![]() |
#331 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Sezon pielgrzymkowy uważam za otwarty...
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
![]() |
#332 |
Wtajemniczenie
|
Tylko, że takie wydarzenia są ze wszystkich stron otoczone policją i dodatkowo jest to w ten sposób zorganizowane by wszyscy wiedzieli, że w tym i w tym miejscu jest manifa i mają objazdy tu i tu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#333 |
Zakorzenienie
|
Tobie na pewno nie blokują tych dróg.
a spokoju to Ty narodowcom nie dajesz robiąc im czarny PR na wizażu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#334 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mnie szczerze nie obchodzi czy to będzie Arka Noego czy Majteczki w Kropeczki. Nie obchodzi mnie również, że komuś ciężej iść bez śpiewania. Ja o 6 chcę spać, koniec kropka, a nie słuchać darcia przez megafony, śpiewajcie sobie w tych lasach skoro ich na trasie tak dużo. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#335 |
Zakorzenienie
|
a dlaczego mają śpiewać w lasach i denerwować zwierzęta?
niech sobie bez megafonów śpiewają, po cholerę dają znać wszystkim że oto idą? czy ich wiara jest na pokaz że muszą wspierać się megafonami? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#336 | ||
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() Skoro tak, to mnie nie obchodzi, że chcesz spać, skoro jest 6 godzina i koniec ciszy nocnej ![]() Po prostu opisałam to z drugiej perspektywy i tyle, po co te śpiewy itp. ---------- Dopisano o 21:13 ---------- Poprzedni post napisano o 21:09 ---------- Cytat:
Megafony nie są na pokaz ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#337 | |
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
Jestem apostatą. Nie chodzę do kościoła, nie przyjmuję sakramentów, nie przyjmuję kolędy, gdyż nie jestem już czlonkiem Kościoła Katolickiego. Jednak apostata to nie to samo, co ateista. Osobiście uważam się za osobę wierzącą. Uważam jednak, że nie potrzeba mi żadnych posredników, by z Bogiem sobie pogadać, czy pomodlić się (kwestia semantyki). Odeszłam z kościoła po prostu dlatego, że nie lubię fałszu i hipokryzji. Nie znoszę, gdy ktoś poucza mnie o cnocie ubóstwa samemu gromadząc dobra doczesne. Nie zniosę, gdy ktoś naucza o czystości i cnocie samemu będąc rozwiązlym. O cnocie pokory będąc butnym. Nie cierpię katolicyzmu w polskim wydaniu: politykierstwa, oszołomstwa, języka nienawiści i potępiania itp. Uważam, że KK w Polsce stworzył sobie odrębnego boga bo na tego prawdziwego, w którego ja wierzę jest w nim coraz mniej miejsca. est miejsce na politykę, pieniądze, ale brak w nim otwartości na człowieka. Bo dla mnie Bóg mieszka w każdym napotkanym na mojej drodze czlowieku i to czlowiek jest jego świątynią. Wierzę też w wolną wolę człowieka. W jego prawo do wyboru. Po to dano nam wolną wolę. Nigdy też nikogo z zasady nie potępiam i nie osądzam. Powyższe czynniki czynią ze mnie apostatę mimo, że pozostaję osobą wierzącą. Nie chciałam też być statystycznie Katolikiem w gronie wierzących-niepraktykujących. Trzeba być uczciwym wobec siebie i mieć odwagę tę uczciwość wcielać w czyn.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#338 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Ale do tematu: nie wiedziałam co to znaczy pielgrzymka do dnia dzisiejszego, kiedy za oknem przemaszerowała mi grupa ludzi robiąc niemałe zamieszanie. Współczuję wszystkim, którzy przeżywają to więcej niż raz w roku ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#339 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Rozumiem ale do mnie te argumenty i logika nie przemawiają. Dziewczyna pisała o śpiewach przed 6, z relacji mojej mamy wiem że to się zdarzało bliżej 5 często więc to jeszcze jest cisza nocna. Ale mniejsza z tym, nie wierzę, że nie da się tego zorganizować inaczej. Na czas miejscowości we wczesnych godzinach porannych nie śpiewać to chyba nie aż takie wyrzeczenie, dać więcej tych organizatorów i niech współpracują ze sobą bez konieczności darcia się na cały regulator. Zresztą wątpię, że podczas przemarszu przez jakąś wioskę w tych określonych godzinach wszyscy się pogubią nagle bez megafonu. No ale oczywiście można iść w zaparte i 6:01 śpiewać ludziom pod oknami religijne pieśni bo przecież cisza sie skończyła. Jak wojna to wojna no nie ![]() Tylko nie dziwcie się w takim razie jak was inni postrzegają i że się nikt nie bawi w wyodrębnianie jednostek a patrzy na grupę. Jak do tego dojdzie pozostawiony po sobie syf to już w ogóle. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#340 | |
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#341 | |
Zakorzenienie
|
Ciekawe, ile taka pielgrzymka już przeszła o 5-6 rano, że muszą śpiewać, bo nie dadzą rady iść dalej? A jeszcze przecież cały dzień!
---------- Dopisano o 22:50 ---------- Poprzedni post napisano o 22:49 ---------- Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#342 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Tak ogólnie ja chętnie bym przemaszerowała jakieś dłuższe trasy wzdłuż lasów itp. itd. jako fajna przygoda, nie jako manifestacja wiary ^^. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#343 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
![]() |
#344 |
Rozeznanie
|
Jest straszne zamieszanie z instrukcjami KEPu, a Benedykt XVI wydał akt o "niemożności" dokonania apostazji. Także zrobiło się bagno, ale okazało się, że można wystąpić "po włosku", czyli po prostu całkowicie podziękować i wyjść. Oczywiście nie bez oporu księży, no ale z racji chociażby teoretycznej wolności wyznania ostatecznie istnieje taka opcja.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#345 | |
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
I niestety, w kolejnej kwestii (wyodrębniania jednostek kulturalnych od niekulturalnych) też prawaś. Ja słyszę jedynie darcie przez megafon, któremu towarzyszą inne darcia setek maszerujących ludzi. W dodatku bywa, że każda kolejna grupa śpiewa co innego a poglos niesie istną kakofonię. Też nie wierzę, ze nie da się tego zorganizować inaczej. Bez blokowania ruchu na całej szerokości jezdni. Dlatego nie dziw się, ze ja te przemarsze odbieram jako zwyczajną szykanę i utrudnianie mi życia. W dodatku celowe, bo co to znaczy: "Pozdrówmy mieszkańców śpiewem". Przecież ja nie proszę o żadne pozdrowienia ze strony ludzi, którzy są dla mnie obcy. To zupełnie bez pokrycia.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#346 |
Przyczajenie
|
Tylko nie dziwcie się w takim razie jak was inni postrzegają i że się nikt nie bawi w wyodrębnianie jednostek a patrzy na grupę. Jak do tego dojdzie pozostawiony po sobie syf to już w ogóle.[ Ja akurat ze śpiewem o 6 rano się nie utożsamiam, więc bez liczby mnogiej do mnie :p Pisałam już wcześniej, że jak dla mnie-uczestnika pielgrzymki- to przesada. Śpiewy rano są stosowane żeby "dobudzić" uczestników pielgrzymki, jakoś pozytywnie nastroić przed całym dniem wysiłku- co muszę powiedzieć, dobrze działa, po piosenki są skoczne i chwytliwe- aczkolwiek uważam siebie za osobę empatyczną i mam poczucie winy, że wszystkich budzimy- chociaż ja sama o tej godzinie śpiewać nie jestem w stanie ![]() Co do tych przechadzek po lasach i polach- nie ma chyba piękniejszego widoku przy wschodzie słońca. Polecam ![]() Też nie przesadzajcie z tymi szykanami. To mocne słowa, widzę w ogóle w tym wątku dużo przesady i braku chęci zrozumienia- a przecież można racje wysrodkować. Widzę, ze jesteście rozgoryczeni budzeniem o 6 ![]() ![]() Edytowane przez Modra_woda Czas edycji: 2014-08-05 o 22:41 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#347 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przecież nie piję konkretnie do Ciebie i nie neguję że zachowujesz się ok. Dyskutujemy o pewnym zjawisku po prostu stąd nie będę za każdym razem pisać, że nie chodzi mi o wszystkich, raz napisałam i wystarczy jak sądzę. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#348 | |
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
Co do wypośrodkowania-nic prostszego: -nie śpiewajcie przez magafon skoro świt -nie śmiećcie -nie blokujcie całej szerokości jezdni I wszystko ok. Nikt nikomu nie przeszkadza-wilk syty, owca cała.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#349 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#350 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
ciekawe, czy też byś mówiła, że to przesada, gdybyś miała takie "rozruszanie" codziennie po kilka razy z rana, a nie tylko w czasie "swojej" pielgrzymki... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#351 | |
.
|
Cytat:
są ludzie, którzy normalnie pracują, chcą się wyspać przed swoją zmianą. mogą odsypiać nocną robotę albo chcą odespać w jedyny wolny ranek od x czasu. do tego budzenie małych dzieci - cudnie. szczególnie jak jakieś szkraby pół nocy nie spały, bo kolka czy ząbkowanie. i przykłady można mnożyć. sama zazwyczaj prowadzę nocny tryb życia, więc gdyby ktoś o 6 rano próbowałby mnie tak budzik to chyba bym go zatłukła tym megafonem ![]()
![]() |
![]() |
#352 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#353 | |||||||
Konto usunięte
|
ja pracowałam na nocki w czerwcu i lipcu - wracałam po wielu wielu godzinach około 9 nad ranem.
nie, nie budziły mnie pielgrzymki, tylko impreza sąsiadów w ogródku. nie wiem czy muzyka łagodziła im ból jak to mówisz, ale jednak wszelkie przejawy niedostosowania jeśli chodzi o poziom hałasu są przeze mnie źle postrzegane. czy to o 6 rano śpiewy procesji czy grill o 10 rano. wiele rzeczy można robić w umiarkowanym stopniu. można słuchać muzyki w ogródku tak by sąsiad, czyli ja, po zamknięciu drzwi i okien mógł spokojnie zasnąć. tymczasem muzyka waliła tak że ludzie do siebie krzyczeli. no w przypadku pielgrzymek jest podobnie. tyle że jeden sąsiad ustąpił po zwróceniu uwagi, pielgrzymki od lat mają się dobrze ![]() ---------- Dopisano o 00:55 ---------- Poprzedni post napisano o 00:54 ---------- Cytat:
"aaa bo wie ksiądz córka zostawiła zeszyt w szafce szkolnej" "tak tak, do tego gimnazjum chodzi, tak" i ksiądz wiedział że są szafki a żaden zeszyt nie istniał buehehhe ![]() ---------- Dopisano o 00:57 ---------- Poprzedni post napisano o 00:55 ---------- Cytat:
księdzu kasy nie dałam, kupiłam papierosy, pozostałe pieniądze w bilonie zwróciłam rodzicom mówiąc że wziął tylko 20 zł bo taki mają cennik w parafii (*bierzmowanie miałam w innej parafii niż ta do której uczęszczają) boże, uwierzyli ![]() ---------- Dopisano o 00:58 ---------- Poprzedni post napisano o 00:57 ---------- Cytat:
*legnica *spotkania z papieżem *wspólne budowanie zapory wodnej w celu ochrony przed powodzią takich sytuacji są miliardy moja droga xD ---------- Dopisano o 01:02 ---------- Poprzedni post napisano o 00:58 ---------- Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
|
|||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#354 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#355 |
Zakorzenienie
|
Jakby mnie ktos obudzil takim przemarszem ze spiewem o 6 to bym dzwonila na policje. Taki jestem dobry obywatel.
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 09:01 ---------- Poprzedni post napisano o 08:59 ---------- Modra_woda, a kogo obchodzi, ze spiewacie na obudzenie sie? Kogo? No wlasnie - nikogo, tylko Was. To ja sobie o 23 zapuszcze na caly regulator Suicide Silence, bo lepiej mi sie przy tym zasypia. Sasiedzi? A kto by sie nimi przejmowal, przeciez JA chce zasnac. J*bac innych. Taka logika. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
#356 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A policja by olała totalnie. ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
![]() |
#357 |
Zakorzenienie
|
To do kogos "wyzej" w kontroli miasta bym sie zglosila
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
#358 |
Zakorzeniona
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#359 |
Przyczajenie
|
Wiecie co, nie rozumiem was
![]() Szczególnie ironiczno pseudodowcipnych obrazków wrzuconych przez drabineczkę. Nie widzicie hipokryzji? Piszę o tym, po co w ogóle są te piosenki, bo się dziwicie. Piszę o zmęczeniu fizycznym i psychicznym, a tutaj reakcja- obrazek Nobody cares. Skoro nie stać was na okruch empatii- czego wy się spodziewacie po innych? że ich bedzie obchodzić to, że śpicie o 6? Przecież wszystko jest legalnie. Czemu mają się pielgrzymki hamować? ![]() ![]() Dajmy trochę waszego zrozumienia dla pielgrzymki, przymrużenia oka i dodajmy do tego większe zrozumienie od pielgrzymów i mamy idealną współpracę ![]() co do drabineczki- ten obrazek, który wstawiłaś po zacytowaniu moich słów " Skoro tak, to mnie nie obchodzi, że chcesz spać, skoro jest 6 godzina i koniec ciszy nocnej" pasowałby do twojego posta, bo nie zrozumiałaś chyba, że to było hiperbolizacją w reakcji na któryś komentarz. Może nie umiesz czytać ze zrozumieniem? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#360 |
Zakorzenienie
|
Modra_woda, dla mnie pielgrzymka nie jest czyms potrzebnym, ze trzeba tolerowac, usprawiedliwiac, nie musze wykazywac sie empatia. Uwazam, ze powinnismy zyc w swieckim panstwie, jak niby jest. Niby.
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:10.