Aparaty ortodontyczne cz.XIII - Strona 119 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-04-16, 10:50   #3541
Vinnga
Zakorzenienie

Dot.: Aparaty ortodontyczne cz.XIII

Cytat:
Napisane przez karolina2020 Pokaż wiadomość
Bardzo wspolczuje Ci sytuacji z ortodontka, rozumiem ze pewnych rzeczy mozna nie pamietac jak sie ma wiecej pacjentow, ale wtedy nie powinna opowiadac glupot i Ci wmawiac ze cos mowila, tylko sprawdzic w swojej dokumentacji.

Moja orto jak nawet ide do niej przy okazji bo cos sie stalo, na przyklad zjadlam podniesienie To wyciaga od razu moj model i sobie porownuje co sie zmienilo i sama nieproszona tlumaczy mi tez co sie juz zrobilo, a nad czym sie teraz skupia Czasem az za duzo tych informacji mi podaje a ja tylko potakuje i staram sie wyluskac cos co dam rade zapamietac
Cytat:
Napisane przez hihihi Pokaż wiadomość
ja lubię te łańcuszki, bo po nich naprawdę wszystko szybko się przesuwa, mi orto ciągle je zakłada, czasem kilka naraz w różnych miejscach
moja orto raczej wszystko tłumaczy, jakieś takie najważniejsze rzeczy mówi, np. że teraz skupimy się na przesuwaniu tego zęba tym i tym itd.
To fajnie trafilyście, dziewczyny
Cytat:
Napisane przez Kusum Pokaż wiadomość
Hej, a może orto miała jakiś gorszy dzień? Jest człowiekiem i też mogła być chora, zmęczona. Moja też ma różne dni. Czasem ma dużo czasu i wszystko mi opowiada. A czasem niemowa zmieni łuk i do domu. Sama ostatnio chodzę nieprzytomna. Nie wiem co się dzieje dookoła.

A co u periodontolog? Ja tez musze sie wybrac, bo dziasla mi sie obsuwaja od aparatu...
Ja rozumiem, że można mieć zły dzień i nie wymagam od niej, aby wszystko pamiętała, bo na pewno ma wielu pacjentów. Ale jednak powinna spojrzeć chociaż w kartę żeby zobaczyć co u mnie robiła. I takie złe dni to ona ma ostatnio ciągle. Poprzednim razem mnie znieczuliła i chciała zakończyć wizytę, zapomniała o tym, że zęba ma mi zrobić Nie miałam jej tego za złe, bo właśnie "zły dzień". Kiedyś też zapomniała o tym, że mam mieć wizytę stomatologiczną, wymieniła mi tylko gumki, a na moje pytania o ósemki odpowiadała, że nie ma czasu teraz na dokładne analizowanie moich zdjęć i w gabinecie spędziłam raptem pięć minut. Wczoraj chciała mi robić zęba, którego już leczyła, no więc trochę mnie już tym zdenerwowała. Ale OK, rozumiem, zły dzień, jednak gdy zaczyna mi wmawiać, że informowała mnie o braku kości, a dodatkowo jak sobie pomyślę o tym, że ciągle muszę o wszystko dopytywać, bo nawet nie wiem jaki jest plan, to po prostu jestem już tym zmęczona Np. z tymi ósemkami - orto sama mi niczego nie mówiła. Musiałam ją trzy wizyty męczyć o informację o tych ósemkach. Z moimi siódemkami tak samo - najpierw twierdzila, że wystarczy zalakować, później, że mam trzy ubytki, a wczoraj, że w siódemkach są dwa ubytki, jeden do obserwacji, a próchnica w trzech innych zębach

Mojej periodentolog jak najpierw powiedziałam, że mówiła mi, że można wypełnić mój ubytek w kości materiałem biostymulującym, to powiedziała mi, że owszem, mówiła tak, ale to było zanim zobaczyła poprzednie zdjęcie i wyjaśnila mi dlaczego w moim przypadku to nie ma sensu. Czyli jednak potrafiła przyznać się...
No właśnie, co do niej, to jak na razie stosuję się do jej zaleceń dotyczących mycia zębów Dziąsła mi niestety przy tym krwawią, ale ja muszę wkładać te szczoteczki międzyzębowe delikatnie pod dziąsła i to dlatego. Ostatnim razem miałam kiretaż i pani doktor wyczyściła mi wszystko pod dziąsłami. Powiedziała, że jeśli będę się trzymała odpowiednich zasad higieny, to nie będę musiała przychodzić na takie kiretaże często. I muszę myśleć o implancie w miejscu szóstki, niestety, bo po prostu może mi ona w przyszłości wypaść. Ale to raczej plany za kilka lat
Czuję ogromną różnicę pomiędzy podejściem do pacjenta między periodentolog a ortodontką. Periodentolog najpierw poświęca ze mną czas na rozmowę, pyta czy mam jakieś pytania, jak się czuję, czy przemyślałam to co powiedziała. Ogląda mi dziąsła i informuje co widzi itd. Na moje pytania odpowiada wyczerpująco, a ja bez stresu mogę dopytywać ile trzeba.

Wybierz się Mi też niektóre dziąsła sie obsunęły, ale pani doktor stwierdziła, że może moja orto będzie to chciała jakoś aparatem wyrównać i na razie z tym nic nie zrobimy, ale jeśli po ściągnięciu aparatu nadal będzie taki stan, to wyrównamy linię dziąseł chirurgicznie Mi orto o tym nic nie mówiła, pewnie znowu musiałabym spytać o to sama.

Cytat:
Napisane przez Dragaa Pokaż wiadomość
Dziewczyny, rzadko się udzielałam na wątku, ale muszę się Wam pożalić - ściągnęłam wczoraj aparat i w ogóle nie jestem zadowolona z efektu Wydaję mi się, że zęby nadal nie są ułożone prawidłowo – ze szparami, a dodatkowo pochylone jakby do przodu. Uśmiech nie jest szeroki - wydaję mi się, że mam taką wąską szczękę Dodatkowo miałam uzupełniane dwójki, bo były maluteńkie i teraz cały czas czuję ciało obce w buzi... Wiem po prostu, że je mam i to nie ważne, czy mówię, piję, czy nawet nic nie robię. Czuję je cały czas - horror A na domiar złego zęby wydają mi się takie ogromne - wyglądają jakbym miała sztuczną szczękę. Jestem załamana Czy któraś z Was miała uzupełniane zęby kompozytem? Czy z czasem przestane je czuć? Jak tak będzie cały czas to ja zwariuje Jakbym miała coś grubego i dużego między zębami Przed ,może nie było dobrze, ale przynajmniej nie wyglądałam sztucznie i nie czułam, że mam coś przyczepione do zębów
Hej, na pewno nie jest tak źle Nosiłaś długo aparat, więc pewnie po prostu nie możesz się przyzwyczaić Do dwójek też się musisz przyzwyczaić, tak jak pewnei wcześniej do aparatu. Wklej nam zdjęcie jak możesz

Edytowane przez Vinnga
Czas edycji: 2013-04-16 o 10:53
Vinnga jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-16, 11:37   #3542
Kusum
Zakorzenienie

Vinnga, to Twoja orto jest też Twoim stomatologiem? Tak? Jeśli tak to nie lecz u niej ubytkow. Tylko odwiedzaj ją w celach ortodontycznych.
Stary 2013-04-16, 11:41   #3543
Miss Rose Lips
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Dragaa Pokaż wiadomość
Dziewczyny, rzadko się udzielałam na wątku, ale muszę się Wam pożalić - ściągnęłam wczoraj aparat i w ogóle nie jestem zadowolona z efektu Wydaję mi się, że zęby nadal nie są ułożone prawidłowo – ze szparami, a dodatkowo pochylone jakby do przodu. Uśmiech nie jest szeroki - wydaję mi się, że mam taką wąską szczękę Dodatkowo miałam uzupełniane dwójki, bo były maluteńkie i teraz cały czas czuję ciało obce w buzi... Wiem po prostu, że je mam i to nie ważne, czy mówię, piję, czy nawet nic nie robię. Czuję je cały czas - horror A na domiar złego zęby wydają mi się takie ogromne - wyglądają jakbym miała sztuczną szczękę. Jestem załamana Czy któraś z Was miała uzupełniane zęby kompozytem? Czy z czasem przestane je czuć? Jak tak będzie cały czas to ja zwariuje Jakbym miała coś grubego i dużego między zębami Przed ,może nie było dobrze, ale przynajmniej nie wyglądałam sztucznie i nie czułam, że mam coś przyczepione do zębów
Ja mam obie jedynki uzupełniane kompozytem już kilkanaście lat (straciłam część obu jedynek w wesoły miasteczku jak byłam w pierwszej klasie podstawówki). Dlatego też teraz noszę aparat bo chcę na jedynki założyć koronki i przy okazji zrobić porządek z uzębieniem.
Nic się nie martw, uczucie ciała obcego minie - dość szybko, nawet nie zauważysz. A to, że wydaje Ci się sztuczne to tylko Ci się wydaje bo jesteś przyzwyczajona do innego widoku i Twój organizm też jest przyzwyczajony do czegoś innego. Ludzie, którzy mają zakładane np. protezy też wyglądają dziwnie na początku a później nawet nie widać, że mają protezy (tak samo przy koronach czy licówkach). To tylko Twoja podświadomość
Będzie Git

---------- Dopisano o 12:41 ---------- Poprzedni post napisano o 12:38 ----------

Cytat:
Vinnga, to Twoja orto jest też Twoim stomatologiem? Tak? Jeśli tak to nie lecz u niej ubytkow. Tylko odwiedzaj ją w celach ortodontycznych.
Zgadzam się w 100%. "Moja" higienistka zawsze mi powtarzała jak szukałam ortodonty, że jeśli ortodonta będzie chciał mi sam leczyć zęby to mam uciekać. Ortodonta jest od leczenia wad zgryzu a nie od leczenia zębów.. bo jak ktoś jest do wszystkiego to jest wiadomo do czego...
Takie moje skromne zdanie
aparat samoligaturujący QuicKlear.

Ślub 13.09.2014 r.

Edytowane przez Miss Rose Lips
Czas edycji: 2013-04-16 o 11:57
Miss Rose Lips jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-16, 14:30   #3544
pirisand
Rozeznanie

Vinnga o rany... współczuje Ci bardzo takiej sytuacji! Najgorsze, że człowiek jest w zasadzie bezsilny na takie zachowanie. Orto może Ci usiłowac wmówić wszystko.. co do leczenia nagle tylu zębów to juz się w ogóle nie wypowiem bo dla mnie to jakiś obłęd... :/ mogę się założyć że jeśli pójdziesz gdzieś na konsultację usłyszysz jeszcze coś innego i teraz bądź tu mądra i wywnioskuj kto ma rację.. naprawdę współczuję.. dawaj nam tu znać na bieżąco co i jak

wczoraj byłam na wymianie gumek, czuję lekkie pobolewanie, ale do wytrzymania miałam też pobierany wycisk bo w przyszłym miesiącu będę miała założony dodatkowy aparat na podniebieniu żeby obrócić delikatnie 6.. już mam stracha.. boję się seplenienia i tego jak będzie mi się jadło
Stary 2013-04-16, 14:42   #3545
Kusum
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pirisand Pokaż wiadomość
wczoraj byłam na wymianie gumek, czuję lekkie pobolewanie, ale do wytrzymania miałam też pobierany wycisk bo w przyszłym miesiącu będę miała założony dodatkowy aparat na podniebieniu żeby obrócić delikatnie 6.. już mam stracha.. boję się seplenienia i tego jak będzie mi się jadło
A co to za aparat?
Stary 2013-04-16, 14:43   #3546
Vinnga
Zakorzenienie

Cytat:
Tak. Masz rację i ja też doszłam do takiego wniosku. Podjęłam decyzję, że stomatologicznie będę się leczyć u doktora, który mi usuwał ósemkę albo u pani periodentolog. W każdym razie na pewno w tej klinice, w której oni leczą

Cytat:
Vinnga o rany... współczuje Ci bardzo takiej sytuacji! Najgorsze, że człowiek jest w zasadzie bezsilny na takie zachowanie. Orto może Ci usiłowac wmówić wszystko.. co do leczenia nagle tylu zębów to juz się w ogóle nie wypowiem bo dla mnie to jakiś obłęd... :/ mogę się założyć że jeśli pójdziesz gdzieś na konsultację usłyszysz jeszcze coś innego i teraz bądź tu mądra i wywnioskuj kto ma rację.. naprawdę współczuję.. dawaj nam tu znać na bieżąco co i jak

Dzięki za ciepłe słowa Zawsze można na Was liczyć
Za jakieś 1.5 miesiąca będę usuwała ósemkę, więc na pewno doktor zrobi mi przegląd.

Tak w ogóle to nie wiecie czy w miejscu, gdzie robią zdjęcia RTG, mogą mi wywołać zdjęcie rtg z płytki? Jak usuwałam ostatnio ósemkę, to miałam wykonywane w klinice zdjęcie i nagrano mi je na płytkę. Stwierdziłam, że nie ma sensu robić do następnego zabiegu nowego zdjęcia i mogłabym wywołać to z płyty, ale nie wiem czy tak można?

---------- Dopisano o 15:43 ---------- Poprzedni post napisano o 15:43 ----------

Cytat:
A co to za aparat?
No ten... podniebny, chyba?
Stary 2013-04-16, 16:00   #3547
misz_masz
Raczkowanie

Cytat:
o śmiesznie, fajnie może się kiedyś nawet w poczekalni spotkamy
Kiedy masz następną wizytę ?

Cytat:
Napisane przez Miss Rose Lips Pokaż wiadomość
Melduje się kolejna aparatka Od 8 kwietnia 13r. z aparatem samoligaturującym QuicKlear na górnym łuku (póki co). Ból bólem, który już tak na prawdę minął... ale najbardziej wkurzające są te pierścienie, które cały czas wrzynają mi się w język, a co najgorsze przeszkadzają w normalnym gryzieniu bo zęby z dołu zatrzymują się na tych wewnętrznych zamkach i niestety reszta zębów wisi kilka mm w powietrzu.. a do tego ten dziwny odgłos podczas gryzienia. Wiem, że muszę to jakoś przetrwać i być może się przyzwyczaję ale nie zmienia to faktu, że upierdliwe to strasznie.
Ktoś może też miał taki problem z pierścieniami?
Witam
Ja mam podwyższenia na jedynkach i to są jedyne zęby które się stykają, reszta wisi w powietrzu Ale da się przyzwyczaić.

Cytat:
Nic się nie bój, ja już 1.5 tygodnia chodzę ze złomkiem na podniebieniu i DA się żyć i nawet jeść Ale na początku to myślałam, że wrócę do gabinetu i go zdejmę. Teraz jest już wszystko ok, prawie nie seplenię. Czasami tylko zasyczę I przede wszystkim nie jestem już głodna
Też mam założony ten łuk, tylko u mnie trzeba wprowadzić 7 do łuku
misz_masz jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-04-16, 16:32   #3548
Isanka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Vinnga Pokaż wiadomość
Niestety...
Haha
Też mi się często śnią sprawy zębowe Będzie dobrze, nie stresuj się Nie stracisz niczego prócz ósemki
dzięki

Cytat:
A jacy są Wasi ortodonci? Wszystko Wam tłumaczą czy raczej same musicie dopytywać co, jak, kiedy i dlaczego?
mi orto zawsze wszystko tłumaczy, ale nie w czasie pracy, tylko jak już skończy grzebać mi w buzi

Cytat:
Np. z tymi ósemkami - orto sama mi niczego nie mówiła. Musiałam ją trzy wizyty męczyć o informację o tych ósemkach. Z moimi siódemkami tak samo - najpierw twierdzila, że wystarczy zalakować, później, że mam trzy ubytki, a wczoraj, że w siódemkach są dwa ubytki, jeden do obserwacji, a próchnica w trzech innych zębach
Nie no bez przesady, skoro jesteś jej pacjentką i Ty jej płacisz to powinna swoją pracę wykonywać porządnie, a nie odwalać manianę Ja na twoim miejscu gdybym była na początku leczenia, to pomyślałabym o zmianie ortodonty... Moja zapomniała poinformować mnie o usuwaniu ósemek przed rozpoczęciem leczenia, przez co teraz musiałabym czekać jakieś pół roku żeby zrobić to nfz (a muszę mieć do wakacji usunięte, bo w następnym roku operacja) na co ona zaproponowała żebym usunęła je prywatnie, a ona za to będzie mnie leczyła bezpłatnie właśnie dopiero gdy czytam takie wypowiedzi na temat waszych orto, to zaczynam doceniać swoją...
Isanka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-16, 16:59   #3549
Miss Rose Lips
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez luniaska Pokaż wiadomość

witamy jakiś kwietniowy wysyp aparatów mnie też się wszystko wrzyna i cały czas chodzę zaklejona woskiem i już nawet nie wydłubuje go do jedzenia, więc już połowe zjadłam
ja mam oba łuki, więc zęby stykają mi się tylko na pierścieniach myślę, że musimy się jeszcze przyzwyczaić
a wstawisz może zdjęcie? chętnie zobaczyłabym Twój aparat, bo nie słyszałam o nim
Tak jak prosiłaś dodaję zdjęcie mojego aparatu samoligaturującego (QuicKlear) i zębów. Aparat założony póki co na górny łuk. Na jedynkach mam dość zniszczone wypełnienia kompozytem (mają już jakieś 10 lat) Jedynki były w prostej linii ale przez tydzień noszenia aparatu jedna zeszła niżej i ciut do przodu, bo chyba robi miejsce dla tej krzywej dwójki. Mam dość mocno ściśnięte zęby u góry a na dole stłoczenia i ortodonta powiedział, że poradzi sobie bez usuwania zębów, prócz ósemek zatrzymanych rosnących pionowo w stronę siódemek. Ósemki nie przeszkadzały w leczeniu ortodontycznym tylko były usuwane dlatego, żeby nie popsuły później efektu i zęby nie zaczęły znów się krzywić.
Nie ma co się chwalić tym zdjęciem i stanem zębów ale pocieszam się tym, że jak już zrobię to co będę chciała zrobić (aparat, koronki i wybielanie) to będę miała Hollywoodzki uśmiech
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg zamki QuicKlear.jpg (53,0 KB, 76 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg zamki QuicKlear 2.jpg (62,1 KB, 88 załadowań)

Ślub 13.09.2014 r.
Stary 2013-04-16, 17:37   #3550
zuzass
Raczkowanie

właśnie wróciłam z separacji trwało to chwilę i nic mnie kompletnie na szczęście nie bolało ! nic a nic, żadnego dyskomfortu jedynie teraz w domu czuję, że zęby na dole te przednie jeszcze bardziej się ścisnęły? heh

dwie dolne zatrzymane ósemki do usunięcia, na górze ich nie ma na szczęście.. uff.
zuzass jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-16, 17:43   #3551
luniaska
Raczkowanie

Cytat:
Tak jak prosiłaś dodaję zdjęcie mojego aparatu samoligaturującego (QuicKlear) i zębów. Aparat założony póki co na górny łuk. Na jedynkach mam dość zniszczone wypełnienia kompozytem (mają już jakieś 10 lat) Jedynki były w prostej linii ale przez tydzień noszenia aparatu jedna zeszła niżej i ciut do przodu, bo chyba robi miejsce dla tej krzywej dwójki. Mam dość mocno ściśnięte zęby u góry a na dole stłoczenia i ortodonta powiedział, że poradzi sobie bez usuwania zębów, prócz ósemek zatrzymanych rosnących pionowo w stronę siódemek. Ósemki nie przeszkadzały w leczeniu ortodontycznym tylko były usuwane dlatego, żeby nie popsuły później efektu i zęby nie zaczęły znów się krzywić.
Nie ma co się chwalić tym zdjęciem i stanem zębów ale pocieszam się tym, że jak już zrobię to co będę chciała zrobić (aparat, koronki i wybielanie) to będę miała Hollywoodzki uśmiech
Bardzo ładny aparat w wątku o samoligaturkach ktoś pokazywał chyba ten sam i masz śliczne zęby a gdybyś nie napisała o tych dobudowanych jedynkach to w ogóle bym się nie domyśliła, że to nie 'Twoje'
efekt końcowy na pewno będzie piękny

---------- Dopisano o 18:43 ---------- Poprzedni post napisano o 18:40 ----------

Cytat:
Napisane przez zuzass Pokaż wiadomość
właśnie wróciłam z separacji trwało to chwilę i nic mnie kompletnie na szczęście nie bolało ! nic a nic, żadnego dyskomfortu jedynie teraz w domu czuję, że zęby na dole te przednie jeszcze bardziej się ścisnęły? heh

dwie dolne zatrzymane ósemki do usunięcia, na górze ich nie ma na szczęście.. uff.
to już będzie teraz tylko gorzej żartuję ja nie miałam separacji i mój orto wciskał mi pierścienie 'na chama' więc na pewno u Ciebie odbędzie się wszystko bezboleśnie
a zakładasz górę też czy tylko dół?

TenBrook T-Clear - 11.04.2013
luniaska jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-04-16, 17:46   #3552
hihihi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez misz_masz Pokaż wiadomość
Kiedy masz następną wizytę ?
w czwartek idę na krótką wizytę, a na tą normalną idę 9 maja a Ty?

'-You still love her, huh?
-I can't imagine the day I won't.'

Dexter w spódnicy
hihihi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-16, 17:55   #3553
misz_masz
Raczkowanie

Cytat:
w czwartek idę na krótką wizytę, a na tą normalną idę 9 maja a Ty?
Ja mam krótką za tydzień (właśnie co orto robi na tych krótkich, bo mam pierwszy raz taką ) a normalna 11 maja
Stary 2013-04-16, 18:02   #3554
Anecka
Zakorzenienie

Vinnga, lepiej idz na konsultację do innego orto. Mnie to sie wydaje, ze ta Twoja w ogole nie przyklada sie do tego co robi..

Dziewczyny nie wiem co mam robic, czy w ogole poruszac temat z orto i jak to zrobic.. bo w czerwcu ma mi sciagac gore a ja mam szpary miedzy zebami ale przy linii dziasel, czyli tak jakbym miala nierowne zęby bo na dole sie stykaja a przy dziaslach nie..
no i nie wiem czy mam POPROSIC (?) o stripping? bo chyba wlasnie stripping sie wtedy robi? jesli sie myle to mnie poprawcie.
Z tego co kojarze to kiedys chyba mu wspominalam o strippingu i chyba mi powiedzial ze to bez sensu bo bede miec waskie zeby.. cos tak mi sie kojarzy

Dwa - dobudowywanie kompozytem, robi sie u orto czy u stomatologa?

Aneckowo

metal gora - 06.02.2012
metal dol - 12.06.2012
Anecka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-16, 18:09   #3555
lala2506
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Anecka Pokaż wiadomość
Vinnga, lepiej idz na konsultację do innego orto. Mnie to sie wydaje, ze ta Twoja w ogole nie przyklada sie do tego co robi..

Dziewczyny nie wiem co mam robic, czy w ogole poruszac temat z orto i jak to zrobic.. bo w czerwcu ma mi sciagac gore a ja mam szpary miedzy zebami ale przy linii dziasel, czyli tak jakbym miala nierowne zęby bo na dole sie stykaja a przy dziaslach nie..
no i nie wiem czy mam POPROSIC (?) o stripping? bo chyba wlasnie stripping sie wtedy robi? jesli sie myle to mnie poprawcie.
Z tego co kojarze to kiedys chyba mu wspominalam o strippingu i chyba mi powiedzial ze to bez sensu bo bede miec waskie zeby.. cos tak mi sie kojarzy

Zapytałabym o stripping

Wiecie co? Bałam się, że znowu mnie zęby będą bolały (bolało przy podkręcaniu wczoraj na wizycie), a w zasadzie boli mnie tylko jeden, z którego w sobotę mi odpadł zamek

Ponawiam moje pytanie: jak robicie tak wyraźne zdjęcia zębów i jakim sprzętem??
lala2506 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-04-16, 18:13   #3556
hihihi
Zakorzenienie

Cytat:
Ja mam krótką za tydzień (właśnie co orto robi na tych krótkich, bo mam pierwszy raz taką ) a normalna 11 maja
nie wiem właśnie, też mam pierwszy raz tą krótką

'-You still love her, huh?
-I can't imagine the day I won't.'

Dexter w spódnicy
hihihi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-16, 18:28   #3557
madziara_07
Zadomowienie

Cytat:
Tak jak prosiłaś dodaję zdjęcie mojego aparatu samoligaturującego (QuicKlear) i zębów. Aparat założony póki co na górny łuk. Na jedynkach mam dość zniszczone wypełnienia kompozytem (mają już jakieś 10 lat) Jedynki były w prostej linii ale przez tydzień noszenia aparatu jedna zeszła niżej i ciut do przodu, bo chyba robi miejsce dla tej krzywej dwójki.
fajny aparat! a tych wypelnien na jedynkach rzeczywiscie nie widac, a zabki masz biale wiec efekt bedzie super.
Vinnga popieram zdanie dziewczyn zebys szla do innego ortodonty i napewno leczyla zeby u kogos innego bo te jej mylenie sie na temat ile zebow do leczenia to dla mnie brzmi jak proba wyciagniecia kasy.
mi tez sie snia zeby ostatnio snilo mi sie ze mam jeszcze bardziej powykrzywiane zeby niz w rzeczywistosci (nie wiem jak to mozliwe) tak jakby w dwoch rzadkach rosly i az sie obudzilam z poczuciem ulgi ze jak to dobrze ze zakldama ten aparat to sie to wyprostuje

a pamietacie sparwe mojej szostki niewyleczalnej? znaczy wyleczalnej ale za straaaaszna kase? udalo mi sie skontaktowac z ortodontka i poki co kazala nic nie usuwac az obejrzy sama na wizycie-najwyzej dolu nie zalozy. uspokoilam sie wiec czekam na 27 kwietnia zeby zagladac tutaj legalnie/oficjalnie
Stary 2013-04-16, 18:57   #3558
zuzass
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez luniaska Pokaż wiadomość
to już będzie teraz tylko gorzej żartuję ja nie miałam separacji i mój orto wciskał mi pierścienie 'na chama' więc na pewno u Ciebie odbędzie się wszystko bezboleśnie
a zakładasz górę też czy tylko dół?
oj, to już wolę te gumeczki niż jakby "na chama" miała mnie pierścieniami atakować hehe
zakładam górę i dół
zuzass jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-16, 18:57   #3559
luniaska
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez madziara_07 Pokaż wiadomość

a pamietacie sparwe mojej szostki niewyleczalnej? znaczy wyleczalnej ale za straaaaszna kase? udalo mi sie skontaktowac z ortodontka i poki co kazala nic nie usuwac az obejrzy sama na wizycie-najwyzej dolu nie zalozy. uspokoilam sie wiec czekam na 27 kwietnia zeby zagladac tutaj legalnie/oficjalnie
super, że wszystko się wyjaśniło to czekamy na Twoje odrutowanie ciesz się teraz i jedz ile dusza zapragnie

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-04-16, 19:00   #3560
pirisand
Rozeznanie

Cytat:
A co to za aparat?
to aparat na podniebieniu nie wiem jak mam to inaczej wytłumaczyć będzie mi przechodził przez podniebienie od 6 lewej do 6 prawej
takie badziewne ustrojstwo

Cytat:
Tak w ogóle to nie wiecie czy w miejscu, gdzie robią zdjęcia RTG, mogą mi wywołać zdjęcie rtg z płytki? Jak usuwałam ostatnio ósemkę, to miałam wykonywane w klinice zdjęcie i nagrano mi je na płytkę. Stwierdziłam, że nie ma sensu robić do następnego zabiegu nowego zdjęcia i mogłabym wywołać to z płyty, ale nie wiem czy tak można?
wiesz co.. ja szukałam takiego miejsca i niestety nie znalazłam. Musiałam ponownie robić zdjęcie bo moja orto potrzebowała mieć rtg "do ręki" nie na płycie :/
jak znajdziesz to się pochwal bo sama jestem ciekawa czy gdzieś wywołują z płyty

Cytat:
Nic się nie bój, ja już 1.5 tygodnia chodzę ze złomkiem na podniebieniu i DA się żyć i nawet jeść Ale na początku to myślałam, że wrócę do gabinetu i go zdejmę. Teraz jest już wszystko ok, prawie nie seplenię. Czasami tylko zasyczę I przede wszystkim nie jestem już głodna
Też mam założony ten łuk, tylko u mnie trzeba wprowadzić 7 do łuku
tak? no troszkę mnie pocieszyłaś

Cytat:

dobudowuje się chyba u stomatologa. Tobie chyba też radziłabym wybrać się na konsultację do innego orto bo już od dłuższego czasu nie podoba mi się postępowanie Twojego orto...
Stary 2013-04-16, 19:07   #3561
lala2506
Zakorzenienie

Odpowie mi któraś co do tych zdjęć? Bo chciałabym sobie porównywać efekty, ale nie wychodzą mi
lala2506 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-16, 19:23   #3562
misz_masz
Raczkowanie

Cytat:
nie wiem właśnie, też mam pierwszy raz tą krótką
To jak już będziesz po tej wizycie, napisz jak wygląda mniej więcej

Cytat:
Napisane przez lala2506 Pokaż wiadomość
Odpowie mi któraś co do tych zdjęć? Bo chciałabym sobie porównywać efekty, ale nie wychodzą mi
Ja robię lustrzanką, z większej odległości tak by było widać całą twarz, a potem wycinam same zęby. Wychodzą ładne i wyraźne, czasami to aż za bardzo
Stary 2013-04-16, 19:33   #3563
Miss Rose Lips
Raczkowanie

Odp: Dot.: Aparaty ortodontyczne cz.XIII

Cytat:
Napisane przez lala2506 Pokaż wiadomość
Ponawiam moje pytanie: jak robicie tak wyraźne zdjęcia zębów i jakim sprzętem??
Ja robię zdjęcia kamerą z funkcją robienia zdjęć (dokładnie to mam najzwyklejszą Sanyo Xati nie pamiętam numeru modelu). Ustawiam opcję Macro i robię zdjęcie z bliska. Wsio

---------- Dopisano o 20:33 ---------- Poprzedni post napisano o 20:31 ----------

Cytat:
Ja robiłam u stomatologa. Ortodonta nie powinien się tym zajmować

Ślub 13.09.2014 r.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-04-16, 19:45   #3564
wesola84
Rozeznanie

Cytat:

Moim zdaniem możesz zapytać orto o te szpary, ale stripping to chyba nie najlepsze wyjście, bo wtedy poprzestawiają Ci się tzw. triady (zęby górne nie będą współgrały z dolnymi), a te górne mogą rzeczywiście później wyglądać niekorzystnie - będą za wąskie. Jeśli to nie rzuca się w oczy, to moim zdaniem nie powinnaś się tym przejmować. Ja sama mam szparkę tuż przy dziąśle pomiędzy górnymi jedynkami i jakoś mnie to nie denerwuje A jeśli chodzi o odbudowywanie, to robiłam to u orto, ale to dlatego (tak mi się wydaje, że dlatego), bo to klinika estetyki uśmiechu czy coś w tym stylu - i ortodoncja i stomatologia zarówno zwykła jak i estetyczna.

Miłość to jedyny sens tego szalonego snu, w którym jesteśmy uwięzieni.
wesola84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-16, 19:45   #3565
Anecka
Zakorzenienie

Cytat:

dobudowuje się chyba u stomatologa. Tobie chyba też radziłabym wybrać się na konsultację do innego orto bo już od dłuższego czasu nie podoba mi się postępowanie Twojego orto...
pOKI CO nie stac mnie zeby isc do innego na konsultacje :/ ale zobacze, bo jesli nie sciagne w czerwcu gory, to w Londynie wybiore sie do innego (jak znajde prace szybko) i bede tam konczyc leczenie wiec sila rzeczy bede u innego, ale to na 50%.

wesola, ja sie nie dziwie ze Ci przeszkadza szparka, bo masz piekne zeby a moje nie roznia sie od czasu rozpoaczecia leczenia

Aneckowo

metal gora - 06.02.2012
metal dol - 12.06.2012

Edytowane przez Anecka
Czas edycji: 2013-04-16 o 19:46
Stary 2013-04-16, 20:16   #3566
Jigoku
Zakorzenienie

Cytat:

Jeśli zalezy Ci na efekcie estetycznym to u protetyka

kosmetyki [urlhttps://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1170481][/url]
książki
Jigoku jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-16, 20:18   #3567
Anecka
Zakorzenienie

aha, no to hmm bede musiala w UK znalezc dobrego dentyste zeby mi dobudowal te moje szpikulce :P
Raczej w Polsce juz nie zdaze, z reszta jestem bez pracy wiec nie ma o czym pisac.

Aneckowo

metal gora - 06.02.2012
metal dol - 12.06.2012
Stary 2013-04-16, 20:28   #3568
mariolab
Przyczajenie

ja wczoraj byłam u mojej orto na analizie i sama zaczynam się bać :P mam usunąć jedną 8 to jakoś zniosę i ściagnąć niewielki kamień to też wytrzymam termin założenia aparatu mam na lipiec zresztą tak sama chciałam bo będę mieć urlop więc się nauczę i mówić i płakać z bólu mam jakieś cementowanie czy coś cokolwiek to znaczy, później założony hyrax a po jakiś 14 dniach dolny łuk i chyba 4 zamki na górze no i kochana maska moja przytulanka do poduszki :P już dzisiaj zastanawiam się jak będę w tym spać

powiedzcie mi co to jest to cementowanie czy coś no i jak w tym ustrojstwie spać ?????????? przeraża mnie jeszcze to że mogę seplenić a muszę się nauczyć szybko mówić bo mam ciągły kontakt z ludźmi
mariolab jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-16, 20:59   #3569
Vinnga
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Isanka Pokaż wiadomość
dzięki

mi orto zawsze wszystko tłumaczy, ale nie w czasie pracy, tylko jak już skończy grzebać mi w buzi

Nie no bez przesady, skoro jesteś jej pacjentką i Ty jej płacisz to powinna swoją pracę wykonywać porządnie, a nie odwalać manianę Ja na twoim miejscu gdybym była na początku leczenia, to pomyślałabym o zmianie ortodonty... Moja zapomniała poinformować mnie o usuwaniu ósemek przed rozpoczęciem leczenia, przez co teraz musiałabym czekać jakieś pół roku żeby zrobić to nfz (a muszę mieć do wakacji usunięte, bo w następnym roku operacja) na co ona zaproponowała żebym usunęła je prywatnie, a ona za to będzie mnie leczyła bezpłatnie właśnie dopiero gdy czytam takie wypowiedzi na temat waszych orto, to zaczynam doceniać swoją...
Ósemki zatrzymane można usuwać na NFZ ?
Fajnie, że Twoja orto tak się zachowała Wiesz co, ja jestem już pod koniec leczenia. Ortodontka powiedziała miesiąc temu, że za 3-5 miesięcy ściągamy aparat. Ja z mojej na początku byłam zadowolona, nie naciągała mnie w żaden sposób, a te jej niedomówienia i fakt, że o wszystko muszę się dopytywać, nie przeszkadzały mi. Zaufałam jej, szczególnie że zawsze się trzyma terminów i że nie kazała mi usuwać zdrowych czwórek. Sytuacja się zmieniła, gdy postanowiłam u niej też leczyć się stomatologicznie. Wtedy zaczęło się takie dziwne traktowanie i te nieścisłości

Myślę, że nie ma sensu zmieniać ortodonty na koniec leczenia i też czytałam, że mało kto bierze pacjentów, którzy zakładali aparat i leczyli się u kogoś innego. Ale na pewno przenoszę swoje leczenie zębów do innego lekarza i postanowiłam zapytać się kogoś innego o usuwanie górnych ósemek
Dzięki za rady
Cytat:
Bardzo fajny aparat
Cytat:

Tak jak już napisałam Isance, zmiana ortodonty pod koniec leczenia może być trudna i wyjść na moją niekorzyść, ale na pewno zmieniam stomatologa !
Hm, ja myślę, że to się kwalifikuje do stomatologii estetycznej albo może protetyki
Cytat:
Napisane przez madziara_07 Pokaż wiadomość
fajny aparat! a tych wypelnien na jedynkach rzeczywiscie nie widac, a zabki masz biale wiec efekt bedzie super.
Vinnga popieram zdanie dziewczyn zebys szla do innego ortodonty i napewno leczyla zeby u kogos innego bo te jej mylenie sie na temat ile zebow do leczenia to dla mnie brzmi jak proba wyciagniecia kasy.
mi tez sie snia zeby ostatnio snilo mi sie ze mam jeszcze bardziej powykrzywiane zeby niz w rzeczywistosci (nie wiem jak to mozliwe) tak jakby w dwoch rzadkach rosly i az sie obudzilam z poczuciem ulgi ze jak to dobrze ze zakldama ten aparat to sie to wyprostuje

Też tak to dla mnie brzmi...
Pamiętam Twoją sprawę Rozwiązanie Twojej orto brzmi rozsądnie Mam nadzieję, że z Twoim zębem nie jest tak źle
Stary 2013-04-16, 21:35   #3570
luniaska
Raczkowanie

Jigoku a jak Twoje dziąsła? Udało się coś zaradzić?

---------- Dopisano o 22:35 ---------- Poprzedni post napisano o 22:33 ----------

Cytat:
Ja robię lustrzanką, z większej odległości tak by było widać całą twarz, a potem wycinam same zęby. Wychodzą ładne i wyraźne, czasami to aż za bardzo
Ja robię tak samo, tylko mam zwykły aparat cyfrowy

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości