|
|
#331 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Inżynieria środowiska...czy warto??
Hej
Tak się złożyło, że też dostałam się na ten sam kierunek co wy. To dziwne, ale nie mogę się już doczekać października. Oby tylko się nie okazało, że będzie za trudno i wylece po 1 semestrze xD A co do planu to również mam nadzieję na normalny i oby było jak najmniej dni na 7.30, bo po tych wakacjach ciężko będzie się przestawić
|
|
|
|
|
#332 |
|
Raczkowanie
|
Maddzia007 powiem Ci że też na to liczę. Widziałaś plan z ubiegłego roku? Z tym że na semestr letni, i patrząc na ten plan to hmm jakoś specjalnie cudowanie to jest, ale źle też nie. Nie wiadomo jak to wygląda na pierwszym roku na pierwszym semestrze...
Donkaaaa rozumiem Cię bardzo dobrze... A Ty na jaką uczelnie dostałaś się? |
|
|
|
|
#333 |
|
Zakorzenienie
|
Czy wy też tak macie, że jak komuś powiecie że będziecie studiować IŚ to ta osoba zazwyczaj nawet nie wie co to jest? Bo ja już słyszałam różne komentarze, np. że co najwyżej będę mogła po tym zostać wolontariuszką w GreenPeace'ie albo ostatnio od wielkiego cwaniaka co się tak szczyci tym że będzie studiował telekomunikację i że w ogóle co to on nie jest usłyszałam że ja będę mogła pomagać przejść żabom na drugą stronę ulicy. Czemu żyjemy w tak zaciemnionym społeczeństwie? Chwilami żałuję że nie poszłam na budownictwo, przynajmniej nie słyszałabym tych głupich docinków ;/
Edytowane przez maddzia007 Czas edycji: 2012-08-28 o 11:42 |
|
|
|
|
#334 |
|
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
|
|
|
|
#335 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#336 |
|
Raczkowanie
|
Madzia otóż tak! Ja spotykam się z bardzo podobnymi sytuacjami, albo ktoś nie wie co to wogóle za kierunek (i wtedy to jeszcze pół biedy), albo zwraca uwagę tylko na słowo ŚRODOWISKA, a resztę dopowiada sobie dam. I zaraz słyszę: "Mój kuzyn studiował ochronę środowiska", albo inne podobne.. Drażni mnie to, bo większość ludzi mam wrażenie wie tylko ogólne informacje o kierunkach takich jak: farmacja, prawo, stomatologia... A jak słyszy jakiś inny kierunek to myśli sobie już nie wiadomo co... Mówię oczywiście o takim przeciętnym Kowalskim, wiadomo uogólniamy teraz ,ale tak też jest...
|
|
|
|
|
#337 |
|
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
|
|
|
|
#338 |
|
Zadomowienie
|
u mnie niektórzy znajomi bardzo się zdziwili kiedy mówiłam im jakie przedmioty będziemy mieć np w przyszłym roku i pytali się co oni właściwie mogą robić po tym kierunku
|
|
|
#339 |
|
Przyczajenie
|
czesc. ja dostalam sie na inżynierie środowiska na AGH. Tylko ja mam do Krakowa bardzo daleko mieszkam w Zielonej górze okolo 400km . Dostalam sie tez na Uam i UP w pozananiu z tym ze w Pozananiu na gospodarke przestrzenna. Mam pewne wątpliwosci. Z jednej strony studia na Agh to bardzo dobra inwestycja w siebie. Dobra specjalizacja. Ale jednak bardzo daleko od domu. Waham sie jeszcze.
---------- Dopisano o 21:13 ---------- Poprzedni post napisano o 21:09 ---------- znajomi kojarzą inzynierie srodowiska ( przed maturami przejrzeli dobrze informatory) z reszta troche im o tym nagadalam. ale rodzinka szczegołnie ta "wymądrzała" lekceważąco podchodzi do moich studiow. Pytaja: A na inne kierunki sie nie dostałas? Rodzice na szczescie wiedzą co to za kierunek. |
|
|
|
|
#340 |
|
Zadomowienie
|
ja jeśli tylko miałabym szansę o możliwość bez wahania wybrałabym AGH, ale wybór należy do Ciebie. Zastanów się co chcesz naprawdę robić, iś a gospodarka to jednak różne rzeczy.
|
|
|
#341 |
|
Przyczajenie
|
maja wspolną rzecz obie wiążą sie z projektowaniem. gospodarka zachacza tez o sprawy ekonomiczne, iś juz nie bardziej to fizyka chemia matma. Ale matme, chemie fizyke zdawalam na maturze problemu nie bedzie. AGH wiadomo dobrze mnie nauczy ale jak mam widywac rodzine raz na miesiąc to troche przeginka.
|
|
|
|
|
#342 |
|
Przyczajenie
|
obie wiążą sie z projektowaniem. tylko gospodarka zachacza o przedmioty ekonomiczne natomiast IŚ to sama matma fiza chemia ale zdawalam mature z tych przedmiotow wiec z tym problemu nie bedzie. AGH wiadomo sama uczelnia daje prestiż, dodac do tego troche samozapracia w realizacji celu i kariera murowana! Ale przeraza mnie mysl ze mam widywac rodzine raz na miesiac. I tak daleko od nich mieszkac
|
|
|
|
|
#343 |
|
Zakorzenienie
|
zachodslonca93 a na jaki wydział na AGH się dostałaś?
|
|
|
|
|
#344 |
|
Przyczajenie
|
GGIOŚ a co Ty tez AGH?
|
|
|
|
|
#345 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#346 |
|
Przyczajenie
|
moja kolezanka bedzie studiowala na GIG ale nie wiem czy tak do konca bo dostalas sie tez na Inzynierie srodowiska na Politechnike krakowska oraz geografie Uj i chce ciagnac 2 kierunki AGH+uj lub Pk+uj
tylko chyba AGH jej zakazało tak studiowac ( nie mozna chyba dwoch jednoczesnie???) a na Pk moze. |
|
|
|
|
#347 |
|
Przyczajenie
|
Ja dostałam się na agh na gig, dlatego pisałam, że na ten sam kierunek.
![]() Też mam dokładnie to samo co wy, że wiekszość rodziny mówi o braku pracy po kierunku, a jak wspominam po uprawnieniach to mówią, że pierwsze słyszą. Szkoda, ludzie są bardzo niedoinformowani. Edytowane przez Donkaaaa Czas edycji: 2012-09-05 o 01:02 |
|
|
|
|
#348 |
|
Raczkowanie
|
Ja też jestem z GiGu!
|
|
|
|
|
#349 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#350 |
|
Raczkowanie
|
ja dostałam się OŚ na Politechnikę Wrocławską i na U przyrodniczy we Wrocławiu na IŚ i nie wiem co wybrać, ponieważ, gdybym złożyła na PWR na IŚ to bym się dostała, ale wtedy wydawało mi się, że może mi braknąć pkt i nie złożyłam w ogóle na pwr a 2 naborze można było już tylko na OŚ i nie wiem co wybrać czy uczelnię czy kierunek
|
|
|
|
|
#351 |
|
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
|
|
|
|
#352 |
|
Raczkowanie
|
Pamietaj ze inzynieria srdowiska nie ma nic wspolnego z ochrona srdowiska. Inzyneria srdowiska jest kierunkiem czysto technicznym, blizniaczym do budownictwa: masz mase projektow, matematyki, mechaniki budowili, projektowania komputerowego i tego typu rzeczy
Na ochronie natomiast na pewno jest lzej bo to nie jest kierunek techniczny I dodatkowo uwazam ze kierunki techniczne studiuje sie tylko i wylacznie na politechnikach i uczelniach czysto technicznych, na uniwersytetach tez dostaniesz tytul inzynieria ale jak pojdziesz do pracy to nie bedziesz nic wiedziec.. takie sa realia ![]() Twoja sytuacja jest na tyle niekomfortowa ze kierunek techniczny bedziesz studiowac na uniwerku.. A znowu jak wybierzesz ochrone srodowiska to nie ma sensu tego studiowac na politechnice.
|
|
|
|
|
#353 |
|
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
|
|
|
|
#354 | |
|
na przekór do celu
|
Cytat:
choć sama wolałabym studiować na politechnice (gdzie wybieram się na mgr i kkkasiula9 może zrobić to samo lub nawet spróbować się przenieść po pierwszym semestrze) nie uważam, że teraz na uniwersytecie leżę do góry brzuchem i odstaję od studentów politechniki. nie zauważyłam też reguły, że absolwenci inżynierowie z uniwersytetów nic nie wiedzą znam parę osób, które skończyły studia, znalazły pracę i mają się dobrze. to takie złe?
|
|
|
|
#355 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Lepiej tak niż oś na pwr i iś na pwr pewnie. Z przepisaniem po roku mógłby być problem, ponieważ są różnice programowe. Zastanawiam się tak intensywnie, ponieważ mam niewiele czasu i jeszcze daleko do Wrocławia, więc chcę żeby wybór był w miarę sensowny. Jednak ten Uniwersytet Przyrodniczy wcale nie jest taki humanistyczny skoro 90% to kierunki ścisłe na tej uczelni. |
|
|
|
|
|
#356 | |
|
na przekór do celu
|
Cytat:
![]() Kolega po pierwszym semestrze GP poszedł na drugi semestr informatyki na PWr Musiał nadrobić różnice, fakt (na trzecim semestrze infy robił kilka przedmiotów z pierwszego semestru) ale nie tracił czasu. Więc u Ciebie z przepisaniem się na ten sam kierunek powinno być jeszcze łatwiej![]() A UP w ogóle nie jest humanistyczne, nie można dzielić uczelni tylko na techniczne i humanistyczne bo są przecież jeszcze przyrodnicze, medyczne itp.
|
|
|
|
#357 |
|
Raczkowanie
|
Wiadomo ,kazdy ma swoje racje
Nie znam programu uczelni wroclawskich ale interesowalam sie kiedys przeniesieniem na IŚ na UP do Lublina... jak zobaczylam tamten plan to nie wiedzialam w sumie czy sie smiac czy plakac : o polowe mniej przedmiotow w kazdym semestrze w porownaniu z moim programem, malo matmy,glownie tam widzialam ze klada nacisk na biologie,gleboznawstwo a nie jak na politechnikach np na fizyke i mechanike czy hydraulike. Dlatego widze kosmiczna roznice miedzy TYM uniwerkiem w Lublinie a polibuda. Na innych moze jest lepiej Najlepiej jest popatrzec na plany i realizowane przedmioty
|
|
|
|
|
#358 |
|
Zakorzenienie
|
Ale to też zależy jakie kto ma oczekiwania. U mnie na uczelni (AGH) inżynieria środowiska jest na 3 wydziałach, sporo moich znajomych wybiera się na ten kierunek ale ja jako jedyna wybrałam czysto techniczną specjalizację wentylacja i klimatyzacja. Cała reszta powybierała specjalizacje typu ochrona wód, gospodarka odpadami, inżynieria zrównoważonego rozwoju itd, więc to zależy co chcemy robić po tych studiach
|
|
|
|
|
#359 |
|
na przekór do celu
|
Mało matmy - żaden minus, bo nikt nie chce po inżynierii środowiska zostać matematykiem. Matematyka jest narzędziem, które pomaga w innych przedmiotach, więc wystarczy jej tyle ile przeplata się później.
I trudno oceniać UP Wrocław na podstawie UP Lublin, prawda? Jedyne, co może komuś nie pasować w IŚ na UP Wroc to nastawienie na wodę. IŚ jest na dawnym wydziale melioracji, więc w planie dominują przedmioty związane z gospodarką wodną, dużo mniej jest o pozostałych specjalizacjach.
|
|
|
#360 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Studia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:15.

znam parę osób, które skończyły studia, znalazły pracę i mają się dobrze. to takie złe?