Kawarnia - rozmowy (nie)kontrolowane - Strona 117 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Emigrantki

Notka

Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-08-23, 08:39   #3481
wiolqn
Zakorzenienie

GG do wiolqn
Dot.: Kawarnia - rozmowy (nie)kontrolowane

Cytat:
Napisane przez Bakteryika Pokaż wiadomość
ale mialam dzisiaj niespodzianke!!!
no i co ty sobie myslisz ze rzucisz taka bombke i sobie pojdziesz? spiewac szybciutko

ja przyjechalam z yes, no I dont know i duzym zasobem gestykulatorow i kiwniec glowa. nie wiem jakim cudem dali mi prace ale z kierownikiem to sie dogadywalam po francusku poczatkowo. staralam sie otoczyc jezykiem jak najszybciej a wiec tv w tle, sklepy, urzedy i rozmowa w pracy. zlwaszcza ze w pracy bardzo duzo bylo obcokrajowcow a wiadomo ich zasob jezyka jest mniejszy niz rodowitego Anglika wiec jest szansa ze uzywa tych samych slow i zwrotow ktore juz znam.

najlepiej juz w tej chwili bedac w Polsce wlacz sobie BBC aby sie oswoic, niech tam sobie gada w tle.

Brykanie czyli to co Tygryski lubia najbardziej

Kuchnia Tygryska
wiolqn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-23, 09:19   #3482
guleczek
Rozeznanie

GG do guleczek Send a message via Skype™ to guleczek

Z tym BBC to dobry pomysł Idę na godzinkę poleżakować, potem sprint po urzędach, do NFZ wyrobić europejską kartę zdrowia, do urzędu pracy wysępić ostatni należny mi zasiłek i spowrotem na leżaczek z BBS w tle ^^

Witam poranną kawusią

Dbam o włosy- pokochałam moje kręciołki! STOP prostownicy!

Wybrałam pielęgnację włosów z marką Braun
guleczek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-23, 09:38   #3483
beafrance
Zadomowienie

[1=d9dafda22031a08fb930d3c 506630231eeee4640;2892272 0]
Ciemno, zimno, pseudo lato sie konczy, czlowiek sie starzeje, heh

Ale was na wspominki zebralo, ja jak tu przyjechalam to mialam oplacony pokoj na 3 tygodnie, 50 funtow w kieszeni i 1 znajomego Polaka

Kawa!!!![/QUOTE]
to podobnie jak ja
Przez pierwsze 3tyg . spalam u przyjaciolki na materacu dmuchanym
100 funtow w kieszeni
na drugi dzien po przyjezdzie napisalam sobie i wydrukowalam cv w kafejce internetowej i zaczelam roznosic. Pozyczylam stary telefon kupilam karte tel za 5 funa. Chyba 5 dnia zadzwonili z jednej knajpki, kazalam przyjaciolce odebrac bo na pewno bym te rozmowe spalila
Poszlam na spotkanie, dostalam te prace i tak pomalutku, pomalutku...
wynajelam pokoj, potem NIN, bank....
Ale to fakt, na poczatku tak jak ktos wspomnial - slyszalam BELKOT
ale pikna pogoda dzis

beafrance jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-23, 09:41   #3484
wiolqn
Zakorzenienie

GG do wiolqn

cv dobrze jest przygotowac i wydrukowac juz wpolsce, popatrz tylko na forma angielskiego bo rozni sie torhce od polskiego

Kuchnia Tygryska
Stary 2011-08-23, 09:42   #3485
Kofika13
Zakorzenienie

[1=d9dafda22031a08fb930d3c 506630231eeee4640;2892272 0]Ktora czarownica Cie nawiedzila [/QUOTE]

hahah no ciekawe
Cytat:
Ciemno, zimno, pseudo lato sie konczy, czlowiek sie starzeje,

Cytat:
Ale was na wspominki zebralo, ja jak tu przyjechalam to mialam oplacony pokoj na 3 tygodnie, 50 funtow w kieszeni i 1 znajomego Polaka
my (ja i tz) wyladowalismy w UK nie majac pojecia jak wygl nasz przyszly szef i czy w ogole przyjedzie nas odebrac (haha no niby potwierdzil, ze bedzie + mielismy umowe w rece ale czlowiek w obcym kraju wszytskiego sie moze spodziewac)
nie bylo wtedy FB aby zaprosic, sprawdzic etc
Pamietam, ze tz byl bardziej zestresowany niz ja Facet sie spoznil, ale juz potem byl bardzo milo nawet z nim gadalm w saochodzie (jak ) do tej pory sie zastanawiam

Niemniej jednak bardzo milo wspominam swoje poczatki tutaj, trafilismy na bardzo fajnych ludzi i przyzwoita prace. Przez 2 lata podszkolilismy jezyk, zdobylismy doswiadczenie i wiecej pewnosci siebie. Zawdzieczamy to ludzom z ktorymi pracowalismy, pomimo tego, ze zadzaly sie trudne momenty, uwazam, ze bez ich pomocy nie bylibysmy tu gdzie jestesmy teraz

Cytat:
Napisane przez wiolqn Pokaż wiadomość
no i co ty sobie myslisz ze rzucisz taka bombke i sobie pojdziesz? spiewac szybciutko

ja przyjechalam z yes, no I dont know i duzym zasobem gestykulatorow i kiwniec glowa. nie wiem jakim cudem dali mi prace ale z kierownikiem to sie dogadywalam po francusku poczatkowo. staralam sie otoczyc jezykiem jak najszybciej a wiec tv w tle, sklepy, urzedy i rozmowa w pracy. zlwaszcza ze w pracy bardzo duzo bylo obcokrajowcow a wiadomo ich zasob jezyka jest mniejszy niz rodowitego Anglika wiec jest szansa ze uzywa tych samych slow i zwrotow ktore juz znam.

.
wiola a ja myslalam ze ty i francuski i angielski studiowalas
moze cos mi sie pokickalo

a to Anglia wlasnie
wczoraj upaly a dzis ...... leje wieje i szaro

ale co tam - mam swoja Beyonce i jest dobrze

“Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe.”
Albert Einstein

Edytowane przez Kofika13
Czas edycji: 2011-08-23 o 09:45
Kofika13 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-23, 10:45   #3486
wiolqn
Zakorzenienie

GG do wiolqn

nie kofus, francuski i wloski. angielski to taki pic na wode byl

jak to mowia teraz w polsce: skonczyl sie lipcopad, i mamy siąpień

Kuchnia Tygryska
Stary 2011-08-23, 11:24   #3487
Malenska
Zadomowienie

GG do Malenska

Hmmmm a u mnie dziś deszcz i paskudna pogoda kto mi zabrał słonko ?
Malenska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-23, 11:54   #3488
maatra
Wtajemniczenie

Witam nowe emigantki.
U nas pogoda juz 2 tydz bez deszczu
Dostalam okropnego uczulenia do okola oczu ehhhh,ale lenia mam takiego,ze nie chce mi sie isc do lekarza

Ja przylecialam jako au pair ,ale wytrzymalam tak pracujac tylko 2 miesiace, mimo iz dzieci uwielbiam.Tz poznalam w Uk

Kofika Twoja jezyk za slaby ??? Nie wierze !!!
Ja mam ambity plan na macierzynskim podszkolic swoje umiejetnosci dodalam juz 100 stron do zakladek,teraz tylko czas zaczac z nich korzystac
Stary 2011-08-23, 12:18   #3489
Kofika13
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez maatra Pokaż wiadomość

Kofika Twoja jezyk za slaby ??? Nie wierze !!!
:
wiesz co,czasami to mi sie wydaje, ze im wiecej wiem/umiem to tym trudniej jest mi to zastosowac w praktyce

motam sie ..... błądze....jąkam....
ale ogólne nie boję sie mówic po angielsku, wrecz to uwielbiam

“Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe.”
Albert Einstein
Stary 2011-08-23, 12:31   #3490
maatra
Wtajemniczenie

jakanie,motanie to u mnie norma w obu jezykach Nie tylko w mowieniu,ale i w pisaniu.
Stary 2011-08-23, 13:53   #3491
anka!
Rozeznanie

co za pogoda

Witam nowe Kawoszki

Ja tez przezylam niezly szok jezykowy jak przyjechalam pierwszy raz do UK, cos tam umialam powiedziec ale troche mi zeszlo z tym zeby normalnie prowadzic rozmowe po ang. Teraz tez czasami zdarzaja sie wpadki ale jest ok. Jak juz ktos wspomnial najlepiej jest zalatwiac wszystko samemu, banki, zakupy, urzedy. Polecam tez ogladanie filmow i seriali z ang napisami
Stary 2011-08-23, 14:09   #3492
beafrance
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez anka! Pokaż wiadomość
co za pogoda

Witam nowe Kawoszki

Ja tez przezylam niezly szok jezykowy jak przyjechalam pierwszy raz do UK, cos tam umialam powiedziec ale troche mi zeszlo z tym zeby normalnie prowadzic rozmowe po ang. Teraz tez czasami zdarzaja sie wpadki ale jest ok. Jak juz ktos wspomnial najlepiej jest zalatwiac wszystko samemu, banki, zakupy, urzedy. Polecam tez ogladanie filmow i seriali z ang napisami
a ja jeszcze polecam housemate'a Anglika

Stary 2011-08-23, 14:11   #3493
anka!
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez beafrance Pokaż wiadomość
a ja jeszcze polecam housemate'a Anglika

albo chociaz sasiadow
Stary 2011-08-23, 14:19   #3494
Malenska
Zadomowienie

GG do Malenska

No w naszym domku mieszkanie pod nami zajmują Anglicy i do tego mówiący z taką gwarą że czasem włosy mi stają na głowie jak ich słucham ale są uczynni i powtarzają po dwa razy więc coraz lepiej się z nimi dogaduję ale twierdzą że mam za dobrą wymowę i za dużo czasów i gramatyki poprawnej używam rozmawiając z nimi
Stary 2011-08-23, 14:23   #3495
anka!
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Malenska Pokaż wiadomość
No w naszym domku mieszkanie pod nami zajmują Anglicy i do tego mówiący z taką gwarą że czasem włosy mi stają na głowie jak ich słucham ale są uczynni i powtarzają po dwa razy więc coraz lepiej się z nimi dogaduję ale twierdzą że mam za dobrą wymowę i za dużo czasów i gramatyki poprawnej używam rozmawiając z nimi

No wlasnie ja ostatnio coraz czesciej zauwazam ze oni wcale nie mowia tak idealnie poprawnie gramatycznie np you was albo he don't
ale to chyba normalne w kazdym jezyku, teoria i ksiazki to jedno a w praktyce to wyglada inaczej
Stary 2011-08-23, 14:25   #3496
Malenska
Zadomowienie

GG do Malenska

No jeden ze znajomych Anglików powiedział mi że taką poprawną gramatykę i wymowę mam zostawić jak dostanę się na audiencję u królowej a do nich mam mówić prosto i zrozumiale tak samo łapią mnie na tym, że nie rozumieją używanego przeze mnie słowa bo mówią że jest za encyklopedyczne i wolą jak mówię prostymi słowami Nie powiem wiele mi utrudnia nadal to że ja w głowie myślę po Polsku ale staram się coraz częściej myśleć po angielsku i coraz lepiej mi idzie

---------- Dopisano o 14:25 ---------- Poprzedni post napisano o 14:25 ----------

No ale ja tu dopiero jestem od 5 sierpnia więc ciągle nad sobą pracuję i nad swoim angielskim
Stary 2011-08-23, 14:42   #3497
wiolqn
Zakorzenienie

GG do wiolqn

po 5 latach bliskiej pracy z Anglikami (zwlaszcza w pismie) stwierdzam ze ich znajomosc angielskiego jest marna. bledy robia podstawowe, pisownia to jeden wielki koszmar. czasem musze sie dobrze naglowic co oni napisali.
ale najwazniejsze jest to ze sa przyzwyczajeni sami do tego ze z polowa mieszkancow tego kraju trudno im sie porozumiec bo nei sa rodowici wiec staraja sie rozumiec to co do nich mowimy. ta bariera jest tylko w naszej glowie a nie w podejsciu spoleczenstwa do nas.

Kuchnia Tygryska
Stary 2011-08-23, 15:10   #3498
Kofika13
Zakorzenienie

Cytat:
po 5 latach bliskiej pracy z Anglikami (zwlaszcza w pismie) stwierdzam ze ich znajomosc angielskiego jest marna. bledy robia podstawowe, pisownia to jeden wielki koszmar. czasem musze sie dobrze naglowic co oni napisali.
ale najwazniejsze jest to ze sa przyzwyczajeni sami do tego ze z polowa mieszkancow tego kraju trudno im sie porozumiec bo nei sa rodowici wiec staraja sie rozumiec to co do nich mowimy. ta bariera jest tylko w naszej glowie a nie w podejsciu spoleczenstwa do nas.

Albert Einstein
Stary 2011-08-23, 15:16   #3499
Vonnie
Raczkowanie

Witam wszystkich

Ja powrocilam po pracujacym weekendzie, no i wykrakalam z tym sickiem. Tak sie spalilam na sloncu, ze prawie udaru zostalam i naprawde nie moglam pojsc do pracy. V Festval byl super, w sobote mialam o tyle szczescie, ze pracowalam w takim miejscu, ze moglam sobie koncery ogladac, wiec widzialam wystep Olly-ego Murs, Jessie J, Tinie Tempah i Razzolight. W niedziele bylam tez na Rihannie, na Emiemie zmienili mi pozycje i nie widzialam, ale slyszalam koncert

Ja pamietam jak pierwszy raz przyjechalam do Anglii to tez mialam maly szok jezykowy. Wszystko rozumialam, ale wydusic z siebie bylo ciezko. Ale jak sie juz rozkrecilam to zamknac mnie sie nie da Jak bylam w sobote w pracy to wszyscy Anglicy z ktorymi pracowalam stwierdzili, ze mam troche londynskiego akcentu... Bardzo sie ciesze, bo pracowalam nad swoim angielskim. Mowie naprawde bardzo dobrze i rozumiem prawie wszystko (95%), pisze tez bardzo dobrze, ale to dzieki studiom, bo wszystkie prace byly pisemne i chcial nie chcial musialam sie nauczyc. Mam bardzo duzo znajomych, ktorzy sa tu od lat i niewiele potrafia powiedziec. Nie rozumiem tego, bo cenie sobie niezaleznosc i nie moglabym za kazdym razem kogos prosic o tlumaczenie...
Stary 2011-08-23, 15:21   #3500
little_ola
Zakorzenienie

ale Wam się na wspominki wzięło

ja się uczyłam angielskiego 4 lata w liceum ekonomicznym, a w klasie maturalnej to jeszcze dodatkowo na intensywnych kursach poza szkołą, bo szłam na studia ekonomiczne, ale.... studiowałam zaocznie i się trochę cofnęłam
a gdy przyleciałam do UK to mój Tż był przekonany, że nie będę miała problemów z porozumiewaniem się. blokada przed mówieniem była, ale szybko się rozkręciłam. a już chyba najbardziej, jak byłam w pierwszej ciąży i trzeba się było dogadać i w gp i w szpitalu i z innymi ciężarówkami w szkole rodzenia
zdecydowanie język angielski uczony w Polsce jest inny niż mówiony tutaj szczególnie jak się weźmie pod uwagę wielokulturowość i wielonarodowość.

a tak poza tym to witam "nowe"

a ja dziś rano widziałam małego Bakti
jakiż on jest słodki i malutki (w porównaniu do mojego)
a byłam przekonana że nie chcę trzeciego dziecka
little_ola jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-23, 15:25   #3501
beafrance
Zadomowienie

laski rozmiar 7 dla dziewczynki to co to znaczy? 7cm?
albo inaczej dziewczynka 1.5 roczna jaki moze miec rozmiar?

Stary 2011-08-23, 15:31   #3502
***luna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Malenska Pokaż wiadomość
No jeden ze znajomych Anglików powiedział mi że taką poprawną gramatykę i wymowę mam zostawić jak dostanę się na audiencję u królowej a do nich mam mówić prosto i zrozumiale tak samo łapią mnie na tym, że nie rozumieją używanego przeze mnie słowa bo mówią że jest za encyklopedyczne i wolą jak mówię prostymi słowami Nie powiem wiele mi utrudnia nadal to że ja w głowie myślę po Polsku ale staram się coraz częściej myśleć po angielsku i coraz lepiej mi idzie

---------- Dopisano o 14:25 ---------- Poprzedni post napisano o 14:25 ----------

No ale ja tu dopiero jestem od 5 sierpnia więc ciągle nad sobą pracuję i nad swoim angielskim

Ja takich doradców nie słucham. Chcą mówić łąmanym angielskim- niech mówią. Ja wolę swój prostować
Cytat:
Niestety częste są takie przypadki. Problemy z pisaniem mają straszne.
Zdarzyło mi sie pracować z dziewczyną, która nie umiała czytać.
Mama nauczyła ją podpisu. Miała problemy z odczytaniem sms.
Cytat:

W odzieży czy w butach?

Dziewczynka półtoraroczna może mieć rozmiar różny Najlepiej zapytać rodziców jaki nosi.
blogowo:
aktywnie
nowy post 12/09/2012 Veni Vidi Vici
***luna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-23, 15:31   #3503
little_ola
Zakorzenienie

Cytat:
a to rozmiar buta? czy ubrań?
jeśli buta, to chyba odpowiednikiem będzie 25 EURO
a jeśli ubrań tz. na wiek 7 lat
little_ola jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-23, 15:33   #3504
beafrance
Zadomowienie

o jezu ale ze mnie traba oczywiscie bucika

znalazlam - odpowiada 24 continental
w takim razie na jaki to jest mniej wiecej wiek ?

Edytowane przez beafrance
Czas edycji: 2011-08-23 o 15:37
Stary 2011-08-23, 15:39   #3505
***luna
Zakorzenienie

Cytat:
o jezu ale ze mnie traba oczywiscie bucika

w takim razie na jaki to jest mniej wiecej wiek ?
Nie ma mniej więcej w takich przypadkach. Znam 11latkę, która nosi europejską 40.
nie można przewidzieć znajac tylko wiek dziecka.
blogowo:
aktywnie
Stary 2011-08-23, 15:41   #3506
beafrance
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ***luna Pokaż wiadomość
Nie ma mniej więcej w takich przypadkach. Znam 11latkę, która nosi europejską 40.
nie można przewidzieć znajac tylko wiek dziecka.
ok dzieki podaruje sobie wiec kupowanie komus bucikow w prezencie

Stary 2011-08-23, 16:04   #3507
Vedma
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Kofika13 Pokaż wiadomość
ps aaaaaaaaaaaaaaaaaa jak wam sie podobal nowy X FACTOR?
bo mnie bardzo! wprawdzie sceptycznie bylam nastawiona do nowego jury
ale lubie na nich patrzec i sluchac tez
szczegolnie Kelly
Bardzo nam sie podobal! Zwlaszcza w porownaniu do starego skladu sedziowskiego
No i Janet mnie wzruszyla...

Cytat:
Ano
Mój pierwszy budzik ostatnio buczy od 4:20 do 5.
Yyy? Ale czemu tak wczesnie????????????????? ???
Dla mnie 4.20 to srodek nocy

Cytat:
1.5 roczna dziewczynka nie moze miec nozki o wiele wiekszej niz moj 11-miesieczny synek, a on nosi 3.5 (wg Clarks'a)-4 (czyli rozmiar 19). Ale 7??? To jakas wyrosnieta dziewczynka z wielkimi stopami

Cytat:
ok dzieki podaruje sobie wiec kupowanie komus bucikow w prezencie
No to bywa trudne, wiem, bo mam bratanice w Polsce w wieku Adasia, przymierzam wiec rozowosci do niego, a czasem zdarza sie, ze i tak nie pasuje
I jestem jeszcze dalej poza tymi snami.
(...)I trwam, niby modlitwa, poza swa żałoba,
Ta, co spełnić się nie chce, bo woli być sobą.
Vedma jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-23, 16:12   #3508
***luna
Zakorzenienie

Vedmo Dla mnie to też srodek nocy.
Budzik ma skok rozwojowy i ząbkuje. Ostatnio okolice 5 to czas na gimnastykę i oporne zasypianie
blogowo:
aktywnie
Stary 2011-08-23, 16:13   #3509
lorelei
Zadomowienie

GG do lorelei

Cytat:
Napisane przez sylwunia3009 Pokaż wiadomość
U nas ceny mieszkan prawie takie same jak w Hull. Domy za to u nas tansze i to sporo, okolo 30tys roznicy. Przeprowadzac sie do mnie laski.
Sylwia no chetnie tylko dojazdy do pracy by mnie dobily .

U nas domy nie sa tanie bo rynek nakrecaja osoby ktore kupuja tu swoje drugie domy niestety. Wiec domy w dobrej cenie blisko morza schodza szybko.

Cytat:
To u mnie zupelnie inaczej. Ja sie bardzo podciagnelam szczegolnie z pisaniem odkad pracuje w swoim zespole. Z tym ze ja mam prawie samych doktorow i magistrow u siebie. Jak walna elaborat to strach sie bac . No i rozmowy na innym poziomie niz w poprzedniej firmie .
Wlasnie ostatnio rozmyslalam jak bym mogla sie jeszcze bardziej podciagnac. Mialam pisac co tydzien jakis krotki esej i robic cwiczenia na necie, ale mi sie rzeczy szybko nudza i srednio u mnie z motywacja. TZ namawia zebym chodzila znowu do collegu, ale po ostatnich doswiadczeniech gdzie sie zwinelam, a nie rozwinelam obawiam sie ze to strata czasu i pieniedzy.

W sumie to ja chyba nie zauwazam jak duzo sie ucze bezwiednie i stracilam troche dystans. Bo jak sobie przypominam jak mowilam po przyjezdzie, to teraz nie ma porownania nawet. Z tym ze ja mialam chrzest bojowy jak mieszkalam w Holandi i blokada mi przeszla po wyjsciu do pubu .

A co do anglikow to z moich doswiadczen wynika ze oni maja niewielknie oczekiwania i jak ktos mowi w ich jezyku to juz sa wow nastawieni . Ja tez slyszalam ze mam arystokratyczny angielski, ale nie wynikalo to raczej z mojej genialnej znajomosci jezyka, tylko z tego ze w Polsce nie ucza angieskiego jakim sie ludzie na codzien posluguja tylko skupiaja sie na gramatyce i wychodzi dosc sztywny oficjalny twor .

A i zdazylo mi sie raz czy dwa zaraz po przylocie do Polski isc do sklepu i poprosic o cos po angielsku ale zdziwiona mina sprzedawczyni szybko sprowadza mnie na ziemi .
lorelei jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-23, 16:23   #3510
Vedma
Zadomowienie

Cytat:
Budzik ma skok rozwojowy i ząbkuje.
Aaaaaaaa! To teraz juz rozumiem...
Oby zabki przebily sie jak najszybciej i najmniej bolesnie.

Cytat:
Napisane przez lorelei Pokaż wiadomość
Sylwia no chetnie tylko dojazdy do pracy by mnie dobily .

Cytat:
Napisane przez lorelei Pokaż wiadomość
Ja tez slyszalam ze mam arystokratyczny angielski, ale nie wynikalo to raczej z mojej genialnej znajomosci jezyka, tylko z tego ze w Polsce nie ucza angieskiego jakim sie ludzie na codzien posluguja tylko skupiaja sie na gramatyce i wychodzi dosc sztywny oficjalny twor .
Ja tez jestem z tych "gramatycznych", co owocowalo czestymi problemami gdy mieszkalam w UT/AZ, ludzie po prostu nie rozumieli, co do nich mowilam (a juz 3 okres warunkowy powalal najwytrwalszych). W UK jest o wiele lepiej pod tym wzgledem, ludzi w pracy mam na poziomie, czasem tylko, jak sie naczytam XIX-wiecznych powiesci i zasune jakims archaizmem, moj szef nie wytrzymuje i rzuca "English, please"
I jestem jeszcze dalej poza tymi snami.
(...)I trwam, niby modlitwa, poza swa żałoba,
Ta, co spełnić się nie chce, bo woli być sobą.
Vedma jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Emigrantki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości