|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3481 |
Strzelaj lub emigruj!
|
Dot.: Koronawirus z Chin i inne epidemie + ot, część 14
[1=71253839b04673f7804766e 160d807ea33c37805_6578f48 49ccb9;89166173]google pokazuje, ze w Austrii ilość hospitalizacji wzrasta- juz niemal do poziomu jak w grudniu- srednia z 7 dniu 3213, za to na OIT jest mniej niz w grudniu.
Takie mi sie to abstrakcyjne wydaje, jak czytam, że u Ciebie ludzie faktycznie tak nosili te maseczki ![]() Tez się cieszę, że zniesiono maseczki, w Polsce ten nakaz to naprawdę niewiele dawał- tak społecznie, bo moze indywidualnie u niektórych dawał radę. Nasza pediatra mówiła, że nic nie łapała chorowała - do stycznia.[/QUOTE]Pamiętam, że jeszcze hen, hen przed pandemia, kilka lat temu w okresie grupowym moja lekarz rodzinna zawsze nosiła maseczkę. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#3482 |
BAN stały
|
[1=71253839b04673f7804766e 160d807ea33c37805_6578f48 49ccb9;89166173]google pokazuje, ze w Austrii ilość hospitalizacji wzrasta- juz niemal do poziomu jak w grudniu- srednia z 7 dniu 3213, za to na OIT jest mniej niz w grudniu.
Takie mi sie to abstrakcyjne wydaje, jak czytam, że u Ciebie ludzie faktycznie tak nosili te maseczki ![]() Tez się cieszę, że zniesiono maseczki, w Polsce ten nakaz to naprawdę niewiele dawał- tak społecznie, bo moze indywidualnie u niektórych dawał radę. Nasza pediatra mówiła, że nic nie łapała chorowała - do stycznia.[/QUOTE] Serio. Ludzi bez maski albo z maska pod broda sie tu praktycznie nie widuje. Moze ze 2-3 razy bylam swiadkiem w pociagu czy metrze, jak ktos mial maske zsunieta pod nos i zaraz bylo larum i krzyki wspolpasazerow, ze ma prawidlowo zalozyc maske. We wszystkich przypadkach to obcokrajowcy byli tymi niedobrymi z maska pod nosem ![]() Ja nie wiem, moze to naprawde wina tych masek ffp2 wszedzie, ze tylko w Austrii i Niemczech dalej pandemia w rozkwicie, a w innych krajach sie dawno skonczyla ![]() Na oiomach jest aktualnie 240 pacjentow z covidem na caly kraj. W grudniu bylo to 500-600 osob. Edytowane przez melkmeisje Czas edycji: 2022-03-29 o 09:55 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3483 |
Zakorzenienie
|
Trzymajmy kciuki, żeby tak właśnie było - że przetoczyło się to dziadostwo przez Polskę, przechorowali ci, co mieli przechorowac (niektórzy po kilka razy) i już odpuścimy ten temat, bo nie będzie popłochu tylko zpowszednienie tematu.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3484 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() na 25 milionów mieszkańców... faktycznie. Kciuki, żeby i u Ciebie wyluzowali ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3485 |
Wtajemniczenie
|
Cava, w poście do którego się odniosłam i od którego zaczęła się wymiana zdań, napisałaś wyraźnie że roznosisz katar. Ale że do apteki nałożysz litościwie maskę.
Ale spoko, mnie to rybka czy rozsiewasz katar czy nie i gdzie chodzisz-z maską czy bez. Napisałam tylko ze nie ma logiki w wybiorczym noszeniu masek. Wsio. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3486 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dziś pierwszy dzień byłam w pracy beż maski. Trochę dziwnie. Parę razy miałam ochotę założyć- przyzwyczajenie. W razie czego mam przy sobie gdybym chciała założyć bo np będzie dużo ludzi i będę czuć się bezpieczniej tak. Dla mnie maski może nie są całkiem źle ale nosić je Non stop jak jest się w pracy 12 godzin w pracy jest ciężko. No ale w okresie jesienno zimowym czy założyć na krótszy czas to ok. Dobrze jednak faktycznie że to jest wybór i teraz mogę założyć maskę ale nie muszę, bo i tak wiadomo jak to u nas wyglądało.a.iedynie tworzyło konflikty. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3487 |
Zadomowienie
|
[1=747bf32364fc13da37122d4 9c7e01f75501e8a1a_65540b7 83ff7c;89165411]Mnie ciekawi, czy dalej byłaby taka paranoja covidowa, gdyby nie wojna na Ukrainie. Wychodzi na to, że żeby zakończyć te durne obostrzenia, trzeba było dać mediom nowy temat. Zmiana płyty i covida nie ma, magia. Przynajmniej ja to tak odbieram. I pamiętam teraz wypowiedzi ekspertów, jaka to będzie tragedia zimą, jeśli nie wprowadzimy lockdownu... no i jakoś tragedii nie było i nie ma. Wiosną chyba też miało być źle? I, co najlepsze, mniej niż 60% Polaków jest zaszczepionych, a 3 dawką - 30%. I jakoś żyjemy. To wszystko było tak strasznie, strasznie na wyrost, a "eksperci" pokroju Simona tylko nakręcali tę panikę, zamiast edukować. Przy czym taka ja to pryszcz - najbardziej po dupie dostała młodzież i dzieci.[/QUOTE]
No racja gdyby nie wojna dalej byłby temat covid. Zresztą jeszcze około 20 lutego w każdych cogodzinnych wiadomościach w radiu ( w sumie każda stacja) było ciągłe gadanie o pandemii. W momencie wybuchu wojny przez parę tygodni w wiadomościach mówiono TYLKO o wojnie i o niczym innym. Edytowane przez ANKA54321 Czas edycji: 2022-04-01 o 21:58 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3488 |
hakuna matata
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3489 | |
Kathy Leonia
|
Cytat:
tak na to też liczę że wirus się zrobi niczym grypa lub przeziębienie i już nie będzie lockdownów i paniki.
![]() |
![]() |
#3490 |
Rozeznanie
|
Pandemii już nie ma, ludzie wrócili do starych nawyków. W tym tygodniu szefowa była chora, ale hue hue łyknęła tabletkę i już może śmigać w robocie. W weekend byłam na szkoleniu, jedna z prowadzących przylazła chora, kaszlała i nawet ust nie zakrywała. Ludzie się nie nauczą.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3491 |
Wtajemniczenie
|
W moim otoczeniu przez dwa lata pandemii zachorowała tylko jedna osoba. Obecnie chorują wszyscy bliscy znajomi, jestem nieźle zdziwiona.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3492 | |
BAN stały
|
Cytat:
U mnie tak samo. W pracy przez dwa lata nie zachorowała ani jedna osoba, teraz nagle wszyscy po kolei, a najgorszy przebieg mają osoby po trzech szczepieniach. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3493 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Sent from my SM-G973F using Tapatalk |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3494 | |
Kathy Leonia
|
Cytat:
w pociągu czy w sklepach już pełna swoboda. gościu kaszle kicha i łaską maca pomidory lol
![]() |
![]() |
#3495 |
... choć nie Westwood
|
Na podstawie czego zamierzają raportować, skoro wycofano refundowanie testów przez NFZ?
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#3496 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3497 |
Zakorzenienie
|
A do mnie dzis weszla klientka i mnie przepraszała ,że jest w maseczce. Mialam zonka na buzi ,bo niby co mi do tego jeśli czuje sie bezpieczniej?
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3498 |
Kathy Leonia
|
jeju jaka kobitka
![]() maseczki to uważam kwestia indywidualna, chcesz to nosić i nikomu nic do tego
![]() |
#3499 | |
Zadomowienie
|
Ja pod koniec zeszłego roku widziałam pośród znajomych więcej zachorowan, ale wszystkie łagodne. Aktualnie nie widzę więcej zachorowań.
W ogóle pośród szczepionych już od zeszłych wakacji nie kojarzę, żeby ktoś ciężej chorował albo miał powikłania. Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3500 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Trzy osoby zaszczepione przeszły ciężko (według ich własnych słów), a jedna zaszczepiona leży w szpitalu. Wszyscy niezaszczepieni jak katar, albo zupełnie bezobjawowo. Reszta zaszczepionych również. *Nie twierdzę, że szczepienia pogarszają przebieg. Tylko się dzielę ciekawą obserwacją. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#3501 |
Zakorzenienie
|
W DE od wczoraj nie trzeba nosić masek w sklepach. Dzisiaj byłam w 3 różnych i poza mną widziałam jeszcze może z 5 osób bez masek. Jeden emeryt w kolejce przede mną wygłosił do sprzedawczyni pochwałę tego, że na drzwiach sklepu wisi zalecenie, żeby jednak nosić. Tylko ciekawe ile godzin dziennie taki emeryt nosi tę maskę, bo na pewno nie 8 jak wiele osób w wieku produkcyjnym musi w pracy.
Od końca maja ma być też koniec kwarantann/izolacji, ale oczywiście nie dla medyków. Dla mnie te luzowania prawie nic nie zmieniły. W pracy dalej FFP2, dalej obowiązkowe testy, dalej izolacje, dalej tracimy czas i nerwy na wyjaśnianie kwestii szczepień/testów/izolatek przy przyjmowaniu pacjentów. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3502 |
Zakorzenienie
|
U mnie też głównie emeryci noszą maseczki,ale mi to jest zupełnie obojętne. Jak czują się z tym bezpieczniej to niech sobie zakładają
![]() |
#3503 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3504 |
Zakorzenienie
|
Za to testów na wejściu do szpitala już praktycznie nie robią, tylko na zlecenie lekarza. Za to każdy oddział ma mieć izolatkę dla covidowcow, bo mają być oni leczeni normalnie,a nie wysyłani na oddziały covidowe. Tylko nikogo nie interesuje, że nie ma na to miejsca i jest duże oburzenie,bo wszyscy uważają,że tacy pacjenci powinni ladowac po prostu na oddziale zakaźnym
![]() |
#3505 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pacjenci przenoszeni do innego szpitala/domu opieki/ośrodka rehabilitacyjnego/domu z dochodzącą opieką środowiskową muszą być negatywnie przetestowani przed wypisem, inaczej ich ten ośrodek nie przyjmie/pielęgniarka środowiskowa nie przyjdzie. Ostatnio mieliśmy pacjenta 10 dni po Covidzie, przy przyjęciu negatywny, w przeddzień wypisu okazało się, że któryś z jego domowników jest pozytywny, test u pacjenta też był słabo pozytywny (niski wskaźnik CT). Sąsiad z łóżka obok też został przetestowany - negatywnie, więc go nie izolowaliśmy. 2 dni potem po weekendzie babka od higieny zarządziła 7-dniową izolację tego sąsiada- facet czekał już na wypis i przez weekend chodził sobie, gdzie chciał. No i musieliśmy go izolować, całe szczęście że był i tak w pokoju jednoosobowym, bo tak to byśmy też kolejnych pacjentów z kontaktu musieli izolować. Ten cyrk destabilizuje już i tak chaotyczną i wielozadaniową ze swojej natury pracę na oddziałach. Pacjenci są raczej przyzwyczajeni, że muszą się testować i szczepić. Raz w nocy przyjęliśmy zdezorientowaną babkę, która nie była w stanie odpowiedzieć na niektóre standardowe pytania, m.in. o szczepienie. Rozmowę słyszała pacjentka z łóżka obok i po chwili przyszła się do nas skarżyć, że jakim prawem kładziemy obok niej niezaszczepioną osobę. Takie to są nastroje w DE. Edytowane przez chimay Czas edycji: 2022-04-05 o 14:57 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3506 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#3507 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Sam Covid przeszłam raczej lekko, poza zmęczeniem, ale za to PO NIM - się zaczęło. Serce boli mnie, (już byłam na badaniach, jestem przed holterem, jak dzwoniłam to przychodnia to ciagle jestem na liście ze jak będzie wolny to zadzwonia... Ehe... ) , łapie zadyszkę przy wejściu po trzech schodkach, i mam dość wyraźną mgle pamięciowa (pamięć siadła mi na serio ...) (sorry za bledy , moj słownik w laptopie coś świruje i przypadki mi na mianownik zmienia i niektóre inne słowa tez zmienia, i nawet jak kasuje te błędy i zmieniam, TO ON ZNOW ZMIENIA).
Książki 2015 5/52 ![]() Edytowane przez MeredithGrey Czas edycji: 2022-04-06 o 21:18 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3508 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3509 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3510 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego 2109119DG przy użyciu Tapatalka
Czasami bywa się gołębiem a czasami pomnikiem. ![]() ---------------------------------------------------------- PRETENSJONALNY nie oznacza "pełen pretensji" Za słownikiem PWN: pretensjonalny to 1. «zachowujący się sztucznie, krygujący się» 2. «zbyt wyszukany, świadczący o złym guście» |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:54.