|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3481 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Nasze mamusie to MĄDRE babeczki, jednak nie damy im przejąć pałeczki - III/ IV
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#3482 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Nasze mamusie to MĄDRE babeczki, jednak nie damy im przejąć pałeczki - III/ IV
Proszę uprzejmie. Funkcja "kopiuj i wklej"
W pierwszej chwili moze się wydawać skomplikowanym ale wcale tak nie jest. Wszystko fajnie i sprawnie idzie. Ja równocześnie wkładam placki do piekarnika i gotuję masę serową. Tak żeby wszystko było mniej więcej ciepłe w tym samym czasie. Ciasto: 50 dag mąki 1 szklanka cukru 20 dag margaryny Kasi 2 jajka 1 żółtko 1 op. cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia śmietana (tylko w przypadku jak ciasto będzie za suche i nie będzie się chciało sklejać) Masa serowa : 1 kg białego,tlustego niekwaśnego sera (wiaderko) 1,5 szklanki cukru 20 dag margaryny Kasi 2 jajka 1/2 szklanki mleka 1 op budyniu śmietankowego lub waniliowego Wiórki kokosowe 1. Z podanych składniów zagnieść ciasto. Podzielić je na 3 części i upiec na trzech jednakowych prostokątnych formach. Piekarnik nagrzać do 200 st. C. 2. Ser, Kasię, roztrzepane jajka, cukier włożyć do dużego garnka, dokładnie wymieszać i zagotować na małym ogniu 3. Budyń rozpuścić w mleku i wlać do gotującej się masy serowej. Dokładnie wymieszać i jeszcze raz zagotować. Zdjąć z ognia. 4. Placki przekładać masą serowo-budyniową. Wierzch ostatniego placka posmarować cienko masą i posypać wiórkami kokosowymi To moje "objaśnienia", które mogą pomóc uporać się z pieczeniem : Ja nie zużywam całego ciasta na upieczenie placków. Robię je cieńsze a z reszty mam kruche ciasteczka. Wolę jak placki nie są takie grube bo później mam wrażenie że jest samo ciasto o sera jakby za mało. Najlepiej formy wyłożyć pergaminem do pieczenia żeby gotowe placki można było łatwo zdjąć. Nie potrzebuję też 3 osobnych foremek. Wystarczy mi jedna. Piekę jeden placek - wyjmuję, później drugi i wyjmuję no i trzeci moze już zostać na foremce. Trzeba bardzo delikatnie i powoli gotować. Masa ma "bulkać" a nie wrzeć. Cały czas trzeba mieszać najlepiej drewnianą łyżką (żeby się nie przypaliła) Przez chwilkę masa moze wyglądać tak jakby się coś zwarzyło ale spokojnie nic się nie dzieje. Wszystko jest dobrze. Byle nie za mocno gotować. W oryginalnym przepisie mówią żeby masę wystudzić ja jednak nigdy też nie studzę za bardzo bo jak jest ciepła to lepiej skleja placki i później ciasto fajnie się trzyma. To samo z plackami ciasta. Nie kroję gotowego ciasta na tradycyjne kawałki. Bardzo ładnie wyglądają pokrojone w romby. Wystarczy pociać ciasto na paski a później każdy z nich kroić po kątem. Powodzenia i smacznego ![]()
#3483 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#3484 |
Zakorzenienie
|
Współczuję tym które muszą kombinować aby mieć własne pieniądze. Na szczęście ja mam własne konto i własne karty i wydaje na co chcę. Nie muszę się nikogo pytać ani tłumaczyć.
JA prezentów jeszcze nie kupiłam. Pomogłam tylko TZ-owi wybrać prezenty dla jego rodziny i on ma prawie wszystko kupione. U nas jest tak że ja kupuję dla swojej rodziny a on dla swojej. I uwielbiam szaleć na zakupach i opkupywać moje siostrzenice i siostrę. Ale w tym roku jestem unieruchomiona i nie wiem jak mi się uda kupić to co bym chciała. Praktycznie został mi tylko dzisiejszy wieczór. A noga boli co by nie napisać nap....la.
#3485 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#3486 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Tyż piknie ![]() a u nas przypałętała się jakaś temperatura. Olunia jakaś taka markotna.Może byc od zębów? Na moje oko, znaczy rekę koło 38,5. Chciałam zamówic wizytę do domu bo ja w pracy, a TŻ w domu z małą, ale nie ma wolnego lekarza, trzeba by iśc. No i pójdziemy dopiero jak wrócę z pracy, do tgo czasu mała dostaje Nurofen. Jak ja nie lubie gdy dziecko choruje. Błagam, żeby szybko przeszło ![]()
![]() ![]() 02.04.2010 Marriage is a relationship in which one person is always right, and the other is a husband ![]() Dzienniki budowy: http://forum.muratordom.pl/showthrea...ghlight=anatol http://www.anatol.mojabudowa.pl/ |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3487 |
Zakorzenienie
|
Oj mam dziś ciężkie popołudnie... Misiek od godziny nie może zasnąć... Dostał dentinox ale nie pomógł. Dałam viburcol.. dalej ryk... Po Camilii po 15min sie uspokoil... ale nie chce zasnac a powinien juz sie budzic z drzemki... Oglada wiadomosci...
