|
|
#331 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: przebijanie uszu małym dzieciom?
dlaczego nie te o kolczykach? ja mialam przebijane gdzies jak mialam 6 lat i to moja mama tego chciala, ja sie balam, za pierwszym razem ucieklam od kosmetyczki
potem juz sama tego chcialam i przebilam, jestem zadowolona ze zrobilam to wtedy (podobny wiek jak 5 lat), bo teraz na pewno juz bym sie na to nie zdecydowala, bo jestem bardzo strachliwa i wsyztskie sczepionki itd. to dl mnie tragedia. a kolczyki uwielbiam nosic najlepiej codziennie inne i pasujace do ubrania a gdyby nie to, ze wlasnie jako 6 latka chcialam to bym ich wcale nie mialam. tez nie podobaja mi sie u niemowlaczkow i ogolnie malych dzieci takie kolczyki ale 5, 6 latka czemu nie? jesli kolczyki sa malutkie i bezpieczne to bez przesady....
|
|
|
|
|
#332 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Widze, że strasznie sie uniosłas i dopisałaś sobie wszytsko co tylko chciałas do mojej wypowiedzi. W swoim poprzednim poscie podkresliłas duzymi literami, że każda dziewczynka miała w przedszkolu kolczyki. Zdziwiło mnie to zwyczajnie i bez zadnych podtekstów ![]() Cytat:
|
|
|
#333 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ja sama nie przebiłabym mojemu dziecku uszu tak wcześnie, nawet by mi to do głowy nie przyszło (chociaż może 5-6 lat - kto wie?), ale nie mam za złe moim rodzicom że przekłuto mi uszy kiedy miałam 1,5 roku. nie każde dziecko strasznie cierpi i ma traumę po przebiciu uszu we wczesnym dzieciństwie. poza tym chyba wyolbrzymiacie problem bo piszecie o kolczykach u małych dzieci jakby był to tatuaż na czaszce.
|
|
|
#334 |
|
Zakorzenienie
|
I na koniec chciałabym jeszcze bardzo niesmiało nadmienic, ze łatwo mówić: ja mojemu dziecku cos tam, cos tam... To truizm, ale pogadamy jak te Wasze dzieci będą na świecie. Czasem (czesto
) nasze postanowienia odwieszamy na kołek i postepujemy i myslimy tak jak wczesniej nigdy nam się nie zdarzało...
|
|
#335 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ale ja raczej pozostanę wierna moim poglądom w jakichś 60% wiadomo, że łatwo jest się ugiąć pod żądaniami dziecka, ale już bez przesady.
|
|
|
#336 |
|
Zadomowienie
|
Luba - święta racja
ja np poległam totalnie w temacie smoczka - starszy mial nie miec a zyc bez niego nie mogl, mlodszy mial miec, a nawet nie spojrzal ![]() ludzie, jakie to straszne patrzenie na zadawanie bólu dziecku??? bez przesady, przy tej ilosci szczepionek jaka sie dzieciom funduje dwa uklucia wiecej to juz naprawde bez znaczenia...
|
|
|
|
|
#337 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Po prostu nasze poglądy zmieniają się w jakims stopniu ciągle. Wiek, ilość dzieci, pieniędzy, mąż, kochanek, nawet tak trywialna rzecz jak nasza waga moze miec wpływ na nasze postrzeganie świata. A dziecko zmienia nas czasem tak bardzo... nie jego żadania, nie jego chcenia, ale samo jego istnienie nas zmienia.
|
|
|
#338 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Kolczykowanie niemowląt jest dla mnie prymitywne i dziwię się tym rodzicom, którzy fundują takie "ozdoby" swoim dzieciom
|
|
|
|
|
|
#339 |
|
Zakorzenienie
|
calkiem-spoko, w całej rozciągłości zgadzam się z Twoim zdaniem
|
|
#340 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#341 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ktos napisal, ze nie mozna porownywac tego do robienia tatuazy itd. Niby dlaczego? kolczyk w pepku, brwi, uszach...tyle, ze jedno jest bardziej popularne niz drugie. Nic wiecej Czemu wiec od razu w pepku nie zrobic? ![]() W ogole nie rozumiem jak mozna podejmowac nieodwracalne decyzje dotyczace cudzego wygladu i uwazac to za calkowicie ok. Dziecko to jest czlowiek, a nie krzeslo/pies/fortepian.
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#342 |
|
Zadomowienie
|
normalnie mozna
bedac rodzicem podejmuje sie mnostwo mniej lub bardziej istotnych decyzji odnosnie swojego dziecka kolczyki sa akceptowane kulturowo w naszym spoleczenstwie wiec ta NIEODWRACALNOŚĆ nie robi nic złego poza tym mozna kolczyki wyjac i dziurki zarosna ![]() jak pisalam wyzej - kolczyki nie sa niezbedne i konieczne, ale nie sa tez złem straszliwym czy rozpuszczaniem dziecka btw - ile sposrod wypowiadajacych sie ma dzieci? |
|
|
|
|
#343 |
|
Zakorzenienie
|
no ja nie wiem, bo ja latami nie nosilam kolczykow i jakos mi te dziurki zarosnac nie chcialy
nieodwracalnosc nie robi nic zlego?..kolczyk w brwi tez jest akceptowany kulturowo i co z tego? w ogole zadnych argumentow tu nie widze.
|
|
#344 |
|
Zakorzenienie
|
Żeby dziewczynki tylko takie problemy miały, że matka zaprowadziła do kosmetyczki uszy przebić.
Dzieci dotykają o wiele gorsze nieszczęścia, jak chociażby są maltretowane, czy do szkoły chodzą bez drugiego śniadania i w dziurawych butach, bo w domu bieda aż piszczy. To dopiero są problemy, a nie jakieś dwie dziurki w uszach. Nie przesadzajmy już, że to takie oszpecanie. W kulturze nie tylko polskiej, ale europejskiej i na całym świecie, przekłute uszy na nikim wrażenia nie robią, nikt nie odbiera tego, jako czegoś wykraczającego poza normy wyglądu. Więc nie rozumiem, o co tutaj takie wielkie halo.
|
|
#345 |
|
BAN stały
|
A co to ma za znaczenie
![]() Przecież nie trzeba jeszcze mieć dzieci, żeby wiedzieć, że swoim potomkom uszu się przekłuwać nie będzie w wieku niemowlęcym ani takim, gdy to dziecko jest zbyt małe, by cokolwiek zrozumieć. Mam na tyle rozumu w głowie, żeby nie fundować tak małej istocie "ozdoby" niczym z dzikiego afrykańskiego plemienia, bo NICZEMU dobremu to nie służy, a dla mnie jest wręcz objawem głupoty rodzica, bo przeważnie takie zakolczykowane niemowlaki widać w rodzinach, które zbyt wysokim statusem intelektualnym się poszczycić nie mogą. Bo to jest akurat o tym wątek. |
|
|
|
|
#346 |
|
Zakorzenienie
|
Fresa, ale to jest watek o przekluwaniu uszu, takze nie piszemy tu o biedzie i maltretowaniu dzieci. Przychodzisz teraz tak troche na zasadzie do watku "mam krzywy zgryz" mowic:
"boze cieszcie sie, ze tylko zgryz krzywy, niektorzy nogi nie maja..o co tu halo wielkie?" I tak jeszcze z innej beczki. Spolecznie/kulturowo akceptowane no super, ale u kobiet doroslych!! Jak 11 latka zaklada mini dlugosci paska i kabaretki to jest poruszenie, lolitki, dzieci emanujace seksualnoscia bla bla bla... a kolczyki niby jaka funkcje pelnia? taka sama: podkreslenie atrakcyjnosci seksualnej. (poniekad)
|
|
#347 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Robiłaś jakieś statystyki? Cytat:
.
|
|
|
#348 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
|
#349 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale nie dla każdego Twoje otoczenie będzie oznaczało reprezentatywną grupę .Więc Twoja teoria jest bardzo na wyrost.
|
|
|
#350 |
|
BAN stały
|
No pewnie, że jest
Ale znam rodzinę, która zakolczykowała dziewczynkę - niemowlaka. Oprócz kolczykowania zajmują się kupowaniem z kredytów konsumpcyjnych swoim małym dzieciom tylko oryginalnych bucików adidasa, robieniem im miliarda zdjęć, kupowaniem ton zabawek, a dziewczynka ma taką samą sukienkę jak jej lalka i tak bywają wystrojone czasem![]() Mnie to osobiście trochę żenuje, ale zawsze to dobry przykład, jak NIE wychowywać dzieci. |
|
|
|
|
#351 |
|
BAN stały
|
u-Uu, Spokusiówna, pilnuj siem, zaostrzyli regulamin i zalegalizowali pełną amerykankę...
![]() W moim przekonaniu niemowlętom, z tym ich brakiem ;-) jeszcze włosów, przez które nie prześwitywałaby zbyt duża głowa , kolczyki urody na pewno nie dodają.
|
|
|
|
|
#352 |
|
Zakorzenienie
|
eee tam zaostrzyli
tyle, ze punkt gratis pojdzie, za to, ze juz sie mialo punkty
|
|
#353 |
|
BAN stały
|
Łatwo Ci dziołcha mówić, jak Ci nikt nie zarzuci, żeś jest paskud recydywista...
|
|
|
|
|
#354 |
|
Zakorzenienie
|
![]() ano wiadomo... na mnie sie nikt nie uwzial
|
|
#355 |
|
BAN stały
|
Właśnie.
Na Ciebie się nikt nie uwziął. ![]()
|
|
|
|
|
#356 |
|
Zadomowienie
|
Wracając do tematu...
![]() Ja miałam przebite w wieku 6-ciu lat. Sama chciałam i męczyłam mamę, aż mnie zaprowadziła do kosmetyczki. Wszystko się ładnie wygoiło i nie miałam nigdy żadnego problemu z uszami. Natomiast przebijania uszu niemowlakom nie popieram, wg mnie jest to za maleńkie dziecko. Ja bym tego nie zrobiła. No ale wszystko pozostaje w gestii rodzica. |
|
|
|
|
#357 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja miałam przekłute uszy w 3 klasie podstawówki. Ile wtedy ma się lat?
|
|
|
|
#358 |
|
Zakorzenienie
|
moja mama przebiła mi uszy kiedy miałam 7 lat.bardzo chciałam mieć kolczyki.
myślę,że gdybym miała córkę postąpiłabym tak samo jak moja mama. małe dzieci często uszkadzają sobie uszka ciągnąc za kolczyki.przeszkadza im w spaniu,ubieraniu(opisuję sytuację szwagierki i jej córki). nie wyobrażam sobie przekłukawnie uszu niemowlętom co właśnie zrobiła moja szwagierka widziała już śmieszniejsze sytuacje,kiedy nowordkowi zakłada się złotą bransoletkę na przegób rączki |
|
|
|
|
#359 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
|
#360 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
sorry,ale co Ty gadasz? po pierwsze to nie jest jakies widzi mi sie w stylu,ze chce miec tatuaz tylko to sa kolczyki w uszach....moze Ty myslisz o kolczyku w pepku?bo nie wiem o co Ci chodzi.... przeciez to sa kolczyki w uszach,ktore predzej czy pozniej kazda dziewczyna ma..... ja nie wiem....ja uwazam,ze w tym wieku to nie ejst zadna zbrodnia....co wiecej swojemu dziecku tez zrobie w wieku 5 lat...nie wiem jakie sa tego skutki?chyba takie,ze ladnie sie wyglada....i na pewno bede jak to nazwalas 'myslacym rodzicem' |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:09.

potem juz sama tego chcialam i przebilam, jestem zadowolona ze zrobilam to wtedy (podobny wiek jak 5 lat), bo teraz na pewno juz bym sie na to nie zdecydowala, bo jestem bardzo strachliwa i wsyztskie sczepionki itd. to dl mnie tragedia. a kolczyki uwielbiam nosic najlepiej codziennie inne i pasujace do ubrania
a gdyby nie to, ze wlasnie jako 6 latka chcialam to bym ich wcale nie mialam. tez nie podobaja mi sie u niemowlaczkow i ogolnie malych dzieci takie kolczyki ale 5, 6 latka czemu nie? jesli kolczyki sa malutkie i bezpieczne to bez przesady....

wez laskawie pod uwage, ze gdzies indziej moze byc inaczej niz w twoim otoczeniu 

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)

.

swoim małym dzieciom tylko oryginalnych bucików adidasa, robieniem im miliarda zdjęć, kupowaniem ton zabawek, a dziewczynka ma taką samą sukienkę jak jej lalka i tak bywają wystrojone czasem