|
|
#331 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mercilon! Pytanie do Doktora :)...
Cytat:
Tak samo jak wypowiedzi w internecie niewiele powiedza - nie wiadomo jaki odsetek stosujacych mercilon kobiet sie wypowiada.Zawsze latwiej pisac o tym, ze cos zle sie dzieje niz chwalic lub pisac ze nic sie nie zmienilo. Mozesz jedynie wywnioskowac ze niektore maja spadek libido a inne nie, niektore narzekaja na suchosc pochwy a inne nie, niektore tyja a inne zachowuja wage lub nawet chudna. |
|
|
|
|
#332 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Nasilenie tych objawów w zależności od rodzaju tabletek jest raczej sprawą indywidualną.
|
|
#333 |
|
Raczkowanie
|
A ja się podłączę do wątku. Czy może się pojawić jakaś interakcja pomiędzy Mercilonem a Asentrą (przeciwdepresyjna, substancja czynna - sertralina)? Nigdzie w ulotce nie znalazłam takiej informacji
|
|
|
|
#334 |
|
Przyczajenie
|
A ja wszedzie szukam interakcji między mercilonem a duomoxem... Ślicznie prosze Panie Doktorze, niech mi Pan powie, czy rozpoczęcie kuracji duomoxem (1g Amoxicillinum) drugiego dnia po rozpoczeciu trzeciego opakowania Mercilonu może bardzo ograniczać działanie tabletek? Duomox biorę już czwarty dzień. Jeżeli ogranicza to na jak długo? Moja pani ginekolog "nie może mi pomóc". Prosze o szybka odpowiedź...
|
|
|
|
#335 |
|
Raczkowanie
|
Wydaje mi się że ten wątek ciągle jest jako jeden z pierwszych. Nie umiem tu linka wrzucić ale odpowiedz pana doktora była nastepująca:
INTERAKCJE LEKÓW: Do Pana Doktora-Yasmin a Apo-amoxi...możliwe interakcje? Interakcja leków - skomplikowana sprawa. Pierwsza zasada - trzymamy się informacji z ulotki. Druga zasada - interakcja podczas brania tabletek z pierwszej połowy opakowania będzie miała większe znaczenie niż gdy będzą to już tabletki bliższe końcówko "listka" Trzecia "prawda" - każdy trochę inaczej metabolizuje leki (i nie tylko leki ale pokarm, alkohol itp.) Nie jestem też "Chodzącą Interaktywną Bazą Danych" o interakcjach wszystkiego ze wszystkim.(Nie byłem nigdy kujonem Nie podam zatem konkretnych wytycznych. Z powyższego wynika jednak zasada ogólna - lepiej dla własnego spokoju, mając 2 możliwości postępowania, wybra tę bardzie restrykcyjną. "Przyszpilam" wątek, coby sobie jakiś czas u góry powisiał. |
|
|
|
#336 |
|
Zadomowienie
|
Novynette ,a wypadanie włosów ??
Mam takie pytanie czy któraś z was spotkała się z takimi objawami ? W lipcu zaczełam przyjmować te tabletki (wcześniej brałam Regulon i diane35) i po jakichś 2tyg. zauważyłam ,że mi włosy wypadają. Zaczełam używać maseczki Wax (niby bardzo dobra) i jeszcze zaczełam brać Capivit A+E i nic. Do dzisiaj mi strasznie wypadają mam wrażenie ,że zaczynam łysieć
...W piątek idę do ginekologa może mi coś poradzi ,ale nie mogłam się powstrzymać i pisze do was bo strasznie się niecierpliwie ... dziękuje za każdą odpowiedz
|
#337 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Novynette ,a wypadanie włosów ??
Ja mam odwrotnie - brałam Yasmin- przestałam (czekam do okresu,zeby wziąść).Jak brałam włosy zrobiły mi się obłędnie gęste.
Teraz wychodzą niesamowicie. Na pewno jest związek...to tak jak jedne kobiety tyją a inne chudną przez pigułki...
|
|
#338 |
|
Przyczajenie
|
biore Novynette (teraz pierwsze opakowanie ale pare miesiecy wczesniej tez juz je jadlam) i nie zauwazylam u siebie problemow z wlosami
|
|
|
|
#339 |
|
Zadomowienie
|
ja zauwazyłam ze po odstawieniu tabletek i plastrów później zaczeły mi wypadac włosy!
tez nie wiem jak z tym walczyc...asia27 |
|
|
|
#340 |
|
Zadomowienie
|
a ja zauważyłam ,że w tygodniu gdy mam okres i odkładam tabletki podczas mycia włosky tak nie wypadają...
|
#341 |
|
Zakorzenienie
|
Ja biorę Novynette od 2 tygodni i własciwie złapałam sie na tym że włosy mi zaczęły wypadac bardziej niż zawsze, ale w sumie to myślałam ze to na jesień tak (kiedyś już tak miałam, na jesień i wiosnę bardziej mi wypadają niż w ciagu roku). Ale teraz zaczęłam sie zastanawiac czy to może byc od tabletek. I nie wiem.. Myślę że takie objawy byłyby widoczne po dłuższym czasie brania a nie po 2 tygodniach (?)
|
|
|
|
#342 |
|
Zakorzenienie
|
Biorę Novynette od lutego 2006 i nie zauważyłam żadnych takich oobjawów, ba, nie zauważyłam żadnych ujemnych objawów(nie licząc paru drobnostek na początku
)
|
|
#343 |
|
Raczkowanie
|
Bole glowy przy pigulkach
Biore pigulki 3lata.Mam bardzo zle samopoczucie po nich.W kazdym miesiacu kilka dni potwornie boli mnie glowa.Doszlam do tego,ze wszystkiemu winne pigulki.Wczesniej bralam Marvelon,Mercilon i bylo podobnie.Po odstawieniu na jakis czas te wszystkie objawy zniknely,ale teraz biore cilest i znowu jest to samo.Moj ginekolog jak o tym mu powiedzialam to proponowal tylko zmiane na inne i zalecil cilest.W zwiazku z tym mam pytanie do pana doktora.Jaka inna metoda zamiast pigulek bylaby dla mnie odpowiednia?Czy to mozliwe,zeby pigulki az tak zle na mnie dzialaly?
Czy jesli zmienie metody na plastry Evra to moga zle objawy ustapic? Plastry w zasadzie to tez hormony takze nie wiem czy warto ?? |
|
|
|
#344 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Bole glowy przy pigulkach
ja stosowałam evre plastry i co m-c miałam powtarzajace sie migreny.Takze wydaje mi sie ze to wina hormonów
asia27 |
|
|
|
#345 |
|
Zakorzenienie
|
myślę, że tylko metody niehormonalne.
i tak, to jest mozliwe, że pigułki działają na Ciebie w ten sposób. może warto przemyslec czy trzeba się tak męczyć?
|
#346 |
|
Zakorzenienie
|
Moje bole glowy w przerwie 7 dniowej zaczely sie po ok 1,5 roku lyaknia Minuletu.wczesniej 2 lata cilest.
lekarz kazal odstawic i sprawdzic czy to na pewno po pigulach ,odstawilam ,bol glowy w trakcie okresu zniknął,lekarz przepisal jeannie ale ja ich juz nie wykupilam ,odstawialm piguly . |
|
|
|
#347 |
|
Zakorzenienie
|
Shafira miałam tak samo jak Ty.
Moje migreny pojawiały się nie tylko w przerwie 7-dniowej, ale wr różne dni miesiąca. Trwały czasem kilka godzin, lub nawet kilka dni. Tabletki przeciwbólowe niewiele pomagały. We wrześniu znowu byłam u gina i tym razem nie chciał mi zapisać żadnych pigułek. Przy takich silnych i częstych bólach nie wolno brać żadnych hormonów. Pytałam o spiralę Mirena, ale też odmówił, bo ma hormon, to samo plastry, zastrzyki, implanty podskórne. Zwykła spirala mogła by być, ale nie mogę jej mieć z e względu na zbyt bolesne i obfite miesiączki, bo byłoby jeszcze gorzej. Do tego jeszcze inne aspekty siedzące w mojej głowie. Shafira nie wolno Ci stosować antykoncepcji hormonalnej! Mój lekarz mówił, że bólów głowy nie wolno bagatelizować, może to prowadzić do jakiegoś udaru (nie pytałam dokładnie). Ja pod koniec września odstawiłam pigułki już na zawsze... i bóle głowy zniknęły. Jeśli się pojawiają, to na tyle znośne, że tabletka przeciwbólowa nie zawsze jest potrzebna
|
|
|
|
#348 |
|
Raczkowanie
|
No wlasnie.Bole glowy trwaly normalnie kilka dni,tabletki czesto nie pomagaly,nie mozna prawie funkcjonowac,to jest taki okropy bol.
To powinnam je odstawic? Tylko jak nie pigulki,to plastry tez nie? Ti niewiele pozostaje.
|
|
|
|
#349 |
|
Zakorzenienie
|
spirala, prezerwatywy, globulki dopochwowe.
trochę tego jest. spirala ma taką sama skuteczność jak pigułki. połączenie gumek z globulka także.
|
#350 |
|
Zakorzenienie
|
Shafira tak jak pisze Et-ka jest sporo metod niehormonalnych. Na pewno znajdziesz coś dla siebie.
Ale nie bierz więcej hormonków, bo to się źle skończy. Mi mój gin kazał odstawić piguły natychmiast bez względu na to czy to początek, srodek czy koniec paczki. To samo powiedział mój neurolog - bo skierował mnie tam gin i lekarz ogólny, żeby przebadał mi głowę Miałam tomografię głowy czy jak to się zwie i na szczęście nie ma tam nic podejrzanego. Natomiast moja koleżanka, która miała takie bóle jak ja, ma już jakieś zmiany, jakieś zwężenia itp. Więc lepiej nie ryzykować. Odstaw pigułki, jak widać one nie są dla wszystkich, a szkoda, bo dla mnie była to idealna metoda
|
|
|
|
#351 |
|
Raczkowanie
|
ja kiedys bralam novynette i nie mialam zadnych skutkow ubocznych
a tym bardziej nie zauwazylam, zeby mi wlosy wypadaly wrecz mi wtedy jakos tak ladnie rosly...
|
|
|
|
#352 |
|
Raczkowanie
|
Chyba bede musiala.
A Ty na jaka metode przeszlas po pigulkach? |
|
|
|
#353 |
|
Zakorzenienie
|
Może nie będę oryginalna, ale... używam gumek.
Jak tylko kończy mi się okres każdego dnia rano mierzę temperaturę i prowadzę wykres całego cyklu. Zaznaczam też jaki był śluz. Gdy temperatura wzrasta i po 3 dniach zaczynają się dni niepłodne to już nie używam gumek aż do okresu. Niestety nie znalazłam żadnej innej metody, która by mi odpowiadala. Bardzo byłam napalona na spiralę, ale nie mogę jej mieć. W globulki bawić się nie będę. A gumki jeszcze nigdy mnie nie zawiodły. |
|
|
|
#354 |
|
Zakorzenienie
|
Uf, no to pewnie przez jesień
|
|
|
|
#355 |
|
Zakorzenienie
|
ja też się nad tym zastanawiam
i nie wiem czy zrzucić winę na jesień czy może właśnie na tabletki
|
|
|
|
#356 |
|
Zakorzenienie
|
Ja pewnie też się przeżucę. Zamierzam odstawić piguły, za dużo spustoszenia zasiały mi w organizmie, na dodatek moja ginekolog nastraszyła mnie a propo powrotu płodności. Poza tym te migreny...kurcze, mam nadzieję, że po odstawieniu się skończą.
|
|
|
|
#357 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Mercilon - efekty uboczne?
Ja używam Mercilon od ok 3 tygodni ...i zauwazyłam niepokojący ból w piersiach.Czy moze ktoras z Was zauwazył tego typu skutki uboczne?Czy powinnam się tym niepokoić?
|
|
|
|
#358 |
|
Zakorzenienie
|
Tak, jeżeli podejrzewasz, że to może być serce albo żyły to powinaś natychmiast odstawić tabletki. Jeżeli chcesz być pewna to zadzwon do lekarza. Ale naprawdę nie bagatelizuj tego - to najniebezpieczniejszy efekt tabletek - potrafią wywołać zakrzepicę.
|
|
#359 |
|
Przyczajenie
|
Używam Mercilonu od ok. 1,5 roku i jestem z nich bardzo zadowolona
Nie mam żadnych skutków ubocznych, minęła bolesność w czasie okresu i mam ładniejszą cerę. Nie mam też mniejszej ochoty na seks a tego się trochę obawiałam bo wiele dziewczyn na to się skarżyło...............na szczęście u mnie jest ok.
|
|
|
|
#360 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
biore mercilon od jakichs 5 miesiecy i mam to samo niedlugo przejde sie chyba na usg zeby dowiedziec sie czy wszystko ok |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:33.

)

i nie wiem czy zrzucić winę na jesień czy może właśnie na tabletki