Odchudzanie czas zacząć - część IV. - Strona 115 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka > Wspólne odchudzanie

Notka

Wspólne odchudzanie Forum dla osób, które się odchudzają grupowo. Pamiętaj: diety muszą być zgodne z zasadami zdrowego odżywiania. Pisz o dietach powyżej 1000 kcal.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-02-24, 18:39   #3421
Promyczek Nadziei
Zakorzenienie

Dot.: Odchudzanie czas zacząć - część IV.

Cytat:
Napisane przez annmarry Pokaż wiadomość
A ja dzis zajadłam duże śniadanko, pożniej serek, na obiad grillowane mięsko+surówka, na podwieczorek 1/2 wiejskiego serka i na kolację grapefruita

i mam taki mały dylemacik i mam nadzieję ze Wasza wiedza mi pomoże: Czy powinno sie pic zaraz po posilku? mam oczywiście na myśli herbatkę albo jakiś soczek ;p czy lepiej odczekać, albo wypić cos pzred?

oczywiście było jeszcze 40 min na stacionarnym rowerku
mało na kolację powinnas zjesc jeszcze coś.
a co do picia to pij kiedy chcesz nie wpadajmy juz w taka paranoje ze po posilku pic nie mozna

---------- Dopisano o 19:39 ---------- Poprzedni post napisano o 19:36 ----------

Cytat:
Napisane przez samaraNW Pokaż wiadomość
jakby nie patrzeć, to już niedługo mnie te mrozy już wykańczają, a najbardziej moją motywację do zdrowego stylu życiu ale od dzisiaj się wzięłam za siebie i nawet nie myślałam o niczym grzesznym... no może o piwku pomyślałam przez chwilę
no te mrozy to jest masakra... nie wiadomo jak sie ubierac bo ciagle zimno
Promyczek Nadziei jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-24, 18:42   #3422
joasia_sia
Raczkowanie

Cytat:
A ja dzis zajadłam duże śniadanko, pożniej serek, na obiad grillowane mięsko+surówka, na podwieczorek 1/2 wiejskiego serka i na kolację grapefruita

i mam taki mały dylemacik i mam nadzieję ze Wasza wiedza mi pomoże: Czy powinno sie pic zaraz po posilku? mam oczywiście na myśli herbatkę albo jakiś soczek ;p czy lepiej odczekać, albo wypić cos pzred?

oczywiście było jeszcze 40 min na stacionarnym rowerku
Mnie brzuch boli, jeśli wypiję coś zaraz po posiłku.

Mnie też te mrozy już wykańczają. Czuję się jak beczka, w grubych rajstopach pod spodniami, w trzech parach skarpet, kilku warstwach bluzek i swetrów, najgrubszym szaliku, spod którego mnie nie widać...

W weekend ma być niby słońce i już tylko 1 stopień mrozu
joasia_sia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-24, 18:45   #3423
annmarry
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Promyczek Nadziei Pokaż wiadomość
a co do picia to pij kiedy chcesz nie wpadajmy juz w taka paranoje ze po posilku pic nie mozna
Dobra racja, trochę to pytanie paranoiczne było

Też mam dosyć mrozów oby się zrobiło cieplej, to będe mogła wreszcie rano biegać...
annmarry jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-24, 18:52   #3424
Promyczek Nadziei
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez joasia_sia Pokaż wiadomość
Mnie brzuch boli, jeśli wypiję coś zaraz po posiłku.

Mnie też te mrozy już wykańczają. Czuję się jak beczka, w grubych rajstopach pod spodniami, w trzech parach skarpet, kilku warstwach bluzek i swetrów, najgrubszym szaliku, spod którego mnie nie widać...

