|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3451 |
Raczkowanie
|
Dot.: Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy
Dziewczyny, mam problem, postanowiłam zamówić soczewki na szkła.com złożyłam zamówienie 15.10 o 9-tej rano z opcją zapłaty"za pobraniem" i do tej pory nie ma żadnego odzewu z ich strony....
A pisali że czas realizacji tych soczewek to 1-3 dni roboczych, a dziś mamy 21.10 ![]() Miałyście już z tym sklepem podobne problemy???? bo ja czytałam same dobre opinie o nich a tu dali plamę i to niezłą.... Aaaa... no i próbuje się do nich od dwóch dni dodzwonić i nic... fakt że dzwonię do 16 ![]() ![]() Jutro spróbuję koło południa zadzwonić... |
![]() ![]() |
![]() |
#3452 |
Matka Smoka
|
Ojej, nie strasz, ja zamówiłąm w sobotę, dziś sprawdzałam-ma status ,,realizowane".
|
![]() ![]() |
![]() |
#3453 |
Raczkowanie
|
też mam status "realizowane"
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3454 |
Nie depcze krokusów
|
Ineso - ale ja już nie studiuję, o 2 lata za stara jestem
![]() ![]() Mnie się nie chce pisać sto razy tego samego o cenach tak jak niektórym nie chce się skorzystać z wyszukiwarki albo zajrzeć do pierwszego lepszego sklepu internetowego.
![]() |
#3455 |
Raczkowanie
|
Malla, widze, ze podobny wzrost mamy;]
Mysle, jak wykombinowac z ta wizyta... poki co chodze w okularach bo sie troche obawiam konsekwencji noszenia za malych soczewek....
#3456 | |
Matka Smoka
|
Cytat:
Klada - to do Ciebie. Pewnie, że nie zawsze każda z nas ma czas przekopywa wątek, ale akurat na to pytanie odpowiedx można było znaleźc bardzo szybko - patrząc do byle jakiego sklepu internetowego. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3457 |
Nie depcze krokusów
|
mjot - napisałam do Ciebie w sprawie lekarza, ale nie w tym wątku co trzeba
![]() Ineso - a wiek zdradzisz?
![]() |
#3458 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Co do rozwoju chirurgi refrakcyjnej to ja słyszałam opinię, że przyszłość jest raczej w wymianie soczewek wewnątrzgałkowych niż w ingerencji w rogówkę. Malla ty się kiedyś pytałaś czy nadtlenek wodoru nie uszkadza soczewek, nie słyszałam o uszkadzaniu soczewek, natomiast czyszczenie soczewek jonowych (do których należą pure vision) w nadtlenku wodoru może zmienić chwilowo promień krzywizny i średnicę soczewki bo one tak reagują na zmianę pH. Efekt ten jest odwracalny i mija najpóźniej po 60minutach od neutralizacji. Jeżeli taką soczewkę wyjmiemy tuż po neutralizacji to może ona przez jakiś czas być niewygodna. Tak się właśnie zastanawiam czy te przepisowe 6h uwzględnia te ok 60 minut na powrót soczewki do swojego kształtu czy nie |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3459 |
Nie depcze krokusów
|
A jakie to są inne soczewki jonowe, bo nie mam o tym bladego pojęcia?
![]() Ile w końcu można chodzić w hydrożelach? Ja też słyszałam i czytałam, że max. 10 godzin.
![]() |
#3460 |
Wtajemniczenie
|
Z soczewk S-H to tylko pure vision a z hydrożeli to np acuvue2, surevue, focus i jeszcze kilka innych ale ja nie kojarzę tych nazw więc pewnie ich w polsce nie ma.
Mi się wydawało że powinno się je nosić 8h, ale nie jestem pewna gdzie ja usłyszałam taką informację, a na pewno nie można ich nosić dłużej niż 10-12h. |
![]() ![]() |
![]() |
#3461 |
Matka Smoka
|
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#3462 |
Nie depcze krokusów
|
O 10 godzinach to nawet miałam w książeczce użytkownika, przy czym nie rozróżniano tam s-h od h. To w sam raz na 8 godzin pracy i dojazd tam i z powrotem
![]() Ineso, a ilu mężów miałaś już na swej drodze? Bo jak mniej niż 3, to młoda jesteś ![]()
![]() |
#3463 | |
Matka Smoka
|
Cytat:
![]() No, mam nadzieję, że Ci głupio teraz. Żartuje oczywiście (ale tylko trochę ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3464 |
Nie depcze krokusów
|
Mam trochę podobnie, ćwierć życia spędziłam z jednym człowiekiem, a ten nadal niepewny, cholernik...
![]() |
#3465 |
BAN stały
|
ja noszę okulary i jakoś do soczewek nie jestem przekonana. zwłaszcza po tym, jak maż mojej koleżanki zakładając szkła "zaaplikował" sobie do oka wirusa opryszczki. w oku to jest masakra! musiał na ostrym dyżurze z okulistą się kontaktować. na szczęście wszystko skończyło się dobrze, ale mogło być różnie z jego okiem...
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3466 |
Nie depcze krokusów
|
OMG, jeszcze nie słyszałam o takim przypadku... Akurat mam wielkiego pryszcza na brodzie, aż mi zapulsował.
![]() |
#3467 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
http://www.visionexpress.pl/oferta/s...we/miesieczne/ |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3468 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
ale skoro przeniósł tego wirusa do oka, to znaczy, że chyba był trochę nieostrożny, może nie mył dłoni przed zakładaniem i zdejmowaniem soczewek, może zakładał je jak miał wysyp opryszczki np na ustach, wtedy lepiej zrezygnowac na te parę dni z zakładania soczewek, to coś jak z katarem - lekarze nie zalecają wtedy noszenia soczewek |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3469 |
Matka Smoka
|
Dokładnie, dlatego dbanie o czystość i pielęgnacja to podstawowa sprawa przy soczewkach. Tym bardziej, że opryszczą zaraża się, gdy jeszcze nie jest widoczna. Zresztą tak samo może się zarazic osoba nie nosząca soczewek - wystarczy, że potrze oko (częsty odruch jak wpadnie rzęsa albo pyłek z makijażu). Także nie generalizujmy, że to wszystko przez soczewki.
Doris1981 - nie wiem jaki jest odpowiednik Twoich Iwearów, ale to te drugie - XRComfort to odpowiednik Optixów. Skoro Ci generalnie Twoje odpowiadają to po co je zmieniać? Ewentualnie zmień na te XR. OptixAqua nie są w VE dostępne. Wkrótce będę je testować, to dam znać. |
![]() ![]() |
![]() |
#3470 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3471 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Sorki za mały off top. Wracając do tematu, kiedy dobierałam soczewki mówiono mi że mogę je nosić 12-14h na dobę, a były to hydrożele. No i tego się trzymam, choć pewnie i tak średnio noszę o wiele krócej bo w domu zawsze zdejmuję. Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3472 | ||
Matka Smoka
|
Cytat:
A tak w ogóle to jednak prawda z tym, że kobiet się o wiek nie powinno pytać. Widzisz Malla do jakiego długaśnego i smutnego OT doprowadziłaś swoim pytaniem??? ![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3473 |
Wtajemniczenie
|
Niestety nie mam żadnych fizycznych dowodów typu linki, o tych soczewkach wewnątrzgałkowych wspominał okulista na wykładzie ( który zresztą też był przeciwnikiem laserowej korekcji).
Ja się przyznaję, że temat chirurgii refrakcyjnej leży jednak poza kręgiem moich głównych zainteresowań więc nie jestem na bieżąco z nowościami ani też nie znam wszystkich szczegółów |
![]() ![]() |
![]() |
#3474 |
Zakorzenienie
|
fiolka szkoda, bo mnie tym zaciekawiłaś..
Ineso wybierasz się na spotkanie wizażanek z Krakowa?? http://www.wizaz.pl/forum/showthread...207618&page=10 ZAPRASZAMY SERDECZNIE ![]() (niedługo dostanę bana za notoryczne off topy) |
![]() ![]() |
![]() |
#3475 |
Matka Smoka
|
kubuku - jak Twoje zamówienie na szkla.com? moje nadal realizowane
![]() lalaith - odpowiedziałam na krakowskim ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3476 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3477 |
Nie depcze krokusów
|
Doris1981 - jeśli nosisz iWear Performance High, to są one odpowiednikiem Precision UV Ciba Vision. Tzn. nie są odpowiednikiem, tylko są to te same soczewki, prezentowane pod nazwą własną VE. Porównaj, ile kosztują w necie oryginały. To są hydrożele i nie przepuszczają dużo tlenu. Mają wysokie uwodnienie, więc powinny być komfortowe, ale wysokie uwodnienie w hydrożelach sprzyja wysuszaniu oczu osób podatnych.
atabe_s - wiem czym jest opryszczka, moja uwaga była żartobliwa ![]() Fiolka - chodzi Ci o soczewki fakijne? Google dużo mówi na ten temat, ale faktycznie na stronach zagranicznych jest więcej o komplikacjach, u nas nadal piszą o tym w sensie komercyjnym.
![]() |
#3478 |
Raczkowanie
|
a ja żartu nie wyłapałam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3479 |
Nie depcze krokusów
|
hehe
![]() po mnie to nigdy nie wiadomo, czy piszę serio czy nie...
![]() |
#3480 |
Wtajemniczenie
|
właśnie o te soczewki mi chodziło, tylko ten okulista nie twierdził, że one są lepsze niż lasik w tym momencie tylko, że rozwój chirurgi refrakcyjnej będzie szedł w tym kierunku odchodząc od ingerencji w rogówkę.
tak jak wspomniałam nie wiem na ten temat za dużo, ja bym się nie poddała żadnemu z tych zabiegów ale nie wiem co to znaczy nie móc funkcjonować bez okularów czy soczewek, więc nie mogę oceniać wyborów osób, które są w takiej sytuacji. Wiem tylko, że i tak wszyscy jesteśmy skazani na okulary do czytania po 40 roku życia, więc laser nawet jeżeli się uda nie zapewni tego, że już nigdy nie będą potrzebne okulary. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:30.