|
Notka |
|
Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#331 | |
only smart shopping
|
Dot.: Oszczędzanie niejedno imię ma - i nie będąc żyłą z klasą żyć się da! cz II
Cytat:
A propos domów pogodnej starości - są fajne miejsca, ale niestety kosztowne. A będzie coraz większe zapotrzebowanie na usługi opiekuńcze, bo i społeczeństwo się starzeje, i ludzie mają coraz mniej dzieci, co zmniejsza prawdopodobieństwo, że któreś będzie mieszkać w pobliżu starszej osoby oraz, że będzie miało możliwość poświęcić jej sporo czasu. Edytowane przez kjd3 Czas edycji: 2015-01-06 o 20:11 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#332 |
Konto usunięte
|
Dot.: Oszczędzanie niejedno imię ma - i nie będąc żyłą z klasą żyć się da! cz II
A ja mam jedno pudełko sistemy, które przecieka. I nie mogę uwierzyć, że inne są szczelne.
|
![]() ![]() |
![]() |
#333 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#334 |
now or never
|
ja mam pudełka z ikea, sa ok, ale łatwo się odbarwiają na przykład od marchewki
LustForLife - moze tu coś dobierzesz, ja często z tego korzystam ![]() https://www.youtube.com/playlist?lis...c9vK6Y21yIp2MH
#335 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#336 |
Zakorzenienie
|
Ja najbardziej chwalę sobie zakręcane okrągłe pojemniki ponieważ nie boję się włożyć w nie sałatki
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#337 |
Zakorzenienie
|
Witajcie. Chciałabym się nauczyć oszczędzać. Do tej pory pracowałam za granicą, ale nic nie oszczędzałam. Nie zwracałam uwagi czy cos kosztuję 5 zł czy 20. Było mnie stać. Jak zabrakło ojciec pomagał (mieszkam z rodzicami, ale utrzymuję się sama), teoretycznie miałam uzbierać troszkę kasy i się wyprowadzić z facetem. Jednak wiem, że to nie nastąpi, więc w tym roku (może lato-jesień) chcę iść na wynajem - rzucić się na głęboką wodę. Uważam, że jak na początki miesiąca będę jadła zupki czy chleb bez wędliny to się nauczę. Z narzeczonym mamy plan - 1000 zł na opłaty (mieszkania kosztują 500-700 z czynszem), 1000 na jedzenie reszta z wypłaty na telefon, internet (choć myśle o tym z Areo), bilety i jakieś ubranie czy coś. Telewizor odpada, bo mieć go nie chcę. I miesięcznie 200 na odłożone. Sprawdziłam i da się życ za 30 zł dziennie na dwóch odchudzając się, ale trzeba się przeprosić z zupami. Bo ogólnie da się mniej jeszcze, jednak jemy dużo warzyw, mięsa za 8 zł za kilo (gdzie jest 60% mięsa) nie kupię, chleba tostowego za złotówkę czy konserwy za 3 zł. A o daniach słoikowych czy w torebkach nie wspomnę.
Moi rodzice i rodzice faceta mają działkę wokól domu. Na wiosnę chcemy uruchomić ogródek. Będziemy mieli swoje warzywa. A potem można je wekować ![]()
![]() |
#338 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#339 |
Zakorzenienie
|
zupa na dwa dni: dwa udka, warzywa i mrożonki nigdy nie wyszły mi więcej niż 20 zł, chleb 4 zł - mam na 2-3 dni, parę plasterków wędliny, ogórek, pomidor, jakiś jogurt i jajka (w tesco i biedronce są tanie "jedynki"). I dwa dni są. Potem jakieś mielone (7 zł za pół kilo), kasza (ryż), parę warzyw do surówki i znów jest obiad na dwa dni. Trzeba wiedzieć tylko na co sobie pozwolić. Polecam także gulasze z soczewicy i fasoli (nie w puszce - w torebce). Na prawdę wychodzą tanie a mam czasem na 4 dni (nie psuje się tak szybko a zawekowane może stać bardzo długo). Nie jem sosów, słodyczy, nie piekę (choć się przymierzam do chleba), nie piję soków owocowych (czasem wycisnę, ale kupne są masakrycznie drogie). tanim śniadaniem jest też owsianka. nie jest to łatwe i jeszcze się łapie, że kupuję za 60 zł(na zapas a potem to stoi x czasu). Przyznaję się, że warzyw teraz nie kupuję za wiele, bo raz że są drogie a dwa nie mają smaku, więc wiem że i tak nie zjem. Robię za to surówki. Kapusta pekińska, pomidor, ogórek, rzodkiew, szczypior, olej i przyprawy - 3 dni stoi w lodówce.
Chyba zacznę robić menu na tydzień i się go trzymać ![]()
![]() |
#340 |
Zakorzenienie
|
Edytowane przez Ilsa Lund Czas edycji: 2015-01-06 o 22:08 |
![]() ![]() |
![]() |
#341 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#342 | |
Pani Pech
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#343 |
Rozeznanie
|
W sensie że to dużo czy że mało?
|
![]() ![]() |
![]() |
#344 |
Pani Pech
|
Sporo , mi na dwoje szlo ok 15-20 zl na dzien czasem mniej plus zawsze pelna lodowka bez zadnego momu itp. Same zdrowe
![]() I zdarzala sie pizza i miescilismy sie do 700 zl mc max. Ale kazdy ma inne potrzeby ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#345 |
Zakorzenienie
|
Ja nie wiem jak dajecie rade zmieścić się w tak małych kwotach z jedzeniem.... Mi nijak to nie wychodzi.... A nie jemy jakiś frykasow nie wiadomo jakich...
#346 |
Rozeznanie
|
Ja w sumie nie oceniam, bo sama nie jestem mistrzem rozsądnego gospodarowania pieniedzmi. Niestety ale potrafię (a właściwie za każdym razem tak robię), że przewalam miesięcznie 1,5 tys na własne potrzeby - w tym jest jedynie rachunek za telefon, bilet miesięczny, prowiant do pracy, jedzenie i ściółka dla moich zwierzaków, a reszta idzie na jakeiś zachcianki i inne bzdury. W grudniu poszło mi prawie 2x tyle i też nie bardzo wiem na co
![]() W styczniu eksperymentalnie wyznaczyłam sobie 100 zł na tydzień żeby zobaczyć, ile tak naprawdę potrzebuję i co mi jest zbędne. Zawzięłam się i już widze pierwsze pozytywne efekty, ale długa droga przede mną. Uff, wyrzuciłam to z siebie, wyspowiadałam i jakos mi lepiej. Choć głupio się czyta jaka byłam głupia ![]() Edytowane przez emmmm Czas edycji: 2015-01-06 o 23:42 |
![]() ![]() |
![]() |
#347 | |
Pani Pech
|
Cytat:
Teraz mysle kilka razy zanim cos kupie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#348 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Ja też nie wiem jak to możliwe,..
Zdognie z perzporawdzomyni baniadmai nie ma zenacznia kojnolesc ltier przy zpiasie dengao solwa. Nwajzanszyeim jest, aby prieszwa i otatsnia lteria byla na siwom mijsecu, ptzosałoe mgoą być w niaedziłe i w dszalym cąigu nie pwinono to sawrztać polbemórw ze zozumierniem tksetu. Narysuj mi coś 23/6 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#349 |
Zakorzenienie
|
Mnie wychodzi ok 500- 600 zł miesięcznie na jedzenie, na mnie samą. Przy czym nie kupuje miejsca, rybę średnio 1-2 w tygodniu.
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 07:20 ---------- Poprzedni post napisano o 07:19 ---------- Mięsa ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
#350 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#351 |
Zakorzenienie
|
Wiecie co, możliwe że to też zależy do jakich sklepów się chodzi bo my mamy pod blokiem Kaufland i faktycznie wydajemy 200/tydzień, nawet nam czasem zostaje to wrzucamy na remont. Ale jak pójdziemy do Lidla czy Biedronki to wydajemy więcej.
To też jest tak że ja nie za bardzo mogę jeść mięso więc albo jemy go mało i to też tylko kurczaka (od cięższego mięsa mam problemy) albo warzywa - np. z patelni. Mogę też jeść indyka i krewetki oraz ryby. Więc też nie ma się co porównywać jeśli ktoś je normalnie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#352 |
Konto usunięte
|
Hej dziewczyny!
![]() Wątek wybitnie dla mnie, szukałam na wizażu grupy wsparcia ![]() Mój problem polega na tym, że właściwie to nigdy wcześniej nie oszczędzałam. Jak teraz policzę ile miesięcznie wydawałam na jakieś głupoty, to aż się we mnie gotuje ![]() ![]() ![]() Teraz jestem na urlopie wychowawczym i dopiero zaczęłam myśleć o solidnym ogarnięciu domowego budżetu. Życie z jednej pensji nie jest proste (choć oczywiście w naszym przypadku jest to tylko okres przejściowy i trzeba jakoś zacisnąć pasa). W dodatku mamy co miesięczne zobowiązanie w postaci kredytu hipotetycznego... Chętnie poczytam o tanim gotowaniu, zawsze się czegoś ciekawego dowiem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#353 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#354 |
Raczkowanie
|
Mi wbrew pozorom urodzenie dziecka bardzo pomogło w oszczędzaniu. Wprawdzie na początku generuje to dużo dodatkowych wydatków, a i później kupuje się góry pieluch, kaszki, witaminki itd ale omija mnie tak dużo okazji do kompulsywnych zakupów, ze aż miło
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#355 |
Konto usunięte
|
Ja styczeń na razie zrobiłam sobie miesiącem rozeznania w moich wydatkach.
|
![]() ![]() |
![]() |
#356 |
Zakorzenienie
|
Tanie obiady które tak na szybko przyszły mi do głowy:
Lazanki Gołąbki Faszerowana papryka Fasolka po bretoński Bigos Chilli con carne Krokiety Naleśniki Kurczak pieczony np. Udka ---------- Dopisano o 11:02 ---------- Poprzedni post napisano o 11:01 ---------- Risotto, Makaron pesto Spaghetti carbonara Makaron z serem
#357 |
Konto usunięte
|
Znalazłam drugi siwy włos
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#358 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Dla osób ciekawych kalkulacji jak w 3 lata można zostać właścicielem mieszkania bez kredytu: Oszczędzamy z mężem 6 tys miesięcznie, choćby skały srały i mury pękały, a czasem jest ciężko, jak np. okres świąteczny i ze zleceniami słabiej. 6 tys miesięcznie przez 2 lata daje 144 tys + odsetki z lokat. w połączeniu z posiadanymi dotąd oszczędnościami stać nas będzie na niewielkie (do 40 metrów) mieszkanie. Mamy tez opcję pożyczenia od teściów 50 k i spłacenia ich bez procentu. Może na wykończenie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#359 | |
Pani Pech
|
Cytat:
![]() Narazie ja i malenstwo mieszkam z rodzicami bo tak lzej i odkladam ile dam rade. Ale narazie mam troche wydatkow m.in szafe do garderoby z mama na pol kupuje a to okolo 800 zl ( chcemy nowa albo uzywana w stanie bdb bo i tak lata postoi ) spacerowka dla malej i worek sako. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#360 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jedzenie do pracy zabieram z domu. Niestety rzadko kiedy jest to gotowane. Od niedawna mamy mikrofalówkę ale źle jest widziane marnowanie czasu w pracy na łażenie i podgrzewanie jedzenia. My podobnie jak Alillah dopóki nie mieliśmy dzieci, pracowaliśmy po kilkanaście godzin na dobę, żyliśmy oszczędnie i odłożyliśmy na mały domek w mieście. Nasz budżet w chwili obecnej (rodzina 2+2) to 14zł/osobę/dzień na żywność, chemię, ubrania, leki. Zawsze coś na koniec miesiąca zostaje, czyli starczyłoby na zamówienie jednej pizzy w miesiącu. Jemy dużo mięsa i ryb, ale generalnie muszę wybierać tanie produkty. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:50.