No dlatego kazda z nas powinna pić wtedy kiedy ma ochotę ja np moge pic przed,w czasie i po posiłku
Stary 2011-02-24, 19:01   #3425
dev123
Rozeznanie

Cytat:

---------- Dopisano o 19:39 ---------- Poprzedni post napisano o 19:36 ----------

no te mrozy to jest masakra... nie wiadomo jak sie ubierac bo ciagle zimno
ponoć nie powinno się popijać w czasie posiłku , bo robimy się szybciej głodni(sprawdziłam na sobie i rzeczywiście) , ale przed czy po , nie widzę problemu

dev123 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-24, 19:32   #3426
d45d073d235b2c61bfba836ad9283865b35be1e1_67da090142ca2
Konto usunięte

Cytat:
A w którym rejonie Polski? bo coś ciężko mi uwierzyć. Chociaż chciałoby się, chciało
d45d073d235b2c61bfba836ad9283865b35be1e1_67da090142ca2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-24, 19:47   #3427
domisia1944
Zadomowienie

GG do domisia1944

U mnie dzisiaj z powodu zgrzeszenia 7kostek czekolady rum malibu
poćwiczyłam więcej tj.
500x leg magic
700 skoków na skakance
50 przysiadów
+ jak dam rade kilka min hula hop i steper .

Coś za coś jak zgrzesze to musze dać sobie w kość

Dzisiaj kupiłam wagę elektryczną i zaczynam z wagą 66,2 do 173 wzrostu.
1 cel 58kg 2 cel 55kg

domisia1944 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-02-24, 20:00   #3428
Tynusia
Zakorzenienie

annmarry - Za mało pisałam jak powinno wyglądać wszystko.

Ale powtórzy się jedną z przykładowych R :

Śn: owsianka(5 łyżek) z serkiem wiejskim 200g; banan
II śn: grahamka 100g,parę plastrów polędwicy,ogórek świeży,szczypiorek, 2 mandarynki, jabłko
O: filet z ryby pieczony, kalafior gotowany, pół woreczka kaszy gryczanej
P: 30g mieszanki orzechów(włoskich i laskowych), szklanka kakao bez cukru na mleku 2%
K: 2 jaja na twardo, sałatka z pomidorów ,cebulki i łyżki jog naturalnego

Kreta/ Agia Pelagia or 2013 ? Lloret
Tynusia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-24, 20:15   #3429
Promyczek Nadziei
Zakorzenienie

annmarry
przykładowy jadłospis dla Ciebie
Śniadanie
Owsianka na mleku 3,2% (4 łyżki płatków, pół szklanki mleka) z mandarynką i do tego zielona herbatka
II śniadanie
Grahamka- pół z chudą szynką z
kurczaka
oraz pomidorem,ogórkiem,cebulk ą i szczypiorkiem, pół z pomidorem,ogórkiem,cebulą i szczypiorkiem tu może wpadnie kawka z mlekiem jeszcze
Obiad
Talerz zupy krem z brokuła i połowa gotowanej piersi z kuraka
Podwieczorek
Serek homo nat(135g) z garścią orzechów
Kolacja
Dwa jajka na twardo z dwoma dużymi ogórkami kiszonymi

Śniadanie
Jogurt naturalny kościan duży z 3 łyżkami mieszanki otrąb(żytnie,owsiane,psze nne i zarodki pszenne)+jabłko
II śniadanie
Grahamka z chudą szynką z kurczaka+ogórek+szczypior ek
Obiad
Omlet z dwóch jajek+ ogórek+pomidor
Podwieczorek
Serek homo naturalny+4 suszone duże śliwki
Kolacja
Twarożek wiejski cały 200g

Śniadanie
Owsianka na mleku 3,2%( 4łyżki płatków i pół szklanki mleka), osobno kiwi i pół twarożku wiejskiego
II śniadanie
2xkromka chleba razowego z chudą szynką z kurczaka i na to pomidor, ogórek i szczypiorek
Obiad
Pół szklanki ugotowanego brązowego ryżu(70g) wymieszanego z tuńczykiem, jajkiem i 3 ogórkami kiszonymi
Podwieczorek
Jogurt naturalny z 3 łyżkami mieszanki otrąb(pszenne,żytnie, owsiane, zarodki pszenne) i do tego starte jabłko
Kolacja
Jajecznica z dwóch jajek ze szczypiorkiem oraz ogórek
Stary 2011-02-24, 20:34   #3430
laisla
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dev123 Pokaż wiadomość
ponoć nie powinno się popijać w czasie posiłku , bo robimy się szybciej głodni(sprawdziłam na sobie i rzeczywiście) , ale przed czy po , nie widzę problemu
Niby przed wyjściem gdzie spodziewamy się dużego jedzenia warto wypić szklankę lub dwie wody aby zająć nią miejsce w żołądku i zjeść po prostu mniej Ja nie piję w czasie posiłku ale przed i po.
Cytat:
Laisla, a Ty jak tam sobie radzisz? Jesz już większe porcje czy dalej głodowe?
Kiepsko sobie radzę jeśli chodzi o to. Każde zwiększenie ilości kcal ponad 1500powoduje natychmiastowe przytycie i to w tempie zawrotnym za to chudnę gdy jem naprawdę mało tj 1200-1300 przy godzinie intensywnych ćwiczeń..cóż nie jest to wymarzony sposób na odżywianie ale nie umiem podkręcić przemiany materii..Gdy chudnę to chodzę jak to nazywam ..niedojedzona..nie głodna ale i nie syta. Później przy byle okazji rzucam się na jedzenie więc unikam wyjść i kupuję tylko dietetyczne produkty. W ten sposób jakoś się kręci
Cytat:

ja bym nie mogła patrzeć na walczące koty. nie da się im zrobić jakiejś terapii, żeby się polubiły? ja w ogóle słaba jestem psychicznie, jeżeli chodzi o cierpienie zwierząt...
One nie cierpią, teraz to raczej takie ciągłe dogryzanie sobie, machanie łapą przed nosem, syczenie..raczej się już nie polubią, zazdrosne są o nas..Może jeszcze trochę czasu i stopniowo jakoś się zaakceptują
Cytat:
Ja właśnie jem sporo mięsa i ryb
Zwiększyłam ilości mięsa i ryb, kiedy byłam na diecie, żeby dostarczyć sobie więcej białka. Dużo wtedy czytałam o odchudzaniu i utrzymywaniu wagi i wszedzie radzili, żeby po odchudzeniu nadal dbać o białko. Więc wcinam mięso, ryby, jajka, twaróg, ale żeby tego mięsa nie było za dużo (obawiam się skutków w przyszłości), to staram się, żeby jeden posiłek dziennie był strączkowy.
Tak pytałam bo zauważyłam, że b. dużo produktów, którymi wegetarianie zastępują mięso używasz w diecie I bardzo urozmaicone jedzonko przygotowujesz
laisla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-24, 20:50   #3431
Promyczek Nadziei
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez laisla Pokaż wiadomość
Kiepsko sobie radzę jeśli chodzi o to. Każde zwiększenie ilości kcal ponad 1500powoduje natychmiastowe przytycie i to w tempie zawrotnym za to chudnę gdy jem naprawdę mało tj 1200-1300 przy godzinie intensywnych ćwiczeń..cóż nie jest to wymarzony sposób na odżywianie ale nie umiem podkręcić przemiany materii..Gdy chudnę to chodzę jak to nazywam ..niedojedzona..nie głodna ale i nie syta. Później przy byle okazji rzucam się na jedzenie więc unikam wyjść i kupuję tylko dietetyczne produkty. W ten sposób jakoś się kręci
Ojci a sprobuj jesc te 1500 kcal, cwiczyc i zobaczysz z czasem organizm zacznie chudnac, a poza tym nie mozna ciagle siedziec w domu prawda...
Stary 2011-02-24, 20:56   #3432
samaraNW
Zakorzenienie

Cytat:
One nie cierpią, teraz to raczej takie ciągłe dogryzanie sobie, machanie łapą przed nosem, syczenie..raczej się już nie polubią, zazdrosne są o nas..Może jeszcze trochę czasu i stopniowo jakoś się zaakceptują
wiesz, mi już źle, jak jakieś zwierzęta są dla siebie agresywne i wiem, że może coś się stać. nie potrzebuję jakiś mocnych bodźców, żeby panikować wiem, że zachowanie psów da się na pewno zmienić, niestety o kotach nic nie wiem, bo nigdy nie miałam.
samaraNW jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-24, 21:06   #3433
Konto usunięte

Cytat:
wiesz, mi już źle, jak jakieś zwierzęta są dla siebie agresywne i wiem, że może coś się stać. nie potrzebuję jakiś mocnych bodźców, żeby panikować wiem, że zachowanie psów da się na pewno zmienić, niestety o kotach nic nie wiem, bo nigdy nie miałam.
Koty też powinny z czasem do siebie przywyknąć tylko trzeba dać im ten czas no i traktować je na równi
d45d073d235b2c61bfba836ad9283865b35be1e1_67da090142ca2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-24, 21:06   #3434
annmarry
Raczkowanie

Dziękuję bardzo postaram sie zwiększyć porcje wg Waszych wskazówek jutro na śniadanie: jajeczko, pomidorek, serek wiejski , starczy?

i głupie pytanie co to znaczy 'R' ?
Stary 2011-02-24, 21:16   #3435
Konto usunięte

R - redukcja
U - utrzymanie
P - przytycie
Stary 2011-02-24, 21:22   #3436
samaraNW
Zakorzenienie

[1=d45d073d235b2c61bfba836 ad9283865b35be1e1_67da090 142ca2;25340579]Koty też powinny z czasem do siebie przywyknąć tylko trzeba dać im ten czas no i traktować je na równi[/QUOTE]

mi się akurat koty kojarzą z chodzeniem własną ścieżką, a psom zależy na tym, żeby właściciel był zadowolony, więc łatwo je wytresować. ale nie wiem, może mam stereotypowe myślenie o kotach

Cytat:
Dziękuję bardzo postaram sie zwiększyć porcje wg Waszych wskazówek jutro na śniadanie: jajeczko, pomidorek, serek wiejski , starczy?

R- redukcja
spokojnie możesz zjeść na to śniadanie nawet więcej.
samaraNW jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-24, 22:13   #3437
laisla
Zakorzenienie

Cytat:
Ojci a sprobuj jesc te 1500 kcal, cwiczyc i zobaczysz z czasem organizm zacznie chudnac, a poza tym nie mozna ciagle siedziec w domu prawda...
Cytat:
Podobno im się nie może nic stać, nie zrobią sobie krzywdy..tak mówiły panie z fundacji skąd wzięłyśmy kicię..Ona ma dość smutną przeszłość więc jest może 'trudniejsza' ..Psy mogą się dotkliwie pogryźć, u kotów jest trochę inaczej. Zresztą gdy nas nie ma zamykamy je w osobnych pomieszczeniach..
[1=d45d073d235b2c61bfba836 ad9283865b35be1e1_67da090 142ca2;25340579]Koty też powinny z czasem do siebie przywyknąć tylko trzeba dać im ten czas no i traktować je na równi[/QUOTE]
No właśnie po cichu na to liczę..pewnie miłości nie będzie ale chociaż żeby tolerowały się jako tako

---------- Dopisano o 23:13 ---------- Poprzedni post napisano o 23:10 ----------

Cytat:
Tak właśnie próbuję powoli robić..tylko gdyby nie było tych grzesznych weekendów i właśnie wyjść ze znajomymi to by się udało..Poza tym to finisz więc organizm się stawia i jest trudno
Stary 2011-02-24, 23:32   #3438
mindless
Zakorzenienie

Rozgadały się baby o kotach, a ja się kompletnie na tym nie znam.
mindless jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-24, 23:51   #3439
laisla
Zakorzenienie

Bo tu dużo kociar chyba jest

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-02-25, 05:37   #3440
joasia_sia
Raczkowanie

[1=d45d073d235b2c61bfba836 ad9283865b35be1e1_67da090 142ca2;25336984]A w którym rejonie Polski? bo coś ciężko mi uwierzyć. Chociaż chciałoby się, chciało[/QUOTE]

W centrum

No cóż, zerknęłam właśnie na prognozę i chyba cyferki podmienili w międzyczasie, bo teraz jest sporo na minusie

