Keratynowy CUD :D czyli prostowanie keratynowe - Strona 119 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Fryzury i styling

Notka

Fryzury i styling Forum dla osób, które interesują się stylizacją fryzur oraz stylingiem. Chcesz pogłębić swoją wiedzę, podzielić się doświadczeniem? To miejsce jest dla ciebie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-08-22, 14:13   #3541
cotynato
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to cotynato
Dot.: Keratynowy CUD :D czyli prostowanie keratynowe

Cytat:
Napisane przez _paula_20 Pokaż wiadomość
odnośnie zbiorowych zamówień jest odrębny wątek.

widocznie nie na każde włosy keratyna tak działa ja też powtórzę pod koniec września ale na same końce, może tak od połowy włosów, te które mi się wywijają teraz.
A ty też świeżo po zabiegu nie ?
Kurcze zdołowało mnoe to trochę. Też za kilka dni nałożę od środka. Mam nadzieję że tak mozna...? Tzn ciekawi mnie czy po kilu dniach od zabiegu molżna zrobić kolejny zabieg ?

Wymianka.
cotynato jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-22, 14:23   #3542
_paula_20
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez cotynato Pokaż wiadomość
A ty też świeżo po zabiegu nie ?
Kurcze zdołowało mnoe to trochę. Też za kilka dni nałożę od środka. Mam nadzieję że tak mozna...? Tzn ciekawi mnie czy po kilu dniach od zabiegu molżna zrobić kolejny zabieg ?
ja wczoraj robiłam zabieg, dzisiaj rano myłam bo wyglądały na przetłuszczone ale jak rano wstałam to były prościutkie, w ogóle mi się w nocy nie "wygniotły" i miałam nadzieję że takie zostaną
mam teraz super gładkie i błyszczące ale do prostych to im daleko ;] ogólnie nie żałuję, ale trochę mi szkoda...
a co do powtórnego zabiegu to kilka dni to chyba za krótko... ale nie wiem dokładnie

Happiness is a choice. And it's free. Play on.

Edytowane przez _paula_20
Czas edycji: 2010-08-22 o 14:37
_paula_20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-22, 16:21   #3543
DMkAnia
Strażnik Wizażu

Dziewczyny...wg mnie Wasze włosy po tych "nieudanych" zabiegach naprawdę ŚWIETNIE wyglądają! Bardzo naturalnie, ale nie są napuszone, genialny efekt! ...wolę takie niż 'spod prostownicy' wyjęte ;/

"Świat przeszkadza mi w życiu."
DMkAnia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-22, 17:22   #3544
bojuwka1
Zakorzenienie

osobiście mogę Wam poradzić żeby nakładać keratynę i odżywkę "od serca" i nie żałować robiłam zabieg sobie i kumpeli i wyszło super. Co więcej, wg mnie lepiej odżywkę ściągnąć grzebieniem niż spłukiwać. Przy prostowaniu chodzi nie tylko o to by włosy mechanicznie wyprostować 6-7 razy, ale żeby przy tym odparowała keratyna [jeśli źle rozumuję to niech mnie ktoś poprawi ) (mi podczas prostowania leciała para z włosów i prostowałam włosy do momentu aż przestały parować, tak samo zrobiłam u koleżanki i oba zabiegi uważam za bardzo udane) I nie ma się co bać że włosy się palą bo się nie spalą
Stary 2010-08-22, 18:02   #3545
_paula_20
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez bojuwka1 Pokaż wiadomość
osobiście mogę Wam poradzić żeby nakładać keratynę i odżywkę "od serca" i nie żałować robiłam zabieg sobie i kumpeli i wyszło super. Co więcej, wg mnie lepiej odżywkę ściągnąć grzebieniem niż spłukiwać. Przy prostowaniu chodzi nie tylko o to by włosy mechanicznie wyprostować 6-7 razy, ale żeby przy tym odparowała keratyna [jeśli źle rozumuję to niech mnie ktoś poprawi ) (mi podczas prostowania leciała para z włosów i prostowałam włosy do momentu aż przestały parować, tak samo zrobiłam u koleżanki i oba zabiegi uważam za bardzo udane) I nie ma się co bać że włosy się palą bo się nie spalą
ja robiłam dokładnie tak jak napisałaś, na swoje cienkie niezbyt długie włosy zużyłam ponad 1/3 treatmentu, tak samo odżywki i ściągałam ją grzebieniem, nie spłukiwałam. wszystko było bardzo dokładnie prostowane i właśnie tak jak napisałaś do momentu "odparowania" keratyny, więcej niż 6-7 razy... moje włosy dosłownie "pływały" w keratynie naprawde więcej już po prostu się nie dało na nie nałożyć

