|
Notka |
|
Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#331 |
BAN stały
|
Dot.: Źródła, publikacje, tytuły - szukam (wątek zbiorczy)
skończyłam psychologię i miałam kiedyś napisać pracę o podobnej tematyce. i często korzystałam wtedy z wyszukiwarki w naleniucha.pl. poprostu wiem jak dobrze szukać aby znaleźć
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#332 |
Raczkowanie
|
No tak, moja koleżanka tez jest na psychologii i to właśnie ona podesłala mi linka z tą strona
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#333 |
Konto usunięte
|
Dot.: Pamiętam część fabuły, nie pamiętam TYTUŁU KSIĄŻKI
Błagam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#334 |
BAN stały
|
w serwisie dział nauki społeczne jest naprawdę dobrze zaopatrzony w różne recenzje, opinie czy streszczenia artykułów, książek. mówię w imieniu studentów psychologi - to duża pomoc.
a co nam wpajają... wszystko ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#335 |
Raczkowanie
|
w poniedziałek postaram się dowiedzieć jaka to książką
![]() ![]()
![]() |
#336 |
Rozeznanie
|
http://www.jakaniaprzybylska.pl/#/al...agdalenka1986/ prosze kliknijcie na ten link i zaglosujcie na mnie <maaagdalenka1986>
![]()
![]() |
#337 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#338 |
Zakorzenienie
|
ja jako stary
![]() ![]()
![]() |
#339 |
Raczkowanie
|
niestety, nikt nie kojarzy tej książki. ale popytam jeszcze w kilku bibliotekach jak będę
![]()
![]() |
#340 |
Konto usunięte
|
Dzięki dziewczyny za zainteresowanie i chęć niesienia pomocy (brzmi jakbyście mi miały co najmniej nerkę oddać
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#341 |
Konto usunięte
|
?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#342 |
Konto usunięte
|
Młody chłopak [mężczyzna}, jego ojciec, jego pies i dziewczyna
Mężczyzna siedział z psem nad rzeką, dziewczyna kąpała się rzece. Gdy ona zaczęła tonąć, on ją uratował a sam się utopił, był jedynakiem. Miasteczko uznało dziewczynę, za winną jego śmierci, niby w ten sposób chciała zwrócić na siebie jego uwagę. Dziewczyna z czasem zaprzyjaznila sie z owdowiałym ojcem. Pomagała, sprzatała, rozmawiała, robiła zakupy. W jego domu był pokój [schowek, zakamarek, może też szuflada], gdzie nie wolno jej było zaglądać. A w tym zakazanym pokoju pies palił cygara. Nikogo nie było w domu, a za ścianą słychac było głosy, rozmowy i pachniał dym ... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#343 |
Raczkowanie
|
![]()
Witam
![]() Być może już pojawił się podobny wątek, jeśli tak to przepraszam za zaśmiecanie, jeśli nie to pokrótce wyjaśnię w jakim celu go założyłam. Otóż jestem "świeżo" po obejrzeniu "Diabelskiej wyliczanki" lub inaczej "Arytmetyki diabła". Nie jestem do końca zadowolona z tego filmu, prawda historyczna nie była tam całkowicie ukazana poza tym film był zwyczajnie nudny. Wcześniej o podobnej tematyce obejrzałam tylko "Anna Frank: cała prawda". Mam więc następujące pytanie - czy znacie może filmy o podobnej tematyce? Życie w obozach zagłady - najlepiej Auschwitz lub inne...? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#344 |
biegam dla Zabawy
|
Dot.: Auschwitz i inne obozy - szukam filmów o tej tematyce
Trochę nietypowy może bo w klimacie niby-komedii, ale wedlug mnie dobry : "Życie jest piękne"
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#345 |
Przyczajenie
|
Problem
Mam problem jak mam postawic teze i hipoteze na pracy maturalnej. Mój tematb to motywy lotu w literaturze. Wydaje mi sie ze musze uniwersalnie napisac tylko nie wiem jak bo jak napisze ze latanie to marzenia itp. moze nie odnosic sie to do ksiazek. A ktore będą najlepsze do pracy maturalnej?;
Z. Herbert "Nike która się waha" Pięć tygodni w balonie - Juliusz Verne Jan Kochanowski Pieśń XXIV (Księgi wtóre) "Niezwykłym i nie leda piórem opatrzony..." Wynalazek Geista w Lalce B. Prusa w "Dziadach" "Balon " Adam Naruszewicz "Oda do młodości -Mickiewicz wiersz Juliana Przybosia Oda do Turpistów Stanisława Grochwiaka, utwór pod tytułem Ikar Antoine de Saint-Exupery - Nocny lot + dywizjon 303 + 5 tygodni w balonie verne'a Jeśli Ikar to i Pegaz "Upadek Ikara" - Piotra Breuegla . "Ikar" Jarosłąw Iwaszkiewicz . "Wciąż o Ikarach głoszą" Ernest Bryll "Prawa i obowiązki" Tadeusz Różewicz Fragmenty rozmów zdobywców Księżyca z centrum kierowania lotem w USA (Houston, 20 lipca 1969 roku) * Jan Parandowski Mitologia (Dedal i Ikar); * Jan Kochanowski Pieśń X [Kto mi dał skrzydła, kto mię odział pióry...], księga I; * Juliusz Słowacki Kordian; * Julian Przyboś Lot Orlińskiego. piotrus pan" Hmm i jakie utwory wybrać i jak zacząć? ![]() Edytowane przez cukiereczek01 Czas edycji: 2008-12-15 o 22:32 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#346 |
Zadomowienie
|
Może "Szara strefa", "Triumf ducha", "Fałszerze"? Obejrzałam sporo filmów o tej tematyce, książek przeczytałam kilkadziesiąt, i wniosek od lat nasuwa mi się jeden: w porównaniu z dokumentami historycznymi czy autobiografiami osób, które faktycznie przeżyły kilka lat w obozie, filmy fabularne wypadają bardzo blado i niewielki kładą nacisk na przedstawienie warunków panujących w takich miejscach.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#347 |
Raczkowanie
|
Najlepszą rzeczą o obozach jaka chyba powstała jest dokument Lanzmanna "Shoah". Jest to kilkagodzin wywiadów z ludźmi, którzy przeszli przez obozwy w Polsce, żołnierzami niemiecki, ludnością polską, która mieszkała w pobliżu obozów.
Długość niech Cię nie przeraża, ja to oglądałam na raty, bo ściągałam z netu i podzielone jest na 8 godzinnych odcinków. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#348 |
Zakorzenienie
|
Ucieczka z Sobiboru - to jeśli chodzi o inne obozy
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#349 |
Zakorzenienie
|
Też swojego czasu bardzo interesowała mnie tematyka obozowa ( nawet pisała o niej prace maturalną).
Na pierwszą myśl przychodzi mi Lista Shindlera, Pianista, ale one są o holocauście. Wiem , że na torrentach jest sporo filmów o tej tematyce ( głównie historie Polaków z Oświęcimia), niestety nie pamiętam teraz tytułów. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#350 |
Zadomowienie
|
Nie wszystkie są dokładnie o tematyce obozowej, ale moze akurat coś się przyda
![]() GITMO - nowe prawa wojny, reż. Eric Gandini, Taric Saleh (więzienie w Guantanamo określane jako współczesny obóz koncentracyjny) Portrecista, reż. Ireneusz Dobrowolski (dok. wspomnienia zapisane na fotografiach fotografa obozowego) Lista Schindlera, reż. Steven Spielberg (obozy koncentracyjne w Niemczech i w Polsce) Polacy na Syberii, reż. Jadwiga Nowakowska (dok. wspomnienia Polaków z łagrów na Syberii) Ucieczka z Sobiboru, reż. Jack Gold (rzeczywistość obozu w Sobiborze) Kornblumenblau, reż. Leszek Wosiewicz (obóz w Oświęcimiu, bohater zarażony tyfusem) Nim zgasło światło, reż. Jarosław Kamiński i Mieczysław Siemieński (obóz koncentracyjny w Treblince – zagłada Żydów) Zaginiony na Syberii, reż. Aleksandr Mitta (obraz obozu na Syberii – łagrów) Arytmetyka diabła, reż. Donna Deitch (obóz widziany oczami współczesnej, amerykańskiej Żydówki) Cynga, reż. Leszek Wosiewicz (rzeczywistość szpitala obóz koncentracyjnego - łagrów) Wybór Zofii, Sophie's Choice (1982) Nocny portier, Portiere di notte, Il (AKA Night Porter, The) (1974) Ostatni Etap, (AKA Last Stage, The / Last Stop, The) (1947) Amen., (AKA Amen / Eyewitness / Stellvertreter, Der) (2002) Dla tych których kochałem, Au nom de tous les miens (AKA For Those I Loved) (1983) Triumf ducha, Triumph of the Spirit (1989) Pasażerka, (AKA Passenger) (1963) Wesołych świąt, pułkowniku Lawrence, Merry Christmas, Mr. Lawrence (AKA Senjou no Merii Kurisumasu) (1983) Gułag, Gulag (1985) TV Kornblumenblau, (1988) Życie jest piękne, Vita è bella, La (AKA Life Is Beautiful) (1997) Szara strefa, Grey Zone, The (2001) Krajobraz po bitwie, (AKA Landscape After the Battle) (1970) Bent, (1997) Los utracony, Sorstalanság (AKA Fateless / Fateless - Roman eines Schicksallosen) (2005) ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#351 |
Rozeznanie
|
Dot.: Problem
Motyw lotu w literaturze?
Z twojej listy wybrałabym następujące utwory: z mitologii oczywiście Dedal i Ikar - lot jako metafora dążenia do realizacji marzeń, lot ikarowy jako lot ku nieuchronnemu końcu itp. Adam Naruszewicz "Balon" - jako oświeceniowa fascynacja pokonywania samego siebie, lot jako przezwyciężenie ludzkich ułomności, realizacja odwiecznych pragnień człowieka wzniesienia się ponad wyżyny, triumf myśli i rozumu Juliusz Słowacki "Kordian" - lot bohatera z góry Mont Blanc do ojczyzny, na chmurze, niesiony przez anioły - jako metafora dojrzewania bohatera, jego predystynacji do wielkich czynów (walki o wolność), naznaczenie boskością jako bohatera romantycznego Piotruś Pan - umiejętność latania = umiejętność marzeń i fantazjowania; latające dzieci jak elfy - nigdy nie umierają, nigdy nie starzeją się; lot jako metafora ucieczki od rzeczywistości, metafora ułudy, iluzji Więcej utworów to za dużo, nie zdążysz nawet połowy dobrze omówić. A zacznij od wyjaśnienia terminu "motyw literacki", podaj inne przykłady obiegowych motywów i omów ogólnie motyw lotu - najprostsze skojarzenia, dopiero w rozwinięciu przejdź do szczegółowej analizy utworów. aaa, jeszcze jedno: temat to "Motyw lotu w literaturze", tak? To w takim razie ta "pozycja" - Fragmenty rozmów zdobywców Księżyca z centrum kierowania lotem w USA (Houston, 20 lipca 1969 roku) - baaaaaaaardzo kiepski pomysł. Ludzie, nie każdy TEKST jest LITERATURĄ. Edytowane przez selfish Czas edycji: 2008-12-17 o 15:31 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#352 |
Zakorzenienie
|
Przez kogo? Przeciez to absurdalne stwierdzenie.
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#353 |
Zadomowienie
|
Przede wszystkim przez dziennikarzy i publicystów, a czy to absurdalne stwierdzenie... Cóz, kwestia poglądów.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#354 |
Rozeznanie
|
O ranyy a jaki tytul miał ten film kiedy Żydzi udają sS manow i uprowadzaja pociag grajac przed Niemcami, że wioza semitow do obozu zagłady?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#355 |
Rozeznanie
|
Ahaaaa i jeszcze jest film nakręcony na podstawie losów Aimee (?) i Jaguara czyli historii miłosci pomiedzy zonata z oficerem niemieckim aryjską kobietą i Żydówką w wojennym Berlinie. Książka była piękna. Film koniecznie powinnas obejrzec jak sądzę skoro interesuje cię ta tematyka.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#356 |
Zakorzenienie
|
Oczywiscie ze absurdalne i nie, to nie jest kwestia pogladow.
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#357 |
Zadomowienie
|
Dokładniej mówiąc to Amnesty International pierwsza nazwała Guantanamo "gułagiem", nie obozem koncentracyjnym. Musiałam poszukać, bo nie byłam pewna jaka organizacja to zrobiła.
Ale w róznych publikacjach, porównywany jest do wszelkiego rodzaju obozów, być moze i przez przypadkowe, niewłaściwe uogólnienie, być moze i celowo. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#358 |
biegam dla Zabawy
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#359 |
BAN stały
|
Polecam -'Szara strefa"
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#360 |
ćwir ćwir
|
Nie chcę zakładać nowego wątku, więc się podłączę pod ten, bo tytuł byłby ten sam...
Czytałam kiedyś polską książkę. Dwie przyjaciółki-jedna poważna i rozważna, druga młodsza, piękna i szalona piszą na zmianę pamiętnik. Starsza dzieczyna kiedyś, kiedyś jeździła na koniach, gdzieś w górach miała metę u starszego pana mającego konie. Jeździła tam, miała grupę znajomych z całej Polski, która również przyjeżdżał. Teraz jako dorośli, spotykają się tam co pięć lat. No i na ostatni pobyt ona zabiera ze sobą tą przyjaciółkę, która jest po rozstaniu z jakimś mafiozem i chce uciec z miasta. Powoli się wszyscy zjeżdżają, okazuje się, że starszy pan umarł a jego żona jest zmuszona sprzedać majątek. Potem wychodzi, że część z tych znajomych ma różne kłopoty i postanawiają zostać z tą babcią na tej farmie i ją podźwignąć z kłopotów. Sprowadzają się tam na stałe. Dalej są opisane ich losy, jak odnawiają farmę. Ta rozważna kocha się w przyjacielu z dzieństwa, który ma żonę i dziecko(on też się tam na pewnien czas sprowadza), jest tam też jakiś facecik z synem, rozwiedziony(Jasio/Janek chyba). Tytuł był coś w stylu "Rozważna i romantyczna", ale jakbym nie wpisywała w google, to oczywiście Austen mi się pojawia. Pomożecie? ![]()
Moje książki na wymianę: KLIK! Edytowane przez Ćwirka Czas edycji: 2008-12-28 o 19:04 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:03.