![]() |
#331 | |
Rozeznanie
|
Dot.: Seks w rodzinie katolickiej
A i ja staram się nie przywiązywać do grzechu, naprawdę. Sumienie często mnie gryzie. I nawet za błahe rzeczy jest mi głupio przed Bogiem.
---------- Dopisano o 11:43 ---------- Poprzedni post napisano o 11:41 ---------- Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#332 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie są wiec katoliczkami. One okreslają się jako katoliczki nie wiedzac co to slowo oznacza. Jak dla mnie sa heretyczkami (patrzac na to od strony katolicyzmu), albo chrzescijankami (patrzac od mojej strony, ateistki) Cytat:
Nie szanuje jedynie hipokrytów. Menorka - ja juz zadalam ci pytanie. Czy ja moge nazwać siebie katoliczka, tylko dlatego, ze uznaje, ze człowiek nie powinen zabijac innego człowieka czy kraść? Czyli częsc moich pogladów pokrywa sie z naukami religii katolickiej. Czy zgoda na niektóre nauki czyni ze mnie katoliczkę? Nie! Katoliczke uczyni ze mnie zaakceptowanie wszystkich zasad. Powiedzialas ze nie wiemy jaka jestes katoliczką. Ja wiem. W tej chwili - błądząca po manowcach herezji. I nie potrafiaca sie do tego przyznac szczerze przed sobą. Oszukującą się, że wszystko jest w porządku. Jaką jesteś chrześcijanką? Normalną, wierzaca w Boga, przestrzegająca pewnych swoich ustaleń. Jakim jesteś człowiekiem? Rzeczywiscie nie wiem. W tej dyskusji mnie to nie interesuje. Zauważyłas ze nie podważam słów tych wizazanek, które napisały, ze trudno im wytrwac bez seksu, ze grzesza, ale ze zaluja, ze wiedza, ze to jest żłe w oczach ich boga? Nie dyskutuje z nimi, bo szanuje ich wybory, nawet jesli sie z nimi nie zgadzam. Bo prawdziwa wiara daje im siły by wytrwać bez grzechu, pokonac swoja slabosc. Bo one nie tylko wierza w boga, one go kochaja i nie chca sprawiac mu przykrości. Wiedza co powinny czynic i nie tlumacza swej slabosci tego kolezankami, pomylkami teologow, i arguemntem "co wy tam wiecie, ja wiem swoje".
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett Edytowane przez Elfir Czas edycji: 2009-05-22 o 11:03 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#333 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
I mimo wszystko staram się przestrzegać większości nakazów i zakazów Kościoła, których jak wiadomo jest mnóstwo.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#334 |
Zakorzenienie
|
agresywny ateizm to nic dobrego
![]() Elfir wydaje Ci sie ze masz prawo osadzania katolikow jako obiektywna ateistka....nazywajac kogos heretykiem ,tylko dlatego ze nie jest " boskim robotem" i dopuszcza sie grzechu ciezkiego, tym samym wystepujac przeciw nakazom i zasadom KK ( co innego odrzucanie pewnych wytycznych na wstepie a co innego uleganie pokusom i łamanie.tychze zasad ...chciazby notoryczne, to za kazdym razem z mocnym postanowieniem poprawy) ..czy tak silna czujesz potrzebe do utwierdzania kogos w tym ze jego zycie, nawet jesli nie zgodne z tym w co " wierzy" jest złe?? bo Ty tak rzekłas...?? "(...)Nie sadzcie a nie bedziecie sądzeni (...) Odmierza Wam bowiem taka miarą jaką wy mierzycie" Łk 6, 37-38
Edytowane przez aniko 23 Czas edycji: 2009-05-22 o 11:28 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#335 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
i zgadzam się. i tym kończę moją obecność na tym wątku. za dużo tu wrogości i nie chcę więcej słyszeć opinii o mnie ludzi, którzy kompletnie mnie nie znają. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#336 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przyznaję rację, że siła argumentów Elfir jest duża, ale nie wiem czy wiarę można rozstrzygnąć na zasadzie racjonalnych przesłanek. Wiadomo, że w każdej religii są nieścisłości i sprzeczności, nawet ateiści postępują czasem niekonsekwentnie - im wolno, bo nikt nie wie, według jakiego kodeksu działają? Sama byłam kiedyś na mszy, gdzie ksiądz mówił na kazaniu o nieścisłościach Biblii i wcale nie starał się tego tłumaczyć. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#337 |
Zakorzenienie
|
Zawsze mnie zastanawia, dlaczego [niektóre] osoby zaraz po wyznaniu, że są katolikami podają [zazwyczaj] długą listę rozbieżności między swoim poglądami, a poglądami KK - a przecież te poglądy powinny być tożsame.
![]() Na pewno nie mam zamiaru nikogo rozliczać ze swoich poglądów, czy przynależności do jakieś grupy społecznej, ale w moim rozumieniu człowiek, który świadomie nie stosuje się do nauk KK - nie jest katolikiem. Tak samo jak osoba, która deklaruje, że jest świadkiem Jehowym, a uznaje transfuzje krwi. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#338 |
Przyczajenie
|
Do postu wyżej (niestety nie pamiętam autorki)
Nie tylko ateiści krytykują "katolików" (a raczej nie tyle krytykuja osoby, co ich postawy - mam szacunek do każdego człowieka i staram się nie osądzać, jedynie czyny i zachowania). Ja jestem katoliczką i też krytykuję "katolików" Może trzeba by się teraz dookreślać - Katolik z.o.o. ( z ograniczoną odpowiedzialnością ) i Świadomy Katolik. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#339 |
Zakorzenienie
|
"Elfir ja mam swoje sumienie. I Ty mi nie będziesz mówiła co jest dobre a co nie. Sama nie wierzysz, daj wierzyć innym tak jak potrafią.
I mimo wszystko staram się przestrzegać większości nakazów i zakazów Kościoła, których jak wiadomo jest mnóstwo." Menorka - przeciez ja niczego nie mowie sama z siebie, ja ci tylko przekazuje słowa teologów TWOJEGO (podobno) Kosciola, z którym (podobno) sie utożsamiasz. Ale ok, ja ci niczego nie każe, zrobi to za mnie "TWOJ" Kościoł poprzez "Katechizm Katolicki" 1856 Grzech śmiertelny, naruszając w nas zasadę życia, którą jest miłość, domaga się nowej inicjatywy miłosierdzia Bożego i nawrócenia serca, które zazwyczaj dokonuje się w ramach sakramentu pojednania: Gdy bowiem wola zmierza ku czemuś, co ze swojej natury sprzeciwia się miłości, ustanawiającej w człowieku właściwy porządek w stosunku do celu ostatecznego, wówczas grzech jest śmiertelny ze względu na swój przedmiot... zarówno gdy zwraca się przeciw miłości Bożej, jak bluźnierstwo, krzywoprzysięstwo itp., jak i wtedy, gdy zwraca się przeciw miłości bliźniego, np. morderstwo, cudzołóstwo itp... Niekiedy jednak wola zwraca się ku temu, w czym zachodzi pewien brak porządku, który jednak nie sprzeciwia się miłości Boga i bliźniego, np. próżne słowo, nadmierny śmiech itp. Tego rodzaju grzechy są powszednie 93 . koscioł: 1753 Dobra intencja (np. pomoc bliźniemu) nie czyni ani dobrym, ani słusznym zachowania, które samo w sobie jest nieuporządkowane (jak kłamstwo czy oszczerstwo). Cel nie uświęca środków. 1755 Czyn moralnie dobry zakłada jednocześnie dobro przedmiotu, celu i okoliczności. Zły cel niszczy działanie, chociaż jego przedmiot byłby sam w sobie dobry 1756 Błędna jest więc ocena moralności czynów ludzkich, biorąca pod uwagę tylko intencję, która je inspiruje, lub okoliczności (środowisko, presja społeczna, przymus lub konieczność działania itd.) stanowiące ich tło. Istnieją czyny, które z siebie i w sobie, niezależnie od okoliczności i intencji, są zawsze bezwzględnie niedozwolone ze względu na ich przedmiot, jak bluźnierstwo i krzywoprzysięstwo, zabójstwo i cudzołóstwo. Niedopuszczalne jest czynienie zła, by wynikło z niego dobro. 