|
Notka |
|
Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3481 |
Zadomowienie
|
Dot.: Teściowo! schowaj swe marne oręże, Twój syn i tak będzie mym mężem ! PM2013, cz
Ok
![]() mam juz 3 siaty ciuchów do oddania i jedną do wyrzucenia. W tych do oddania czesc jest serio fajnych. Tylko juz dawno w nie nie wchodze i raczej nie ma sensu ich trzymać - takie wspomnienie po ED. Przyjaciólka ma jakąś kobietę która to podobno wywozi do biednych na Ukrainie. Tylko zastanawiam sie co ze stanikami np - sa w dobrym stanie, dobrych firm ale uzywane. Myslicie ze stanikow sie nie oddaje?
Walczę o długie włosy! ![]() Piję drożdże od 18.12.2012 Jantar od 22.01.2013 CP od 26.01.2013 Sesa, Nafta, Vatika i inne dobroci - szukam swojego KWC Zrzucam tłuszczyk - od 07.01.2013 Start 70kg ![]() Jest 66 kg ![]() Cel 63 kg ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3482 | ||
Zakorzenienie
|
Dot.: Teściowo! schowaj swe marne oręże, Twój syn i tak będzie mym mężem ! PM2013, cz
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 14:20 ---------- Poprzedni post napisano o 14:18 ---------- Cytat:
![]() |
#3483 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Nawet KK twierdzi, że można przyjąć wiarę bez chrztu. Tak chrzci się dorosłych. W piśmie jest wiele przykładów, że "uwierzył i został ochrzczony" a nie odwrotnie. Rodzice mogą ochrzcić dziecko sami, bez kościoła (chrzest nagły). Do zbawienia nie jest potrzebna wiara katolicka, a nie zbawiony zostanie tylko ten, kto nie wierzy. I tak, jeżeli nie wierzysz w całą doktrynę KRK to w mojej ocenie nie jesteś w pełni katolikiem, w najlepszym razie katolikiem-heretykiem ![]() A co do pochówku - zależy w jakim wyznaniu. Jak się tu poważnie zrobiło ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3484 |
Zakorzenienie
|
Naiat. Trafiłaś w sedno.
Jestem chrześcijaninem. O! Co do mojego katolicyzmu mam wątpliwości. Co powinnam zrobić na 18 (słownie: osiemnaście) dni do ślubu? ![]()
#3485 | |
Zakorzenienie
|
Ja raczej też nie, Tż za to jakby tu wparował
![]() Cytat:
Ja się nie znam dokładnie, ale nie jesteś katolikiem jeśli nie uznajesz kościoła. Skoro zgadzasz się z Pismem Świętym to zgadzasz się na istnienie kościoła i chrztu. O ile się nie mylę ustalił to Jezus w Nowym Testamencie który jest częścią Pisma Świętego. Ale jeśli chcesz dopytam Tż i udzielę Ci odpowiedzi, on będzie wiedział dokładnie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3486 |
<3 <3 <3
|
głodna to jestem non toper :/ a wciełam przed chwilą dużego twixa, oj pójdzie w bioderka
![]()
#3487 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Sprawy typu in vitro, antykoncepcja. Fakt to wszystko jest legalne, ale kościół bardzo mocno się w to miesza. I bardzo mocno wpływa właśnie na decyzje podejmowane w sejmie i senacie. I wpływa na opinie wielu ludzi. Przez to tych wiele ludzi potępia mniejszości. A potem siedzi pani w kiosku i dziurawi prezerwatywy. Albo pani w aptece ma prawo nie sprzedać antykoncepcji. Aborcja. Statystyki nielegalnych aborcji są zatrważające. A po zalegalizowaniu kobiety, które i tak to robią - mają szansę robić to bezpiecznie, nie narażając życia. Ostatnio czytałam jak dziewczyna poczęta przez in vitro wystąpiła z kościoła. Jest wierząca, ale nie mogła słuchać jak ksiądz na kazaniach mówił, że tacy ludzie nie zasługują na życie. Kościoła jest dużo w życiu codziennym i ustawach jakie gotują nam politycy.
Alek, 13tc Tarczycówka ![]() ![]() ![]() 18.05.2015 ![]() ![]() Edytowane przez cowie Czas edycji: 2013-07-16 o 13:23 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3488 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cennik nie jest elementem wyznania wiary ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3489 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tylko właśnie ile w obecnym kościele jest tego pierwotnego kościoła, ustalonego przez Jezusa? A ile w tym jest dekretów dodawanych przez lata przez papieży?
![]() |
#3490 |
Zakorzenienie
|
Nie wiem. Sama musisz sobie odpowiedzić na pytanie na ile to są watpliowści a na ile będzie krzywoprzysięstwo.
#3491 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3492 | |
Zakorzenienie
|
ooo
![]() ![]() Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3493 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
No i wracamy do tego o czym pisałyśmy. Wystąpić z kościoła nie jest łatwo. Sama piszesz, że w ramach instytucji kościelnej są osoby niewierzące. Ale kościół nie jest chętny się ich pozbyć. Bo by się nagle mogło okazać, że wcale takiej zatrważającej większości nie mają?
![]() |
#3494 | |
Wtajemniczenie
|
Gosiu a @ nadal nie ma? Robiłaś kolejny test? Tzn kiedy miała przyjśc palnowana miesiączka?
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
#3495 |
Zakorzenienie
|
Teściowo! schowaj swe marne oręże, Twój syn i tak będzie mym mężem ! PM2013, cz
Alescie sie rozpisaly
![]() My dziecka chrzcic nie będziemy, bo nie ma żadnego sensu. Jak bedzie chciał sie ochrzcic jako świadomy nastolatek to droga wolna, będę kibicowac i wozić na neukatechumenat czy co tam sie robi. Natomiast święta obchodzić będziemy. I oczywiście, ze moglibyśmy je nazywać "świętami grudniowymi" czy cokolwiek, ale nie wiem jaki byłby w tym sens.
![]() |
#3496 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wina leży po stronie parlamentu i ludzi - jeśli w społeczeństwie i parlamencie jest tyle głosów za aborcją/in vitro/ antykoncepcją/ brakiem religii w szkole czy czymkolwiek to powinni forsowac takie ustawy. A nie forsują - przed wyborami gadają jak to oni nie zmienią wszystkiego a później nie robią nic bo nie chcą się narazić kościołowi.
![]() |
#3497 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3498 |
Zakorzenienie
|
A Twoi rodzice regularnie praktykuja?
#3499 |
Raczkowanie
|
Nie sądzisz, że formalna przynależność jest niczym bez opłacanych "składek". Czy to bezpośrednio, czy z budżetu...
|
![]() ![]() |
![]() |
#3500 |
Zakorzenienie
|
Ależ możesz dokonać aktu apostazji. I będziesz poza współnotą wiernych /kościołem - tak jak ta dziewczyna z in vitro.To że nie jest to takie hop siup to chyba normalne - rozwodu cywilnego też nie dostajesz na zasadzie "skreślcie mnie" tez są rozprawy, przesłuchania itd.
#3501 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3502 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A może dlatego,że kiedyś nie było chemicznych metod antykoncepcyjnych, nie było możliwości poczęcia in vitro itp i nie były to sprawy aż tak poruszające społeczeństwo jak dziś i tak szeroko dyskutowane. Nam dzisiaj trudno jest się pogodzić z tym - ale jak to -mogę brać tabsy, używać gumek - a głupi Kościół mi nie pozwala. Chcę uprawiać sex wtey kiedy chcę, a nie wtedy kiedy mogę z wyliczeń jakiegoś kalendarzyka ( jeśli aktalnie nie chcę dziecka)Albo in vitro czy aborcja. Niestety, uważam że jesteśmy rozpuszczonymi bachorami dzisiejszej cywilizacji, w której wszystko możesz gdzie jakiś pingwin czy inny księżulek nie będzie mi mówił co mam robić. Możecie mnie wyzwać od mocherów ![]() Uważam,że albo jesteś Katolikiem i z pokorą przyjmujesz naukę Kościoła i się zgadzasz albo nie. Zasadą jest że jeśli chrzcisz dziecko to je chcesz wychować w wierze a nie że będzie nic nie znaczącym gestem. Nie używasz antykoncepcji i tak dalej i tak dalej/ Edytowane przez AnonimowaMoni Czas edycji: 2013-07-16 o 13:35 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3503 |
Zakorzenienie
|
U mnie rodzice oraz babcia nie praktykuja i jedza po prostu sniadanie i spedzaja razem czas. Po prostu nie chodzimy do kosciola, bez swiecenia koszyszka, palmy spedzamy te dni...
Wiadomo, ze wtedy moze sie wydawac przezywanie swiat jakies hm.. nie glebokie, ale my sie po prostu cieszymy z wolnego i leniuchujemy razem. A tradycja - no to zalezy co sie pod nia podepnie. Jakies potrawy czy dzielenie oplatkiem czy choinka czy co? Bo akurat to nie ma wiele wsolnego z wiara ![]()
![]() |
#3504 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja generalnie miewam różne momenty, ale na swój sposób wierzę w Boga, lubię z Nim porozmawiać czasami. Natomiast katoliczką się nie czuję tak do końca. Fajnie, jestem ochrzczona, bierzmowana. Od bierzmowania chodzę do kościoła wyłącznie na czyjeś śluby. Nie potrzebuję spowiadać swoich grzechów księdzu, wolę przeprosić Boga sama. Po cholerę komu pieczątka? Sumienie sami powinniśmy sobie oczyścić. Jakoś ks. Tischner mówił, że do ochrzczenia dziecka potrzebne jest wyłącznie dziecko. Dlaczego więc dzisiaj potrzebna jest masa papierków, a rodzice - i biologiczni, i chrzestni - muszą być święci, zagląda im się niemal do łóżka? Jeśli dziewczyna mieszka z chłopakiem lub w ogóle go ma, ksiądz już jest pewien, że grzeszy. To chore. Wolę zmienić w przyszłości wyznanie i pozostać chrześcijanką, ale w innych obrzędach. Tam, gdzie chrzci się osoby dorosłe, świadome tego co robią. Wierzące z własnej woli. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3505 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() nie wolno mi się stresować na o.s.i.e.m.n.a.ś.c.i.e dni przed ślubem.... ![]() idę zapalić ![]()
![]() |
#3506 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3507 |
Zakorzenienie
|
Bry.
![]() U mnie rodzina się pogodziła z tym, że ślub będzie cywilny, choć od niektórych dostawaliśmy życzenia z serii: "... i błogosławieństwa bożego". Ale to chyba siła przyzwyczajeń. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3508 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#3510 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Nie ma rozpraw i przesłuchań. Trzeba złożyć oświadczenie w obecności dwóch świadków, a ksiądz ma obowiązek odbyć z Tobą rozmowę duszpasterską. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:51.