|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3481 |
Nie depcze krokusów
|
Dot.: Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy
Na YouTube oglądałam niedawno filmik (był na pierwszej stronie po wpisaniu "contact lens") o soczewkach dla osób z poważnym ZSO. Po angielsku "corneal lens". Miały dużą średnicę i nie były polecane innym użytkownikom, tylko tym osobom, które nie mogą nosić żadnych innych ze względu na znaczną suchość. Pierwsze słyszałam.
![]() |
#3482 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3483 |
Raczkowanie
|
Ineso nadal nic.... ale przynajmniej na maila odpowiedzieli... że niby mają "niewielkie opóźnienia w dostawie" no tak - niewielkie rzeczywiście
![]() I że w tym tygodniu postarają się wysłać (czyli to wcale nie oznacza że je w tym tygodniu dostane ![]() Wkurzam się bo zamówiłam tydzień przed upływem ważność moich soczewek no i od wczoraj chodzę w okularach.... fatalnie.... parują, obcierają, ciążą na nosie jak ciało obce.... jednym szybko się człowiek przyzwyczaja do takiego luksusu jakim są soczewki ![]() jak dostaniesz swoje zamówienie to daj znać proszę... życzę cierpliwości ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3484 |
Matka Smoka
|
Też wysłałam maila, czekam na odpowiedź. Mnie się za to płyn kończy
![]() Odpisali, że powinno byc jutro. Powinno??? ![]() Edytowane przez Ineso Czas edycji: 2008-10-23 o 13:20 |
![]() ![]() |
![]() |
#3485 |
Rozeznanie
|
soczewki dzis dostałam wszystko ok,100 w kieszeni
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3486 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny ja zamawiam soczewki na allegro, dostaję zawsze fakturę bo to jest jakaś firma soczewkowa, zwykle soczewki mam na 2-3 dzień od zamówienia.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3487 |
Matka Smoka
|
Odebrałam właśnie zakupy ze szkla.pl. Do AirOptixów Aqua dostałam gratis płyn Solo Care z pojemniczkiem takim, jaki ma Aosept!
OT: Malla, nie wiesz czym oni handlują jeszcze w tym punkcie? |
![]() ![]() |
![]() |
#3488 |
Nie depcze krokusów
|
Doris - nie jest to regułą, ale dziękuję
![]() Ineso - w jakim punkcie? W siedzibie szkla.com? Bielizną i perfumami. Pojemniczek ma dysk na dole, czy po prostu jest pionowy? Te do AOSeptu mają na dole platynowy dysk, to on jest odpowiedzialny za katalizę. Jeśli masz po prostu pionowy z koszyczkiem, to są one popularne za granicą. Szkla.com sprowadzają asortyment od naszych południowych sąsiadów. Są dobrzy w reklamie i pozycjonowaniu, widzę ich wszędzie gdzie intuicyjnie zaglądam w sprawie soczewek. Nie są najtańsi, ale są zawsze na topie. Zniechęciłam się do soczewek fakijnych czytając to: http://www.mavit.com.pl/forum/viewtopic.php?t=341 Tu piszą z czym to się je: http://okulista.pl/index2.php?id=oferta11. Z tego się uśmiałam: http://www.mavit.com.pl/forum/viewtopic.php?t=221 ![]() A tym: http://www.mavit.com.pl/forum/viewtopic.php?t=98 postraszę osoby źle dbające o soczewki.
Geralt solennie obiecał sobie nie turbować się. Edytowane przez Malla Czas edycji: 2008-10-24 o 20:38 Powód: dodanie linków |
![]() ![]() |
![]() |
#3489 |
Matka Smoka
|
Tak, chodzi mi o szkla. com - znasz te strony www z bielizną i perfumami? A pozycjonowaniem stron to oni się zajmują zawodowo też
![]() Pojemniczek żadnego dysku nie ma. Bez sensu trochę - po co takie utrudnienie? Ale jak mnie najdzie ochota to potestuję i a nuż się przerzucę na AOsept. Solo Care jest niemiecki, Oasysy dla koleżanki mają jakieś chińskie literki, a moje Optixy chyba ,,normalne" ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3490 |
Nie depcze krokusów
|
Moje Oasys od optyka też mają chińskie literki na opakowaniu zbiorczym
![]() Ten pojemniczek jest fajny, już się przyzwyczaiłam. Sprawdź jak wychodzi pojemnościowo z poprzednim. Gdy są wypełnione przepisową ilością, ten z koszyczkiem powinien pobierać mniej płynu, bo ma tylko 1 komorę. Ale że w dużych pudełeczkach Solo Care nikt nie nalewa do samej góry, to zwykłe wychodzą ekonomiczniej. Z tym że trzeba się wtedy liczyć, że soczewki w mniejszym stężeniu i bliżej dna moczą się we własnym g*** ![]()
![]() |
#3491 | |
Matka Smoka
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3492 |
Nie depcze krokusów
|
No właśnie, inne firmy mają mniejsze. A takie kupowane na sztuki za parę zł to już w ogóle mają na same soczewki mało miejsca
![]() Byłam dzisiaj u "mojego" optyka prostować okulary (pytał co to była za impreza, że się pokrzywiły - pamiętał, że poprzednie rozwalił mi brat na Boże Narodzenie) i pytałam czy ma AOSept, a on na to, że ma za krótki termin ważności i się źle sprzedaje. Hmmm... Kiedy zaczniesz testować kropelki?
![]() |
#3493 |
Matka Smoka
|
Ja wlewam minimalne ilości do pojemniczka a i tak mi nie starcza 360 ml na trzy msc!
Z kropelkami się nie spieszę - mam jeszcze resztkę Hylocomod i kilka minimsów Homeoptic. |
![]() ![]() |
![]() |
#3494 |
Nie depcze krokusów
|
mjot - jak było u okulistki?
![]() |
#3495 |
Raczkowanie
|
dziękuję, że pytasz
![]() to cała historia z tym okulistą, ale streszcze. bylam o 7:10 (po kilku przygodach, ktorej efektem jest lekko wgnieciony blotnnik i drzwi w moim aucie), byla oprocz mnie jedna pani, ale jak uslyszala, ze ja mam na 9 byc w pracy i nie wiem, ile zejdzie, no to powiedziala, ze ona mnie pusci ![]() ![]() o 8. pierwsza weszlam, zarejestrowalam sie, po czym poproszono mnie do okulistki. Przedstawilam problem i poszlysmy sie badac;] Werdykt: soczewki powoli i leniwie przesuwają się po gałkach ocznych, ale po przedstawieniu opcji, że w tych soczewkach pochodze jeszcze troche, a następną parę kupię większą. Powiedziała, że jeśli będę dbać o to (zdejmować odrazu, kiedy mogę nie nosić soczewek tylko okulary; czyścić soczewki; używać płynu do oczu do soczewek <no super, teraz czeka mnie czytanie kilunastu stron tego wątku, że wiedzieć, jakie krople kupić> itp itd), żadnych powikłań z tego nie będzie (np.uszkodzenie rogówki). A więc będę żyć ![]()
#3496 |
Wtajemniczenie
|
Soczewki nie przesuwały się, jedynie po dłuższym czasie noszenia miałam problem z wysychaniem oczu.
#3497 |
Matka Smoka
|
mjot - jak kupisz krople Hylocomod albo Hylocare to będzie ok - to chyba najlepiej tutaj oceniane kropelki (sama kiedyś przebrnęłam przez cały wątek).
|
![]() ![]() |
![]() |
#3498 |
Nie depcze krokusów
|
mjot - uff, to dobrze, że jednak poszłaś... Z większymi też masz przyjść, czy dopiero jak odczujesz, że jest coś nie tak?
Też przebrnęłam przez cały wątek, ale to było w lutym, od tego czasu urósł dwukrotnie ![]() Hylocomod mają takie małe krople. Najpierw nie mogłam się przyzwyczaić, ale teraz z kolei w Blink mnie denerwuje, że zaraz mi wypływają z oka, takie są wielkie.
![]() |
#3499 |
Raczkowanie
|
Malla, pani powiedziala, ze bez problemu beda na mnie te standardowe pasowac, ale jak cos, zaprasza do siebie
![]()
#3500 |
Nie depcze krokusów
|
Z dzisiejszą Wizażankiwą imprezką zakończyłam miesiąc (i jeden dzień, jak zerknęłam do kalendarza) testowania hydrożeli. Jestem zadowolona, ale wracam do starych, dobrych Oasys, bo nie osiągnęłam tego, co chciałam względem podsuszania oczu.
![]() |
#3501 |
Raczkowanie
|
Hej, ja tu nowa. Nosze soczewki od ok. 3 lat. Wcześniej, od dziecka nosiłam okulary o mocy +5,00 (wada skorygowana z +7,00).
Soczewki jakie do tej pory nosiłam to iWear Ciba Vision, te produkowane dla Vision Express specjalnie, o mocy +5,50, bo jakoś lepiej w nich widziałam, zresztą przy plusach wiem, że się 'podnosi' moc oczewki względem tej z okularów. Niby ok, ale nie do końca czułam się w nich dobrze, czasem czułam ich obecnośc w oku, kilka razy po 2-tygodniowym noszeniu (a używałam miesięcznych) było zncznie gorzej widać, jakby się szybciej znszczyły, w związku z czym postanowiłam zmienić, jako że i tak musiałąm nabyć nowe opakowanie. Lekarz w VE po baaardzo długim badaniu, przepisał mi J&J Oasys, ale o mocy +5,25, gdyż w trakcie badania, naprawdę dokładnego, nie widziłam większej różnicy, i przy czytaniu, i przy kolorach itp.-więc dał mi +5,25, zresztą wiem, że nadwzrocznośc się czasem wraz z wiekiem potrafi korygować. I teraz, mam na oczach te Oasys +5,25, i od dziś, od kilku godzin, i mam wrażenie że widzę mniej ostro...czy to może kwestia przyzwyczajenia? bo nie wydaje mi się, by aż takie znaczenie w moim wypadku miało 0,25 dioptrii...zwłaszcza że w trakcie badania nie odczuwałam różnicy... Czy powinnam jednak nosić dalej +5,50??? |
![]() ![]() |
![]() |
#3502 |
Nie depcze krokusów
|
kixxx - jeśli po paru godzinach widzisz gorzej, to może oznaczać źle dobraną soczewkę, jej zabiałczenie po jakimś czasie lub wysychanie oczu. Moc soczewek z pogarszaniem ostrości może mieć związek, gdy akomodowałaś w czasie badania i dobrano Ci zbyt niską moc. Dalekowzrocznym, w przeciwieństwie do krótkowzrocznych, dobiera się jak najwyższą moc, gdy widzi się dobrze blisko i daleko. Dochodzi do tego jeszcze zmiana mocy soczewkowej w porównaniu z okularową. Może się też okazać, że reagujesz alergicznie na płyn, stąd nadmiar produktów w oku, które pogarszają widzenie. Ciekawe czy kropelki pomagają Ci choć na chwilę? Jeśli wcześniej nie wytrzymywałaś w miesięcznych cały miesiąc, może się okazać, że mocno Ci się zabiałczają, zdarza się to w przypadku stosowania np. pigułek anty.
![]() |
#3503 |
Raczkowanie
|
Malla,jak to jest z tym zabiałaczeniem a tabletkami anty?
Dobrałam sobie soczewki na początku września,iWeary,wszystko było pięknie.Ostatnio zaczęłam brać tabletki anty(cholerne torbiele...),a ponadto zaczął się sezon grzewczy.I mam przesuszone oczy,a także kilka razy w ciągu dnia mam taką mgłę(miałam tak samo przy jednodniówkach j&j).Bylam u okulisty i soczewki leżą w porządku,więc to nie jest przyczyna.Które z tych dwóch czynników obstawiasz,tabletki czy ogrzewanie?Używam hylo-comod trzy razy dziennie,ale specjalnej poprawy nie widzę.
![]() |
#3504 |
Nie depcze krokusów
|
zuczang - może i to, i to? Lekarz może sprawdzić stopień zabiałczenia, zobaczy to pod sprzętem jako takie plamki. Przy jednodniówkach Ciby też mi mgli oko po paru godzinach, ale to po prostu kiepskie soczewki dla mnie, bo przy innych to nie występuje. Może się okazać, że trzeba będzie mocniej czyścić soczewki lub nosić krócej. Myślę, że wyleczenie torbieli jest ważniejsze.
![]() |
#3505 |
Zakorzenienie
|
dubel
|
![]() ![]() |
![]() |
#3506 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ale mam kilka koleżanek które noszą soczewki i biorą pigułki i wszystko jest ok, natomiast żadnej która by miała w związku z tym jakieś problemy.. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3507 |
Wtajemniczenie
|
Ineso - bardzo lubię pojemniczki od AOSeptu. Na początku mi się nie podobały, wydawały się takie niepraktyczne (tak myślałam po zakupie płynu). Ale polubiłam je - soczewki są czyste i co najważniejsze dla mnie nie dotykam palcami wewnętrznej strony soczewek i nie mam problemu z paproszkami. Przy zwykłym pojemniczku zdarzało mi się zdejmować i przepłukiwać soczewki z powodu paproszka. Teraz nie mam takiego problemu - soczewki są czyściutkie.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3508 |
Nie depcze krokusów
|
betig - ciekawe spostrzeżenie z niedotykaniem wewnętrznej strony soczewek. Też mi się to podoba.
![]() |
#3509 |
Raczkowanie
|
ja biore tabletki anty (tzn teraz sobie wzielam troche przerwy <i odrazu wyskoczyly mi syfy;( >) i w niczym to nie przeszkadzalo, przynajmniej u mnie
![]()
#3510 |
Nie depcze krokusów
|
bo i nie każdemu będzie, ale jeśli komuś dzieje się tak bez tabletek, to istnieje bardzo wysokie prawdopodobieństwo, że one jeszcze ten stan zaostrzą
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:14.