Ostatnio obejrzane filmy cz. III - Strona 12 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kultura(lnie)

Notka

Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-07-14, 11:57   #331
flawless2903
Zadomowienie

Dot.: Ostatnio obejrzane filmy cz. III

Narzeczony mimo woli - baaardzo przyjemna komedia romantyczna. zarówno Bullock, jak i Reynolds zagrali bardzo fajnie. a jego to uwieeelbiam ;D pośmiałam się, popłakałam na końcu, takze polecam.
7/10.
Stary 2009-07-14, 13:12   #332
Opiumalfa
Zakorzenienie

Bride Wars - podobal mi sie jak na lekka komedie 7/10
Because I said so - mowiac szczerze to mnie denerwowal momentami 5/10

---------- Dopisano o 14:12 ---------- Poprzedni post napisano o 13:49 ----------

Confession of a Shopaholic - smieszne, nic poza tym 6/10
Opiumalfa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-14, 13:15   #333
magrest
Zakorzenienie

GG do magrest

Cytat:
Napisane przez wesna Pokaż wiadomość
Hmm.. ale to świadczy o błędzie w tłumaczniu? Znaczenie pozostaje mniej więcej takie samo - facet nie chce kobiety, więc ona chce bardziej .

Weźmy na przykład tytuł "The Proposal", jako "Narzeczony mimo woli". Tłumacznie nie odnosi się w stopniu minimalnym do oryginału, ale tytuł jest wciąż chwytliwy, mniej więcej sugeruje, że to komedia i informuje o czym jest film. W skrócie: spełnia swoją rolę, mimo że ani troche nie nawiązuje do oryginału . Gdyby go przetłumaczono jako "Oświadczyny" nie byłby już taki atrakcyjny. W kwestii tłumacznia tytułów do czynienia mamy z dużo większą ilością czynników, niż tylko z podobieństwem do oryginału.
Ale ja nie mówiłam, że błędnie, tylko że beznadziejnie
Niestety niektóre przetłumaczone tytuły są kompletnie nie trafione
magrest jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-14, 14:46   #334
2016070150903
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Opiumalfa Pokaż wiadomość
Bride Wars - podobal mi sie jak na lekka komedie 7/10
Because I said so - mowiac szczerze to mnie denerwowal momentami 5/10

---------- Dopisano o 14:12 ---------- Poprzedni post napisano o 13:49 ----------

Confession of a Shopaholic - smieszne, nic poza tym 6/10
dwa pierwsze filmy, które wymieniłaś to porażki na całej linii. w Because I said so nawet Keaton nie ratuje sytuacji, irytująca strasznie.
2016070150903 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-14, 15:28   #335
Opiumalfa
Zakorzenienie

bride wars mi sie podobalo bo ja w ogole ubielbiam slubna tematyke, tylko i wylacznie, a co do drugiego to keaton mnie dobijala momentami okrutnie, tu masz racje.
Opiumalfa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-14, 15:55   #336
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nafiyqa Pokaż wiadomość
Jak dla mnie to jeden z najgroszych filmow, jakie widzialam w zyciu. Kompletny odmozdzacz. Lubie Kate Hudson, ale to, co pokazala w tym filmie, nie warte jest komentarza. Banalna fabula, dosc oczywiste zakonczenie i 1.5h stracone.
Zgodze sie z tym. Jak dla mnie, ten film byl strasznie nudny, w ogole nie byl smieszny, a fabula byla okropna.

Cytat:
Napisane przez ankasz Pokaż wiadomość
SZKOŁA DLA DRANI - życiowy pechowiec, nie wierzący w siebie zapisuje sie na zajęcia, które maja przywrócić mu pewność siebie.
Chichrałam sie jak głupia, za to brat siedział i nie wiedział z czego sie śmieje Polecam, jesli ktos lubi tego typu filmy ;]
8,5/10
Pewnie to kwestia poczucia humoru, ale u mnie ten film dostalby z 2pkt mniej...

Cytat:
Napisane przez amistad.k.m.s Pokaż wiadomość
Doszłam do wniosku, że to czy można przewidzieć zakończenie filmu, czy też nie - nic nie mówi o jego jakości. Chyba najważniejsze jest to, żeby cała fabuła wciągała, a tak jest w tym wypadku.
Hm, to zalezy... mysle, ze czasem to moze nie przeszkadzac, ale zrujnowac przyjemnosc ogladania niektorych filmow...

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-14, 15:55   #337
ankasz
Zakorzenienie

Totalna zagłada - powódź w Anglii - powtórka z rozrywki - Pojutrze + Powódź + Posejdon i wyszła kiszka Efekty "specjalne" - aż bolą oczy od niedopracowanych efektów komputerowych. Ah, niech ma 7/10

mam orta w poście? daj znać, nie obrażę się
ankasz jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-07-14, 16:33   #338
amistad.k.m.s
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Wyrak Pokaż wiadomość
Hm, to zalezy... mysle, ze czasem to moze nie przeszkadzac, ale zrujnowac przyjemnosc ogladania niektorych filmow...
Trudno się z tym nie zgodzić, ale jeśli ktoś [tak jak ja] nagminnie w pierwszych minutach filmu domyśla się jego zakończenia to musi iść na kompromis
amistad.k.m.s jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-14, 17:48   #339
malina19
Zakorzenienie

Chłopaki też płaczą i szczerze powiedziwaszy nie podobał mi się wcale, wiec albo nie wstrzelilam się w czasie z tym filmem albo poprostu co chyba jest najprawdoodobne fabuła mnie wogole nie zaciekawiła, momentami astanawiałam sie kiedy wkońcu to się skończy
malina19 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-14, 18:06   #340
Evangeline11
Raczkowanie

A ja ostatnio obejrzałam sobie Wolf Creek, horror oparty na faktach o trójce młodych ludzi, którzy wybierają się w podróż po autralijskich drogach. A żeby było fajniej, samochód psuje im się w okolicy nazwanej Wolf Creek... Reszty nie zdradzę, ale muszę powiedzieć, że mimo, iż z początku film wydaje się zwyczajnie nudny, to potem akcja nabiera tempa. Nie znam się, ale myślę, że 6,5/10 to dobra ocena.
Poza tym, parę dni temu obejrzałam też ( znowu!) Malowany Welon z Nortonem i Watts. Pomimo tego, że znam ten film niemalże na pamięć, lubię czasem do niego wrócić, bo zaliczam go do jednego z najpięknieszych i z czystym sumieniem polecić go mogę każdej Wizażance!
Edit: Zapomniałam o ocenie! 9/10 z czystym sumieniem (choć może nie jestem obiektywna, bo przyznaję się, mam słabość do tego filmu!)
że jeżeli gdzieś jest niebo,
to tu...

Edytowane przez Evangeline11
Czas edycji: 2009-07-14 o 18:09
Evangeline11 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-14, 18:32   #341
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Evangeline11 Pokaż wiadomość
Malowany Welon z Nortonem i Watts. Pomimo tego, że znam ten film niemalże na pamięć, lubię czasem do niego wrócić, bo zaliczam go do jednego z najpięknieszych i z czystym sumieniem polecić go mogę każdej Wizażance!
Edit: Zapomniałam o ocenie! 9/10 z czystym sumieniem (choć może nie jestem obiektywna, bo przyznaję się, mam słabość do tego filmu!)
Dobry film Jedynie przewidywalnosc zakonczenia co nieco psuje...

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-07-14, 18:37   #342
Ratatuj
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Evangeline11 Pokaż wiadomość
Poza tym, parę dni temu obejrzałam też ( znowu!) Malowany Welon z Nortonem i Watts. Pomimo tego, że znam ten film niemalże na pamięć, lubię czasem do niego wrócić, bo zaliczam go do jednego z najpięknieszych i z czystym sumieniem polecić go mogę każdej Wizażance!
Tak bardzo dobry film.Też lubie do niego wracac
Ratatuj jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-15, 09:17   #343
żurawinka
Zakorzenienie

Casanova - całkiem niezła komedia, ale nie pasowała mi trochę Sienna Miller do roli ukochanej C. - mimo to warto obejrzeć, piękne kostiumy 7/10
Jak w niebie - lubię Reese niekoniecznie w takich komedyjkach romantycznych które z komedią nie mają wiele wspólnego, ale mimo wszystko film był przewidywalny i trochę nudny 4/10
Południe Północ - polecam, tu z kolei Szyc za którym nie przepadam, Grochowska której też nie lubię, ale razem - jeśli przymruzyć oko - zagrali nieźle.Smutny, a niektóre dialogi(monologi) genialne Więckiewicz w kilku rolach też pokazał na co go stać 9/10
Targowisko próżności -piękny pod względem kostiumów- znana historia, wiadomo jakie zakończenie 7/10
żurawinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-15, 09:37   #344
mOna01
Zakorzenienie

Van Wilder 3: Freshman Year - 2/10 - jestem tak strasznie zawiedziona! Pierwsza część była dobra, druga też chociaż nieco mniej, a to była porażka na całej linii. Nie wiem, dlaczego zatytułowali to Van Wilder skoro gra go inny aktor, wszystko jest inne, a akcja dzieje się dobrych kilka lat wcześniej i nie ma chyba żadnego powiązania z poprzednimi filmami. Już pomijając fakt że poziom humoru i nie tylko spadł ostro w dół. To jedna z tych głupich, żenujących, tandetnych komedii o colledgu, gdzie ciągle merdają sztuczne studenckie biusty. Naprawdę, żałosne. I piszę to ja, która w filmach nie wybrzydzam i głupie amerykańskie komedie LUBIĘ od czasu do czasu dla rozrywki obejrzeć. Po prostu nie śmieszy mnie taka tandeta. Uff

mOna01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-15, 10:31   #345
corka_rosy
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez żurawinka Pokaż wiadomość
Południe Północ - polecam, tu z kolei Szyc za którym nie przepadam, Grochowska której też nie lubię, ale razem - jeśli przymruzyć oko - zagrali nieźle.Smutny, a niektóre dialogi(monologi) genialne Więckiewicz w kilku rolach też pokazał na co go stać 9/10
Ja także go polecam! To mój ulubiony polski film, naprawdę warto go zobaczyć.

21.04.2013.
corka_rosy jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-07-15, 12:37   #346
Ratatuj
Zadomowienie

Ślubne wojny -średni ale może być
Nie drażnił mnie po za jedna sceną,gdzie Emma napada w sukni ślubnej na swoją przyjaciółkę i się biją Bardzo głupia scena 6/10
Ratatuj jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-15, 14:02   #347
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mOna01 Pokaż wiadomość
Van Wilder 3: Freshman Year - 2/10 - jestem tak strasznie zawiedziona! Pierwsza część była dobra, druga też chociaż nieco mniej, a to była porażka na całej linii. Nie wiem, dlaczego zatytułowali to Van Wilder skoro gra go inny aktor, wszystko jest inne, a akcja dzieje się dobrych kilka lat wcześniej i nie ma chyba żadnego powiązania z poprzednimi filmami. Już pomijając fakt że poziom humoru i nie tylko spadł ostro w dół. To jedna z tych głupich, żenujących, tandetnych komedii o colledgu, gdzie ciągle merdają sztuczne studenckie biusty. Naprawdę, żałosne. I piszę to ja, która w filmach nie wybrzydzam i głupie amerykańskie komedie LUBIĘ od czasu do czasu dla rozrywki obejrzeć. Po prostu nie śmieszy mnie taka tandeta. Uff
Druga czesc tez byla zatytulowana Van Wilder, chociaz go nie bylo... No czego sie spodziewac po takich popluczynach?

Stary 2009-07-15, 14:15   #348
Serendipity
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ratatuj Pokaż wiadomość
Ślubne wojny -średni ale może być
Nie drażnił mnie po za jedna sceną,gdzie Emma napada w sukni ślubnej na swoją przyjaciółkę i się biją Bardzo głupia scena 6/10
Zgadzam się co do tej sceny w 100%, beznadzieja
Stary 2009-07-15, 15:40   #349
ankasz
Zakorzenienie

Kobiety pragną bardziej - zachęcona opiniami wizażanek, skusiłam sie na obejrzenie tego filmu ;] i musze powiedzieć, ze miejscami siedziała i ryczałam ze śmiechu, a czasami siedziałam tak: - z myślą "Jak ona może sie tak zachowywać??!!"
NIestety, zakończenie przewidziałam..
8/10

Stary 2009-07-15, 20:22   #350
moniska
Zakorzenienie

GG do moniska

Uprowadzona/Taken 2008
Dobry, ale nie rewelacyjny. On sam (główny bohater) stawia czoła bezwzględnym bandytom handlującymi kobietami (i młodymi dziewczętami). A przecież to nie era Rambo. Śmieszne było to, że przez cały film nie został ani razu draśnięty. A nie przepraszam w ostatnich dziesięciu minutach dostaje kulkę w ramię. Generalnie oprócz syndromu "wielkiego Rambo" to całkiem ciekawa propozycja. 7/10

Plotka/ Gossip 2000
Całkiem ciakawy film, z wieloma zagadkami i zaskakującymi sytuacjami. Polecam 8/10

To,
jak ja widzę świat
i jak go opisuję,
niekoniecznie pokrywa się z tym,
jak go widzą inni

Biorę życie na wesoło i biegam po ścianie jak zające po polanie

moniska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-15, 20:49   #351
ankasz
Zakorzenienie

Adam i Ewa - film w stylu American Pie. Chłopak poznaje dziewczynę, dowiaduje się, że ona jest jeszcze dziewicą i cały film o tym, jak to on jest nieszczęsliwy, biedny, bo koledzy sie z niego śmieją. Nie chce dawać punktacji, bo nie wiem od której strony miałabym oceniać- d strony filmów-filmów, czy AmericanPie-filmów. Z racji tego, że miałam dobry humor, czasami sie śmiałam. Myślę, że gdyby humor był gorszy, wyłączyłabym po 15 minutach

Edytowane przez ankasz
Czas edycji: 2009-07-15 o 20:50
Stary 2009-07-15, 21:57   #352
vilema
Rozeznanie

"Pan i władca na końcu świata" Uwielbiam filmy minionych epok.
Stary 2009-07-15, 22:53   #353
aneczka2701
Raczkowanie

wszystko gra - film allena, całkiem, całkiem, choć momentami mi się dłużył i temat też torszkę ograny, duży plus to Scerlett Johansson, chociaż zakończenie dosyć zaskakujące 7/10

po prostu razem - francuski film z audrey tautou, początkowo byłam jakoś sceptycznie nastawiona do tego filmu, a on mnie bardzo wciągnął, film jest taki klimatyczny, ciepły, choć są momenty skłaniające do refleksjim, ja mam bardzo pozytywne odczucia 9/10
aneczka2701 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-07-16, 00:05   #354
marthinisa
Rozeznanie

"Karmel" - tytuł oryginalny Sukkar banat, w reżyserii Nadine Labaki.
Obraz, na który składają się losy 5 libańskich kobiet, miejscem, w którym ich życia krzyżują się jest salon fryzjerski. Film ciekawy,choć pozbawiony akcji. Reżyserka skupiła się raczej na przeżyciach emocjonalnych, uczuciach.
Dla wielu film zawiera jedną z najbardziej erotycznych scen filmowych bez epatowania ciałem i seksem. Więcej nie zdradzę, ale serdecznie polecam, szczególnie może przypasc do gustu zwolennikom twórczości Almodovara.

Wystarczy nie umierać.

Woody Allen
marthinisa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-16, 00:17   #355
amistad.k.m.s
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez marthinisa Pokaż wiadomość
"Karmel" - tytuł oryginalny Sukkar banat, w reżyserii Nadine Labaki.
Obraz, na który składają się losy 5 libańskich kobiet, miejscem, w którym ich życia krzyżują się jest salon fryzjerski. Film ciekawy,choć pozbawiony akcji. Reżyserka skupiła się raczej na przeżyciach emocjonalnych, uczuciach.
Dla wielu film zawiera jedną z najbardziej erotycznych scen filmowych bez epatowania ciałem i seksem. Więcej nie zdradzę, ale serdecznie polecam, szczególnie może przypasc do gustu zwolennikom twórczości Almodovara.
Również polecam Ciekawostką jest, że występujące w filmie panie (poza jedną - Nadine Labaki, która była też reżyserką i autorką senariusza) nie są aktorkami, reżyserka szukała kobiet do tego filmu na ulicy.

Edytowane przez amistad.k.m.s
Czas edycji: 2009-07-16 o 00:21
Stary 2009-07-16, 07:13   #356
gothika
Zakorzenienie

GG do gothika

Gdzie jesteś Amando - film który dopiero od pewnego momentu mnie wciągnoł, wcześniej zdawał się być taki prosty i przewidywalny (a jednak nie), aktorzy mi nie pasowali do głównych ról, takie slimaki. Końcówka skłaniająca do refleksji. Ogólnie 6/10
gothika jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-16, 11:36   #357
amistad.k.m.s
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gothika Pokaż wiadomość
Gdzie jesteś Amando - film który dopiero od pewnego momentu mnie wciągnoł, wcześniej zdawał się być taki prosty i przewidywalny (a jednak nie), aktorzy mi nie pasowali do głównych ról, takie slimaki. Końcówka skłaniająca do refleksji. Ogólnie 6/10
Zaskakuje mnie, że ten film ma dobre opinie, bo w moim przekonaniu to gniot jakich mało.
Stary 2009-07-16, 11:51   #358
aneczka2701
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez amistad.k.m.s Pokaż wiadomość
Zaskakuje mnie, że ten film ma dobre opinie, bo w moim przekonaniu to gniot jakich mało.
dla mnie też ten film to porażka, strasznie się męczyłam, żeby wytrwać do jego końca....
aneczka2701 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-16, 16:48   #359
gothika
Zakorzenienie

GG do gothika

6/10 to nie jest super opinia, a końcówka filmu trochę wynik podratowała, bo wcześniej też był średniawy
gothika jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-16, 17:07   #360
amistad.k.m.s
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gothika Pokaż wiadomość
6/10 to nie jest super opinia, a końcówka filmu trochę wynik podratowała, bo wcześniej też był średniawy
W moim przekonaniu twoja ocena tego filmu była negatywna - chyba, że się mylę? Dlatego napisałam, że zaskakują mnie dobre oceny tego filmu, bo ten film je ma.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Kultura(lnie)

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości