|
|||||||
| Notka |
|
| Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#331 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Największe faux pas popełniane przez Młodych part II
Cytat:
a pod przymusem i tak slub nieważny (i ksiądz o tym wie)
|
|
|
#332 |
|
Zakorzenienie
|
Raczej bym to wlozyla w urban legend.
Wysłane z mojego LG-P700 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#333 |
|
Zadomowienie
|
Ja też - nie da się przed ołtarzem załatwić zaświadczeń, odbycia nauk itp.
|
|
|
|
|
#334 |
|
Raczkowanie
|
Być może macie rację - ja nie wiem, opowiadał nam to DJ. On też słyszał to z drugiej ręki, w końcu na ślubie go nie było. Co do nauk itd.: nie mam pojęcia, jak jest przy ślubie jednostronnym, ale stawiałabym, że mogą być potrzebne i tak - chociażby dla tej drugiej strony. Zresztą osoba niewierząca (lub innego wyznania) ma przecież w całości uroczystości pozycję "to wiara mojego małżonka będzie ważniejsza, ja się na wszystko zgadzam". Dodatkowo zastanawiam się, czy np. ksiądz, który chciałby na siłę udzielić takiego ślubu, nie mógłby tego zrobić. Moja koleżanka brała ślub na szybko (bo ciąża) i znajomy ksiądz w ogóle odpuścił jej nauki i poradnię. Tylko tamten miał oczywiście dobre intencje, ten z tej historii mógłby mieć złe.
No ale tak sobie tylko gdybam, nie wykluczam, że to bujda. Ja zresztą o formalnościach kościelnych nie mam pojęcia, my bierzemy cywilny. No i jeszcze raz się potwierdza, że nigdzie tyle rozsądku, co na wizażu
|
|
|
|
|
#335 |
|
Zakorzenienie
|
Poza tym, no błagam, ksiądz miał zapisany ślub jedostronny i pod wpływem matki faceta by powiedział: aaaa to ok, niech wezmą tradycyjny kościelny, taaaakiego psikusa PMce zrobimy!
Przecież to się kupy nie trzyma. Tak samo jak opowieść, że 40 osób zaproszonych tylko na ślub, pojechało na wesele
|
|
|
|
|
#336 | |||
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
Po drugie - ja bym nie uczestniczyła w zabawach, gdyby nie było państwa młodych, wydawałoby mi się to bezcelowe, bo przecież na wesele idzie się dla PM. I tak, miałabym wrażenie, że się mnie olewa. Rozumiem taką sytuację 20 lat temu, bo wtedy się jechało do studia, 30 minut i po sesji. Teraz się robi piękne plenery i zrobienie takich zdjęć zajmuje co najmniej pół dnia. ---------- Dopisano o 09:44 ---------- Poprzedni post napisano o 09:22 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 09:59 ---------- Poprzedni post napisano o 09:44 ---------- Cytat:
.---------- Dopisano o 09:59 ---------- Poprzedni post napisano o 09:59 ----------
|
|
|
#337 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ale podkreślam raz jeszcze, nie upieram się, to nie jest żaden ślub, na którym byłam, a kanał informacji faktycznie był taki (ktoś z weselników - DJ - my), że na co najmniej kilku poziomach coś mogło zostać przekręcone. A w 40 osób dodatkowo na weselu też średnio wierzę
|
|
|
|
|
|
#338 |
|
Zakorzenienie
|
Ale nie zrobiłby tak, bo taki ślub jest przecież niewazny, ksiądz o tym dobrze wie, więc jaki byłby sens tego?
