|  2011-05-12, 12:51 | #331 | 
| BAN stały Zarejestrowany: 2010-12 
				 | 

Dot.: Intercyza

Wbrew pozorom nie taki straszny off top jak go malują. Rozmawiamy o patologiach i ich przyczynach, a intercyza to przecież zabezpieczenie przed złodziejstwem ze strony partnera, a więc patologią. Z resztą sama intercyza to też patologia, bo jak można kogoś kogo się podobno kocha uważać za złodzieja? Można?

| 
|     |   | 
|  2011-05-12, 14:22 | #332 | |||||
| ma zielone pojęcie Zarejestrowany: 2007-12 Lokalizacja: T'Kashi (Wolkan) 
				 | 

To byś to robił w 10 godzin i 12 minut   Cytat: 
 Ale tak samo jest z ojcem. Jak pracujący ojciec wraca koło 15, to jest fajnie. Jak koło 22, to dziecko widzi go tylko przez chwilę, bo potem idzie spać. Albo już śpi jak ojciec wraca. I tyle ojca widziało... Jak ktoś ma odpowiednie warunki to może się podzielić pracą tak, że rano ojciec idzie do pracy, a matka siedzi w domu, a po południu zamianka. Za to w weekendy razem siedzą w domu całą rodziną  Ale to już naprawdę trzeba mieć warunki. Niestety, rzadko kto może sobie na coś takiego pozwolić. Cytat: 
  Nie widzę powodu dla którego dziecko miałoby mieć gorszy i mniejszy kontakt z ojcem niż z matką. Ojciec nie jest rodzicem drugiej kategorii. I brak ojca (nawet na wczesnym etapie rozwoju) jest dla dziecka tak samo bolesny jak brak matki. Dziecko potrzebuje bliskiej osoby. Koniec. I naprawdę nie ma znaczenia czy będzie to ojciec biologiczny, matka biologiczna, ojciec adopcyjny czy matka adopcyjna. Dziecko musi być przez tę osobę kochane i musi się czuć przy niej bezpiecznie. Tylko tyle wystarczy. Cytat: 
 W odwrotnej sytuacji - jak dziecko będzie miało na stałe ojca, a matkę "z doskoku" też będzie miało problemy emocjonalne. Powtórzę się już setny raz - dziecko potrzebuje obojga rodziców. Matka jest mu potrzebna bardziej tylko w czasie ciąży. I ewentualnie w czasie karmienia. Ale bywa, że matka wcześnie traci pokarm i wtedy dziecko musi przejść na sztuczne jedzenie. Cytat: 
 Cytat: 
 Jeżeli faktycznie, to żłobki, przedszkola, szkoły i świetlice wychowują dziecko - patologii może być więcej. ALE jeżeli to głównie rodzice wychowują dziecko, to nawet jeżeli uczęszcza ono do żłobka, przedszkola, szkoły czy świetlicy - nie będzie patologiczne  Raczysz żartować?  Depresja to choroba, a nie patologia... 
				__________________ „Nowhere am I so desperately needed as among a shipload of illogical humans”. Spock („Star Trek”) | |||||
|     |   | 
|  2011-05-12, 15:02 | #333 | 
				 | 

Nie!!! To Ty raczysz wprowadzać innych w błąd. Jeśli coś jest patologiczne to znaczy, że jest chorobowe i nienormalne. W tym kontekście każda choroba ciała, duszy, czy społeczeństwa jest patologią. Zapraszam do słownika np. wyrazów obcych. Zarówno depresja, jak i intercyza (żeby nie było off topu   ) to są stany chorobowe, a więc patologiczne. Po uwadze Sine reszty Twojej wypowiedzi nie skomentuję podobnie jak nie skomentowałem postów Twych poprzedniczek. Proszę mi wybaczyć.   | 
|     |   | 
|  2011-05-12, 15:25 | #334 | |
| ma zielone pojęcie Zarejestrowany: 2007-12 Lokalizacja: T'Kashi (Wolkan) 
				 | 

Cytat: 
  )  Tym niemniej, nie zgadzam się z tym, że depresja jest wywoływana przez to, że matki wcześnie po porodzie wracają do pracy... Inna sprawa jeszcze - sporo kobiet cierpi na depresję poporodową... I sporo kobiet cierpi na depresję właśnie dlatego, że na ileś lat zostają zdegradowane do roli opiekunki dziecka, kucharki i sprzątaczki. I nie mają żadnych szans na rozwój osobisty. I wiecznie jeszcze słyszą, że "one przecież są stworzone do pracy w domu". Nie wszystkie są. 
				__________________ „Nowhere am I so desperately needed as among a shipload of illogical humans”. Spock („Star Trek”) | |
|     |   | 
|  2011-05-12, 15:30 | #335 | |
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2009-03 
				 | 

Cytat: 
 | |
|     |   | 
|  2011-05-12, 15:43 | #336 | |
				 | 

Cytat: 
  ). | |
|     |   | 
|  2011-05-12, 15:55 | #337 | |
				 | 

Cytat: 
  Chyba naprawdę masz obsesję, Kotku spokojniej  bo wpadniesz w depresję. Skoro dla Ciebie patologia to patologia, to i pewnie intercyza to intercyza zawsze? A co w przypadku, gdy intercyza jest brana, bo np. jedno prowadzi działalność gospodarczą, która załóżmy jest w chwiejnej formie, albo no - różne sytuacje się dzieją. A brana jest po to, aby zabezpieczyć się przed ewentualnym dobraniem się do majątku wspólnego, co w znaczący sposób zabezpiecza rodzinę przed bankructwem  Ale co tam, to też patologia, bo któż zakłada, otwierając firmę, że może ona skapitulować   Edytowane przez Dzikun Czas edycji: 2011-05-12 o 16:09 | |
|     |   | 
|  2011-05-12, 17:03 | #338 | 
| Zakorzenienie | 

Nigdy w zyciu nie wyjde za maz bez podpisanai intercyzy. Czemu? Oto dlaczego: Przeciwnicy mowia, ze to jak zakladanie, ze nam nie wyjdzie. Serio? Czy zapinacie pasy w aucie, bo zakladacie, ze bedziecie meic wypadek? Chyba nie. Po prostu kazdy rozsadny sie zabezpiecza i tyle. Odnoszac sie do tematu facet kolezanki autorki jest nierozumny i tyle. Ja bym sie zastanowila trzy razy czy jest sems byc z kims o tak niezyciowym i niepraktycznym podejsciu. Skoro gdy sie kochaja nie potrafia pogadac o pieniadzach, to co dopiero gdy beda sie zrec? Wysoki procent malzenstw konczy sie rozwodem ,dlatego, kochamy sie czy nie, warto sie zabezpieczyc. Duzo nizszy procent lotow konczy sie jak Air France Rio-Paryz, ale i tak wstkie samoloty maja maski tlenowe, pasy i kamizelki. Jakbyscie sie czuli lecac przez Atlantyk gdyby stewardesa powiedziala wam: no, nie mamy zadnych zabezpieczne na pokladzie, bo w koncu to baaardzo bezpieczny samolot i napewno sie nie rozbije ? He he he A wiecie, ze intercyza ma tez decydujace znaczenie w razie, gdy malzonek zemrze i nie zostawi testamentu? 
				__________________ "Thunderstorms seldom clear the air" Santosowa rzezba ;-) nie jestem zawodowym dietetykiem ani trenerem, to moje hobby. Chetnie udziele rad, ale korzystasz z nich na wlasna odpowiedzialnosc. Dziekuje za uwage   | 
|     |   | 
|  2011-05-12, 18:03 | #339 | |
| Zadomowienie Zarejestrowany: 2011-03 Lokalizacja: Londyn 
				 | 

Nie wiedziałam,że będzie to taki długi wątek... Narzczony zgodził się na intercyzę. Powiedział,że wcześniej zareagował zbyt pochopnie i nie myślał o przyszłości. Dziękuję bardzo za pomoc.  ---------- Dopisano o 18:03 ---------- Poprzedni post napisano o 18:03 ---------- Cytat: 
   | |
|     |   | 
|  2011-05-12, 19:46 | #340 | |
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2003-01 Lokalizacja: z daleka 
				 | 

Cytat: 
 Na wypadek często nie ma się wpływu na to z kim się wiążemy owszem dwabrak intercyzy to podział dóbr materialnych a nie życia. dwa poważnie masz nadzieję ,że pasy uratuja ci życie w spadającym samolocie ?  Intercyza to troche zabezpieczenie sie przed popełnieniem własnej głupoty i związanie się z dupkiem. Nawet jak mnie kopnie w du.. to przynajmniej nie zabierze kasy. Edytowane przez paula78 Czas edycji: 2011-05-12 o 19:52 | |
|     |   | 
|  2011-05-12, 20:10 | #341 | |
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2010-12 
				 | 

Cytat: 
  o pieniadzach tez trzeba rozmawiac w kazdym zwiazku   | |
|     |   | 
|  2011-05-13, 02:53 | #342 | ||
| Zakorzenienie | 

Cytat: 
  Cytat: 
  Romantisz love story to w telenoweli brazyljanskiej. Lajf is brutal. Poza tym odwracajac kota ogonem: skoro tak sie kochaja, ze naaapeewwwwwno sie nie rozwiada, to co zaroznica co podpisza ja wypadek rozwodu? Chyba zadna w takim razie, mogliby podpisac cos na wypadek zderzenia Ziemi z Marsem, c'nie? 
				__________________ "Thunderstorms seldom clear the air" Santosowa rzezba ;-) nie jestem zawodowym dietetykiem ani trenerem, to moje hobby. Chetnie udziele rad, ale korzystasz z nich na wlasna odpowiedzialnosc. Dziekuje za uwage   | ||
|     |   | 
|  2011-05-13, 09:33 | #343 | |||||||
				 | 

Cytat: 
 Aj, Kotku! Rozczarowałaś mnie!  Obsesja? Depresja? To takie trywialne w dzisiejszych czasach!  Postaraj się bardziej i wymyśl coś lepszego.  Liczę na Ciebie. No i nie przedrzeźniaj mnie. Od takiej dużej Niuni można wymagać, aby była dużo kreatywniejsza tym bardziej, że chce dorównać mężczyznom. Stać Cię!  Cytat: 
 Cytat: 
 Cytat: 
  Cytat: 
  Cytat: 
 No i jest jeszcze coś. Pasy nie chronią przed wypadkiem tylko zmniejszają jego skutki dla ofiar. Ale to nadal są ofiary wypadku czasem nawet śmiertelne, bo ludzie jednak giną również wtedy, gdy mieli zapięte pasy. Ciekawe dlaczego? Cytat: 
 | |||||||
|     |   | 
|  2011-05-13, 12:13 | #344 | |||
				 | 

Cytat: 
  Cytat: 
  Przegapić jakiś post zdarza się każdemu, a jeśli zacytowanie nazywasz poświęceniem dla kobiety, to naprawdę... albo siebie przeceniasz, albo kobiet nie doceniasz  Cytat: 
 Btw, duża Niunia?  zabawiasz mnie od rana   | |||
|     |   | 
|  2011-05-13, 13:05 | #345 | ||
				 | 

No to możesz do mnie mówić Kotku, Kotku. Cytat: 
  Za kwiaty dziękuję. To miłe z Twojej strony.  Postawiłem koło monitora. Cytat: 
  Nie doceniać kobiet? O nie!!! Zbyt wielu już się na tym przejechało. A czy kapitulacja oznacza poddanie się? A czy poddanie się jest normalnym stanem? A czy bycie w stanie nienormalnym nie oznacza bycie w stanie chorobowym? A czy bycie w stanie chorobowym nie oznacza bycie w stanie patologicznym? C.b.d.o.  Lubię być otoczony uśmiechniętymi kobietami. Wolę patrzeć w Twe uśmiechnięte oczy  , niż oglądać jak robisz tego diabełka tam wyżej.   | ||
|     |   | 
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|  2011-05-13, 20:26 | #346 | ||
| Zakorzenienie | 

Cytat: 
 Juz pisalam wyzej, nie doczytalas, ze pasy chronia tez w samolocie przed mocnym uderzeniem w glowe w czasie turbulencji. Jakbys duzo latala, to bys sie tak nie szczerzyla i nie pytala glupio i rozumiala, ze pasy SA potrzebne. Dalej, nikt tu nie pisze, ze intrecyza uchroni twoj zadek przed kazda ewentualnosci. Nie. Ale moze pomoc. Swoja droga w samolocie kaza miec zapiete pasy` w trakcie siedzenia. O, tak na wszelki wypadek. Nie zaszkodzi przeciez, c'nie? To co szkodzi intercyza. Wytlumacz mi to: sjkoro sie taaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa k kochacie, to co to za roznica, przeciez niyyyyyyyyyyyyyyygdy nie bedzie rozwodu? Cytat: 
  Genialne. Najlepiej to zadnych zabezpieczen nie miec. Bo po co. Zawsze cos moze nie pojsc  WIdze tu duch romantycznych telenoweli panuje. Coz, bedzie wiecej dla prawnikow rozwodowych ![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif) Pewnie juz sie ciesza. Moze nawet lobbuja na takich forach ;-) 
				__________________ "Thunderstorms seldom clear the air" Santosowa rzezba ;-) nie jestem zawodowym dietetykiem ani trenerem, to moje hobby. Chetnie udziele rad, ale korzystasz z nich na wlasna odpowiedzialnosc. Dziekuje za uwage   | ||
|     |   | 
|  2011-05-16, 08:50 | #347 | ||||
				 | 

Kto mówi? Ty mówisz! Kiedy? A przed chwilą o tu wyżej! Cytat: 
 Cytat: 
 Cytat: 
 A co Tobie przeszkadza brak intercyzy? "Wytlumacz mi to: sjkoro sie taaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa k kochacie, to co to za roznica, przeciez niyyyyyyyyyyyyyyygdy nie bedzie rozwodu?" Cytat: 
 Czy intercyza powoduje z automatu, że prawnik na rozprawie rozwodowej się nie przyda? Czy intercyza gwarantuje szybki proces rozwodowy? A może intercyza to jednak dodatkowy zarobek dla prawników i to Ty jesteś lobbystką? | ||||
|     |   | 
|  2011-05-16, 12:12 | #348 | |
| BAN stały Zarejestrowany: 2007-12 
				 | 

Cytat: 
  , rodzice pracowali a dziećmi zajmowali się po pracy, pod nieobecność rodziców (ze względu na pracę) dzieckiem się np. zajmowała babcia, ale wiele czasu i tak spędzało się popołudniami z dzieciakami na podwórku, bo się tego chciało, i jakoś trudno wg mnie byłoby powiedzieć, aby współczesne pokolenie 2oparolatków czy 30parolatków było przesiąknięte patologią. Więc daruj sobie tego rodzaju aluzje względem pracujących matek. Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2011-05-16 o 12:16 | |
|     |   | 
|  2011-05-16, 12:42 | #349 | |
				 | 

Cytat: 
 | |
|     |   | 
|  2011-05-16, 13:10 | #350 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2006-07 Lokalizacja: Poznań 
				 | 

A kuku - jak odnosisz swoja filozofię społeczną w kwestii wierności, zaufania i szacunku w małżeństwie do tego przykładu, który opisałam kilka stron wcześniej? Dla przypomnienia: Big love bardzo młodych ludzi (18 i 20 lat) wbrew zdaniu rodziny. Mężczyzna, który ustala z kobietą, że ta zajmuje się domem i dziećmi. Mają trójkę dzieci. Kobieta wraca do zawodu (technikum, bo studiów już nie zdążyła zrobić) po 15 latach - innymi słowy dostaje najsłabiej płatną pracę na pół etatu, bo jej konkurencyjność na rynku zawodowym jest zerowa, a w tym samym czasie facet ma kryzys wieku średniego, poznaje kochankę i się wyprowadza? Jakie jest zabezpieczenie finansowe takiej kobiety, bez intercyzy? A co do dzieci z kluczem na szyi - mam wrażenie, że obecnie w szkole jest więcej patologii niż za moich czasów, kiedy oboje rodziców pracowało, a dzieci korzystały ze żłobków, przedszkoli i świetlic szkolnych (jak jak na przykład). Jakoś za moich czasów nie słyszałam, by dzieci uprawiały seks w szkolnej toalecie, zakładały nauczycielom wiadra na głowę, nie było uzależnienia od internetu itp. 
				__________________ https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett Edytowane przez Elfir Czas edycji: 2011-05-16 o 13:14 | 
|     |   | 
|  2011-05-16, 13:49 | #351 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2005-10 Lokalizacja: Bawaria 
				 | 

A tak z ciekawości, o których pokoleniach wcześniejszych mówimy?

__________________ Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! | 
|     |   | 
|  2011-05-16, 14:15 | #352 | ||
				 | 

Cytat: 
 "Młodzi chętnie słuchają gorszych rad." Ale mogę też coś dorzucić od siebie. 1. Głupotą jest zakładać rodzinę w czasie, w którym człowiek powinien się jeszcze uczyć. Na wszystko jest właściwy czas. 2. Co wypracowali w małżeństwie jest wspólne i do podziału. 3. Na dzieci przysługują alimenty. 4. Zawsze może się zdarzyć coś gorszego od tego, że facet odejdzie do młodszej. Może np. odejść do brzydszej  , ale może stracić zycie lub zostać sparaliżowany z rentą 900 zł. i nie dość, że finansowo nie byłoby jej lepiej, to jeszcze by miała jedno dziecko do opieki i wyżywienia więcej. O tym należy myśleć. Są polisy na życie i dożycie, wypadkowe, emerytalne, dla dzieci. Można część środków systematycznie, stabilnie i bezpiecznie inwestować. Jednym słowem można się przed częścią skutków zabezpieczyć nie gorzej niż w przypadku intercyzy nie robiąc zaocznie z faceta złodzieja i zdrajcy. Na czym w tym przypadku miałaby polegać intercyza? Podaj konkretne rozwiązania, które uchroniłyby tę lekkomyślną panienkę (lekkomyślną nie dlatego, że nie podpisała intercyzy, ale dlatego, że w wieku 18 lat zamiast się uczyć postanowiła się rozmnażać)? Cytat: 
 Wcześniejszych od pokolenia Hultajka cokolwiek by to miało znaczyć. | ||
|     |   | 
|  2011-05-16, 14:53 | #353 | ||
| BAN stały Zarejestrowany: 2007-12 
				 | 

Cytat: 
 Cytat: 
 Niniejszym dziękuję już za pogadankę, z mojej strony ogólnie koniec karmienia trolla. Pozdrawiam serdecznie. Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2011-05-16 o 14:54 | ||
|     |   | 
|  2011-05-16, 17:14 | #354 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2005-10 Lokalizacja: Bawaria 
				 | 

Przyjmijmy, że ma mniej więcej 30 lat.  To ja nie wiem czy wcześniejsze pokolenia rodziców miały dużo większy wkład w proces wychowawczy swoich dzieci niż pokolenie jej rodziców. 
				__________________ Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! | 
|     |   | 
|  2011-05-17, 09:27 | #355 | |
				 | 

Cytat: 
  czyli np. 39. Ale nie będę aż taki okrutny i postarzę ją tylko o rok (zasłużyła sobie w innych wątkach  ), aby ułatwić śledzenie obliczeń licznie tu zgromadzonym humanistkom.   Przyjmijmy więc, że urodziła się "circa about" 1980 roku, a jej rodzice ok. 1950-60, bo te 20-30 lat musieli mieć, gdy majsterkowali takiego Hooligan'ka. Przecież wtedy, to dopiero Bierut wsadzał dziewczyny na traktory, a Gomułka do fabryk te traktory produkujące albo na odwrót. Jak wtedy wyglądała rodzina? Mogła być rodziną wielopokoleniową z niepracującą babcią? Mogła. A mogła być dwupokoleniową z niepracującą mamą? Mogła. Dopiero wtedy zaczynało się "naprawianie świata", gonienie kobiet do roboty w fabrykach pod hasłem "pracując dla kraju pracujesz dla siebie" i budowania klitek dla mas pracujących migrujących ze wsi. To jak z tym wkładem wychowawczym? Był większy, czy zdecydowanie mniejszy? Jej rodzice biegali z kluczami na szyi, czy raczej dopiero nieliczni z nich zaczynali z tymi kluczami biegać, a większość była pod czujnym okiem mamusi lub babci? | |
|     |   | 
|  2011-05-17, 11:02 | #356 | |
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2008-01 Lokalizacja: Warszawa 
				 | 

Cytat: 
 ja podpisałam intercyzę, jak mój niedoszły małżonek w żartach powiedział, że po rozwodzie najwyżej będziemy dzielić kanapy. dodam..moje kanapy.  i jak chciał, żeby przepisać na niego połowę samochodu, który ode mnie dostał. samochód zabrałam, intercyzę podpisałam. i mam określony światopogląd na ten temat. ludzie się rządzą prostymi prawami - seks, władza, pieniądze. brzmi prosto, prostacko, ale tego uczyli nas na filozofii. mój małżonek wie, że w momencie gdyby znalazł sobie kochankę, będzie miał dużo do stracenia, rodzinę oraz dotychczasowy stan majątkowy. i przynajmniej zastanowi się dwa razy. w przypadku gdyby znalazł sobie kochankę, to bez intercyzy jeszcze chciałby ode mnie naprawdę połowę tych "kanap" w cudzysłowiu. trzymam wszystkie rachunki, mam odpowiednie dokumenty i miłość miłością, ale ostrożna jestem. spaczenie życiowe, dla młodych niezrozumiałe, ale ludzie naprawdę bywają podli dla pieniędzy. znam pary, gdzie on się włamał do samochodu, bo był jego. że wzywali policję. to na porządku dziennym. a Wy wciąż wierzycie w te romantyczne historie..  mój mąż mi zapowiedział, że jak odejdę, to mu będę płacić alimenty. w żartach.  no.. uśmiałam się setnie.   | |
|     |   | 
|  2011-05-17, 11:11 | #357 | 
				 | 

| 
|     |   | 
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|  2011-05-17, 11:18 | #358 | ||
| BAN stały Zarejestrowany: 2006-09 
				 | 

Cytat: 
 I znowu jak kulą w płot. Cytat: 
 Poza tym kiedyś inaczej patrzyło sie na dzieci, na dzieciństwo i na wychowanie generalnie. Dziecko to był taki raczej...podczłowiek, a nie człowiek. To, że matka nie pracuje zawodowo szczęścia dziecku nie gwarantuje. I nie wycinaj tego ostatniego zdania z mojej wypowiedzi. Proszę brać pod uwagę kontekst. Faktycznie już chyba jesteś stara, bo parę stron temu pisałaś mniej więcej to samo  To nie kwestia wieku. To kwestia wyboru partnera życiowego. Jak mówiłam wcześniej, z kimś takim jak twój mąż nie wybrałabym się na zakupy do osiedlowego sklepu, a co dopiero po ślub. Masakra kogoś ty sobie (pod presją bijącego zegara biologicznego) wybrała na męża. Ale rozumiem, na twoim miejscu - mając u boku kogoś, komu kompletnie bym nie ufała - obstawiłabym się papierami po sufit. To znaczy ja bym kogoś takiego nie wzięła na życiowego partnera ale co tam...młoda jeszcze jestem to mnie nie ciśnie   | ||
|     |   | 
|  2011-05-17, 11:31 | #359 | ||
				 | 

Cytat: 
 Cytat: 
 Bo nie wystarczy być niepracującą matką. Trzeba być do tego jeszcze dobrą matką. Edytowane przez A kuku Czas edycji: 2011-05-17 o 11:45 | ||
|     |   | 
|  2011-05-17, 11:43 | #360 | ||
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2003-01 Lokalizacja: z daleka 
				 | 

Cytat: 
 Cytat: 
 Szkoda ,że przykre. | ||
|     |   | 
|  | 
|  Nowe wątki na forum Intymnie | 
|  | 

| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| 
 | 
 | 
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:14.