![]() |
#331 | ||
Zakorzenienie
|
Dot.: Film o śmierci nowo narodzonego dziecka
Cytat:
---------- Dopisano o 05:41 ---------- Poprzedni post napisano o 05:37 ---------- Cytat:
Tak, teraz można napisać, że cieszyła się, że dziecko jeszcze żyje czy coś w tym stylu. Ale ja akurat sporo leżałam na patologii ciąży, widywałam reakcje kobiet na problemy i w przypadkach, kiedy dziecku zagrażało niebezpieczeństwo, tego KTG słuchały z drżeniem serca, a nie z uśmiechami radości. Edytowane przez _vixen_ Czas edycji: 2013-12-02 o 04:49 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#332 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#333 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Widziałaś kiedyś jak wygląda takie badanie? Jest tak dokładne, że można nawet zmierzyć długość kości palca u rączki czy zobaczyć soczewkę oka. Sprawdza się przepływy krwi w mózgu, nie tylko widać czy jest mózg i czaszka ale ocenia się także stopień jego dotlenienia ( i rzecz jasna inne narządy też). Jasne, że są schorzenia, których się nie zobaczy, ale medycyna jeszcze nie wynalazła takiego sposobu, aby jednym badaniem ocenić cały organizm i pewnie długo tak nie będzie.
![]() |
![]() |
#334 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#335 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() A ta chwila, jak położna przykłada głowicę i szuka tętna i szuka, bo dziecko się schowało, a akurat nie ruszało się przez godzinę. Wieczność, męki, można by dużo pisać. Ja filmu niestety nie dam rady obejrzeć, ale idea jest moim zdaniem OK pod warunkiem, że film pozostaje dla użytku rodziców, nie rozumiem udostępniania. [ed. i nie chodzi mi o to, że dziecko było chore/zniekształcone]. Edytowane przez ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 Czas edycji: 2013-12-02 o 08:49 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#336 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#337 |
Zakorzenienie
|
Nawiązując jeszcze do uśmiechu na ktg, przecież nie jest pokazana scena oczekiwania na przyłożenie głowicy. Nie wydać, czy się cieszyła, czy bała. Może ten uśmiech, ta radość oznacza po prostu ulgę, że maluch nie umarł w jej łonie.
Edytowane przez tamlin111 Czas edycji: 2013-12-02 o 09:43 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#338 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Też mam dzieci, też robiłam dziesiątki usg i wiem, że dużo zależy od sprzętu oraz wiedzy lekarza. Niektóre szpitale mają wyposażenie sprzed 20 lat i starsze, niektórzy lekarze nie mają odpowiedniej wiedzy, dlatego bywa jak bywa. Mojej córce lekarka stwierdziła brak żołądka na obrazie usg, myślałam, że po prostu umrę z nerwów, czym prędzej biegłam z tej wizyty do specjalisty w dziedzinie usg płodu. Córka cała, zdrowa i kompletna. Gdy w drugiej ciąży ta sama lekarka stwierdziła, że nie wyczuwa tętna płodu i nie widzi serca po prostu zmieniłam lekarza, po co się dręczyć? Drugie dziecko też całe i zdrowe.
Mam dwoje okruszków - jeden większy, a drugi całkiem malutki ![]() Edytowane przez Klarissa Czas edycji: 2013-12-02 o 09:52 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#339 |
Konto usunięte
|
Dwa lata temu lekarz zobaczył u mojego ojca bardzo zdrową śledzionę. Szkoda, że w 1994 wycięli mu ją po wypadku samochodowym
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#340 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wtedy z tym wytrzewieniem to nawet niewiem jak to się stało. Szok totalny. Była badana przez nie jednego lekarza. Sprzęt super, bo klinika renomowana. Do do Twoich przeżyć, wspólczuję tego strachu i stresu. Dobrze, że dzieciaki zdrowe. ---------- Dopisano o 11:01 ---------- Poprzedni post napisano o 11:00 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#341 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#342 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
I nie zapominaj, że badania były przeprowadzone w roku 1990. Ja sama, proszę zauważyć, nie twierdzę, że dzieci o których piszemy można porównac do pacjentów w stanie trwałym wegetatywnym. Wskazuję jedynie, że opieranie się na pracach komisji, która tak twierdzi, a która pracowała ponad 20 lat temu, nie musi być miarodajne. Cytat:
Komisja, na opinii której opierasz swoje twierdzenia tak orzekła. Ja nie twierdzę, że dziecko o którym mówimy czuło cokolwiek, miało świadomość, bo tego nie wiem. Ty też tego nie wiesz, wbrew temu co Tobie się wydaje.
![]() |
![]() |
#343 |
Zakorzenienie
|
Są ludzie, którzy chorobę u dziecka chcą szybko wymazać z pamięci, nie wracają nigdy do tego, rany na całe życie. Zakopują gdzieś głęboko jakby tematu nie było (mam na myśli poważne choroby, poważne zniekształcenia i szanse na przeżycie mniejsze niż 1%, nie w życiu płodowym, ale po narodzinach). Znam jedną taką rodzinę.
Ja oglądając film odniosłam wrażenie, że bez względu na wszystko kochają swoje dziecko, przecież dla każdego pierwsza kąpiel, pierwsze zdjęcia... wszystko "pierwsze" ma taką magię, jest czymś wyjątkowym, niepowtarzalnym. Sama pewnie nie byłabym w stanie tak się zachować, nie wiem. W filmie widać miłość, nie tylko do dziecka, ale też między rodzicami. Zrobili to, co uważali za słuszne. (a to, jak odbierają to inni, i że film w ogóle jest w sieci, nie mnie oceniać, wiele rzeczy jest w internecie)
![]() |
#344 |
Zakorzenienie
|
Co do samego filmu.
Ja nie wiem jak bym się zachowała. Ale jesli zdecydowałabym się donosić ciążę, to wątpię, żebym potem kreciła film. A jeśli już, to raczej niemozliwe jest, bym go "wrzuciła do sieci". Ale wiem, że są różni ludzie na świecie, robią różne rzeczy, które dla nich są właściwe, dobre, odpowiednie. Staram się im nie dziwić szczególnie, nie oceniać itd. Bo nie znam sytuacji, ich stanu umysłu, psychiki i innych sytuacji, które pchnęły ich do tego, żeby pokazać ten film szerokiej widowni. Może gdybym z nimi pogadała to może doszłabym do wniosku (pomyślałabym sobie), że to głupi ekshibicjoniści lub w drugą stronę, że mieli istotne powody by to zrobić. Teraz tego nie wiem.
![]() |
#345 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zresztą nie pisałam tego w sensie takim, by takie ciąże usuwać, uważam, że to czy usunąć ciążę czy nie powinno być zawsze decyzją matki, bo to, co postanowi wywiera bezpośrednie skutki na jej zdrowie i życie.
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#346 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#347 |
Zakorzenienie
|
Matki, bo to Ona będzie odczuwać ewentualne skutki.
![]() |
#348 |
Zakorzenienie
|
Ja uważam, że matki. Nie ma problemu, gdy decyzja jest jednomyślna, ale co jeśli ojciec chce by matka rodziła, a matka nie chce? Znam też realną sytuację odwrotną - ciąża z zagrożeniem życia matki, ojciec od początku był za usunięciem a potem terminacją ciąży, a kobieta zdecydowała się urodzić mimo wszystko, opłaciła to niestety własnym zdrowiem a i dziecko nie jest w pełni sprawne, ale to nieistotne. Ojciec zwinął żagle.
Niestety, ale natura tak to stworzyła, że to kobieta rodzi, kobieta ryzykuje zdrowie, czasem życie, więc zdanie ojca dziecka ma tutaj drugorzędne znaczenie.
![]() |
#349 | |
Zakorzenienie
|
A gdyby płód urodził się całkiem bez głowy, to co wtedy?
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#350 |
Konto usunięte
|
Moim zdaniem ma prawo do wlasnej opinii i ma prawo "wymiksowac" sie z takiego ukladu. Moze chciec urodzenia, moze nie chciec, to matka decyduje ale powinna liczyc sie z konsekwencja podjecia decyzji niezgodnej z decyzja ojca.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#351 | |
Zakorzenienie
|
Ale jaki jest sens tych makabrycznych rozważań?
Urodzone przez kobietę dziecko jest dzieckiem ludzkim - nie ważne czy bez nogi, bez ręki, czy bez głowy. Jest niezdolne do życia, skazane na śmierć, ale nie czyni je kimś/czymś innym, nadal jest to dziecko ludzkie. Cytat:
Do tego dochodzi jeszcze skłonność ludzka do osądzania matek bardziej surowo niż ojców - gdy mówimy o prawach rodzicielskich ludzie żądają równych praw dla obu płci. Zawsze mnie to zastanawia dlaczego nie upominają się o równe obowiązki?
![]() |
![]() |
#352 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 15:36 ---------- Poprzedni post napisano o 15:35 ---------- A po co rodzić takie dziecko?
![]() |
![]() |
#353 |
Zakorzenienie
|
Ale ja sama nigdy nie zaprzeczalam temu, ze takie dziecko jest człowiekiem, przytaczalam inne opinie. Od samego początku to zaznaczalam.
Mam wrażenie, ze kobiety i mężczyźni maja owszem równe prawa, ale obowiązków zarówno domowych jak i tych moralnych znacznie więcej spoczywa na kobietach. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#354 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#355 |
Zakorzenienie
|
Oczywiście że tak.
![]() |
#356 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Tak samo kobieta która usunęła ciążę jest gorzej oceniana niż facet, który do tego namawia (szczególnie, że o tym drugim nikt nie musi wiedzieć, bo widocznych objawów zaniechanego ojcostwa nie ma).
![]() |
![]() |
#357 |
Zakorzenienie
|
Jeszcze co do tych chorych płodów:moja znajoma kilka miesiecy temu urodziła martwe dziecko, zespół wad genetycznych, miało umrzeć w macicy albo niedługo po urodzeniu. Na terminacje ostatecznie się nie zdecydowała. Jak o tym myślałam, to najbardziej przerażała mnie możliwość, ze dziecko jednak moze pożyć kilka dni, tygodni, może miesięcy. O ile rozumiem to, ze każdy ma prawo dokonać wyboru czy urodzi, to nie widzę sensu tego rodzenia. W tym zespole wad dziecko najprawdopodobniej by bardzo cierpiało. I po co wtedy rodzi się takie dziecko?
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#358 |
Konto usunięte
|
Ja nie pytam czy tak jest
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#359 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak pomyślę o tej mojej przyjaciółce - to jej ostatnie dziecko i wiedziała już o tym w trakcie tej trudnej ciąży, że zakończy się usunięciem macicy nie ważne czy urodzi żywe dziecko czy nie, może dlatego się zdecydowała zaryzykować. Dziś ma syna ze sporą szansą na normalne, zdrowe życie. Gdyby nie zaryzykowała nie miała by dziecka i nie miała by szans na dziecko już nigdy (ma jeszcze jedno, starsze dziecko ale bardzo chciała mieć drugie).
![]() |
![]() |
#360 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:06.