Co robicie na obiad? Część XII - Strona 117 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-10-05, 15:05   #3481
morbidesse
Rozeznanie

Dot.: Co robicie na obiad? Część XII

Spaghetti Carbonara mniami

„Jeśli przechodzisz przez piekło, nie zatrzymuj się.”
Winston Churchill

morbidesse jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-05, 15:12   #3482
Kamilaa21
Bang Bang Lucky Luck !

Cytat:
Napisane przez Ervisha Pokaż wiadomość
Ja je sobie w opiekaczu odgrzałam tylko końcówki trzeba zawijać by nie poucinało i nie można zbyt wcześnie przerwacać bo moze się rozlecieć Dopiero jak spód się przypiecze to ewentualnie przewrócić.

Tak z innej beczki.. Jakiś czas temu była promocja na suszone pomidory w B. kupiłam 9 słoiczków ale nie popatrzyłam, że zmienił się skład i teraz jest w nich o wiele więcej soli.. wcześniej było 0,8g/100g a teraz 2,5g/200g są dla mnie za słone... nie wiem co z nimi zrobić ;/
Dziękuję za wskazówki
Kamilaa21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-05, 15:41   #3483
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kamilaa21 Pokaż wiadomość
Dziękuję za wskazówki
Nie ma za co

A masz moze pomysł na te suszone pomidory?

Książki potrzebują nowego domu

Ervisha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-05, 15:46   #3484
Ms_Alex
Raczkowanie

Lasagne
Ms_Alex jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-05, 15:47   #3485
dimiti
Zakorzenienie

Cytat:
Ja je sobie w opiekaczu odgrzałam tylko końcówki trzeba zawijać by nie poucinało i nie można zbyt wcześnie przerwacać bo moze się rozlecieć Dopiero jak spód się przypiecze to ewentualnie przewrócić.

Tak z innej beczki.. Jakiś czas temu była promocja na suszone pomidory w B. kupiłam 9 słoiczków ale nie popatrzyłam, że zmienił się skład i teraz jest w nich o wiele więcej soli.. wcześniej było 0,8g/100g a teraz 2,5g/200g są dla mnie za słone... nie wiem co z nimi zrobić ;/
dobrze wiedzieć...nie fajnie
a robiłaś kotlety z kaszy jaglanej? można do tego dać mięso mielone i właśnie zmielić dodatkowo pomidory suszone albo zrobić ruloniki z piersi - zawsze coś się spożytkuje tych pomidorów
Ja na szybko zawsze sos robię z passaty, koncentratu, cebuli (miksuje ją po usmażeniu) i do tego dodaję właśnie różne przyprawy, czasami ciut śmietany 18%/wina/sera pleśniowego/co tam jest i dodaje takie pomidory pokrojone. Do makaronu idealne

Buraki na ciepło + podsmażane ziemniaki
dimiti jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-05, 15:56   #3486
Kamilaa21
Bang Bang Lucky Luck !

Cytat:
Nie ma za co

A masz moze pomysł na te suszone pomidory?
Oj niestety nie. Z chęcią bym pomogła ale nawet nie jem/nie kupuje pomidorów...
Kamilaa21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-05, 16:15   #3487
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dimiti Pokaż wiadomość
dobrze wiedzieć...nie fajnie
a robiłaś kotlety z kaszy jaglanej? można do tego dać mięso mielone i właśnie zmielić dodatkowo pomidory suszone albo zrobić ruloniki z piersi - zawsze coś się spożytkuje tych pomidorów
Ja na szybko zawsze sos robię z passaty, koncentratu, cebuli (miksuje ją po usmażeniu) i do tego dodaję właśnie różne przyprawy, czasami ciut śmietany 18%/wina/sera pleśniowego/co tam jest i dodaje takie pomidory pokrojone. Do makaronu idealne

Buraki na ciepło + podsmażane ziemniaki
Cytat:
Napisane przez Kamilaa21 Pokaż wiadomość
Oj niestety nie. Z chęcią bym pomogła ale nawet nie jem/nie kupuje pomidorów...
Po pierwsze jestem wege a po drugie w ogóle nie solę... wcześniej suszone pomidory były dla mnie ok. nie czułam tej soli a teraz... masakra... cały czas ją czuję Jak myślicie moczenie pomoze?

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2015-10-05, 17:17   #3488
grewana
Wtajemniczenie

Zupa krem z dyni z grzankami

grewana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-05, 18:06   #3489
HardFable
Rozeznanie

Ryż, surowka z czerwonej kapusty, pulpety w sosie koperkowym

12.02.19

'Świat podobny jest do amatorskiego teatru; więc nieprzyzwoicie jest pchać się w nim do ról pierwszych, a odrzucać podrzędne. Wreszcie, każda rola jest dobra, byle grać ją z artyzmem i nie brać jej zbyt poważnie.' - Bolesław Prus, Lalka
HardFable jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-05, 18:24   #3490
Knife_Girl
Piekielnie Ubrunetowiona

Cytat:
Po pierwsze jestem wege a po drugie w ogóle nie solę... wcześniej suszone pomidory były dla mnie ok. nie czułam tej soli a teraz... masakra... cały czas ją czuję Jak myślicie moczenie pomoze?
Moczenie to chyba nie bardzo... aczkolwiek ciężko powiedzieć
Można by ewentualnie próbować zmienić im zalewę.

Może do zapiekanek makaronowych lub ryżowych zużyć? Albo do sałatki: makaron, oliwki czarne, kukurydza, pesto, ocet balsamiczny. Makaron i kukurydza złagodzą słony smak pomidorów.

- A ty kto? - Dobra wróżka
- A czemu z siekierą?- A widzisz, jak ty mało wiesz o dobrych wróżkach?

www.miauczykotek.pl
Knife_Girl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-05, 18:25   #3491
dimiti
Zakorzenienie

Cytat:
też nie solę chyba, że robię dla innych, to wtedy już coś tam sypnę, ale nie za dużo - mięsa też nie jadam prawie wcale, ale jednak reszta w domu już mięso je chętnie, więc trzeba kombinować
Możesz spróbować, ale chyba trzeba by je było pierw porządnie przepłukać, później namoczyć w wodzie i pewnie jeszcze raz namoczyć w nowej, bo jak tyle soli w nich teraz, to pewnie trzeba będzie się trochę "narobić"
dimiti jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-10-05, 18:29   #3492
aleksandra112233
Zadomowienie

kluski ziemniaczane, pierś indyka w sosie, fasolka szparagowa gotowana na parze, buraczki

czy macie jakieś pomysły na wykorzystanie makaronu ryżowego/chińskiego? mam zapas i muszę coś pokombinować:/ byle nie było pikantne
Stary 2015-10-05, 18:55   #3493
Personal_Jesus
Zakorzenienie

pieczone spaghetti bolognese
Every siren often my lullaby Every heartbeat functioning thrown to the night I'm quenched in your light And see the floor rising through a dream Forgotten thoughts lost in a memorable theme And soaked to the skin

Mój kulinarny kącik
Personal_Jesus jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-05, 20:18   #3494
lakier_do_paznokci
Rozeznanie

Makaron z kurczakiem i slodkim sosem chilli

Wysłane z mojego C6903 przy użyciu Tapatalka
lakier_do_paznokci jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-05, 21:52   #3495
Asiczkaa
Rozeznanie

Znowu schabowy z ziemniakami z koperkiem a do tego ogorki konserwowe w miodzie.
Asiczkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-06, 05:29   #3496
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dimiti Pokaż wiadomość
też nie solę chyba, że robię dla innych, to wtedy już coś tam sypnę, ale nie za dużo - mięsa też nie jadam prawie wcale, ale jednak reszta w domu już mięso je chętnie, więc trzeba kombinować
Możesz spróbować, ale chyba trzeba by je było pierw porządnie przepłukać, później namoczyć w wodzie i pewnie jeszcze raz namoczyć w nowej, bo jak tyle soli w nich teraz, to pewnie trzeba będzie się trochę "narobić"
Zrobiłam tak jak piszesz za nim przeczytałam Twoją wiadomosć Mama mi podpowiedziała - powiedziała, że jak śledzie da się wymoczyć tak, że prawie w ogóle soli nie mają to i da się pomidory Wodę zmieniałam dwa razy ale głupio zrobiłam, ze zostawiłam tak na noc bo teraz w z kolei ogóle nie mają soliAle to nic, lepsze takie niż przesolone kiedyś trafiły mi się takie bez smaku i chyba wykorzystałam je do vege pasztetu lub bułek Następnym razem będę moczyć krócej (z 4 godziny bo 3 to za mało) Dziękuję za rady

Stary 2015-10-06, 07:19   #3497
Knife_Girl
Piekielnie Ubrunetowiona

Salsiccia z patelni grillowej, grillowana ciabatta, sałata rzymska z pomidorem, ogórkiem, kukurydzą, oliwkami, oliwą i octem balsamicznym.

www.miauczykotek.pl
Stary 2015-10-06, 10:29   #3498
201803290936
Konto usunięte

Pieczone ziemniaczki, tzatziki, może surówka.

Edytowane przez 201803290936
Czas edycji: 2015-10-06 o 11:28
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-06, 10:33   #3499
bernikula
mOLDerator

Kotlety ryżowe z marchewką, podsmażane pieczarki, mizeria.

Insta
bernikula jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-10-06, 11:08   #3500
summer_overture
Zadomowienie

Cytat:
Przepłucz je, ja tak robię ze wszystkim warzywami konserwowymi (kupuję rzadko, ale jak już to zawsze opłukuję z soli i innych świństw), innym wyjściem jest dodawanie posiekanych/zblendowanych pomidorów do różnych dań typu kotlety, ryż, kasza (risotto, kaszotto) i zmniejszenie ilości soli w potrawie. Możesz też upiec bułeczki/foccacię albo inne ciasto wytrawne, do którego już nie dodasz soli tylko posiekane albo właśnie zblendowane pomidory. Generalnie nie masz co płakać, bo wystarczy potraktować te pomidory jako zamiennik soli w potrawie A swoją drogą - oni na głowę upadli, że tak zwiększyli ilość soli w pomidorach?!

U nas dzisiaj caponata z ryżem dla mnie i smażony na chrupko makaron z twarogiem i boczkiem dla TŻ-ta.

---------- Dopisano o 12:08 ---------- Poprzedni post napisano o 12:06 ----------

Cytat:
Napisane przez aleksandra112233 Pokaż wiadomość
kluski ziemniaczane, pierś indyka w sosie, fasolka szparagowa gotowana na parze, buraczki

czy macie jakieś pomysły na wykorzystanie makaronu ryżowego/chińskiego? mam zapas i muszę coś pokombinować:/ byle nie było pikantne
To ryżowy czy chiński? Ale tak czy inaczej przesmaż go na patelni/w w woku z dodatkiem warzyw pokrojonych w plastry lub julienne (marchew, seler korzeniowy, por, papryka itp.), z mięsem/marynowanym tofu. Przyprawy: imbir, kardamon, sos sojowy, pieprz cayenne, trawa cytrynowa. Można wykończyć mlekiem kokosowym.
Generalnie do takich makaronów pasuje wszystko, każde warzywo i każde mięso/ryba. Na upartego można odsmażyć w woku z jajkiem i dodatkiem grzybów. I już

Zapraszam na czytelniczą rozmowę

Wymiana KSIĄŻEK
summer_overture jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-06, 11:12   #3501
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Knife_Girl Pokaż wiadomość
Moczenie to chyba nie bardzo... aczkolwiek ciężko powiedzieć
Można by ewentualnie próbować zmienić im zalewę.

Może do zapiekanek makaronowych lub ryżowych zużyć? Albo do sałatki: makaron, oliwki czarne, kukurydza, pesto, ocet balsamiczny. Makaron i kukurydza złagodzą słony smak pomidorów.
Za długo moczyłam i nawet nie mają tego kwasku ale zużyję... A masz pomysł na inną zalewę?

---------- Dopisano o 12:12 ---------- Poprzedni post napisano o 12:08 ----------

Cytat:
Napisane przez summer_overture Pokaż wiadomość
Przepłucz je, ja tak robię ze wszystkim warzywami konserwowymi (kupuję rzadko, ale jak już to zawsze opłukuję z soli i innych świństw), innym wyjściem jest dodawanie posiekanych/zblendowanych pomidorów do różnych dań typu kotlety, ryż, kasza (risotto, kaszotto) i zmniejszenie ilości soli w potrawie. Możesz też upiec bułeczki/foccacię albo inne ciasto wytrawne, do którego już nie dodasz soli tylko posiekane albo właśnie zblendowane pomidory. Generalnie nie masz co płakać, bo wystarczy potraktować te pomidory jako zamiennik soli w potrawie A swoją drogą - oni na głowę upadli, że tak zwiększyli ilość soli w pomidorach?!
Wiesz płukanie w ogóle nie pomogło. Dla osoby, która w ogóle nie soli a do chleba dodaje jej niewiele to taka ilość to za dużo. W obiad zjadłam naleśniki a potem cały dzień czułam sól w ustach - nie pomogła woda ;/ One są teraz masakrycznie słone Ich nie tylko pogięło ale na głowę padło Zawsze te pomidory jadłam nawet jako przekąskę a do potraw dodawałam w dużych ilościach a teraz nawet ich niewielka ilość mi troszkę przeszkadza... Będę jeszcze próbować z moczeniem ale godzina góra dwie i zobaczę

Stary 2015-10-06, 11:21   #3502
Knife_Girl
Piekielnie Ubrunetowiona

Cytat:
Za długo moczyłam i nawet nie mają tego kwasku ale zużyję... A masz pomysł na inną zalewę?

---------- Dopisano o 12:12 ---------- Poprzedni post napisano o 12:08 ----------

Wiesz płukanie w ogóle nie pomogło. Dla osoby, która w ogóle nie soli a do chleba dodaje jej niewiele to taka ilość to za dużo. W obiad zjadłam naleśniki a potem cały dzień czułam sól w ustach - nie pomogła woda ;/ One są teraz masakrycznie słone Ich nie tylko pogięło ale na głowę padło Zawsze te pomidory jadłam nawet jako przekąskę a do potraw dodawałam w dużych ilościach a teraz nawet ich niewielka ilość mi troszkę przeszkadza... Będę jeszcze próbować z moczeniem ale godzina góra dwie i zobaczę
Jak robiłam w domu suszone pomidory, to użyłam takiej zalewy:
http://gotowwwanie.pl/suszone_pomido..._ziolowej.html

www.miauczykotek.pl
Stary 2015-10-06, 11:25   #3503
summer_overture
Zadomowienie

Cytat:

Rety, to nie wiem jak ci pomóc, ja lubię sól i lubię dania bardzo słone (trochę zmieniłam nastawienie po diecie szpitalnej, ale tylko na chwilę ). Gdyby to był 1-2 słoiki to bym ci napisała - wywal i napisz do producenta, że jest złamasem , ale w przypadku 9, to już nie wiem... Chyba musisz je po prostu komuś sprezentować albo namówić rodziców do spożycia tych pomidorów )

Cytat:
Ja najczęściej kupuję suszone pomidory w worku i sama do nich robię zalewę, dzięki temu mam, co chcę, w różnych smakach i kombinacjach, no i z tego, co kojarzę wychodzą taniej. A poza tym - nie wiem, czy dla mnie pomidory kupione przez Ervishę byłyby za słone, ale jedno wiem na pewno: w większości tańszych pomidorów zalewa jest obrzydliwa, bo producent używa jakiegoś najtańszego oleju słonecznikowego.

Wymiana KSIĄŻEK
Stary 2015-10-06, 11:32   #3504
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Ale to chyba już bez soli bym musiała... Dziękuję cos będę kombinować

---------- Dopisano o 12:32 ---------- Poprzedni post napisano o 12:29 ----------

Cytat:
Rety, to nie wiem jak ci pomóc, ja lubię sól i lubię dania bardzo słone (trochę zmieniłam nastawienie po diecie szpitalnej, ale tylko na chwilę ). Gdyby to był 1-2 słoiki to bym ci napisała - wywal i napisz do producenta, że jest złamasem , ale w przypadku 9, to już nie wiem... Chyba musisz je po prostu komuś sprezentować albo namówić rodziców do spożycia tych pomidorów )

Ja najczęściej kupuję suszone pomidory w worku i sama do nich robię zalewę, dzięki temu mam, co chcę, w różnych smakach i kombinacjach, no i z tego, co kojarzę wychodzą taniej. A poza tym - nie wiem, czy dla mnie pomidory kupione przez Ervishę byłyby za słone, ale jedno wiem na pewno: w większości tańszych pomidorów zalewa jest obrzydliwa, bo producent używa jakiegoś najtańszego oleju słonecznikowego.
Nikt z rodziny ich nie lubi ;/ Będe musiała coś kombinować... albo z zalewą albo z krótszym moczeniem, ale i tak dziękuję

Pomidory, które kupiłam tradycyjnie kosztują 7zł a na promocji były po 4 to nakupiłam bo zawsze mi smakowały i były dobre. Zalewa to olej rzepakowy, zioła i ta nieszczesna sól, której teraz jest masakryczna ilosc ;/ Nie widziałam suszonych pomidorów w woreczku... kiedyś były w B ale tam było aż 6gsoli w 100g - jeszcze więcej Obrzydliwe suszone pomidory są z tesco pod marką Tesco

Stary 2015-10-06, 11:41   #3505
Knife_Girl
Piekielnie Ubrunetowiona

Cytat:

---------- Dopisano o 12:32 ---------- Poprzedni post napisano o 12:29 ----------

Nikt z rodziny ich nie lubi ;/ Będe musiała coś kombinować... albo z zalewą albo z krótszym moczeniem, ale i tak dziękuję

Pomidory, które kupiłam tradycyjnie kosztują 7zł a na promocji były po 4 to nakupiłam bo zawsze mi smakowały i były dobre. Zalewa to olej rzepakowy, zioła i ta nieszczesna sól, której teraz jest masakryczna ilosc ;/ Nie widziałam suszonych pomidorów w woreczku... kiedyś były w B ale tam było aż 6gsoli w 100g - jeszcze więcej Obrzydliwe suszone pomidory są z tesco pod marką Tesco
Tak, już bez soli

A wszystkie te pomidory otworzyłaś do moczenia? Bo jak nie, i masz paragon, to możesz przecież oddać.
My z TŻ ostatnio oddaliśmy pomelo kupione w jednym z marketów. Było straszne, jak trociny. Po obraniu ze skóry zostały takie suche wióry :/ A że kupiliśmy dwie sztuki, to tą nienapoczętą oddaliśmy (normalnie to i ten rozbebeszony owoc bym oddała, ale w międzyczasie dorzuciłam go do koktajlu). Pani w sklepie odłożyła owoc na półkę, jak gdyby nic

www.miauczykotek.pl
Stary 2015-10-06, 11:45   #3506
summer_overture
Zadomowienie

Cytat:

Nie ma za co Ale te pomidory to z Biedry, tak? Kupowałam je kilka razy, bo TŻ lubi i jedyne co mi pasowało to że są z pestkami dyni/żur winą, ale ten olej...ble. A pomidory w woreczku są w każdym większym markecie - Leclerc, nawet Stokrotkach. Przeważnie przezroczysty woreczek, czasem też widywałam na wagę na targu albo w Auchan też na wagę.

Wymiana KSIĄŻEK
Stary 2015-10-06, 12:48   #3507
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Tak, już bez soli

A wszystkie te pomidory otworzyłaś do moczenia? Bo jak nie, i masz paragon, to możesz przecież oddać.
My z TŻ ostatnio oddaliśmy pomelo kupione w jednym z marketów. Było straszne, jak trociny. Po obraniu ze skóry zostały takie suche wióry :/ A że kupiliśmy dwie sztuki, to tą nienapoczętą oddaliśmy (normalnie to i ten rozbebeszony owoc bym oddała, ale w międzyczasie dorzuciłam go do koktajlu). Pani w sklepie odłożyła owoc na półkę, jak gdyby nic
Nie da rado - to było miesiac temu Co zabawne część z tych słoiczków była z mniejszą ilością soli (zużyłam i nie wyczułam) a reszta to te przesolone Jeden słoiczek oddamę cioci - ona lubi takie nowości

Cytat:
Nie ma za co Ale te pomidory to z Biedry, tak? Kupowałam je kilka razy, bo TŻ lubi i jedyne co mi pasowało to że są z pestkami dyni/żur winą, ale ten olej...ble. A pomidory w woreczku są w każdym większym markecie - Leclerc, nawet Stokrotkach. Przeważnie przezroczysty woreczek, czasem też widywałam na wagę na targu albo w Auchan też na wagę.
Tak z Biedry.....To może już kupowałaś po zmianie? Wiesz mi też dwa razy trafiły sie gorsze w smaku ale nigdy nie były aż tak słone Do dziś czuje w ustach tą sól Pomidorów w woreczku u mnie nie ma

Stary 2015-10-06, 13:10   #3508
aleksandra112233
Zadomowienie

---------- Dopisano o 12:08 ---------- Poprzedni post napisano o 12:06 ----------

To ryżowy czy chiński? Ale tak czy inaczej przesmaż go na patelni/w w woku z dodatkiem warzyw pokrojonych w plastry lub julienne (marchew, seler korzeniowy, por, papryka itp.), z mięsem/marynowanym tofu. Przyprawy: imbir, kardamon, sos sojowy, pieprz cayenne, trawa cytrynowa. Można wykończyć mlekiem kokosowym.
Generalnie do takich makaronów pasuje wszystko, każde warzywo i każde mięso/ryba. Na upartego można odsmażyć w woku z jajkiem i dodatkiem grzybów. I już [/QUOTE]

mam ryżowy i chiński dzięki za porady

u mnie dziś kotlety mielone pieczone, ziemniaki z koperkiem, surówka z marchewki i kalarepy, kapuśniak
Stary 2015-10-06, 13:12   #3509
Iwoka
Zakorzenienie

Ziemniaki z koperkiem, jajko sadzone, buraczki, surówki.

Mój blog kosmetyczny

Instagram
Iwoka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-06, 13:42   #3510
Rena
Zakorzenienie

obiad w restauracji. TZ tarte z lososiem, ja filet z kaczki z sosem.malinowym.
Rena jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości