|
|
#3511 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Koty część IV
U mnie było o tyle łatwiej, że Srajtuch był u nas może z dwa, trzy tygodnie jak braliśmy Tygrysa, więc na dobrą sprawę oba były na nieznanym gruncie jeszcze. Też się bałam jak to będzie, ale przez pierwsze 3 dni tylko chodziły chłopaki naburmuszone, potem zaczęli się dogadywać a teraz razem śpią i robią sobie wzajemną pielęgnację
![]() Przeplataną bitwami, gdzie futro fruwa, bo raz, że linieją i dwa, że już są duże i silne Mały na miejscami łysinki wyrwane ![]() W ogóle dzisiaj myślałam, że szału dostanę. Tygrys nauczył się od Srajtka drzeć mordę
|
|
#3512 | ||
|
Nie depcze krokusów
|
Cytat:
Cytat:
I jak wyglądały kąpiele?
|
|
|
#3513 | ||
|
Elwirka-Elmirka :D
|
Cytat:
- po pierwsze, niech kot najpierw oswoi się ze zmianą otoczenia, ludźmi itd. - jeśli już się zaakceptuje, możesz go wykąpać, bo jeśli od małego go przyzwyczaisz , nie będzie problemu z kąpielą w przyszłości. Mój pers jak na wszystkie przejścia był mega grzeczny podczas kąpieli, a wzięłam go już, gdy miał nieco ponad rok. ---------- Dopisano o 11:59 ---------- Poprzedni post napisano o 11:54 ---------- Nie wiem właśnie. Ona nie pisała już przed tym tam, jak to nazwać, więc nie wiem ![]() ---------- Dopisano o 12:02 ---------- Poprzedni post napisano o 11:59 ---------- Cytat:
Ja wczoraj po 2 zmianie nie spałam do 3 nad ranem, więc mój Cham zadowolony przyszedł się wymiziać , odbił sobie za te popołudnia
|
|
#3514 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
kiedyś przyszedł Srajek usiąść mi na zlew jak myłam naczynia. Puściłam mu wodę tak, żeby mu podciekła pod łapki a on nic Do wanny mi włazi muszę kiedyś zobaczyć, czy dał by się okąpać.Tak w ogóle czytam i stwierdzam, że strasznie macie ułożone dobrze te koty mój rozpuszczony jak dziadoski bicz dzieciak zawsze pcha się do wyra na poduszki między nas, a jak się go przesunie to drze pyska, złośnik jeden na początku myślałam, że może coś go boli ale nieee, to trzeba po prostu okazać niezadowolenie
|
|
|
#3515 |
|
Raczkowanie
|
ja również doczytałam
a jak z kąpielą "dachowców" od jakiego wieku można przyzwyczajać? Bo nie chcę później żeby wielkie kocurzysko panicznie bało się wody, bo moje ręce tego nie wytrzymają
|
|
|
|
#3516 | |
|
Nie depcze krokusów
|
Mój codziennie wskakuje do wanny - po prysznicu lub w trakcie. Nie chlapię na niego, lubi sobie pobrodzić.
Cytat:
Całkiem edukowalne te potworki... Wczoraj wieczorem mnie podgryzał, bo chciał się ze mną bawić, to nie była oznaka agresji. Nie chciał się bawić sam zabawkami, tylko ze mną. Jeżył się, wyginał grzbiet, z ogona szczota i tak sobie biegaliśmy po domu. Na gryzienie w trakcie zabawy nie pozwalam. Czy jest sens stresowania kąpielą kota, by go przyzwyczaić, skoro do kąpieli może nigdy w jego życiu nie dojść?
|
|
|
#3517 | |
|
Rozeznanie
|
Nudzi się Wam, czy jak
![]() Cytat:
|
|
|
|
|
#3518 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Koniec końców skończyło się na 8-tygodniowym szkrabie Mam nadzieję, że nie będę żałowała tej decyzji i kocio da się wychować na ludzi Bo jak tylko go zobaczyliśmy, to wiedzieliśmy, że to ten i o żadnym innym już mowy być nie było ![]() Wydaje mi się, że dobrze odnajduje się w nowym miejscu, jest ciekawski, chętny do zabawy, ma apetyt i bez problemu od razu załapał, gdzie jest toaleta i jak należy z niej korzystać Jedyny problem, jaki wydaje mi się, że możemy mieć, to firanki Sięgają ziemi i widzę, że póki co są jedną z największych atrakcji Staram się zwracać mu uwagę, mówię stanowczo 'nie wolno' i odstawiam go, jak próbuje się nimi bawić, ale skutek jest niestety póki co różny Macie jakieś pomysły, jak odwrócić jego uwagę od nich? I jak najskuteczniej zwracać mu uwagę, jeśli będzie chciał się na nich wieszać, żeby wiedział, że źle robi?
|
||
|
|
|
#3519 |
|
Nie depcze krokusów
|
charlotte89 - na początek proponuję skrócić firanki, bo nie będziesz za nim non stop łazić i sprawdzać, czy się nie wiesza. Nie musisz ich obcinać, możesz je u góry podpiąć.
Jak miałam 2 koty, to musiałam zdjąć firanki całkowicie, bo się w nie zaplątywały przy bieganiu. Mój jedynak interesuje się frędzelkami bardzo rzadko i wtedy go przeganiam i odwracam uwagę zabawką.
|
|
#3520 |
|
Raczkowanie
|
Charlotte, ja bym spróbowała sztuczki ze spryskiwaczem. Jak zobaczysz, że atakuje firankę to go spsikać znienacka, ale tak, żeby Ciebie nie widział. Po kilku razach załapie, że firanka=woda i powinien sobie odpuścić. Przynajmniej w relacji Celina-tapeta to zadziałało
choć czasem jeszcze zdarza jej się drapnąć ścianę...
|
|
#3521 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Natomiast podpięcie wydaje się dosyć rozsądnym pomysłem jeśli zwracanie uwagi nie zadziała Zawsze będę miała kilka dziurek od szpilek a nie kilkadziesiąt od kocich pazurków ![]() Cytat:
także nie zaszkodzi chyba spróbować Wolałabym od początku konsekwentnie zabraniać mu pewnych rzeczy, żeby wyeliminować złe zachowania zanim przerodzą się w nawyki..
|
||
|
|
|
#3522 |
|
Zadomowienie
|
Ja mieszkam na parterze w bloku więc jakieś tam firanki muszę mieć żeby mi ludzie do mieszkania nie zaglądali
Ale od początku było wiadomo że parapety są dla kota więc firanki mam do połowy okna
|
|
#3523 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I mieszkanie nisko, także całkowite zdjęcie firanek odpada A parapetu brak więc oprócz widoków z okna, to jedyną atrakcjach dla kociaka w tym rejonie są właśnie te firanki..
|
|
|
|
|
#3524 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
z moją koteczką znów jest trochę lepiej, nie wymiotuje i troszkę jedzenia skubnie. weterynarz powiedział, że leczenie kotów często jest nie tak przewidywalne jak leczenie psów. dzisiaj ostatni zastrzyk z antybiotykiem i wtedy zobaczymy jak się będzie czuła .. |
|
|
|
|
#3525 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
charlotte, z tego co ja zauważyłam, to po roku kotom przechodzi wspinanie się na firanki, więc cierpliwości, to tylko kwestia czasu, kiedy koci odwłok nabierze masy i zrównoważy głupie pomysły w głowie
|
|
|
|
|
#3526 | |||
|
|
Cytat:
Tyle, że w wannie ![]() ---------- Dopisano o 15:46 ---------- Poprzedni post napisano o 15:42 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 15:48 ---------- Poprzedni post napisano o 15:46 ---------- Cytat:
|
|
#3527 |
|
KOTerator
|
Jak już któraś musi kąpać, to niech zainwestuje te 4 zł w dobry szampon
, co by kot nie wyłysiał czy coś.
|
|
|
|
#3528 | ||||
|
|
Cytat:
Ja moje koty kąpałam ostatnio na sucho. ---------- Dopisano o 16:07 ---------- Poprzedni post napisano o 15:52 ---------- Nie, jesteśmy dokładne ---------- Dopisano o 16:09 ---------- Poprzedni post napisano o 16:07 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 16:37 ---------- Poprzedni post napisano o 16:09 ---------- Cytat:
![]() Oooo, przypomniał mi się ![]() Mieliśmy z bratem równolegle ułożone fotele. Pośrodku przyczepiłam na sznurku do żyrandola jakąś zabawkę. Koty przeskakiwały z łóżka na łóżko próbując to złapać O furii mojej mamy nie wspomnę ---------- Dopisano o 16:39 ---------- Poprzedni post napisano o 16:37 ---------- Cytat:
![]()
|
|
#3529 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#3530 |
|
|
Odnośnie nieswoich kotów, o które kiedyś prosiłam :
|
#3531 |
|
Wtajemniczenie
|
Charlotto, gratuluję nowego domownika
Firanki, firanki kup w Ikei te za 15 zł za parę, jak masz drogi i ładne, pewnie ucierpią, schowaj na lepsze czasy ja poświęciłam ze 2 komplety tych z Ikei i jak już podrosły małe dranie mam w miarę spokój a też mam firanki do ziemii, bo okna duże
|
|
|
|
#3532 |
|
KOTerator
|
Babydream w Rossmannie ostatnio upolowałam u mnie w promocji za 2,90.
|
|
|
|
#3533 | |
|
|
Cytat:
Ja płaciłam ok. 7-8 zł dla psów i kotów, ale to w zoologu.
|
|
#3534 | |
|
KOTerator
|
Cytat:
. W ogóle nie jestem za kąpaniem kota , kot się ma sam myć, no chyba, że jest jakaś ekstremalna sytuacja (np. nie potrafi się sam myć i trzeba go nauczyć, albo wybrudził się węglem, albo wpadł do błota). U mnie jest taki pies, którego wykąpali ludzie w H&S i wyłysiał, chodzi taki biedny nagi .
|
|
|
|
|
#3535 |
|
Rozeznanie
|
Pokażę Wam nasze koty, które były u teściów, gdy się tam wprowadziłam - Garfield (mieszaniec norweskiego lesnego i persa), Merlin i Leon (dachowce).
Garfield był dużym kotem, porównajcie jego głowę i łapy z Merlinem A Merlin nie był mały![]() Leon nie wybudził się z narkozy po zabiegu przepychania kamieni w pęcherzu moczowym (z powodu mocznicy). Merlin został uśpiony, kiedy nerki odmówiły mu posłuszeństwa. Przy tych kotach nie znaliśmy się za bardzo na tym, jak się nimi opiekować, karmić itp. Zresztą ja nie do końca traktowałam je jako swoje koty, tylko teściów. Garfield był bardzo chory - zaczęło się od dziąseł, grzybicy, gniazd pcheł w niemytej sierści, psychicznych kłopotów, potem było lepiej, potem znów gorzej i po roku walki o niego (jeżdżenie do weta co 2-3 dni), też zdecydowaliśmy się na uśpienie. Miał 12 lat. |
|
|
|
#3536 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Biedactwa. Takie śliczne, kochane puchatki.
|
|
|
|
|
#3537 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#3538 | |
|
KOTerator
|
Cytat:
Czysto teoretycznie, bo kotów nie kąpię a szampon dla nich jest tylko w razie wypadku: czym według Ciebie kąpać kota? Albo co dolać do BD, żeby podwyższyć pH? Chyba jesteś doinformowana w tym temacie, napisz coś jak wiesz .
|
|
|
|
|
#3539 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#3540 | |
|
KOTerator
|
Cytat:
wiedziała i powiedziała coś na temat pH kociego i ludzkiego w kontekście szamponów, duże są różnice, w końcu i to i to ssak? Z tego co czytam o sfinksach (jestem na etapie poszukiwań łysego kociaka) to większość hodowców, jeżeli mają takie informacje na stronie, poleca kąpanie sfinksa (a to jedna z nielicznych ras kotów, którą obowiązkowo kąpać trzeba min. dwa razy w miesiącu) w szamponach dla niemowląt. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:44.

Mały na miejscami łysinki wyrwane 

moje jak tylko widzą, że wyciągam odkurzacz to uciekają gdzie pieprz rośnie
?

Staram się zwracać mu uwagę, mówię stanowczo 'nie wolno' i odstawiam go, jak próbuje się nimi bawić, ale skutek jest niestety póki co różny 

Biedactwa. Takie śliczne, kochane puchatki.
.