storczyk (orchidea) cz.III - Strona 117 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Dom, mieszkanie, nieruchomości

Notka

Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-10-30, 00:21   #3481
kasia_tomeq
Raczkowanie

Dot.: storczyk (orchidea) cz.III

Można też spróbować reanimacji keiki w kamykach do szklanego naczynia (mała miseczka -najlepiej żeby naczynie było szerokie i woda mogła parować) na dno wsypujemy piasek lub drobne kamyczki, keramzyt i w górę stopniowo coraz większe do tak przygotowanego podłoża wsadzamy storczyka pamiętając że część zielona musi zostać nad kamieniami. Jeśli ma korzenie to za ich pomocą umieszczamy go w kamykach, a jeśli nie ma wcale to wsadzamy patyczek - podpórkę żeby storczyk się trzymał!
Na dno wlewamy ok 1-2 cm wody w zależności od stanu korzeni im ich więcej tym wody mnie i podlewamy ok co 7 dni.

Ryzykowna jest reanimacja w zamkniętym akwarium czy słoiku bo łatwo daję się pleśń i zgnilizna. Ja tak ratowałam cambrie i mimo licznych dziurek w worku i wyrastających młodych bulw zgniła

Mam inny problem pęd z oczka zasusza pączki to już drugi raz kiedy storczyk po wypuszczeniu pędu zasusza pąki (zupełnie inne rośliny)
Wg mnie przyczyną mogło być zasuszenie - storczyki podlewałam 2 tyg temu ale w ceramice chyba szybciej przesychają bo dziś jak zobaczyłam a wyjęłam roślinę żeby sprawdzić też korzenie to "pustynia" dlatego chyba z powrotem wrócę do plastikowych doniczek przynajmniej widać co się dzieje A drugi powód to ostatnio temperatura spadła w miejscu gdzie mam storczyki poniżej 15 st C
Co o tym myślicie? Czy któryś z tych czynników może być powodem?

Dziewczyny Wasze storczyki rosną bezpośrednio w doniczkach np ceramicznych czy w plastikach i osłonkach?

...To jest mój sen...
http://s1.suwaczek.com/20120818060214.png

kasia_tomeq jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-30, 07:55   #3482
rudyleniwiec
Raczkowanie

z tego co wiem to chyba najlepiej w przezroczystych plastikach i je umieścić ewentualnie w osłonkach a z doświadczenia wiem że też lepiej żeby był przewiew między doniczką a osłonką, moje najlepiej rosną jak są w samych doniczkach chociaż wtedy troche trudno o utrzymanie ich pozycji pionowej

Edytowane przez rudyleniwiec
Czas edycji: 2010-10-30 o 07:57
rudyleniwiec jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-30, 16:02   #3483
Kasia__90
Przyczajenie

witam

mam pewien problem z moim storczykiem otoz jestes szczesliwa posiadaczka fioletowego okazu gdy go kupilam pieknie kwitl ale po przekwitnieciu zostal ped ktory nie usycha (minelo ok 3 m-cy) wypuscil nowego listka i chyba zamierza wypuscic kolejnego lecz martwia mnie jego liscie nowy listek jest piekny blyszczacy natomiast na jednym zauwazylam zolkniecie oraz pomarszczenia i do teego ciemne plamki (brunatne gdzie nie gdzie) ktore sie powiekszaja + troszke bialych co to jest??? obstawiala bym na jakas chorobe i teraz pytanie usunac liscie czy czekac jak uschna tylko ze na to szybko sie nie zanosi w dodatku zauwazylam ta sama zmiane na innym lisciu.
Pomozcie!!!!

Edytowane przez Kasia__90
Czas edycji: 2010-10-30 o 17:35
Kasia__90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-30, 16:20   #3484
Kasia__90
Przyczajenie

to zdjecie listka
Stary 2010-10-30, 18:20   #3485
kasia_tomeq
Raczkowanie

To może ale nie musi byś poparzenie u mnie tak wyglądające zmiany zniszczyły wszystkie liście u falka (ok 7-8) jak długo już go masz?
Ja bym tego liścia obcięła dodatkowo opryskała bioseptem (to naturalny preparat z wyciągu z grejfruta) miejsce zasypała węglem lub cynamonem. Ale poczekaj jeszcze co powiedzą inne dziewczyny za czym przejdziesz do tak radykalnych sposobów

...To jest mój sen...

Stary 2010-10-31, 02:40   #3486
smerfetka25
Zakorzenienie

A mój storek cały czas przedłuża pęd i nie chce zakwitnąć pączki mu opadają, jakoś nie ma siły czy co
Stary 2010-10-31, 07:52   #3487
Kasia__90
Przyczajenie

kasia_tomeq

dzieki bardzo
faktycznie stal na oknie i mial dosc duzo slonca dlatego przenioslam go na miejsce mniej oswietlone a mam go juz 4 m-ce
Stary 2010-10-31, 16:18   #3488
rodzyneq84
Wtajemniczenie

GG do rodzyneq84

Ja moje też poparzyłam ale nic szczególnego z nimi nie robiłam (przeniosłam na mniej słoneczne miejsce), tym bardziej, że oba wypuszczają nowe pędy.
Stary 2010-10-31, 22:10   #3489
kasia_tomeq
Raczkowanie

tylko trzeba być ostrożnym bo zdarza się że zmiany wyglądające na poparzenie okazują się być chorobą u mnie się tak stało storczyk śliczny kupiony jako 100% jakości stracił w ciągu miesiąca 7 -8 liści na szczęście jest dzielny i widzę, że z kikutka który mu został wypuszcza nowy listeczek, który mnie ogromnie cieszy! Nie kupuję storczyków po cenie 20 zł wzwyż ale ten tak mnie zauroczył kolorem że się skusiłam i taka lipa ale zmierza, ku dobremu i to mnie cieszy

...To jest mój sen...

Stary 2010-11-01, 06:35   #3490
rodzyneq84
Wtajemniczenie

GG do rodzyneq84

Obserwowałam zmiany na liściach - jak poleciły dziewczyny. Od ich zauważenia już minął dobry miesiąc a one się nie powiększają, więc mam nadzieję, że to faktycznie tylko oparzenie
Stary 2010-11-01, 08:12   #3491
breda
Raczkowanie

dopadnięta jesienną chandrą znów nabyłam kwiatucha...
szlag trafił abstynencję...
na parapetach lekki rozruch... jak mi cuś rozkwitnie się pochwalę, na razie nie ma czym
breda jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-11-01, 08:35   #3492
BrigitteBardot
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez breda Pokaż wiadomość
nie martw się tym zbytnio - nie puści ci już przedłużenia z tego pędu ale zawsze może puścić się boczkiem... niestety czesto trzeba dłuuugo poczekać
Dziękuję za odpowiedź
Stary 2010-11-01, 09:03   #3493
agnes7
Raczkowanie

Dziewczyny, doradźcie mi. Mam miniaturkę storczyka, niedawno go nabyłam, nie kwitnie teraz, pęd usechł, jest w mchu. I moje pytanie, czy mogę do przesadzić do podłoża dla storczyków, czy zostawić tak jak jest i próbować go hodować? Za bardzo nie mogę wyczuć kiedy go podlewać.
Pozdrawiam
agnes7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-01, 11:13   #3494
doriskap
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez agnes7 Pokaż wiadomość
Dziewczyny, doradźcie mi. Mam miniaturkę storczyka, niedawno go nabyłam, nie kwitnie teraz, pęd usechł, jest w mchu. I moje pytanie, czy mogę do przesadzić do podłoża dla storczyków, czy zostawić tak jak jest i próbować go hodować? Za bardzo nie mogę wyczuć kiedy go podlewać.
Pozdrawiam
najlepiej kiedy mech całkiem przeschnie namoczyć, ale nie za długo... resztki wody odsączyć i kolejny raz po rzeschnieciu (mech długo trzyma wilgoć) ja swoje moczę co około10 dni, ale to wszystko zależy od warunków w domu. Miniaturki zawzwyczaj rosną w mchu
doriskap jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-01, 14:56   #3495
Sylwia cypr
Raczkowanie

Dziewczyny.... musze sie pochwalic
W zeszlym tygodniu moj TZ mial wyjazd do Polski i Niemiec i postanowil zabrac mnie ze soba... w Kiel mial spotkanka biznesowe a ja buszowalam po sklepach i wylukalam - sliczne miniaturki, chcialam chociaz 1 szt ale wcale nie musialam bardzo namawiac i moje kochanie kupilo az 3 szt . Tak bylismy oczarowani, ze poprostu nie moglismy oczu oderwac i w koncu kupilismy po jednym z kazdego koloru.
Zaryzykowalismy, bo samochodem wiezlismy je ponad 1000 km a potem jeszcze podroz samolotem.
Ale udalo sie , wrócilismy w sobote i jak narazie wszystkie w dobrej kondycji ozdabiaja nam sypialnie.
Sylwia cypr jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-01, 20:59   #3496
cava
Zakorzenienie

Sylwia, one są CUDOWNE
Wygladają uroczo i rozczulająco, (tfu, tfu) oby się dobrze chowały i powtarzały kwitnienia.

najśliczniejszy jest ten bielusieńki maluszek!

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams
cava jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-02, 12:51   #3497
lily_of_the_valley
Zadomowienie

Dla zainteresowanych w Netto 4.11-7.11 będą storczyki za 19,99 zł. Tylko nie wiem, czy to gazetka jest ogólnokrajowa, czy regionalna, nie znam się na Netto, ale chyba wszędzie takie same są gazetki
Stary 2010-11-02, 20:35   #3498
teacher
Raczkowanie

GG do teacher

Sylwia. Ja mam 4 takie maluszki i moje też siedziały w mchu . On był strasznie zbity więc postanowiłam wygrzebać wszystko i zrobić mieszankę z korą . Widzę, że im to pasuje bo puszczają ładne korzonki a jeden nawet pokazał pędzik . Ostanio na forum była taka dyskusja na temat keiki. Obalam mit , że tylko chore , umierające rośliny chcą w ten sposób przedłużyć swój żywot. Oto moje podwójne keiki, obydwa wypuściły pędy na dodatek mamusia też ma świeży pędzik i sama jest okazem zdrowia. w załaczniku keikowiec i inne dwa obecnie kwitnące(oczywiście to nie wszystkie)
Mateuszek 22.04.2008 9:35 3450 gram 55 cm
teacher jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-02, 20:45   #3499
karolca
Zakorzenienie

chwaliłam się jakiś czas temu, że na końcu jednego pędu pokazało się coś podobnego do keiki. Otóż donoszę, że to nie keiki :/ tylko taki dziwny pąk. W ogóle nowe pąki na tym storczyku są dziwne.

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
karolca jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-11-03, 08:23   #3500
doriskap
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez teacher Pokaż wiadomość
Sylwia. Ja mam 4 takie maluszki i moje też siedziały w mchu . On był strasznie zbity więc postanowiłam wygrzebać wszystko i zrobić mieszankę z korą . Widzę, że im to pasuje bo puszczają ładne korzonki a jeden nawet pokazał pędzik . Ostanio na forum była taka dyskusja na temat keiki. Obalam mit , że tylko chore , umierające rośliny chcą w ten sposób przedłużyć swój żywot. Oto moje podwójne keiki, obydwa wypuściły pędy na dodatek mamusia też ma świeży pędzik i sama jest okazem zdrowia. w załaczniku keikowiec i inne dwa obecnie kwitnące(oczywiście to nie wszystkie)
to jakiś kosmos z tymi keikami wygląda to świetnie grauluję

A jaki kolorek ma keikowiec??

Edytowane przez doriskap
Czas edycji: 2010-11-03 o 09:02
Stary 2010-11-03, 10:48   #3501
doriskap
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez breda Pokaż wiadomość
dopadnięta jesienną chandrą znów nabyłam kwiatucha...
szlag trafił abstynencję...
na parapetach lekki rozruch... jak mi cuś rozkwitnie się pochwalę, na razie nie ma czym
moja abstynecja też przerwana w załączniku sprawca
Stary 2010-11-03, 12:55   #3502
lalalilala
Raczkowanie

hej. Piękne te Wasze kwiaty Mój jeden puszcza dwie boczne lodygi i jeszcze jeden pęd Niesamowicie się cieszę.

Ale martwi mnie jeden okaz którego ostatnio dostałam i który trochę wymarzł w samochodzie. Otóż nie wiem jak mogę poprawić kondycje jego korzeni? Na zdjęciach trochę je opisalam, ale z tego co widze są one tak dziwnie puste w środku i suche. nie są jędrne.. podlewam normalnie tak reszte kiedy dobrze przeschnie podłoże. Wątpie że to przez to. Może przez chłód? jak myślicie ?

Powiem jeszcze że taki był już kiedy go dostałam. Jak mu pomóc?
lalalilala jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-03, 13:04   #3503
breda
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez doriskap Pokaż wiadomość
cuuuudny! też bym zgrzeszyła
Stary 2010-11-03, 13:17   #3504
Sylwia cypr
Raczkowanie

teacher tez mam takiego szalonego keikowca, w jednym czasie puszczal 3 keiki, i praktycznie od razu 2 z nich mialy pedy kwiatowe i mamuska zeby nie byc gorsza tez nowy ped wypuscila, tak ze w sumie 1 storek kwitl mi na 3 lodygach.... widok niesamowity

lalalilala jak dla mnie to on za bardzo przesuszony jest, nawet po lisciach widac, takie troche klapouchy sa, dobrze go namocz i obserwuj moze ma inne podloze i czesciej go bedziesz musiala podlewac, mam nadzieje ze mu sie poprawi!

doriskap cudny , breda pochwal sie nabytkiem
Sylwia cypr jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-03, 13:45   #3505
breda
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Sylwia cypr Pokaż wiadomość
breda pochwal sie nabytkiem
zdjęcie w załączniku nie widać?

a wczoraj widzialam w OBI grandiflory - takie jak mój żółty z bodrowym cieniowaniem do tego taki lekko zmutowany i trzypędowy - cuuuudo! ale cena mnie powaliła - 90zł ;/

i własnie zauważyłam że dobiłam do setki wiadomości

Edytowane przez breda
Czas edycji: 2010-11-03 o 13:47
Stary 2010-11-03, 13:57   #3506
doriskap
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Sylwia cypr Pokaż wiadomość
lalalilala jak dla mnie to on za bardzo przesuszony jest, nawet po lisciach widac, takie troche klapouchy sa, dobrze go namocz i obserwuj moze ma inne podloze i czesciej go bedziesz musiala podlewac, mam nadzieje ze mu sie poprawi!
dokładnie też mi sie tak wydaje, że ma za sucho... mój mąż kiedyś przywiózł storka w temperaturze minus 15 (jechał chyba z 60 km) i korzonki nie były wtedy suche i puste tylko bardzo wiotke ale po czasie w domu wszystko wróciło do normy... u Ciebie ewidentnie widać, że korzonki chcą do wody
Stary 2010-11-03, 14:16   #3507
lalalilala
Raczkowanie

Dziękuje za rady. Właśnie się moczy i ma jeszcze okłady na listki.
lalalilala jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-03, 17:45   #3508
kasia_tomeq
Raczkowanie

Doriskap dla takiego cuda chyba warto było zgrzeszyć
Od 4-11.11 jest tydzień LM mają mieć 1000 produktów w promocyjnej cenie więc może i storczyki ja się wybieram upolować jakiegoś z przeceny jeśli będzie to po wizycie zdam relacje

...To jest mój sen...

Stary 2010-11-04, 07:39   #3509
karolinusienka
Zakorzenienie

dziewczyny powiedzcie mi po jakim czasie od wsadzenia keila do doniczki moge go podlac?? bo narazie go dzien w dzien spryskuje. aha i przesadziłam kilka moich storkow, bo ziemia juz nie wysychała i zauwazylam, ze niektore storki puszczaja nowe listki-moge juz je podlac - tzn zrobic im kapiel wodna?? doradzcie mi, bo nie chce, zeby zgniły

---------- Dopisano o 08:39 ---------- Poprzedni post napisano o 08:37 ----------

Cytat:
Napisane przez teacher Pokaż wiadomość
u mnie tez zdrowy storek-z 3 pędami, masą korzeni i lisci wypuscil keika, ktorego w sb zasadziłam i drugi storek-ciapek puszcza keika ale ciapek jest w kiepskim stanie-rosna mu pomarszczone liscie i nie wiem dlaczego-dbam o niego tak samo jak o inne storki i tak mi sie odwzdziecza

---------- Dopisano o 08:39 ---------- Poprzedni post napisano o 08:39 ----------

Cytat:
Napisane przez doriskap Pokaż wiadomość
piekny
karolinusienka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-04, 08:00   #3510
doriskap
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez karolinusienka Pokaż wiadomość
dziewczyny powiedzcie mi po jakim czasie od wsadzenia keila do doniczki moge go podlac??
ja bym powiedziała,że po takim samym czasi co po przesadzienu dorosłych czyli ok 7-10 dni a czy to duze keiki czy maluszek? bo ja mam maleńkie keiki i to moczę go raz na ok tydzień i trzymam w woreczku tylko 2 razy dziennie ściagam woreczek na jakiś czas i teraz rośnie mu nowy listek musi się mu podobać

---------- Dopisano o 09:00 ---------- Poprzedni post napisano o 08:58 ----------

Cytat:
Napisane przez kasia_tomeq Pokaż wiadomość
Doriskap dla takiego cuda chyba warto było zgrzeszyć
Od 4-11.11 jest tydzień LM mają mieć 1000 produktów w promocyjnej cenie więc może i storczyki ja się wybieram upolować jakiegoś z przeceny jeśli będzie to po wizycie zdam relacje
nawet moja mama zamilkła i nie marudziła, że juz nie mam miejsca na nowe
Kasiu będę wdzieęczna za relację bo ja mam strasznie daleko do LM, a juz jakis czas planuje pojechac tylko jak ostatnio pojechałam to nie było nic ze storków niechciałabym jechać tak daleko po nic
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości