|
|||||||
| Notka |
|
| Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#331 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Miłośnicy języka polskiego. Stwórzmy miejsce do dyskusji! :)
Z jednego z wątków:
Cytat:
![]() (Pomijając, że "czy znacie" wg mnie jest pytaniem...) A ja byłam rok temu w Warszawa, Łódź, a pochodzę ze Śląsk
|
|
|
|
|
|
#332 |
|
Zakorzenienie
|
Oj tam, a może nie wiedział(a), jak odmienić?
![]() ![]() Powinien być przecinek przed "jak", czy nie? Bo zgłupiałam już
|
|
#333 |
|
Zakorzenienie
|
Dla mnie to żadne usprawiedliwienie
Jakby nie była niechlujem to by napisała "miejsca, które odwiedziłam, to: Jastarnia, Hel, itd." ![]() Choć pewnie nawet nie zdaje sobie sprawy, że coś tu nie gra, jak 5/6 społeczeństwa nieznające końcówków i odmianów Co do przecinka to nie pomogę ![]() Musiałabym popatrzeć na zdanie i celować "na czuja"
Edytowane przez Andriejewna Czas edycji: 2012-07-23 o 10:39 |
|
|
|
|
#334 |
|
Zakorzenienie
|
Ja mam z przecinkami sporo problemów i mam wrażenie, że chciałabym stawiać je częściej, niż trzeba
A wszystko przez to, że pod tym względem myślę konstrukcjami niemieckiej gramatyki
|
|
#335 |
|
Konto usunięte
|
To ja Wam się przyznam do mojej dzisiejszej gafy (chyba wezmę słownik i będę tłukła się nim po głowie)
![]() zkleić - patrzę ci ja patrzę i się zastanawiam, bo coś mi z tym słowem nie pasuje... Błąd oczywiście pisany na klawiaturze, odręcznie, raczej by mi się nie przytrafił. Możecie bić, należmy mi się
|
|
|
|
|
#336 |
|
Zakorzenienie
|
mgielka, daj spokój, ja większe popełniałam
Jak się uczę właśnie z notatek, to np. jak zobaczyłam światkowie (i to odręcznie!) to myślałam, że padnę na miejscu! Coś tam jeszcze było, ale nie pamiętam dokładnie, a nie chce mi się teraz szukać
Edytowane przez lovebird Czas edycji: 2012-07-23 o 13:26 |
|
|
|
|
#337 |
|
Raczkowanie
|
zauważyłam już dawno, że nawet nauczyciele nie przywiązują dużej wagi do poprawności językowej. w gimnazjum stale słyszałam od nich "pod rząd", "w cudzysłowiu" czy "wymyśleć". raz mnie polonistka(!) dosłownie rozwaliła... stoi przy tablicy, coś tam notuje i zatrzymuje się przy "gdzieniegdzie". wpatruje się w tę tablicę, pisze, ściera, pisze i znowu ściera, ale nagle przeżyła cudowne olśnienie, po czym poinformowała klasę, że ">>gdzieniegdzie<< pisze się ze spacją, natomiast >>gdzie indziej<< razem". podobno zawsze jej się to myliło, ale uspokoiła się nieco i obiecała, że teraz już chyba zapamięta.
![]() zdarzali się też tacy, co szli po najmniejszej linii oporu.
|
|
#338 |
|
Konto usunięte
|
lovebird, dzięki za pocieszenie
Najgorsze, że kiedyś mi się takie błędy nie zdarzały... Wracając do wątku głównego - zastanawiam się nad deklinacją słowa Alterra. Co Wy na to dziewczyny? |
|
|
|
|
#339 |
|
ma zielone pojęcie
|
[1=0f0603ed06f411a5d3d78a7 f01b50240947bf49a_6024742 79be1e;35463665]Wracając do wątku głównego - zastanawiam się nad deklinacją słowa Alterra. Co Wy na to dziewczyny?[/QUOTE]
Słowo „Alterra” jest normalnym odmiennym słowem ![]() M. Alterra D. Alterry C. Alterze B. Alterrę N. Alterrą Mc. Alterze
|
|
#340 |
|
Konto usunięte
|
Tak mi się właśnie wydawało, ale celownik jakoś mi się nie "słyszał" - alterze - spotkanie 2 literek r z rz. W mianowniku słychać wyraźnie podwójne rr, a w celowniku znika, bo robi się rz. Dziwnie to brzmi.
|
|
|
|
|
#341 |
|
Zakorzenienie
|
Gdzieniegdzie, w okamgnieniu, widzimisię itp. widzę wielu osobom sprawiają problemy
ja akurat lubię takie nietypowe słówka, to zawsze byłam w miarę doedukowana ![]() A w gimce pamiętam, że polonistka mi tłumaczyła, że myśleć, ale wymyślić. Mam nadzieję, że od tamtej pory nic się nie zmieniło ![]() Co do Alterry, to rzeczywiście ciekawa sprawa, a najciekawsza w celowniku i miejscowniku w tych przypadkach mam wrażenie, że pasujące do zasad jest "Alterrze", ale brzmi i wygląda to idiotycznie aczkolwiek podoba mi się bardziej, niż zrezygnowanie z jednego "r" i mówienie "Alterze" ![]() Ogólnie to starałabym się omijać te problematyczne konstrukcje ---------- Dopisano o 13:56 ---------- Poprzedni post napisano o 13:52 ---------- O, widzę, że mnie uprzedzono zanim żem się namyślił ![]() I że myślę inaczej ![]() A wiecie może, czy istnieje jakaś zasada określająca, czy wywalamy to jedno "r"? Bo teraz jednocześnie zaczęłam się zastanawiać nad podobnym słowem - mirra. Też bedzie "mirze"? ![]() Z kolei przy kaszy mannie to podwójne n nie znika... |
|
|
|
|
#342 |
|
ma zielone pojęcie
|
[1=0f0603ed06f411a5d3d78a7 f01b50240947bf49a_6024742 79be1e;35463932]Tak mi się właśnie wydawało, ale celownik jakoś mi się nie "słyszał" - alterze - spotkanie 2 literek r z rz. W mianowniku słychać wyraźnie podwójne rr, a w celowniku znika, bo robi się rz. Dziwnie to brzmi.[/QUOTE]
Też mam wątpliwości co do celownika i miejscownika. Możliwe, że jednak powinno w nim zostać „r”… Znalazłam w necie coś takiego: „- rzeczowniki zakończone na -rra według zaleceń najnowszych słowników powinny w celowniku i miejscowniku liczby pojedynczej przyjmować końcówkę -rze, a nie -rrze Komentarz: tymże samym słownikom zdarza się nie przestrzegać owego zalecenia w części hasłowej. Wydaje się też, że zalecenie to zarówno nie jest dostatecznie mocno oparte na zwyczaju językowym, jak i zbyt przekonujące z logicznego czy fonetycznego punktu widzenia. Logiczniejsza byłaby końcówka -rrze, zaś bardziej uzasadniona fonetycznie - końcówka -rzrze(!), gdyż w wymowie takich słów jak: mirra czy sierra, wyraźnie słyszymy przedłużone, podwójne r. Porównaj: Ałła -> Alle, mułła -> mulle.” źródło: http://leksemy.prv.pl/f/flex_f.html
|
|
#343 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#344 |
|
ma zielone pojęcie
|
[1=0f0603ed06f411a5d3d78a7 f01b50240947bf49a_6024742 79be1e;35464183]Łomatko, jednak polska język, trudna język
[/QUOTE]No niestety, z zapożyczeniami często już trudno. A wyrazy zakończona na „rra” są właśnie zapożyczeniami (chyba, że jest jakieś rdzennie polskie słowo zakończone na „rra”?).
|
|
#345 |
|
Zakorzenienie
|
Nie mam większego pojęcia na temat etymologii słów
Ostatnio zastanawiałam się jedynie nad durszlakiem i kolorem słomkowożółtym ![]() Ale co jeszcze do naszej przykładowej Alterry - wybitnie mi się nie podoba to, co Chatul znalazła. Bo jak dla mnie to po pierwsze - skoro już odmieniamy, to odmieniajmy według jednego schematu. A tutaj nie widzę większego problemu z wymową, wystarczy porównać np. rżysko. Po drugie, taka odmiana wprowadza słuchacza w błąd. Jak mnie ktoś zapyta, jaki jest mianownik od "Alterze", to powiem, że Altera, albo nawet może jeszcze Alter ![]() A to przecież różne rzeczy są. Gdzieś przeczytałam, że mówiąc powinniśmy starać się unikać niedomówień i dwuznaczności. No więc ja się będę starać, wybierając "Alterrze" i "mirrze", o ![]() Wg mnie w naszym języku i tak już mnóstwo zależy od kontekstu, jeśli więc mam możliwość ograniczyć prawdopodobieństwo zostania opacznie zrozumianą, to z niej skorzystam. Edytowane przez Andriejewna Czas edycji: 2012-07-23 o 14:36 |
|
|
|
|
#346 | ||
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
|
#347 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Takie to proste, a ja se wykombinowałam, że to od niemieckiego "durch" (przez u umlałt ), czyli "przez", no bo w końcu woda wypływa przez te dziurki Na cedzak w życiu bym nie wpadła
|
|
|
|
|
|
#348 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
|
|
|
#349 |
|
Zakorzenienie
|
Czyli że dürch?
Łomatkobosko! Teraz to ja będę gonić! Durch, przez normalne "u"! Zaraz założę wątek poprawnej niemiecczyzny
|
|
#350 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wcale a wcale mi z tym przyjemnie nie było ![]() Ale kurczę nie mam pojęcia jak się znaki inne niż polskie robi na telefonie, a na kompie tym bardziej ![]() Niemiecczyzna, beee... chociaż w sumie podziwiam ludzi, którzy potrafią się tego nauczyć ![]() ---------- Dopisano o 19:48 ---------- Poprzedni post napisano o 19:45 ---------- Cytat:
![]() Chociaż skoro jest polski odpowiednik, to trzeba go używać. Durszlaku, będę tęsknić Lubiłam to słówko ![]()
|
||
|
|
|
|
#351 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chyba nie tylko o to słówko chodziło, ogólnie sporo naleciałości z niemieckiego jest w gwarze poznańskiej
|
|
|
#352 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jestem prawie pewna, że dziś oba te słowa są zupełnie synonimiczne i równorzędne spokojnie możesz używać. To nie jest nowe, modne zapożyczenie. Zadomowiło się zupełnie.
|
|
|
#353 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Pewnie przekopiowała nazwy miast. ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cieszę się, że ten wątek się rozwija. Przynajmniej wiem, że nie jestem sama z moim fiołem na punkcie polskiego.
Edytowane przez kawa_tylko_z_mlekiem Czas edycji: 2012-07-23 o 23:57 |
||||
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#354 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#355 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Powiem Ci, że zadziwiłaś mnie niesamowicie ok, nigdy nie byłam orłem z niemca ale tutaj akurat miałam przed oczami germanistkę jak tak nabożnie wymawiała to słowo, składając zgrabnie usteczka w ciup ![]() A gwary poznańskiej nie znam ani trochę, to odniosłam się tylko do tego jednego słowa ![]() ---------- Dopisano o 00:32 ---------- Poprzedni post napisano o 00:30 ---------- Cytat:
Zwykle staram się wybierać polskie odpowiedniki, ale ten jeden raz... ![]() Dzięki, czuję się rozgrzeszona |
||
|
|
|
|
#357 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A ja mam wadę wymowy, więc unikam durszlaka (r ). Czasami mówię nawet sitko.
|
|
|
#358 |
|
Zakorzenienie
|
Masz na myśli rynek?
Ratusz to budynek, więc jak mówisz o placu, to chyba o rynek Ci chodziło
|
|
#359 | |
|
Zakorzenienie
|
"Świeży kwiatuszek":
Cytat:
. W końcu... EUREKA! O "dwukropkach" nie wspomnę .
![]() Edytowane przez --Olka-- Czas edycji: 2012-07-24 o 15:43 |
|
|
|
|
|
#360 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:04.

Najgorsze, że kiedyś mi się takie błędy nie zdarzały... 

ok, nigdy nie byłam orłem z niemca