Stary 2010-08-22, 18:11   #3546
teken020
Raczkowanie

czy komuś zaczęły wypadać włosy, lub zauważył miejscowe przerzedzenia włosów po Encanto ?

ja u siebie zauważyłem, choć nie jestem pewien 100% czy od keratyny
teken020 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-22, 18:14   #3547
katarzyna21
BAN stały

Jeny...dziewczyny poczytajcie troche!!!

Po pierwsze zabieg keratynowy to nie prostowanie chamiczne, i w 1 poscie jest wyraznie napisane ze nie ma co sie spodziewać drutow po myciu czy prysznicu bez jakiejkolwiek ingerencji w postaci suszenia czy ulozenia...

Zabieg keratynowy nie eliminuje potrzeby ukladania wlosow... wystarczylo by abyscie delikatnie wysuszyly wlosy suszarką z letnim strumieniem powietrza skierowanym ku dolowi włosów (od skory ku końcówką) i wtedy all bylo by ok...

Ale jesli wy wymagacie idealnych prostych wlosow po wyjsciu z prysznica...to tak to nie dziala...zawsze sie gdzies odgniotą czy nawet jak na chwile zalozycie za ucho to sie zawiną... a odwijajace sie koncowki to zauwazylam ze kazda ma
katarzyna21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-22, 18:38   #3548
e005a964934c5ccfb93a5ccda41449f79d95ca06
Konto usunięte

Cytat:
No to wywaliłam 70 zł w błoto . Jednak chyba lepiej odłożyć i zrobić to u fryzjera a nie samemu. Jestem na siebie taka zła że masakra. To moje włosy po myciu . z tyłu są w miare ale z przodu się pofalowały ;/

Lepszych zdjęć nie dam rady wrzucić , ale tutaj chyba widać .
Cytat:
Falują Ci po zabiegu ???
a to dziwne, bo przeciez miał być cud ...
Cytat:
Napisane przez katarzyna21 Pokaż wiadomość

Po pierwsze zabieg keratynowy to nie prostowanie chamiczne, i w 1 poscie jest wyraznie napisane ze nie ma co sie spodziewać drutow po myciu czy prysznicu bez jakiejkolwiek ingerencji w postaci suszenia czy ulozenia...

Zabieg keratynowy nie eliminuje potrzeby ukladania wlosow... wystarczylo by abyscie delikatnie wysuszyly wlosy suszarką z letnim strumieniem powietrza skierowanym ku dolowi włosów (od skory ku końcówką) i wtedy all bylo by ok...

Ale jesli wy wymagacie idealnych prostych wlosow po wyjsciu z prysznica...to tak to nie dziala...zawsze sie gdzies odgniotą czy nawet jak na chwile zalozycie za ucho to sie zawiną... a odwijajace sie koncowki to zauwazylam ze kazda ma
obrończyni encanto jak zwykle w akcji ....
e005a964934c5ccfb93a5ccda41449f79d95ca06 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-22, 18:45   #3549
Carolajna24
Zakorzenienie

