowienie

Cytat:
Ewkaaa to byl storczyk z Tajlandii a nie hybryda sprowadzona do Polski z Holandii.

Aaaaa......

ja uprawiam swoje zgodnie z przykazaniami mistrzyn z tego watku
No ja też
Ewkaaa8891 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-06, 10:03   #3446
esel12345
Raczkowanie

Cytat:
Przerabiałyśmy ten temat jakieś 2-3 strony temu

nie... nie przerabiałyśmy jaka doniczka jest lepsza.. było o keramzycie na dnie osłonki. chyba że ślepnę ale niestety nie widziałam.

za wszelkie rady dziękuje
Stary 2009-10-06, 10:46   #3447
kliwia
Zakorzenienie

A chcialam coś poiwdziedziec
Uprawiam storczykasy juz ponad rok.
Mam ich juz 9 mało w porownaniu do kolekcji niektorych storczykowych maniaczke
Ale do rzeczy.
Moje storczykasy siedza w ceramicznych osłonkach i ładnie rosną, nic im nie jest
Mam juz 2 w osłonkach szklanych przezroczystych, ale dopiero miesiac, wiec nie wiem jak one sie sprawdza
Dodatkowo chcialam powiedziec ze wiekszosc moich storczykasow za podloze ma sam kermazyt, i jestes srednio zadowolona. Widze jednak ze kora bardziej trzyma wilgoc. I dlatego teraz bede miksowac kermazyt z kora.
Aha, zaczełam od wakazcji zraszac stroczyki, zraszam je podlewajac, tzn, trzymajac blisko podloza pryskam, by zwilzyc tylko podloze odrobine, a potem 4 psikniecia na wszytskie storczykasy

Aha niestety zabilam keiki, moze ktoras pamieta mialam keiki na umierajacej matce, i musialam go odciac zanim mial korzenie, no i mi umarł, zwiedl a potem znigl. ble

A zeby smutno nie bylo to wklejam moje nowe okazy
kliwia jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-10-06, 11:46   #3448
kamilawu
Zakorzenienie

Cytat:
nie... nie przerabiałyśmy jaka doniczka jest lepsza.. było o keramzycie na dnie osłonki. chyba że ślepnę ale niestety nie widziałam.

za wszelkie rady dziękuje
Esel, na 110 stronie
Stary 2009-10-06, 12:29   #3449
esel12345
Raczkowanie

kamilawu widocznie przeoczyłam.
tak czy inaczej dziękuje tym co się wypowiedzieli. im więcej opinii na różne problemy- tym lepiej.
zawsze uważałam że lepiej pytać nawet kilka razy niz żyć w niepewności

a mój jeden lekko padnięty wypuścił 4 korzonki !

ziemiórek- nie zwalczyłam.
Stary 2009-10-06, 12:37   #3450
kliwia
Zakorzenienie

esel
Cytat:
Najłatwiej jest zwalczać dorosłe owady za pomocą dostępnych w supermarketach żółtych tabliczek lepnych, powleczonych powoli schnącym klejem. Możemy też między doniczkami rozmieścić żółte pojemniki z wodą: ziemiórki będą do nich wpadać i topić się.
Skuteczne są też rośliny owadożerne.
Szybko i skutecznie można zwalczyć ziemiórki środkami chemicznymi. Ziemię należy podlać dwukrotnie, w odstępie 14 dni, roztworem preparatu Cascade 050 EC (1ml na litr wody) lub Nomolt 150 SC (0,5ml na litr wody).
kliwia jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości