![]() |
#331 | |
Konto usunięte
|
Dot.: czy soja jest szkodliwa?
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#332 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#333 |
Konto usunięte
|
W umiarkowanej ilości soja jest jak najbardziej na miejscu. Przestrzega się przed zbyt dużym jej spożyciem ze względu na fitoestrogeny mogące zaburzać gospodarkę hormonalną oraz ze względu na inhibitory proteaz pogarszające wchłanianie białka i drażniące pośrednio trzustkę.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#334 |
Przyczajenie
|
dzięki za taki odzew!
jak przeglądam inne fora to widzę ogromną awersję do GMO. Z jednej strony to rozumiem, ponieważ jest to ingerencja w naturę. Ale z drugiej strony zgadzam się z Nephasis, nigdy nie wiadomo czy dany produkt, naturalny czy nie, w dłuższym okresie nie ma złego wpływu na organizm. A nie ma żadnych badań, które potwierdziłyby że soja naturalna inaczej wpływa na organizm niż GMO. Zastanawiam się skąd wziął się pogląd że GMO to najgorsze zło. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#335 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#336 |
Raczkowanie
|
nie należy przesadzać z soją. nigdy nie masz pewności czy tofu, które kupujesz, nie pochodzi od zmodyfikowanej genetycznie soi. jeśli masz problemy z hormonami (np. niedoczynność tarczycy) to zdecydowanie odradzam ją jeść. soja utrudnia wchłanianie leków
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#337 |
Konto usunięte
|
Wchłanianie których leków utrudnia soja i w jaki sposób?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#338 |
Raczkowanie
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;51440121]Ingerencja w naturę to kolejny argument od czapy. Dlaczego bać się właśnie takiej ingerencji, a nie jakiejkolwiek innej? Ingerencją w naturę jest też cała medycyna i farmacja, internet, plastik, kanalizacja... Nawet uprawa niemodyfikowanych odmian jest ingerencją w naturę, bo bez ingerencji człowieka odmiany się nie hodują ani nie rosną w grządkach
![]() Pozwolę sobie wtrącić słówko a propos' ingerencji w naturę ![]() ![]() ![]() A wracając do tematu soi: jem ale z umiarem, bo wszystko tak naprawdę jedzone w dużych ilościach jest szkodliwe
![]() |
#339 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
PS. Nie baw się w Boga i nie przedłużaj sobie życia leczeniem gdy zachorujesz ![]() Edytowane przez 97063297b7b35b4a21bd582d93800b2e45dfbb59_6372d6b265f10 Czas edycji: 2015-05-18 o 17:33 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#340 | |||||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
A przykłady podałam takie, żeby pasowały do źle sformułowanych argumentów osób biorących udział w tej dyskusji. Skoro awersji nie budzą inne rzeczy "nienaturalne", to dlaczego spośród ich wszystkich właśnie GMO ma ją budzić? |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#341 |
Konto usunięte
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;51444180]Jak to nie? Powiedziałabym, że wszyscy o tym trąbią.
To jest znowu problem analogiczny do wspomnianych wcześniej. Nawet bez ingerencji w naturę takie problemy mogą się pojawić. Pasożyty mogą się "przestawić" również na niemodyfikowane rośliny. Nie do końca też rozumiem o co chodzi z tym wyjałowieniem gleby, ale zdarzają się też w naturze takie przypadki, że w pobliżu niektórych roślin nie mogą rosnąć inne, bo gleba w pobliżu jest dla nich trująca. To nie jest żaden ewenement. Poza tym te wszystkie cechy mogą też wyewoluować (czyli pojawić się naturalnie) i wtedy to już nie będą "złe"? Wychodzisz z błędnego założenia, że natura jest idealna. Nie jest. Ona też popełnia błędy. Błędem są chociażby nadmiarowe zęby, choroby nowotworowe, zespół Downa itp. To oczywiście też jest przenośnia, bo rozpatrywanie natury w kategoriach "błędu" już samo w sobie jest błędem. Jeśli coś w naturze nie działa dobrze w danych warunkach, to ginie, a jego miejsce zajmuje coś lepiej przystosowanego. To nie jest proces świadomy ani celowy. A gdzie są te granice i kto je ustala? Nigdy nie wiesz czy coś nie powstałoby w naturze. Ewolucja nie jest procesem, którego skutki można łatwo przewidzieć. Intryguje mnie też twoje pojęcie "procesu naturalnego". W którym momencie według ciebie przebiega granica między procesem naturalnym a sztucznym? Co to są te nienaturalne cechy? A przykłady podałam takie, żeby pasowały do źle sformułowanych argumentów osób biorących udział w tej dyskusji. Skoro awersji nie budzą inne rzeczy "nienaturalne", to dlaczego spośród ich wszystkich właśnie GMO ma ją budzić?[/QUOTE] Moja osobista teoria jest taka, że to kwestia nomenklatury której ludzie nie rozumieją. Bo tutaj chodzi o DNA, geny, powstają mutanty. Ludzie słysząc mutant widzą pomidora, który spaceruje po grządce, albo zupełnie nie wygląda jak pomidor. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#342 | ||
Konto usunięte
|
To jest populizm i powielanie go m.in. przez właśnie strach. Produkty GMO mogą być wręcz zdrowsze od naturalnych np. dzięki dodaniu genów syntetyzujących np. antocyjany do pomidora. A samo DNA, RNA jest trawione więc zmieniona sekwencja nie ma wpływu na organizm, który ją spożywa.