Już pomijam, że gdybym była w takiej sytuacji jako ta PMka, to przecież bym nie powiedziała i tak tej przysięgi. |
|
|
|
|
#339 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Dwa, że gdybym była Pmką i ksiądz dyktowałby mi przysięgę to gdyby podyktował tę końcówkę (tak mi dopomóż...), to bym zwyczajnie myślała, że się pomylił i bym nie powiedziała, a jemu ukradkiem szepnęła, że to mnie nie dotyczy. Jedyne w co byłabym w stanie uwierzyć to w tą mszę, że matka nakłamała księdzu, że młodzi chcą i zrobił - no ale przecież coś by im powiedział, zagadał / do mszy się przecież czytania wybiera. w 40 osób na weselu nie wierzę. Na bank ktoś miał coś zaplanowane na ten wieczór/zostawił dziecko pod opiekę i podniósłby raban, że jest coś nie halo. No błagam, ludzie nie zachowują się jak potulne owieczki tylko dlatego, że jest hasło - no to wieziemy was na wesele. |
|
|
|
|
|
#340 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
A co do pleneru w dniu ślubu: też uważam, że dłuższe wyjście na sesję to faux pas. Ale byłabym już gotowa to wybaczyć - z jednym wyjątkiem. Byłam świadkiem na ślubie, który odbył się koło południa, a potem weselnicy pojechali na salę, za to młodzi i my (świadkowie) - na sesję do parku. Prosto z kościoła. Od początku nie byłam przekonana do tego pomysłu, ale w sumie było to moje pierwsze wesele w życiu i trochę brakowało mi wyobrażeń na ten temat, zresztą miało być szybko i kilka fotek. No i nie mój ślub przecież, mam pomagać, a nie się stawiać i zmieniać młodym plany. No i pojechaliśmy. Wyszło półtorej godziny, teraz już wiem, że trudno jest załatwić to szybciej. W tym czasie wszyscy weselnicy czekali pod salą! Wyobrażam sobie, jak musieli być głodni i wkurzeni, musząc czekać tyle czasu na zewnątrz. Usiąść też nie bardzo mieli gdzie, nikt nawet nie pomyślał, żeby w tym czasie załatwić im chociaż jakąś herbatę i przekąski. Ba!, obsługa sali w ogóle nie chciała ich wpuścić przed przyjazdem młodych. Dla mnie faux pas jak stąd na Hawaje - a niestety musiałam się wstydzić razem z młodymi, w końcu przyjechałam razem z nimi... |
|
|
|
|
|
#341 |
|
Konto usunięte
|
Co do sesji w dniu ślubu. Ja osobiście uważam że wesele kosztuje tyle pieniędzy że mi osobiście szkoda byłoby jechać na sesje, wolałabym się na nim bawić
Przecież sesja kiedy indziej nie kosztowałaby majątku, a własne wesele ma się teoretycznie raz w życiu
|
|
|
|
|
#342 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
największym błędem tutaj wydaje mi się, że było nierozplanowanie - no i oczywiście też jestem przeciwna od razu po ślubie jechać na sesję ![]() Ale co innego jak ślub o 12, wesele zaczyna się o 14 - obiadek, pierwszy taniec, pierwsza flaszka, pierwsze lody przełamane ok. 17-18 parę zdjęć niedaleko sali, lub na terenie sali.(no i oczywiście mówię to o czasie letnim - zimą nie zda to egzaminu) |
|
|
|
|
|
#343 |
|
na przekór do celu
|
Trochę przekoloryzowana ta historia z przymuszeniem do ślubu kościelnego. Jak z filmu. Może faktycznie coś się stało, co popsuło atmosferę na weselu, ale taki bieg zdarzeń, no cóż, nieprawdopodobny
![]() Co do dłużenia się jednego tematu - normalna rzecz w tym wątku A jako, że w ostatnim czasie zaglądam rzadko, to "odgrzewam kotlety" chcąc skomentować, wybaczcie
Edytowane przez viva91 Czas edycji: 2014-03-09 o 21:22 |
|
|
|
|
#344 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#345 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Świadek na weselu, przynajmniej w moich rejonach, ma ogrom obowiązków i najprawdopodobniej osoba na wózku potrzebowałaby dodatkowej pomocy, żeby im sprostać, bądź obowiązki te trzeba by było tak czy siak powierzyć komuś innemu, bo przykładowo nie wiem jak świadkowa na wózku miałaby iść z młodą do toalety i pomóc jej w załatwieniu swoich potrzeb w suknie księżniczce, czy biegać i szukać porwanej młodej. Więc nie wiem czy to stereotypy, czy po prostu praktyczne spojrzenie na sprawę. Bo przyjaźń przyjaźnią, ale zarówno świadek/świadkowa by się męczyli, krępowali, że nie dają rady pomóc tak jak powinni, czuli 'ułomni', jak i młodzi musieli by szukać kolejnej osoby do pomocy, bo świadkowie by sobie nie radzili. Po co stawiać wszystkich w takiej sytuacji? Edytowane przez _ema_ Czas edycji: 2014-03-10 o 13:19 |
|
|
|
|
|
#346 |
|
Raczkowanie
|
Masz rację.
|
|
|
|
|
#347 | |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
|
|
|
#348 |
|
Zakorzenienie
|
MychaMysia Przepraszam za przekręcenie nicka
_ema_ Myślę, że masz rację - sporo zależy od rejonu i samych młodych. Dla niektórych świadkowie wystarczą do podpisania dokumentów i są honorowymi gośćmi, inni robią ze świadków darmową siłę roboczą. Dużo też zależy od samej osoby niepełnosprawnej i rodzaju kalectwa. Co do opisywanej tutaj sytuacji ze zmuszeniem do ślubu dwustronnego - raczej urban legend. Przy spisywaniu protokołu przedślubnego jest szereg pytań związanych o wiarę, wychowanie dzieci - dla osoby niewierzącej jest zupełnie inny formularz.
|
|
#349 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Rozumiem, że nie pojmujesz faktu, że w różnych rejonach są różne tradycje, ale nazywanie kogoś 'siłą roboczą' tylko dlatego, że tradycja nakazuje świadkowi np. zagadywać do gości siedzących przy stole, asystować w 'ceremoniach' takich jak oczepiny czy porwanie młodej itp jest głupie. Ksiądz też jest pewnie siłą roboczą bo msze musi odprawić? |
|
|
|
|
|
#350 |
|
Zakorzenienie
|
_ema_ Może sama źle to sformułowałam - rozróżniam tradycje od dziwnych żądań młodych. I o dziwne żądania młodych mi chodzi - typu wymóg uczestniczenia w każdej przymiarce, jeżdżenie za salami, nakładanie na nich obowiązków konsultantki ślubnej. Jeśli komuś odpowiada taka sytuacja - nie moja sprawa. Ale znam przypadki, że młodzi się śmiertelnie obrażali, że ktoś nie jest w stanie zorganizować im wesela albo że się nie angażuje.
|
|
#351 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
|
#352 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#353 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Nie znam takiej tradycji. |
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#354 |
|
Konto usunięte
|
U nas porwanie PM- ki nad ranem się odbywa już na sam koniec wesela. Kilku mężczyzn bierze PM na ręce, za rękę i ona z nimi wychodzi, odchodzą kawałek od sali ( ciocia mojego Tż na wózku dwukołowym została posadzona i na krzesełku i tak ją wywieźli kawałek w pole), i tam biegnie młody za swoją żonką i negocjują chłopaki: ile wódki dasz za żonę...I on daje dajmy na to 0, 5 weselnej na głowę i jak się dogadają to Młody "odzyskuje" żonkę.
Mnie np. nikt porwać nie chciał:-P hahaha |
|
|
|
|
#355 |
|
Zadomowienie
|
Gorzej jak na widok porywanej pm-ki siądzie, odkręci wódeczkę i polewając wzdychnie: "No nareszcie..."
|
|
|
|
|
#356 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wątki na wyliczankach są bardziej w stylu: lubię albo nie lubię.
|
|
|
|
#357 |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Ja słyszałam, ale jakbym miała być świadkową to bym nie umiała tego zorganizować. U nas to podobno jest przed ślubem jeszcze.
|
|
#358 |
|
Zakorzenienie
|
Ainhoa tu łądnie wyjaśniła - zazwyczaj porywają panowie, ja widziałam jeszcze takie akcje, że ją chowali, Młody jej szuka, potem za wódeczkę wykupuje, świadkowie przy tym asystują. Najczęściej jeśli wesele jest na wiosnę/lato, to odbywa się to wszystko na dworzu, parku, zalezy od otoczenia sali
|
|
|
|
|
#359 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#360 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
![]() To u nas tylko zabierają PMce buta i młody musi go wykupić wódką. ![]() Wysłane z aplikacji, przepraszam za ewentualne błędy i brak polskich znaków. |
||
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum ślubne
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:42.

(i ksiądz o tym wie)

.