|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#331 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Dzieciaczki Czerwcowo-lipcowo-sierpniowe 2007 I Ich Szczęśliwe Mamy III
Dzieciaczki prześliczne.
Dzisiaj Krzyś dał nam popalić w nocy, a szczególnie mi. Spaliśmy we trójkę, bo mały miał 38,3 stopnia i budził się co chwila z płaczem. Dostał paracetamol w czopku, a nad ranem vibrukol. Zastanawiałam się czy nie jechać dzisiaj na pogotowie, ale jak nie śpi to jest radosny. Może to ta górna jedynka daje znać o sobie, ale też ma gila. Zobaczę dzisiaj co będzie, jak powtórka to jutro gonię do przychodni. minisiu co do zdjęć to chętnie wkleję, ale muszę ze swoim laptopem udać się na stare śmieci, bo tak to zaglądam do was przy okazji jak jestem u rodzinki. Mieszka się spokojnie, ale ciągle coś jest do zrobienia i ciągle mam pełno kurzu. W piątek np. mąż zacierał dziury, które wcześniej zalepił, bo mieliśmy poprawki małe, a w sobotę zamalowywał. Powiesiłam firankę, którą zakupiła mi teściowa (ja wybierałam) i jest bardzo ładna (trochę kosztowała, ale to już nie mój problem). Dostaliśmy też pieniądze na lampy od moich rodziców, ale już się rozeszły, a lamp dalej nie ma
|
#332 |
|
Zakorzenienie
|
Minia ja juz sie mialam pytac kto to ten Wicio
ale naszczescie kuzyn.. nikomu zes Livi nie sprzedala jak nie patrzylismy![]() no i widze ze Olivcia juz po postrzyzynach my to chyba kolo roku bedziemy podcinac bo narazie jeszcze nie jest zle![]() co do bratowej to nawet sie nie wypowiem Kasiu kasa zawsze tak sie rozchodzi przy remontach.. naszczescie my mamy z glowy przez najblizszy czas.. ale w ciazy musze przyznac ze skrecalam meble kuchenne w 7 miesiacu (skrecilam cala kuchnie a tz poustawial i pozawieszal )Kanciu no wlasnie tak mi sie wydawalo ze szybciutko po slubie staraliscie sie o mlodego. wg mnie to bardzo fajnie ![]()
|
#333 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Hej
![]() Cytat:
Dziś pierwszy posiłek to chleb z dżemem i herbatka o 10.30. Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
A co do fotek to muszę się nie zgodzić - wklejałam i takie zdjęcia, gdzie się bawi czy coś innego, nie pozowane. Na dowód wkleję kilka starych, które już były. [1=38c1d5d45cddcf54e3786f1 c4160e951215d24cd_5ff1091 60b8e8;6996048] ewa, ja tez bym chciała fotke Mikusia rozbawionego. [/quote] Były Cytat:
Olivka jest cudna! A to ostatnie zdjęcie z kiteczkami Cytat:
No i na szczęście po świętach. Dziś u teściów. Nic takiego się nie działo, jak to w święta. Fotki - 2 pierwsze z dziś oraz kilka innych dla Kanci i Lei:
|
|
#334 |
|
Zakorzenienie
|
I jeszcze kilka.
No i co dziewczyny, pasuje?
|
#335 |
|
Zakorzenienie
|
ewa no czesc była ale moze miałam takie wrazenie jak miałam bo najczesciej Miki siedzi na fotach
ale to na kocyku jest rewelacyjne |
|
|
|
#336 |
|
Zakorzenienie
|
ewa
u nas to bylby pierwszy cel!! wywalic doniczki i podlubac w ziemi
|
#337 |
|
Wtajemniczenie
|
Wesołego po świętach!!!
My już w domku. Strasznie krótkie te święta /jak co roku/ jeszcze bym posiedziała u Rodziców. Mama przygotowała extra jedzonko, mmmmmyyyy palce lizac. Oczywiście zasililiśmy naszą lodówkę solidnie po tej wizycie. Niestety Werka złapała okronie mokry kaszel, ale aż strach wszystko jej się jakby "zalepia", ma odruch wymiotny kaszląc. Pewnie nocka nie moja, ale trudno. Mówią, że mokry lepszy od sychego jeśli już wybierac. Daję jej syropek, oklepuję i natarłam na noc pulmexem, zobaczę jutro czy zelżeje i w środę ew. do lekarza. minia- faktycznie niezręczna sytuacja, bo niby człowiek w gościach i nie wypada się odezwc zbyt kategorycznie, ale w końcy to my swoje dzieci wychowujemy. Zdjęcia świetne, Olivka fajniutko dorośleje. Buziaki dla małej miss. ewa - ja się ma w domku fantastycznego modela to i trudno o niepozowane zdjęcia, no nie . Miki fajowy w każdym wcieleniu.kropeczko - przepędź tę chorobę czym prędzej Nasze najświeższe fotki: 1/ taki ze mnie mały prezencik ![]() 2/ w prezencie dla Tatusia od zajączka- ja noszę, Jemu sprawia przyjemnośc 3/ humorek mi dopisuje ![]() 4/ pucu, pucu, a jaka ekstrawagancka fryzurka
|
|
#338 |
|
Zakorzenienie
|
Iwka koszulka slodka a zdjecie w wannie przecudne.
mam nadzieje ze kaszel szybko przejdzie.. mam takie pytanie. Adrian mial taki przezroczysty katar 2 dni. wczoraj na noc dalam mu 2 kropelki olejku eterycznego na pizamke i dzis rano mial takie zielone gluty. pytanie brzmi tak: czy zielone gluty sa lepszym objawem niz przezroczysty katar co leci z noska non stop?? czy olejek eteryczny jest ok dla takiego malucha?? w sumie dzis tez dalam 2 kropelki (mi zawsze pomaga jak mam zablokowany nos) i jak sie budzil to nosek byl czysciutki.. nie wiem..
|
#339 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
A co do szkód - popsuł dziś drzwi od szafy. Cytat:
Werka jest ślicznym prezencikiem. Ma fajną kiteczkę i bardzo ładne włoski. A gdzie kupiłaś taką bluzeczkę z napisem? Dzięki za komplement o moim maluchu On już jest tak przyzwyczajony do robienia zdjęć, że pozowanie ma we krwi ![]() Cytat:
Na olejkach się nie znam. Mikołaj płakał przed snem, co u niego nie jest normalnym zachowaniem. Mąż przy nim siedział, wziął go na ręce, ale jeść nie chciał. Potem ja go wzięłam, dałam butelkę, wypił wszystko i zasnął mi na kolanach. Przenioałam go do łóźeczka i śpi spokojnie. Ciekawe kiedy te ząbki wyjdą
|
|
#340 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ja olejek eteryczny wlewam do miski z wrzątkiem i to stawiam w pokoiku Werci, wdycha opary. A teraz właśnie ją nasmarowałam /klatka, plecki i stópki/ maścią z olejkami i rozgrzewającą w jednym PULMEX dla dzieci specjalna. Moim zdaniem bardzo dobra. Delikatnie inhaluje również. ewa- body w olsztyńskim sklepie z ubraniami dla kobiet w ciąży . Kiedyś kupiłam już koszulkę dla TŻ na dzień chłopaka-NAJLEPSZY TATA NA ŚWIECIE, tak go rozpieszczam . NApisy sa przeróżne, jest też "synek mamusi", "moja mama jest naładniejsza na świecie" itd. Te ubranka sa też na allegro , ale + przesyłka niestety
|
|
#341 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
, ona już sprzedana ![]() iwka Wercia normalnie boska, prześliczne zdjęcia
|
|
#342 |
|
Rozeznanie
|
dziewczyny, uciekam już spać, magiczne angielske słowo ZABADOO cokolwiek to znaczy
|
#343 |
|
Zakorzenienie
|
jeżu ale piękne fotki
Ivka ale z ona jest cudna ![]() ja dziś totalnie nie wyspana + ból gardła kuźwa na co mi były te szaleństwa Świąteczne ![]() Miałyśmy z Polą straszna 2 noc choć ta chyba była gorsza budzenie z płaczem nie wiem ile - chyb a nadmiar wrażeń + te zęby znów i może to co jaj jem a jadłam wiele .... kasia_mw więc jednoczę sie w bólu ...
|
|
#344 |
|
Zakorzenienie
|
iwka super fotki
a w wannie bardzo mi sie podoba i ładnie Werka siedzi mój sie garbi ![]() a co do kapania to sie wczoraj podtopił mały bak bo lezał na pleckach i zachciało mu sie na brzuszek i poleciał paszcza w wode mam nadzieje, ze nie bedzie dzis traumy kąpaniowej ![]() mi całe szczescie choroba sie juz konczy został tylko sychy kaszel i po wypiciu ciepłego jak odkaszlne to masakra na płucach tak rwie to wszystkoAdrian jak na razie się uchował w sumie to nie wiem czy jeszcze moze sie zarazic jak po tygodniu nic mu nie jest starałam sie omijac go z daleka i nie cmokac co chwile co było bardzo bardzo trudne bo ja go pozeram szyjke, nózki, policzki itda w ogóle to słowo "nie" opanował do perfekcji i cały dzien słysze nienienienienienienie ![]() ooo własnie przed 10 min zmieniłam pieluche z kupa a tu znów złosliwa pielucha z kupą ![]() barwa
|
|
|
|
#345 | |||
|
Zakorzenienie
|
wlasnie napisalam dlugasnego posta jak moj mlody ksieciunio podszedl do mnie zaczal patrzec mi slodko w oczy i cos tam gadac. wygladal tak niewinnie a ja sie zapatrzylam w te niebieskie oczeta.. spojrzalam po chwili na mojego posta a on znikl bo ksieciunio malutkiego paluszka trzymal sobie na del
![]() Cytat:
w ogole to poszukalam tego w googlach i zabadoo jest nazwa ksiazki do angielskiego Cytat:
![]() Cytat:
|
|
#346 |
|
Zakorzenienie
|
kropka ja piłam Upsarin musujący, cerutin, duzo cytryny i witaminki(taki kompleks witamin z olimpu). U mnie zaczeło sie od bólu gardła, pózniej był katar a teraz kaszel
ale fizycznie czuje sie juz dobrze najgorzej było 2 dni temu bo wszystko wystapiło razem gardło nawalalo, z nosa sie lało jak z kranu i męczyło w płucach. Całe szczescie tylko nad ranem
|
|
|
|
#347 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
TAk jak przypuszczałam w nocy pobudka co godzinę. Nos zawalony całkowicie Frida sporo za każdym razem wyciągała, a że wydzielina gęsta to i trudno było oddychac. No i co jakiś czas kaszel i tak nam zeszło do 6,30. Ech... poczekam jeszcze dzisiaj, zobaczę czy łagodnieje czy nie. Temp. nie ma, apetytyt że hej, ruchliwa jak zwykle. Miłego dnia. U nas piękne niebo, ale przymroziło w nocy. No to ZABADOO żeby wiosna przyszła.
|
|
#348 |
|
Zakorzenienie
|
Witam po świętach!
kropka, kancia szybkiego powrotu do zdrowia Wszystkie dzieciaczki urocze miniu też bym się wkurzyła. Też mam często że moim dzieciom czegoś nie wolno, a ktoś mówi, co ta matka opowiada. Sylwii np nie wolno coli. Nie pozwalam jej pić. A bratowa jej daje, bo matka głupoty opowiada. Też już była nie jedna awantura. kasiu oby Krzyś nie chorował. A jeżeli to ząbki to żeby szybko wyszły. Wczoraj przyjachała moja przyjaciólka z mężem i dziećmi. Posiedzieliśmy, pogadaliśmy. Klaudia znowu spała tylko raz, a wieczorem padła już o 20.30 przy butli z kaszą. Tylko że dziś wstała o 7 .Pogoda dziś u nas bez porównania. Wczoraj cały dzień śnieg padał, a dziś piękne słońce. Co prawda tylko 1 stopień na plusie, ale może się jeszcze podniesie temperatura. Acha..... BUZIACZKI OGROMNE DLA MIKOŁAJA
|
|
#349 |
|
Zakorzenienie
|
Iwka no własnie buziaczki dla solenizantki
ja tez jednak czesciej sadzam bo mam wrazenie, ze on nie chce siedziec i siadac bo tego nie robilismy a co na sadzanie Twoj rehabilitant czy lekarz?? Adrian sam nie posiedzi przechyla sie do przodu i marudzi, bo mu nie wygodnie. Na kolanach siedzi jak strzała prościutko. Nie wiem czemu tak natomiast jak posadze go na podłodze to te odruchy równowazne ma ale na razie tylko z boku potrafi podeprzec sie rączkaja nadal czekam na dogodna chwile zeby sie przejsc do osrodka ale zawsze cos mi wypada ![]() zyczonka dla Mikołaja
|
|
|
|
#350 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Tak sobie myślę, że jak teraz wydłużyli czas na siadanie do 12m.ż. to jeszcze nie pozwolą nam jej sadzac. Będę chciała,żeby pokazali cwiczenia jak wspomagac samodzielne siadanie, chyba,że orzekną,że jeszcze czas to odpuścimy i będziemy czekac aż się nasze dziecko ocknie. Ja też raczej nieruchawa byłam , zaczęłam chodzic gdy miałam 14 miesięcy .
|
|
#351 |
|
Zakorzenienie
|
no to zdaj relacje jak po wizycie
![]() u nas chyba kregosłupek jest jeszcze za słaby zeby posiedziec i zabrac sie za raczkowanie bo pozycje do raczków przyjmuje juz od dawna ale jak tylko podniesie rączke ( robi to od kilku dni) to zaraz pupa opada i lezie pełzając. Natomiast stawac przy kanapie sie nauczył chociaz z pozycji z pupa na podłodze nie jest łatwo ale w momencie złapania sie ręką o kant kanapy prostuje kregosłup i wstaje na kolana a pozniej podchodzi na kolanach do kanapy i wstaje
|
|
|
|
#352 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Co do kręgosłupa to masz absolutna rację. Nam rehab. mówiła, że jak zaczniemy ją za szybko sadzac to wrócimy do niej za jakiś czas ze skrzwieniem kręgosłupa właśnie. Brawka za wstawanko dla Apusia EDIT: trzecia pielucha dzisiaj i trzecia kupa. Idziemy na rekord jak nic.
Trzeba rzucić wyzwanie umiejętnościom dziecka, jednak nie oczekiwać od niego doskonałości. Erika Landau . Edytowane przez iwka2002 Czas edycji: 2008-03-25 o 09:22 Powód: dopisek |
|
|
|
|
#353 |
|
Zakorzenienie
|
iwka to zaległe
kanciu dla Apusia
|
|
#354 |
|
Zakorzenienie
|
dziekuję dziewczynki chociaz zamiast tego wstawania wolałabym porządne raczkowanie a najbardziej to obracanie na plecy
ale wiem mi nie dogodzisz ![]() Iwka a Werka próbuje raczkowac ?? bo jak dziecko umie siedziec to będzie próbowac albo raczkowac albo wstawac bo własnie kregosłup stabilny jest. więc nie rozumiem dlaczego ta moja pauka wstaje a siedziec ani łazic nie umie len jeden no ![]() ale musze wam powiedziec, ze nie cwiczymy juz z 2 tygodnie i czuje sie z tym całkiem dobrze nie mam juz takiej schizy. Widze, ze mały próbuje zrobic coś sam a nie tylko popychany przez cwiczenia. Ucieszyłam sie bardzo jak z kleczków podniółs tą rączke do góry bo wczesniej tylko sie bujał na kolankach nie odrywajac nic od podłogi. Odnosze wrazenie, ze boi sie przewrócic. Moze nauczy sie w swoim czasie a nie tak jak ksiązka każe
|
|
|
|
#355 |
|
Zakorzenienie
|
Kanciu Pola nadal sama nie siada, ale jak ją posadzisz już nawet sie potrafi zaasekurować i podeprzeć nie pełza ale klęczy i tak śmiesznie robi dupką w tył i przód i próbuje wstawać jak tylko się da pręży sie opiera nogi o mój brzuch wygina sie ale jej na to nie pozwalamy
ja tez chętnie poczytam o jakoś ćwiczeniach usprawniających umiejętność siadania
|
|
#356 |
|
Zakorzenienie
|
Patrillko ale jak juz Polusia siedziec umie dośc prosto to pewnie niedługo z tego bujania ruszy do przodu
bo tu własnie podstawa jest sztywny kregosłup kótry poradzi sobie z utrzymaniem ciezaru u nas ten kregosłup jeszcze sie ugina pod ciezarem brzucia ![]() mi tez sie nie podoba, ze Adrian wstaje na te swoje pęcinki i np jak go wezme na ręce to na nózkach sie utrzymuje dosc długo czasem tupta a czesem stoi ale na paluszkach
|
|
|
|
#357 |
|
Rozeznanie
|
przeczytałam, mam nadzieję, że niczego nie przeoczyłam
Zdjęcia cudne bo i dzieciaczki prze prze wspaniałe, już nie mogę się doczekać jak kiedyś spotkamy się z nimi wszystkie, będzie się działo... Bo zakładam, ze się spotkamy Muszę wybrać zdjęcia i przesłać do albumiku, bo aż mi wstyd, zaległości mi się zrobiły... Dużo zdrówka dla chorowitków i dobrego humoru dla małych maruderów Zaległe życzenia dla Weronisi a tak poza wszystkim, dołączam do pytania Patrilli o foteliki, gdzie znaleźć jakieś wiarygodne testy, na co zwracać uwagę? wczoraj trochę oglądałam i podoba mi się Coneco Zenith, MAxi Cosi tobi, nie mamy isofixa, więc szukam tradycyjnych, na pasy. bezpiecznych i porządnych. u mnie zima, pruszy śnieg...
