![]() |
#331 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Strefy wolne od dzieci?
Cytat:
ja własnie zauwazylam na odwrot. Tzn ci co maja wiele rodzenstwa maja jakies schizy bo cale zycie musieli sie dzielic albo im cos brano i teraz pilnuja jak lwy. Ze wszystkich jedynakow jakich znam tylko jeden jest az tak egoistyczny - ale to kwestia raczej charakteru. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#332 | |
BAN stały
|
Cytat:
Fakt, są też własnie tacy, co mieli rodzeństwo i teraz bronią swojego, tylko jakie tam były relacje i jak są wychowani, że musza tak robić. Ale wychowywanie pod kloszem nigdy nie jest dobrym pomysłem, czy to jedno czy dwójka, czy ośmioro. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#333 |
Konto usunięte
|
Ja wam powiem że z obserwacji moich znajomych widzę że nie jedynacy są najgorsi, ale ci o mają o około 15 lat starsze rodzeństwo. Znam wielu jedynaków i może jeden uważa ze mu się wszystko należy, a nie znam żadnego ze starszym rodzeństwem co nie jest rozpuszczony.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#334 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
jej klientami są głownie rodziny,czyli między innymi dzieci
![]() |
![]() |
#335 | |
BAN stały
|
Cytat:
i widzisz taką rodzinkę, z krzyczącymi, biegającymi dziećmi i jest ok? To jest restauracja, tam się odbywają zaręczyny, spotkania biznesowe itp. Ja idąc do takiej restauracji nie chciałabym żeby przy neidzielnym obiedzie na przykład, biegały mi dzieciaki. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#336 |
Zakorzenienie
|
Pracowałam dla nich parę lat,gdyby nie rodziny poszliby z torbami. To jest restauracja,miejsce na obiad właśnie . Dla dzieci jest kącik,wysokie krzesła,specjalne menu,miejsce do karmienia Na spotkania biznesowe jest odzielna mała salka. Rodzin z dziecmi widywałam multum (od niemowlaków do nastolatków), nigdy nie było konieczności wypraszania a zrobiłabym to gdyby zakłocali spokój innym gościom.
![]() |
#337 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() a to, że oni w tej restauracji mają salkę dla osób z dziećmi i dla osób bez dzieci, to jest ich sukces ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#338 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#339 |
Zakorzenienie
|
Oni tej salki nie mają ze względu na dzieci ale spotkania biznesowe generalnie odbywają się w osobnych salach. Wiele restauracji ma sale biznesowe ale to nie znaczy, że przychodzisz i tam jesz, bo nie chcesz patrzeć "na bachory".
![]() |
#340 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 17:07 ---------- Poprzedni post napisano o 17:03 ---------- Luba - ze studentami to trochę kulą w płot, bo studenci to ogromna grupa społeczna; w tym również dorośli ludzie zarabiający mający swoje firmy, którzy dokształcają się zaocznie. Więc właściwie bym tymi studentami nie rzucała bo teraz jest student, studęt, Student czy studencik ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#341 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#342 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#343 |
Konto usunięte
|
No ale studiują. Więc są studentami
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#344 | |
BAN stały
|
Cytat:
I może to tż być 40-letnia pani, która postanowiła zrobić doktorat bo czemu nie? i to też jest studentka. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#345 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Z resztą salka 'konferencyjna' nie była pomyslana pod kątem strefy bez dzieci,a raczej z przeznaczeniem,zeby nikt rozmów biznesowych nie podsłuchiwał ![]()
![]() |
![]() |
#346 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Ale oczywiście są i pochylę się nad nimi z troską, jeśli będą chodzili do ekskusiw restauracji.
![]() |
![]() |
#347 |
Zakorzenienie
|
Cóż, zgodzę się z Lubą i innymi Wizażankami, które twierdzą, że dzietni stanowią nadal większość społeczeństwa, więc tak czy owak sporo przybytków czerpie profity z tego że odwiedzają je całe rodziny: restauracje, baseny, kina, teatry kukiełkowe, centra rozrywki - lodowiska, kręgielnie, etc..
Czego by nie mówić o niżu, (nota bene wśród moich rówieśników w okolicach trzydziestki istny boom prokreacyjny), to jednak większość społeczeństwa ma dzieci, a jeśli nie - małe dzieci, to wnuki, lub lada chwila będzie je mieć.
![]() |
#348 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#349 |
Zakorzenienie
|
Ja jestem jak najbardziej za takimi strefami. Choćby ze względu na matki, które same ledwo co urodziły/opiekują się na co dzień swoimi i czasem chcą iść gdzieś do kawiarni/restauracji odpocząć, poplotkować i nie są im wtedy potrzebne krzyki innych dzieci, których rodzice nie potrafią uspokoić.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#350 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
tak zgadza sie znizka jest do 2 lat dla dzieci ktore siedza na kolanach rodzicow Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Edytowane przez OYE Czas edycji: 2013-12-10 o 23:18 |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#351 |
Zakorzenienie
|
![]() |
#352 |
jestę wieszczę
|
Zachowujecie się trochę, jakby nagle każda knajpa miała się stać strefą bez dzieci. Bez przesady. Co Wam przeszkadza, że na 10 restauracji, jedna będzie "bezdzietna"?
Dołącz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za każdy zdobyty szczyt wpłacamy po 10 zł na ukończenie budowy domu całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnością intelektualną ![]() Dołącz do nas! *ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#353 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#354 |
jestę wieszczę
|
no ale jakby nagle w mieście taka powstała, to miałabyś coś przeciw?
Dołącz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za każdy zdobyty szczyt wpłacamy po 10 zł na ukończenie budowy domu całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnością intelektualną ![]() Dołącz do nas! *ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#355 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#356 |
Zakorzenienie
|
W moim mieście funkcjonuje lokal wolny od hetero więc wielkiej dyskryminacji w sumie by nie było. Jednak mam jakiś wewnętrzny opór przed stanowieniem takich granic bo można łatwo przegiąć w którąś stronę.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#357 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#358 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Na tej samej podstawie proponuję stworzyć strefy wolne od seniorów, żeby ktoś, kto ma umierającą babcię w szpitalu, mógł się przejść na kawę i nie smucić się, że inni w wieku ukochanej babci chodzą sobie elegancko ubrani, uśmiechnięci i szczęśliwi i ani myślą umierać. Albo może strefy bez homoseksualistów, żeby świętoszek na niedzielnym obiedzie nie dostrzegł przypadkiem pary lesbijek trzymających się za rączki, bo mu "dewolaj" w bogobojnym gardełku stanie i tragedia gotowa. Albo strefy bez zakonnic, żeby zagorzały antyklerykał nie poczuł się napastowany religijnie przez zakonnicę znajdującą się w drugim końcu pomieszczenia. O, Bogowie. Nie poszłabym do kawiarni/restauracji, która nie wpuszcza dzieci. Sama nie mam, ale uważam, że anty-dziecięca psychoza zatacza zbyt szerokie kręgi. Nie lubię segregacji. W USA były kiedyś strefy bez czarnych i wszyscy jak jeden mąż potępiają je teraz. Jakby mi tak okropnie i niewyobrażalnie zależało, żeby dzieci nie było w moim otoczeniu, to bym sobie poszła do takiego klubu na panie popatrzeć późnym wieczorem, ale raz, że panie często mało urodziwe, a dwa, że drogo, jak diabli. Rolą rodziców jest utrzymanie młodocianych w ryzach, a rolą miejsc użyteczności publicznej jest ułatwienie im tego trudnego zadania. Kącik, w którym sterany życiem ojciec może umieścić swoje bacho, by radośnie poskakało i porzucało piłeczkami, podczas, gdy on z małżonką chodzi po butikach i szuka dla zaobrączkowanej wybranki serca seledynowych szpileczek z brązową kamerką, miejsce z zabawkami w restauracji, takie zestawy dla dzieci, co je kiedyś w samolotach rozdawali (pamiętam jak dziś, że na bloczku z kredkami z LOT-u dostałam autograf pilota, wykonany czerwoną świecówką. Ja byłam dumna, jak paw, a facetowi zrobiło się miło). Nie jestem jakimś zastraszająco prospołecznym typem, ale czasem wezmę lepsze pół, wytargam z domu i skoczę do kawiarenki albo do restauracji. Czasem nawet przemieszczam się dalej, do innego miasta czy kraju. I serio, nie zdarzyło mi się, żeby miejsce było przeludnione wrzeszczącymi pokurczami. Jasne, są ludzie z dziećmi, jasne, czasem któreś coś niechcący głośniej powie albo się poryczy ("menu dziecięce" w większości restauracji może, notabene, doprowadzić do łez...dla mnie "kotlecik z fryteczkami", podczas, gdy doroslym proponuje się "sandacza glazurowanego cytryną" jest obrazą rodzącego się dobrego gustu), ale nie miałam okazji zaobserwować sytuacji ekstremalnych. Edytowane przez nosferatku Czas edycji: 2013-12-26 o 12:17 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#359 |
Zakorzenienie
|
Jeszcze raz o strefach bez dzieci. Mój kolega pracuje w Centrum Nauki Kopernik i ogólnie obecnie jest to jeden wielki plac zabaw dla dzieci. Dzieci są wszędzie, niszczą, psuja, hałasują itd. większość wystaw jest dla dzieci, które chociaż trochę ogarniają, a chce się eksponat dla nastolatków "używać" na trzylatku, który chaotycznie wali w klawisze.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#360 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
To jest jakaś tragedia. Byłam w CNK w dzień powszedni, w takiej godzinie, że spodziewałam się raczej nielicznych rodzin z dziećmi. Niestety było inaczej. Rodzice w CNK zazwyczaj puszczają dzieci wolno, one biegają jak po placu zabaw i rozwalają dosłownie wszystko. Nie widziałam ani jednego rodzica, który wziąłby za rękę swoje dziecko i przeszedł z nim spokojnie od eksponatu do eksponatu pokazując co i jak. A już w ogóle nie rozumiem zabierania w to miejsce dzieci poniżej 5 roku życia, które mało co rozumieją. Ja z wielu rzeczy nie skorzystałam, bo niestety przeszkodziły mi dzieci, które biegały samopas i zza pleców przyciskały jakieś przyciski na pulpicie, z którego właśnie próbowałam korzystać ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:09.