|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#331 |
Raczkowanie
|
Dot.: Brzuchy nisko-to już blisko - Mamusie styczniowo-lutowe 2010 cz.V
Oh My God!
V część! ![]() Nie nadążam za Wami ![]() ![]() ![]() Co doczytam to nastepne strony... ![]() Pędzicie jak szalone! ![]() fleurdelacour majkela12 Kasya82 malga19 eudaimonia Ingrid80 GRATULACJE DLA WAS I WASZYCH POCIECH MOJE KOCHANE!!!!!
#332 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#333 |
Zadomowienie
|
widac ze dzisiaj weekend bo prawie nic nie piszecie
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#334 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Odejście czopu Odejście krwistego czopu śluzowego zamykającego szyjkę macicy. Dzieje się to na kilka godzin, ewentualnie dni, przed porodem.Domieszka krwi pochodzi z bardzo drobnych naczyń krwionośnych szyjki macicy, które zostają uszkodzone podczas rozpoczęcia jej rozwierania. ![]() ![]() Ale w praktyce dopiero się przekonam jak to może być, jak na razie wiem tylko z teorii ![]() ![]()
Zaręczeni 18.07.2006 Ślub 04.08.2007 Majka 23.02.2010 http://s2.pierwszezabki.pl/036/0364849d2.png http://suwaczki.maluchy.pl/li-50552.png Edytowane przez kasiorekzeta Czas edycji: 2010-01-09 o 18:47 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#335 |
Zakorzenienie
|
a można się jeszcze kochać po odejściu czopa?
![]()
#336 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
W brzuszku mam dziewczynke Nadię Magdalenę ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#337 |
Zadomowienie
|
hej słoneczka
![]() Gosiu bardzo ładny ten wózeczek ![]() ![]() Patinka z tego co wiem to można się kochać a nawet zaleca sie jak poród sie spóznia ![]() Malga czekam na foteczki ![]() Mysiapysia witamy ![]() ![]()
" Tylko niekiedy szczęście bywa darem , najczęściej trzeba o nie walczyć " P.Coelho ![]() ![]() ![]() http://www.suwaczki.com/tickers/km5stv73q3br6dgn.png Zębole ![]() http://s2.pierwszezabki.pl/036/036140970.png?5725 |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#338 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
......................... ..... znalazlam takie cuś: Zwykle poród zapowiada odejście z pochwy czopu śluzowego, czyli gęstej wydzieliny, która dotąd zamykała szyjkę macicy. Korek z gęstego śluzu w okresie ciąży chronił maleństwo przed infekcjami. Teraz, przed porodem, czop śluzowy zostaje wypchnięty z szyjki macicy, by zrobić miejsce rodzącemu się dziecku. Jeśli czop (przypominający gęstą kulkę śluzu) jest bezbarwny lub białawy, zwykle poród następuje za kilka dni. Jeśli podbarwiony krwią – w ciągu 24 godzin. Zatem jedź do szpitala. Każde krwawienie warto skonsultować ze specjalistą. Jeśli to jeszcze nie poród, a czop śluzowy został wydalony, część lekarzy zaleca rezygnację ze stosunków seksualnych, ponieważ istnieje niebezpieczeństwo infekcji. Każda zmiana wydzieliny z pochwy przed porodem powinna cię zainteresować, nie tylko bowiem klasyczny czop zapowiada finał ciąży – śluz pochwowy może stać się bardziej obfity i gęstszy niż dotychczas. Cienkie różowe „niteczki” w śluzie to efekt pękania pojedynczych naczynek krwionośnych – proces naturalny podczas skracania i rozwierania się szyjki macicy. Oznacza, że już tylko godziny dzielą cię od porodu. Jeśli jednak drobinki krwi pojawiły się po stosunku seksualnym czy badaniu ginekologicznym, oczekiwanie może się przedłużyć. mój na razie nie miał krwi...zobaczymy co będzie dalej... i chyba nici z seksu ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 19:55 ---------- Poprzedni post napisano o 19:54 ---------- no ja się spóżnia to wiem że się zaleca kochać...ale znalazłam wpis,że jak wyleci czop to już nie bardzo....
![]() |
#339 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Teraz trochę glutków ciągło się przedwczoraj, wczoraj "dużego ślimaka spotkałam" w majtkach. Był na tyle duży, że podejrzewam, że to cały już. Kochaliśmy się już kilka razy i nic ![]() Pysia, Kancia takie fajne rzeczy gotujecie, może do TVN się zgłoście, jest konkurs na polską Nigellę Lawson (nie wiem, czy dobrze napisałam) ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#340 |
Raczkowanie
|
witamy nową mamę
![]() ![]() gooha - wózek bardzo ładny ![]() joli31 - córeczka rozkosznie zasnęła, ale musiała być naprawdę nieźle zmęczona! ja dopiero co skończyłam pracę umysłową i mam wrażenie że mój mózg odparował, jestem zmęczona jakbym siedziała z 12h nad niezwykle trudnym tekstem naukowym, a były to tylko 3h i to nad czymś nie aż tak wymagającym... chciałam jechać dziś do kina na 21.15 na "parnassusa" ale w taką zimę to aż strach więc chyba kino poczeka do przyszłego tygodniaa ja dziś będe się relaksować z książką albo przed telewizorem... |
![]() ![]() |
![]() |
#341 |
Zadomowienie
|
o matko ale sie dziś narobiłam,ciekawe czy to coś pomoże...posprzątane,fira na też wisi.
joli brzuszek ![]() lilla bartus przystojniak a ty wyglądasz świezo i kwitnąco. kancia ale sie uśmiałam z twojego synka ![]() malga witamy i czekamy na jowitke ![]() miałam ciacho robić,może jeszcze....dzien sie nie skończył |
![]() ![]() |
![]() |
#342 |
Zakorzenienie
|
objawy porodu
http://isr.atspace.com/r2/p1/p1.htm
#343 |
Raczkowanie
|
Madziulka83 jaka śliczna świateczna sesja
![]() ula87 kalkaAsiuulka89 joli31 śliczne brzucholki ![]() ![]() Kancia komandos wymiata ![]() xmilamam to samo,holender,z rozstepami ![]() najpierw nie miałam nic,a w 8mym mieś brzuch mi wręcz POPĘKAŁ w poprzek(przy Synku miałam rozstepy bardziej od pępka w dół,pionowo) teraz mam w poprzek brzucha,nad pępkiem-nieraz czułam takie naciaganie skóry jakby mi żywcem pękała... Ogólnie mi"średnio na jeża":nocami spać nie mogę ze starchu że się zacznie i ze smutku że będę musiała w szpitalu bez Synka i Męża zasypiać ![]() Nie wyobrażam sobie tego... ![]() Biegam prawie nonstop na wc(zwłaszcza nocą)brzuch mi sie stawia jak"do bitki" ![]() Kłuje mnie momentami"w środku"(pochwa?szyjka?),c zop w formie galaretki odchodzi mi od tygodnia kawałeczkami. Kurcze:druga ciąża.położna a zielona jestem ![]() Tamten poród był wywoływany 2tyg po czasie,po 12godzinach skończyło się cc... No NIC mi się nie działo więc tym razem wszystko dla mnie nowość... Mam dzien z serii CHCIAŁABYM A BOJĘ SIĘ... Ściskam Was Wszystkie! ![]() ![]() ![]() We wtorek mam wizyte z ktg-może czegoś się dowiem? Trzymajcie sie cieplutko kochane! ![]()
#344 |
Zadomowienie
|
patinka ja mam dużo z tych objawów od kilku tyg i nic!!!!
![]() ![]() tak piszecie o tych nakładkach do karmienia,ja nie mam i własnie może by warto kupić ![]() a w ogóle to stwierdziłam ze zostawiam choinke dla córci ,jak przyjedziemy ze szpitala zeby jeszcze stała ale cholerka ....żeby nie do wielkanocy ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#345 |
Rozeznanie
|
hej mamuski.....ja tylko na chwilke wpadlam pomarudzic......
![]() od rana jestem zmeczona i mam dziwny bol brzucha....tzn nawet nie bol, nie wiem jak to opisac...ale czuje sie tak jakbym miala okres dostac, takie ćmienie brzucha....i bardzo bola mnie sutki.....ech.... |
![]() ![]() |
![]() |
#346 |
Rozeznanie
|
no to wychodzi na to, że powinnam urodzić do jutra do 16
![]() ![]() parę razy mnie dziś zakuło w krzyżu ale co z tego jak mi nie promieniuje na brzuch.. także dalej nuda i czekanie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#347 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Komandos dzękuje za komplementy od ciotek wizazowych ![]() co do czopa to ja poprzednio nie zauwazyłam ![]() ![]() Ja jednak uważałabym na seksik po odejściu czopa ![]() Popełniłam ten Sernik ![]() ![]() częstujcie się ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#348 |
Rozeznanie
|
A ja przestaję doszukiwać się objawów porodu
![]() ![]()
#349 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
To aldii Ty coś namieszałaś ![]() ![]() Ja dopiero niedawno dotarłam do domu, dziś odwiedziliśmy teściów i dziadków Męża. Jako, że był dzień pełen wrażeń, to już leże sobie w łóżeczku, a jutro cały dzień wypoczywam. Moja Mała Myszka w brzuchu dziś jest w miarę spokojna, sprzedaje mało mocnych kopniaków. Dziś daje Mamusi trochę spokoju, ale mimo, że niekiedy strasznie się wypycha w prawym boku i sprawia to trochę ból, to i tak uwielbiam te jej wyciąganie się. Dziś odebraliśmy nosidełko Maxi Cosi, więc śmiało mogę stwierdzić, że dla Kruszynki mamy już wszystko. Teraz niech ona się jeszcze dobrze rozwija, i rośnie Nam zdrowo do dnia porodu. Buziolki
Zaręczeni 18.07.2006 Ślub 04.08.2007 Majka 23.02.2010 http://s2.pierwszezabki.pl/036/0364849d2.png http://suwaczki.maluchy.pl/li-50552.png Edytowane przez kasiorekzeta Czas edycji: 2010-01-09 o 20:03 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#350 |
Zakorzenienie
|
OliviaoO jak dla mnie to byl czop
![]() Gooha ladny wozek - bardzomi sie podoba ta jego pstrokatosc ![]() Misiapysia chyba BubiGirl boryka sie z tym samym problemem Joli kiedys pisalas, ze masz taaaaki wielki brzuch.Wcale nie jest wielki, akuratny jak na 38tc Wydalenie czopa śluzowego Korek z gęstego śluzu w okresie ciąży chronił maleństwo przed infekcjami. Teraz, przed porodem, czop śluzowy zostaje wypchnięty z szyjki macicy, by zrobić miejsce rodzącemu się dziecku. Na bieliźnie możesz zaobserwować galaretowatą, bezwonną kulkę, przezroczystą lub lekko różową. Odejście czopa śluzowego oznacza, że szyjka macicy się rozwiera, jednak pamiętaj, że to indywidualna sprawa każdej kobiety, jak długo potrwa u niej ten proces. Może kilka godzin, ale też może ciągnąć się nawet dwa tygodnie. Od chwili wydalenia czopa lepiej powstrzymać się od stosunków z mężem, ponieważ istnieje niebezpieczeństwo infekcji. O odejściu czopa śluzowego powiedz swojemu lekarzowi – być może on zadecyduje o zaaplikowaniu Ci antybiotyków. Mi moj prof. mowil, ze nawet do 3 tyg. Wydzielina pochwowa w czasie ciąży staje się gęstsza i obfitsza, a w szyjce macicy formuje się tzw. czop śluzowy. Jest to „korek” ze śluzu zamykający szyjkę, który zabezpiecza wnętrze macicy przed wtargnięciem drobnoustrojów chorobotwórczych wywołujących wiele różnych infekcji. Około 1-2 tygodnie przed porodem szyjka macicy zaczyna przygotowywać się do porodu. Pod wpływem jej skracania i rozwierania czop śluzowy wypada. Obserwuje się wówczas śluzową, bezzapachową, wydzielinę pochwową. Jest ona najczęściej podbarwiona krwią, dochodzi bowiem do rozerwania drobnych naczyń krwionośnych szyjki macicy, która w ostatnich tygodniach przed porodem jest znacznie bardziej rozpulchniona i przekrwiona. Jest to objaw zwiastujący rychły poród. Odejście czopu śluzowego może nastąpić na 2 tygodnie, kilka dni lub godzin przed porodem. Jeżeli wydzielina z pochwy staje się nagle wodnista może to świadczyć o pęknięciu pęcherza płodowego i sączeniu się płynu owodniowego. Zbyt duża ilość krwi w wydzielinie może być wynikiem różnych niebezpiecznych powikłań ciążowych, np. odklejania się łożyska, zagrażających życiu dziecka. Zmiany wyglądu i zapachu wydzieliny mogą być również objawem infekcji dróg rodnych. Edytowane przez aldii Czas edycji: 2010-01-09 o 20:04 |
![]() ![]() |
![]() |
#351 |
Zadomowienie
|
Byłam na ktg i zapis wyszedł według słów mojego gina "wszechstronnie poprawny" i na następne mam się stawić w dniu terminu czyli w czwartek... a już myślałam że się po tym masażu się zacznie, a tu nic.
Ale się teraz nakręcamy na ten poród... |
![]() ![]() |
![]() |
#352 |
Zadomowienie
|
misiapysia musisz koniecznie do gina iśc bo bez leków chyba nie wyleczysz.ja leczyłam kilka miesiecy i dopiero pomogły mi "nystatyna" ,ale musisz szybko działac bo już końcówka ciązy
gooha wózek fajny,nie widziałam go w zadnym sklepie. oliviao to może już ta noc ![]() a ja ide robic karpatke i mam zamiar ją skonczyc jesc wiec nie chce rodzic dzis i kapusniak na 3dni jest więc za 4dni dopiero...... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#353 |
Zakorzenienie
|
a ja dzisiaj mam lenia leze i nic mi sie nie chce korci mnie zeby wyprac dywan ale chyba poczekam do poniedzialku bo jak TZ zobaczy to bede musiala sluchac wykladow,
no to laski ktora jest nastepna w kolejce do rozpakowania ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#354 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Nie widziałam go nigdy na żywo ![]() A;e na pewno będzie śmigałlllllllll ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() A pozycja do spania ...nieziemska ![]() ******************** Kancia dziekuję za pamięć i serniczek ....ja tam wszystkie serniczki ![]() misiapysia...witamy ![]() Kogo nosisz w brzuszku ...ile masz lat... i czy to pierwsze dziecko ? Malinko...Tobie nie wiele zostało mi teoreyucznie troszke więcej ,,,,ale podobnie jak ty mimo że mi cięzko ...to cieszę się ciążą i czekam cierpliwieeeee ... Ba mi jakoś nawet sie nie spieszy do porodu spokojnie mogę zaczekać do terminu ...oczywiscie chciałabym przytulić i zobaczyć już Pysiolinkę ....ale że to najprawdopodobniej ostatnia nasza ciąża ....to myslęsobie czasem ..."Chwilo trwaj jesteś piekna "... ![]() ps. A co naszych girl w brzuszkach to też mam nadzieję że nasi lekarze sięnie pomylili i że to się rzadko zdarza ![]() ![]() Fika plan kulinarno- porodowy mnie rozwalił ![]()
*** -12,5kg*** Edytowane przez pysiamn Czas edycji: 2010-01-09 o 20:24 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#355 |
Zakorzenienie
|
laski ktoras z was decyduje sie na znieczulenie zzo?
|
![]() ![]() |
![]() |
#356 |
Zadomowienie
|
u mnie to w ogóle nie ma takiej opcji bo nie ma anestezjologów i szpital nie udziela znieczulenia, więc nawet się nie zastanawiam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#357 |
Zadomowienie
|
A mi tesciowa przyniosla o 21 cala miske faworkow
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#358 |
Raczkowanie
|
filka znam Twoj bol...ja juz jestem od srody przeterminowana...
caly dzien mam dzis stawianie brzucha, boli mie w krzyzu , wogole jakby mi sie kosci miednicy rozszerzaly ale co z tego jak nie ma regularnych skurczy, nie odeszly wody i czop chyba tez nie ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#359 |
Zadomowienie
|
ela u mnie też nie ma znieczulenia,u mnie nic nie ma.....
![]() ![]() agusiamatylda może razem dziś z olivią noc na porodówce juz? ja to myślałam ze wczoraj mi d...i ci.... rozerwie ![]() Edytowane przez filka2 Czas edycji: 2010-01-09 o 20:34 |
![]() ![]() |
![]() |
#360 |
Rozeznanie
|
Ja w razie czego zdecyduje się przy porodzie. Jeżeli stwierdzę, że nie daję rady, lub jak będzie trwał poród niemiłosiernie długo to biorę znieczulenie. Jak na razie nie wiem jaki to ból, nie wiem jaką mam granicę bólu w trakcie porodu, więc nie podejmuję decyzji, że na 100% biorę znieczulenie. Ale u mnie w szpitalu jest opcja znieczulenia, więc pozostanie mi wybór w trakcie ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:42.