|
#358 |
|
Zakorzenienie
|
Ja tez przyłączam się do życzeń dla solenizantów
U nas też święta minęły bardzo miło, w pierwsze święto obiadek, kawka i kolacja u mojej mamy, a w drugi dzień świąt bylismy na obiedzie i kawce u mojego taty, a potem u wujka na urodzinach ![]() Haniusia skosztowała kilka rzeczy - serniczek, rosołek, szyneczka i od kilku dni jemy razem śniadanko. RObię jej takie kosteczki z chlebka z masełkiem, troszkę szyneczki i serka i daję do miseczki i sobie wcina. Tylko musze dawać po jednej kosteczce, bo jak jest więcej to bierze całą garść ![]() Wczoraj dostała Hania swoje pierwsze w życiu autko - taką ciężarówke i lubi się nią bawić. Ładujemy zabawki, potem zawozimy w inne miejsce i wysypujemy ![]() W piątek byłam w Hanią na kontroli u pediatry i waży 8400g i 74cm. Wszystko jest OK. Z cytrusami się wstrzymać - dopiero po roku. Winogrona moze jesć no i właśnie mamy zacząć podawać kanapeczki Od świąt Hania umie bić brawo, robić papa i akuku zakrywając swoimi rączkami oczka ![]() Pytałam też o Słowację czy mozemy z nią wyjść na zewnątrz na baseny, gdzie jest woda 38 stopni i powiedziała, ze jeśli nie będzie znacznej różnicy temp woda-powietrze to mozemy Hania nauczyła się też wychodzić tyłem w łóżeczka turystycznego. Walnęła dwa razy jak wychodziłą przodem i się nauczyła A my zaplanowaliśmy już urlop i mąż ma urlop od 30 czerwca do 14 lipca i 1 lipca idziemy na 50-tkę do męża mojej mamy i 2 lipca w nocy wyjeżdżamy nad morze do Mielna na 5-6 dni ![]() ![]() , potem na 3 dni do Popradu, a we wrześniu lecimy do Londynu Życzę zdrówka dla naszych chorusków miniu fajnie, ze się odezwałaś Olivka super no i jest bardzo podobna do Irka A z bratową to szkoda słów. Niech sobie po swojemy wychowuje swoje dzieci i z takimi tekstami wali kropka zielony katar oznacza infekcję ![]() kasiu to z niecierpliwością czekam na fotki waszego domku
|
#359 |
|
Zakorzenienie
|
minisia super, ze macie juz zaplanowane urlopy
my niestety w tym roku musimy sie wstrzymac z jakimkolwiek wyjazdem to ze względu na przepriowadzke bo pewnie pochłonie wszystka kase a będzie własnie w wakacje moze do znajomych do Poznania wyskoczymy na weekend takze wakacji zazdroszcze fajnie, ze Hanutka tak zasuwa i do łózeczka wchodzi sama ja na razie nie otwieram tego wieczka bo boje sie ze Adrian to bedzie na pysk leciał jak tylko dziure zobaczy zazdroszcze tez podawania kanapek ja swojemu glutenu nie dawałam jeszcze i troszke sie boje ale chyba pomalutku trzeba cos zaczac dawac. stąd ogólne pytanie do mamuś jak zaczac podawac gluten i ile
|
|
|
|
#360 |
|
Zakorzenienie
|
Kanciu zajrzyj na forum gazety.pl ja o glutenie nic Ci nie powiem bo nie daję ale wydaje mi że tak jak w tych nowych zaleceniach tylko później po troszeczku - na przykład kaszę manne 1 dziennie i obserwować kupkę i skórę
Oj do albumu - też mam zaległości wstyd ![]() Poli nowy wyczyn intelektualny umie sama zrobić kosi kosi łapki czy Wasze dzieci lubią jak sie im śpiewa Pola uwielbia nawet mój fałsz....
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:58.

ale naszczescie kuzyn.. nikomu zes Livi nie sprzedala jak nie patrzylismy
my to chyba kolo roku bedziemy podcinac bo narazie jeszcze nie jest zle

chodzi do koscioła co 2 dzien i jest typowa babcia
ale ona strasznie chciała wiedziec ja czułam sie głupio jak cholera moja mam patrzyła na mnie kątem oka a na jej twarzy była mina mówiąca a może jednak będzie chrzest
koniec konców powiedziałam, ze na razie chrztu nie ma to babcia oczywiscie zaczeła juz wszystko planowac i załatwiac z ksiedzem 
u nas to bylby pierwszy cel!! wywalic doniczki i podlubac w ziemi

On już jest tak przyzwyczajony do robienia zdjęć, że pozowanie ma we krwi

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)

natomiast jak posadze go na podłodze to te odruchy równowazne ma ale na razie tylko z boku potrafi podeprzec sie rączka

dla Apusia
to ze względu na przepriowadzke bo pewnie pochłonie wszystka kase a będzie własnie w wakacje