---------- Dopisano o 17:54 ---------- Poprzedni post napisano o 17:53 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 17:55 ---------- Poprzedni post napisano o 17:54 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 17:58 ---------- Poprzedni post napisano o 17:55 ---------- [1=97063297b7b35b4a21bd582 d93800b2e45dfbb59_6372d6b 265f10;51444257]Moja osobista teoria jest taka, że to kwestia nomenklatury której ludzie nie rozumieją. Bo tutaj chodzi o DNA, geny, powstają mutanty. Ludzie słysząc mutant widzą pomidora, który spaceruje po grządce, albo zupełnie nie wygląda jak pomidor.[/QUOTE] No i kiepska jakość nauczania na biologii odnośnie genetyki - a w programie obowiązuje rozdział o organizmach transgenicznych z wyszczególnieniem żywności z GMO itd. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#343 | |
Raczkowanie
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;51444180]Jak to nie? Powiedziałabym, że wszyscy o tym trąbią.
Ja z kolei czytam wszędzie tylko o zdrowiu i rzekomej szkodliwości GMO. TV nie oglądam. To jest znowu problem analogiczny do wspomnianych wcześniej. Nawet bez ingerencji w naturę takie problemy mogą się pojawić. Pasożyty mogą się "przestawić" również na niemodyfikowane rośliny. Nie do końca też rozumiem o co chodzi z tym wyjałowieniem gleby, ale zdarzają się też w naturze takie przypadki, że w pobliżu niektórych roślin nie mogą rosnąć inne, bo gleba w pobliżu jest dla nich trująca. To nie jest żaden ewenement. Poza tym te wszystkie cechy mogą też wyewoluować (czyli pojawić się naturalnie) i wtedy to już nie będą "złe"? To prawda ale to co opisałaś to są naturalne mechanizmy wykształcone przez naturę, które chronią dany ekosystem bądź organizm przed zniszczeniem przez inny - zazwyczaj bardziej inwazyjny. To co podałam to były takie luźne przykłady na to co może się zdarzyć (ale nie musi) gdy do ekosystemu wprowadzi się nowy, zupełnie obcy organizm. Tego nigdy do końca się nie przewidzi bo ekosystem to precyzyjna nić wzajemnych zależności i czasem nawet drobna zmiana może pociągnąć za sobą poważne konsekwencje. Tym bardziej, że nauka nie poznała jeszcze wszystkich praw rządzących naturą. Przecież co jakiś czas słyszy się o nowych zaskakujących odkryciach, mimo że nikt się tego nie spodziewa Wychodzisz z błędnego założenia, że natura jest idealna. Nie jest. Ona też popełnia błędy. Błędem są chociażby nadmiarowe zęby, choroby nowotworowe, zespół Downa itp. To oczywiście też jest przenośnia, bo rozpatrywanie natury w kategoriach "błędu" już samo w sobie jest błędem. Jeśli coś w naturze nie działa dobrze w danych warunkach, to ginie, a jego miejsce zajmuje coś lepiej przystosowanego. To nie jest proces świadomy ani celowy. Wiadomo, taka jest ewolucja - pojawiają się różne mutacje a zostaje tylko ta która jest najlepiej przystosowana do danego środowiska, a decyduje o tym coś tak prostego jak selekcja naturalna ![]() A gdzie są te granice i kto je ustala? Granicą jest przede wszystkim zdrowy rozsądek i myślenie perspektywiczne, czyli nie tylko o tym co jest na daną chwilę potrzebne, ale również o tym jakie to może przynieść konsekwencje w przyszłości. Jeśli już jesteśmy przy inżynierii genetycznej to podam przykład gdzie moim zdaniem leży granica, pomiędzy działaniem dobrym a przesadnym. Leczenie chorób genetycznych poprzez zamianę wadliwych genów na poprawne, co w konsekwencji prowadzi do ich stałej eliminacji - działanie dobre Projektowanie przyszłego dziecka (oczywiście spłodzonego metodą in-vitro), łącznie ze wszystkimi cechami, od koloru włosów po charakter - jak w simsach ![]() Rozumiesz teraz różnicę? Jakiś tak, tworzenie tych całych "idealnych" roślinek śmierdzi mi bardziej tym drugim przykładem, no nic nie poradzę... ![]() Nigdy nie wiesz czy coś nie powstałoby w naturze. Ewolucja