Film o śmierci nowo narodzonego dziecka - Strona 12 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-12-02, 04:41   #331
_vixen_
Zakorzenienie

Dot.: Film o śmierci nowo narodzonego dziecka

Cytat:
Napisane przez _Judith_ Pokaż wiadomość
Aż nie wierzę, że dzieci z bezmózgowiem są porównywane do pacjentów wegetatywnych.
Dla mnie też to porównanie jest nieuprawnione. Osoby w stanie wegetatywnym jednak mają w pełni wykształcony mózg, nigdy pewnie do końca nie wiadomo, jaka jego część nie funkcjonuje.

---------- Dopisano o 05:41 ---------- Poprzedni post napisano o 05:37 ----------

Cytat:
Napisane przez pilotka86 Pokaż wiadomość
heeeemmm
zadziwiające.
przecież sama nazwałaś działanie tej rodziny "skrajnym ekshibicjonizmem" to w końcu chcesz czy nie chcesz rozmawiać na te trudne tematy? a może chcesz rozmawiać, ale nie chcesz oglądać takich dzieci i takich uśmiechniętych , wymalowanych matek w obliczu takiej tragedii. no i wiadomo w naszym kraju to w ogóle dzicz i zacofanie
Chciałam dodać, że dla mnie zwłaszcza początkowa scena, podczas słuchania bicia serca, niesamowita radość matki, w kontekście świadomości tego, że dziecko jest skazane na śmierć, jest po prostu sztuczna. Ile znacie kobiet, które potrafiłyby się zachowywać w ten sposób?
Tak, teraz można napisać, że cieszyła się, że dziecko jeszcze żyje czy coś w tym stylu.
Ale ja akurat sporo leżałam na patologii ciąży, widywałam reakcje kobiet na problemy i w przypadkach, kiedy dziecku zagrażało niebezpieczeństwo, tego KTG słuchały z drżeniem serca, a nie z uśmiechami radości.

Edytowane przez _vixen_
Czas edycji: 2013-12-02 o 04:49
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-02, 05:26   #332
lza_slonca
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _vixen_ Pokaż wiadomość
(..)

Chciałam dodać, że dla mnie zwłaszcza początkowa scena, podczas słuchania bicia serca, niesamowita radość matki, w kontekście świadomości tego, że dziecko jest skazane na śmierć, jest po prostu sztuczna. Ile znacie kobiet, które potrafiłyby się zachowywać w ten sposób?
Tak, teraz można napisać, że cieszyła się, że dziecko jeszcze żyje czy coś w tym stylu.
Ale ja akurat sporo leżałam na patologii ciąży, widywałam reakcje kobiet na problemy i w przypadkach, kiedy dziecku zagrażało niebezpieczeństwo, tego KTG słuchały z drżeniem serca, a nie z uśmiechami radości.
Leżałam na patologi łącznie ok 2 miesięcy i u mnie było całkiem inaczej

Dukam po raz 2

start: 97kg
faza I od 16.11. do 24.11
koniec: 91,9kg

start II faza: 92,7 kg
faza II 25.11
lza_slonca jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-02, 07:18   #333
Klarissa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez martynka89 Pokaż wiadomość
Wszystko ladnie, pieknie a dla mnie trudne do zrozumienia jest po prostu porownywanie dziecka ze ssakami, plazami i gadami. Co to wnosi do tematu? Zaden ludzki noworodek sam nie zdobywa pokarmu, nie chodzi i nie ucieka przed niebezpieczenstwem (skoro juz tak czepiamy sie szczegolow).
Jak sama nazwa wskazuje- dziecko z bezmozgowiem nie posiada mozgu, wiec logczne, ze nic nie czuje i nie wykonuje podstawowych czynnosci ale dalej nie wiem co wnosi do tematu porownywanie dziecka ze zwierzetami, plazami, czy gadami.
Zrozumialabym gdyby to bylo forum naukowe i mialoby to jakies znaczenie w dyskusji ale tutaj nie ma.
Mam podobne odczucia, im dłużej obserwuję ten wątek tym bardziej całkiem serio robi mi się strasznie - nie rozumiem jak można prowadzić takie rozważania. Dla mnie to jest ludzka istota, uszkodzona w sposób uniemożliwiający życie i nie ważne czy uszkodzenie następuje już w łonie matki, czy 10 lat po narodzinach dochodzi do wypadku, nadal jest to człowiek, nie królik i nie mysz doświadczalna. Człowiek i tak należy go traktować.

Cytat:
Skoro dziecko nie odbiera zadnych bodzcow z otoczenia i kompletnie nic nie czuje z powodu braku mozgu to jak moze odczuwac bol?
A co do tego przypadku- to dziecko nie odczulo tego, ze bylo warzywem przez kilka godzin czyli cale swoje zycie.
Cytat:
Jakich cierpien? Przeciez to udowodnione naukowo, ze takie dziecko nic nie czuje wiec to chyba dla niego bez znaczenia, ze matka je urodzi, zeby sobie didka przytulic.
Tego nie wiemy. Skoro zachowała się jakaś część mózgu pozwalająca na życie przez kilka godzin, to znaczy, że jakoś jednak ten organizm funkcjonuje. Ja bym się nie odważyła na stwierdzenie, że dziecko na pewno nic nie czuje itd. Tego nikt z nas nie wiem, nawet najwyższej klasy specjalista może się mylić w tej dziedzinie. Mózg ludzki to chyba największa tajemnica naszego ciała.

Cytat:
Napisane przez mpt Pokaż wiadomość
Pień mózgu steruje funkcjami życiowymi. Uważam, że jeżeli ktoś bierze na siebie odpowiedzialność za poczete życie i nie usuwa ciąży, która i tak kończy się śmiercią dziecka, to powinien zapewnić tej istocie sto procent komfortu. Dopóki nikt nie podłączył temu dziecku elektrod do tego, co miało w głowie - nikt nie powinien orzekać, czy czuło ból czy nie. Błyskanie fleszami, moczenie go w misce w czasie agonii, robienie sobie słit foci to nie jest dbanie o jego komfort. To jest zabawa życiem. Życiem dziecka przerzucanego przez dorosłych, świadomych ludzi, którzy chcą czuć, że dzięki temu zrobili coś dobrego. Dla siebie pewnie zrobili.
W zasadzie opisałaś to co myślę i czuję od samego początku kiedy zobaczyłam ten film. Może nie umiałam tego tak zgrabnie ubrać w słowa, jednak to właśnie myślę. Dlatego wydał mi się on taki "niestosowny" do sytuacji.

Cytat:
Napisane przez tamlin111 Pokaż wiadomość
A wiesz ile razy usg się myli? Ile ze zdrowych dzieci moglo się nie urodzić? Poza tym jedne mamy usuną, inne będę chciały zobaczyć swoje dziecko. Cieszmy się, że nigdy nie stanęłyśmy w obliczu podejmowania takiej decyzji.
Usg się nie myli, co najwyżej lekarz nie odczytuje dobrze obrazu z usg i należy skonsultować się z innym, w razie potrzeby nawet z 10 innymi, zrobić inne rodzaje badań. Nikt nie usuwa ciąży po 1 usg. Poza tym czaszka to jest akurat coś, co bez trudu można ocenić podczas usg połówkowego robionego między 16 a 24 tygodniem ciąży.

Widziałaś kiedyś jak wygląda takie badanie?
Jest tak dokładne, że można nawet zmierzyć długość kości palca u rączki czy zobaczyć soczewkę oka. Sprawdza się przepływy krwi w mózgu, nie tylko widać czy jest mózg i czaszka ale ocenia się także stopień jego dotlenienia ( i rzecz jasna inne narządy też).

