|
Notka |
|
Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3421 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Pracy szukamy, ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz. IX
Ja najczęściej czytam dailymail, ale ostatnio tak źle się dzieje na świecie (portal ten pokazuje niemal wszystko, nie tak jak polskie newsy) to mimo iż naprawdę dobrze jest wiedzieć, co się dzieje, to chyba muszę znaleźć inny sposób na codzienny kontakt z językiem. Niektóre wiadomości są naprawdę ciężkie do przetrawienia.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3422 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3423 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Ja lubię Globe and Mail, Diplomat Magazine i stronę Reutersa. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3424 |
Zadomowienie
|
A ja lubię recenzje filmowe Petera Bradshaw na Guardianie, bo występują ciekawe słowa
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3425 |
Raczkowanie
|
Apropo języków obcych:
Właśnie otworzyłam list polecony z moim certyfikatem. Okazało się, że cały czas błędnie nam mówiono, że jest to egzamin TELC, a zdawałam TOEIC Bridge. Do certyfikatu dołączyli tabele wyników i niestety poniosłam porażkę. Zdałam egzamin na 156pkt z 180 i wychodzi na to, że mam poziom A2. Dla mnie to osobista tragedia, bo od prawie 3 lat chodzę na kurs angielskiego (od A2 na początku, do B2 obecnie). Wychodzi na to, że niewiele jednak to dało, choć osobiście widzę postęp. Zaczynałam od zera, bo w szkole nie uczyłam się angielskiego. Teraz mam zagwozdkę, czy w ogóle się tym certyfikatem chwalić w CV ??? ![]() A odnośnie pracy to u mnie też dużo nowego: Umowa kończy mi się 7 lutego. Od prawie 4 miesięcy pracuję na 1,5 etatu, bo kolega z którym miałam pracować na zmiany miał niegroźny wypadek i tak sobie w nieskończoność przedłuża L4. Planowałam zatem porozmawiać poważnie z przełożoną przed samym końcem umowy, by w końcu zatrudniła kogoś na miejsce tego gostka, ale sprawa się pokomplikowała i musiałam już dzisiaj z nią o tym porozmawiać. Nie było tajemnicą to, że sprzedaż w naszym salonie jest mizerna. Pieniądze ze sprzedaży mebli nie pokrywają nawet połowy opłat za wynajem lokalu. Postanowiłam zatem porozglądać się za pracą. Wysyłałam CV tylko wtedy gdy znajdę na prawdę interesujące ogłoszenie i tylko w moim mieście (teraz muszę dojeżdżać). Wczoraj wysłałam CV na ogłoszenie z mojej miejscowości na pracownika biura podróży i dostałam dzisiaj mailowe zaproszenie na rozmowę. Nie chciałam ściemniać w pracy i wymyślać historyjek z lekarzem, więc prosto z mostu powiedziałam, że szukam nowej pracy i potrzebuję wolnego, by iść na rozmowę. Szefowa stwierdziła, że i tak noszą się z zamiarem likwidacji salonu, z tym, że u mnie w firmie każdy jest zajęty innymi sprawami i jej się nawet nie chce złożyć wypowiedzenia najmu lokalu. Parodja ![]() Sprawa więc wygląda tak, że jutro idę na tą rozmowę. Wielkich nadziei jednak nie mam, bo wiem jak to u mnie w mieście jest z pracą. Szukają tylko zgrabnych, długonogich blondynek (fakt potwierdzony przez grono znajomych). Heh mam marne szanse. Mam jeszcze propozycję pracy w sklepie z odzieżą ciążową. Moja koleżanka właśnie zaczęła pracę w tym sklepie i szukają jeszcze jednej dziewczyny. Praca okazała się być bardziej "biurowa" niż "sklepowa", bo firma sama produkuję ciuszki i wysyła za granicę, m.in. do Kanady i USA. Od ręki dostałabym umowę o pracę i pracowałabym na zmiany z moją kumpelą. Jutro idę zanieść CV i porozmawiać z właścicielką sklepu. |
![]() ![]() |
![]() |
#3426 |
maszyna, nie człowiek
|
![]() ![]() Ja z kolei się zastnawiam, kiedy zagaić o przedłużenie umowy - mam niby jeszcze dużo czasu (kończy mi się w maju), ale z drugiej strony jeśli mieliby mi jej nie przedłużyć (mało prawdopodobne), to zacząć szukać nowego zajęcia musiałabym dużo, dużo wcześniej...
#3427 | ||
Wtajemniczenie
|
Katowice?
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3428 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3429 |
Zadomowienie
|
Dagusia, czyli jednak nie bylo przeniesienia salonu do Wro?
Certyfikatu moim zdaniem nie ma sensu wpisywac, A2 to nizej niz matura podstawowa... |
![]() ![]() |
![]() |
#3430 |
Konto usunięte
|
Żartowałam z tym The Sun, to taki polski Fakt
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3431 |
Raczkowanie
|
Salon we Wrocławiu funkcjonował od początku poprzedniego roku z tym, że wtedy pracował tam ten chłopak, który miał wypadek, a gdy zlikwidowano salon w mojej miejscowości, to przeszłam automatycznie na Wrocław.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3432 | |
Zadomowienie
|
Dagusia nie przejmuj się wynikiem , ale ja bym nie wpisywała do CV. TOEIC Bridge jest dla osób początkujących, chyba do poziomu B1. Także nie miałaś nawet możliwości zdania na B2
![]() ---------- Dopisano o 22:19 ---------- Poprzedni post napisano o 22:14 ---------- Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#3433 |
maszyna, nie człowiek
|
Podpytam chyba starszych kolegów jak to było w ich przypadkach
![]()
#3434 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3435 |
Zakorzenienie
|
Ech, i oczywiście znowu jakieś błędy na mnie, że wpięłam pismo do teczki i nie zauważyłam, że ma złą pieczątkę, bo ze starostwa, a nie z urzędu pracy...
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3436 | |
maszyna, nie człowiek
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#3437 |
Zakorzenienie
|
Dzięki za radę, może tak też spróbuję, choć kiepsko z racji na porę roku, a i też nie studiuję już... Pogadam jeszcze w domu.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3438 |
Raczkowanie
|
mnie kumepl wczoraj "pocieszył", ze zanim znalazł prace to wysłał 150 CV...
|
![]() ![]() |
![]() |
#3439 |
Wtajemniczenie
|
Teraz jak już znalazłam pracę to oczywiście miliard kolejnych telefonów...
MissCath, a obecnie jaką masz pracę ? Bo przecież zawsze możesz się elegancko ubrać, ale tak żeby w obecnej pracy pasowało. Spódnica/spodnie + bluzka + np. sweterek zamiast marynarki, wygląda się dobrze, ale nie jest się AŻ tak odstawionym ![]()
![]() |
#3440 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#3441 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3442 |
Zakorzenienie
|
Postanowiłam się wziąć za naukę angielskiego. Tzn. bardziej przypomnienie słówek, bo z gramatyką nie mam problemów. Ale te słówka... Czasem brakuje mi tak podstawowych, że aż sama się wstydzę. Czasem jak się zdarzył zagraniczny klient (rzadko, ale jednak...) to miałam ochotę schować się pod ziemię. Dziś właśnie przyszli klienci zagraniczni, zawzielam się, wyjaśniłam im wszystko co chcieli, do tego luźno pogadalam. Sprzedałam towar i jestem z siebie dumna, że dałam radę
![]() ![]()
#3443 | |||||||
Kawaii strona mocy
|
Możliwe
![]() Żeby każdy, kto miał gadane, mógł tyle zarabiać i w ogóle zajmować stanowisko w UE, życie byłoby piękniejsze ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() |
|||||||
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3444 |
Zakorzenienie
|
Hej, a czy to w tym wątku czy w innym była polecana firma mg-edu? Jeśli w tym, to mogę dołączyć do kolejnych polecających. Bardzo obszerne materiały za niewielką cenę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3445 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3446 |
Wtajemniczenie
|
Dlaczego bez sensu? Ja tam sobie nawet zrobiłam tabelkę w excelu i zaznaczałam wyniki i ewentualny opis. Dobrze jest wiedzieć na czym się stoi.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3447 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3448 | |
Zadomowienie
|
Ja sobie tylko zapisuje nazwy firm i stanowiska na jakie aplikowałam , by potem odnaleść treść ogłoszenia.
Bez sensu, bo szukanie pracy to nie wyścigi. Znaleść dobrą pracę, a jakąkolwiek to dwie inne sprawy. Wyślę Cv na mało ambitne pracę mogę znaleść pracę po jednym wysłanym Cv, a jak będę stara się o stanowisko dyrektora mogę wysłać 1000 Cv, a nie będzie odzewu. Zresztą ma znaczenie także termin : np. ogłoszenia dodali 1 marca na jedno odpowiem 1 marca, a w przypadku innej pracy wyślę około 22 marca. Większe prawdopodobieństwo, że odezwą się z tego pierwszego miejsca. Przynajmniej ja tak mam. Bardziej oceniam się, czy po ileś rozmowach ktoś zaproponował mi pracę, czy nie ![]() - zadałam za dużego wynagrodzenia - chcieli mnie zatrudnić, ale mam okres wypowiedzenia 2 tygodniowy, a oni chcieli kogoś na już Po za tym nie wiem, czy to dobre dla zrowia psychicznego robić sobie takie statystyki ![]() ---------- Dopisano o 21:28 ---------- Poprzedni post napisano o 21:22 ---------- Cytat:
![]() Chociaż wcześniej jak miałam gorszę Cv to miałam jeden tel na 20 Cv. ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3449 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Ad.1 - nie jesteś warta tak wygórowanego wynagrodzenia (czyt. wyższe niż minimalna) Ad.2 - nie ma z Ciebie takiego szału żeby czekać aż 2 tygodnie. Tak więc są dwa super powody, które osobie zaburzonej poszukującej pracy mogą zaniżyć statystyki ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3450 |
Rozeznanie
|
Hej! Dziewczyny sprawdzicie mi CV? Bo im dłużej nad nim siedzę to bardziej wątpię
![]() Czy pisać o jednym certyfikacie, który notabene ma mój potencjalny pracodawca bo byliśmy na tym samym szkoleniu, tylko że ja byłam i organizatorką i słuchaczką ![]() Jak wpisać to że jestem w trakcie studiów? jak dziabnąć "staż" - mam wpisane stanowisko : Młodszy Referent w programie stażu... Czy jeśli znam rosyjski w stopni takim że dogadam się najprostszym językiem to wpisywać to ? Język ang miałam na studiach i kończył się egzaminem na B2 , co prawda od 2 lat nie mam styczności za bardzo z językiem ( oprócz piosenek ![]() ps. oczywiście wszystko wyrównam itd ![]()
Kontrola - najlepszą formą zaufania ![]() Mam swoje zdanie na dany temat ,nie zawsze musimy mieć takie same ![]() zamykam kolekcję półmaratonów czas na ... ![]() Edytowane przez barbarossan Czas edycji: 2015-01-20 o 21:01 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:49.