|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3481 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Wakacyjne Mamy 2012 (XXII) - część VII
ja w szle porządków
![]() moja córa dla odmiany dziś spała 20 minut teraz rozbraja kartonik po chusteczkach.... Selay-witaj ponownie Pumasku-dużo sił i zdrówka, abyś mogła spełniać swoje marzenia
|
#3482 |
|
Zadomowienie
|
Selay gratuluję ciąży i kciuki za pomyślne rozwiązanie
Maciejko, jestem pod wrażeniem jak szybko rozwija się twoja córcia pobudki przestałam już liczyć, na pewno powyżej 10 co do spania razem, to zazwyczaj wygląda to tak, że mniej więcej do 3 młoda jest w łóżeczku, a później ląduje u nas, bo ja już nie mam siły z nią walczyć budzi nas koło 6 kopaniem i szczypaniem
|
|
|
|
#3483 |
|
Raczkowanie
|
karolka110 imie Koray jest imieniem Tureckim, moj maz jest Turkiem i jestesmy juz 10 lat ze soba, razem studiowalismy w niemczech na magisterce i tak sie wszystko zaczelo od 4 lat jestesmy szczesliwym malzenstwem i od zeszlego sierpnia rodzicami Koraya Kamila...ja powiedzialam ze jak bedzie chlopiec to chce go nazwac wlasnie Koray, na czesc naszego kolegi ktorego poznalam jako pierwszego Turka w moim zyciu
dziewczyny a czy wy macie jakies boxy dla dzieciaczkow, bo moj starsznie sie rozbija jak jest na podlodze i myslalam o jakis zapezbieczeniach typu materac na podloge full zabawek i dookola jakies barierki aby spryciarz nie wychodzil, zwlaszcza ze ostatnio odkryl ze kabelki na podlodze sa dla niego do jedzenia |
|
|
|
#3484 |
|
Zakorzenienie
|
Selay, witaj i wielkie gratulacje od razu składam!
---------- Dopisano o 11:45 ---------- Poprzedni post napisano o 11:45 ---------- Młoda śpi już godzinę i 45 min
|
|
|
|
#3485 |
|
Wtajemniczenie
|
Selay, a to ciekawa historia
![]() Blue-moja wczoraj też takim cudnym spaniem mnie obdarzyła.... Maciejko-gratulacje dla R. za super postępy-rozwija się książkowo ![]() klask i:
|
#3486 | ||||
|
Rozeznanie
|
Cześć,
U nas kolejna nocka przespana przez małą od 21 do 9 Cytat:
dla R. za ząbki i nowe umiejętności!![]() Cytat:
![]() ![]() Dołączam się do życzeń! ![]() Cytat:
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 12:32 ---------- Poprzedni post napisano o 12:26 ---------- Znalazłam na all tą kostkę, co wczoraj Wam pokazałam. Moja Gosia uwielbia się nią bawić .http://allegro.pl/interaktywna-kostk...105796108.html i filmik: http://www.youtube.com/watch?v=-daDpXyh0cg |
||||
|
|
|
#3487 | |||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Odnalazłam instrukcję z wózka, tam jest napisane, że to okrycie na nóżki przypina się do tych metalowych oczek zamocowanych do siedziska. Wszystko fajnie tylko ja tam przyczepiłam pasy i już te karabińczyki od okrycia nie wchodzą. Instrukcji montażu pasów nie ma ![]() Phdwao- może Ty wiesz jak to rozkminić? To dobrze, nie wiedziałam JAk słodko Cytat:
Będzie dobrze, zobaczysz Cytat:
To u mnie nie miałaby racji bytu, bo mój namiętnie drapie matę więc ta folia byłaby porwana raz dwa ![]() Cytat:
żeby go utrzymać w jednym miejscu jak nie mam go na oku. W łóżeczku turystycznym tez już nie chce leżeć
|
|||||
|
|
|
#3488 |
|
Wtajemniczenie
|
Bebe, gratuluję prawdopodobnego synka!
Nicki, współczuję, dobrze , że już wszystko ok. Może do problemów brzuszkowych dołożyły się też ząbki. Maciejko, za kroczki dla córy.Selay, gratuluję kolejnej ciąży i mam nadzieję, że maleństwo będzie zdrowe . Jesteś pod opieką lekarzy, więc będzie dobrzeDużo zdrówka dla wszystkich chorowitków .Moja Nadka wczoraj skończyła 8 m-cy . Już duża panna z niej. Gada po swojemu, kłóci się i ucieka ze śmiechem. W nocy się wierciła niemiłosiernie. Nie mam nadziei na lepsze nocki. Kiedyś to się skończy, ale kiedy? Może, jak odstawimy cycka, a może nie ...
|
|
|
|
#3489 |
|
Raczkowanie
|
bebe1987
![]() ![]() klask i: gratulacje synka ..czyli urodzisz sierpien-wrzesnien? dzieli nas 4-5 tygodni ja chyba posciemniam w poniedzialek zeby mi usg zrobili w szpitalu bo tez jestem ciekawa kto tam siedzi...ale najwazniejsze zeby sie dobrze rozwijalo KarolinaPW dzieki za kciuki!, ja wlasnie dzieki Soleice do was zajrzalam, znalazla mnie rowniez na innym watku i natychmist odpisalam...myslalam ze watek mamus 2012 jest skonczony i nieprowadzicie dalej rozmow ..naszczescie jestescie...naprawde duzo mi daja takie pogaduchy z wami karolka110 tak maz urodzony w turcji, kiedy mial 5 lat wyjechal z rodzina do szwajcari i mieszkali w zurichu bo jego tata to dyplomata (teraz emerytowny, ale ma zieliony paszport wiec lata i do polski do nas i do holadnii z zonka), tam kilka lat chodzil do szkoly i jego niemiecki jest jak drugi matczyny jezyk. wrocili do turcji jak szedl do szkoly sredniej a po studiach inzynierskich wyslal podanie na studnia w niemczech i tak sie stalo ze ja dostalam stypendium na wyjazd robienia podwojnego magistra na tej samej uczelni..ot nasza hostoria..przeznaczenie jak nic KarolinaPW ja mam takie puzle piankowe, ale lobuz je zaczal grysc (dwoma jedynkami) i tak sie wierci ze schodzi z tych pusli bezprzerwy wiec moze rzeczywiscie jakis kojec, hmmm moze na all cos znajde |
|
|
|
#3490 | ||
|
Zakorzenienie
|
nadrobiłam na szybkiego, trochę poodpowiadam i lecę na spacer
![]() Nicki to miałaś przeżycia ![]() Cytat:
będziemy trzymać kciuki, żeby wszystko było dobrze ![]() Cytat:
dobra, młoda mi co chwilę wędruje do drzwi wyjściowych, chyba chce powiedzieć, że czas na dwór
|
|
#3491 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() dla Nadii za skończone 8 miesięcy! ![]() Cytat:
. Termin mam na 17 sierpnia (moje urodziny). Odnośnie określenia płci, to moje dziecko ułożyło się w pozycji pośladkowej i nic nie chciało pokazać ... Lekarz dłużej poczekał, aż dzieciątko zdecydowało się pokazać co ma między nóżkami ).No to trzymam za usg!
|
||
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#3492 |
|
Zakorzenienie
|
Pumcia wszystkiego najlepszego
Niech zawsze będzie po Twojej myśli Selay, welcome back ![]() Jeśli ktoś szuka wiosny to jest u mnie ![]() Jak by co to zapraszam do mnie Dzisiaj mam problem z netem, coś na korytarzu grzebią w kablach i raz jest a raz nie ma Mam nadzieję, że wieczorem będzie i w spokoju sobie poczytam co tam u Was.
|
|
|
|
#3493 |
|
Wtajemniczenie
|
Selay-ładna historia miłosna
rozumiem, że porozumiewacie się po niemiecku??jeśli chodzi o kojec, to ja jak tylko Mała zacznie raczkować planuję zakup takiego jak na fotce, do środka dam jej matę piankową i ile da radę niech sobie tam śmiga i jak zacznie wstawać i chodzić też będzie miała jak trenować
Edytowane przez karolka110 Czas edycji: 2013-03-20 o 13:12 |
|
|
|
#3494 | |||
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny - R. od trzech tygodni nie robi niczego nowego, tylko doskonali umiejętności zdobyte wcześniej. Na początku były dwa kroczki zrobione przypadkiem, a teraz ocenia odległość, możliwość oparcia się po drodze, zerka na mnie i dopiero wtedy rusza, jednak nie robi tego stale. Wczoraj nas zaskoczyła, bo posadziłam ją na nocnik, a doszła do moich nóg patrząc na tż. Ja widziałam, że wcześniej trenowała, ale on był w niezłym szoku.
Myślę, że część maluszków też niedługo spróbuje. Pewnie wcześniej (tak, jak pisała Agunia) muszą przejść z chodzenia bokiem, do chodzenia przodem. R. chodzi różnie, o czym nawet wspominałam. Do roczku zostały niecałe 4 miesiące, więc ona już nie jest taka malutka. Gada po swojemu, jak udało jej się wymówić kilka nowych sylab, to była szczęśliwa i zaczęła się głośno śmiać, ale do stałego repertuaru, czyli mama i baba weszło tylko JA-ja-ja. Jagoda - mały muzyk Ci rośnie. R. jak słyszy muzykę, to wywija pupą, ale nie mogę powiedzieć, żeby to miało wielki związek z rytmem piosenki. Selay - myślałyśmy, że nas porzuciłaś. Cytat:
Po przebudzeniu na ogół się udaje, tylko u nas to musi być od od razu, albo nawet jak zaczyna się gwałtownie kręcić. W ciągu dnia też można wyłapać momenty, kiedy powinno się ją posadzić, ale czasem myślę, że chodzi o ząbki, albo o harbatkę, więc część z nich przegapiam. Wczoraj chyba wolała pieluszki niż nocnik, więc zapas Pampersów i Dady na pewno się nie zmarnuje. Cytat:
---------- Dopisano o 14:13 ---------- Poprzedni post napisano o 14:10 ---------- Cytat:
Podobają mi się wielkie, sześciokątne kojce (takie, jak pokazała Karolka), ale to nie na mój metraż. Cieszę się że już musisz utrzymywać Marcinka w jednym miejscu takimi metodami. Edytowane przez Maciejka__ Czas edycji: 2013-03-20 o 13:11 |
|||
|
|
|
#3495 |
|
Raczkowanie
|
karolka110 porozumiewamy sie po angielsku, moj niemiecki to tylko w sklepie sie dogadam
a w niemczech wszelkie magistry sa po angielsku bo statystcznie to tylko 20% niemcow chce robic mgr a reszta to obcokrajowcy wiec dlatego angielski.extra ten kojec, gdzie go moge znalesc???
|
|
|
|
#3496 |
|
Wtajemniczenie
|
ja kupię chyba na ebay'u, albo amazonie-koszt ok 55euro, Laufstall się to zwie
ma 7,2 m dł i można różnie formować![]() a jak z językiem w pracy??ja niemiecki na poziomie komunikatywnym, ale nie wiem jak będzie z nim w pracy:/
|
#3497 | |
|
Zakorzenienie
|
my już po spacerku, ale dzisiaj pięknie
szkoda, że na weekend znowu mrozy zapowiadają ![]() I zapomniałabym, Pumcia wszystkiego naj Cytat:
![]() a co do gadania, zwlekała długo, ale jak już zaczęła to od razu "baba" "mama" "dada" "haha" "jaja" "lala" i jakieś jeszcze inne kombinacje, których już nie pamiętam. Chociaż najczęściej jest "baba". I od razu też zaczęła mówić szeptem chociaż nie jest tak czy inaczej specjalną gadułą
|
|
#3498 | |||
|
Zadomowienie
|
Cześć Dziewczyny ![]() Cytat:
Dobrze, że już wszystko pomału wraca do normy Cytat:
Jaś i Małgosia też super ![]() za ząbek i umiejętności - doczytałam, że są stare, ale brawa jak najbardziej się należą Ja nie jestem pewna jak jest u nas z tym ząbkiem, ale też się wydaje, że już w końcu wylazł - też górna jedynka (lewa) a druga jest krok za nią (poprzednio też tak było) ![]() Cytat:
![]() ![]() Dołączam się
|
|||
|
|
|
#3499 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Dziś pierwszy raz podniósł się na kolanka, na kilka sekund ale się strasznie ucieszyłam Jakby Ci to nie sprawiło kłopotu to zobacz proszę gdzie są umocowane ![]() Ja licytuję mniejszy ma ok 1,5 m średnicy, takiego dużego jak Karolka pokazała też bym nie miała jak postawić (tzn. teoretycznie miałabym ale już by się nie było jak ruszyć) poza tym chciałam żeby miał kółka i podłogę, żeby było łatwo sprzątać pod nim. O taki |
|
|
|
|
#3500 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Gratuluję synusia (ma bardzo fajne, oryginalne imię ) i kolejnego dzidziusia! Oby wszystko przebiegało bezproblemowo, życzę zdrówka Tobie i maleństwu ![]() Cytat:
Cytat:
http://fajnamama.pl/suwaczki/yz5msxz.png http://s2.pierwszezabki.pl/050/050009970.png Edytowane przez katja_22 Czas edycji: 2013-03-20 o 14:29 |
|||
|
|
|
#3501 |
|
Zakorzenienie
|
przyszla paczka z moimi ciuchami
ale sa super moge polecic sprzedawce!
|
#3502 |
|
Raczkowanie
|
czy wasze bobasy tez maja problem z zasypianiem na noc, moj jak dostaje butle mleka+kaszka po kapaniu to czesto sie awanturuje az do placzu...czasem lulamy go z tz prawie godzine aby zasnal....probowalismy zmienic pory, zmienic mleko, kaszki itd ale dalej to samo...moze mu gorne jedynki wychodza i dlatego tak ciezko mu zasnac
|
|
|
|
#3503 | ||
|
Rozeznanie
|
.Teść śmieje się, że teściowa będzie wtedy Babą Jagą Cytat:
dla Marcinka!Cytat:
|
||
|
|
|
#3504 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
U nas tego jeszcze nie było!
|
|
|
|
|
#3505 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Teraz mi się wydaje, że to był ten okres, kiedy dziecko odkrywa odległości pomiędzy przedmiotami i to, że rodzice też się oddalają a ono nie ma na to wpływu. I wtedy też zaczyna się lęk separacyjny - dziecko zauważa, że mama znika, a że rozumuje tak, że jak czegoś nie widać, to tego nie ma i zaczyna się panika. Ale to na szczęście mija
|
|
#3506 | ||
|
Zadomowienie
|
Dziękuję
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Dziękuję Dziękuję Dziękuję |
||
|
|
|
#3507 |
|
Zakorzenienie
|
Karolina brawa dla niunia!! Rośnie chłopczyk rosnie!!
Pije kawe;]
|
|
#3508 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Teraz w ogóle przestawił się na inny tryb i wcześniej zasypia na noc, nawet przed 20 się zdarza ![]() Cytat:
|
|||
|
|
|
#3509 |
|
Zakorzenienie
|
tzn na mnie??
OOOlllccciiiaaa dotałam okres !!!
|
#3510 |
|
Rozeznanie
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:48.

i dookola jakies barierki aby spryciarz nie wychodzil, zwlaszcza ze ostatnio odkryl ze kabelki na podlodze sa dla niego do jedzenia

klask i:

jak moze pamietacie mailam rodzic w polsce, tak bylo tylko pozniej spedzilam prawie 3miesiace bez neta jak za czasow kamienia 
.

i właśnie w tej folii robią się dziury, delikatne jak nie wiem co

Mam nadzieję, że wieczorem będzie i w spokoju sobie poczytam co tam u Was.