Jasne, że są schorzenia, których się nie zobaczy, ale medycyna jeszcze nie wynalazła takiego sposobu, aby jednym badaniem ocenić cały organizm i pewnie długo tak nie będzie.
Stary 2013-12-02, 08:40   #334
tamlin111
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Darkoz Pokaż wiadomość
Żaba skacze, ucieka przed niebezpieczeństwem, widzi, słyszy, czuje, skrzeczy, pływa, rozmnaża się, zdobywa pożywienie. Dziecko z bezmózgowiem nie robi nic z tych rzeczy, nie ssie nawet kciuka. Mózg żaby stoi wyżej od mózgu dziecka z bezmózgowiem, bo dziecko z bezmózgowiem NIE MA WIĘKSZOŚCI MÓZGU. Co tu jest trudnego do pojęcia? Vixen nie ustala hierarchii ważności, tylko stwierdza fakt.
Nic trudnego. Mnie jako matkę po prostu postawa zastanawia. Dla mnie dziecko to dziecko, mały człowiek, czy kompletny, czy też nie.

Cytat:
Wszystko ladnie, pieknie a dla mnie trudne do zrozumienia jest po prostu porownywanie dziecka ze ssakami, plazami i gadami. Co to wnosi do tematu? Zaden ludzki noworodek sam nie zdobywa pokarmu, nie chodzi i nie ucieka przed niebezpieczenstwem (skoro juz tak czepiamy sie szczegolow).
Jak sama nazwa wskazuje- dziecko z bezmozgowiem nie posiada mozgu, wiec logczne, ze nic nie czuje i nie wykonuje podstawowych czynnosci ale dalej nie wiem co wnosi do tematu porownywanie dziecka ze zwierzetami, plazami, czy gadami.
Zrozumialabym gdyby to bylo forum naukowe i mialoby to jakies znaczenie w dyskusji ale tutaj nie ma.
O i o to mi chodzi.

Cytat:
I ciekawa jestem gdzie to opisują bo ja albo przeoczyłam ten fragment albo uczyłam się jakiegoś innego angielskiego.
A mnie wcale nie uczono, wrzuciłam tekst w tłumacza.

Cytat:
Napisane przez Klarissa Pokaż wiadomość
Usg się nie myli, co najwyżej lekarz nie odczytuje dobrze obrazu z usg i należy skonsultować się z innym, w razie potrzeby nawet z 10 innymi, zrobić inne rodzaje badań. Nikt nie usuwa ciąży po 1 usg. Poza tym czaszka to jest akurat coś, co bez trudu można ocenić podczas usg połówkowego robionego między 16 a 24 tygodniem ciąży.

Widziałaś kiedyś jak wygląda takie badanie?
Jest tak dokładne, że można nawet zmierzyć długość kości palca u rączki czy zobaczyć soczewkę oka. Sprawdza się przepływy krwi w mózgu, nie tylko widać czy jest mózg i czaszka ale ocenia się także stopień jego dotlenienia ( i rzecz jasna inne narządy też).

Jasne, że są schorzenia, których się nie zobaczy, ale medycyna jeszcze nie wynalazła takiego sposobu, aby jednym badaniem ocenić cały organizm i pewnie długo tak nie będzie.
Moja droga mam dwoje dzieci, badanie miałam wykonywane mnóstwo razy w czasie ciąży. Nie zmienia to faktu, że można popelnić błąd. W jednej z najlepszych polskich klinik położniczych wyobraź sobie przeoczono wytrzewienie u płodu. Matka miała usg wykonywane co kilka dni, leżała na patologii. Poród, staje słuchaczka studium medycznego, rodzi się dziecko z wytrzewieniem, które miało być zdrowe. Mnie już nic nie zdziwi.
Stary 2013-12-02, 08:46   #335
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91
Konto usunięte

Cytat:

A ta chwila, jak położna przykłada głowicę i szuka tętna i szuka, bo dziecko się schowało, a akurat nie ruszało się przez godzinę. Wieczność, męki, można by dużo pisać.

Ja filmu niestety nie dam rady obejrzeć, ale idea jest moim zdaniem OK pod warunkiem, że film pozostaje dla użytku rodziców, nie rozumiem udostępniania.
[ed. i nie chodzi mi o to, że dziecko było chore/zniekształcone].

Edytowane przez ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91
Czas edycji: 2013-12-02 o 08:49
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-02, 09:28   #336
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta
mm444 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-02, 09:35   #337
tamlin111
Zakorzenienie

Nawiązując jeszcze do uśmiechu na ktg, przecież nie jest pokazana scena oczekiwania na przyłożenie głowicy. Nie wydać, czy się cieszyła, czy bała. Może ten uśmiech, ta radość oznacza po prostu ulgę, że maluch nie umarł w jej łonie.

Edytowane przez tamlin111
Czas edycji: 2013-12-02 o 09:43
tamlin111 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-12-02, 09:49   #338
Klarissa
Zakorzenienie

Cytat:
Moja droga mam dwoje dzieci, badanie miałam wykonywane mnóstwo razy w czasie ciąży. Nie zmienia to faktu, że można popelnić błąd. W jednej z najlepszych polskich klinik położniczych wyobraź sobie przeoczono wytrzewienie u płodu. Matka miała usg wykonywane co kilka dni, leżała na patologii. Poród, staje słuchaczka studium medycznego, rodzi się dziecko z wytrzewieniem, które miało być zdrowe. Mnie już nic nie zdziwi.
No ale to nie oznacza nadal, że usg się myli, oznacza to co napisałam, że lekarz źle odczytał wynik badania. Ja też znam takie przypadki gdzie lekarz twierdził jakieś bzdury a potem okazało się co innego. Ale czego to dowodzi? Tylko i wyłącznie błędu lekarza, który stawiał diagnozę. Przebada inny, i jeszcze inny, i jeszcze inny... i może to diametralnie zmienić postać rzeczy. Dlatego ja nie ufam lekarzom i sprawdzam jak mi na czymś zależy czasem nawet u kilku.

Też mam dzieci, też robiłam dziesiątki usg i wiem, że dużo zależy od sprzętu oraz wiedzy lekarza. Niektóre szpitale mają wyposażenie sprzed 20 lat i starsze, niektórzy lekarze nie mają odpowiedniej wiedzy, dlatego bywa jak bywa. Mojej córce lekarka stwierdziła brak żołądka na obrazie usg, myślałam, że po prostu umrę z nerwów, czym prędzej biegłam z tej wizyty do specjalisty w dziedzinie usg płodu. Córka cała, zdrowa i kompletna. Gdy w drugiej ciąży ta sama lekarka stwierdziła, że nie wyczuwa tętna płodu i nie widzi serca po prostu zmieniłam lekarza, po co się dręczyć? Drugie dziecko też całe i zdrowe.

Edytowane przez Klarissa
Czas edycji: 2013-12-02 o 09:52
Klarissa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-02, 09:57   #339
201604191001
Konto usunięte

Dwa lata temu lekarz zobaczył u mojego ojca bardzo zdrową śledzionę. Szkoda, że w 1994 wycięli mu ją po wypadku samochodowym
201604191001 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-02, 10:01   #340
tamlin111
Zakorzenienie

Cytat:
No ale to nie oznacza nadal, że usg się myli, oznacza to co napisałam, że lekarz źle odczytał wynik badania. Ja też znam takie przypadki gdzie lekarz twierdził jakieś bzdury a potem okazało się co innego. Ale czego to dowodzi? Tylko i wyłącznie błędu lekarza, który stawiał diagnozę. Przebada inny, i jeszcze inny, i jeszcze inny... i może to diametralnie zmienić postać rzeczy. Dlatego ja nie ufam lekarzom i sprawdzam jak mi na czymś zależy czasem nawet u kilku.

Też mam dzieci, też robiłam dziesiątki usg i wiem, że dużo zależy od sprzętu oraz wiedzy lekarza. Niektóre szpitale mają wyposażenie sprzed 20 lat i starsze, niektórzy lekarze nie mają odpowiedniej wiedzy, dlatego bywa jak bywa. Mojej córce lekarka stwierdziła brak żołądka na obrazie usg, myślałam, że po prostu umrę z nerwów, czym prędzej biegłam z tej wizyty do specjalisty w dziedzinie usg płodu. Córka cała, zdrowa i kompletna. Gdy w drugiej ciąży ta sama lekarka stwierdziła, że nie wyczuwa tętna płodu i nie widzi serca po prostu zmieniłam lekarza, po co się dręczyć? Drugie dziecko też całe i zdrowe.
Napisałam skrótem myślowym, że to usg może się mylić. Oczywiście mylić się może osoba je obsługująca.
Wtedy z tym wytrzewieniem to nawet niewiem jak to się stało. Szok totalny. Była badana przez nie jednego lekarza. Sprzęt super, bo klinika renomowana.
Do do Twoich przeżyć, wspólczuję tego strachu i stresu. Dobrze, że dzieciaki zdrowe.

---------- Dopisano o 11:01 ---------- Poprzedni post napisano o 11:00 ----------

Cytat:
Dwa lata temu lekarz zobaczył u mojego ojca bardzo zdrową śledzionę. Szkoda, że w 1994 wycięli mu ją po wypadku samochodowym
Przebiłaś wszystko A raczej lekarz.
Stary 2013-12-02, 10:02   #341
WhiteCherry
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pilotka86 Pokaż wiadomość

nie, to nie jest "to tak jakby" bo wypadek jest niespodziewany a oni wiedzieli co się wydarzy i byli na to przygotowani od prawie pół roku
w takim razie i tak ich podziwiam, bo wg mnie nie da się w pełni przygotować na śmierć własnego dziecka. Gdybym urodziła, zobaczyła na własne oczy w jakim jest stanie + miałabym ciągłą świadomość, że umrze w przeciągu kilku godzin - nie byłabym w stanie kręcić żadnych filmików. A przecież musieli się szybko uwijać, by tuż po porodzie zdążyć nakręcić miłe dla oka ujęcia, bo nie wiadomo było, kiedy dziecko dokładnie umrze. Ja nie byłabym w stanie, ale jak widać każdy ma inną skalę wrażliwości.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-12-02, 10:05   #342
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Nie czytałam jeszcze artykułu wrzuconego przez vixen ale na pewno przeczytam. Aż nie wierzę, że dzieci z bezmózgowiem są porównywane do pacjentów wegetatywnych.
nie musisz czytać całości, wystaczyło przeczytać dokładnie ten fragment, który vixen zacytowała.
I nie zapominaj, że badania były przeprowadzone w roku 1990.

Ja sama, proszę zauważyć, nie twierdzę, że dzieci o których piszemy można porównac do pacjentów w stanie trwałym wegetatywnym.
Wskazuję jedynie, że opieranie się na pracach komisji, która tak twierdzi, a która pracowała ponad 20 lat temu, nie musi być miarodajne.

Cytat:
Dla mnie też to porównanie jest nieuprawnione. Osoby w stanie wegetatywnym jednak mają w pełni wykształcony mózg, nigdy pewnie do końca nie wiadomo, jaka jego część nie funkcjonuje.
Chcesz się kłócić z FAKTAMI? na które się zresztą sama powołujesz.
Komisja, na opinii której opierasz swoje twierdzenia tak orzekła.

Ja nie twierdzę, że dziecko o którym mówimy czuło cokolwiek, miało świadomość, bo tego nie wiem.
Ty też tego nie wiesz, wbrew temu co Tobie się wydaje.

Afazja, darmowa strona z cwiczeniami!
Luba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-02, 10:08   #343
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mm444 Pokaż wiadomość
Treść usunięta
Są ludzie, którzy chorobę u dziecka chcą szybko wymazać z pamięci, nie wracają nigdy do tego, rany na całe życie. Zakopują gdzieś głęboko jakby tematu nie było (mam na myśli poważne choroby, poważne zniekształcenia i szanse na przeżycie mniejsze niż 1%, nie w życiu płodowym, ale po narodzinach). Znam jedną taką rodzinę.

Ja oglądając film odniosłam wrażenie, że bez względu na wszystko kochają swoje dziecko, przecież dla każdego pierwsza kąpiel, pierwsze zdjęcia... wszystko "pierwsze" ma taką magię, jest czymś wyjątkowym, niepowtarzalnym.
Sama pewnie nie byłabym w stanie tak się zachować, nie wiem. W filmie widać miłość, nie tylko do dziecka, ale też między rodzicami. Zrobili to, co uważali za słuszne. (a to, jak odbierają to inni, i że film w ogóle jest w sieci, nie mnie oceniać, wiele rzeczy jest w internecie)

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
karolca jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-02, 10:15   #344
Luba
Zakorzenienie

Co do samego filmu.
Ja nie wiem jak bym się zachowała.
Ale jesli zdecydowałabym się donosić ciążę, to wątpię, żebym potem kreciła film.
A jeśli już, to raczej niemozliwe jest, bym go "wrzuciła do sieci".

Ale wiem, że są różni ludzie na świecie, robią różne rzeczy, które dla nich są właściwe, dobre, odpowiednie.
Staram się im nie dziwić szczególnie, nie oceniać itd.
Bo nie znam sytuacji, ich stanu umysłu, psychiki i innych sytuacji, które pchnęły ich do tego, żeby pokazać ten film szerokiej widowni.
Może gdybym z nimi pogadała to może doszłabym do wniosku (pomyślałabym sobie), że to głupi ekshibicjoniści lub w drugą stronę, że mieli istotne powody by to zrobić.
Teraz tego nie wiem.

Afazja, darmowa strona z cwiczeniami!
Luba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-02, 11:01   #345
Klarissa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisałam skrótem myślowym, że to usg może się mylić. Oczywiście mylić się może osoba je obsługująca.
Wtedy z tym wytrzewieniem to nawet niewiem jak to się stało. Szok totalny. Była badana przez nie jednego lekarza. Sprzęt super, bo klinika renomowana.
Do do Twoich przeżyć, wspólczuję tego strachu i stresu. Dobrze, że dzieciaki zdrowe.
Może ja cię po prostu źle zrozumiałam w twojej pierwszej wypowiedzi. Wydaje mi się, że gdy odkrywa się bardzo poważne wady rozwojowe u płodu to jednak robi się wtedy poszerzoną diagnostykę, nikt rozsądny nie będzie się opierał tylko i wyłącznie na jednym usg. Chociaż wiem też, że lekarze czasem zawodzą, nawet często...

Zresztą nie pisałam tego w sensie takim, by takie ciąże usuwać, uważam, że to czy usunąć ciążę czy nie powinno być zawsze decyzją matki, bo to, co postanowi wywiera bezpośrednie skutki na jej zdrowie i życie.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-12-02, 11:06   #346
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
Zresztą nie pisałam tego w sensie takim, by takie ciąże usuwać, uważam, że to czy usunąć ciążę czy nie powinno być zawsze decyzją matki, bo to, co postanowi wywiera bezpośrednie skutki na jej zdrowie i życie.
Rodziny, nie tylko matki ale to taka mała uwaga

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
karolca jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-02, 11:12   #347
SzatAnka71
Zakorzenienie

GG do SzatAnka71

Cytat:
Napisane przez karolca Pokaż wiadomość
Matki, bo to Ona będzie odczuwać ewentualne skutki.

SzatAnka71 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-02, 11:16   #348
Klarissa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez karolca Pokaż wiadomość
Ja uważam, że matki. Nie ma problemu, gdy decyzja jest jednomyślna, ale co jeśli ojciec chce by matka rodziła, a matka nie chce? Znam też realną sytuację odwrotną - ciąża z zagrożeniem życia matki, ojciec od początku był za usunięciem a potem terminacją ciąży, a kobieta zdecydowała się urodzić mimo wszystko, opłaciła to niestety własnym zdrowiem a i dziecko nie jest w pełni sprawne, ale to nieistotne. Ojciec zwinął żagle.

Niestety, ale natura tak to stworzyła, że to kobieta rodzi, kobieta ryzykuje zdrowie, czasem życie, więc zdanie ojca dziecka ma tutaj drugorzędne znaczenie.
Stary 2013-12-02, 14:18   #349
_vixen_
Zakorzenienie

A gdyby płód urodził się całkiem bez głowy, to co wtedy?

Cytat:
Ja uważam, że matki. Nie ma problemu, gdy decyzja jest jednomyślna, ale co jeśli ojciec chce by matka rodziła, a matka nie chce? Znam też realną sytuację odwrotną - ciąża z zagrożeniem życia matki, ojciec od początku był za usunięciem a potem terminacją ciąży, a kobieta zdecydowała się urodzić mimo wszystko, opłaciła to niestety własnym zdrowiem a i dziecko nie jest w pełni sprawne, ale to nieistotne. Ojciec zwinął żagle.
No i ciekawe w sumie dla mnie jest, co ludzie sądzą o takiej postawie ojca.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-12-02, 14:26   #350
201604191001
Konto usunięte

Cytat:

Moim zdaniem ma prawo do wlasnej opinii i ma prawo "wymiksowac" sie z takiego ukladu. Moze chciec urodzenia, moze nie chciec, to matka decyduje ale powinna liczyc sie z konsekwencja podjecia decyzji niezgodnej z decyzja ojca.
Stary 2013-12-02, 14:26   #351
Klarissa
Zakorzenienie

Cytat:
Ale jaki jest sens tych makabrycznych rozważań?
Urodzone przez kobietę dziecko jest dzieckiem ludzkim - nie ważne czy bez nogi, bez ręki, czy bez głowy.
Jest niezdolne do życia, skazane na śmierć, ale nie czyni je kimś/czymś innym, nadal jest to dziecko ludzkie.

Cytat:
Nie sądzę by ktoś taką postawę pochwalał, po prostu trzeba sobie uświadomić, że niektórzy ludzie nie chcą chorych dzieci i mają do tego prawo, zarówno mężczyźni jak i kobiety. Różnica jednak polega na tym, że mężczyzna pakuje walichę i tyle go widzieli, może to zrobić tuż po zapłodnieniu a u kobiety nie jest tak łatwo, nawet jeśli jakimś cudem fizycznie wyjdzie bez szwanku to zostaje jeszcze kwestia psychiki i presji otoczenia.

Do tego dochodzi jeszcze skłonność ludzka do osądzania matek bardziej surowo niż ojców - gdy mówimy o prawach rodzicielskich ludzie żądają równych praw dla obu płci. Zawsze mnie to zastanawia dlaczego nie upominają się o równe obowiązki?
Stary 2013-12-02, 14:36   #352
SzatAnka71
Zakorzenienie

GG do SzatAnka71

Cytat:
Od początku nie chciał tego dziecka. Nie dziwię się że się zawinął.
Cytat:
Do tego dochodzi jeszcze skłonność ludzka do osądzania matek bardziej surowo niż ojców - gdy mówimy o prawach rodzicielskich ludzie żądają równych praw dla obu płci. Zawsze mnie to zastanawia dlaczego nie upominają się o równe obowiązki?
Bo tak jest łatwiej

---------- Dopisano o 15:36 ---------- Poprzedni post napisano o 15:35 ----------

Cytat:
A po co rodzić takie dziecko?

Stary 2013-12-02, 14:40   #353
_vixen_
Zakorzenienie

Ale ja sama nigdy nie zaprzeczalam temu, ze takie dziecko jest człowiekiem, przytaczalam inne opinie. Od samego początku to zaznaczalam.

Mam wrażenie, ze kobiety i mężczyźni maja owszem równe prawa, ale obowiązków zarówno domowych jak i tych moralnych znacznie więcej spoczywa na kobietach.
Stary 2013-12-02, 14:45   #354
201604191001
Konto usunięte

Cytat:
Ale ja sama nigdy nie zaprzeczalam temu, ze takie dziecko jest człowiekiem, przytaczalam inne opinie. Od samego początku to zaznaczalam.

Mam wrażenie, ze kobiety i mężczyźni maja owszem równe prawa, ale obowiązków zarówno domowych jak i tych moralnych znacznie więcej spoczywa na kobietach.
Moralnych? W sensie, ze kobieta porzucajaca dziecko jest oceniana gorzej niz mezczyzna?
Stary 2013-12-02, 14:48   #355
SzatAnka71
Zakorzenienie

GG do SzatAnka71

Cytat:
Moralnych? W sensie, ze kobieta porzucajaca dziecko jest oceniana gorzej niz mezczyzna?
Oczywiście że tak.

Stary 2013-12-02, 14:56   #356
Klarissa
Zakorzenienie

Cytat:
To nie wrażenie, to rzeczywistość.

Cytat:
Oczywiście, że tak.

Tak samo kobieta która usunęła ciążę jest gorzej oceniana niż facet, który do tego namawia (szczególnie, że o tym drugim nikt nie musi wiedzieć, bo widocznych objawów zaniechanego ojcostwa nie ma).
Stary 2013-12-02, 15:03   #357
_vixen_
Zakorzenienie

Jeszcze co do tych chorych płodów:moja znajoma kilka miesiecy temu urodziła martwe dziecko, zespół wad genetycznych, miało umrzeć w macicy albo niedługo po urodzeniu. Na terminacje ostatecznie się nie zdecydowała. Jak o tym myślałam, to najbardziej przerażała mnie możliwość, ze dziecko jednak moze pożyć kilka dni, tygodni, może miesięcy. O ile rozumiem to, ze każdy ma prawo dokonać wyboru czy urodzi, to nie widzę sensu tego rodzenia. W tym zespole wad dziecko najprawdopodobniej by bardzo cierpiało. I po co wtedy rodzi się takie dziecko?

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-12-02, 15:08   #358
201604191001
Konto usunięte

Ja nie pytam czy tak jest bo wiem, pytam co ma na mysli vixen mowiac o moralnych.
Stary 2013-12-02, 15:09   #359
Klarissa
Zakorzenienie

Cytat:
Jeszcze co do tych chorych płodów:moja znajoma kilka miesiecy temu urodziła martwe dziecko, zespół wad genetycznych, miało umrzeć w macicy albo niedługo po urodzeniu. Na terminacje ostatecznie się nie zdecydowała. Jak o tym myślałam, to najbardziej przerażała mnie możliwość, ze dziecko jednak moze pożyć kilka dni, tygodni, może miesięcy. O ile rozumiem to, ze każdy ma prawo dokonać wyboru czy urodzi, to nie widzę sensu tego rodzenia. W tym zespole wad dziecko najprawdopodobniej by bardzo cierpiało. I po co wtedy rodzi się takie dziecko?
Ale to trudno oceniać po co. Ja dawniej myślałam, byłam przekonana, że gdyby coś było z dzieckiem nie tak, to wybrałabym zakończenie ciąży, a teraz wcale nie jestem tego taka pewna.

Jak pomyślę o tej mojej przyjaciółce - to jej ostatnie dziecko i wiedziała już o tym w trakcie tej trudnej ciąży, że zakończy się usunięciem macicy nie ważne czy urodzi żywe dziecko czy nie, może dlatego się zdecydowała zaryzykować. Dziś ma syna ze sporą szansą na normalne, zdrowe życie. Gdyby nie zaryzykowała nie miała by dziecka i nie miała by szans na dziecko już nigdy (ma jeszcze jedno, starsze dziecko ale bardzo chciała mieć drugie).
Stary 2013-12-02, 15:16   #360
SzatAnka71
Zakorzenienie

GG do SzatAnka71

Cytat:
Ja nie pytam czy tak jest bo wiem, pytam co ma na mysli vixen mowiac o moralnych.
aaaaa

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości