|
Notka |
|
Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3481 |
Raczkowanie
|
Dot.: storczyk (orchidea) cz.III
Można też spróbować reanimacji keiki w kamykach do szklanego naczynia (mała miseczka -najlepiej żeby naczynie było szerokie i woda mogła parować) na dno wsypujemy piasek lub drobne kamyczki, keramzyt i w górę stopniowo coraz większe do tak przygotowanego podłoża wsadzamy storczyka pamiętając że część zielona musi zostać nad kamieniami. Jeśli ma korzenie to za ich pomocą umieszczamy go w kamykach, a jeśli nie ma wcale to wsadzamy patyczek - podpórkę żeby storczyk się trzymał!
Na dno wlewamy ok 1-2 cm wody w zależności od stanu korzeni im ich więcej tym wody mnie i podlewamy ok co 7 dni. Ryzykowna jest reanimacja w zamkniętym akwarium czy słoiku bo łatwo daję się pleśń i zgnilizna. Ja tak ratowałam cambrie i mimo licznych dziurek w worku i wyrastających młodych bulw zgniła ![]() Mam inny problem pęd z oczka zasusza pączki to już drugi raz kiedy storczyk po wypuszczeniu pędu zasusza pąki ![]() Wg mnie przyczyną mogło być zasuszenie - storczyki podlewałam 2 tyg temu ale w ceramice chyba szybciej przesychają bo dziś jak zobaczyłam a wyjęłam roślinę żeby sprawdzić też korzenie to "pustynia" ![]() ![]() ![]() Co o tym myślicie? ![]() Dziewczyny Wasze storczyki rosną bezpośrednio w doniczkach np ceramicznych czy w plastikach i osłonkach?
#3482 |
Raczkowanie
|
z tego co wiem to chyba najlepiej w przezroczystych plastikach i je umieścić ewentualnie w osłonkach a z doświadczenia wiem że też lepiej żeby był przewiew między doniczką a osłonką, moje najlepiej rosną jak są w samych doniczkach chociaż wtedy troche trudno o utrzymanie ich pozycji pionowej
![]() Edytowane przez rudyleniwiec Czas edycji: 2010-10-30 o 07:57 |
![]() ![]() |
![]() |
#3483 |
Przyczajenie
|
witam
mam pewien problem z moim storczykiem otoz jestes szczesliwa posiadaczka fioletowego okazu gdy go kupilam pieknie kwitl ale po przekwitnieciu zostal ped ktory nie usycha (minelo ok 3 m-cy) wypuscil nowego listka i chyba zamierza wypuscic kolejnego lecz martwia mnie jego liscie nowy listek jest piekny blyszczacy natomiast na jednym zauwazylam zolkniecie oraz pomarszczenia i do teego ciemne plamki (brunatne gdzie nie gdzie) ktore sie powiekszaja + troszke bialych co to jest??? obstawiala bym na jakas chorobe i teraz pytanie usunac liscie czy czekac jak uschna tylko ze na to szybko sie nie zanosi w dodatku zauwazylam ta sama zmiane na innym lisciu. Pomozcie!!!! Edytowane przez Kasia__90 Czas edycji: 2010-10-30 o 17:35 |
![]() ![]() |
![]() |
#3484 |
Przyczajenie
|
to zdjecie listka
|
![]() ![]() |
![]() |
#3485 |
Raczkowanie
|
To może ale nie musi byś poparzenie u mnie tak wyglądające zmiany zniszczyły wszystkie liście u falka (ok 7-8) jak długo już go masz?
Ja bym tego liścia obcięła dodatkowo opryskała bioseptem (to naturalny preparat z wyciągu z grejfruta) miejsce zasypała węglem lub cynamonem. Ale poczekaj jeszcze co powiedzą inne dziewczyny za czym przejdziesz do tak radykalnych sposobów ![]()
#3486 |
Zakorzenienie
|
A mój storek cały czas przedłuża pęd i nie chce zakwitnąć
![]() ![]()
#3487 |
Przyczajenie
|
kasia_tomeq
dzieki bardzo faktycznie stal na oknie i mial dosc duzo slonca dlatego przenioslam go na miejsce mniej oswietlone a mam go juz 4 m-ce ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3488 |
Wtajemniczenie
|
Ja moje też poparzyłam ale nic szczególnego z nimi nie robiłam (przeniosłam na mniej słoneczne miejsce), tym bardziej, że oba wypuszczają nowe pędy.
#3489 |
Raczkowanie
|
tylko trzeba być ostrożnym bo zdarza się że zmiany wyglądające na poparzenie okazują się być chorobą u mnie się tak stało storczyk śliczny kupiony jako 100% jakości stracił w ciągu miesiąca 7 -8 liści na szczęście jest dzielny i widzę, że z kikutka który mu został wypuszcza nowy listeczek, który mnie ogromnie cieszy! Nie kupuję storczyków po cenie 20 zł wzwyż ale ten tak mnie zauroczył kolorem że się skusiłam i taka lipa
![]() ![]()
#3490 |
Wtajemniczenie
|
Obserwowałam zmiany na liściach - jak poleciły dziewczyny. Od ich zauważenia już minął dobry miesiąc a one się nie powiększają, więc mam nadzieję, że to faktycznie tylko oparzenie
![]()
#3491 |
Raczkowanie
|
dopadnięta jesienną chandrą znów nabyłam kwiatucha...
szlag trafił abstynencję... na parapetach lekki rozruch... jak mi cuś rozkwitnie się pochwalę, na razie nie ma czym ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3492 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#3493 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny, doradźcie mi. Mam miniaturkę storczyka, niedawno go nabyłam, nie kwitnie teraz, pęd usechł, jest w mchu. I moje pytanie, czy mogę do przesadzić do podłoża dla storczyków, czy zostawić tak jak jest i próbować go hodować? Za bardzo nie mogę wyczuć kiedy go podlewać.
Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
#3494 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3495 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny.... musze sie pochwalic
![]() ![]() ![]() W zeszlym tygodniu moj TZ mial wyjazd do Polski i Niemiec i postanowil zabrac mnie ze soba... w Kiel mial spotkanka biznesowe a ja buszowalam po sklepach i wylukalam ![]() ![]() Zaryzykowalismy, bo samochodem wiezlismy je ponad 1000 km a potem jeszcze podroz samolotem. Ale udalo sie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3496 |
Zakorzenienie
|
Sylwia, one są CUDOWNE
![]() Wygladają uroczo i rozczulająco, (tfu, tfu) oby się dobrze chowały i powtarzały kwitnienia. najśliczniejszy jest ten bielusieńki maluszek! ![]()
#3497 |
Zadomowienie
|
Dla zainteresowanych w Netto 4.11-7.11 będą storczyki za 19,99 zł. Tylko nie wiem, czy to gazetka jest ogólnokrajowa, czy regionalna, nie znam się na Netto, ale chyba wszędzie takie same są gazetki
![]()
![]() |
#3498 |
Raczkowanie
|
Sylwia. Ja mam 4 takie maluszki i moje też siedziały w mchu . On był strasznie zbity więc postanowiłam wygrzebać wszystko i zrobić mieszankę z korą . Widzę, że im to pasuje bo puszczają ładne korzonki a jeden nawet pokazał pędzik
![]()
Mateuszek 22.04.2008 9:35 3450 gram 55 cm |
![]() ![]() |
![]() |
#3499 |
Zakorzenienie
|
chwaliłam się jakiś czas temu, że na końcu jednego pędu pokazało się coś podobnego do keiki. Otóż donoszę, że to nie keiki :/ tylko taki dziwny pąk. W ogóle nowe pąki na tym storczyku są dziwne.
#3500 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() A jaki kolorek ma keikowiec?? Edytowane przez doriskap Czas edycji: 2010-11-03 o 09:02 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3501 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3502 |
Raczkowanie
|
hej. Piękne te Wasze kwiaty
![]() ![]() Ale martwi mnie jeden okaz którego ostatnio dostałam i który trochę wymarzł w samochodzie. Otóż nie wiem jak mogę poprawić kondycje jego korzeni? Na zdjęciach trochę je opisalam, ale z tego co widze są one tak dziwnie puste w środku i suche. nie są jędrne.. podlewam normalnie tak reszte kiedy dobrze przeschnie podłoże. Wątpie że to przez to. Może przez chłód? jak myślicie ? Powiem jeszcze że taki był już kiedy go dostałam. Jak mu pomóc? |
![]() ![]() |
![]() |
#3503 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3504 |
Raczkowanie
|
teacher tez mam takiego szalonego keikowca, w jednym czasie puszczal 3 keiki, i praktycznie od razu 2 z nich mialy pedy kwiatowe i mamuska zeby nie byc gorsza tez nowy ped wypuscila, tak ze w sumie 1 storek kwitl mi na 3 lodygach.... widok niesamowity
![]() lalalilala jak dla mnie to on za bardzo przesuszony jest, nawet po lisciach widac, takie troche klapouchy sa, dobrze go namocz i obserwuj moze ma inne podloze i czesciej go bedziesz musiala podlewac, mam nadzieje ze mu sie poprawi! doriskap ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3505 |
Raczkowanie
|
zdjęcie w załączniku nie widać?
a wczoraj widzialam w OBI grandiflory - takie jak mój żółty z bodrowym cieniowaniem do tego taki lekko zmutowany i trzypędowy - cuuuudo! ale cena mnie powaliła - 90zł ;/ i własnie zauważyłam że dobiłam do setki wiadomości ![]() ![]() Edytowane przez breda Czas edycji: 2010-11-03 o 13:47 |
![]() ![]() |
![]() |
#3506 |
Rozeznanie
|
dokładnie też mi sie tak wydaje, że ma za sucho... mój mąż kiedyś przywiózł storka w temperaturze minus 15 (jechał chyba z 60 km) i korzonki nie były wtedy suche i puste tylko bardzo wiotke ale po czasie w domu wszystko wróciło do normy... u Ciebie ewidentnie widać, że korzonki chcą do wody
|
![]() ![]() |
![]() |
#3507 |
Raczkowanie
|
Dziękuje za rady. Właśnie się moczy i ma jeszcze okłady na listki.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3508 |
Raczkowanie
|
Doriskap dla takiego cuda chyba warto było zgrzeszyć
![]() Od 4-11.11 jest tydzień LM mają mieć 1000 produktów w promocyjnej cenie ![]() ![]() ![]()
#3509 | |
Zakorzenienie
|
dziewczyny powiedzcie mi po jakim czasie od wsadzenia keila do doniczki moge go podlac?? bo narazie go dzien w dzien spryskuje. aha i przesadziłam kilka moich storkow, bo ziemia juz nie wysychała i zauwazylam, ze niektore storki puszczaja nowe listki-moge juz je podlac - tzn zrobic im kapiel wodna?? doradzcie mi, bo nie chce, zeby zgniły
![]() ---------- Dopisano o 08:39 ---------- Poprzedni post napisano o 08:37 ---------- Cytat:
![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 08:39 ---------- Poprzedni post napisano o 08:39 ---------- piekny ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3510 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 09:00 ---------- Poprzedni post napisano o 08:58 ---------- Cytat:
![]() Kasiu będę wdzieęczna za relację bo ja mam strasznie daleko do LM, a juz jakis czas planuje pojechac tylko jak ostatnio pojechałam to nie było nic ze storków ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:17.