Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy - Strona 116 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-10-21, 16:04   #3451
kubuku86
Raczkowanie

Dot.: Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy

Dziewczyny, mam problem, postanowiłam zamówić soczewki na szkła.com złożyłam zamówienie 15.10 o 9-tej rano z opcją zapłaty"za pobraniem" i do tej pory nie ma żadnego odzewu z ich strony....
A pisali że czas realizacji tych soczewek to 1-3 dni roboczych, a dziś mamy 21.10
Miałyście już z tym sklepem podobne problemy????
bo ja czytałam same dobre opinie o nich a tu dali plamę i to niezłą....
Aaaa... no i próbuje się do nich od dwóch dni dodzwonić i nic... fakt że dzwonię do 16 i najpierw było zajęte a potem nikt nie odbierał
Jutro spróbuję koło południa zadzwonić...
kubuku86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-21, 16:39   #3452
Ineso
Matka Smoka

Ojej, nie strasz, ja zamówiłąm w sobotę, dziś sprawdzałam-ma status ,,realizowane".
Ineso jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-21, 17:07   #3453
kubuku86
Raczkowanie

też mam status "realizowane"
kubuku86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-21, 17:32   #3454
Malla
Nie depcze krokusów

Ineso - ale ja już nie studiuję, o 2 lata za stara jestem tylko się nie obroniłam Tylko młodo wyglądam, bo niewiele powyżej 1,5m wyrosłam.

Mnie się nie chce pisać sto razy tego samego o cenach tak jak niektórym nie chce się skorzystać z wyszukiwarki albo zajrzeć do pierwszego lepszego sklepu internetowego.
Stary 2008-10-21, 17:40   #3455
mjot
Raczkowanie

Malla, widze, ze podobny wzrost mamy;]

Mysle, jak wykombinowac z ta wizyta... poki co chodze w okularach bo sie troche obawiam konsekwencji noszenia za malych soczewek....

Norweska Nowicjuszka
mjot jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-21, 17:40   #3456
Ineso
Matka Smoka

Cytat:
Napisane przez Malla Pokaż wiadomość

Mnie się nie chce pisać sto razy tego samego o cenach tak jak niektórym nie chce się skorzystać z wyszukiwarki albo zajrzeć do pierwszego lepszego sklepu internetowego.
Amen.

Klada - to do Ciebie. Pewnie, że nie zawsze każda z nas ma czas przekopywa wątek, ale akurat na to pytanie odpowiedx można było znaleźc bardzo szybko - patrząc do byle jakiego sklepu internetowego.
Stary 2008-10-21, 18:07   #3457
Malla
Nie depcze krokusów

mjot - napisałam do Ciebie w sprawie lekarza, ale nie w tym wątku co trzeba

Ineso - a wiek zdradzisz?

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-10-21, 20:38   #3458
fiolka85
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez lalaith Pokaż wiadomość
Ale miło z Twojej strony że napisałaś, bo to znaczy że ktoś się o mnie martwi
Ja ogólnie mam dobre intencje tylko jakoś różnie są one odbierane... ale ja się nie zrażam, mogę dyskutować i np wczoraj się okazało, że nie wiadomo skąd mi się wkręciło że w hydrożelach można chodzić 8h. teraz będę pamiętać, że można dłużej

Co do rozwoju chirurgi refrakcyjnej to ja słyszałam opinię, że przyszłość jest raczej w wymianie soczewek wewnątrzgałkowych niż w ingerencji w rogówkę.

Malla ty się kiedyś pytałaś czy nadtlenek wodoru nie uszkadza soczewek, nie słyszałam o uszkadzaniu soczewek, natomiast czyszczenie soczewek jonowych (do których należą pure vision) w nadtlenku wodoru może zmienić chwilowo promień krzywizny i średnicę soczewki bo one tak reagują na zmianę pH. Efekt ten jest odwracalny i mija najpóźniej po 60minutach od neutralizacji. Jeżeli taką soczewkę wyjmiemy tuż po neutralizacji to może ona przez jakiś czas być niewygodna. Tak się właśnie zastanawiam czy te przepisowe 6h uwzględnia te ok 60 minut na powrót soczewki do swojego kształtu czy nie
fiolka85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-21, 20:46   #3459
Malla
Nie depcze krokusów

A jakie to są inne soczewki jonowe, bo nie mam o tym bladego pojęcia?
Ile w końcu można chodzić w hydrożelach? Ja też słyszałam i czytałam, że max. 10 godzin.
Stary 2008-10-21, 21:22   #3460
fiolka85
Wtajemniczenie

Z soczewk S-H to tylko pure vision a z hydrożeli to np acuvue2, surevue, focus i jeszcze kilka innych ale ja nie kojarzę tych nazw więc pewnie ich w polsce nie ma.

Mi się wydawało że powinno się je nosić 8h, ale nie jestem pewna gdzie ja usłyszałam taką informację, a na pewno nie można ich nosić dłużej niż 10-12h.
Stary 2008-10-21, 21:23   #3461
Ineso
Matka Smoka

Cytat:
Ineso - a wiek zdradzisz?
Tak tutaj?!! Publicznie??? Wstydzę się chyba jednak
Stary 2008-10-21, 21:39   #3462
Malla
Nie depcze krokusów

O 10 godzinach to nawet miałam w książeczce użytkownika, przy czym nie rozróżniano tam s-h od h. To w sam raz na 8 godzin pracy i dojazd tam i z powrotem Oj, mam teraz Surevue, czyli te "kurczliwe"... Tyle tylko, że zakładam dobę po neutralizacji, więc zdążą wrócić do pierwotnych wymiarów.

Ineso, a ilu mężów miałaś już na swej drodze? Bo jak mniej niż 3, to młoda jesteś
Stary 2008-10-21, 22:05   #3463
Ineso
Matka Smoka

Cytat:
Ineso, a ilu mężów miałaś już na swej drodze? Bo jak mniej niż 3, to młoda jesteś
O nie, dotknęłaś teraz czułej struny!!! W dodatku akurat dziś mam doła w związku z tym - jakiegoś czuja masz czy jak??!!! Otóż ŻADNEGO! A tu za rok trzy dekady wybiją

No, mam nadzieję, że Ci głupio teraz.

Żartuje oczywiście (ale tylko trochę)
Stary 2008-10-21, 22:19   #3464
Malla
Nie depcze krokusów

Mam trochę podobnie, ćwierć życia spędziłam z jednym człowiekiem, a ten nadal niepewny, cholernik...
Stary 2008-10-21, 22:41   #3465
kakti
BAN stały

ja noszę okulary i jakoś do soczewek nie jestem przekonana. zwłaszcza po tym, jak maż mojej koleżanki zakładając szkła "zaaplikował" sobie do oka wirusa opryszczki. w oku to jest masakra! musiał na ostrym dyżurze z okulistą się kontaktować. na szczęście wszystko skończyło się dobrze, ale mogło być różnie z jego okiem...
kakti jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-10-21, 22:49   #3466
Malla
Nie depcze krokusów

OMG, jeszcze nie słyszałam o takim przypadku... Akurat mam wielkiego pryszcza na brodzie, aż mi zapulsował.
Stary 2008-10-22, 06:38   #3467
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Ineso Pokaż wiadomość
Nie ma takich, na które ,,warto zmienić". Każdemu pasuje co innego. Jednym od razu, pierwsze dobrane soczewki spasują (jestem tą niewątpliwą szczęściarą, a w dodatku z Iwearami), inni muszą sporo poekperymentować. Jeżeli Ci się Iweary nierówno układają na oku, to znaczy, że są źle dobrane i lekarz powinien zmienić je na jakieś o innych parametrach. W VE mają też Advance.
Suchość oczu ratują kropelki nawilżające, do kupienia w aptece(polecane na forum to: Hylo-comod, Hylo-care).
Nie, ogólnie iWear są OK. Suchość i nierówne układanie się (zapewne pod wpływem tej suchości) odczuwam dopiero po kilku godzinach noszenia. Czyli raczej źle dobrane nie są, bo nosi mi się je dobrze. Kropelki na pewno zakupię. No i muszę zdecydować jakie nowe soczewki.

Cytat:
Doris1981 - a jakie masz iWeary? Bo jeśli te, które odpowiadają Optixom, to możesz kupić następnym razem OptixAqua, które są identyczne, tylko nawilżane. Acuvue Advance nie polecam, bo moje suche oczka ich nie lubią. Każdy lekarz zanim zmieni soczewki, zaleci używanie kropelek, bo soczewki i suchość oczu to niestety często dobrzy przyjaciele
(...)
Dziękuję za odpowiedź. Muszę sprawdzić dokładne parametry tych moich iWearów. Wydaje mi się, że mam Performance High. Nawet nie wiedziałam, że są dwa rodzaje miesięcznych iWearów. Tutaj są na stronce VE:
http://www.visionexpress.pl/oferta/s...we/miesieczne/
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-22, 07:21   #3468
atabe_s
Raczkowanie

GG do atabe_s

Cytat:
OMG, jeszcze nie słyszałam o takim przypadku... Akurat mam wielkiego pryszcza na brodzie, aż mi zapulsował.
wirus opryszczki pryszczy nie wywołuje tylko tzw. zimno, przeważnie na ustach i jest on paskudny, łatwo go przenieść na inne miejsca a paskudztwo siedzi sobie ukryte w organizmie już na zawsze i czeka żeby zaatakować
ale skoro przeniósł tego wirusa do oka, to znaczy, że chyba był trochę nieostrożny, może nie mył dłoni przed zakładaniem i zdejmowaniem soczewek, może zakładał je jak miał wysyp opryszczki np na ustach, wtedy lepiej zrezygnowac na te parę dni z zakładania soczewek, to coś jak z katarem - lekarze nie zalecają wtedy noszenia soczewek
atabe_s jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-22, 07:29   #3469
Ineso
Matka Smoka

Dokładnie, dlatego dbanie o czystość i pielęgnacja to podstawowa sprawa przy soczewkach. Tym bardziej, że opryszczą zaraża się, gdy jeszcze nie jest widoczna. Zresztą tak samo może się zarazic osoba nie nosząca soczewek - wystarczy, że potrze oko (częsty odruch jak wpadnie rzęsa albo pyłek z makijażu). Także nie generalizujmy, że to wszystko przez soczewki.

Doris1981 - nie wiem jaki jest odpowiednik Twoich Iwearów, ale to te drugie - XRComfort to odpowiednik Optixów. Skoro Ci generalnie Twoje odpowiadają to po co je zmieniać? Ewentualnie zmień na te XR. OptixAqua nie są w VE dostępne. Wkrótce będę je testować, to dam znać.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-10-22, 08:08   #3470
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Ineso Pokaż wiadomość
(...)

Doris1981 - nie wiem jaki jest odpowiednik Twoich Iwearów, ale to te drugie - XRComfort to odpowiednik Optixów. Skoro Ci generalnie Twoje odpowiadają to po co je zmieniać? Ewentualnie zmień na te XR. OptixAqua nie są w VE dostępne. Wkrótce będę je testować, to dam znać.
Bo są drogie. Za tą cenę mogę mieć dwa opakowania innych. Poza tym przysłowiowe już "prawie" w tym przypadku robiłoby jednak różnicę - chciałabym czasem nosić soczewki nieco dłużej (w iWearach mam nieprzyjemne odczucia najczęściej już po 4-5 godzinach, nie zawsze, ale najczęściej). Dlatego chcę spróbować czegoś nowego. Jak już pisałam: jestem zielona w tym temacie, mam tylko te iWeary. Mnie się może wydawać, że dosyć fajnie się noszą, ale właśnie: nie znam różnicy. Chcę zobaczyć, czy inne będą się mi mogły nosić lepiej. To jak ze stanikiem - nosiłam zły rozmiar i jakoś żyłam. Zmieniłam na prawidłowy i dopiero teraz CZUJĘ RÓŻNICĘ - jest 100% lepiej.
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-22, 08:46   #3471
lalaith
Zakorzenienie

Cytat:
Mam trochę podobnie, ćwierć życia spędziłam z jednym człowiekiem, a ten nadal niepewny, cholernik...
Oh, dziewuszki, u mnie to samo.. Też mnie dopadł ostatnio dół, ze względów finansowo-mieszkaniowych Za rok kończę studia i nie widzi mi się brać kredytu hipotecznego na 40 lat :/ A nasi dobrzy Przyjaciele biorą ślub, ale oni mają dom.. EH, i czuję drobne ukłucie zazdrości w moim serduszku, i z tego powodu wyrzut sumienia. Ja nie chcę brać ślubu bo nie wierzę w sens instytucji małżeństwa, ale mieszkać jednak bym chciała mieć gdzie ;(
Sorki za mały off top.

Wracając do tematu, kiedy dobierałam soczewki mówiono mi że mogę je nosić 12-14h na dobę, a były to hydrożele. No i tego się trzymam, choć pewnie i tak średnio noszę o wiele krócej bo w domu zawsze zdejmuję.

Cytat:
Napisane przez fiolka85 Pokaż wiadomość
Co do rozwoju chirurgi refrakcyjnej to ja słyszałam opinię, że przyszłość jest raczej w wymianie soczewek wewnątrzgałkowych niż w ingerencji w rogówkę.
Możesz napisać jakieś szczegóły, albo rzucić linkiem (tylko błagam w ojczystym języku) nt tych soczewek wewnątrzgałkowych? To też pewnie off top, ale o soczewkach chyba już wszystko wiemy a może ktoś też skorzysta
lalaith jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-22, 09:58   #3472
Ineso
Matka Smoka

Cytat:
Oh, dziewuszki, u mnie to samo.. Też mnie dopadł ostatnio dół, ze względów finansowo-mieszkaniowych Za rok kończę studia i nie widzi mi się brać kredytu hipotecznego na 40 lat :/ Sorki za mały off top.
Mnie się tez długo nie widziało...ale cóż płacić za wynajem te same pieniądze to całkiem bez sensu. Także przede mną czarna wizja 40 lat związku z bankiem ale za to piękna wizja, że to choć małe, to własne.

A tak w ogóle to jednak prawda z tym, że kobiet się o wiek nie powinno pytać. Widzisz Malla do jakiego długaśnego i smutnego OT doprowadziłaś swoim pytaniem???

Cytat:
Możesz napisać jakieś szczegóły, albo rzucić linkiem (tylko błagam w ojczystym języku) nt tych soczewek wewnątrzgałkowych? To też pewnie off top, ale o soczewkach chyba już wszystko wiemy a może ktoś też skorzysta
Żaden OT, też chcemy
Stary 2008-10-22, 11:40   #3473
fiolka85
Wtajemniczenie

Niestety nie mam żadnych fizycznych dowodów typu linki, o tych soczewkach wewnątrzgałkowych wspominał okulista na wykładzie ( który zresztą też był przeciwnikiem laserowej korekcji).
Ja się przyznaję, że temat chirurgii refrakcyjnej leży jednak poza kręgiem moich głównych zainteresowań więc nie jestem na bieżąco z nowościami ani też nie znam wszystkich szczegółów

REKLAMA
Stary 2008-10-22, 16:38   #3474
lalaith
Zakorzenienie

fiolka szkoda, bo mnie tym zaciekawiłaś..

Ineso wybierasz się na spotkanie wizażanek z Krakowa??
http://www.wizaz.pl/forum/showthread...207618&page=10
ZAPRASZAMY SERDECZNIE !
(niedługo dostanę bana za notoryczne off topy)
lalaith jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-22, 17:06   #3475
Ineso
Matka Smoka

kubuku - jak Twoje zamówienie na szkla.com? moje nadal realizowane

lalaith - odpowiedziałam na krakowskim
Stary 2008-10-22, 17:21   #3476
kilianna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kakti Pokaż wiadomość
ja noszę okulary i jakoś do soczewek nie jestem przekonana. zwłaszcza po tym, jak maż mojej koleżanki zakładając szkła "zaaplikował" sobie do oka wirusa opryszczki. w oku to jest masakra! musiał na ostrym dyżurze z okulistą się kontaktować. na szczęście wszystko skończyło się dobrze, ale mogło być różnie z jego okiem...
Cytat:
Napisane przez atabe_s Pokaż wiadomość
wirus opryszczki pryszczy nie wywołuje tylko tzw. zimno, przeważnie na ustach i jest on paskudny, łatwo go przenieść na inne miejsca a paskudztwo siedzi sobie ukryte w organizmie już na zawsze i czeka żeby zaatakować
ale skoro przeniósł tego wirusa do oka, to znaczy, że chyba był trochę nieostrożny, może nie mył dłoni przed zakładaniem i zdejmowaniem soczewek, może zakładał je jak miał wysyp opryszczki np na ustach, wtedy lepiej zrezygnowac na te parę dni z zakładania soczewek, to coś jak z katarem - lekarze nie zalecają wtedy noszenia soczewek
Ja noszę soczewki od 4 lat, w tym czasie miałam kilka razy opryszczkę, ale nigdy nie przeniosłam jej na oko. Gdy się pojawia to paskudztwo, rezygnuję ze szkieł. Chociaż ostatnio miałam znowu opryszczkę i szkła nosiłam. Przed założeniem szkieł wyszorowałam dokładnie ręce, przed zdejmowaniem to samo i było wszystko ok. Trochę to było nieostrożne z mojej strony, ale byłam wtedy w górach na nartach i nie wyobrażałam sobie jeździć w okularach i goglach
kilianna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-22, 18:14   #3477
Malla
Nie depcze krokusów

Doris1981 - jeśli nosisz iWear Performance High, to są one odpowiednikiem Precision UV Ciba Vision. Tzn. nie są odpowiednikiem, tylko są to te same soczewki, prezentowane pod nazwą własną VE. Porównaj, ile kosztują w necie oryginały. To są hydrożele i nie przepuszczają dużo tlenu. Mają wysokie uwodnienie, więc powinny być komfortowe, ale wysokie uwodnienie w hydrożelach sprzyja wysuszaniu oczu osób podatnych.

atabe_s - wiem czym jest opryszczka, moja uwaga była żartobliwa Nie słyszałam wcześniej o przypadku dostania się tego wirusa do oka. Mój pryszcz jest typowo bakteryjnym, pojedynczym wyskokiem.

Fiolka - chodzi Ci o soczewki fakijne? Google dużo mówi na ten temat, ale faktycznie na stronach zagranicznych jest więcej o komplikacjach, u nas nadal piszą o tym w sensie komercyjnym.

REKLAMA
Stary 2008-10-22, 20:01   #3478
atabe_s
Raczkowanie

GG do atabe_s

a ja żartu nie wyłapałam oj gapa ze mnie
atabe_s jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-22, 20:15   #3479
Malla
Nie depcze krokusów

hehe
po mnie to nigdy nie wiadomo, czy piszę serio czy nie...
Stary 2008-10-22, 22:30   #3480
fiolka85
Wtajemniczenie

właśnie o te soczewki mi chodziło, tylko ten okulista nie twierdził, że one są lepsze niż lasik w tym momencie tylko, że rozwój chirurgi refrakcyjnej będzie szedł w tym kierunku odchodząc od ingerencji w rogówkę.
tak jak wspomniałam nie wiem na ten temat za dużo, ja bym się nie poddała żadnemu z tych zabiegów ale nie wiem co to znaczy nie móc funkcjonować bez okularów czy soczewek, więc nie mogę oceniać wyborów osób, które są w takiej sytuacji.
Wiem tylko, że i tak wszyscy jesteśmy skazani na okulary do czytania po 40 roku życia, więc laser nawet jeżeli się uda nie zapewni tego, że już nigdy nie będą potrzebne okulary.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości