|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#331 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią cz.5.
no wiem
ale u mnie w domu to się robiło takie normalnie nazywające się jedzenie, jak kotlet, kluski czy gołąbki, typowe polskie jedzenie, do restauracji raczej nie chodziłam, a że sama gotuję od niedawna to się po prostu na masie potraw nie znam i pewnie to dlatego ![]() Cytat:
Chyba że to tylko ja tak mam
|
|
#332 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A że jakieś proste w przyrządzeniu danie ma francuską czy włoską nazwę to co z tego? Tam powstało i stąd nazwa, tak samo jak nasz bigos ![]() Powiem szczerze, że często jadam w różnych restauracjach, mój TŻ uwielbia gotować i zdarza mu się przyrządzić coś nietypowego, ale nigdy nie spotkałam się z tym o czym tu piszesz... w programach kulinarnych także... Edytowane przez visionAM Czas edycji: 2012-08-26 o 22:33 |
|
|
|
|
#333 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
co mnie w sumie dziwi, taka ostatnio moda na sterylność ;-)Cytat:
|
|
#334 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Za to interesuje się szkoleniem psów i zauważyłam, że jak dławiący sznureczek z pętelką został przez jednego "eksperta" nazwany "behawioralna smycz treningowa" i sprzedawany za większą kwotę, to nagle w oczach ludzi stał się cudownym (i oczywiście bezstresowym) narzędziem szkoleniowym. Natomiast jak powie się "dławik" (czyli nazwie rzeczy po imieniu) to ci sami ludzie będą oburzeni Komercja + ludzka głupota, klasyk że tak powiem...
|
|
#335 | |
|
Zakorzenienie
|
ja też w domu kładę kanapki na blat i jakoś żyję, nie zatrułam się nigdy niczym i nie miałam problemów żołądkowych
Dziwi mnie czasami przesadne przejmowanie się czystością, bo więcej bakterii niż na tym blacie, my sami przenosimy na rękach---------- Dopisano o 22:35 ---------- Poprzedni post napisano o 22:34 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
#336 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No nie wiem, jakaś ścierka leży, spód garnka wcześniej dotykał blatu, woda z doniczki pogła się przelać, po prostu taki niesmak poczułam jak widziałam ten chleb na blacie Ale nie wiem, mama mówi, że przewrażliwiona jestem jeśli chodzi właśnie o to czego ja używam, a ktoś wcześniej dotykał, więc może ma rację
|
|
|
|
|
#337 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ale rozumiem zniesmaczenie, każdy ma jakieś swoje "odchyły"
|
|
|
|
|
#338 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#339 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#340 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#341 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Drażni mnie po prostu np niedomyty talerz i nie mam ochoty z takiego jeść. Może to wiąże się z tym, że ja potrzebuję żeby jedzenie dobrze wyglądało. Nie chodzi mi broń Boże o jakieś wykwintne potrawy super przyrządzone, tylko np odgrzewam gołąbka w mikrofali i żeby się lepiej zagrzał to moja siostra go rozdziobuje i rozciapuje na całym talerzu, a ja już bym takiego nie zjadła, bo czuję niesmak i jeść mi się odechciewa. Myślę, że to ma jakiś związek z tą czystością Myślę, że tu nie chodzi o same bakterie, bo na tym zupełnie się nie znam, nie wiem co na takim stole/blacie mogłoby się znajdować więc nie sądze, że to chodzi o choroby/zarazki ![]() ---------- Dopisano o 22:48 ---------- Poprzedni post napisano o 22:45 ---------- Chyba to, że proste danie może mieć jakąś wykwintną nazwę Ale ja tego nie rozumiem, bo równie dobrze moglibyśmy się przyczepić spaghetti i mówić na to: kluski z sosem pomidorowym i mięsem mielonym
|
|
|
|
|
#342 | |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
|
|
#343 |
|
Zadomowienie
|
Też nie rozumiem problemu z Carbonarą.
![]() A wcześniej ktoś pisał o piciu herbaty z niewyciągniętą łyżką... Otóż taka smakuje najlepiej (a moje oczy mają sie jak na razie dobrze).
|
#344 | |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
|
|
#345 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zresztą nie wyobrażam sobie jak miałabym sobie nią wydłubać oko, przecież widzę gdzie jest łyżeczka, a gdzie moje oczy i ona nie lata mi po całej szklance jak piję |
|
|
|
|
#346 | ||
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
---------- Dopisano o 23:04 ---------- Poprzedni post napisano o 23:03 ---------- Cytat:
Albo jak trzymasz ucho kubka to tą samą ręką przy okazji łyżeczkę.
Jak na św. Hieronima jest deszcz albo go ni ma, to na św. Szczepana pada albo nie pada. Edytowane przez ciri15 Czas edycji: 2012-08-26 o 23:06 |
||
|
|
|
#347 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#348 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Śmiesznie tak czytać ten wątek i sobie zdawać sprawę z tego jak różne są zwyczaje, nawyki i normy u różnych ludzi, w różnych domach, rodzinach itp... I to właśnie nie w przypadku typowych kontrowersji, bo tu oczywiście zdania są zawsze inne, ale właśnie takie pierdółki
|
|
#349 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja mam prawdziwa bakteriofobię i z kazdym rokiem to postepuje.Nic przyjemnego,sama siebie ograniczam,że nie wspomnę o ilościach detergentów jakie zuzywam i wiele wiele innych aspektów.
|
|
|
|
#350 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Z drugiej strony trochę się boję, bo od października będę mieszkać z koleżanką i obcą dziewczyną w mieszkaniu. Ciekawe jakie one mają 'dziwne'nawyki
|
|
|
|
|
#351 |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
A co do deski to nie ma problemu z myciem u mnie, bo ona jest wyjęta cały czas, leży pod chlebakiem i jest myta(albo wymieniana) raz dziennie-raz na dwa dni.
|
#352 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Nie, że mam z tym jakiś problem czy uważam, że źle, że to ludzie tak nazywają albo że ludzie nazywają cudacznymi nazwami kotlety czy coś.
|
|
#353 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Niby to nie jest uciążliwe, ale mydło w płynie (nie lubię strasznie zwykłych, bo wydają mi się brudne) schodzi u mnie błyskawicznie. I do tego w zimie mam zawsze popękaną skórę na dłoniach, bo strasznie się wtedy przesusza, a ja nie mogę posmarować dłoni kremem, bo musiałabym zaraz te ręce umyć i wysuszyć Ja przez pół roku (dłużej nie wytrzymałam) mieszkałam z koleżanką i powiem szczerze, że nie wiem jak ludzie dają radę w akademikach, wspólnych pokojach. Potwornie cenię sobie spokój, prywatność, od czasu do czasu samotność itp., nie potrafię sobie nawet wyobrazić jak ja dam radę kiedyś zamieszkać z facetem, bo mi się wydaje, że zwariowałabym mając kogoś cały czas koło siebie (mieszkam z mamą, ale ona np. nie wchodzi nigdy do mojego pokoju, jako nastolatka mogłam sobie popijać i popalać z koleżankami jak ona była w domu, bo miałam 100% pewności, że nam nie wpadnie z kanapeczkami ani nic z tych rzeczy.
13.03.2013 Prawo jazdy 30.03.2013 Pierwszy własny samochód Edytowane przez lagerfeldised Czas edycji: 2012-08-26 o 23:25 |
|
|
|
|
#354 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mnie dziwią ludzie, którzy po przyjściu do domu nie myją rąk, ja mam na tym punkcie obsesje Dopiero w akademiku dowiedziałam się, że ludzie tak nie robią
|
|
|
|
|
#355 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 23:27 ---------- Poprzedni post napisano o 23:27 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#356 |
|
Zakorzenienie
|
To mogę tylko doradzić, żeby od początku być stanowczym. Mówić stanowczym tonem `proszę to umyć` `proszę wyjmować kłaki ze zlewu` `proszę wynieść śmieci`. Nie bawić się w żadne `mogłabyś` `jak będziesz miała czas` `jak będzie ci się chciało` bo wlezą ci na głowę. Dopiero jak stanowczy ton nie podziała należy rozpocząć wojnę.
|
|
|
|
#357 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
A nie możesz pogadać z siostrą i bratem? Przecież to oni bezczelnie doją rodziców. Ochrzanić jedno z drugim! |
|
|
|
|
#358 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#359 |
|
po prostu Em :)
|
Ja od momentu wejścia do domu czuję, że mam brudne ręce i muszę je umyć. Mam nadzieję, że jednak większość ludzi to robi.
|
|
#360 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:02.

ale u mnie w domu to się robiło takie normalnie nazywające się jedzenie, jak kotlet, kluski czy gołąbki, typowe polskie jedzenie, do restauracji raczej nie chodziłam, a że sama gotuję od niedawna to się po prostu na masie potraw nie znam i pewnie to dlatego
. Nazwać za przeproszeniem byle g*** z angielska/francuska i naganiać ludzi

Mnie od zawsze uczono w domu, żeby kroić, smarować, przyrządzać na desce, choćby dlatego żeby blatu nie porysować
Dziwi mnie czasami przesadne przejmowanie się czystością, bo więcej bakterii niż na tym blacie, my sami przenosimy na rękach

Myślę, że tu nie chodzi o same bakterie, bo na tym zupełnie się nie znam, nie wiem co na takim stole/blacie mogłoby się znajdować więc nie sądze, że to chodzi o choroby/zarazki 
. Nie twierdzę, że zawsze tak jest, ale ciągle słyszę - "o ja biedna/y, tak się stało, trafiło, przydarzyło, nie mam szczęścia - państwo musi mi pomóc, ktoś powinien mi pomóc, ble, ble ble", a najczęściej stoi za tym zwykłe lenistwo
! Ale powiedz takiemu... wyjdzie żeś cham bez krzty empatii