Cytat:

Tak pytałam bo zauważyłam, że b. dużo produktów, którymi wegetarianie zastępują mięso używasz w diecie I bardzo urozmaicone jedzonko przygotowujesz
A dziękuję

Ja już po śniadaniu, a plan na dziś jest taki:

1. Omlet z wędzonym łososiem i koperkiem, reszta piure z kalafiora
2. Jabłko, twarożek z musem jabłkowym, kilka ciastek razowych
3. Sałatka (indyk, brokuły, feta, płatki migdałów, pietruszka z winegretem na oleju sezamowym)
4. Wędzony pstrąg z Biedry z gotowaną fasolką
5. Makaron razowy z cieciorką i duszonymi warzywami

Jezu, nie znoszę być przed okresem Czuję się ociężała jak słonica, nie dopinam się w ubraniach i straszę opuchniętą twarzą. Na wadze oczywiście prawie kilo na plus, a ja mam obsesję, że to pewnie tłuszcz, nie woda. Łykam teraz Aquafemin, który miał pomagać usuwać wodę z organizmu, ale kompletnie nie widzę efektów.
I do tego warczę na wszystkich, bo poziom irytacji też mi w tym czasie wzrasta
joasia_sia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-25, 06:12   #3441
dev123
Rozeznanie

Cytat:
Bo tu dużo kociar chyba jest
Jest,jest ja mam dwie kotki

dev123 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-25, 07:01   #3442
dirtyy
Wtajemniczenie

cześć laski żyję
weszłam na wagę i jest 0,2 kg mniej haha nie powala mnie to, ale zawsze , a za tydzień będę przed @
Stary 2011-02-25, 08:51   #3443
Tynusia
Zakorzenienie

Cytat:

zamiast pchać tyle białka to zjedz np. jajecznice z 2 jajek z szczypiorem/pomidorem do tego porządna kroma chleba razowego , albo serek wiejski z warzywami i porządna kroma chleba z obkładem

Z rana węgle są mile widziane.
Nie wiem czemu co raz więcej wiary się tak 'uwzielo' na to bialko.
Fakt trzeba ograniczyć węgle i jeść białko ale nie ,że wszedzie pchać.
Ja bym chyba zwariowała jedząc ciągle białko białko białko.

U mnie dziś:
1 kroma żytniego razowego z odrobiną masła,awokado pomidorem,ogórkiem
1 kroma razowca ze śliwką na to plaster twarogu trochę miodu i ciut masła orzechowego

Stary 2011-02-25, 09:32   #3444
Aniap23
Zadomowienie

A ja dzis nie 60 tylko 56,9 Az bylam w szoku

A i zalozylam spodnie (prawie nie chodze w spodniach bo sie wsydze, bo mam grube nogi iwielki tylek), nawet sobie zdjecie zrobilam , wkleje wam

Cytat:
Cytat:
No dlatego kazda z nas powinna pić wtedy kiedy ma ochotę ja np moge pic przed,w czasie i po posiłku
Cytat:
Napisane przez dev123 Pokaż wiadomość
W czasie posilku nie powinno się pic poniewaz moze to spowodowac mniejsze wydzielanie sliny, ktora powinna rozmiekczac pokarm i dlatego to jest nie dobre

Cytat:
Napisane przez domisia1944 Pokaż wiadomość
Dzisiaj kupiłam wagę elektryczną i zaczynam z wagą 66,2 do 173 wzrostu.
1 cel 58kg 2 cel 55kg
Chyba troche za malo chcesz wazyc Przy twoim wzroscie to z 60 chyba, myle sie??
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Obraz 169.jpg (79,0 KB, 21 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Obraz 171.jpg (79,7 KB, 24 załadowań)
Aniap23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-25, 09:34   #3445
Tynusia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Aniap23 Pokaż wiadomość
A ja dzis nie 60 tylko 56,9 Az bylam w szoku

A i zalozylam spodnie (prawie nie chodze w spodniach bo sie wsydze, bo mam grube nogi iwielki tylek), nawet sobie zdjecie zrobilam , wkleje wam

W czasie posilku nie powinno się pic poniewaz moze to spowodowac mniejsze wydzielanie sliny, ktora powinna rozmiekczac pokarm i dlatego to jest nie dobre

Chyba troche za malo chcesz wazyc Przy twoim wzroscie to z 60 chyba, myle sie??

Jeszcze raz powiesz ,że jesteś gruba to Cię kopne.
Gratuluje spadku

Stary 2011-02-25, 09:36   #3446
annmarry
Raczkowanie

i pewnie znów nienajlepiej... ale z racji braku czasu na śniadanko zjadłam płatki pełnozarniste (odkryłam rano brak takich normalnych owsianych) z orzechami +kawa... za chwile II śniadanko... chyba jakiś owocek i coś jeszcze ?? jeszcze nie a wiem co...

Właśnie nie chcę jeść aż tyle węglowodanów... ale jak trzeba to trzeba...

kolejne pytanie z serii paranoicznych: co lepsze makaron razowy czy ryżowy?
Stary 2011-02-25, 09:38   #3447
Tynusia
Zakorzenienie

Cytat:
i pewnie znów nienajlepiej... ale z racji braku czasu na śniadanko zjadłam płatki pełnozarniste (odkryłam rano brak takich normalnych owsianych) z orzechami +kawa... za chwile II śniadanko... chyba jakiś owocek i coś jeszcze ?? jeszcze nie a wiem co...

Właśnie nie chcę jeść aż tyle węglowodanów... ale jak trzeba to trzeba...

kolejne pytanie z serii paranoicznych: co lepsze makaron razowy czy ryżowy?
razowy ale ryżowy też można np. dobry do dań azjatyckich z kurczakiem jak się robi w woku

to np. jedz węgle przynajmniej 2-3 razy dziennie
Uwierz mi ja przez cala diete jadłam i chudłam.

Podawałyśmy Ci przykładowe R to skorzystaj z tego
zrób np. sałatke owocową z jogurtem naturalnym i suszonymi owocami albo koktajl.
Kombinuj ;p

Edytowane przez Tynusia
Czas edycji: 2011-02-25 o 09:41
Stary 2011-02-25, 09:40   #3448
Promyczek Nadziei
Zakorzenienie

Dirtyy za spadek
Aniap a Tobie to się należy wielki kop za myślenie,że masz wielki tyłek i grube nogi bo ja widzę tam ładny płaski tyłeczek i chudziutkie nogi

---------- Dopisano o 10:40 ---------- Poprzedni post napisano o 10:39 ----------

Teraz pewnie panuje moda na białko przez pana dukana niestety i ludzie wpadają w paranoję i jedzą tylko białko, a przecież można zwariować jedząc tylko białko
Stary 2011-02-25, 09:47   #3449
Tynusia
Zakorzenienie

Cytat:
Dirtyy za spadek
Aniap a Tobie to się należy wielki kop za myślenie,że masz wielki tyłek i grube nogi bo ja widzę tam ładny płaski tyłeczek i chudziutkie nogi

---------- Dopisano o 10:40 ---------- Poprzedni post napisano o 10:39 ----------

Teraz pewnie panuje moda na białko przez pana dukana niestety i ludzie wpadają w paranoję i jedzą tylko białko, a przecież można zwariować jedząc tylko białko
Dokłanie każdy się tak napala na tą diete a ja już kiedyś pisałam jakie mogą być wady tej diety.
Zresztą ta dieta jest mało urozmaicona a człowiekowi potrzeba właśnie nowości. By organizm się nie przyzwyczajał.

Stary 2011-02-25, 09:53   #3450
Promyczek Nadziei
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Tynusia Pokaż wiadomość
Dokłanie każdy się tak napala na tą diete a ja już kiedyś pisałam jakie mogą być wady tej diety.
Zresztą ta dieta jest mało urozmaicona a człowiekowi potrzeba właśnie nowości. By organizm się nie przyzwyczajał.
Dokładnie A kombinowanie przynosi wiele przyjemności
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Wspólne odchudzanie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości