|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#331 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Już ładnie wierszyki recytujemy ,4 latka mieć będziemy. III-IV. 2010 r.
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 12:15 ---------- Poprzedni post napisano o 12:13 ---------- zmykam do koleżanki na kawkę Asiu powodzenia trzymam kciuki ![]()
![]() |
#332 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#333 | |
Zakorzenienie
|
Własnie dzowniłam do tej laryngolog i też tak powiedziała, że lepiej teraz przyjść, tym bardziej, że nie ma poprawy.
ja wiem, ze największym problemem u nas jest to, że ona nie chce wydmuchac nosa, a siedzi jej tam coś wielkiego. Jak tylko odkurzacz zaczął ciągnąc, czuc było furkotanie to zaczęla płakać, że boli i od tego czasu nie da sobie z tej dziurki odciągać, tylko z tej drugiej... a wychodzi jej bardzo dużo takiej już rzadzsej i jasnej wydzieliny, a tam pewnie jej siedzi jakiś gęsty zielony glut który zapycha jej to ucho... jak tz bedzie w domu to bym to zrobiła na siłę tylko nie wiem czy tak można ![]() ---------- Dopisano o 12:27 ---------- Poprzedni post napisano o 12:24 ---------- Cytat:
Zobaczę co powie jutro laryngolog.
![]() |
#334 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 13:05 ---------- Poprzedni post napisano o 13:02 ---------- z kawki nici ![]() koleżanka pojechała z wujkiem do przychodni bo od wczoraj osłabiony i źle się czuł, myśleli że to grypa , okazało się że ma stan przed zawałowy od razu karetką go zabrali do szpitala ![]()
![]() |
#335 |
Zakorzenienie
|
mnie w końcu przestało boleć gardło
![]() jutro Zuzia ma jasełka i już się doczekać nie mogę jak zobaczę ją w roli aniołka ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#336 |
Zakorzenienie
|
Klaususka mój dzisiaj za śnieżynkę robi. Ale miałam problem białe rajtuzy kupić.
Asiulek ja z moim jak miał obustronnie uszy zawalone(tez od kataru w wakacje jakoś)to od rodzinnej miałam od razu skierowanie do laryngologa i z takim gorączkowym jęczącym na rękach leciałam przez całe miasto na piechotę, oj pamiętam to pamiętam. Laryngolog na NFZ od razu przyjęła bez czekania. Wtedy dostał zastrzyki dożylnie, antybiotyk, żeby jak najszybciej działały. Miał welflon zakładany na IP, bo w przychodni by mu w dupkę ta chuda dawali, a to podobno bardzo bolesne oleiste zastrzyki były i bardzo duża dawka, że w dupkę na raz dwa ukucia. Ale na drugi dzień było już ok. Miał te zastrzyki 5 dni, że wystarczył jeden welflon, z jednego zastrzyku zrezygnowałam bo już musieli wyciągnąć welflon i musieliby w pupę. Otrivin ma działanie nawilżające na śluzówkę nosa to może ich popróbuj. Ja zawsze młodemu daje tez kilka kropel oilbasu na bluzkę, i maść majerankową pod nosek. Teraz dostawał tez Pneumolan przed śniadankiem. Odpukać od niedzieli bez kataru szok bo wiecie po czym przeszło...po basenie. Ja z nim na basen nie chodziłam bo wieczny katar a to mu pomogło. Niestety drugi jak miałam z nim spokój tak teraz ma zaostrzoną astmę, całe noce go męczy, ja razem z nim nie śpię.
![]() |
#337 |
Zakorzenienie
|
ASIULEK dobrze , ze idziesz do laryngologa .
Wiesz, ja małemu odciagalam na sile i mi wymiotował raz ta wydzielina , bo ona cała połączona i jak mu z nosa odciagalam to wszystko szło , rowniez z gardła i było widać jak go naciaga. Ale beczal. Ostatnio o tym pisałam , ze on smarkac nie potrafi, nie chce i ryczy. Kropli nie dawałam żadnych , stwierdziłam ze gowno dadzą. Ale u jednego działają ,a u innego nie. Antybiotyk jak nie pomaga jest zle podany. Należy wymienić. ![]() Dbaj o siebie tez!!!!! , bo jak ty padniesz z braku sił to kto zajmie sie mała ??????? KLAUDUSKA no i git, tak trzymaj. Co za prezenty kupiłaś ? ![]() LIBRA o tak pestki dyni tez dobre. U mnie dziś koncert u małego ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#338 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Asiulek przykro mi że tak Wercię rozłożyło. Mam nadzieje że laryngolog pomoże i w końcu jej przejdzie. Zdrówka! Misiek od wczoraj też chory, ma gigantyczną gorączkę, najwyższą zanotowałam 39.6. Byliśmy na dyżurze wczoraj w citomedzie ale taka dr była że masakra, chyba nie ma sensu na dyżur jechać tylko normalnie do naszej dr. Badanie na siłę bo Misiek zmęczony (to było późno wieczorem bo ja do 20 pracuje) a i tak powiedziała że ma zaczerwienione gardło i nic więcej nie widzi może się dopiero rozkręca infekcja. Jak mu nie przejdzie to jutro do naszej dr pojedziemy... Całe 1.5tyg do przedszkola chodził ![]()
![]() |
#339 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Z tymi wymiotami cos musi być bo ona jak ją pytam co ją boli jak wyciągam z tej dziurki to mówi, że brzuszek... i zaczyna się dławić. Ja już wymiękam, nie jem bo nie mam apetytu, wszystko mi rośnie w buzi, telepie mnie w środku... Madzia- to co radzisz? tego laryngologa? Tylko to prywatnie ide... a co zrobić by mnie przyjęli gdzieś na Fundusz? Też czytałam że pewnie potrzebny silny antybiotyk w zastrzyku... Cytat:
![]() jaka Pani doktor była? Ta na którą my trafiliśmy też do d.... ona nie widziała nic w uchu a na drugi dzien moja zajrzała i zobaczyła, że w lewym zapalenie (a nic jej nie mówiłam które konkretnie ją boli).
![]() |
#340 | |
Zakorzenienie
|
Asiulek nam lekarz kazał tym mucofluidem 2 razy dziennie pryskać ,nie można za często bo podrażniają śluzówkę a pisałaś kiedyś ze krew małej leciała.
MUcofluid rozrzedza i jak wiem po sobie bo też sobie pryskałam jak wstawałam z takim nosem zawalonym to o wiele lepiej mi się później oddychało no i wysmarkać to było łatwo.Na noc jak Mikowi pryskałam przed spaniem to też o wiele lepiej spał nic mu nie furgoliło i jak ta wydzielina się rozrzedzi to ona do gardła jak spłynie nawet to nie będzie taki glut siedział w przełyku ,wiesz o co chodzi.Pryśnij jej chociaż na wieczór jak tż będzie Ci mógł pomóc.Biedna malutka ,dobrze że idziecie ,ja też bym szła ,w końcu chodzi się jak się jest chorym ,antybiotyk na pewno nie taki ,mam nadzieję że laryngolog da odpowiedni i w końcu zacznie ustępować choroba ![]() Mucosolwan też rozrzedza i jest wykrztuśny , najpóxniej do 17 robić inhalację z tego a z soli to możesz kilka razy nawet robić bo nawilży i też trochę rozrzedzi. Lind ,zdrówka dla Miśka ![]() Cytat:
Brodawki to paskudne do wyleczenia sa ja też kiedyś miałam ,żadne apteczne specyfiki nie pomagały ,najskuteczniej zadziałało jaskółcze ziele ,ale teraz to raczej już go nie ma ,nawet ja się znajdzie to soku tam pewnie ledwo co ,a gdzie mała ma te brodawki one się roznoszą jak zadrapie na przykład ,pewnie to jakaś odmiana brodawczaka ludzkiego. to dobrze ![]() jak Cię zgaga dopadnie to świetnie pomaga gotowana kawa osłodzona miodem ,wypróbowałam niedawno ,szkoda że w ciązy o tym nie wiedziałam Monka robiłam tego kurczaka po marokańsku z ciecierzycą http://escapadegourmande.blogspot.co...omidorowy.html rewelacja i nie zrobiłam z piersi a z udek ,nie miałam harisy to po prostu doprawiłam papryką i czejen to pewnie nie to samo ale jakaś namiastka i dałam wszystkie przyprawy które tam są oprócz goździków i na koniec dałam trochę masła ,naprawdę wyszło rewelacyjnie polecam wszystkim. Cieciorkę ugotowałam osobno w garnku i dodałam już gotową do dania. Pytałaś tż o tą sodę ? bo franca się chyba godzinę gotowała. A te moje wieśniaki mówią "jakiś dziwny ten groch" ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#341 |
Zakorzenienie
|
Może idź w godzinach przyjęć i powiedz że nagła sprawa i nie możesz czekać.
Mój od tych uszu to kilka razy pawia puścił bo migdałki tez podrażnione. U nas nie dało się inaczej niż zastrzyki, a one szybciej działają niż antybiotyk w syropie. Szybciej też działają dożylne niż domięśniowe, a spora oszczędność bólu dla dziecka. Mój miał Biofuroksym jakąś wieksza dawkę. A do nosa Euphorbium jest delikatne a działa. ---------- Dopisano o 14:24 ---------- Poprzedni post napisano o 14:22 ---------- Libra mi na zgagę bardzo pomagały szejki z mcdonalda ![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#342 |
Zakorzenienie
|
Libra właśnie w okolicach odbytu
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
#343 |
Zakorzenienie
|
zdrówka dziewczyny dla wszystkich chorych dzieciaczków
![]() my robimy inhalację Zuzi od wczoraj i mam nadzieję, że ten suchy kaszel przejdzie jej w końcu obiad ugotowany, posprzątane a rodziny dalej nie ma.. ja słyszałam że na zgagę pomaga picie mleka, ale sama tego jeszcze nie sprawdzałam nataszka dziękuję Ci kochana za polecenie liderki z Avonu ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#344 |
Zakorzenienie
|
Mała właśnie zasnęła i rzęzi jej w tym nosie, że sąsiedzi pewnie słyszą
![]() Biedna jest taka słabiutka. Przed chwilą trochę kanapki zjadła, chociaż coś... Ja od dzis na urlopie, miałam takie plany- sprzątanie, gotowanie na święta, zakupy... a jestem uziemiona w domu. Mikołaj ją ominął a w niedziele miała iść na urodziny do figloraju... też nie pójdzie ![]() madzia- dziś już odpuszczam bo jestem uziemiona, a jutro zobaczę co powie ta pani doktor. Mam nadzieje, że coś poradzi, a leki będą tanie ![]() czytam tak o tym zapaleniu uszu i zaczynam sie bać, ze tak będzie się kończył każdy katar, a jak wiadomo ona bez kataru wytrzymuje tydzień- góra dwa ![]() Postanowiłam przetrzymać ją w domu do konca roku bez względu na to czy będzie zdrowa czy nie...
#345 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Moja mała jakby lepiej, ale gardło dalej boli, bo mleka w dzień świadomie nie wypije, w nocy z kolei wypiła 3 razy ![]() ![]() Asia - współczuję Ci bardzo ![]() ![]() ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#346 | |
Zakorzenienie
|
nie mam mcdonalda w pobliżu
![]() Cytat:
![]() Kinqua to pewnie to ją tak swędzi ,może faktycznie coś załapała w przedszkolu Klaudusiek a czym inhalujesz na ten kaszel? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#347 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
teściowa kiedyś kupiła taki inhalator w Niemczech (nasz jest bardzo podobny) i go używam, lekarz powiedział, że taki też może być jeśli mam w domu żeby nie kupować nowego jessuu wczoraj zaczął mi się okres i już od tygodnia objadam się słodyczami aż mi brzuch wywaliło |
|
![]() ![]() |
![]() |
#348 |
Zakorzenienie
|
dziewczyny,
wyję juz z besilności. Wiem, że powinna wydmuchac ten pieprzony nos a za żadne skarby nie chce. Jak idę do odkurzacza to ucieka z wielkim płaczem, no po prostu szok. A zawalony nos ma tak, że co wciągnie lekko to sie dusi bo ta wydzielina ją drażni w gardle a nie umie tego wypluć. No porażka po prostu. Do tego rozpalona a zmierzyć temperatury tez sobie nie da... wymiękam... Sorka, że tak smęcę ale to jest straszne, jak człowiek jest bezsilny. Wiem, co by jej pomogło a nie potrafię tego od niej wyegzekwować. Płacz wzmaga dławienie sie gilunami...
#349 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Zapisałem sobie już. Kiedy pry okazji poszukam tych przypraw. Cytat:
I co ? Jak po wizycie? Przy okazji małej pokazalabym to co ty masz. Cytat:
Ja małego nogami przytrzymywalam i na sile odciagalam, wiem ze niefajnie, ze nieprzyjemne, ze bolało, ale musiałam . Musisz , przetrwać ta chorobę , minie, teraz jest nagorzej dla niej i dla ciebie i pomalutku po troszkę jedz , musisz. Jak ty nie będziesz mieć siły to kto zajmie sie odpowiednio mała???? Pomysł o tym. ------------------------------------------------------------------- Kurde przesialam ładowarka do tele i nie ma , no nie ma , szlag by ja , przeszukalam wszystko nie widzę ![]() Strasznie wieje. |
|||
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#350 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 17:51 ---------- Poprzedni post napisano o 17:50 ---------- Libra gdzie można kupić ciecierzyce w puszce?
![]() |
#351 |
Zakorzenienie
|
Teraz po podaniu ibufenu ciut odżyła i daje sobie co nieco zrobić przy nosie... do czasu jak gorączka wróci...
#352 |
Zakorzenienie
|
Monka byłam. I powiedział, że to viral warts. Czyli brodawki ...? Ogólnie ma wysłać list do szpitala i ktoś ma do mnie się odezwać w ciągu 2-4tyg.
![]() ---------- Dopisano o 17:48 ---------- Poprzedni post napisano o 17:32 ---------- Jestem tak załamana. ..że znów szpital ![]()
#353 |
Zakorzenienie
|
KINQA to mała ma ?
A masz czym samorowac to teraz, zeby ja tak nie swedzialo? Dał ci coś ? ( wielkie sprzątanie cie ominęło ) Ty jeżeli to brodawki, to nimi tez można sie zarazić, wiec po każdym razie myj toaletę . ![]() Lipa. U was tez tak wieje? Sygnał w tv gubie , strasznie wieje , leje. |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#354 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
takiego inhalatora jeszcze nie widziałam ,jak działa to pewnie może być Cytat:
A byliście już u tego loryngologa czy idziecie dopiero? Cytat:
![]() jak nie telefon to ładowarka ![]() ja też tak małego zawsze kolanami przytrzymywałam ,czasami trzeba na chama jak inaczej się nie da Cytat:
robiłam z ryżem ,ciecierzyce w puszcze szukaj w sklepach albo koło puszek z kukurydzą czy grochem albo na półce ze zdrową żywnością , ja kupowałam w delikatesach , w intermarche chyba też jest ,w tesco pewnie Cytat:
|
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#355 |
Zakorzenienie
|
libra dał nam nebbud taki lek, wczesniej się z nim nie spotkałam ale od wczoraj o wiele rzadziej Zuzia po nim kaszle
|
![]() ![]() |
![]() |
#356 |
Zakorzenienie
|
Monka no mlodej. Ale u mnie to tj.pryszcze z wodą,to nie brodawki raczej
![]() Nie dał nic ![]() ![]()
#357 |
Zakorzenienie
|
Laryngolog jutro, na razie byliśmy 3 razy u pediatrów.
#358 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() dużo fajnych przepisów na tym blogu
![]() |
#359 |
Zakorzenienie
|
z udkami lepsze będzie bo piersi to takie suche trochę
|
![]() ![]() |
![]() |
#360 |
Zakorzenienie
|
KINQA a ty kiedy idziesz?
Smaruj jej to , będzie dobrze. ![]() LIBRA a idź ![]() ![]() Dopiero ładowarka znalazłam ![]() ![]() Dalej nie zapytałam o ta sode ![]() ![]() ![]() Daje przepis, łatwy. -1 duża cebula - pół/ cała papryka ( kolor wg uznania) - tłuszcz do smażenia - 4 udka ( można 2-3 ![]() - 3 puszki ciecierzycy - koncentrat pomidorowy i paprykowym po 1 łyżce - pół cytryny Pokroić cebule i paprykę na małe kawałeczki ( normalnie) , poddusić na tłuszczu, dodać kurczaka , pokrojonego na większe kawałki. Tz mówił, ze cebule, paprykę i kurczaka można razem dać i niech sie dusi. W osobnej misce do wody dodać koncentrat/y, jak nie ma paprykowego to trudno, będzie ciut inny smak. Jak sie podsmaży kurczak , będzie widać ![]() Na oko, tej wody, jak na fotce widać. Wrzucić pół cytryny i niech sie gotuje, sól pieprz do smaku. Można dodać ziemniaki ,pokrojone w kostkę, to odrazu zaraz z ta woda, wtedy taka zupa ala wyjdzie . Wszystko chyba. Pokroić, podsmażyć, dodać ciecierzyce i wode , wsio. Moja paczka już doszła , wysłałam w niedziele, szybciutko ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:30.