1768 Wzniosłe uczucia nie decydują ani o moralności, ani o świętości osób; stanowią niewyczerpany zasób wyobrażeń i odczuć, w których wyraża się życie moralne. Uczucia są moralnie dobre, gdy przyczyniają się do dobrego działania; w przeciwnym razie - są moralnie złe. Prawa wola podporządkowuje dobru i szczęściu poruszenia zmysłowe, które uznaje za swoje. Zła wola ulega nieuporządkowanym uczuciom i potęguje je. Emocje i doznania mogą być przekształcone w cnoty lub zniekształcone w wady. 790 Człowiek powinien być zawsze posłuszny pewnemu sądowi swojego sumienia. Gdyby dobrowolnie działał przeciw takiemu sumieniu, potępiałby sam siebie. Zdarza się jednak, że sumienie znajduje się w ignorancji i wydaje błędne sądy o czynach, które mają być dokonane lub już zostały dokonane. 1792 Nieznajomość Chrystusa i Jego Ewangelii, złe przykłady dawane przez innych ludzi, zniewolenie przez uczucia, domaganie się źle pojętej autonomii sumienia, odrzucenie autorytetu Kościoła i Jego nauczania, brak nawrócenia i miłości mogą stać się początkiem wypaczeń w postawie moralnej. 2033 Urząd Nauczycielski pasterzy Kościoła w dziedzinie moralności jest wypełniany zazwyczaj w katechezie i w przepowiadaniu za pomocą dzieł teologów i autorów duchowych. W ten sposób jest przekazywany z pokolenia na pokolenie, pod przewodnictwem i czujnością pasterzy, "depozyt" moralności chrześcijańskiej, składający się z charakterystycznej całości zasad, przykazań i cnót wynikających z wiary w Chrystusa oraz ożywianych przez miłość. Katecheza ta przyjmuje tradycyjnie za podstawę - obok Wyznania wiary i modlitwy "Ojcze nasz" - Dekalog, który przekazuje zasady życia moralnego ważne dla wszystkich ludzi. 2036 Władza Urzędu Nauczycielskiego rozciąga się także na szczegółowe przepisy prawa naturalnego, ponieważ ich zachowanie, wymagane przez Stwórcę, jest konieczne do zbawienia. Przypominając przykazania prawa naturalnego, Urząd Nauczycielski Kościoła wypełnia istotną część swojej funkcji prorockiej głoszenia ludziom, kim naprawdę są, i przypominania im, kim powinni być przed Bogiem 77 . 2037 Prawo Boże powierzone Kościołowi jest przekazywane wiernym jako droga życia i prawdy. Wierni mają więc prawo 78 , by byli pouczani o zbawczych przykazaniach (jak widzisz, działam dla twojego dobra), które oczyszczają sąd, i z pomocą łaski uzdrawiają zraniony rozum ludzki. Mają oni obowiązek zachowywania norm i decyzji wydawanych przez prawowitą władzę Kościoła. Ustalenia te domagają się uległości podyktowanej miłością, nawet jeśli mają charakter dyscyplinarny. 2340 Kto chce pozostać wierny przyrzeczeniom chrztu i przeciwstawić się pokusom, podejmie w tym celu środki takie, jak: poznanie siebie, praktykowanie ascezy odpowiedniej do spotykanych sytuacji, posłuszeństwo przykazaniom Bożym, ćwiczenie się w cnotach moralnych i wierność modlitwie. "Czystość integruje nas na nowo i prowadzi do jedności, którą utraciliśmy, rozpraszając się w wielości" 85 . 2346 Miłość jest formą wszystkich cnót. Pod jej wpływem czystość jawi się jako szkoła daru z własnej osoby. Panowanie nad sobą jest podporządkowane darowi z siebie. Czystość prowadzi tego, kto ją praktykuje, do stawania się wobec bliźniego świadkiem wierności i czułości Boga. 2350 Narzeczeni są powołani do życia w czystości przez zachowanie wstrzemięźliwości. Poddani w ten sposób próbie, odkryją wzajemny szacunek, będą uczyć się wierności i nadziei na otrzymanie siebie nawzajem od Boga. Przejawy czułości właściwe miłości małżeńskiej powinni zachować na czas małżeństwa. Powinni pomagać sobie wzajemnie we wzrastaniu w czystości. 370 Okresowa wstrzemięźliwość, metody regulacji poczęć oparte na samoobserwacji i odwoływaniu się do okresów niepłodnych 112 są zgodne z obiektywnymi kryteriami moralności. Metody te szanują ciało małżonków, zachęcają do wzajemnej czułości i sprzyjają wychowaniu do autentycznej wolności. Jest natomiast wewnętrznie złe "wszelkie działanie,które - czy to w przewidywaniu aktu małżeńskiego, podczas jego spełniania, czy w rozwoju jego naturalnych skutków - miałoby za cel uniemożliwienie poczęcia lub prowadziłoby do tego" 113 . To sa zasady wiary i postępowania katolika. Jesli je podważasz odstępujesz od wspólnoty kosciola i stajesz sie heretykiem. Sorry, ale nie ja to wymysliłam, tylko katolicy - miej do nich pretensje, nie do mnie
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#340 |
Rozeznanie
|
Elfir, masz anielską cierpliwość, ja już dawno poległam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#341 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Moge nazwac ich heretykami, bo podwazanie dogmatow religijnych tym dokladnie jest, jak wynika z przytoczonej przeze mnie definicji tego slowa. Ludzie, nie zalamujcie mnie - gdzie ja kogokolwiek osadzalam grzeszacego katolika? Czy ja jestem ksiedzem spowiednikiem? Ale wdaje sie w polemike z osobami ktore na nóż mówią widelec. Bo jest to forum dyskusyjne. Niech mnie ktos przekona ze noz jest widelcem. Prosze bardzo.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#342 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() a zasad NIE podważam.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#343 |
Zakorzenienie
|
Ja też już poległam. Nie mam siły
![]() Elfir, podziwiam ![]()
![]() |
#344 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Eeee... a do czego służy forum dyskusyjne jak nie do wyrazania swoich opini? Jasna, mozna sie obrazic, jak sie cos usłyszy nie po swojej mysli. Ale to raczej oznacza brak argumentow na popracie swojego stanowiska. Wegetarianina jedzacego mieso rownie mocno bym krytykowala jak dziewczyne, ktorej nie chce sie zyc przed slubem w czystosci i ma gleboko gdzies niektore zasady katolicyzmu bo tak jest wygodniej, a mimo tego nazywa sie katoliczka. Przyszlo ci na mysl, ze niektore z tych "katoliczek" dopiero na forum dowiaduja sie jakie sa rzeczywiste zasady ich wiary? Nie uwazasz tego za tragiczne? Bez tego nawet nie wiedzialyby ze źle postępują w ramach deklarowanej wiary. Bo nie znaja jej podstaw, procz tego, ze trzeba chodzic do kosciola i spowiedzi co wielkanoc. Dla wyjasnienia: ateisci działaja wg wlasnego kodeksu. Moj opiera sie na zasadach racjonalnego humanizmu akurat.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#345 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#346 |
Zakorzenienie
|
Jak nie? A co napisałas wczesniej? Ze nie uznajesz wspolzycia przed slubem z osoba ktora kochasz za grzech. Nie zaprzeczaj sama sobie. Poza tym ja po prostu jestem cierpliwa. Ale opinie takie jak moja wyraziło wiele innych osób, w tym prawdziwe katoliczki, ktore pomimo trudnosci swojej wiary, zyja zgodnie z jej nakazami, nawet jesli czasami zbładzą.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett Edytowane przez Elfir Czas edycji: 2009-05-22 o 12:43 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#347 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
A Ty ciągle do tych wegetarian... Dziewczyno podstawą mojego Kościoła jest wiara w Boga i praktykowanie. Jeśli nie wierzę to co z tego, że będę się stosowała do zasad? Wtedy zostanę wierzącą? Albo jeśli nie praktykuje? Wtedy jestem katoliczką? Ja do głównej zasady się stosuje! Do większości zasad. A co do wegetarianizmu to chyba jak się łamie główną zasade to chyba się wegetarianką nie jest. Poza tym w Kościele jest coś takiego jak grzech, a wegetarianizm ma coś podobnego? Że mogę sobie jeść mięso i byc wegetarianką? Z tego co wiem to nie. Poza tym powiedz mi jak w ogóle możesz wypowiadać się na temat wiary i stosowania się do zasad? Skoro jesteś nie wierząca i sama sobie ustalasz zasady(przecież swoje zasady można zmienić w jednej chwili)? No jak można? ---------- Dopisano o 13:58 ---------- Poprzedni post napisano o 13:49 ---------- Wyraziło a i owszem. Jednak nie wiesz czy aby na pewno żyją zgodnie z nakazami.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#348 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() To Ty napisałaś, że w każdej chwili możesz zmienić swój pogląd na pewne sprawy. Że może nagle Ci się odmieni i zaczniesz myśleć tak, że Twoje poglądy staną się zgodne z nauczaniem KK. Może tak, a może nie. Straszne, straszne, straszne. Już nie mogę. ![]()
![]() |
![]() |
#349 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
I pisałam że może kiedyś mi się zmieni, w tej chwili na pewno nie.
*** ![]() Edytowane przez menorka Czas edycji: 2009-05-22 o 13:05 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#350 |
Raczkowanie
|
Przeczytałam chyba większość postów na tym wątku i zgadzam się z tym, co pisze Elfir i jeszcze parę innych osób
![]() Co do postu menorki wyżej - ateista może się wypowiadać na temat wiary i stosowania się do zasad, jeżeli je poznał i świadomie wybrał coś innego. Natomiast jeśli ktoś nie za bardzo wie w co wierzy, uznaje siebie za katolika, ale nie wie co to tak naprawdę znaczy, to jego wiara jest co najwyżej chrześcijańska, a nie katolicka. Nikt tu nikogo nie ocenia na tym wątku, ale widzę uparte dążenie niektórych osób (>menorka), żeby z tego co jest czarne zrobić białe... Jeżeli ktoś uważa, że jest katolikiem, bo wierzy w Boga i chodzi do Kościoła, ale zasad KK nie przestrzega lub przestrzega tylko wybiórczo, to nie jest to nic innego jak herezja, hipokryzja i relatywizm. Herezja, bo tak, jak już było wcześniej napisane - sama sobie przeczysz, hipokryzja - bo mówisz jedno, a robisz drugie (czyli uważasz się za katoliczkę, ale seks przed ślubem nie jest dla Ciebie grzechem i idąc do spowiedzi nie chcesz wcale się poprawić, bo i tak dalej będziesz robić to samo - a więc spowiedź i komunia po niej są świętokradcze) i relatywizm - bo wybierasz sobie z zasad KK tylko te, które Ci "odpowiadają" (dobra to zabijać nie będę, ale seks przedmałżeński jest ok). Wydaje mi się to proste. Może po prostu niektórzy nie są jeszcze na tyle dojrzali i nie mają odwagi przyznać sami przed sobą, że błądzą...
![]() ![]() Każdego stać, żeby wpłacić choćby 1 zł. To w sumie mało, a dla tych dzieci tak dużo! DOBRO WRACA! https://www.siepomaga.pl/tomekcieciorko https://www.siepomaga.pl/ratunekdlaadasia http://rycerzeiksiezniczki.pl/kids/szymon/?lang=pl |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#351 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#352 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Cocoamore nikogo nie przekonuje do swoich racji, nie mówię też że moje poglądy są dobre, nie mówię też że moje poglądy się nigdy nie zmienią. W którym więc miejscu ja z czarnego próbuje zrobić białe? Co najwyżej szare ![]() A fakt ateista wypowiadać się może, tylko niech nie poucza. ---------- Dopisano o 14:20 ---------- Poprzedni post napisano o 14:18 ---------- Zgadza się. Napisałam też ze z moim Tżtem współżyje całkiem niedługo.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#353 | ||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Owszem, pokazuje ci, ze dyskutuje z kazdym kto nie wie co oznacza deklarowana przez niego przynależnośc do danej grupy religijnej, filozoficznej, światopoglądowej. Moim zdaniem pogubiłas sie w swoich pogladach. Taki wniosek wysnułam na podstawie sprzecznosci, ktore zawierasz swoich postach. Cytat:
To o czym piszesz jest podstawa wiary ale nie Kosciola! Jak wiekszosc ludzi mieszac wiare w boga z katolicyzmem. Nie kazda wiara w boga i nie kazde praktykowanie jest katolicyzmem. Chcesz mi powiedziec ze protestanci nie praktykuja i nie wierza? A nie sa katolikami. Cytat:
Jesli twoim zdaniem podstawą katolicyzmu jest wiara w boga, to kim jest protestant czy prawosławny? Nie , podstawą katolicyzmu jest uznanie dogamtów tego akurat koscioła. Inaczej jest sie CHRZESCIJANINEM. Cytat:
Cytat:
Dlaczego nie podasz ani jednego KATOLICKIEGO argumentu na poparcie swojego stanowiska w sprawie seksu przedślubnego, skoro chcesz sie okreslac katoliczką? Moim zdaniem dlatego, ze nie znasz wcale religi kosciola z ktorym sie identyfikujesz. Mowisz "katoliczka", bo nie znasz zadnej innej alternatywy, zadnego innego okreslenia, ktore pasowaloby do twojego swiatopogladu. Jesli sie myle, to wyprowadz mnie z błedu. ---------- Dopisano o 14:29 ---------- Poprzedni post napisano o 14:23 ---------- Cytat:
To ma byc katolicka milosc do boga? LOL. Nie uznajesz seksu przed slubem i antykoncepcji za grzech. Spoko. Wierzysz w boga. OK. Modlisz się. bardzo dobrze. Ale nie wmawiaj mi ze jestes katoliczka. Jestes po prostu chrzescijanka ktora zyje w oparciu o niektore zasady katolicyzmu.
||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#354 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Dla Ciebie nie muszę być katoliczką. Uwierz mi że na Twoim zdaniu mi nie zależy.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#355 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Nikt Cię tutaj nie poucza tak jak myślisz, co najwyżej próbuje Ci wskazać, że błądzisz... Powtórzę słowa Elfir z ostatniego postu: "(...) nie znasz wcale religi kosciola z ktorym sie identyfikujesz. Mowisz "katoliczka", bo nie znasz zadnej innej alternatywy, zadnego innego okreslenia, ktore pasowaloby do twojego swiatopogladu."
![]() ![]() Każdego stać, żeby wpłacić choćby 1 zł. To w sumie mało, a dla tych dzieci tak dużo! DOBRO WRACA! https://www.siepomaga.pl/tomekcieciorko https://www.siepomaga.pl/ratunekdlaadasia http://rycerzeiksiezniczki.pl/kids/szymon/?lang=pl Edytowane przez Cocoamore Czas edycji: 2009-05-22 o 13:41 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#356 |
Raczkowanie
|
O wiele mnie ominęło.
Przeczytałam wszystkie posty i powiem wam koleżanki,że niektóre z was z góry zakładają że wszystkie wypowiadające się tu Panie to katoliczki.Otóż nie. Elfir zarzuciłaś mi herezję.To nie te lata kiedy trzeba było ze wszystkim się zgadzać z kościołem bo jak nie to spalą cię na stosie. Napisałam, że jestem osobą wierzącą i że jestem na tyle tolerancyjna by nie ograniczać się do ciasnych ram jakiejś religii. A to ,że powołałam się na przykład kuzyna-wybacz ale na swój nie mogę bo nigdy,pomimo wielu przejść nie wyparłam się wiary w Boga. Jeśli jesteś zatwardziałą ateistką to do ciebie nie trafią żadne argumenty i przykłady. A ja powiem szczerze już nie mam ochoty ani nie muszę nikogo przekonywać do wiary w Boga. A najważniejszą dla mnie rzeczą to być dobrym człowiekiem i nie krzywdzić innych, choćby wmawiając, że wiara w istotę boską to słabość.
![]() |
#357 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Twoje poglądy na zwiazek pomiedzy meżczyzna i kobietą sa bardzo dobre i zdrowe. Na twoim miejscu bym ich nie zmieniala i popieram cie calym sercem. Ale to w moim mniemaniu. Ale niestety nie Kosciola Katolickiego. Dlatego starczy, jak nie bedziesz deklarowac sie jako katoliczka nie bedac nia w glebi swojego sumienia. O to mi caly czas chodzi. A teraz wyjasnie o co mi chodzi. Zadeklarowałas sie, jak 95% naszego spoleczenstwa, jako katoliczka. Chciałabys aby srodki antykoncepcyjne byly dotowane? Aby mozna bylo sie rozliczac w Urzedzie Skarbowym z partnerem, z ktorym nie masz jeszcze slubu? Aby rozwody były prawnie dopuszczalne? Aby bezplodne pary mialy mozliwosc dokonania zaplodnienia in vitro? Czy wiesz ze w twoim imieniu, przywodca duchowy, głowa Kosciola w Polsce wypowiada sie przeciwko tym postulatom? Dajesz mu do tego prawo?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#358 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Wiecie co aż pójdę do swojego Księdza pogadać, może on mi powie swoje zdanie na ten temat, bo to mądry człowiek jest i ma podejście do człowieka. Może w moim myśleniu coś zmieni.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#359 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jesli ktos podwaza zasady katolicyzmu i okresla sie jednoczesnie jako katoliczkato niestety jest heretykiem, co juz udowodnilam podajac słownikowa definicję tego słowa. Heretyk to nie ofiara stosu, chybiona uwaga. ![]() Ja tez oczywiscie jestem heretykiem dla kosciola katolickiego. Z tym ze ja zdaje sobie z tego sprawie. A "katoliczki", ktore opowiadaja się za przedslubnym sekem i hormonalną antykoncepcja i nie uznaja tego za grzech? Albo bładza i powinny wrocic na jedynie słuszna drogę, albo przestac sie nazywac katoliczkami. Inaczej sa tylko hipokrytkami. Menorka - heh, a miałam nadzieję, ze jednak namówie ciebie do zycia zgodnie ze swoim sumieniem, bez odwolywania sie do autorytetu kosciola katolickiego ![]() Ale spoko, w druga strone tez moze byc. Uwazam to za sukces, ze pojdziesz do ksiedza ustalic pewne kwestie swojej wiary. Podyskutuj z nim. Na pewno nie zaszkodzi.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett Edytowane przez Elfir Czas edycji: 2009-05-22 o 13:52 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#360 |
Zadomowienie
|
Ciekawa dyskusja, jestem w trakcie czytania
![]() Nie wierzę w kościół czy religię i nie stosuję, co nie znaczy, że dostosowuję się do wizażowych reguł ![]() [1=749d3470e67da5a340716cf 11c99d98c9d41692a_5eab587 331573;12361236] za to łamie wszystkie wizażowe reguły: bo nie łykam, nie lubię w samochodzie i bez szpilek na dodatek[/quote] Nie rozumiem ![]() ![]() Osoby naprawdę wierzące podziwiam za silną wolę. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:13.