#3488 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#3489 |
Zakorzenienie
|
Żeby przeszło
![]() Misiek śpi... Chyba chce mamusi z okazji 8m-cy sprezentować ząbka...
#3490 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() 02.04.2010 Marriage is a relationship in which one person is always right, and the other is a husband ![]() Dzienniki budowy: http://forum.muratordom.pl/showthrea...ghlight=anatol http://www.anatol.mojabudowa.pl/ |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3491 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
u nas takie samo połączenie ![]() ostatnio kupował ziemie do kwiatów w kwiaciarni ja czekałam w aucie no i myślałam że kupi mi głupiego kwiatka ale oczywiście nie wpadł na ten genialny pomysł ![]() ![]() ---------- Dopisano o 16:11 ---------- Poprzedni post napisano o 16:05 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 16:21 ---------- Poprzedni post napisano o 16:11 ---------- Cytat:
![]() My mamy wspólną pulę pieniędzy i współne konto ![]() ![]()
'...Życie nie daje nam tego, czego chcemy, lecz to, co dla nas ma..." Maciuś 10-04-10 ![]() ![]() ![]() Edytowane przez aneczkkaa Czas edycji: 2010-12-22 o 15:07 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#3492 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
I jeszcze jest fajnie jak taki stanie przed kwiaciarnią i się pyta: A może kwiatka Ci kupię? ![]() ![]() 2. Do mojego konta ma dostęp siostra i jej dość często brakuje pieniędzy więc pożycza sobie z mojego. I tak waściwie to ja nawet nie wiem ile i kiedy ona bierze. Ale jest taka ze zawsze oddaja i dopiero po tym oddawani się orientuję ![]() ![]() ![]() No i ja się zawsze na nią wściekam za to oddawanie. I jak mi odda to myślę co by tu jej w zamian kupić ![]() Ale ja to mam holpa na punkcie mojej starszej sistry i jej córek.
Moje słońce 16.12.2009 (28 tc. 900 gr) Moja stokrotka 21.02.2012 (27 tc. 700 gr) Edytowane przez P0P70 Czas edycji: 2010-12-22 o 16:19 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#3493 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ale co Ci wychodzi zakalec , ciasto tzn.spód pod serem? jeśli tak to jest na to sposób po prostu lekko podpiec sam spód bez sera tak żeby się zezłocił lekko i dopiero wyciągnąć i wyłozyć masę serową i będzie git. Cytat:
![]() Dusiaka zdrówka dla Oli ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#3494 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#3495 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
'...Życie nie daje nam tego, czego chcemy, lecz to, co dla nas ma..." Maciuś 10-04-10 ![]() ![]() ![]() Edytowane przez aneczkkaa Czas edycji: 2010-12-22 o 18:27 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3496 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
polecam Ci tą stronę z sernikami już kilka robiłam z tąd i zawsze wychodzą http://mojewypieki.blox.pl/strony/Serniki1.html |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3497 |
Wtajemniczenie
|
Kurde Wy tak ciągle coś pieczecie i szykujecie, a ja? Wsadzam jutro du... w auto i jadę do rodziców, gdzie wszystko już jest gotowe i jedyne co na mnie czeka to krojenie sałatki jarzynowej
![]() ![]() ![]() ![]() Madzia a ile Eryk mierzy i waży?? Moje dziecie (Hania) jest z wagą poniżej 10 centyla a wzrost ma 25-50centyl (nie wiem po kim Ona taka mała - ja mam 170 a tż 193, ale pewnie jeszcze wystrzeli) Co do kasy to ja też nie mam problemów i sobie nie wyobrażam by tż mi coś powiedział że sobie kupiłam jaką rzecz - lanie by dostał ![]() ![]() ![]() P0P a Ty to już w ogóle zarobas jesteś ![]() ![]() aneczkaaa mi do wymarzonego auta to z 3 miliony brakuje ![]() ![]()
Edytowane przez Gmyrelka Czas edycji: 2010-12-22 o 18:25 |
![]() ![]() |
![]() |
#3498 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 19:27 ---------- Poprzedni post napisano o 19:24 ---------- Cytat:
mi starczy takie http://otomoto.pl/opel-corsa-1-2-16v-C16000170.html
![]() |
#3499 |
Wtajemniczenie
|
A i jeszcze w temacie facetów miałam napisać - ja aktualnie na swojego narzekać nie mogę. Pomaga mi, zajmuje się domem i dziećmi. Ale kryzysy były straszne, zwłaszcza po urodzeniu Hani i niedługo przed tym jak zrobiliśmy Dyzia (On nas uratował
![]() ![]() aneczkaaaa fajna ta corsa ![]() ![]() ![]() ![]()
#3500 |
Zakorzenienie
|
A wiecie że wczoraj był Światowy dzień orgazmu
![]() ![]() ![]() ![]()
#3501 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() anakazar za to nadrabia zaległości z tżtem ![]() ![]() ![]() Muszę iść się pakować - jak ja tego nie cierpię ![]() ![]()
Edytowane przez Gmyrelka Czas edycji: 2010-12-22 o 18:36 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3502 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
#3503 |
Wtajemniczenie
|
Wciąż nic nie spakowała, siedzę przed kompem i gadam przez telefon
![]() ![]()
#3504 | |
Zakorzenienie
|
Madziwnia - tantum verde do psikania , nurofen na noc i ew możesz wit C podać
Ja dlatego pampki kupuje zawsze w realu tam są wiecznie promocje na pampki za ok 42 zł za paczke . nawet te premium kupuje czesto za 42 Cytat:
![]() Paranoja jakaś w tych sklepach zgłupieli Ci ludzie , dziś musiałam kolezankę prosić co na spożywkę obok rybnego żeby mi po rybki poszła , bo moherów stało ze 20 szt i dopchać się nie było można , Ci ludzie to robią zakupy jakby przez tydzień miało być wszystko zamkniete ![]() Ale za to ![]() ![]()
![]() |
#3505 |
Zakorzenienie
|
Właśnie zrobiłam rybkę po grecku...
Konto mamy wspólne... I tz musi się pytać jak chce coś kupić a ja kupuję a potem mówię, że to niezbędne ![]() Na szczęście omijają mnie zakupy. Wszystko co potrzebowałam kupiłam w poniedziałek rano. Teraz tylko po chlebek chodzę do sklepiku obok domu ![]() Możliwe że Michałka ząbki męczyły w dzień a wieczorem nie? Zasnął jak aniołek... Po jakim czasie zaczynają działać camilia, viburcol, nurofen ![]()
#3506 | |||
Rozeznanie
|
Cytat:
Jak wróciłam z pracy Ola miała 39,6 st. Biegiem pojechaliśmy do przychodni. Osłuchowo wszystko ok, gardło też. Mamy podawać wapno i nuofen, ewentualnie czopki, jeśli syrop nie zadziała. A niestety nie działa ![]() ![]() A my mamy osobne rachunki, rozdzielniość majątkową, ale na życie mamy kasę wspólną, znaczy TZ daje mi to, co może (teraz nie może bo jest na wychowawczym, więc nie ma pensji). Większe wydatki obgadujemy razem. Cytat:
---------- Dopisano o 21:00 ---------- Poprzedni post napisano o 20:54 ---------- Cytat:
![]() U nas Camilia nie zadziałała, próbowaliśmy przedwczoraj ![]() A Nurofen działa po około 20 minutach, viburcol też tak. Generalnie czopki działają szybciej i skuteczniej. Ja właśnie dałam małej na noc czopka.
|||
![]() ![]() |
![]() |
#3507 |
Zakorzenienie
|
ma 132 cm wzrostu, a waży 36 kg. A jeszcze rok temu ważył 26 kg, cos bardzo szybko przytył, babcie się cieszą, ale ja się martwię. Ja mam 178 cm wzrostu a tz 180cm,
![]() |
#3508 |
Zakorzenienie
|
dusiaka - w tamtym roku prosiliśmy pana w sklepie żeby zabił karpia i było po problemie bo odkąd nie ma teścia to nie było komu zabić
#3509 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
2. Moja też z wagą do poniżej 10 centyla 3. Dobrze ułożonego TZ-ta masz. 4. JA to nigdy nie wiem ile dokładnie mam pieniędzy i gdzie. Najlepiej jak po kieszeniach chowam i po jakimś czasie znajduję tu stówka i tam stówka. Moja znajoma zawsze się śmieje że u mnie w mieszkaniu to wszędzie można znaleźć pieniądze. 5. Ja miałam kupić audi Q7 ale jak wsiadłam to wydawało misie takie nie przytulne i kupiłam VW Tuareg. Ale tego typu samochód to nie na Wawę. On w tych korkach to pali ponad 20 litrów. Byłam w sklepie i nic nie kupiłam. Nie mam prezentów dla dzieciaków bo wszędzie wykupili takie coś XBOX 360 4GB SENSOR RUCH KINECT. Więc chyba nigdzie nie pojedziemy bo ja bez prezentu nie pojadę ![]()
![]() |
#3510 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A tak na serio to zróbcie zapasy jedzenia, bo pierwszego i drugiego stycznia mogą być problemy z zakupami ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:42.