![]() |
#331 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Intercyza (przed)małżeńska??
Cytat:
Hultaj, Doris144, podpisuję się pod wszystkim co napisałyście ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#332 |
Raczkowanie
|
Kazdy przypadek podpisania intercyzy powinien byc oceniany oddzielnie..W koncu czasem jest tak,ze np 40latkaustawiona w zyciu,ze sporym majatkiem bierze slub z chlopaczkiem dopiero co po studiach,po kilku latach stwierdza,ze tojednak nie to czego sie spodziewala...ze np jej maz non stop podrywa mlodsze itd dlaczegoprzy rozwodzie ma siez nim dzielic majatkiem?
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#333 |
Rozeznanie
|
Ale tak myśląc, to po co się żenić? Co daje ślub, jak się ma intercyzę? Kredyt bierze się, tak jak wolne związki, nie odpowiada się za długi małżonka, dokładnie tak, jak w wolnych związkach itp. Chyba tylko po to, aby w towarzystwie móc przedstawić : oto moja żona / mój mąż. Dla mnie bez sensu.To takie zjeść ciasteczko i mieć ciasteczko. Co innego, jak sie podpisuje w trakcie małżeństwa, z waznych przyczyn, bo współmałżonek buja w obłokach i ma pomysły na biznes jedne lepsze od drugich i własnie wtedy np. intercyza, aby zabezpieczyc dobra przed bezmyslnym roztrwonieniem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#334 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#335 |
Rozeznanie
|
Wiesz, nie przekonują mnie te argumenty, bo alimenty bez łaski tatuś płacić powinien bez względu na to, czy jest w związku małżeńskim, czy tylko pomieszkuje z mamą bobasa.A swoja przyszlość najlepiej zabezpieczyć wybierając dobry zawód i pracę, ktora do godziwe pieniążki. Ślub też w niczym nie przeszkadza w zdradzie, jak ktos bedzie chcał zdradzic, to zdradzi, a sądząc po ilości rozwodów to zamiana jednej żony na inną wcale nie jest taka nietypowa. Więc ponawiam moje pytanie, po co brać slub i od razu podpisywac intercyzę? Po to, zeby koleżanki widzaiły, jaki piekny ślub miałysmy? Bo dalej nie rozumiem po co taki ślub, skoro ma się takie same prawa, jak przed nim?
Edytowane przez doris144 Czas edycji: 2011-03-09 o 18:09 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#336 |
Raczkowanie
|
Pewnie,ze po slubie tez mozna zdradzic ale hamulce ma sie wieksze
![]() Doris jestes z okolic Żar? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#337 |
Rozeznanie
|
Nie, nie jestem z okolicy Żar
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#338 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Co do podkreslonego: sama intercyza przeciez nie spowoduje, ze taka zona niczego nie dostanie, prawda? Dopiero ten drugi dokument - podkreslony - moze spowodowac takie nastepstwa prawne, tak? nie sama intercyza? I o to mi chodzilo, bo niestety Twoje slowa wskazywaly na cos zupelnie innego, co wprowadzilo do watku totalny chaos... Wybacz tez moj ton, ale sie unioslam, bo nie sprostowalas pozniej swoich zle zapisanych slow. Wydalo mi sie zatem wrecz wskazane sprostowac taka niefortunna wypowiedz. (co zreszta ucznilam nie tylko ja....) Edytowane przez czarna.noc Czas edycji: 2011-03-17 o 19:36 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#339 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Łaskawie i wspaniałomyślnie wybaczam i nie gniewam się ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez SzmaragdowyKotek Czas edycji: 2011-03-19 o 15:50 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#340 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#341 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Nie każda intercyza "odcina" od pieniędzy druga połówkę. Można równie dobrze rozszerzyć taką umową wspólność majątkową lub podpisać umowę o wyrównaniu dorobków (to tak dla rozjaśnienia wątku). Na szczęście mój partner ma takie samo zdanie w tej kwestii i to się liczy. Ja się nie czuję urażona jego stanowiskiem w tej kwestii, ani on moim ![]() ![]() Edytowane przez yudi Czas edycji: 2011-03-19 o 17:27 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#342 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#343 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Alimenty płacic musi czy mu sie to podoba czy nie. A żeby siebe zabezpieczyc trzeba wziąc sie za pracę. Cytat:
ŚLub bierze sie z osobą dorosła i alimenty nie mają tu nic do rzeczy. Egzekwowanie ich jest takie same po rozwodzie jak i bez ślubu.W małżeństwie nie płaci się alimentów . Masz jakies średnie pojęcie o tych sprawach i życiu. Edytowane przez paula78 Czas edycji: 2011-03-19 o 20:39 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#344 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
1. Korzystniejsze wspólne rozliczanie z fiskusem (W takich przypadkach małżonkowie rozliczający się wspólnie zapłacą niższy podatek niż miałoby to miejsce, gdyby rozliczali się oddzielnie. Wysokość oszczędności zależy od poziomu rozliczanych dochodów.) 2. Po kredyt lepiej jako mąż i żona (Z aktu małżeństwa można skorzystać również, wnioskując o kredyt. Nie jest tajemnicą, że banki postrzegają małżeństwa jako stabilnych partnerów biznesowych, szczególnie jeśli mowa o długoterminowych kredytach hipotecznych.) 3. Kolejnym powodem, dla którego warto być małżeństwem, starając się o kredyt hipoteczny, jest program "Rodzina na swoim". 4. Instytucje przychylniejsze małżonkom Sformalizowanie związku jest lepiej odbierane nie tylko przez banki i urząd skarbowy, ale także inne instytucje. Małżonkowie mogą liczyć na lepsze traktowanie w porównaniu z konkubentami w szpitalach, na policji, na poczcie czy w sądzie. Jeżeli jeden z małżonków trafi do szpitala bądź będzie uczestnikiem wypadku drogowego, lekarze czy policjanci mają obowiązek udzielić drugiemu małżonkowi wszelkich informacji. Konkubenci mogą mieć problemy, żeby się czegokolwiek dowiedzieć 5. Zabezpieczenie finansowe po śmierci małżonka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#345 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Paula78, jeżeli chodzi o alimenty, to nie jest zupełnie tak. Jeżeli jesteś w związku małżeńskim, możesz wystąpić o alimenty na dzieci i na siebie - przysługuje Ci, jako żonie prawo do takiej samej stopy życiowej, jak ma Twój mąż, więc jeżeli małżonek nie łoży na rodzinę, możesz domagać się w Sądzie nawet w skrajnych przypadkach tego, żeby pensja męża była wypłacana na Twoje ręce. W przypadku konkubinatu nie masz takiego prawa - możesz domagać się jedynie alimentów na dzieci. Jako żona (w trakcie małżeństwa albo po rozwodzie) masz prawo w niektórych przypadkach do alimentów na siebie, a nie tylko na dzieci. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#346 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
No i znowu kwestia z kim jesteśmy i z kim sie wiążemy jakby nie spojrzeć ![]() ---------- Dopisano o 22:39 ---------- Poprzedni post napisano o 22:31 ---------- Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
sa na to inne sposoby niz ślub. |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#347 |
Wtajemniczenie
|
Paula78, no pewnie, że to zależy wszystko od tego, z kim się wiążemy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#348 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#349 |
Rozeznanie
|
Do normalnyFacet. Ja wiem, po co się ślub bierze i bynajmniej nie brałam z takich powodów, jakie przedstawiłes, choć rzeczywiscie po zastanowieniu się masz duzo racji, bo małżeństwo ułatwia wiele sytuacji i procedur. Ja jestem juz prawie 20 lat po ślubie i wiem, o czym mowię
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#350 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Co do wyrównania dorobków - główna funkcja tej instytucji to ochrona tego z małżonków, który nie pracuje bądź ma mniejsze dochody, ale oczywiście każdy może taką umowę zawrzeć. Skutkiem tej umowy pomiędzy małżonkami istnieje rozdzielność majątkowa, ale po jej ustaniu małżonek, który w trakcie jej trwania uzyskał mniejszy dorobek, może żądać jego wyrównania do takiej wysokości, żeby obydwoje mieli dorobek w tej samej wysokości. Dotyczy to tylko tego majątku, który nabyli w trakcie obowiązywania umowy, ale są pewne wyłączenia. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:01.