nie jest procesem, którego skutki można łatwo przewidzieć. Intryguje mnie też twoje pojęcie "procesu naturalnego". W którym momencie według ciebie przebiega granica między procesem naturalnym a sztucznym? Co to są te nienaturalne cechy? Niech za przykład posłuży jeden z bardziej znanych organizmów GMO - bezpestkowe winogrona. Sądzisz, że w naturze w wyniku ewolucji powstałoby takie cudo? Moja dotychczasowa wiedza na temat biologii mówi mi, że wszystko na tym świecie dąży do tego żeby pozostawić po sobie jak najwięcej dzieciów ![]() A przykłady podałam takie, żeby pasowały do źle sformułowanych argumentów osób biorących udział w tej dyskusji. Skoro awersji nie budzą inne rzeczy "nienaturalne", to dlaczego spośród ich wszystkich właśnie GMO ma ją budzić? Jakie konkretnie "nienaturalne" rzeczy masz na myśli? Bo inny podany przez ciebie przykład z plastikiem i zanieczyszczaniem środowiska też budzi powszechną awersję, z tego co obserwuję. [/QUOTE] Moje odp pogrubione ![]() Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 22:17 ---------- Poprzedni post napisano o 22:13 ---------- [1=97063297b7b35b4a21bd582 d93800b2e45dfbb59_6372d6b 265f10;51444088]a wyobrażasz sobie, że GMO w dużej mierze służy ograniczeniu stosowania herbicydów? Uważam, że one robią większą szkodę środowisku. I bardzo dobrze, że chce się je wyeliminować. PS. Nie baw się w Boga i nie przedłużaj sobie życia leczeniem gdy zachorujesz ![]() Zależy które ![]()
![]() |
![]() |
#344 |
Konto usunięte
|
Kitty_91 Tak, oczywiście że większość leków to substancje obecne w naturze, bardziej chodziło mi o to, że ich stosowanie nie jest dla człowieka naturalne. To nie są substancje przeznaczone dla ludzi, ale dla mikroorganizmów, które je produkują.
Prawda jest taka, że człowiek niesamowicie zaburzył ekosystem w momencie, gdy zaczął wynajdywać sposób na przedłużenie swojego życia. Żaden inny gatunek nie ma tak przerośniętej populacji, ponieważ funkcjonują tam naturalne mechanizmy regulacji ilości osobników (oczywiście mówię o gatunkach dzikich). Człowiek zaczął igrać z tą równowagą i teraz mamy co mamy ![]() Ja jeśli chodzi o GMO to jestem za, ale z pewną dozą dystansu. Jeśli ktoś jest w stanie przedstawić rzeczowe dowody przeciw to z chęcią posłucham, może coś ciekawego się dowiem. Ale drażnią mnie komentarze, że GMO to zuo, w zasadzie nie wiadomo dla czego, ale przecie to som mutanty, więc muszo być złe ![]() Dodam tylko, że sama jestem całym sercem za rozwiązaniami naturalnymi, odżywiam się bardzo zdrowo i staram się nie używać leków gdy to jest możliwe. A mimo to uważam, że GMO to jedna z dróg którą musimy obrać, tak samo jak nieuniknione jest korzystanie z nawozów sztucznych. Ot, cena przerostu naszej populacji. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#345 | ||||||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Natomiast jeśli chodzi o wiedzę z biologii, to nie, nie wszystko dąży do pozostawienia jak największej liczby potomstwa. Sprawa jest znacznie bardziej skomplikowana. Raz, że są różne strategie rozrodcze u różnych gatunków. Dwa, że często populacje dążą do ograniczenia swojej liczebności przy niesprzyjających warunkach środowiskowych (np. poronienia w stadach antylop). Cytat:
Cytat:
|
||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#346 |
Zakorzenienie
|
Co zamiast kawy 3w1 i cappucino?
Uwielbiam kawę 3w1, zdarzały się okresy, że udawało mi się ją ograniczyć do dwóch dziennie ale teraz to masakra. Chodzi mi o kalorie głównie, dlatego wpadłam na pomysł: gotowane mleko 0,5% z łyżeczką kawy inki? Będzie mnie kalorycznie? I proszę, nie piszcie o braku wartości odżywczych mleka o,5%. Raz na jakiś czas mogę wypić normalną
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#347 |
Konto usunięte
|
Dot.: Co zamiast kawy 3w1 i cappucino?
Normalna mielona kawa z kawiarki albo ekspresu (bo fusy+woda+mleko to jakaś zawiesina, fuj)+mleko/mleko roślinne. Po co pić chemiczne siki, skoro masz najlepsze rozwiązanie?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#348 |
Zakorzenienie
|
[1=b82ed09e83d6cc96f3cec4b 39c6008ed9e8c5acd_5dd3308 25eb9e;51852004]Normalna mielona kawa z kawiarki albo ekspresu (bo fusy+woda+mleko to jakaś zawiesina, fuj)+mleko/mleko roślinne. Po co pić chemiczne siki, skoro masz najlepsze rozwiązanie?[/QUOTE]
Ale ja musiałabym z cukrem i to z więcej niż z łyżeczką. Poza tym takiej nie lubię. Sęk w tym, że uwielbiam te chemiczne siki. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#349 |
Konto usunięte
|
To chyba nie ma dla Ciebie innej rady poza inką, lol.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#350 |
Konto usunięte
|
Nie słodź przez 2-3 tygodnie to się odzwyczaisz, ja tak już od lat nie słodzę.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#351 |
Rozeznanie
|
Pozwalam sobie na słodycze ale szczerze gdy mam taką diabelną ochotę a nie ma nic co lubie to gorzka kawa czarna lub z mlekiem bardziej zaspokoaja ochote na słodycz niż słodzona(nie słodzę)(utrzymanie a raczej jeszcze wychodzenie)
Edytowane przez fikifiki Czas edycji: 2015-06-23 o 19:05 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#352 |
.
|
przecież tych sików nawet kawą nie można nazwać. jakoś wątpię, żeby taka saszetka syfu miała dużo kalorii.
---------- Dopisano o 21:13 ---------- Poprzedni post napisano o 21:09 ---------- no. 72kcal na kawę. jeśli wypijesz jedną to nic się nie stanie. chociaż ja bym się bała, że będę świecić w ciemnościach za jakiś czas. "Skład: Cukier, kawa rozpuszczalna (10,6 %), syrop glukozowy, utwardzony tłuszcz roślinny, odtłuszczone mleko w proszku, białka mleka, regulatory kwasowości (E340ii, E331iii, E450v, E451ii), emulgatory (E472e, E471), stabilizator (E339). Może zawierać śladowe ilości glutenu oraz soi." jamiiiii. ---------- Dopisano o 21:27 ---------- Poprzedni post napisano o 21:13 ---------- ja bym pewnie zaczęła pić regularnie ricore, bo ma bardzo mało kalorii.
![]() |
#353 |
Przyczajenie
|
Jest kawa 2 w 1, czyli opcja bez cukru. Jak dla mnie o wiele lepsza, bo te 3 w 1 są przesłodzone i nie do picia. Znalazłam też ostatnio kawę zbożową w różnych smakach, czekoladowa, karmelowa. Cukru mniej, smakuje bardzo dobrze.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#354 |
Zadomowienie
|
Te kawy to przede wszystkim straszna chemia
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#355 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#356 |
Przyczajenie
|
Gotowe kawy 3 w 1 to syf nie z tej ziemi. Kiedyś piła rozpuszczalną z mlekiem i cukrem. A teraz piję z ekspresu z odrobinką mleka albo mlekiem kokosowym i ksylitolem. Pyszna i zdrowa i przynajmniej dla mnie ma efekt przeczyszczający ;-)
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#357 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Zartuje ![]() Ja sobie dietuje, mędrkuje, ale jak mnie zlapie frustracja 'dietowa' to pije pepsi czy cole zero. Sama chemia, ale nie biczuje sie za to. Moze kiedys przestane ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#358 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
A może coś innego? U mnie rozwiązaniem było picie kawy z ekspresu, który kupiłam w Rossmannie. 60 zł za ekspres i mamy pyszną kawę bez fusów. Odrobina mleka i mamy pyszną kawę. ![]() Co do mleka to moim zdaniem lepsza inka na mleku 0,5% niż kupne capuccino w saszetkach. Chociaż ja wybrałabym mleko 3,2%. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#359 |
Zadomowienie
|
Naprawde kupiłas ekspres za 60 zł?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#360 |
Raczkowanie
|
Od dwoch miesiecy zero kawy, w to miejsce tylko Inka albo ta z cykorii. Zadne chemiczne 2 czy 3 w jednym.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:22.