Cytat:

hmmm...to jaki sens jest wydawać tyle kasy żeby po zabiegu dalej układać tak by były ok
Wg mnie coś poszło nie tak-jestem po prostowaniu encanto i ja po umyciu zostawiam do wyschnięcia, od czasu do czasu przeczesze grzebieniem....i mam prost jak druty-a wcześniej fale-więc wg mnie albo coś poszło nie tak, albo włosy nie zareagowały dobrze-tak jak z farbą
Carolajna24 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-22, 18:46   #3550
_paula_20
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez DMkAnia Pokaż wiadomość
Dziewczyny...wg mnie Wasze włosy po tych "nieudanych" zabiegach naprawdę ŚWIETNIE wyglądają! Bardzo naturalnie, ale nie są napuszone, genialny efekt! ...wolę takie niż 'spod prostownicy' wyjęte ;/
dziękuję ja też się już przekonuję i podobają mi się takie jakie wyszły, bo wyglądają właśnie naturalnie i przynajmniej w moim wypadku nawet lepiej że się tak wywijają bo są cieniutkie i to dodaje im objętości

[1=e005a964934c5ccfb93a5cc da41449f79d95ca06;2154673 5]a to dziwne, bo przeciez miał być cud ...

Obrończyni encanto jak zwykle w akcji ....[/quote]

Edytowane przez _paula_20
Czas edycji: 2010-08-22 o 18:48
Stary 2010-08-22, 18:47   #3551
cotynato
Zakorzenienie

.katarzyna21 - skoro zwracasz komuś uwagę to sama przeczytaj dokładnie.
Nie spodziewałam się cudu. Jednak też nie spodziewałam się że po tych męczarniach i wydatkach jakie na to ponisołam moje włosy będą tylko trochę ładniejsze od normalnego efektu bez encanto. Napisałam też że zabieg źle zrobiłam bo robiłam go sama i wiem co zrobiłam źle. Gdyby problemem były same odwijające się końcówki to bym się nie przejeła, ale włosy mi falują i od połowy mam lekkie sianko. Tyle.

Wymianka.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-08-22, 19:05   #3552
katarzyna21
BAN stały

[1=e005a964934c5ccfb93a5cc da41449f79d95ca06;2154673 5]a to dziwne, bo przeciez miał być cud ...

obrończyni encanto jak zwykle w akcji ....[/QUOTE]
yyyy... ten komentarz jest zbedny...tobie byc moze sie nie udało/nie podoba/nie zadzialalo tak jak bys chciala i masz prawo miec inne zdanie...mnie sie udalo i spodobało... i bede mowic w samych superlatywach...tak jak mogę o np.seboradinie czy minerałach...tez sie bedziesz nabijać bo tobie nie wyszlo czy jestes negatywnie nastawiona????
Cytat:
Napisane przez Carolajna24 Pokaż wiadomość
hmmm...to jaki sens jest wydawać tyle kasy żeby po zabiegu dalej układać tak by były ok
Wg mnie coś poszło nie tak-jestem po prostowaniu encanto i ja po umyciu zostawiam do wyschnięcia, od czasu do czasu przeczesze grzebieniem....i mam prost jak druty-a wcześniej fale-więc wg mnie albo coś poszło nie tak, albo włosy nie zareagowały dobrze-tak jak z farbą
W mojej wypowiedzi chodzilo o ukladanie a nie jakies dlugotrwale modelowanie/suszenie/prostowanie itd...bo dziewczyny pisaly ze ok.45min spedzaly na modelowaniu wlosów...
Poprostu suszenie jakie opisalam wczesniej...

---------- Dopisano o 20:05 ---------- Poprzedni post napisano o 20:03 ----------

Cytat:
.katarzyna21 - skoro zwracasz komuś uwagę to sama przeczytaj dokładnie.
Nie spodziewałam się cudu. Jednak też nie spodziewałam się że po tych męczarniach i wydatkach jakie na to ponisołam moje włosy będą tylko trochę ładniejsze od normalnego efektu bez encanto. Napisałam też że zabieg źle zrobiłam bo robiłam go sama i wiem co zrobiłam źle. Gdyby problemem były same odwijające się końcówki to bym się nie przejeła, ale włosy mi falują i od połowy mam lekkie sianko. Tyle.
Nie chodzi o zwracanie uwagi tylko proba znalezienie bledu...
Czyli co uwazasz ze zrobilaś źle??? Zreszta ok.70zł to jeszcze nie taka tragedia...gorzej gdyby to bylo 700zł
Stary 2010-08-22, 19:22   #3553
weegirl
Zakorzenienie

obrończyni encanto jak zwykle w akcji ....[/QUOTE]

Ee... ale przecież nawet był kilka razy podawany skład tego preparatu: odrobina formaldehydu to nic w porównaniu z substancjami, które są w preparatach do trwałego prostowania włosów Więc naprawdę, nie wiem, o co te pretensje. Szkoda, że Tobie nie wyszło, ale w takim razie trzeba poszukać innych sposobów na wyprostowanie włosów. Zabieg keratynowy jest bardzo łagodny, więc to, iż wątek ma w tytule słowo "cud", nie oznacza, że należy to brać dosłownie. Ja interesuję się Encanto z czystej ciekawości, bo to jednak jakaś alternatywa dla chemicznego prostowania włosów, ale to, co tutaj czasami czytam, jest powalające. Wiem, że zabieg robiłaś już jakiś czas temu i wtedy było mało głosów odnośnie tego, iż Encanto nie dało rady, no ale w takim razie czas chyba znaleźć coś silniejszego?
weegirl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-22, 19:24   #3554
cotynato
Zakorzenienie

Podejrzewam , że błąd polegał na tym, że ustawiłam źle wiatrak - mały pokój , stał blisko i wysuszył mi trochę włosy przez co ciężko nakładało mi się keratyne . Później oczułam różnicę jak wiatrak ustawilam inaczej i na bardziej wilgotne włosy nakładałam odżywkę - od razu lepiej to ze sobą współpracowało. Poza tym mam od dawna problemy z rozczesywaniem i ratowałam się szczotką przez co mogłam ściągać za dużo preparatu itp. Nie wiem może mam mylne wrażenie , ale wydaje mi się że własnie tu leży problem... Tym bardziej że u nasady są ładne i przyjemne a dopiero na dole tam gdzie się przeuszyły są problemy...

Wymianka.
Stary 2010-08-22, 20:00   #3555
katarzyna21
BAN stały

Cytat:
Podejrzewam , że błąd polegał na tym, że ustawiłam źle wiatrak - mały pokój , stał blisko i wysuszył mi trochę włosy przez co ciężko nakładało mi się keratyne . Później oczułam różnicę jak wiatrak ustawilam inaczej i na bardziej wilgotne włosy nakładałam odżywkę - od razu lepiej to ze sobą współpracowało. Poza tym mam od dawna problemy z rozczesywaniem i ratowałam się szczotką przez co mogłam ściągać za dużo preparatu itp. Nie wiem może mam mylne wrażenie , ale wydaje mi się że własnie tu leży problem... Tym bardziej że u nasady są ładne i przyjemne a dopiero na dole tam gdzie się przeuszyły są problemy...
Przy takich długich włosach mysle że kazdy zabieg...nawet nałożenie maski odzywczej czy farby jest bardzo trudne... moze masz racje co do tego z wiartakiem...
Chyba najlepiej jakby ci zrobila jakaś kolezanka czy przyjaciolka...albo poprostu 2 osoba... wtedy bylo by lepiej.

A z tego co pamietam to chyba zabieg mozna powtorzyc po 4 tygodniach...ale na 100% nie jestem pewna
Stary 2010-08-22, 21:59   #3556
cotynato
Zakorzenienie

Cytat:
Przy takich długich włosach mysle że kazdy zabieg...nawet nałożenie maski odzywczej czy farby jest bardzo trudne... moze masz racje co do tego z wiartakiem...
Chyba najlepiej jakby ci zrobila jakaś kolezanka czy przyjaciolka...albo poprostu 2 osoba... wtedy bylo by lepiej.

A z tego co pamietam to chyba zabieg mozna powtorzyc po 4 tygodniach...ale na 100% nie jestem pewna
Dopiero ? Ja już chciałam na dniach powtórzyć od polowy głowy

Wymianka.
Stary 2010-08-22, 22:36   #3557
AgnesB24
Raczkowanie

Wracam do tematu po weekendzie i po zabiegu. Wykonał mi go mój facet W sumie to nic trundego, ale wiatrak to mus. Wystarczyło że chwilę stanęłam dalej i od razu łzawiły mi oczy i nie mogłam oddychać mimo maski. Z przerwami zeszło pare godzin, prostowanie na końcu już zrobiłam sama. Podkreślę, że mam krótkie włosy do ramion, 2 tyg temu farbowane.

Jestem bardzo zadowolona z zabiegu, włosy są proste jak druty i błyszczące, nawet po zetknięciu z dzisiejszą deszczową pogodą.
Załączam zdjęcia (duże zblizenia gdyż robiłam sama). Zabieg napewno powtórze teraz na swojej mamie. Dziękuję Ehinokokus za polecenie tego zabiegu.

Edytowane przez AgnesB24
Czas edycji: 2010-08-22 o 23:45
AgnesB24 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-23, 09:43   #3558
amavi
Raczkowanie

czy ma może któraś z was do odsprzedania 1/3 encanto?
już mam dość katowania ciągle włosów prostownicą, a jeśli nic z nimi nie zrobię to wyglądają fatalnie. od października zaczynam studia i niewyobrażalną wygodą byłoby wstanie rano i tylko delikatne ułożenie włosów, a nie stanie pół godziny przed lusterkiem, męczenie się, a i tak później pod wpływem wilgoci wszystko wraca do swojej dawnej postaci

Pokaż, że jesteś silniejsza od problemów.

amavi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-23, 10:03   #3559
Caramella
Wtajemniczenie

a ja nie mam wiatraka
who we wish we could be
who we want to be with

63-62-61-60-59-58-57-56-55-54-53-52-51-50-49-48
Caramella jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-23, 11:01   #3560
_paula_20
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez AgnesB24 Pokaż wiadomość
Wracam do tematu po weekendzie i po zabiegu. Wykonał mi go mój facet W sumie to nic trundego, ale wiatrak to mus. Wystarczyło że chwilę stanęłam dalej i od razu łzawiły mi oczy i nie mogłam oddychać mimo maski. Z przerwami zeszło pare godzin, prostowanie na końcu już zrobiłam sama. Podkreślę, że mam krótkie włosy do ramion, 2 tyg temu farbowane.

Jestem bardzo zadowolona z zabiegu, włosy są proste jak druty i błyszczące, nawet po zetknięciu z dzisiejszą deszczową pogodą.
Załączam zdjęcia (duże zblizenia gdyż robiłam sama). Zabieg napewno powtórze teraz na swojej mamie. Dziękuję Ehinokokus za polecenie tego zabiegu.
piękne, a jakie zdrowe końcówki!

Stary 2010-08-23, 11:03   #3561
katarzyna21
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Caramella Pokaż wiadomość
a ja nie mam wiatraka
Ja tez robilam bez wiatraka...moze dlatego tak mnie oczy szczypaly...
Pożycz od kogos...
Stary 2010-08-23, 11:12   #3562
stolaris
Przyczajenie

a gdzie mozna kupic maseczki do zabiegu w aptece?
stolaris jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-23, 11:37   #3563
mmm3m
BAN stały

Cytat:
Napisane przez stolaris Pokaż wiadomość
W aptece, chyba tak jak napisałaś, nie sądzę by gdzie indziej.
mmm3m jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-23, 11:37   #3564
katarzyna21
BAN stały

Cytat:
Tak w aptece...
Stary 2010-08-23, 11:38   #3565
cotynato
Zakorzenienie

Cytat:
Ja kupiłam w hipermarkecie carrefour ale wiem że można też w sklepach-hurtowniach kosmetycznych sprzedających szczególnie rzeczy do stylizacji paznokci.

Wymianka.

Edytowane przez cotynato
Czas edycji: 2010-08-23 o 11:40
Stary 2010-08-23, 11:38   #3566
e005a964934c5ccfb93a5ccda41449f79d95ca06
Konto usunięte

Cytat:
yyyy... ten komentarz jest zbedny...tobie byc moze sie nie udało/nie podoba/nie zadzialalo tak jak bys chciala i masz prawo miec inne zdanie...mnie sie udalo i spodobało... i bede mowic w samych superlatywach...tak jak mogę o np.seboradinie czy minerałach...tez sie bedziesz nabijać bo tobie nie wyszlo czy jestes negatywnie nastawiona????

W mojej wypowiedzi chodzilo o ukladanie a nie jakies dlugotrwale modelowanie/suszenie/prostowanie itd...bo dziewczyny pisaly ze ok.45min spedzaly na modelowaniu wlosów...
Poprostu suszenie jakie opisalam wczesniej...

---------- Dopisano o 20:05 ---------- Poprzedni post napisano o 20:03 ----------

Nie chodzi o zwracanie uwagi tylko proba znalezienie bledu...
Czyli co uwazasz ze zrobilaś źle??? Zreszta ok.70zł to jeszcze nie taka tragedia...gorzej gdyby to bylo 700zł
mi się nie udało i jak widać nie tylko mi przynajmniej nie jestem sama
Cytat:
Dopiero ? Ja już chciałam na dniach powtórzyć od polowy głowy
ja powtorzyłam po 2 tygodniach i tez się nie udało
e005a964934c5ccfb93a5ccda41449f79d95ca06 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-23, 11:48   #3567
AgnesB24
Raczkowanie

Ja maskę i pędzel kupiłam w .. Depocie czyli budowniczym Rękawiczki w aptece.
Po samej keratynie włosy wraz z końcówkami były strasznie suche,bałam się, że tak zostanie, dopiero w drugiej fazie zabiegu włosy odżywały i odetchnęłam z ulgą.
Dziękuję Paula za komentarz : )

Edytowane przez AgnesB24
Czas edycji: 2010-08-23 o 11:49
AgnesB24 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-08-23, 12:22   #3568
katarzyna21
BAN stały

[1=e005a964934c5ccfb93a5cc da41449f79d95ca06;2155942 8]mi się nie udało i jak widać nie tylko mi przynajmniej nie jestem sama [/QUOTE]

No to przykro mi bardzo ze ci nie wyszło...ja nie mam z tym nic wspólnego, ja oceniam swoje "przezycia" z tym zabiegiem i z nikogo i niczego sie nie nabijam... a tobie to moge tylko współczuć ze ci nie wyszło i masz takie nastawienie i komentarze...
Stary 2010-08-23, 13:58   #3569
anwen
Zadomowienie

GG do anwen

nieudany zabieg można podobno powtórzyć już po tygodniu, ale ja bym odczekała chociaż ze dwa...
szczerze mówiąc to wydaje mi się, że jak ktoś jest niezadowolony z zabiegu to powtórzenie niewiele mu da....
a ja mam już dość takich prostych włosów wolałam moje fale- no ale teraz przynajmniej mi się nie puszą...

od 06.2010 piję pokrzywę i olej z wiesiołka
27.10.11 -Prawo Jazdy

od 18.06.12 ćwiczę z Ewą Chodakowską

Włosy 2011-2012

Blog - Jak dbać o długie włosy?
www.anwena.blogspot.com
anwen jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-23, 14:19   #3570
cotynato
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anwen Pokaż wiadomość
nieudany zabieg można podobno powtórzyć już po tygodniu, ale ja bym odczekała chociaż ze dwa...
szczerze mówiąc to wydaje mi się, że jak ktoś jest niezadowolony z zabiegu to powtórzenie niewiele mu da....
a ja mam już dość takich prostych włosów wolałam moje fale- no ale teraz przynajmniej mi się nie puszą...
Ja spróbuję mimo wszystko , chociaż od połowy - i nałożę więcej tej keratyny i na pewno nie na przeschnięte włosy. Mam nadzieję że to coś da

Wymianka.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Fryzury i styling

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości