Koty część IV - Strona 119 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-06-04, 20:37   #3541
Violettea
Raczkowanie

Dot.: Koty część IV

Dziękuje za wszystkie odpowiedzi. Co do wieku kotka to walnęłam byka ma 1,5 mc, wiem, że to nie dużo i wolałabym poczekać aż jeszcze odchowa się przy mamie, ale znajoma powiedziała, że pilnie szuka domu, obstawiam więc, że nie pochodzi on z hodowli i zapewne jest już odstawiony od mamy skoro tak zależy na czasie. Pojawi się u mnie w środę rano jednak, więc mam czas zastosować się do wskazówek jednej z was by przygotować mu odizolowane od Zosi lokum, dalej mam obawy jak królowa domu potraktuje nowego mieszkańca ale z drugiej strony nie mogę się już doczekać Co do mycia i czesania poczekam aż mały nieco podrośnie i zadomowi się.
Stary 2012-06-04, 20:46   #3542
Olivvek
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez anjya Pokaż wiadomość
czekamy na fotki

z moją koteczką znów jest trochę lepiej, nie wymiotuje i troszkę jedzenia skubnie. weterynarz powiedział, że leczenie kotów często jest nie tak przewidywalne jak leczenie psów. dzisiaj ostatni zastrzyk z antybiotykiem i wtedy zobaczymy jak się będzie czuła ..
Biedne zwierzę, pewnie też już wymęczona jest tą walką oby jej się poprawiło, trzymam mocno kciuki i przesyłam delikatne, współczujące miziaki

Co do firanek, to Srajtuch miał tak samo Tygrys nie, bo już był duży jak do nas przybył i za ciężką miał na takie rozrywki I tylko z dołu Pierdziołka dopingował
Skończyło się, jak ściągnęli sobie na na te puste łby firanę razem z karniszem ^^
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Zalpinista.jpg (76,4 KB, 29 załadowań)
Stary 2012-06-04, 20:49   #3543
Miskaa78
Kazar Lady

Stasiek przemyca wiedzę z pielęgnacyjnego - soda sprawia ze moje włosy skrzypią nie uzyłabym jej dla kota
jak również składników płynów do mycia naczyń SLS czy SLES

tez jestem za myciem w ekstremalnych sytuacjach - mój wet również

---------- Dopisano o 21:49 ---------- Poprzedni post napisano o 21:47 ----------

Cytat:
Napisane przez Olivvek Pokaż wiadomość
Biedne zwierzę, pewnie też już wymęczona jest tą walką oby jej się poprawiło, trzymam mocno kciuki i przesyłam delikatne, współczujące miziaki

Co do firanek, to Srajtuch miał tak samo Tygrys nie, bo już był duży jak do nas przybył i za ciężką miał na takie rozrywki I tylko z dołu Pierdziołka dopingował
Skończyło się, jak ściągnęli sobie na na te puste łby firanę razem z karniszem ^^

Sarkazm to obrona osób inteligentnych przed otaczającą głupotą..

Miskaa78 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-04, 21:14   #3544
monika_sonia
KOTerator

Cytat:
Napisane przez Miskaa78 Pokaż wiadomość
Stasiek przemyca wiedzę z pielęgnacyjnego - soda sprawia ze moje włosy skrzypią nie uzyłabym jej dla kota

tez jestem za myciem w ekstremalnych sytuacjach - mój wet również
To co poleciłabyś do mycia kota jak już są te ekstremalne warunki ?

Ja brudną Milkę myłam gąbką zamoczoną w ciepłej wodzie i wystarczyło, żeby zmyć z niej węgiel, sreberko itp.

monika_sonia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-04, 21:23   #3545
Malla
Nie depcze krokusów

Cytat:
Napisane przez Violettea Pokaż wiadomość
Pojawi się u mnie w środę rano jednak, więc mam czas zastosować się do wskazówek jednej z was by przygotować mu odizolowane od Zosi lokum, dalej mam obawy jak królowa domu potraktuje nowego mieszkańca ale z drugiej strony nie mogę się już doczekać
Powodzenia!
Cytat:
Myślałam, że do sierści nie powinno się stosować zostających na włosiu składników, ale na wystawie obejrzałam jeden i drugi skład na stoisku i mi gały wyszły - ciężkie oleje, silne detergenty, kwasy złuszczające... A koty piękne i zdrowe. Chyba użyłabym Babydream - jest dość łagodny, bez oblepiaczy i ma pH koło 7, jednak wciąż nie widzę potrzeby mycia zdrowego kota.

Edytowane przez Malla
Czas edycji: 2012-06-04 o 21:24
Malla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-04, 21:45   #3546
Anitast
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez iwona1110 Pokaż wiadomość
Ja mieszkam na parterze w bloku więc jakieś tam firanki muszę mieć żeby mi ludzie do mieszkania nie zaglądali Ale od początku było wiadomo że parapety są dla kota więc firanki mam do połowy okna
Ja firanki mam na zewnątrz coś żeby komary i muchy sie nie pchaly do domu , tutaj w Italii to dość popularne także nie mam problemu żeby mi koty darly lub ciągnęły firanki
Stary 2012-06-04, 21:45   #3547
Miskaa78
Kazar Lady

Cytat:
Napisane przez monika_sonia Pokaż wiadomość
To co poleciłabyś do mycia kota jak już są te ekstremalne warunki ?

Ja brudną Milkę myłam gąbką zamoczoną w ciepłej wodzie i wystarczyło, żeby zmyć z niej węgiel, sreberko itp.
nie wiem, pewnie jak Ty użyłabym wody. Udało mi się nie myć kotów, nawet tych wychodzących. Nieraz Mietek przyjdzie zakurzony, bo uwielbia sie tarzac na betonie ale elegancko wyciera sie w pościeli i suma sumarum on jest czysty
Musiałam kiedys myć psa jak znalazła olej silnikowy - użyłam wtedy swojego szamponu BD, nic jej nie było

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-06-04, 21:53   #3548
Anitast
Zakorzenienie

Cytat:
nie wiem, pewnie jak Ty użyłabym wody. Udało mi się nie myć kotów, nawet tych wychodzących. Nieraz Mietek przyjdzie zakurzony, bo uwielbia sie tarzac na betonie ale elegancko wyciera sie w pościeli i suma sumarum on jest czysty
Musiałam kiedys myć psa jak znalazła olej silnikowy - użyłam wtedy swojego szamponu BD, nic jej nie było
Tez tak mam jak mąż wypuści koty na podwórko , kiedys widzialam jak sie w ziemi turla Giulietta a ze jest czarna więc pięknie potem wyglądała cała taka zakurzona , i oczywiście tez zawsze wycieraja sie w koldre lub kocyk na łóżku no i myja sie oczywiście
Stary 2012-06-04, 21:57   #3549
Miskaa78
Kazar Lady

Cytat:
Napisane przez Anitast Pokaż wiadomość
Tez tak mam jak mąż wypuści koty na podwórko , kiedys widzialam jak sie w ziemi turla Giulietta a ze jest czarna więc pięknie potem wyglądała cała taka zakurzona , i oczywiście tez zawsze wycieraja sie w koldre lub kocyk na łóżku no i myja sie oczywiście
Mietek też w oryginale jest czarny, więc wraca po takich fikołkach szary
znajdą sposób żeby uniknąc wody
albo napic sie ze żródła
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Obraz 084.jpg (171,4 KB, 31 załadowań)

Stary 2012-06-04, 22:00   #3550
Siejusia
Zadomowienie

Cytat:
Hmm Esfiry nie będę męczyć głupimi pytaniami, ale może by Pani Biolog wiedziała i powiedziała coś na temat pH kociego i ludzkiego w kontekście szamponów, duże są różnice, w końcu i to i to ssak?
A Panie biolożki zajmują się głupotami, że można im zadawać głupie pytania?
Stary 2012-06-04, 22:07   #3551
monika_sonia
KOTerator

Cytat:
Napisane przez Siejusia Pokaż wiadomość
A Panie biolożki zajmują się głupotami, że można im zadawać głupie pytania?
Esfira raczej nie lubi pytań, do których by potrzebowała szklanej kuli, bo nie tego ją uczyli, a pytanie o pH to chyba bardziej z zakresu kogoś z innej bajki plus jeżeli się ktoś interesuje składami, to się bardziej orientuje niż ja szarak, ale dobra, nie było pytania , nie trzeba odpowiadać.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-06-04, 22:25   #3552
laisla
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anjya Pokaż wiadomość
czekamy na fotki

z moją koteczką znów jest trochę lepiej, nie wymiotuje i troszkę jedzenia skubnie. weterynarz powiedział, że leczenie kotów często jest nie tak przewidywalne jak leczenie psów. dzisiaj ostatni zastrzyk z antybiotykiem i wtedy zobaczymy jak się będzie czuła ..

Nimfa, Ziazik przepiękne kicie Szkoda tylko, że nie wszystkim udało się przeżyć
Miecio słodziutki także
Poszukam zdjęć rodzeństwa krysinego, może uda się odkopać..Nie udało się..
Ziazik i ja doczytałam Cieszę się, że u małego coraz lepiej ze zdrowiem

U nas także podczas naszej nieobecności Leośka była izolowana z miseczkami i legowiskiem w łazience, właściwie robiłyśmy wszystko podobnie ale sytuacja była inna bo kotki dorosłe, no i Leosia po przejściach, do tego wcześniej wychodząca.

Edytowane przez laisla
Czas edycji: 2012-06-04 o 22:53
laisla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-04, 22:43   #3553
esfira
Zakorzenienie

Cytat:
Esfira raczej nie lubi pytań, do których by potrzebowała szklanej kuli, bo nie tego ją uczyli, a pytanie o pH to chyba bardziej z zakresu kogoś z innej bajki plus jeżeli się ktoś interesuje składami, to się bardziej orientuje niż ja szarak, ale dobra, nie było pytania , nie trzeba odpowiadać.
czuję się wyrwana do odpowiedzi, z tego co pamiętam, to pH skóry u kotów jest neutralne a ludzkiej chyba 5,5 jak było w reklamie?

Scandinavian Sleeping & Living
esfira jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-05, 04:20   #3554
Nimfa20
Elwirka-Elmirka :D

Cytat:
Ja po tym, co napisała Rybiorek (plus to co znalazłam w wątku coś w stylu "Analiza składu" o szamponach dla zwierząt) nie umyłabym takim kota . W ogóle nie jestem za kąpaniem kota , kot się ma sam myć, no chyba, że jest jakaś ekstremalna sytuacja (np. nie potrafi się sam myć i trzeba go nauczyć, albo wybrudził się węglem, albo wpadł do błota).

U mnie jest taki pies, którego wykąpali ludzie w H&S i wyłysiał, chodzi taki biedny nagi .
Nie no, ja tam ze 2 razy w roku kąpię. Sezon letni i przed zimą.

---------- Dopisano o 05:14 ---------- Poprzedni post napisano o 05:12 ----------

Cytat:
Napisane przez ziazik Pokaż wiadomość
Pokażę Wam nasze koty, które były u teściów, gdy się tam wprowadziłam - Garfield (mieszaniec norweskiego lesnego i persa), Merlin i Leon (dachowce).
Garfield był dużym kotem, porównajcie jego głowę i łapy z Merlinem A Merlin nie był mały
Leon nie wybudził się z narkozy po zabiegu przepychania kamieni w pęcherzu moczowym (z powodu mocznicy).
Merlin został uśpiony, kiedy nerki odmówiły mu posłuszeństwa.
Przy tych kotach nie znaliśmy się za bardzo na tym, jak się nimi opiekować, karmić itp. Zresztą ja nie do końca traktowałam je jako swoje koty, tylko teściów.
Garfield był bardzo chory - zaczęło się od dziąseł, grzybicy, gniazd pcheł w niemytej sierści, psychicznych kłopotów, potem było lepiej, potem znów gorzej i po roku walki o niego (jeżdżenie do weta co 2-3 dni), też zdecydowaliśmy się na uśpienie. Miał 12 lat.
Fajniuchne Dobrze chociaż, że do weta jeździli

---------- Dopisano o 05:18 ---------- Poprzedni post napisano o 05:14 ----------

Cytat:
Napisane przez Violettea Pokaż wiadomość
Dziękuje za wszystkie odpowiedzi. Co do wieku kotka to walnęłam byka ma 1,5 mc, wiem, że to nie dużo i wolałabym poczekać aż jeszcze odchowa się przy mamie, ale znajoma powiedziała, że pilnie szuka domu, obstawiam więc, że nie pochodzi on z hodowli i zapewne jest już odstawiony od mamy skoro tak zależy na czasie. Pojawi się u mnie w środę rano jednak, więc mam czas zastosować się do wskazówek jednej z was by przygotować mu odizolowane od Zosi lokum, dalej mam obawy jak królowa domu potraktuje nowego mieszkańca ale z drugiej strony nie mogę się już doczekać Co do mycia i czesania poczekam aż mały nieco podrośnie i zadomowi się.
Dzisiaj wtorek, skombinuj jakiś kocyk czy coś po małym, daj co jakiś czas powąchać i wtedy pi razy drzwi zobaczysz, jak reaguje.
Naprawdę, lepsze to niż postawienie kota przed faktem dokonanym.

---------- Dopisano o 05:20 ---------- Poprzedni post napisano o 05:18 ----------

Cytat:
Mietek też w oryginale jest czarny, więc wraca po takich fikołkach szary
znajdą sposób żeby uniknąc wody
albo napic sie ze żródła
Mój Cham ostatnio pił z kranu

Jaka mina
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg a (53).jpg (67,9 KB, 34 załadowań)

Edytowane przez motylek1007
Czas edycji: 2012-06-05 o 06:40
Nimfa20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-05, 08:07   #3555
monika_sonia
KOTerator

Cytat:
Napisane przez esfira Pokaż wiadomość
czuję się wyrwana do odpowiedzi, z tego co pamiętam, to pH skóry u kotów jest neutralne a ludzkiej chyba 5,5 jak było w reklamie?

Neutralny czyli 7, a człowiek było 5,5 .
O BD piszą, że jest neutralny dla skóry czyli powinien mieć koło 5,5 ale na blogach i tu innych wątkach czytam właśnie, że na papierku wychodzi 6,5 . Dobra, to mój wniosek - nie kąpać .

A widziałam takie baaardzo drogie szampony dla kotów, może one mają dobry skład i dobre pH

Stary 2012-06-05, 08:40   #3556
Olivvek
Zadomowienie

O matko Nimfa jaki borok
Boskie to foto
Stary 2012-06-05, 09:00   #3557
Malla
Nie depcze krokusów

Cytat:
Napisane przez Nimfa20 Pokaż wiadomość
Jaka mina
Uwielbiam, jak mają rozstawione uszy!
Cytat:
A widziałam takie baaardzo drogie szampony dla kotów, może one mają dobry skład i dobre pH
Z tego co pisałam wyżej, nie do końca mogę to potwierdzić z punktu widzenia składomaniaczki. Te składy mnie przeraziły, ale nie jestem groomerem i nie wiem, co zaszkodzi kotu, jak się po kąpieli wyliże, co może zaszkodzić jego skórze lub okrywie włosowej ani jakiego specjalnego działania wymaga włosie różnych ras.

W Babydream myłabym tylko pędzle i kota. U mnie powoduje masakrę na skórze głowy, która potrzebuje czegoś kwaśniejszego.

PS1. Wrzucę wieczorem parę fotek z wystawy. Średnio wyszły, bo było ciemno, a koty w większości siedziały w klatkach za firankami.

PS2. Jak Wasze koty interpretują kolana? Mój cały wieczór aż do rana pchał mi się między nogi, tzn. między kolana. Nieważne czy siedziałam, czy leżałam z wyprostowanymi nogami - to jego miejsce i tyle. Nie mogłam położyć się na boku, bo mnie łapkami i barankiem próbował przewrócić. Jak zadzwonił budzik, to wstał, przeciągnął się, podszedł powąchać mi głowę, położył łepek na poduszce obok mnie i oparł łapkę o mój policzek.
Strasznie był słodki. Może dlatego, że go postraszyłam wysłaniem zdjęcia na kupowy konkurs Modern Pet.

Edytowane przez Malla
Czas edycji: 2012-06-05 o 09:33
Malla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-05, 10:58   #3558
Olivvek
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Malla Pokaż wiadomość
Uwielbiam, jak mają rozstawione uszy!

Z tego co pisałam wyżej, nie do końca mogę to potwierdzić z punktu widzenia składomaniaczki. Te składy mnie przeraziły, ale nie jestem groomerem i nie wiem, co zaszkodzi kotu, jak się po kąpieli wyliże, co może zaszkodzić jego skórze lub okrywie włosowej ani jakiego specjalnego działania wymaga włosie różnych ras.

W Babydream myłabym tylko pędzle i kota. U mnie powoduje masakrę na skórze głowy, która potrzebuje czegoś kwaśniejszego.

PS1. Wrzucę wieczorem parę fotek z wystawy. Średnio wyszły, bo było ciemno, a koty w większości siedziały w klatkach za firankami.

PS2. Jak Wasze koty interpretują kolana? Mój cały wieczór aż do rana pchał mi się między nogi, tzn. między kolana. Nieważne czy siedziałam, czy leżałam z wyprostowanymi nogami - to jego miejsce i tyle. Nie mogłam położyć się na boku, bo mnie łapkami i barankiem próbował przewrócić. Jak zadzwonił budzik, to wstał, przeciągnął się, podszedł powąchać mi głowę, położył łepek na poduszce obok mnie i oparł łapkę o mój policzek.
Strasznie był słodki. Może dlatego, że go postraszyłam wysłaniem zdjęcia na kupowy konkurs Modern Pet.
Zacznę od PS dużo czasu Ci zajęło zaznajomienie ze składnikami składów? też bym chciała trochę się doedukować, ale póki co nie wiem, w co ręce włożyć.

Co do kolan, to mój Mały traktuje tak Tż. Tygrys jak ma z nim spać to woli w nogach, a jeśli mają wybór tzn ja też już leże, to przychodzą do głowy. Na Srajtku nieraz się kładę jak na podusi, Tygrys leży mi na piersi, tuląc pyszczek do policzka i dobranoc
Stary 2012-06-05, 11:21   #3559
Miskaa78
Kazar Lady

Cytat:
Napisane przez Olivvek Pokaż wiadomość
też bym chciała trochę się doedukować, ale póki co nie wiem, w co ręce włożyć.
masz na początek słownik
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=255608

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-06-05, 12:55   #3560
danutam
Wtajemniczenie

Muki to kolanowy okupant nieważne czyje i tak są w końcu jego a przy tym tak głośno mruczy, że trudno skupić uwagę na rozmowie czy oglądaniu tv, generalnie uwielbia przytulaki byle dużo i często. Przyznaję się bez bicia przepadłam.
Wczoraj próbował się wykąpać z moim mężem i zdziwił się, że nie można chodzić po wodzie, dziś wyciągałam go z na szczęście pustego kosza na śmieci a ulubiona kryjówka wiaderko od mopa. Co do składu karm przeraża mnie to co w nim wyczytuje więc będę bazować na opinii weta i waszych podpowiedziach już nie zaufam sprzedawcy w zoologicznym.
Razem z Igą lubimy oglądać zdjęcia kotów które tu zamieszczacie są boskie a co najważniejsze widać, że są szczęśliwe.
danutam jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-05, 14:10   #3561
esfira
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez danutam Pokaż wiadomość
Razem z Igą lubimy oglądać zdjęcia kotów które tu zamieszczacie są boskie a co najważniejsze widać, że są szczęśliwe.
to prawda
ale koty nie zawsze są szczęśliwe, np. gdy się nie zmieszczą do pudełka...
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Zdjęcie0039.jpg (76,5 KB, 41 załadowań)

Stary 2012-06-05, 14:13   #3562
Siejusia
Zadomowienie

Cytat:
to prawda

Cudowne, wspaniałe, szałowe i nie wiem jeszcze jakie słowa zachwytu dodać. To zdjęcie jest totalne
Stary 2012-06-05, 14:29   #3563
marea
Wtajemniczenie

Wg mnie ten cały szał związany z ful nature szczególnie odnośnie składu kosmetyków jest odrobinę przereklamowany
Swojego czasu szalałam na wizażu i zaglębiałam wiedzę na temat poszczególnych składników, kupowałam kosmetyki bez SLS itp innych złowrogich składników w efekcie zniszczyłam cerę na jakiś czas a szampony, odżywki naturalne - siano na głowie, egzemy, wysypki huh

Uważam że wszytsko stosowane z umiarem jest ok, kosmetyki te przechodzą testy i są dopuszczone do użytku, więc nie ma co dramatyzować, to samo tyczy się też kosmetyków dla zwierząt

Na chwilę obecną ja wiem co mi służy a czego muszę unikać w kosmetykach, stosuję umiar i odstawiłam te naturalne i cerze np to służy, głównie "jadę" na Ziaji w szczególności serii Med i Pro

Edytowane przez marea
Czas edycji: 2012-06-05 o 14:39
marea jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-05, 15:17   #3564
Miskaa78
Kazar Lady

Cytat:
to prawda
oplułam monitor

Stary 2012-06-05, 15:44   #3565
esfira
Zakorzenienie

Cytat:
oplułam monitor
dziękujemy, dziękujemy za uznanie, Ravik pozdrawia swoje fanki

Stary 2012-06-05, 15:57   #3566
Malla
Nie depcze krokusów

Cytat:
dziękujemy, dziękujemy za uznanie, Ravik pozdrawia swoje fanki
Fanki pozdrawiają Ravika i łączą się z nim w bulu i nadzieji!
Stary 2012-06-05, 16:28   #3567
Olivvek
Zadomowienie

Cytat:
Dziękuję

Ravik miażdży i bardzo podoba mi się to imię

Koty mi dziś zżarły pół pasztecika z kapustą i grzybami potem wylały mleko, tak zajadle się do niego dobierały. Wkurzyłam się i mówię a pijta se aż się zes*ata
I poległam, pół godziny temu takim sprintem leciałam na dwór z kuwetką, że mało nóg nie połamałam, kupa była boooska
Przepraszam, jak trafiłam w porę obiadu
Stary 2012-06-05, 19:07   #3568
stasiek
Wtajemniczenie

Cytat:
to prawda
niesamowity
Stary 2012-06-05, 19:47   #3569
danutam
Wtajemniczenie

Cytat:
to prawda
łączymy się z nim w tym ,, nieszczęściu" cudne zdjęcie pozdrawiamy
danutam jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-05, 23:01   #3570
laisla
Zakorzenienie

I Ravik i Cham wymiatają dzisiaj
laisla jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości